Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Rákkeltő anyagok vs. vitaminok
  2012-11-12 21:09:14, hétfő
 
 

Rákkeltő anyagok vs. vitaminok

Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?
A környezetünkben leggyakrabban előforduló mérgező anyag az alkohol. Rendszeres fogyasztásával csaknem minden rákbetegség rizikóját megnöveljük, különösen a májrákét. Az alkohol elsődleges hatásként közvetlenül pusztítja a sejteket (főleg a májsejteket), másodlagosan pedig olyan hiánybetegségek kialakulását okozhatja, melyek szintén elősegítik a rákos daganatok kialakulását.

Szintén gyakran találkozhatunk mindennapjaink során a mesterséges édesítőszerekkel, mint pl. az aszpartám, a szacharin, illetve a ciklamát. Az elmúlt években a ciklamátról már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő hatású, vizsgálatok bizonyítják, hogy jelentősen megnöveli a hólyagrák előfordulását. Erősen rezeg a léc az aszpartám vonatkozásában is. Ne feledjük (!), évtizedeken át a ciklamát forgalomban volt, ajánlották a cukorbetegeknek, melyhez lelkesen asszisztáltak a hivatalok és szakmai szervezetek is.

A külső rákkeltő tényezők közül kiemelném még a dohányzást, melynek szerepe számos rákbetegség kialakulásában bizonyított (tüdőrák, gyomorrák, nyelvgyök rák,. A cigarettában lévő káros vegyületek krónikus gyulladások kialakulásához vezetnek a szervezetben, irritálják a nyálkahártyát és súlyos veszélyt jelentenek a passzív dohányosok számára is.

Súlyos problémát jelentenek még a gépjárművek kipufogójából származó szénhidrogének, valamint a mezőgazdaságban használt növény védőszerek is. A túlzott műtrágya felhasználás következtében nitritek halmozódhatnak fel szervezetünkben.

A nyirkos házakban, lakásokban a penészgombák anyagcseretermékeként aflatoxin szabadulhat fel, mely egy szintén erősen rákkeltő vegyület és hatékonyan rombolja a szervezetünk immunrendszerét.

Milyen vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek minket a rák elleni küzdelemben?

A vitaminok közül a D3-vitamint emelném ki elsődlegesen. A D-vitamin tulajdonképpen nem is egy vitamin, hanem egy speciális hormon, mely a kalciummal karöltve fejt ki rák ellenes hatást.

A C-vitaminról régóta tudjuk, hogy erős antioxidáns, mely képes megkötni a káros szabad gyököket, a kutatások szerint elsősorban gyomor-, és méhnyak rák rizikóját csökkenti.

Az E-vitamin szintén antioxidáns hatása következtében fejt ki daganatellenes hatást.

A béta-karotin (A-vitamin) képes a DNS károsodását megakadályozni.

A szelénnek és cinknek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében, kutatások azt mutatták, hogy alacsonyabb cinkszint mellett gyakoribb a daganatok kialakulása.

Magyarországon a termőtalaj szelénben igen szegény, következésképpen az itt termelt zöldségek, gyümölcsök, ill. az itt nevelt vágóállatok húsának a szelén tartalma is alacsonyabb a kívánatosnál. Pótlásáról gondoskodnunk kell. A legjobb természetes szelénforrás a gyógygomba kivonatokban lelhető fel.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Megtudtam, hogy rákos vagyok!
  2012-11-12 18:09:29, hétfő
 
  Megtudtam, hogy rákos vagyok!

Daganatos betegséggel szembesülni nagyon nehéz. Ebben a helyzetben sok múlik az orvosokon és az egészségügyi intézményeken.

Csak a multidiszciplináris szemléletű egészségügyi intézmények képesek igazán segíteni pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok és szociális munkások bevonásával. Nemrégiben a daganatos betegek pszichoonkológiai állapotát vizsgálták a debreceni egyetemen (DEOEC), elsősorban a nemi különbségek tükrében. Nem meglepő, hogy a daganatos betegek kevesebb pozitív és több negatív érzelemről számolnak be, mint az egészségesek. A daganatos betegeknél gyakrabban találkozni a szomorúság, a lehangoltság érzésével, a munkavégzés, a figyelem, a koncentráció nehézségével, továbbá distresszt okozó életeseményekkel. Az egészségesek és a betegek pszichoonkológiai különbségein túl számos eltérést állapítottak meg a vizsgálatba vont nők és férfiak között.

