Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Dobogó Kő - Igaz mese '56-ról -Szöveg: Szőke István Atilla
  2012-10-23 08:02:01, kedd
 
  Dobogó Kő - Igaz mese '56-ról

Zene: Ökrös Csaba
Szöveg: Szőke István Atilla
Dobogó Kő együttes 2006Link
 
 
0 komment , kategória:  Szőke István Atilla versei  
Antal Péter : A MÚLT ÉS MA EZER KILENCSZÁZ ÖTVENHAT
  2012-10-23 07:44:43, kedd
 
  A MÚLT ÉS MA EZER KILENCSZÁZ ÖTVENHAT


Ötvenhat éve volt az az Ötvenhat,
Melynek jó híre, érdeme a mára kihat.
Emlékezés és hála együtt magyar érték,
S, vért áldoztak magyar szívek, -- hitből tették.

Áldozat a szabad létért az népáldozat.
Kivált hír világszerte a becsületre mutat.
Becsült érdem az igazság útján halad,
Hol, nemzet, elme és szív együtt marad.

Az idő, ahogy tudjuk, oly gyorsan halad, --
Nem vár meg, hogy jobban érezd magad.
Ha idegen földön még idegen vagy;
Talán nem is bánod, mert hidegen hagy.

Sok más nyelvű, hírt, dalt, s hangot hallasz.
Jó kedved is lehet néha, - majd csak ballagsz.
Ám, tán senki sem fog karon esti sétán;
Elszomorodsz egymagadban méltán.

A világ népe megváltozott, s mi magyarok,
Mint -- gazdasági menekültek - kicsik nagyok.
A létszabadságért most a sorssal küzdünk,
Mert hajcsár a hitel, mihez reményt fűztünk.

A méltó emberi jog és igazi egyenlőség,
Mint lidérc fény, most csalfa délibáb-bőség.
Fénylő emlék a múlt, a dicső forradalom,
Szabadságharc, a "Dávid-Góliát viadalom".


Antal Péter, Melbourn
http://magyarnakszulettunk.org/15 percnyi filmanyag 1956. október 23-áról


Link
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Mihályfalvi János, Mihi legújabb videói
  2012-10-23 07:29:26, kedd
 
  ÖRÖK DICSŐSÉG A HŐSÖKNEK - 1956 - ROMANTIKUS ERŐSZAK - MIHI


Link


SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY MAGYARORSZÁG - KALMÁR PÁL - MIHI


Link


Mihi honlapjai azonos tartalommal:


Link

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  MIHÁLYFALVI JÁNOS, MIHI  
Világ - Panoráma, az egyetlen hiteles politikai műsor
  2012-10-23 07:21:28, kedd
 
  A "Világpanoráma" október 22-i adása 24:04 perc

'56 másképpen, 2. rész. Vendég: Bogár László közgazdász.
Műsorvezető: Szaniszló Ferenc.


Link


A "Világpanoráma" október 19-i adása 23:55 perc

'56 másképpen, 1. rész. Vendég: Bogár László közgazdász.
Műsorvezető: Szaniszló Ferenc.Link


A Világ-Panoráma adásai az Echo Tv videótárában:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világ - Panoráma  
A Széchényi Könyvtár 1956-os különgyűjteménye
  2012-10-23 07:01:03, kedd
 
  Az Országos Széchényi Könyvtár Kisnyomtatványtárának 1956-os különgyűjteménye

A magyar nemzeti könyvtár egyik speciális és igen jelentős állományegysége az a mintegy másfélezer dokumentum, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc során, illetőleg az azt követő legelső hónapokban keletkezett. Ezek a tár gyűjtőkörének megfelelően röplapok, szöveges plakátok, igazolványok, amelyeket többségében nyomtattak, de van közöttük nem kevés stencillel, írógéppel, játéknyomda betűivel és kézírással készült is.

A félévszázados évforduló indítékot adott ahhoz, hogy a modern technika segítségével még könnyebben és behatóbban lehessen ezeket a dokumentumokat tanulmányozni. Ennek érdekében a könyvtár adatbázisába bekerültek a teljes állományra vonatkozó bibliográfiai adatok. Ez a digitális változat még jobban kutathatóvá teszi e különgyűjteményt.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hernádi Tibor: 1956 igaz története
  2012-10-23 06:58:24, kedd
 
  Link


Link


Link


Link


Link


Link


Link


Link


Link


Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyarságtudományi Intézet  
Az 1956-os népfelkelés és szabadságharc nemzetiszocialista
  2012-10-23 06:47:45, kedd
 
  Az 1956-os népfelkelés és szabadságharc nemzetiszocialista vonatkozásai I.rész

A népfelkelés előzményei


1956 értékelésünk szerint nem volt forradalom, mert nem akart radikális, mindenre kitterjedő változásokat, célja nem a kommunista rend, hanem a cionbolsevista rezsim megbuktatása volt. Ellenforradalom sem volt, mert nem akarta visszaállítani sem a burzsoá rendszert, sem visszaadni az államosított vagyonokat, de még az államforma megváltoztatása sem szerepelt a követelések között. Népfelkelés volt, mert változtatást akart a pártvezetésben, és felelősségre vonását a cionbolsevista bűnözőknek, és gazdasági helyzet javítása, valamint az életszínvonal növelésére érdekében reformokat követelt.

1956. október 23-án egy elnyomott, rettegésben tartott nemzet kelt fel elnyomói ellen. A cionbolsevista hatalom dölyfös és minden mértéket alulmúló terrorral korlátlanul uralta az egész országot. Annyira elvesztették a valóságérzetüket, hogy Berija figyelmeztetését, miszerint a Szovjetunió nem tűrheti, hogy Rákosi egy zsidó királyságot hozzon létre, semmibe vették. Több mint kétszázezer magyar volt a börtönökben, 14 haláltábor jellegű munkatábor és internálótábor (Recsk, Hortobágy, Sztálinváros - csak a legismertebbek) működött, munkaszolgálatos katonák ezrei dolgoztak a bányákban, építkezéseken, százával verték halálra a kulákoknak nevezett magyar gazdákat, és a halottakat még nyilván sem tartották. Szerény számítások szerint hatvanezer besúgó jelentett rendszeresen, és a gyilkolási ösztön már a saját soraikat is ritkította. Az ÁVH börtöneiben példátlanul bestiális módon kínozták a foglyokat. Ez volt a kommunizmus cionbolsevista megnyilvánulása, mely már Moszkva haragját is kiváltotta.

Hogy miért tűrte ez az ország? Egyrészt azért, mert óriási szovjet haderő állomásozott hazánkban, másrészt viszont azért, mert kétségtelenül voltak igen jelentős vívmányai a kommunista rendszernek, melyek hatását még a cionbolsevisták bűnei sem tudták teljesen semlegesíteni. A tőkés rendszer, a judeofeudalista, címkorságos Horthy-rezsim, a munkát végző réteg megalázottsága már csak rossz emlék volt, és a szociális háló az ország helyzetéhez viszonyítva valóban jól működött.

A rossz gazdaságpolitika következtében azonban romlott az életminőség, erősen csökkent az életszínvonal. Az ötéves terv, a békekölcsönjegyzés, a paraszti gazdaságok levegőhöz jutása már nem tudta megállítani a lassú, de állandó jellegű romlást. Ez a Magyar Dolgozók Pártjának józanabb vezetőiben és Moszkvában is valamilyen politikai változás szükségszerűségének a gondolatát vetette fel. A cionbolsevisták ennek a gondolatnak még a felvetését is elutasították, és növekvő terrorral akarták megoldani a feszült helyzetet. Rákosit leváltották és helyette egy valóban szélsőséges cionbolsevistát, Gerő Ernőt nevezték ki főtitkárnak.

Tehát egyik oldalon a kiváltságaikhoz ragaszkodó, az elkövetett iszonyatos bűnök miatti felelősségre vonástól rettegő cionbolsevista hatalmi társaság, a másik oldalon a javulást remélő magyarok, a reformot sürgető kommunisták és a moszkvai háttérerő. 1956. szeptemberére egy tökéletes patthelyzet állt be, mely a reformot sürgetőknek kedvezett. Szeptemberben az egyetemeken és a főiskolákon (az októberi népfelkelés bázisain) megkezdődött az oktatás, és ezzel együtt a szervezkedés, melyet ekkor még a reformkommunisták irányítottak.

Az egyetemeken és a főiskolákon, valamint az Írószövetségben erőteljesen nyilvánult meg a változtatási akarat, különböző bizottságok alakultak. Október 22-én a Műegyetemen a MEFESZ kiadta a 16 pontba foglalt követelést, mely a népfelkelés programja lett. Másnap, október 23-án a Műegyetemről megindult a tüntető menet, akkor még rákosi-címeres és vörös zászlókkal. A menet élén a kommunistákkal. A tömeg igen gyorsan óriásivá nőtt, és mire a Magyar Rádió székháza elé értek, hogy beolvastassák a 16 pontot, már eltűntek a vörös zászlók és a magyar zászlókból is a rákosi-címerek. A rádió vezetése nem olvasta be a 16 pontot, helyette Gerő Ernő mondott egy rövid, de provokatív beszédet. Ez a tömeget oly mértékben felháborította, hogy erőszakkal akarta a követelését érvényesíteni. Megkísérelték birtokba keríteni a rádió épületét, de ezt a kivezényelt ÁVH-s egység sortűzzel megakadályozta. A sortűz elől menekülő tömegbe mentő és teherautók soroltak be, melyek tele voltak fegyverekkel és lőszerrel. Feltételezések szerint a KGB ügynökei voltak azok, akik ellátták a tömeget fegyverekkel. A felfegyverzett felkelők között szinte minden férfi a sorkötelezettség következtében kiképzett katona volt, ezért másnap hajnalra elfoglalták a rádió épületét.

Kassai Ferenc - Jövőnk.Info.wordpress.com

2012. Október 20.

Az 1956-os népfelkelés és szabadságharc nemzetiszocialista vonatkozásai II.rész

A népfelkelés kibontakozása és a szabadságharc

..."Nem mérlegelni kell az esélyeket, nem a félelem és az érvényesülési vágy a történelem meghatározója, hanem a szeretet. Az igazság, a haza, a nemzet és a család szeretete. Így, ebben a sorrendben..."


Jogosan tehetjük fel azt a kérdést, hogy a Magyar Rádió épületébe beszorult ÁVH-s egységet miért nem segítették kimenteni a fővárosi ÁVH parancsnokai? Mert nem volt erre lehetőségük. A rádió épületénél történtek villámgyorsan elterjedtek az egész városban, óriási tömegek mentek ki az utcákra, elszánt kisebb csoportosulások fegyverszerző akciókat kezdtek rendőrőrsök, fegyverraktárak, fegyvergyári készletek megszerzése érdekében. Olyan gyors volt ennek a felkelésnek a kibontakozása, hogy a pártvezetés teljesen tehetetlenül sodródott az eseményekkel. Mire felfogták a történteket, már számtalan fegyveres csoport támadta az ÁVH-s gócpontokat.

A fegyveres csoportok általában kis létszámúak voltak, de rendkívül elszántak, ezért az ellenük való fellépés nagy kockázatokkal járt. A honvédséget és a rendőrséget nem támadták, ezért velük eleinte inkább semleges, mint ellenséges volt a viszony. A Központi Bizottság a feszültségek mérséklésének okán a METESZ 16 pontos követelései közül egyet, - a Nagy Imrét a vezetésbe - teljesítette, és kinevezte miniszterelnöknek. De mert a pártvezetés nevezte ki, a párthoz erősen kötődőkön kívül ez senkit nem érdekelt. A pártvezetés a felkelést “fasiszta elemek" művének nevezte, és statáriumot, gyülekezési, majd kijárási tilalmat rendelt el. A szovjet egységek is beavatkoztak a harcokba, de ez nem sokat javított a hatalom helyzetén. A helyzetet a végsőkig kiélezte Nagy Imre politikai analfabétizmusa. Ez az ember egy házaló vigéc adottságaival és a született árulók jellemével a Nyugat felé fordult segítségért. Pontosabban a nyugati cionistákhoz, akik épp Egyiptommal voltak elfoglalva.

Tovább rontotta a kommunisták megítélését az ország különböző pontjain igen sok áldozatot követelő ÁVH-s sortüzek híre. A szovjet beavatkozás, majd visszavonulás a végleges csapatkivonási követelést erősítette.

