Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Öltöny és legyező hajtogatása szalvétából:
  2012-11-30 09:50:38, péntek
 
  Ötletes hajtogatási módjai ezek a szalvétáknak, ezeknek a formáknak a hajtogatásával és asztalra való tételével az ültetési rendet is meg lehet határozni egyben:

Öltöny és legyezőhajtogatás szalvétából Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-11-30 09:38:20
feltöltő: venci76
nézettség: 4300
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, origami, öltöny, legyező,
kategória: kreatív
leírás: Öltöny és legyező hajtogatása tekinthető meg ezen
a felvételen.


URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Origami szalvétákkal:  
Süsü örök -Süsü a sárkány
  2012-11-29 21:39:37, csütörtök
 
  2008. december 1.

Én voltam a híres egyfejű - mondta a premier tapsrendjének végén zöld sárkánytortát begurító Bodrogi Gyula, és a közönség előtt jelképesen átadta a stafétabotot Dányi Krisztiánnak. KRITIKA
Link

Süsü 1976-os színre, azaz képernyőre lépése óta közkincssé vált, a kétbalkezes, csupaszív egyfejű kalandjait a József Attila Színház nézőterén régi és mai gyerekek, nagyszülők, szülők és kis lurkók együtt nézték, és együtt énekelték a jól ismert dalokat. Kint téleleji hideg, bent barátságos nosztalgia és huszon-, sőt harminc évvel ezelőtti trendek (nézőknek integetés a színpadról, hangos szurkoltatás, bekiabálandó válaszok, a díszlet); annak ellenére, hogy a rendező, Harangi Mária igen ifjú hölgy, és a HOPPart Társulattal pedig bizonyította, kreatívan képes hozzányúlni a klasszikusokhoz.

A függöny még leeresztve, a hangszóróból Bodrogi Gyula Süsü-hangját halljuk, aki visszatekint a múltra, majd átadja a szót unokájának, Süsükének, hogy ő mesélje el nagypapa otthonról elűzettetésének és új otthonra találásának történetét. A vörös drapéria megnyílik, és egy gyerekszobában vagyunk, ahol zöld színű, zöld pöttyös pizsamájában egy szőke kisfiú készülődik lefeküdni, de csak nem jön álom a szemére. Hiába veszi elő manóit (Menő, Janó, Jenő, Katyi és Tyutyu), velük nem lehet játszani: a fabábok nem válaszolnak. Aki azt hinné, hogy ez a kisfiú a Süsü-unoka, hirtelen megtéved, mert egyszer csak belép a szobába az apuka, aki mesét játszana, és persze jól bealszik. A gyerekdarabbeli szülők már csak ilyenek - ám az sem meglepő, hogy apuka királyfiként nyer új életet. A jól ismert sárkánykalandok után azonban nincs visszaalvás vagy újbóli felébredés, sőt királyfi, királylány és kisfiú családi alakzattá rendeződnek a zárlatban. A zavar dramaturgiai jellegű: ki a történet mesélője, hová tűnik a "valóság", ha a papa az ágyon öltözik át királyfivá, hol lép be a mesébe, az életre kelő manóbabáknak mi a funkciója azon kívül, hogy képesek tömegként (fahasábok, palotalakók) létezni? Gyors közvélemény-kutatásom eredményeképp állíthatom, hogy nemcsak a gyermeklelkű kritikusnak okoz problémát a rejtvény megoldása. Az első felvonás hirtelen jött fináléjára és a szinte ad hoc bejelentett Szünet!-re pláne nincs magyarázat.Link

A díszletet két óriásira növesztett virág (kint a mezőn), illetve fentről leeresztett terjedelmes, nagyszüleink nehéz bútorainak faragványait idéző elemek (bent a palotában), továbbá a forgóra épített nyitható-csukható, többoldalú paraván jelentik. A gyerekszobához egy heverő, a trónteremhez egy taligaszerűen tolható piros trón dukál, a Brunkó és Trunkó névre hallgató zsoldosok ókori quadrigához hasonló járművel közlekednek. És ezzel kész is a leltár - a kisebb kellékeket most hagyjuk -, mégis roppant zsúfoltnak hat Boráros Szilárd tere. A korrekt, amolyan "biztonsági kűr" jelmezek, valamint az izgalmas árnyjáték bábjai is az ő fantáziájában születtek.