Mind a pozitív, mind a negatív érzelmeket tekintve a nők több és intenzívebb affektusról számoltak be. Érdekesek az eltérések a nemek között akkor is, ha a daganatos betegséggel összefüggő műtéten átesetteket hasonlítjuk a nem műtött betegekhez: míg a nők esetében a pozitív érzelmek fokozódtak, addig a férfiaknál a negatív érzelmek intenzitása nőtt a műtétet követően. A műtött nők optimistábbak nem műtött társaiknál, a férfiak éppen ellenkezőleg: a műtéten átesettek mutatkoznak pesszimistábbaknak. A nemi különbségek kimutathatók attól függően is, hogy a betegek primer tumora mellett volt-e áttétjük. Úgy tűnik, hogy a nők érzelmeit nem befolyásolja ez a tény. Ezzel szemben a férfiaknál jelentősen csökkent a pozitív érzelmek átélésének gyakorisága és intenzitása abban az esetben, amikor kiderült, hogy a daganatos betegség áttétet adott.

A társaság (és a környezet) támogatásának fontossága mindkét nem esetében kirajzolódik. Azok a betegek, akiknek legalább két őszinte beszélgetőtársuk van, vagy olyan csoporthoz, közösséghez tartoznak, melyben a csoporttagok rendszeresen találkoznak egymással, több pozitív és kevesebb negatív érzelemről számolnak be, mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen kapcsolati hálóval. De ebben sem teljesen egyforma a két nem reakciója! A nők számára egy csoporthoz, közösséghez való tartozás a férfiakéhoz képest több pozitív érzelemmel jár, ami hatással lehet a pszichoszociális sérülékenység, az onkológiai mortalitás és a betegség kialakulásának folyamatára, valamint a gyógyulásra is. A férfiak viszont több negatív érzésről számolnak be, ha egyáltalán nincs olyan baráti kapcsolatuk, amelyet a bizalom, a rendszeres elérhetőség jellemez.

Jelen összefoglalás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A kemoterápiában részesülő nők hajlamosabbak a negatív érzelmekre

Érdekes összehasonlításra nyújt módot, ha a már valamilyen kezelést kapott betegek érzelmeit a kezelések előtt álló betegekével vetették össze. Míg férfiak esetében a kezelések időszakában csak kismértékben csökkent a pozitív érzések megélésének, intenzitásának gyakorisága, addig a nőknél jelentős csökkenés mutatkozik a pozitív, és jelentős emelkedés a negatív érzések terén.

A különböző terápiás beavatkozásokat is figyelembe véve elmondható, hogy a férfiak esetében nincs szignifikáns különbség a pozitív és negatív érzelmek szempontjából sem a kemoterápia, sem a sugárkezelés esetén. A nők közül viszont azok, akik kemoterápiát kaptak, kevesebb pozitív affektusról számolnak be, mint akik nem részesültek ilyen kezelésben.

Kombinált radio-kemoterápia esetén (amikor mind sugárkezelést, mind kemoterápiát kap a beteg) a negatív érzelmek intenzitása megnő. Ennek oka valószínűleg az, hogy a férfiak érzelmeit csak kismértékben befolyásolja a kapott kezelés, könnyebben viselik a különböző terápiák mellékhatásait, a betegséggel járó kellemetlen testi tüneteket.

A DEOEC Sugárterápia Tanszékén ezeket az eredményeket is fel kívánják használni a betegek minél komplexebb, a holisztikus szemléletet tükröző, ugyanakkor egyénre szabott ellátása érdekében.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Tallóztam.
  2012-11-12 18:00:47, hétfő
 
  Márton-napi libaságok

Márton-nap a legtöbb helyen előtérbe kerülnek a pompás libasültek és egyéb libából készült finomságok - az egész család örömére.