A felkelőkből számtalan kisebb-nagyobb csoportosulás alakult, de meghatározó szerepe a Corvin-közieknek, a “szabadnépeseknek", és a Széna-térieknek volt. Mindhárom csoport többségében nemzetiszocialista, nemzeti kommunista alapfelfogású emberekből állt, illetve elkötelezett, nemzeti gondolkodású munkás magyarok voltak.

Corvin-közieknek nevezett több csoportosulásból álló felkelő harccsoport vezetőjének Pongrácz Gergelyt tartják. Politikailag ugyan valóban ő képviselte a csoportot, de csak azért, mert a valódi katonai vezető, Vojt Rezső, volt SS önkéntes, a budavári 1945-ös kitörés egyik résztvevője, amikor a felkelő csoportok vezetőivel tárgyalni akart Nagy Imre, így küldte oda Pongráczot: “Bajusz! Neked itt nem sok hasznodat vesszük, menj el tárgyalni!" (Más felkelőcsoportok esetében is ez volt a helyzet. A csoportok tényleges vezetői a katonai vezetők voltak, míg különböző tárgyalásokon a politikai vezetők szerepeltek).

Ez a csoport szellemiségében nemzeti volt és többsége szintén szocialista alapgondolkodású. A végsőkig kitartottak és csak az óriási túlerő és folyamatos ágyútűz után vonultak vissza. Vojt Rezsőt egy lövedékrepesz okozta fejsérüléssel, öntudatlan állapotban menekítették ki Bécsbe a bajtársai.

A “szabadnépesek" a Szabad Nép pártújság székházának az elfoglalásával és az ott létrehozott harcálláspontjukkal vívtak ki elismerést. Helytelenül Dudást tartották a vezetőjüknek, de a valódi katonai vezető Kovács András volt, aki a budavári kitörésben is részt vett, mint a Vannay-zászlóalj 13 éves tagja. Édesapjával együtt, aki tagja volt a Rongyos Gárdának is, és a népbíróság 1949-ben halálra ítélte és ki is végezték. A “szabadnépesek" között a Vannay-zászlóalj több egykori katonája is harcolt. A végsőkig kitartottak, csak az utolsó nagy erejű szovjet támadáskor vonultak vissza. Október 28-án a Szabad Nép székházban tartott felkelőcsoportok gyűlésén a résztvevők elutasították Nagy Imrét és kormányát, nem tekintették őket legitim vezetőknek.

Széna-téri harccsoportban is szinte csak munkások voltak, a vezetőjük Szabó János szintén munkás (gépkocsivezető) volt. A környék fiataljai, sok bányász és ipari tanuló alkotta a több száz fős felkelő egységet. Az október 25-én fegyverhez jutó csoport első vezetője egy máig ismeretlen sorkatona volt, ő szervezte harccsoporttá az akkor még pár tucatnyi fiatalt. Szabó János 26-án vette át tőle a csoport vezetését. Ebben a csoportban harcolt Ekrem Kemál művezető is, a nemrég elhunyt hungarista Ekrem Kemal édesapja. A csoport politikai alapállása kimondottan szocialista volt. Egy nemzeti jellegű szocializmusért harcoltak. A szabadságharc leverése után az egész vezetést kivégezték (14 főt), egyedül Fonay Jenő kapott kegyelmet.

Ezeknek a harccsoportoknak fizikai munkások, technikusok, dolgozó emberek voltak a tagjai. Nem az úri rend visszaállításáért harcoltak, hanem egy nemzeti és szocialista, vagy egy nemzeti és kommunista Magyarországért. Nem ismerték el a Nagy Imre (szovjet KGB “Vologya" fedőnevű ügynöke) vezette kormányt, harci cselekedeteik szinte minden esetben az ÁVH-sok ellen irányultak. Hihetetlen katonai sikernek nevezhető, hogy az ötvenezer főből álló, jól kiképzett és felszerelt ÁVH-t öt-hat nap alatt országos szinten, nagy áldozatok árán teljesen szétverték, Nagy Imre fel is oszlatta. A szovjet csapatok ellen csak védekező harcokat folytattak, úgy, mint számos más felkelő csoport is. A felkelő csoportok gerincét országos vonatkozásban is (egy-két kivétellel) munkások, parasztok, hazafias katonatisztek, tiszthelyettesek, egyetemisták alkották, sok fiatallal kiegészülve. Nem is volt olyan felkelőcsoport, melyben ne lettek volna egykori SS-katonák, vagy hungaristák, viszont olyasmiről, hogy volt horthysta katonatisztek, az úri osztály tagjai, gyárosok, volt bankárok, vagy földbirtokosok harcoltak volna, nincs tudomásunk. A felkelők a gyárak, üzemek védelmében létrehozták a Munkástanácsokat, melynek az lett volna a feladata, hogy a szabadságharc győzelme után megvédjék az állami tulajdont a volt tőkésektől, kizsákmányolóktól.

A magyar történelem legnagyobb köpönyegforgatója, Pozsgai Imre így írt a felkelőkről annak idején, 1957-ben: Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött több úri bitanggal, megcsinálta az Első Hazai Nemzeti Forradalmat. Hogy mégis nem “Nemzeti Szocialistának" keresztelték vívmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy ez a két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes embernek.

Nem volt buta ember ez a Pozsgai, csak becstelen. Ráérzett, megértette a felkelés lényegét, de elborzadt annak az üzenetétől. Nyilván magát tartotta becsületes embernek a hányingerével együtt. Azóta ezt az óriási becsületességét többször is bizonyította - a kaméleonok világában.

Úgy még fegyveres terrorgépezetet a világtörténelemben soha meg nem aláztak, mint ahogy a magyar népfelkelők megalázták az ÁVH-t. A “párt ökle" napokon belül úgy omlott össze a nálánál jóval kisebb és rosszabb felszerelésű felkelő csoportok támadásai alatt, mintha csak egy felmosórongy lett volna. A szinte teljes tiszti állománya bosszúálló zsidókból állt, akik csak a kínzókamrákban, mint vallatók tudtak valamit művelni, de a valódi harctéren még a nullánál is kevesebbek voltak.

Ez 56 igazi üzenete. Nem mérlegelni kell az esélyeket, nem a félelem és az érvényesülési vágy a történelem meghatározója, hanem a szeretet. Az igazság, a haza, a nemzet és a család szeretete. Így, ebben a sorrendben. Mert ennek tudatában vagyunk csak képesek önmagunk fölé emelkedni, csak így tudjuk kihívni egy végső és véres küzdelemre a sárkányt, a mindenek megrontóját. És ekkor már nem a győzelem a fontos, hanem a helytállás, mert tudnunk kell, hogy az első kihívás a sárkány halálát jeleni, még akkor is ha ő győz. Mert jönnek az újabb és újabb kihívók akiket az első példája sarkall, akik mindig tanulnak eleik harcaiból, és a sárkánynak mindig ki kell állnia. Nincs többé nyugta, és ha eljön az a nap, amikor a végzete is eljön, akkor csak az elsőre tud gondolni. Aki a halál üzenetét hozta el a számára. Ez 56 üzenete.

Kassai Ferenc - jovonkinfo.wordpress.com


Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanulmányok  
Molnár Rezső emlékezése 1956-ra
  2012-10-23 06:37:52, kedd
 
  Molnár Rezső vagyok. 1956- ban Bp-i Műszaki Egyetemre jártam.

Mi gépészek az Auditorim maximumban, az építész és egyéb karok az Aulában szervezkedtek Jellemző volt ránk, hogy nem is tudtunk egymásról. Ez volt okt. 22.-én de a
továbbiakat a mellékelt vissza emlékezésemből kérem elolvasni.

Tisztelt Mérnök újság szerkesztősége!

Válaszolok az 1956-os forradalom megemlékezés felhívására.

Adataim: Molnár Rezső okl. gépészmérnök
Címem : 2151 Fót, Madách Imre u. 73.
Tel/fax : (27) 359 340
E-mail : molnarr@vnet.hu

Diplomám a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki kar épületgépész szakán szereztem 1959-ben.

Négyesem volt ábrázoló geometriából a Strommer tanszéken.

Az egyetemi tanulmányaim negyedik évfolyamán ért a forradalom.
Budapest VII. Wesselényi u. 46. sz. alatt laktam albérletben.
A nagykörúti megtorlás a Kilián laktanyától a Barcsay u. sarkon lévő bútoráruházig tartott.
Itt teljesedett be a magyar ÁVH és a szovjet nagyhatalom bosszúja.


Emlékeim

Meggyőződésem, hogy arról szabad beszélni, amit saját szememmel láttam.
fülemmel hallottam.
szívemmel-lelkemmel éreztem.

Tanúsítom: a forradalom egy csoda volt.

A forradalmat nem szerveztük, spontán kitört.
Az 1956-os forradalom szent küzdelme volt népünknek.

1956. október 22-én -mi gépészek az Auditórium Maximumba, az építészek az Aulában- - összegyűltünk . Életem egyik legszebb emléke.

Elhatároztuk, hogy másnap 23-án délután, akárhogyan dönt Piros elvtárs, csendes felvonulást tartunk a Bem szoborhoz. Majd a szobortól elmegyünk a Rádióhoz és beolvastatjuk a 12 pontot. /Ami időközben 16 lett/

Okos tanáraink tudták mit kell ilyenkor mondani a lelkes ifjúságnak, ez így szólt:
Ne üljetek fel semminemű provokációnak, csak csendesen vonuljatok.

Mi űzött, hajtott bennünket e lépésre?

Apáink, anyáink megalázása, vagyoni és erkölcsi kirablása, a bugris hatalom cinikus vigyora, a senkiháziak érvényesülése, a testi-lelki verés a tisztességünkért, a szájba vizelés.....
A fentiek szótlan tűrése és kifelé történő hazug megelégedettség kötelező zengése.
Elég volt. Ha felvonulunk, akkor meg merjük mondani, hogy hazudnak, szemét módon kiszolgáltatják nemzetünket azoknak, akiknek a hatalma mögé bújva szabadon garázdálkodhatnak.
-1-
Akkor még naivak is voltunk. Azt hittük, hogy a művelt nyugat és Amerika mellénk áll.

Tehát 23-án délután gyülekeztünk a Gellért téren.

Első csoda: a téren hangos csatazajjal a Kertészeti Egyetem diákjai lukas zászlóval, mint egy vonat keresztülhúztak rajtunk. A lukas zászló azért volt lukas, mert nem volt idő magyar zászlót gyártani, ki kellett vágni a meglévőkből a szovjet címert.
Szinte beleremegtünk. Csak ne legyen valami bajuk bátor egyetemi társainknak.

Második csoda: gimnazista lányok gombostűre tűzött nemzeti színű szalagokat tűztek a mellünkre. Nagyon szép tiszta tekintetű lányok voltak.
Történelmi tény, saját szememmel láttam őket.

Harmadik csoda: egy tentori hang elkiáltotta "nyolcas sorban sorakozó". Na és ez is valami?
Igen ám, de ha valaki stopperral mérte volna az időt, akkor tapasztalhatta volna, hogy egy percen belül az óriási tömeg sorba állt. Nem nézte senki, hogy ki a szomszédja, háziasszony vagy professzor. Ha a becsület, haza, és a kedves ismeretlen hang azt mondta sorakozó, akkor sorba kell állni. A gyengébbek kedvéért, nem vitatta senki a nyolcas sor nyolcas számát, a sor irányát stb.
Együtt dobbant a tömeg szíve.
Sajnos ígéretemnek nem tudok teljesen eleget tenni. Bár mi döntöttük el, hogy a Bem szoborhoz megyünk, de hála Istennek olyan sokan voltunk, hogy mi már nem fértünk oda, így fogalmam sincs mi történt a téren.
Viszont jó Nemecsek módjára elindultunk a Rádióhoz, mert így beszéltük meg.
A Rádió utcája viszonylag keskeny. Természetesen nem fért mindenki oda, így én sem.
Messziről hallottam a kiabálásokat, láttam némi füstölgő valamit, egyszóval ismét fogalmam sincs, hogy mi történt a Rádió előtt. Erről beszéljenek azok, akik közel voltak.
Másnap 24-én ismét hatott a Nemecsek effektus, és bementem az egyetemre, mert úgy állapodtunk meg, hogy ott majd megbeszéljük a továbbiakat.
Csak azt nem kalkuláltuk be, hogy már tűzharcban lesz a város és a közlekedés kissé komplikálttá vált. Mondanom sem kell, hogy rajtam kívül nem volt ott senki.
Eszméltem, ez forradalom a javából. Folyik a magyar vér. Bár professzoraim előre figyelmeztettek, hogy "ne vegyük fel a kesztyűt".