Süsü, a sárkány kalandjai állják az időt, a nem létező port nem kell róla lefújni. Fölösleges a fentebb olvasható rettenetes, szóviccekkel operáló névadás (de a király, a királyfi, a királylány és a többi udvari népek miért nem kapnak nevet?), és még fölöslegesebb, sőt egyenesen kínos a szellemességet célzó, de jócskán mellétrafáló poentírozás (Nincs ronda szalvéta, csak ronda vőlegény - jegyzi meg lakonikus tömörséggel a szalvétagyűjtő király; Hát ilyen nincs és mégis van - kiált euforikusan zsoldosunk a megdöntött futórekordot látván, Vágjunk fapofát - mondja az egyik fatuskót játszó manó; Kutyatej nem ugat! - utasítja rendre a sárkányfűárus a növényt). A színlapon Csukás Istvánt tüntetik fel íróként, a dramaturg Szokolai Brigitta, a betoldások szerzőjéről nem szól a fáma. Nem érzem, hogy Bergendy István dalainak hangszerelését meg kellett volna változtatni, a keményebb gitárral nem lett korszerűbb a hangzás, csak azt érték el, hogy az egyébként is túlhangosított előadás egyenesen fülbántóvá vált. Cortés Sebastian máskor ötletteli koreográfiái itt a legüresebb formájukat mutatták.Link

Ezek a hibák azért zavaróak, mert a színészi játékban semmiféle modorosság nincs. A címszereplő Dányi Krisztián a tapsrendnél bújik elő a hatalmas, tűzokádásra is képes Süsü-bábból, addig csak pontos hangsúlyait, hanglejtéseit halljuk. Szintén saját megfigyelés, hogy a nézőtéri kiskirálylányok igencsak csillogó szemmel tapsoltak Csórics Balázsnak (szép gesztus lett volna, ha Sztankay István, a 32 évvel ezelőtti királyfi is megjelenik a színpadon, hiszen a József Attila tagja), a kiskirályfiak körében pedig Kovalik Ágnes szerzett komoly rajongókat. Fila Balázs és Ömböli Pál bájosan bumfordi zsoldosok, Józsa Imre mókásan vacogó, szalvétamán király, Galambos Erzsi maga a dadusi erély. Kedves kamaraalakítással van jelen Háda János és Juhász György, a Vas utcában negyedéves zenés színész osztály különítménye és az angyalföldi helyi erők látható örömmel teszik a dolgukat.

Advent ideje van. Legyünk hát megbocsátóak. Annak pedig örüljünk, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta az előadás létrejöttét, amiben répával és almával kínálják a gyerekeket.
Szerző:
Papp Tímea
Fotó:
Kollányi Péter MTI

(Forrásoldal: kultura.hu/main.php?folderID=1174&articleID=276511&ctag=articlelist&i id=1)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Szantorini szigetének térképét mintázó szalvétámhoz:
  2012-11-28 19:30:36, szerda
 
  Ebből az egyrétegű kis koktélszalvétából ma volt alkalmam kapni egyik cserepartneremtől pár darabot, így ha korlátolt példányban is, de tudok belőlük cserélni én is most , ha valakinek megtetszene a minta, vagy esetleg mert ehhez a szigethez kellemes élmények fűzik, vagy mert gyűjti a földrajzi helyekkel, térképekkel kapcsolatos dolgokat, szívesen elcserélem bárkivel:Link

Szantorini (hagyományos magyar átírásban,bár szoros átírása voltaképpen Szandorini lenne és a hangsúly az első i-n van) vagy Thíra (előfordul Théra, Thira, Fira átírással is) - egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengeren. Görögország része az ország déli részén, körülbelül 200 km-re Athéntól délkeletre. A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja.

Szantorini alapvetően egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten és amely a jelenlegi geológiai kaldera kialakulásához vezetett. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élet a szigetet Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették.

Az óriási, 12-szer 7 km méretű, nagyjából téglalap alakú központi lagúnát három oldalról 300 m magas, meredek sziklaszirtek veszik körül. A sziget a szirtektől lankásan ereszkedik az Égei-tengerbe. A kitörésekből visszamaradt vulkanikus kőzet olivint és figyelemreméltóan kevés amfibolt tartalmaz.

A Dél-Égei Vulkanikus Ív vulkanikusan legaktívabb középpontja, bár mai maradványa egy legnagyobbrészt vízzel borított kaldera. A vulkáni ív kb. 500 km hosszú és 30-40 km széles. A terület vulkanikus aktivitása kb. 3-4 millió éve kezdődött, Théráé azonban csak kb. 2 millió éve, az Akrotirit körülvevő kürtőkből eredő daciticus láva kiemelkedésével. A Santorini nevet, mely Szent Irénre utal, a Latin Császárság idején, a 13. században kapta. Előző nevei Kallisté ("a legszebb"), Strongylé ("a kör alakú"), vagy Thera.