A november gasztronómiai szempontból a libák hónapja. Szent Márton napjának tájékán szinte minden magára adó étterem, falu, község és város rendez valamilyen liba-napot, ahol a pecsenyéktől kezdve a tollfosztásig minden előfordul, ami liba. S ha elteltünk a sültekkel, akkor a hónap másik üdvöskéjével az újborral le is öblíthetjük.

Libasült vörös káposztával

Hozzávalók:
4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 kanál vörösborecet, 2 kanál száraz vörösbor, 2 jonatán alma, 2 kanál ribizli dzsem, 3 kanál cukor, só, bors, szegfűszeg.

Elkészítés:
A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk. A kisült zsiradékot közben leszedjük és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra metélt, besózott vörös káposztát is. Fedő alatt 10 percig pároljuk.

Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizli dzsemet és a cukrot. Nagy lángon megpirítjuk. A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt vörös káposztával tálaljuk.

Erdélyi ludaskása

Hozzávalók:
20 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1kanál libazsír, a maceszgombóclevesből maradt libaleves, 2-2 szál levesben főtt sárga- és fehérrépa, a tetejére: 2 nagy fej vöröshagyma, finomliszt, a sütéshez bőven olaj

Elkészítés:
A rizst váltott hideg vízben alaposan megmossuk, és hideg vízben egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap a hagymát apróra vágjuk, a libazsíron aranysárgára pirítjuk, majd a leszűrt rizst beleöntve, néhány percig sütjük. Kétszer annyi levessel öntjük le, mint amennyi a rizs, és lefedve, nagyon kis lángon puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, levessel pótoljuk. A végén a kis kockákra vágott főtt sárga- és fehérrépát beleforgatjuk, és tűzálló tálra talapzatot készítünk belőle.

A kisebb darabokra vágott, főtt libahúst a tetejére rakjuk, és az egészet a sütőben vagy mikrohullámú készülékben átforrósítjuk. Mialatt a rizses hús melegszik, a két fej hagymát karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és bő olajban ropogósra sütjük. Tálalás előtt a rizses húsra halmozzuk, hogy teljesen betakarja.

Mázas libacomb

Hozzávalók:
4 libacomb (darabja 30 dkg), 2 kanál ételízesítő, 5 kanál csipkebogyólekvár, 2 dl tejföl vagy tejszín

Elkészítés:
A libacombot megmossuk, a látható zsiradékot levágjuk, és a combot bedörzsöljük az ételízesítővel. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felforrósítunk egy serpenyőt, zsíros felével lefelé beletesszük a combokat, és körös-körül megpirítjuk. A combokat tepsibe fektetjük, aláöntünk 1,5 dl vizet, 3 kanál csipkebogyólekvárt, és lefedve . 50 percig sütjük.

Kiveszünk két kanálnyi pecsenyelevet a combok alól, elkeverjük 2 kanál csipkebogyólekvárral, rákenjük a combok bőrös felére, és a sütőben további 10 percig sütjük. Ha van grill a sütőben, még további 5 percig grillezzük (ettől lesz szép piros). A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, és egy edénybe szűrjük. Elkeverjük 1,5 dl vízzel, hozzáadjuk a tejfölt, és összeforraljuk.

Burgonyagombóccal körítve kínáljuk.

Gerslis rizottó füstölt libamellel

Hozzávalók: 50 dkg gersli (árpagyöngy, hántolt árpa), 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 db zellergumó, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, füstölt libamell, libazsír a sütéshez, só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára vágjuk. A füstölt libamellet is apróra kockázzuk. A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadjuk a zöldségekkel együtt. Átforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük, ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot.

Libatepertő házilag

Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj, víz, só, fokhagyma, tej

Elkészítés:

A gondosan megtisztított hájat felkockázzuk és beletesszük egy magas falú edénybe, öntünk rá kevés vizet, és lassú tűzön, időnkénti keverés mellett elkezdjük a zsírt kiolvasztani. Egy idő után a felesleges zsírt lemerjük róla, tovább sütjük, de most már gyakrabban ránézünk és megkavarjuk, nehogy odakapjon. Öntünk rá egy kevés tejet is, és megsózzuk. Amikor már majdnem aranysárgára barnult, dobunk rá néhány szelet fokhagymát, újabb keverés jön, majd egy szitán átöntjük a megmaradt tepertőt (sajnos nem lesz sok) és a zsírt.