Hogy ki hogyan viselkedett, miért fogott fegyvert, az egy külön pszichológiai tanulmányt érdemelne. Erre én nem vállalkozom. Noha sokat gondolkodtam róla.

Ismét szemtanúi lehettünk, hogy milyen leleményes és szellemes ez a magyar nép.
A történelemből már tudjuk, hogy ledöntötték a Sztálin szobrot, de arra kevesen emlékeznek, hogy a körútra vontatták ki a "tetemet". Szorgos polgárok kis darabkákat törtek le belőle. Majd a koponyába olajat öntöttek, meggyújtották, és éljen lángeszű vezérünk rigmusát skandálták.

Negyedik csoda: a parlamenti sortűz utáni napon felkeresett a húgom. Ugyanis ő azt hallotta az utcán, hogy el kellene menni ma is a parlament elé, mert még azt fogja hinni az ÁVH, hogy félünk. Természetesen, hogy oda megyünk. Már csak az hiányzik, hogy azt higgyék, hogy mi félünk Tehát elmentünk a tetthelyre és farkasszemet néztünk a fegyveres őrökkel. És vártunk.
Vártunk és nem lőttek. Tehát saját lábunkon jöttünk haza. Ez ilyen egyszerű volt.
-2-
A fenti ténynek lélektani jelentősége van. Egyszerűen nem féltünk. A megalkuvásnak nem volt értelme. Ha lelőnek bennünket, ha meghátrálunk tovább vegetálunk, azaz akkor sem maradunk életben. Ugyanis amit ők szántak nekünk az nem volt élet.

Ötödik csoda: a Rákóczi úton az EMKE mellett haladó szovjet tank meghibásodott. Javítás céljából felnyitotta a tank fedelét egy katona. Abban a pillanatban 8-10 fiú (10-14 évesek) felugrott a tankra és barátságosan heves tárgyalásba kezdtek a katonával. Kezdeti zavarából szemmel láthatóan kigyógyult a katona. Önfeledten rázta a fiúk kezét. Megengedte, hogy a fiúk megbámulják a fegyverét, belenézhettek a tankba.
Igaz nem hallottam tisztán, hogy miről volt szó, csak a hangfoszlányokból következtettem hogy a fiúk megértették a katonával, hogy nem Szueznél vannak., és mi nem vagyunk egymás ellenségei.
Honnan volt ezeknek a gyerekeknek ennyi eszük és bátorságuk, hogy abban a pillanatban pont erről kell beszélni és nem történhet bajuk. Milyen csodálatos emberi ösztönnel rendelkezett a fiúcsoport és a szovjet katona, hogy két perc alatt rájöjjenek arra, hogy mindkét fél csak szenvedő alanya ennek az iszonyatos elkeseredett harcnak.
Az igazi ellenség a padláson állt lesben fegyverrel.
Belegondolni is gyönyörűség lett volna számunkra, számukra pedig maga a halál, ha a gyerekek felvilágosítják a szovjeteket, hogy a mi fő ellenségünk a saját ÁVH-nk és nem ők.
Hamarosan rájöttek erre az EMKE padláslakói is. Golyózáport lőttek a fiúkra, tankra és ránk, akik a járdán izgulva figyeltük a "diplomáciai tárgyalást".
Mint a malacok bújtunk egymás alá. Védtük a rongyos kis életünket. A gyerekek leugráltak a tankról, a felső ajtó becsukódott. A "paktum" meghiúsult.
Azt ígértem, hogy csak arról beszélek, amit a saját szememmel láttam. Az igaz, hogy nem láttam ki van az EMKE padlásán, de nagyon szégyellném ha nem tudtam volna biztosan hogy az ÁVH emberei voltak, akiknek érdekük volt, hogy a szovjet harcosok haragudjanak ránk.

Hatodik csoda: csak aludni mentem haza a Wesselényi utcába. Mindig kint voltam az utcán. Mesteri taktikával tudtam közlekedni úgy, hogy ne találjon el lövedék. Mindent meg lehet tanulni, némi gyakorlással.
Iszonyú látvány volt szétlőtt fejű fiatalokat látni az utca kövezetén.

Lelkiismeret furdalásom lett. Mi határoztuk el az egyetemen, hogy felvonulunk és én is mondtam, hogy tűntessünk és lám mi lett belőle. Akkor még nem tudtam, hogy több gócpontja is volt a forradalomnak, tehát nem csak én vagyok az oka a tragédiának.
Mit csináljak hát? A megoldás kézenfekvő volt. Odamentem egy kisfiúhoz, aki teljes harci felszereléssel rendelkezett. Elővettem minden pedagógiai érzékemet, s mintha apja lettem volna a kölyöknek így szóltam hozzá:
Barátok vagyunk.... Nagyon büszke vagyok rád..... Én már egyetemista vagyok...Nekem elhiheted, amit szeretnék neked mondani. Ezek nagyon erősek. Rengeteg a tankjuk. Ha az összes tankot kilőnénk, akkor majd repülővel jönnek ellenünk és mindannyian meghalunk. Kár volna az életedért, és anyu nagyon szomorú lenne, ha halva találna téged. Senki nem tart gyávának, ha most leteszed a fegyvert, és hazamész szüleidhez.
Életem egyik nagy kudarca volt, dühösen és bizalmatlanul nézett rám. Nem volt több választásom. Elbúcsúztam Tőle.
Nem hiszem, hogy ép bőrrel megúszta, hiszen elég lett volna tíz ilyen elszánt, bátor embert átmenteni a forradalomból, és nem lett volna olyan bárgyú a rendszerváltásunk.

Hetedik csoda: Nem loptak a magyarok. Börtön és áruházak tárva-nyitva voltak. Nem tűnt el
-3-
semmi. Egy dobozt láttam a körút környékén. Egy cédula volt benne. Adakozzatok a
felkelőknek. Tele volt pénzzel. Senki nem vett el belőle. Senkinek nem volt az a hátsó gondolata, hogy valaki ilyen trükkel akar meggazdagodni.
Nem is volt nagy szenzáció ez a bizalom, hiszen a magyar ember nem lop.
A Baross utca környékén volt egy Csemege bolt, melynek a kirakatüvegét a légnyomás kitörte. A kirakatban márkás italok voltak. Három napig amíg arra jártam érintetlenek voltak az üvegek. Az igaz, hogy lopni nem szabad, de gondoljunk bele az alkoholisták világába. Pénze nincs. Italt nem tud vásárolni. Egy karnyújtásra van tőle az ital, a mindene, de nem nyúl az üvegért. Ne legyünk naivak, ő nem azért nem lopott, mert erkölcsös volt, hanem mert félt lopni.
Utóbbiból következik a forradalom tisztasága: ha az emberek észrevették volna, hogy valaki kihasználja a helyzetet, és kiemel valamit a kirakatból, azt ott a helyszínen meglincselték volna. Mert volt tartásuk is az embereknek. Ezt tudta az alkoholista is.

És végül hiába fojt a vér, hiába volt oly sok szent akarat, bekövetkezett a brutális értelmetlen halál.
Nem volt szükség repülőgépes támadásra sem. A tankok szétlőttek bennünket.
Egy puskalövés a mi oldalunkról, egy ágyúlövés a tankból, egy századfordulós épület vált romhalmazzá, benne a felkelővel.
A kegyetlen bosszú összeszedte az aktív magyarokat, "meggyőzte" őket a brutális, és kéjes erejével, hogy többet nem tudtok akarni, és élni. Kiket kötél általi halállal, kiket veréssel sújtottak. Utóbbit azért tették, hogy legyen hírmondó.

Nem is volt aktív magyar "a rendszerváltásnál". Annak ellenére, hogy nem is volt szükség fegyveres harcra. A baj csak az volt, hogy azok intézték sorsunkat, akik nem egy házat, de még egy ólat sem építettek életükben újjá. Pedig ha ismerték volna az analógia fogalmát, akkor tudták volna, hogy a haza építéséhez legalább egy ház építésének logikája szükséges.
Ha ennyi tudományod sincs, akkor a szent miniszteri széked félre tedd.

De hol van már az a csodálatos Elektrotechnikai tanszék, ahonnan egy táltosi bölcsességgel irányítottak minket 56-ban.

Tisztelt Taky professzor úr. Bizonyára már a mennyekben vagy. Üzenj valami okosat édes hazánknak a rádió hullámain úgy, mint valaha ezt tetted.

Az Isten áldjon meg. Sokat gondolok Rád.Fót, 2006. október 10.Molnár Rezső
örök egyetemi hallgatód

-4-
Javítás:
A 12 pontot az aulában lévő kollégák 16 pontra módosították, ezt csak később tudtam meg
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Szalay Róbert: Kilián laktanya, 1956. október 23.
  2012-10-23 06:26:56, kedd
 
  Egy kis történelem

1987. szeptemberében a Lezsák Sándor tanító lakiteleki házának udvarán felállított lakodalmas sátorban 180 lelkes, változásokért küzdő ember, köztük sok volt '56-os megalapította a később Magyar Demokrata Fórum /MDF/ néven ismerté vált mozgalmat.
A szervezkedés ezen kezdeti szakaszába még nem tudtam bekapcsolódni, mert 1987 decemberében, egy frontális ütközés következtében szerencsére életben maradtam, de hét helyen tört kezem-lábam. Miután, több műtéten átesve, ,,összedrótoztak", 11 hónapig járóképtelen voltam, mert jobb lábam eddig volt teljes gipszben.
Miután levették a lábamról a gipszet, bottal sántikálva elmentem az MDF III. kerületi szervezetéhez, hogy jelentkezzek és bekapcsolódjak a mozgalomba. Örömmel fogadtak, hiszen az alapító tagok között több olyan volt '56-os harcos is volt, akikkel együtt raboskodtunk annak idején a Gyűjtő Fogházban.
Büszke vagyok, hogy tagkönyvemet maga Lezsák Sándor írta alá.
Rövidesen a III. kerületi szervezet lett a legerősebb az ország több száz szervezete közül.
/Jellemző, hogy az első választásokon négy országgyűlési képviselő került a parlamentbe és két miniszter a kormányba a III. kerületi MDF-ből./
1988-ban Budapesten, a Jurta Színházban tartotta a gyűléseit az MDF, és az első legális nagygyűlésre a Hősök terén került sor, ahol az erdélyi falurombolások ellen tiltakoztak.
1989-ben Budapesten, az Ó utcában két kb. 80-100 fős befogadóképességű fa barakkban kapott helyet az MDF Országos Központja. Itt gyűltek össze naponta a fővárosban tevékenykedő legaktívabb MDF-tagok. Ekkor kerültem közelebbi ismeretségbe, majd szoros kapcsolatba az Országos Elnökség tagjaival, köztük Csurka Istvánnal, aki az akkori ellenzék egyetlen lapjának, a Hitel című hetilapnak a főszerkesztője volt. Ennek a lapnak volt egy rovata, a Magántörténelem. Ebben írták meg visszaemlékezéseiket azok, akik az elmúlt évtizedekben tettek valamit a kommunista rendszer ellen.
Ez nem volt akkor teljesen veszélytelen vállalkozás, hiszen még állt a pártállam, melynek még hatalmas ereje volt. Grósz Károly a Sportcsarnokban 10 000 párttitkár és munkásőr előtt a fehérterror rémével riogatta hallgatóit, és kemény osztályharcot hirdetett. Vasárnaponként a kerületi munkásőr zászlóaljak állig felfegyverkezve, zenekaros felvezetéssel meneteltek szerte a városban, "Fel, vörösök, proletárok!" és hasonló indulókat énekelve fitogtatták erejüket.
Ekkor adtam át Csurkának azt az írásomat, hogy 1956. október 23-án este, felkelőket vezetve hogyan foglaltuk el a Kilián laktanyát, és másnap hogyan adtuk le az első géppisztolysorozatot az Üllői úton bevonuló szovjet egységekre.
Ezt csak akkor mertem leírni, amikor Pozsgay Imre kijelentette, hogy 1956 nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés.
Az írás - mely alább olvasható - meg is jelent a Hitel 1989. évfolyam 12. számában a 16.oldaltól a 19. oldalig a Magántörténelem c. rovatban.
Ekkor még nem ismertem azokat a dokumentumokat, melyeket későbbi kutatásaim során ismertem meg, főleg a Hadtörténeti Intézet Levéltárában, az ,,1956-os ellenforradalom szigorúan titkos anyaga" kutatása közben. 1989-ben még én is azt hittem igaznak Maléterről, amit a reformkommunisták hirdettek.
A Kilián laktanya környéke a harcok után

Kilián laktanya
1956. október 23.