A szigeten bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése: a Minószi kitörés (melyet néha Thérai kitörésnek is neveznek) 3600 évvel ezelőtt, a Minószi civilizáció csúcspontján következett be. A kitörés egy több száz méter vastag vulkáni hamu-üledékkel körülvett óriási kalderát hagyott hátra és a kiváltott cunami-val közvetett módon hozzájárulhatott a 110 km-re délre fekvő Kréta szigetén a Minószi civilizáció összeomlásához. Egy másik népszerű elmélet szerint a Thérai kitörés a forrása Atlantisz legendájának.

Földrajz :

Területe 73 km2. A sziget egy 3500 évvel ezelőtti - i. e. 1628, esetleg egy évvel később - hatalmas vulkanikus robbanás nyomait őrzi magán, amely berobbantotta a sziget közepét, egy a szigeten kaldera (~üst) néven emlegetett belső tengert hozva létre. A tengeri bejárattal szemben egy sokkal kisebb sziget, Thirasia helyezkedik el. Thira kikötői az Athinios és az Old Port befelé néznek, mint ahogy a főváros, Fira is a belső sziklafal tetején kapaszkodik. A kaldera 400 m mély, ezért mindenféle hajó számára alkalmas kikötőhely.

Története:

Egyes elképzelések szerint a szigeten történt robbanást messze földön megérezték, és akár okozója lehetett a 110 km-re délre lévő Minoszi civilizáció (Kréta) összeomlásának. Egy másik elmélet szerint a szigethez köthető az Atlantisz legenda. Több tudós gondolja úgy, hogy a Szantorini egyik ókori kitörése alkalmával eredményezte Egyiptomban a bibliai háromnapos sötétséget. Akkoriban még aktívabb lehetett a vulkán mint most és elég erős, hogy annyi sötét korom- hamufelhőt okádjon ki, ami egészen Afrikáig befedte az eget.

A Szantorini (= Szent Irén nevet) a velenceiek adták a szigetnek a 13. században. 1579-ben oszmán uralom alá került.

A görög szabadságharcot követően, 1830-ban kerül az újonnan alakult Görögországhoz.

Szantorini ma:

A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Nevezték a világ 7 csodája közé.

Nyáron, júniustól augusztus végéig több, mint egymillió turista látogat a szigetre, többségük hatalmas óceánjáró hajóval.

Ezen hajók többsége a főváros, Fira alatt áll meg, onnan vagy szamárháton, felvonóval vagy gyalogosan, majd 600 lépcsőfok megmászásával jutnak.

A főváros Fira bővelkedik jobbnál jobb éttermekben, szállodákban, a legolcsóbbtól a luxus kategóriáig, mindenki találhat a pénztárcájának megfelelőt. Ha beülünk egy étterembe, biztosak lehetünk benne, hogy az étel, amit felszolgálnak kitűnő minőségű. Érdemes, sőt, szinte kötelező kipróbálni egy kalderaparti éttermet, garantáltan felejthetetlen élmény a naplemente közben elköltött vacsora.

Fontosabb városai: Fira (Thira) Oia, Kamari, Perissa.

A szigeten terem a fehér padlizsán, a fáva bab, az aprószemű paradicsom és a katsouni nevű uborka, illetve világhírűek a borai.

A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. Fontosabb borászatai: Santo Wines, Vinsanto, Volcan Wines, Boutari Wines, Canava S.A., Halaris Winery. Többségükben látogatást is tehetünk.

A szigeten lévő Profitis Ilias (Illés próféta) hegyre egy szerpentines út vezet fel, amin gyalog vagy lóháton lehet közlekedni.

A szigeten a közelmúltban átadták Vlichada kikötőjét is, amely kisebb hajóknak, vitorlásoknak nyújt kikötési lehetőséget. Ennek a kikötőnek mélysége viszont mindössze 4 méter. A közeljövőben terveznek egy másik kikötőt is a reptér közelébe, mivel a jelenlegi 2 nagy kikötő túl forgalmas a nyári hónapokban.

A szigetnek a nagy számban érkező turisták miatt komoly környezeti problémái vannak. Problémát jelent nyáron az ivóvíz-ellátás, ezt kiküszöbölendő Oia mellett építettek egy teljesen digitális működésű víztisztító telepet és egy másikat is terveznek a sziget többi városának ellátására, így nem méregdrágán, tankerkkel kell a szigetre szállíttatni az ivóvizet. (A munkálatokat az Európai Unió támogatja) A hulladékokat égetőbe fogják szállítani: 2008 októberében hatalmas szelektív hulladékgyűjtési kampány kezdődött a szigeten.

Hatalmas veszélyt rejt magában az, hogy a 2007 áprilisában, a kalderában elsüllyedt Sea Diamond nevű óceánjáró jelenleg is hullámsírjában fekszik. Kiemelésére nemzetközi aláírásgyűjtést is szerveztek, mindeddig haszontalanul.

(Forrás : hu.wikipedia.org/wiki/Szantorini)

LinkLink

 
 
0 komment , kategória:  Koktélszalvétáimhoz  
Az utcai piros pad a szalvétatervezőt is megihlette:
  2012-11-28 18:51:38, szerda
 
  Nem szokványos szalvétaminta ez sem, ami ezen a szalvétán látható, ez a téli táj, egy piros paddal az előtérben, mely eleven színével hangsúlyos szereplőjévé válik a szalvéta mintájának, egyedi hangulatú lesz a teríték vele, ha ezzel terít meg valaki egy párjával eltöltendő vacsora alkalmával például...Link
Fehér László: Piros pad című olajfestménye látható a következő képen:Link
 
 
0 komment , kategória:  Tájmintás szalvétáimhoz  
Még Győzikének is fontos a szalvéta :-)
  2012-11-28 11:24:31, szerda
 
  A Győzike show - Bea és Győzi utaznak 2 része -ebben van egy mondata Győzikének, ami arra utal , hogy neki is fontos , hogy hogyan van azért megterítve, s van e szalvéta az asztalon, s hogyan tud kicsit így valamilyen módon kulturáltabb körülmények között étkezni, nem pedig úgy, ahogy a felvételen épp az aktuális étkezési módjuk látható. Igaz Győzike a maga módján fejezi ki, nem épp a legjobb módon,hogy mik az igényei, ezért az ember előszörre ezt megmosolyogja, ahogyan mondja mindezt...:) De mindenkiben vannak igének, s persze miért ne. Győzike mondata a felvételen a 02:45 -től kezdődő részen hallgatható meg.

Győzike show - Bea és Győzi utaznak 2 ré Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-11-28 11:50:14
feltöltő: venci76
nézettség: 9744
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: Győzike, szalvéta,
kategória: hírek/bulvár
leírás: 02:45 -től van ezen a felvételen egy kis rész, ami
miatt a videotáramba tettem ezt a felvételt,
aminek köze van a szalvétákhoz, ahol Győzike
kifejti, neki is mennyire fontos az evéshez a jó
környezet, s az , hogy szalvéta is legyen az
asztalon, igaz a maga egyedi stílusában teszi ezt,
kicsit félreérthető mondattal, de csak tudni
lehet, mire is gondol...[m6][m5]


URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Híresség+szalvéta-cikk,sztori  
Cipős szalvétagyűrűk:
  2012-11-27 20:13:41, kedd
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétagyűrűk:  
Baba alakú szalvétagyűrűk:
  2012-11-27 20:00:40, kedd
 
 

LinkLink

 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétagyűrűk:  
Kékszőlő.Szakítások és remények
  2012-11-26 20:29:35, hétfő
 
  ,,A férfiak csak fájdalmat jelentenek, kudarcot, szenvedést, és azt az érzést, hogy megállt az idő."
/Paulo Coelho/
Link