32 év nagy idő. Az emlékezet lassan megkopik. A résztvevők és a szemtanúk száma egyre fogy. Minden évvel nehezebb lesz 1956 igaz történetének megírása. Most kell mindent megtennünk, míg nem késő, míg a feledés és az enyészet homálya mindent el nem fed, hogy a résztvevők történeteinek, az események leírásának és a fellelhető dokumentumok mozaikjainak összeillesztésével, 1956 a maga nagyszerűségével álljon előttünk, és lemossuk azt a sok szennyet és gyalázkodást, amit 32 éven keresztül a forradalomra és annak résztvevőire szórtak.
Történetem egy ilyen apró mozaikdarab, de úgy gondolom, hogy sok száz és sok ezer hasonló történetből kikerekedhetik az a kép, ami legjobban megközelíti az igazságot.
Mikor az 1956-os forradalom és szabadságharc akár történelmi viták, akár baráti beszélgetések során szóba kerül, egyöntetű vélemény, hogy a Kilián laktanya és környéke a leghevesebb harcok színhelye volt. Ami a spanyoloknak Alcazár, a kubaiaknak Moncada, az oroszoknak a Téli Palota ostroma, az a magyaroknak a Kilián laktanya. Nemcsak azért, mert itt voltak a legelkeseredettebb harcok, hanem mert Maléter ezredes itt állt a forradalom mellé, és itt vette át a harcok irányítását. Honvédelmi miniszterré történt kinevezése után is a Kilián laktanya és az ott állomásozó csapatok maradtak legbiztosabb támaszai.
Az 1846-ban épült, vastag falú laktanya régen Mária Terézia nevét viselte. 1945 után kapta a Kilián György nevet. Sokáig itt állomásozott a budapesti helyőrség parancsnoksága.
1956-ban ez a laktanya az akkor osztályidegennek és megbízhatatlannak bélyegzett katonai munkásalakulatok szálláshelye volt, ahol csak a laktanya őrségének volt minimális fegyverzete. Az összes katonai munkásalakulat parancsnoka ekkor Maléter Pál ezredes volt. Így az ő parancsnoksága alá tartozott a Kilián laktanya is.
Magamról annyit, hogy ekkor 26 éves voltam, a néphadsereg századosa, a tatabányai Hunyadi János Lövésztiszti iskola társadalomtudományi tanszékén tanítottam és naponta Pestről jártam a munkahelyemre.
Az október 23-át megelőző hetekben engem is magával ragadott a felpezsdült politikai élet. Lelkesedéssel hallgattam a Petőfi kör vitáiról szóló híreket és olvastam az Irodalmi Újság híreit, melyek nagy része a megújulást hirdette.
Mikor 23-án délután Tatabányán vonatra szálltam, hogy Pestre utazzam, az egyetemisták tüntetéséről csak annyit tudtam, hogy azt a Belügyminisztérium betiltotta. Nagy volt a meglepetésem és megdöbbenésem, mikor a Keleti pályaudvar főbejáratán kilépve hömpölygő emberáradatot láttam, és a tér két pontján lobogó tekintetű fiatalok olvasták fel az egyetemisták 12 vagy 16 pontját. Ezek a követelések, bár reálisak voltak, én úgy éreztem, hogy a kormány ezeket teljes egészében nem fogadhatja el. Különösen azt, hogy a szovjet csapatokat vonják ki az országból.
Megijedtem az indulatok gyors fellángolásától, és félelmem tovább fokozódott, mikor a tömeg elkezdte skandálni, hogy ,,Rusz-kik haza!," ,,Rusz-kik haza!" Úgy éreztem akkor, hogy ezt a kormány nem tűrheti, és ennek nem lesz jó vége. El is határoztam, hogy kivonom magam ebből a ,,zavaros tömegből", és elindultam szüleim Dózsa György út 140. szám alatti lakása felé.
A Sztálin-szobornál már olyan masszív volt a tömeg, hogy nem tudtam továbbmenni. A kíváncsiság is ott tartott. Vajon sikerül-e a tömegnek a hatalmas bronz gólemet ledöntenie? Sikerült. A szobor ledöntése és a tömeg őrjöngő lelkesedése engem is magával ragadott.
Az ember lelke mélyén szunnyadó nemzeti érzés elemi erővel tört föl bennem. A büszkeség, hogy mi, magyarok a hatalmas és félelmetes birodalom volt vezetőjének szobrát - az alávetettség és zsarnokság jelképét - le mertük dönteni, és ezzel hitet tenni a függetlenség és szabadság mellett, szinte szárnyakat adott. Megszállottként törtettem a ledöntött szobor közelébe. Nem fértem oda, csak a talpazatig, ahol az emberekkel együtt, puszta kézzel estünk neki a vörös műkőnek, hogy ezt is darabokra zúzzuk. Ekkor zúgott végig a tömegen a hír: ,,A rádiónál lövik az embereket!" Megdöbbentem. A spontán indulat, amit a szobor és szelleme iránt éreztem, lassan elszállt belőlem, mert ekkor eszméltem rá, hogy sorsdöntő események előtt állunk, és ha valóban szólnak a fegyverek, nekem is tennem kell valamit. Miért? Legyen elég a talán patetikusan hangzó, de a lényeget meghatározó két szó. Szabad és magyar szerettem volna lenni.
Tudatosan és elszántan indultam. Térképtáskámat, hogy a mozgásban ne akadályozzon, beadtam Dózsa György út egyik házának a házfelügyelőjéhez, hogy vigyázzon rá, később majd visszajövök érte. A ház előtt felkapaszkodtam egy tehergépkocsira, ami emberekkel volt megtömve, és az úton hömpölygő emberáradattal együtt lépésben haladt a Thököly út felé.
Most már én is együtt kiabáltam a fellelkesült tömeggel: ,, Aki magyar, velünk tart! Aki magyar, velünk tart!" Nem kellett biztatás. Mindenki az utcán volt. ,,Magyar zászlót tegyék ki! Magyar zászlót tegyék ki!" - zúgott a jelszó, és a lobogók felreppentek a házak ormára. Minden zászló megjelenését lelkes taps és ünnepélyes rivalgás köszöntötte. Egyre több zászló közepéből vágták ki a szovjet államjelvényt utánzó címereket.
A Thököly útnál a város felé vette az irányt a gépkocsi és a tömeg, kiknek egy részét a lelkesedés, más részét a kíváncsiság vezérelte. A Nemzeti Színházhoz közeledve megütötte fülemet a távoli fegyverropogás. Jól meg lehetett különböztetni a géppisztolyok hangját a puskák dörrenésétől és a pisztolyok csattanásától.
Az Uránia mozi előtt megrekedt a menet, mert már az egész úttest feketéllett az emberektől.
Ekkor láttam az első vérző sebesülteket, akiket vagy támogatva, vagy, ha eszméletlenek voltak, kézbe emelve vittek a Rókus kórház felé. A tehetetlen düh fojtogatott. Ekkor elém ugrott 5-6 sötétkék egyenruhás 16-17 éves Rákóczi Katonai középiskolás hallgató, és könyörögve kértek, hogy szerezzek fegyvereket, és vezessem őket az ÁVH-sok ellen. Ekkor még a katonai fegyelemtől és a pedagógiai ösztönömtől vezérelve, a gyermekeket féltve, rájuk parancsoltam, hogy ne menjenek a lövöldözés közelébe és térjenek vissza kollégiumi körleteikbe.
Az időérzékemet már elvesztettem, de kb. 9-10 között a Múzeum-kert felől lassan közeledve feltűnt egy katonai tehergépkocsi egy szakasz katonával, és előtte egy parancsnoki kocsi, egy nyitott Skoda, amit a hadseregben csak pléhmadárnak becéztünk. Az egység parancsnoka egy lövész százados volt. Odamentem hozzá, és vázoltam a helyzetet: az ÁVH a Rádiónál lövi az embereket, és felkértem, hogy katonáival csatlakozzon az ÁVH elleni küzdelemhez. A százados elmondta, hogy a budapesti őrzászlóaljhoz tartoznak, most lettek leváltva, és a laktanyájuk felé igyekeznek. Lőszer egyáltalán nincs náluk, így értelmetlen a lövöldözés közelébe menniük. A tömeg közben ellepte a gépkocsikat, és kezdte a katonáktól elkérni, illetve elvenni a fegyvereket. Alkalmi szónokká előlépve, a tehergépkocsivezető kabinjának tetejére állva elmondtam, hogy a fegyverekhez nincs lőszer, ezért a Kilián laktanyához megyünk, aki akar, jöjjön velünk. (Ekkor még nem tudtam, hogy a helyőrség parancsnoksága már nem a Kiliánban állomásozik, és az csak fegyvertelen munkáskatonák szállása.) ,,Szónoklatom" megnyugtatta az embereket, és a két gépkocsin elindultunk a Nemzeti Színház felé. Akkora volt a kocsikon a zsúfoltság, hogy én már csak a parancsnoki gépkocsi motorházára tudtam felülni, és ott kapaszkodva egyensúlyozni. A Nemzeti Színháznál rákanyarodtunk a Nagykörútra, és a Boráros tér felé vettük az irányt. Ezekben a napokban a körútnak ezen a szakaszán éppen javították a villamossíneket, és az utcaköveket a sínek mellett felszedték. Ezek a kövek, mikor mi odaértünk, az úttesten szét voltak dobálva, hogy a gépkocsi-közlekedést lehetetlenné tegyék. Elterjedt ugyanis a hír, hogy az ÁVH-sok mentőautóval próbálkoznak lőszerutánpótlást eljuttatni a Rádióhoz. Mikor a gépkocsikkal ehhez az útszakaszhoz értünk, és azokról leszállva kezdtük az utat szabaddá tenni, hogy továbbhaladhassunk, a tömeg hatalmas füttykoncertbe kezdett és szidalmak özönével, valamint kőzáporral támadt ránk, azt gondolva, hogy az ÁVH-soknak megyünk segíteni.
Az egyik kő az én sapkámat is leverte a fejemről, egy másik az ott rekedt villamos ablakát zúzta be. Látszólag megint eluralkodott az anarchia. Ekkor ismét a tömeg elé ugrottam, és teljes erőmből üvöltöttem: ,,Emberek, mi az ÁVH ellen megyünk. Lőszerért megyünk a Kiliánba." Az előző füttykoncert és szidalmazás diadalordítássá vált, és az önkéntes segítő kezek pillanatok alatt szabaddá tették a kövektől az úttestet, mi pedig folytathattuk az utunkat.
A harci zaj, a fegyverropogás, a tömeg egyre jobban elmaradt, és amikor a Körút és Üllői út sarkán álló laktanya elé értünk, kihalt, üres, és néma utcán találtuk magunkat. Gépkocsijainkról leugrálva a kapuhoz igyekeztünk, és kopogásunkra csakhamar kinyílt a kémlelőablak. Az őr megkérdezte, hogy mit akarunk. Kértem, hogy nyissa ki a kaput, de ő a kapu előtt zsongó - mintegy 30-40 fős - csoport láttán nem merte megtenni. Erre kértem, hogy küldje az ügyeletes tisztet. Megjelent egy lövész főhadnagy, s mondtam neki, hogy a Rádiótól jövünk, ahol az ÁVH lövi az embereket, lőszert szeretnénk vételezni, engedjen be minket. A főhadnagy elmondta, hogy a laktanyában nincs se lőszer, se fegyver, hisz ez csak afféle munkásszállás. Én erősködtem, hogy csak engedjen be, és ne ezen a tenyérnyi ablakon tárgyaljunk. Ő azonban a percről percre növekvő sokaságtól megijedve nem merte a kaput kinyitni, hiszen már 80-100 fő szorongott körülöttem. Azt kértem, hogy legalább engem és egy 4-5 fős küldöttséget engedjen be. Erre hajlandó volt, de csak akkor, ha a tömeg lehúzódik az úttestre, hogy a kinyíló kapun az emberek be ne nyomulhassanak. És csodák csodája: a felzaklatott, türelmetlen emberek mind egy szálig szót fogadtak. Ekkor találomra kijelöltem a ,,bizottságot:" Rámutattam egy MÁV-ruhába öltözött középkorú férfire, aki egy nagy piros-fehér-zöld zászlót szorongatott. Másik jelöltem egy fiatalember volt, akiről később megtudtam, hogy a műegyetemistákkal indult el, Bélának hívták. Magam mellé intettem még egy munkás kinézésű férfit és egy fiatal lányt, akiről kiderült, hogy elsőéves műegytemista, és Évának hívják.
Az öttagú küldöttség odament a kapuhoz, de a főhadnagy még most sem merte azt kinyitni. Hiába érveltem, hiába könyörögtem, hajthatatlan volt. A tömeg pedig egyre növekedett, és egyre türelmetlenebbül topogott az úttesten. Az igazsághoz tartozik, hogy eközben Kiliánnal szemben lévő italboltot vagy kinyitották, vagy feltörték, és egyre több italos, hangoskodó egyén keveredett a tömegbe. Mikor látták, hogy én a főhadnaggyal nem tudok zöldágra vergődni, elvesztették a türelmüket, és a nagy kétszárnyú gépkocsibejáratot kezdték döngetni.