A lány álmosan kászálódott ki az ágyból. Hosszasan nyújtózott; amint kecses ívelt karjait az ég felé emelte, a könnyű pizsama félrecsúszott a válláról, és látni engedte alakjának tökéletességét, bőrének aranyló barnaságát.
Egy sóhajba torkolló ásítás után kitámolygott a fürdőszobába, és lassan hozzálátott, hogy lemossa arcáról az elmúlt éjszaka nyomait, az alapozót és az elkenődött szemfestéket.
,,Sírtam volna?" nézegette arcát a tükörben, de csak fáradt tekintetének tompa fényét látta, amelyek alig fogadták be a külvilágot, inkább kifelé közvetítették a keserű gondolatokat: a végső elválás utáni első ébredést.
,,Vajon mi történhetett?" próbálta összeszedni emlékeit, de nem igazán tudta kerek történetté összerakni a foszlányokat: a füstős lokált, az élő zenét, a táncban vonagló izzadt testeket - összefolyt minden, akár egy szőttes, melyet kíméletlenül varrogatott a Sors vagy valamilyen felsőbb hatalom.
Annyi biztos csupán, hogy vasárnap volt, ellenkező esetben szörnyű bajban lett volna, hiszen az idő vélhetően már tizenkettő felé járt... Ó, az idő, ez az átkozottul ballagó-rohanó megfoghatatlan titok, a percek vaskos kattogása vagy könnyed szökellése... ,,Akár verset is írhatnál, öreglány" ironizált önmagával, de sietve elhessegette a közelítő melankóliát.
Felöltözött, és a konyhában bekapcsolta a kenyérpirítót. Amíg arra várt, hogy a két vékony szelet a magasba ugorjon a forróságtól, egy gyűrött szalvétára bukkant az asztalon. Óvatosan kihajtogatta, és néhány simítással megpróbálta eltüntetni a leplezhetetlen papírráncokat, ám keze hirtelen megakadt, amikor felfedezett a szalvéta közepén egy kisebb rajzot, melynek gyakorlatlan - talán ittas - vonalvezetése kacska karikákat formált. A körök egy jobbra-balra hullámzó görbe vonalhoz csatlakoztak. A részek lassan egésszé álltak össze, a lány pedig már tisztán látta maga előtt a szőlőfürtöt. Látta és emlékezett.
A két kenyér riadtan pattant ki a tüzes szerkezetből, ő azonban nem találta őket kellően barnának, és visszaküldte a szeleteket alkalmi szoláriumukba. ,,Hiába, a szépségért meg kell szenvedni" szólalt meg benne egy hang, és hirtelen eszébe jutott, hogy mintha lenne holnapra egy előre megbeszélt időpontja a kozmetikusánál. Kiszaladt az előszobába, a táskájában kotorászott, majd elővett egy aprócska noteszt. Felütötte az adott napnál, és valóban ott találta benne a keresett bejegyzést, de még mást is: ugyanazt az esetlen gyümölcsöt, amelyet a szalvéta szíve őrizgetett. Alatta részeg betűkkel a következő szöveg állt: ,,A Te két szép kék szemed ragyogóbban világít, mint ennek a kékszőlőnek bármelyik szeme."
Ábrándozásából a pirító figyelmeztető sípolása riasztotta föl, amely ellentmondást nem tűrően hozta tudomására, hogy a kenyerek elkészültek. Visszasietett a konyhába, és csalódottan vette tudomásul a két szénfekete szeletet. ,,Elégtek. Túlfeszítettem a húrt" állapította meg. ,,Soha nem lesz már ugyanaz."
Leült, és kezeibe temette az arcát. Ugyanígy ültek tegnap este a bárpultnál, előttük talpas poharakban vörösbor gyöngyözött. Sóvárgó szemük tükrében egymást látták, érett felnőtteket, akiken mégis valamilyen megfoghatatlan gyermeki lelkesedés lett úrrá. Ugyanaz a tűz égett még most is lelkükben, mint amikor flörtölni kezdtek.
,,Nem találkozhatunk többet."
Ettől a mondattól rettegett, amióta megismerte ezt a férfit. Az ítélet már akkor ott lebegett fejük fölött, amikor nem is ismerték egymást, kultúránk és társadalmunk évezredes törvénye, amely nem mindig áll összhangban az emberi természettel, hanem sokszor kíméletlen béklyónak bizonyul - a feleség egyre inkább gyanakodni kezdett.
Az éjjel rengeteget ittak. Úgy ültek egymás mellett, miként a halálra ítéltek, akik biztosak a vég közelségében, és amolyan minden mindegy alapon utoljára fenekestül felforgatják a világot. Amikor már közeledett a záróra, a férfi elvett egy szalvétát az egyik asztalról, visszatért vele a pulthoz, és rajzolni kezdett.