A hatalmas kapu megreccsent. Ekkor az ügyeletes tiszt hangja élesen felcsattant. Fegyverbe! És láttam, hogy a katonák puskát fogva szaladnak, és az oszlopok mögött, a falkiszögelések védelmében helyezkednek el, tüzelőállást elfoglalva.
Kétségbeesésemben a kémlelőablakon keresztül ordítottam: Katonák, tegyétek le azt a puskát! Talán az édesapád, vagy a testvéred áll a kapu túloldalán. Hivatkoztam az esküjükre, a lelkiismeretükre, hogy ne lőjenek a népre. A kapu egyre jobban eresztett, és egyszer csak hatalmas döngéssel beszakadt. Szerencsére egyetlen lövés sem dördült el. A katonáktól pillanatok alatt elvették a puskákat, és a most már több száz főre növekedett tömeg szétáradt a laktanyában. Első utam az őrszobába vezetett, de ott már egyetlen katonát, egyetlen fegyvert sem találtam. Ott volt azonban az a lezárt szekrény, amelyben a tisztek pisztolyait őrizték. Megkértem Bélát, nehogy valaki feltörje ezt a szekrényt - még működtek bennem a katonai reflexek -, és kiadtam az utasítást a naposoknak, hogy folyosókon azonnal sorakoztassák a katonákat. A katonák közül sokan felöltözve sorakoztak, de voltak olyanok is, akik már aludtak, és az ágyból ugrasztották ki őket. Az emeleten körletről körletre haladva, ahol elég erős volt a napos asztal, arra felállva röviden elmondtam, hogy az ÁVH lövi az embereket, és itt az idő, hogy lerázzuk a nyakunkról az igát. Századonként sorakozzanak az udvaron, mert megyünk az Üllői úti tiszti iskolába fegyverért és lőszerért. És mikor az utolsó századnál is elmondtam ugyanezt, láttam, hogy az udvaron már kezdenek sorakozni az első századok. Közben valahol elsült egy puska, és a dörrenése az egész épületen végigremegett. Futva igyekeztem a lövés hangjának irányába, mert éreztem, hogy ez csak egy avatatlan kézben sülhetett el. Egy 15-16 év körüli fiú állt ijedten egy kisebb embergyűrű közepén. Szerencsére a lövés senkiben nem tett kárt, kitéptem a fiú kezéből a puskát, biztosítottam és korholni kezdtem őt. Erre az emberek nekem támadtak, hogy mi jogon vettem el a puskát a fiútól, és valóságos lincshangulat kezdett körülöttem kialakulni. Láttam, hogy a puskával nem tudok elmenni és hogy szorongatott helyzetemből kivágjam magam, megkérdeztem, hogy ki volt katona? Mikor egy férfi jelentkezett, a puskát neki adtam át azzal, hogy csak katonaviselt embernél akarok fegyvert látni. Tudtam, hogy ez hiú remény.
Ezalatt az udvaron eluralkodott a fejetlenség. A gépkocsiügyeletes - ha jól emlékszem, tizedes vagy szakaszvezető - lélekszakadva rohant hozzám, hogy siessek, mert egy csomó ember a gépkocsikat akarja beindítani és elvinni. Odasiettem, és erélyesen felszólítottam az autók körül sürgölődő embereket, hogy azonnal hagyják abba a gépkocsik piszkálását. Morogva és vonakodva tettek eleget felszólításomnak, és éreztem, hogy abban a pillanatban ahogy elmegyek, ismét kezdik a randalírozást. Mialatt a gépkocsik körül próbáltam rendet teremteni, lihegve jött egy katona, hogy az első emeleten egymás után törik fel az irodákat, Törnek-zúznak. Futva igyekeztem az udvaron keresztül a lépcsőház felé, miközben láttam, hogy a nyitott kapun ki-be hömpölyög meghatározhatatlan, vegyes összetételű tömeg. Ekkor lépett oda hozzám Béla, a kezembe nyomott egy pisztolyt és egy doboz lőszert azzal a megjegyzéssel: úgy gondolom, tüzér (a továbbiakban mindig így szólított, ha összefutottunk, mivel piros fegyvernemi jelzést viseltem, nekem pedig ő csak Béla maradt az elkövetkező 24 órában).
Feltörjük a szekrényt a pisztolyokkal, mielőtt más töri fel, így azok megfelelő kezekbe kerülnek. A pisztolyt és a lőszert a zsebembe tettem, és siettem az emeltre, hogy a vandalizmust megszüntessem. Közben az udvarra lenézve szomorúan láttam, hogy míg én az anarchiának próbáltam gátat vetni, a rendben felsorakozott századok, mivel fél óra óta más parancsot nem kaptak, lassan kezdtek felbomlani.
Az első emeleten vigasztalan kép fogadott. A folyosón és a szobákban össze-vissza mászkáltak az emberek. Mindenki fegyvert keresett, és közben mindent felforgattak. A következő csapat - nem tudva az előző sikertelenségéről - tovább kutatott, fokozva a felfordulást. És ez így ment szobáról szobára. Senki nem ismert senkit, senki nem tudott semmit, senki nem hallgatott senkire. Láttam, hogy itt tehetetlen vagyok. Egy telefont kerestem, hogy valahogy jelentést tehessek az itteni állapotokról, de minden telefon vagy ki volt tépve a falból, vagy a készülék volt összetörve. Nagy öröm volt számomra, mikor egy katona jelentette, hogy a harmadik emeleten van egy működő készülék. Felrohantam, hogy végre megoszthassam a gondjaimat és a felelősséget mással. Tárcsáztam a Honvédelmi Minisztérium ügyeletes tisztjét és jelentettem az itt uralkodó állapotokat. Az ügyeletes tiszt felvette az adataimat és utasított, hogy egy óra múlva ismét jelentkezzem. Ekkor éjfél lehetett, és a helyzet a következőképen nézett ki: a földszinten és az első emeleten teljes fejetlenség. A másodikon viszonylagos nyugalom, a harmadikon szinte semmi mozgás.
A szobában, ahol tudomásom szerint az egyetlen működő telefon volt, mintegy 8-10 Kilián-beli katona, 5-6 fiatal civil férfi és egy egyetemista kislány matatott körülöttem. Azt várták, én mondjam meg, mi most a teendő.
Pedig talán én voltam a legtanácstalanabb ebben a pillanatban. Közben Béla az egyetemistákkal, a lövészszázados a katonáival eltűnt a forgatagban.
Egy óra elteltével ismét hívtam a Honvédelmi Minisztérium ügyeletes tisztjét. Az ismét kérte az adataimat, és közölte, hogy intézkedés történt a rend helyreállítására. De hogy miféle rendre gondolt, azt nem tudtam elképzelni. A ,,nagy rend", az ÁVH-uralom helyreállítására? Vagy pedig csak a Kiliánon belüli rendre?
Számvetést csináltam magamban. Nagy álmom, hogy felfegyverzett századokkal vonulok a Rádióhoz, és egy csapásra a magunk oldalára fordítjuk a ,,hadiszerencsét", köddé foszlott. Mi maradt? Egy feltört laktanya, néhány széthordott fegyver, felfordulás, anarchia, vandalizmus, 15-20 rám felnéző, tőlem vezetést váró fiatal, zsebemben egy szál pisztoly, amit még megtölteni sem volt időm. Szomorú mérleg!
Időközben a csepeli századból néhány katona visszajött a városból, és elmondták, hogy a Rádiónál jártak, ahol a harc egyre elkeseredettebb, sok a halott és sebesült, és jó volna valahogy a felkelőknek segíteni. Ekkor jött be egy katona a szobába, és jelentette, hogy a kapu előtt egy csomó sisakos tisztiiskolás áll, és nagy vitában vannak a civilekkel. Az ablakhoz mentem, és letekintve láttam, hogy körülbelül egy századnyi felfegyverzett tüzértiszti iskolás, egy főtiszt - ha jól emlékszem őrnagy vagy alezredes vezetésével - arra készül, hogy a civilektől megtisztítsa a laktanyát. Ezzel elvben én is egyetértettem, mert normális körülmények között a laktanyában ne randalírozzanak nem oda való egyének, pláne, ha nemcsak a hazafias lelkesedés, de a szesz is fűti őket. Azonban most rendkívüli körülmények vannak, és én akkor fontosabbnak tartottam az ÁVH elleni harcot, mint a civilek kizavarását.
A felfegyverzett katonákat látva megdobbant a szívem. Itt a század, amivel harcba lehet indulni! Lerohantam az utcára, ahol a katonák hatalmas tömegtől körülvéve, felsorakozva álltak, és szorongatták fegyvereiket, amit a civilek el akartak tőlük venni. Felálltam egy ott álló motorkerékpár nyergére, és onnan kértem a katonákat, hogy álljanak a nép mellé, és vállvetve a már harcolókkal, segítsék a forradalom győzelmét. Elmondtam, hogy néhány éve én is azokat a padokat koptattam, ahol most ők tanulnak, ismerem közös gondjainkat, én is a népből származom, de most jött el az ideje a szabadság kivívásának. Ez volt a mondanivalóm lényege, mire a tömeg hangos éljenzés közepette, tiltakozásom ellenére a vállára emelt, és nagy lelkesedéssel vitt vissza a Kiliánba.
Szónoklatomnak a katonákra nem nagy hatása volt, mert az emeletre érve az ablakhoz mentem, és azt láttam, hogy a tömeg és a katonák egy része egymás kezéből rángatja a puskát, míg a katonák nagyobb része a Kilián kapuja felé húzódik. A telefonhoz visszatérve ismét jelentkezni akartam a Honvédelmi Minisztériumba, mikor sor került első letartóztatásomra.
Kivágódott az ajtó, négy sisakos tiszti iskolás, puskát fogva rám, nyomult a szobába, mögöttük 8-10 tiszt és egy civil ruhás ember. A tisztekről láttam, hogy részben a tiszti iskolásokkal jött tüzértisztek, részben a helyi alakulat zöld parolis tisztjei. A civil ruhásról kiderült, hogy ő a laktanya elhárító tisztje, őrnagyi rendfokozattal. Az elhárító tisztekről tudni kell, hogy nem a honvédség, hanem a Belügyminisztérium kötelékébe tartozó ÁVH-s tisztek voltak. Most ez volt a hangadó. Közölte, hogy le vagyok tartóztatva, adjam át a fegyveremet, és elmondta, hogy már intézkedett, hogy kísérjenek át a Fő utcába. Úgy éreztem, befellegzett forradalmi pályafutásomnak. Rámordult az egyetemista kislányra, hogy mit keres itt. Ő ijedtében azt mondta, hogy félt az utcán, és azért jött be a laktanyába. Mint később elmondta nekem, az Uránia mozi óta volt velünk. Mikor kiderült, hogy tud gépelni, az őrnagy leültette az írógéphez, és kezdte diktálni a jegyzőkönyvet.
,,Felvétetett 1956. október 24-én 02 órakor a Kilián laktanya 3. emelet X. számú szobájában..." A fő vádpont és kérdés az volt, hogy milyen szónoklat hatására emelt engem vállára tömeg. Még felhívtam a figyelmét, vegye be a jegyzőkönyvbe, hogy mikor átadtam a fegyveremet, az nem volt megtöltve. Ő flegmán kijelentette, ne oktassam ki. Tudja ő, hogy mit kell jegyzőkönyvbe venni.
Már láttam magamat a cellában vagy a bíróság előtt, mikor bejött a szobába egy sisakos tisztiiskolás, és súgott valamit a parancsnokának. Az kiment a folyosóra, de rövidesen visszajött, és ekkor nagy mozgolódás-suttogás kezdődött a szobában. Közben valamelyik emeleten eldördült egy lövés, ami ijesztően visszhangzott a botíves folyosókon. Megütötte a fülemet egy mondat. ,,Valami tüzért keresnek." Megdobbant a szívem. Hiszen ez csak én lehetek, engem hívott így a műegyetemista Bélám.
Az ÁVH-s őrnagy remegő kézzel tépte ki az írógépből a készülő jegyzőkönyvet, és gyorsan a sarokban álló kályhába gyűrte és igyekezve azt meggyújtani, mikor az ajtóban megjelent Béla 4-5 állig felfegyverzett fiatal kíséretében. Örömmel ölelkeztünk össze. Kérdezte, kik ezek, és a bentlévőkre mutatott. Azt mondtam, idevaló tisztek, most tájékozódnak, ne is törődjön velük, és azok néhány pillanat múlva már nem is voltak a szobában.
Béla elmondta, hogy mikor a Kiliánban nem találtak fegyvereket, elmentek a Soroksári úti fegyvergyárba, és ott ellátták magukat fegyverekkel. Mint mondta, osztogatták mindenkinek, aki harcolni akart. Sokan egyenesen a Rádióhoz mentek, ők visszajöttek a Kiliánba a katonák közé. A maguk fegyverein kívül hoztak magukkal több vadonatúj géppisztolyt hozzávaló tárakkal és lőszerrel.
Az elmúlt órák izgalmai után ismét hívtam a Honvédelmi Minisztérium ügyeletét, ahol közölte velem az ügyeletes tiszt, hogy ne türelmetlenkedjek, mert egy szovjet páncélos dandár útban van Budapest felé, és az majd rendet csinál. Azt hittem, nem hallok jól. Felrémlett előttem az 1953-as berlini és az 1956-os poznani események képe. Szovjet tankokkal akarják megvédeni az ÁVH-sok hatalmát a nép ellen? Láttam, hogy kik vannak az utcán, láttam, kik vannak körülöttem. Ezek nem fasiszták, nem ellenforradalmárok. Ellenük hoznak orosz tankokat? A megdöbbenés után harag és elkeseredés lett úrrá rajtunk. Ha valóban jönnek a szovjet páncélosok, mit csinálunk? Néhány géppisztoly, puska és pisztoly a T-52-ek és Joszif Sztálinok ellen?
Mint katona tudtam, hogy semmi esélyünk a harcban. Egyetlen korszerű páncéltörő fegyvere sem volt a hadseregnek. Mindenki tudta, hogy a második világháborúban leharcolt, a hadi használhatóság legalsó fokán álló T-34 esek, tüzérségi lövegek, kerekes Maxim géppuskák, dióverőnek csúfolt múlt századi puskák képezték a magyar hadsereg alapfegyverzetét.
Egyetlen fegyver, ami az utcai harcokban úgy-ahogy megállta a helyét, a ,,davaj gitárnak" becézett dobtáras géppisztoly volt.
Erről beszélgettünk, mikor a hajnali szürkületben a Nagyvárad tér felől feltűntek az első páncélgépkocsik. Lassan jöttek az úttest közepén, csak a fegyverek csöve szegeződött az utat szegélyező házakra. Az utcán rengeteg ember volt. Azt hiszem, ezen a hajnalon kevesen aludtak Budapesten. Az emberek kiabáltak, mutogattak, sokan a páncélkocsik előtt ugráltak, hogy azok mozgását lassítsák. Végül a Páva utca magasságában kénytelenek voltak megállni. Láttuk, hogy a köréjük sereglő emberekkel nagy beszélgetésben vannak. Gondoltuk, hogy nyilván van ott valaki, aki tud oroszul, és azt magyarázza, hogy itt nincsenek fasiszták és jobb, ha visszafordulnak. És lám, a páncélkocsik visszafordultak, és eltűntek a szemünk elől. Nagy öröm és megelégedés töltött el mindannyiunkat. Dicsértük az orosz tiszt bölcsességét, mert megértette, hogy itt a nép ellen kellene harcolni. El nem mondható megkönnyebbülés volt az a tudat, hogy nem kell felvenni a reménytelen harcot a szovjet hadsereggel.
Ebben a pillanatban felugatott egy géppuska. Az ablakhoz ugorva kinéztem, nyomjelzős lövedékek cikáztak végig az Üllői úton. A motorzúgás és a géppuskatűz egyre erősebben hangzott. Az emberek ijedten, egymást lökve, tiporva rohantak a mellékutcákba, a kapuk alá.
A páncélkocsik pedig, melyek nyilván egy nagyobb páncélos egység felderítő szakaszának kocsijai voltak, nagy sebességgel rohantak el előttünk a Kálvin tér felé. Arra sem volt időnk, hogy a sarokba támasztott fegyvereink után nyúljunk, már vége is volt. Az utcán sebesülteken és halottakon kívül senkit nem lehetett látni, és csak lassan merészkedtek elő a lassan ocsúdó emberek, és kezdték összeszedni a szanaszét heverő mozdulatlan vagy még mozgó embereket. Mi is rohantunk le a lépcsőn, a földszintre, hogy valamit segítsünk.
Ekkor láttam az első embert meghalni. Nem tudom, hogyan került az utcára egy fiatal páncélos hadnagy, nyilván a kíváncsi nézelődők között volt, mikor a géppuskasorozat belekaszált a tömegbe. Mikor behozták a Kilián kapualjába, még volt benne élet. Az őrszoba előtt fektették le, és tehetetlenül néztük szemhéjának egyre gyengülő rezgését. Vártuk, hogy a Tűzoltó utcai hátsó kapun át a közeli kórházból, vagy szülőotthonból átjöjjön egy orvos. Ő azonban már csak a halált tudta megállapítani. Borzasztó érzés volt.
Nem! 26 évesen nem lehet véletlenül meghalni. Ha kell, akkor fegyverrel a kézben, drágán adva az életet. Úgy éreztem akkor, hogy egy szál árva géppisztollyal felveszem a harcot az egész szovjet hadsereggel. De azt hiszem, akkor mindenki ezt érezte, aki ott volt.
Miközben a halott hadnagy mellett toporogtunk, és mellettünk sebesülteket cipeltek, a távolból harckocsik lánctalpának csikorgása hallatszott, ami egyre közeledett. Ha nem csal az emlékezetem, eddig magyar részről egyetlen lövés sem esett. Rohantunk fel az emeletre, hogy fegyvereink közelében lehessünk. A lánctalpak félelmetes csörömpölése, csikorgása egyre közelebb hallatszott, és egyszer csak feltűntek a hatalmas acélszörnyek. Lassan, feltartóztathatatlanul közeledtek. A legfelháborítóbbnak azt a magabiztos pimaszságot tartottam, hogy nyitott ablakokkal és páncéltetőkkel jöttek, mintha csak díszszemlén vonulnának fel.
Csak azok a nyitott páncélablakok és ajtók ne lettek volna! Egy zárt harckocsira eszembe se jutott volna géppisztollyal lőni, de ezeknek a pimaszul nyitott ajtóknak nem tudtam ellenállni. Kibiztosítottam a géppisztolyt, előretoltam a tűzváltót, szóltam a körülöttem állóknak, és üzentem a mellettem lévő szobákba, hogy csak a harckocsik nyílásaira célozzanak. Ekkor értek a tankok a Kilián elé, és szinte vezényszóra ropogtak fel a fegyverek a laktanya és a szemben lévő ház ablakaiban. Az élen haladó harckocsi motorja felbőgött, homlokgéppuskája eszeveszett lövöldözésbe kezdett, és nagy sebességgel távolodott a Kálvin tér felé. A többi harckocsi addigra becsukta a nyitott ajtókat. Így már értelmetlen lett volna tovább lőni a harckocsikat. Azonban az emberek, mint a megszállottak, tovább lövöldöztek a tankokra, amelyek vaktában leadtak néhány gépfegyversorozatot és az él harckocsi után iramodtak. Lövegeket ekkor még nem használt. Nem felejtem el, mikor az utolsó harckocsi is elhaladt a Kilián előtt, egy kisfiú, úgy 14-15 év körüli, kirohant a Kilián kapuján, s az úttest közepére kiállva dobtárasával lőni kezdte a távolodó harckocsit. Üvöltöttem az ablakból, bár tudtam, hogy nem hallja, hogy vigyázzon magára, bújjon fedezékbe, legalább egy fa mögé, de ő addig húzta az elsütő billentyűt, míg a tár ki nem ürült.
A harckocsik távozása után csend borult a környékre. Most újból a földszintre mentünk, hogy a Tűzoltó utca felőli összeköttetést a kórházzal állandósítsuk, mert az Üllői úton már nem volt biztonságos a közlekedés. Egy idő után újból felbolydult a laktanya. Újabb harckocsik közeledtek. Gyorsan tüzelőállást foglaltunk, és vártuk a páncélosokat. Azok nagy robajjal közeledtek, most már minden nyílásuk zárva volt, és gyakran adtak le sorozatokat a legkisebb mozgásra. Minden figyelmeztetés ellenére eszeveszett lövöldözés kezdődött, pedig ez csak fölösleges lőszerpocsékolás volt.
Közben a Kiliánban nem szűnt meg az anarchia. Most már a Tűoltó utca felőli kapun is jöttek-mentek fegyveres és fegyvertelen emberek. Azon a néhány tucat fiatalon kívül, akikkel megismertük egymást, mindenki bizalmatlanul tekintgetett rám, hiszen egy szabályos öltözékű, fegyveres tiszt gyanús volt. 24-e folyamán háromszor vagy négyszer vették el a géppisztolyomat. Négy-öt fegyveres körülvett, rám fogták fegyvereiket, kérdezték, ki vagyok. Hitték vagy nem, nem volt idő magyarázkodni. Elkérték a fegyveremet. Vagy lelövöm őket vagy odaadom a géppisztolyt, de az is lehet, hogy ők lőnek előbb. Inkább odaadtam a fegyvert. Mikor felmentem az embereimhez, és elmondtam, mi történt, felháborodtak. Ideadtak egy másik géppisztolyt, majd elmentek öten-hatan, és nemsokára - ki tudja, honnan - három-négy újabb géppisztollyal jöttek vissza. Nyilván másoktól vették el. Kész anarchia. Alig vártam, hogy ismét hívhassam a Honvédelmi Minisztérium ügyeletét, aki azonnal kapcsolta az illetékes főtisztet. Ekkor a telefonba megszólalt Maléter ezredes. Önkéntelenül feszesebb tartásba álltam, és részletesen ismertettem az elmúlt nap eseményeit. Az ezredes türelmesen végighallgatott, majd néhány kérdést tett fel. Hogyan kerülök én a tatabányai Tiszti Iskolából a Kiliánba? Megkérdezte, hogy hol vannak a laktanyába beosztott tisztek? Jelentettem, hogy éjfél körül beszéltem utoljára az ügyeletes főhadnaggyal, azóta sem ővele, sem másik tiszttel nem beszéltem. Futólag láttam csak két lövésztisztet, az egyik a sebesültek ellátásánál tevékenykedett.
Közben az Üllői úton jöttek-mentek a harckocsik, sokat lövöldöztek, főleg géppuskákkal, és ekkor adtál le az első lövést harckocsilövegből.
Egyszer csak izgatott futkosás kezdődött a laktanyában. A szemtanúk elmondták, hogy a Körút és az Üllői út kereszteződésében két tank összeütközött, és az egyik nem tud elmenni. Gyorsan az ablakhoz siettem. Az úttest közepén, a Kilián sarkánál, egy Joszif Sztálin típusú nehéz harckocsi - ami akkor a szovjet hadsereg legfélelmetesebb, 120 mm-es löveggel felszerelt harckocsija volt - bal lánctalpáról lefutva, tehetetlenül állt a kereszteződésben.
És ebben a pillanatban a Corvin köz felőli átjáróból egy üveg repült a harckocsi felé, ami ott széttörve fellobbant. Ez volt az első benzines palack, amit láttam. Közvetlen ezután jött a következő. A harckocsi eszeveszett lövöldözésbe kezdett. Forgott a lövegtornya, és folyamatosan adta le a géppuskasorozatokat. Azonban a tűzeső egyre fokozódott. Most már tucatszám repültek a benzines palackok, és egy lángtenger volt a harckocsi és környéke. Rövid idő múlva megszűnni a tüzelés. A kezelőszemélyzet nyilván meghalt.
Egy pillanatig végiggondoltam, milyen borzalmas halál lehet elevenen elégni. Lelkem mélyén sajnáltam a szegény katonákat, akik azt sem tudták, miért haltak meg. De rögtön arra gondoltam, vagy ők, vagy mi. A szovjet katonák élete azok lelkén szárad, akik idevezényelték őket.
Az emberek nem elégedtek meg a harckocsi elnémulásával, mintha az elmúlt évek minden szégyene, nyomora, nélkülözése, szenvedése a harckocsi elleni gyűlöletben összpontosulna.
Egyre dobálták a benzines üvegeket, most már nem csak litereseket, hanem ötliteres uborkásüveggel és vödrökkel hozták benzint, és locsolták az egye jobban átforrósodó harckocsira. Így telt el vagy fél óra, mikor az emberek kezdtek elhúzódni az égő harckocsi közeléből. Nyilván figyelmeztették őket, hogy robbanás várható. És valóban! Óriási detonáció rázta meg a környéket. A harckocsiban lévő lőszer felrobbant. Nagy körzetben minden ablak betörött, a villamosvezetékek, a közvilágítás lámpái egy pillanat alatt eltűntek, a hatalmas harckocsi több tonnás tornya messze elrepült, és miután a tűz lassan elaludt, csak egy kiégett roncs emlékeztetett a félelmetes, büszke tankra, amit azért küldtek ellenünk, hogy a rabságba visszarettentsen minket.
Ennek az első tanknak a kifüstölése nemcsak erkölcsi győzelem volt, hanem megmutatta, hogy a ,,győzhetetlen hadsereg" is legyőzhető, és megmutatta, hogy páncéltörő fegyverek nélkül is lehet harcolni.
A nap következő órái kisebb-nagyobb lövöldözésekkel teltek el. Béla és emberei a nap folyamán elmentek. A fegyveremet ismételten elvették, a fejetlenség nem szűnt meg. Most már több kiliános tiszttel találkoztam, akik furcsán néztek rám, és úgy éreztem, hogy itt már nem tudok sokat csinálni. Mivel két napja nem aludtam, úgy döntöttem, hogy még a sötétség beállta előtt hazamegyek.
Édesapám forrón ölelt magához. Örült, hogy végre biztonságban és sértetlenül hazaértem.
Alig telt el 24 óra a Sztálin-szobor ledöntése óta, és én - bár akkor még nem tudtam, - egy csodálatos forradalom és szabadságharc résztvevőjévé váltam.