,,Ez a kör itt te vagy, ez pedig én."
,,Nem kicsik ezek hozzánk képest?" próbált meg viccelődni a lány, de a gyenge kísérlet igazából egyikük arcára sem csalt mosolyt.
,,Jó, akkor itt van két nagyobb."
,,Kösd össze őket. Hiszen összetartoznak.
Néhány perc elteltével számos kör sorakozott a szalvétán, köztük a már említett görbe vonallal, és így megszületett az első szőlőfürt.
,,Vajon miért pont ez lett az egészből?"
,,Nem lehetett más."
Fejfájás kínozta. Felállt, újabb két szelet kenyeret tett a pirítóba, és elhatározta, hogy ezúttal nem téveszti őket szem elől, A készülék kapcsolóját alacsonyabb hőfokra állította; talán a hosszabb készítési idő tökéletesebb eredményhez vezet.
A megkésett reggeli körüli fáradozás csak még inkább tompítóan hatott elméjére: ,,Tulajdonképpen a párkapcsolat is csak egy egyszerű konyhai művelet, főzés két alapvető hozzávalóval. Kezdetben nagy hőfokon, majd lassú lángon történik. Az ismeretlen szakács megtisztítja a nőt és a férfit, lehull róluk az összes álarc, és a maguk teljes valójában kerülnek bele a levesbe. Ott aztán különböző ízeik találkoznak, s ebből a különleges érintkezésből eltérő minőségű ételek születnek. A szakács persze mindent elkövet, hogy a hatás megfelelő legyen, sokszor maguk az összetevők kiáltanak újabb alapanyagokért. Ám előfordul, hogy minden erőfeszítés ellenére a kész főzet ehetetlen marad, és a kukában végzi."
Pontosan tudta, hogy nem lett volna szabad nős férfival kezdenie. Miért mennek szembe az érzések az ész akaratával? Miként lehetséges, hogy győzedelmeskednek? Semmi logika sem volt az egészben, mégsem bánta meg kapcsolatuk egyetlen pillanatát sem.
A második sütés már jobban sikerült, a lány csendben megreggelizett, és a filozofikus gondolatok is elhagyták egy időre. Mintha megkönnyebbült volna a lelke. Új erőre kapott, ledobta pizsamáját, felvett egy játékosan élénk fehérneműt, rá egy könnyű színes szoknyát és egy mélyen kivágott felsőt. Haját lazán lófarokba kötötte, sok hajfürt szabadon kandikált ide-oda, majd kinyitotta az ablakot, és belélegezte a nyár eleji napfényt. Az aranyló sugarak végigsimogatták az arcát, megcirógatták meztelen karjait, és elkísérték mélyen a szobába, egészen a kanapéig.
Leült és felhúzta lábait, mintegy állványt építve határidőnaplója számára, amelyet térdén pihentetett. A következő héthez lapozott benne: eddig a kozmetikus mellett az egyik barátnőjével volt megbeszélt programja, aki valamilyen étrend-kiegészítő lekvárról szeretett volna neki mesélni. Ismerősen csengett neki a Flavon név. Mindig is érdekelte az egészséges életmód, nyitottan fogadta az újat, így könnyedén és szívesen belement a találkozóba.
Ekkor bevillant neki az utolsó részlet is; hogyan hívta fel a barátnője tegnap késő éjjel, ő pedig elővette a noteszt, hogy bejegyezze a kívánt időpontot. Miután letette a telefont, a férfi kiszedte a kezéből a könyvecskét, ismét lerajzolta a szőlőt, és aláírta azt a bizonyos mondatot.
,,Hiányozni fogsz" mondta végül.
,,Te is nekem" felelte a lány könnyeivel küszködve.
Az utolsó ölelés hosszú és forró volt, belesűrűsödött minden kavargó érzés és kimondatlan szó; az elválás örökérvényű megpecsételése volt ez. A férfi visszatért a feleségéhez, és maga mögött hagyott egy végtelennek tetsző űrt.
A lány azonban most fogta a tollat, és a szőlőt újabb körökkel egészítette ki. ,,Még nincs itt a szüret ideje" gondolta. ,,A gyümölcsnek még érnie kell" azzal félrehajította a noteszt, sportcipőt húzott, és elszántan kocogni indult a mosolygó napsütésben. Bár egyszer sem nézett hátra, csalhatatlanul megérezte, amikor egy-egy sóvár férfitekintet utána fordult.
Az évezredes játéknak folytatódnia kellett.