Szalay Róbert

Történelmi tájékoztató

Az elmúlt években egy Bokor Imre nevű "igazságosztó" folyamatosan és megszállottan igyekszik lejáratni, gyalázni, mocskolni személyemet. Rágalmakkal, csúsztatásokkal, hazugságokkal és kiagyalt mesékkel bizonygatja, hogy semmi közöm 1956-hoz, és a Kilián laktanya 1956. október 23-án este történt elfoglalásáról, az első szovjetekre történt tűzcsapásról és az első szovjet tank kifüstöléséről írt és számtalan újságban megjelent beszámolóm szemenszedett hazugság.
Engedje meg a tisztelt olvasó, hogy erről a forradalom története szempontjából meghatározó eseményről, az általam leírtakról ezúton tájékoztassam a forradalom igaz története iránt érdeklődőket.
Amikor Pozsgay Imre bejelentette, hogy 1956 nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés, akkor két éjszaka alatt leírtam a fenti írásomat, azzal a szándékkal, hogy elküldöm a Hitel című folyóiratnak, hogy azt a Magántörténelem rovatban tegyék közzé
A teljes hitelesség kedvéért még nem küldtem el azonnal a szerkesztőségnek. Ugyanis emlékeztem, hogy a Kilián laktanyából telefonon több alkalommal beszéltem Maléter Pál ezredessel, de arra már nem emlékeztem, hogy 23-án vagy 24-én reggel, délben, vagy este.
Ezért felhívtam telefonon Maléter Pál feleségét, aki akkor Giciné Gyenes Judit néven volt ismert az akkori ellenzéki berkekben. Elmondtam, hogy szeretném, ha fogadna, és hogy milyen célból.
Judit asszony nagyon készséges volt, meghívott a lakására, ahol két vagy három alkalommal is találkoztunk. Emlékezett, hogy "Pali" több alkalommal is említette, hogy Csiba százados, a Kiliánban elhelyezett munkászászlóalj parancsnoka jelentette, hogy egy tüzér százados, felkelőket vezetve betörte a kaput, lefegyverezte az őrséget, és elözönlötték az épületet.
Mikor "Pali" másnap /24-én/ reggel be akart menni a laktanyába, a Kálvin téren fegyveres felkelők feltartóztatták, elvették a gépkocsiját és a pisztolyát. Ekkor gyalog akart a laktanyába menni, de Körút és az Üllői út keresztezésében olyan heves lövöldözés volt, hogy nem tudott oda menni. Ezt követően ment be a Honvédelmi Minisztériumba, és nyilván ezt követően tudtam vele beszélni telefonon.
Judit asszony felhívta a figyelmemet, hogy Csiba Lajos százados, aki a Kilián laktanya parancsnoka volt, a forradalom leverése után Jugoszláviába távozott. Ott megírta naplóját a forradalom napjairól, és ő is megemlített egy tüzér századost, aki a felkelők mellett volt. Továbbá felhívta figyelmemet Gosztonyi Péter Svájcban élő hadtörténészre, aki 1956-ban alhadnagyként szolgált a Kilián laktanyában, jelenleg Svájcban, a Zürichi Kelet Európai Könyvtár vezetője, és ő is foglalkozik a Kilián történetével.
Ekkor egy udvarias levél kíséretében elküldtem az írásomat Gosztonyinak, azzal a kéréssel, hogy javítson bele, egészítse ki, mivel 35 év távlatából minden részletre nem emlékezhetek pontosan.
Mivel Gosztonyi csak 25-én ment be a Kiliánba, az első két nap történetét nem ismerte, ezért írásomat továbbküldte az ugyancsak Svájcban / Winterúr / élő Csiba Lajosnak.
Csiba egy öt oldalas kézzel írt levélben válaszolt Gosztonyinak, aki nekem továbbította a levelet. /A levél birtokomban van./ Ebből idézek néhány mondatot:
"Szalay százados beszámolója igen felkavar. Látszik, hogy ott volt, és mi találkoztunk is. Azt olvasva, mint egy lázálomban, emlékben ismét végigéltem ezt az éjszakát. Én nem voltam rá felkészülve, engem úgy ért, mint derült égből a villámcsapás. Ezt én soha nem fogom elfelejteni. Úgy él az emlékezetemben, mintha tegnap történt volna... Ezek szerint a káoszt a laktanyában a laktanya elleni első támadással, közvetlenül éppen ő váltotta ki....
Ő egy idegen tiszt volt a számára idegen laktanyában. Tudom, hogy voltak felkelők a laktanyában, és mint azok, ő is saját szakállára, öntevékenyen, felelőtlenül cselekedett, cselekedhetett, nem volt módomban megakadályozni.... Hogy jön egy idegen tiszt egy számára idegen laktanyában ahhoz, hogy ott önhatalmúan rendelkezgessen, lövöldözgessen... Mindezek ellenére /ha a mód nem volt mindig helyes/, tisztelet és becsület illeti meg őt, mert ő előbb ismerte fel a helyzetet, mint én, vagy akár Maléter. Jó szándék vezette, és ez elismerésre méltó."
Ezek után nyugodt lelkiismerettel küldtem el írásomat a szerkesztőségnek, mert igazolva láttam, hogy az általam leírtak 100%-ig megfelelnek a valóságnak!
Miután megjelent az írásom a Hitelben, később több hazai és főleg az emigráció magyar nyelvű lapjaiban megjelent. Így tízezrek olvashatták el azt, és soha egyetlen cáfoló vagy kétkedő hang nem hangzott el, a leírtakat cáfolandó.
Az elmúlt 20 évben rendszeres kutatómunkát folytattam a forradalom történetével kapcsolatban. Ennek során ismertem meg név szerint azokat, akiket 1989-ben, amikor visszaemlékezésemet megírtam, még nem ismertem.
A kisegítő építő, műszaki dandár parancsnoka: Maléter Pál ezredes
Helyettese: Horváth alezredes
A Kiliánban elhelyezett zlj. Pk: Csiba Lajos százados
A laktanya ügyeletes tisztje október 23-án este: Vörös főhadnagy volt
Az engem letartóztató civil ruhás: Dien őrnagy, a dandár politikai osztályának vezetője
A gépelésre felkért egyetemista lány: Temesvári Éva, jelenleg Ausztráliában él
Az általam csak "Bélának" ismert Műszaki Egyetemi tanársegéd teljes nevét és jelenlegi tartózkodási helyét nem ismerem.
A Kossuth tüzértiszti iskolából kivezényelt egység parancsnoka: Lénárd alezredes
Továbbá az események szemtanúja és részben résztvevője volt, ill. voltak:
- a tisztiiskolából kivezényelt közel száz fő tisztiiskolás.
- az ott tolongó több száz civil
- a Kilián udvarán parancsomra felsorakozott munkaszolgálatos századok tagjai
- a III. emeleti ablakból velem együtt tüzet nyitó felkelők és MUSz-os katonák
Aki e cáfolhatatlan tények után hazugságnak tartja az általam leírtakat, az sunyi, aljas provokátor és rágalmazó, aki megérdemli, hogy bíróság előtt feleljen tetteiért!

A teljes történelmi igazság megértéséhez, illetve a történelemhamisítók sunyi igyekezetének megértéséhez érdemes elgondolkozni a következőkön: amikor megjelent első könyvem, A forradalom igaz története (alcím: Ami a történelemkönyvekből kimaradt), olyan hihetetlen méretű támadás indult meg személyem ellen, amire kevés példa van az ún. rendszerváltás utáni két évtizedben.
Nem tudták elviselni, hogy gondosan kiöklendezett és felépített történelemhamisító elméletüket Maléterrel és a Kiliánnal kapcsolatban az igazság feltárása romba dönti. Ezért úgy gondolták, hogy az általam leírtakat valahogy meg kell cáfolni, és ehhez tanúkat kell szerezni!
Ekkor a Rádió napokon keresztül bemondta, hogy a forradalom történetéről filmet fognak forgatni, és ehhez a résztvevők segítségét kérik: "Aki a Kilián laktanya környékén vagy a Kilián laktanyában tartózkodott október 23. és nov. 4. között, az jelentkezzen a megadott telefonszámon." Örömmel hívtam a megadott számot, elmondva, hogy okt. 23-án és 24-én ott tartózkodtam. Megkérdeztem, hogy hányan jelentkeztek eddig. A válasz az volt, hogy én vagyok az első jelentkező.
Tíz nap elteltével ismét felhívtam a megadott számot, és megkérdeztem, hogy eddig hányan jelentkeztek. A telefonon azt válaszolták, hogy már 38 jelentkező volt. Örültem, mert biztos voltam abban, hogy a jelentkezők csak úgy mondhatják el a történteket, ahogy én leírtam, mert ez volt az igazság!
Újabb tíz nap elteltével ismét hívtam a megadott számot, és érdeklődtem a fejlemények felől. Ekkor a legnagyobb megdöbbenésemre közölték, hogy a filmet nem tudják elkészíteni, mert nem áll rendelkezésre megfelelő összeg. Ezután megkérdeztem, hogy ki volt a tervezett fim producere. Azt a választ kaptam, hogy Hegedűs B. András.
Ekkor döbbentem rá, hogy a filmkészítés csak ürügy volt ahhoz, hogy megpróbáljanak olyan "tanúkat" szerezni, amelyekkel megcáfolhatják az általam leírtakat, és mivel ilyeneket nem találtak, mert valószínűleg mindenki úgy mondta el az eseményeket, mint ahogy én leírtam, lefújták a "filmkészítést".
Itt kell megjegyeznem, hogy Hegedűs B. András a legelszántabb ún. reformkommunista történelemhamisító volt, aki mindent megpróbált, hogy az általam leírtakat megcáfolja, mert ez leleplezte a Maléterrel kapcsolatos mítoszgyártó igyekezetüket. Mert amit a Kiliánnal és Maléterrel kapcsolatban leírtak, az csak az igazságnak az egyik fele, és az ókor óta tudjuk, a féligazság nem az igazság fele, hanem hazugság!
Beigazolódott annak a régi népi mondásnak az igazsága, hogy "a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát."