(Forrásoldal: http://www.flavonmax.hu/hu/kekszolo)
Link

Ezt az alsó képösszeállítást már a saját szalvétáimból készítettem illusztrációként a fenti történethez.
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Gaál Noémi is a szalvétagyűjtésnek hódolt gyermekkorában:
  2012-11-25 16:07:12, vasárnap
 
  Gaál Noémi a hűtőjén tartja életfilozófiáját
meju
2012. november 13., kedd 15:45
|


A TV2 vörös időjósa a hűtőmágnesek szerelmese, és már annyi apró mágnest halmozott fel konyhájában, hogy lassan egy új hűtőt kell vennie. A kedvencei a feliratos hűtőmágnesek, amiken olyan Gaálhoz közelálló életbölcsességek olvashatóak, mint hogy "mindenki a maga módján álmodja meg az életét".

Bár Gaál Noémi továbbra sem szeretné az eddigieknél jobban felfedni magát például vetkőzős időjósként, legalább a konyhájába mélyebb betekintést nyertünk. A TV2 időjósa gyűjtési szenvedélyéről mesélt, és megmutatta nekünk a hűtőjét, ugyanis Gaál Noémi már-már mániákus hűtőmágnes gyűjtő. "Mikor elkezdtem gyűjteni a hűtőmágneseket, pár darab már volt a hűtőmön, mert ha elutazunk, mindig vettünk egy-egy darabot. Például New Yorkban, a Maldív-szigeteken, Barcelonában, vagy Egyiptomban. Aztán a húgomék is rendszeresen utaztak, és ők is mindig hoztak ajándékba. A kedvenc hűtőmágneseimmel pedig a saját ajándékboltomban találkoztam. Körülbelül tíz évvel ezelőtt egy cég kihozott olyan hűtőmágneseket, amin vicces feliratok, napi útravalók meg életbölcsességek voltak, és némelyiknek nagyon megtetszett a szövege" - mesélt szenvedélyéről Gaál Noémi, akiről eddig úgy tudtuk, hogy vegyesboltja, nem pedig ajándékboltja volt.

Fogynak a szabad felületek

A tévés eleinte recepteket, vagy fontosabb telefonszámokat tűzött ki a mágnesek segítségével a hűtőre, de később a hűtőmágnesek átvették a hatalmat a hűtőn, és a cetlik lekerültek. "Annyira nagyon sok nincs, hogy még egy hűtőre való legyen belőle, de idő kérdése csak" - viccelődött Gaál, de a képeket elnézve tényleg nem kell sokat várni arra, hogy még egy hűtőt vegyen, kifejezetten erre a célra.


"A kedvenc, feliratos hűtőmágneseimet úgy kell elképzelni, hogy például olyan szövegek vannak rajta, mint 'Mindenki a maga módján álmodja meg az életét', vagy amikor sokat jártam be korán reggel dolgozni a tévézés miatt, akkor szereztem be azt, amin az olvasható, hogy 'Jobban szeretném a reggeleket, hogyha később kezdődnének'. Vagyis ha voltak nehezebb pillanatok, akkor ránéztem, elmosolyodtam, és már mentem is tovább, tettem a dolgomat. Az ilyen feliratos mágnesekből legalább 25 db van, amik az én személyiségemhez közelállnak" - mondta az időjós, aki a szezonális hűtőmágneseket is fennhagyja, vagyis nyáron is van mikulásos mágnes a hűtőn.

Gaál Noémi - mint szinte minden kislány - gyerekkorában a szalvétákat is gyűjtötte, amit édesanyja a mai napig őriz, és néha hozzá is tesz egy-egy újabb darabot. "A suliban egymás közt cseréltük a kártyanaptárakat is. Például a Fabulonos kártyanaptárakból volt, azt hiszem, 8 féle, és abból kellett, ugye, a sorozatot összerakni. Mást nem nagyon gyűjtök. Nem kevés cipőm van, nem kevés táskám van, de azokat elsősorban a használatuk miatt veszem meg. Csak azért nem vásárolok meg egy cipőt, hogy a gyűjteményem nagyságát gyarapítsam. A kiegészítőket a ruhához veszem, hogy ha tényleg szükségem van rá - mondta a Velvetnek a tudatosan vásárló Gaál Noémi.

Forrásoldal, ahol Gaál Noémi hűtőmágnesgyűjteményéről is találhatóak képek illusztrációként: http://velvet.hu/celeb/2012/11/13/gaal_noemi_a_hutojen_tartja_eletfilozofiajat/
 
 
0 komment , kategória:  Híresség+szalvéta-cikk,sztori  
Gyöngyikemintás szalvétámhoz ajánlóként:
  2012-11-24 16:03:21, szombat
 
 

Link

Lázár Ervin: VIRÁGSZEMŰ

Abból már sok botrány származott, hogy valakinek szép szeme van. De ilyesféle perpatvarról, ami Varga Julcsa szeme miatt kerekedett, állítom, még a legöregebbek sem hallottak.

Mert Varga Julcsát, ha netán nem tudná valaki, Virágszeműnek nevezik. Azért, mert gyönyörűséges kék szeme van. Nos hát ebből lett a haddelhadd. Mert egy szép napon a Karcsú Sisakvirág nem átallotta azt mondani:

- Semmi kétség, Varga Julcsa szeme olyan, mint én!

Ami igaz, igaz, a Karcsú Sisakvirág igen szép, senki szemének nem válna szégyenére, ha rá hasonlítana. Nem is lett volna baj ebből a kijelentésből, ha nem hallja meg néhány másik virág.

A Fürtös Gyöngyike fel is csattant mindjárt.

- Még hogy olyan, mint te! Jobb, ha elhallgatsz a sápatag színeddel. Varga Julcsa szeme éppen olyan, mint én!

Na, lett erre riadalom, zenebona.

Rikoltozott a Tavaszi Csillagvirág, hogy márpedig csakis őtőle kölcsönözte a színét Julcsa szeme.

Az Ibolya a hasát fogta nevettében.

- Még hogy azt képzelitek... hehe... és én?

Az Erdei Gyöngyköles erre lelilázta az Ibolyát.

- Nem is kék vagy, lila - mondta dühösen.

- Ha én lila vagyok, akkor Julcsa szeme is lila. Vegyétek tudomásul! - kiabálta az Ibolya.

Erre aztán előpattant a Búzavirág is.

- Ti mertek ezen vitatkozni?! Nézzetek meg engem!

Még szerencse, hogy nem tudtak egymáshoz közelebb menni, mert biztos hajba kaptak volna. Különösen akkor, amikor a Közönséges Gubóvirág is beleszólt a vitába. Ennek aztán nekiestek mind a hatan.

- Te mersz közbeszólni! Hiszen még a neved is közönséges!

Akkora volt a ricsaj, hogy a szundikáló füvek mind felébredtek.

Hát, mondhatom nektek, nincs annál csúnyább, mint amikor virágok veszekednek. Gondolhatjátok, ki tett itt igazságot. Természetesen Mikkamakka. Éppen arra járt (majdnem mindig arra jár, amerre kell), és felkiáltott:

- Te úristen, színvak lettem!

A virágok elhallgattak. Egyszerre kérdezték:

- Színvak? Miért?

- Reggel, amikor erre jártam - mondta Mikkamakka -, világosan láttam, hogy ezen a helyen hét kék virág virít.

- Persze - mondták a virágok -, és?

- Most meg hét vöröset látok!

Hopp, egymásra néztek a virágok! Hát bizony nem Mikkamakka volt színvak, hanem ők vörösödtek ki a méregtől. Gyorsan visszakékültek hát, és előadták az ügyet Mikkamakkának.

- Ó - mondta Mikkamakka -, de oktondiak vagytok! Ez a legegyszerűbb a világon. Varga Julcsa szeme hétfőn Karcsú Sisakvirág, kedden Fürtös Gyöngyike, szerdán Tavaszi Csillagvirág, csütörtökön Ibolya, pénteken Erdei Gyöngyköles, szombaton Búzavirág, vasárnap meg Közönséges Gubóvirág. - (Azért mondta a gubóvirágot vasárnapra, mert titokban az tetszett neki legjobban.) - És közben persze - folytatta Mikkamakka - Varga Julcsa szeme egész héten szebb, mint ti heten együttvéve.

Ebben meg is nyugodtak a virágok, és azóta is boldogan kékellenek, virítanak.

(Forrásoldal: http://www.sgyak.u-szeged.hu/tanar/nyemcsokne/lapok/le_viragszemu.htm)Link

(http://www.kertvarazsmagazin.hu)

A fürtös gyöngyike a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növényfaj.
Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben közönséges, de kertek díszeként is termesztett, hagymás növény. Sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. A pártacimpák kicsik, fehéresek. A virágok a tőkocsányon ülnek, rövid fürtös virágzatot alkotnak, melynek felső virágai terméketlenek. Levelei keskeny szálúk, tőállók, színükön csatornásak, felső részükön visszahajlók, a tőkocsánynál hosszabbak. Március-áprilisban virágzik. Termése háromszögletű, sok magvú toktermés.
Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, Szent-György virág.

(Forrásoldal: http://www.hegyekvandora.hu/Sz%C3%ADnpompa-2.php)


A legfelül látható szalvéta 40x40 cm-es, textilhatású szalvéta, jelenleg egy cseredarabom van belőle, bárkivel szívesen elcserélem, akinek megtetszik.
 
 
0 komment , kategória:  Óriás csereszalvétáimhoz:  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 865 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 251
  • e Hét: 574
  • e Hónap: 4790
  • e Év: 760770
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.