Szalay Róbert történelemtanár
rehabilitált alezredes


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Meghívó október 23-ra és a FÖLD kérdésről
  2012-10-23 06:19:52, kedd
 
  Október 23-án, 16 óra 30 perckor kezdődő megemlékezés a Kossuth Lajos utcában:

1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!

Birtokba vették a földet a kajászói gazdákLink


Link


Link


Visszhangok - értik-e az érintettek a jószót (felvétel Kajászóról)?


Link


Videó Kajászó


Link


1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!

A nemzeti egység jegyében, a legfőbb nemzetstratégiai feladat előtérbe helyezésével hirdette meg a Magyarok Világszövetsége az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 56. évfordulóján megtartandó megemlékezését. Rácz Sándor és Molnár V. József lesznek az '56-osok vezérszónokai. Fellép a Kárpátia együttes.

Október 23-án az MVSZ kérésére lezárják a Kossuth Lajos utcát, és az MVSZ székházával szemben felállítják az emelvényt, oda, ahol 6 évvel ezelőtt, az akkor a FIDESZ által meghirdetett nagygyűlés pódiuma állt.

A nemzeti összefogás jegyében a rendezvényre meghívták a köztársasági elnököt, valamint a parlamenti pártok vezetőit, kivéve a szocialisták és a gyurcsányisták vezetőit. Ugyancsak a nemzeti összefogás jegyében meghívták az '56-os szervezeteknek az 56. évfordulóra alakult ad hoc bizottságát, valamint az összefogásra kész valamennyi civil szervezetet.

A megemlékezésnek két '56-os vezérszónoka lesz, Rácz Sándor és Molnár V. Józsefszemélyében. Rácz Sándor az 1956-os Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke, akit 1956 decemberében, 23 éves korában életfogytiglanra ítéltek, és 1963-ban, az általános amnesztiával szabadult, ma a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke. AMagyarok VIII. Világkongresszusa felkérte és meghatalmazta őt, hogy legyen élharcosa a legfontosabb nemzetstratégai ügynek: kezdeményezze a magyar állam vezetői felé a Magyarország alkotmányos jogfolytonosságát helyreállítani hivatott nemzetgyűlés haladéktalan összehívását.

Molnár V. József 1956-os szabadságharcos, akit a forradalom napjaiban vállalt szerepéért ugyancsak börtönbüntetéssel sújtottak, ma a Magyarok Szövetségének szakrális vezetője, a Magyarok VIII. Világkongresszusán fontos szerepet vállalt a magyar nemzet új meghatározásának megalkotásában.

Rácz Sándor és Molnár V. József együttes szereplése egyszerre üzeni a nemzeti összefogás, valamint a jogfolytonosság helyreállításának halaszthatatlan voltát, hiszen ,,történeti alkotmányunkon kívül nincs és nem is lehet életképes magyar nemzet" -fogalmaz a magyar nemzet új meghatározása és a Magyarok VIII. Világkongresszusának Záró-nyilatkozata.
1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!

A megemlékezésre Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke meghívtaBődi Szabolcsot, a Magyarok Szövetsége elnökét is, aki a meghívást elfogadta. A megemlékezésre várják mindkét szervezet budapesti és vidéki tagjait és híveit.

Az október 23-án, 16 óra 30 perckor kezdődő megemlékezést, várhatóan19 óra körül, aKárpátia együttes Neveket akarok hallani! című fellépése zárja.

A megemlékezésre minden hazafias érzelmű magyar embert várnak, már csak azért is, mert 200 méterrel odébb, ugyancsak a Kossuth Lajos utcában, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél Gyurcsány és Millás társai szándékoznak, 50 ezer fővel meghirdetett, '56-os (ellenes?) tüntetést tartani.


MVSZ Sajtószolgálat
7613/121008
1956-osok ad hoc egyesülésének Petíciója az Országgyűléshez
Öt, volt politikai foglyokat tömörítő szervezet, az 1956-os Magyarok Világszövetsége, az 1956-os Alapítvány, a Corvin köziek Bajtársi Közössége, a POFOSZ és a TIB ad hoc egyesülést hozott létre, és szeptember 30-án Petícióval fordult a Magyar Országgyűléshez, amelyben kérik, hogy az Országgyűlés "a hivatalos, állami megemlékezés helyének nevezze ki az 1951-ben lerombolt Regnum Marianum templom helyére állított Sztalin szobor helyét. A még álló Vaskefét takarja egy hatalmas kép, amely az október 23-án éppen lebukó Sztalint mutatná."

Petíciójukban az '56-osok sérelmezik, hogy '56 hóhérai a mai napig nem nyerték el méltó büntetésüket, miként a 2006-os rendőri terror elkövetői is csak kis számban. "Hiába omlott annyi drága vér." - állapítják meg keserű hangnemmel az '56-osok, és kijelentik: "Nyilvánvalóan az áldozatok számára még több mint 56 év után sincs megbocsájtás!"

A mai elkeserítő magyar közállapotokat felpanaszló Petíció minden aláíróját - Regéczi Nagy László (TIB), Balás-Piri László (TIB), Trencsényi László (1956-os Magyarok Világszövetsége), Wittner Mária (Corvin közi Bajtársi Közösség), Dégi András(POFOSZ), Rácz József (POFOSZ '56-os Tagozat), Vanek Béla (1956-os Alapítvány), v. Hajdú Szabolcs '56-os felkelő - Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke meghívta az október 23-án, 16 óra 30 perckor, a Kossuth Lajos utcában, az Astoriánál tartandó emlékező nagygyűlésre.
MVSZ Sajtószolgálat
7615/121009
Október 23.: Pusztába kiáltott szó maradt a nemzeti egységre szólító felhívás
Pártok fölött álló szervezetként, a Magyarok Világszövetsége 1956 56. évfordulóján arra szólította pártokat és a civil szervezeteket, hogy a nemzeti egység jegyében emlékezzenek meg közösen az '56-os Magyar Forradalomról és Szabadságharcról. Felhívását követte a Magyarok Szövetsége és számos civil szervezet. Sőt, a Jobbik, miután saját korábban rögzített rendezvénye hamarabb ér véget, elnöke és hívei révén ugyancsak részt vesz a Kossuth Lajos utcában sorra kerülő nagygyűlésen.

Pusztába kiáltott szó maradt ez azonban a CÖF, a CET és a Békemenet Egyesület számára, akik tíz nappal később újabb békemenetet hirdettek meg, egyelőre nem véglegesített időpontban és útvonalon. A három szervezet ma közzétett felhívása szerint a menet nem '56-ról, hanem az adósság elleni harcról szól. Címe: Nem maradunk adósok.

A Magyarok Világszövetsége sajnálattal veszi tudomásul, hogy a korábban csak a pártokra jellemző, mindenáron való külön utas politika, amely még a nemzeti ünnepeken sem tette lehetővé a közös fellépést, a CÖF és a CET október 23-i ,,békemenete" révén immár begyűrűzött a civil szervezetek világába is.

Az MVSZ, az MSZ és számos civil szervezet részvételével zajló megemlékezésre a Kossuth Lajos utcában - a Fidesz hat évvel ezelőtti helyszínén - kerül sor október 23-án, 16.30 órás kezdettel. Vezérszónokok: Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke és Molnár V. József, a Magyarok Szövetségének szakrális vezetője, mindketten '56-os börtönviseltek. Köszöntőt mondanak további '56-osok, Kossuth tériek, politikusok és civilek, közöttük Vona Gábor és Gonda László. Záró koncertet ad a Kárpátia. Címe: 1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!
MVSZ Sajtószolgálat
7618/121011
Vona igen, Jávor nem, Kossuth tériek a Kossuth Lajos utcai 56. évfordulón
Vona Gábor, a Jobbik elnöke elfogadta a meghívást a Magyarok Világszövetsége által a Kossuth Lajos utcában szervezett október 23-i megemlékezésre. Miután azt megelőzően a Jobbik által a Deák térre szervezett megmozduláson tart beszédet, az Astoriánál csak köszöntőt mond a Jobbik elnöke.
Jávor Benedek, az LMP vezetője korábbi, vidéki helyszínre szóló meghívóra hivatkozva elhárította a meghívást.
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes ezen a napon Erdélyben lesz,tájékozatott titkársága.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök nem válaszolt a felkérésre.
Ugyancsak nem érkezett egyelőre válasz a köztársasági elnök részéről.

Mint arról hírt adtunk, '56 56. évfordulójára szervezett megemlékezésére a Magyarok Világszövetsége, a nemzeti összefogás jegyében meghívta a köztársasági elnököt, valamint a parlamenti pártok vezetőit, kivéve a szocialistákat és a gyurcsányistákat.

A rendezvény vezérszónokai, Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke és Molnár V. József, a Magyarok Szövetségének szakrális vezetője.

Az öt hétig tartó, 2006-os Kossuth téri tüntetés szervezői nevében Gonda László mond beszédet.

1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!

MVSZ Sajtószolgálat
7615/121009
56. évforduló: Civilekkel, kormánypártok nélkül
Miután a Kormány a Kossuth térre hirdette meg '56-os megemlékezését, eldőlt, hogy a Magyarok Világszövetsége által a Kossuth Lajos utcában, nemzeti összefogás szándékával korábban meghirdetett megemlékezésről a kormánypártok távol maradnak. Semjén Zsolt Erdélybe utazik október 23-án, Orbán Viktor pedig a Kossuth téren mond beszédet 16 órakor.
Elfogadta viszont a Magyarok Világszövetségének meghívását, és a 17 órakor kezdődő rendezvényen rövid beszéddel köszönti az egybegyűlteket Seres Mária, aki 600 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a képviselőket népszavazással kötelezzék költségeik elszámolására. Jóllehet 200 ezer aláírás is elég lett volna az ügydöntő népszavazás elrendeléséhez, egy alkotmánysértő eljárással az Országgyűlés megtagadta a népszavazás kiírását.
Az 56. évforduló vezérszónokai a Magyarok Világszövetségének és a Magyarok Szövetségének tiszteletbeli vezetői lesznek: Rácz Sándor, az '56-os forradalom egyik karizmatikus vezetője, akit a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnökévé választottak, majd életfogytiglani börtönre ítéltek, és Molnár V. József, aki diákvezér volt, és börtönbüntetéssel sújtották. A számottevő civilszervezet részvételével zajló eseményen a pártok közül egyedül a Jobbik képviselteti magát.

A megemlékezésre várják a Magyarok Világszövetsége, a Magyarok Szövetsége és a Jobbik hívein kívül mindazokat, akik 1956. 56. évfordulóján hiteles '56-osokra kíváncsiak.

1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!


MVSZ Sajtószolgálat
7621/121016
A Váralja Szövetség jelen lesz az 56. évfordulón
A Magyarok Világszövetsége és a Váralja Szövetség együttműködési megállapodást kötött a magyar nemzet szolgálatának jegyében. A szerződés aláírására és kihirdetésére 1956. 56. évfordulóján, 2012. október 23-án kerül sor.
A Kossuth Lajos utcai megmozduláson köszöntőbeszédet mond a Váralja Szövetség elnöke, Hetzmann Róbert is.

Az 56. évforduló vezérszónokai a Magyarok Világszövetségének és a Magyarok Szövetségének tiszteletbeli vezetői lesznek: Rácz Sándor, az '56-os forradalom egyik karizmatikus vezetője, akit a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnökévé választottak, majd életfogytiglani börtönre ítéltek, és Molnár V. József, aki diákvezér volt, és börtönbüntetéssel sújtották. A számottevő civilszervezet részvételével zajló eseményen a pártok közül egyedül a Jobbik képviselteti magát.

A megemlékezésre várják a Magyarok Világszövetsége, a Magyarok Szövetsége és a Jobbik hívein kívül mindazokat, akik 1956. 56. évfordulóján hiteles '56-osokra kíváncsiak.

1956 üzenete az 56. évfordulón: Jogfolytonosságot!


MVSZ Sajtószolgálat
7624/121018

 
 
1 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 179 db bejegyzés
e év: 2101 db bejegyzés
Összes: 23606 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3114
  • e Hét: 36200
  • e Hónap: 194829
  • e Év: 1089237
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.