A zsírt kitesszük hűlni, a tepertőt pedig egy tálba öntjük. A zsír kiváló zsíros kenyérhez hagymával, valamint sütéshez. A tepertőt zsírral megkent fehér kenyérrel, lila- vagy újhagymával (esetleg mindkettővel), paprikával, paradicsommal fogyasztjuk, kovászos vagy ecetes uborka is passzol hozzá. Kiváló csemege, akár előételnek, akár vacsorának. Jó kis vörösbor még élvezetesebbé teszi.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Olykor
  2012-11-12 17:53:08, hétfő
 
 

Olykor, ritkán előfordul, hogy egyszer az életben rábukkansz arra, akiért mindent hátrahagynál, aki mindenki előtt van, aki a józanságot elviszi a fejed felől. Aki szétszed, szétszakít, beléd mar és átölel, akivel a poklot és a mennyországot egyszerre járod meg. Aki miközben tép, aközben simogat, miközben mar, aközben leheli csókját az ajkadra. Ne kelljen enélkül a tüzesen fájdalmas érzés nélkül meghalnod. Kívánom ,hogy életedben egyszer legalább találjon rád egy gőzerővel feltörő szerelem.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
És amikor az ember
  2012-11-12 17:41:42, hétfő
 
 

És amikor az ember sötét időket él át, és találkozik egy halvány reménysugárral, akkor muszáj, hogy a bokájánál fogva, szorosan ragadja meg azt a sugarat, és mindaddig el se engedje, amíg az ki nem húzza a posványból - és ez nem önzés, ez kötelesség. Életet kaptál; kötelességed (és mint emberi lény, jogod is), hogy találj valami szépséget ebben az életben, nem számít, milyen csekélységről van szó.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Olyan nagyképűen
  2012-11-12 17:39:19, hétfő
 
 

Olyan nagyképűen, magabiztosan szoktunk ítélni! Megvan a véleményünk: ez ilyen, az olyan. Pedig dehogy tudjuk, milyen a másik ember! Egy másik életből csak a felszínt látjuk, a jéghegy csúcsát. De hogy mi is történt egy másik ember életében a születésétől kezdve mostanáig, hogy mitől lett ilyenné, milyen terheket hordoz, mennyi érték és szépség van benne, csak talán nem volt, aki előcsalogassa, észrevegye - sokszor alig-alig sejtjük!
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam...
  2012-11-12 13:56:30, hétfő
 
  Csak ember légy mindig és ember maradj

Miért rezeg a nyárfa, ha nem fúj a szél?
Miért komisz az ember, ha rossz útra tér?
Üldözi a sorsa, s az érzés kihal
Ne kutasd, ne keresd, mire jó e kicsi dal
Az ember egy léha, egy könnyelmű senki

És mégis mily nagydolog embernek lenni
Az ember egy porszem, nem látja senki
És mégis e porszem tud csak ember lenni
Ha vérzik a szíved, s a fájdalmad nagy
Csak ember légy mindig és ember maradj
Az ember egy léha, egy könnyelmű senki
És mégis ma mily nehéz embernek lenni
Elsöpör az élet, a tengernyi gond
Mind a vizek árja az emberre ront
Mérkőzz meg a sorssal, és ne hagyd magad
S a dicső győzelem csakis a tiéd, marad
Az ember egy léha, egy könnyelmű senki
És mégis ma mily nehéz embernek lenni
Az ember egy porszem, nem látja senki
És mégis e porszem tud csak ember lenni
Ha vérzik a szíved, s a fájdalmad nagy
Csak ember légy mindig és ember maradj
Az ember egy léha, egy könnyelmű senki
És mégis ma mily nehéz embernek lenni


Erdélyi József 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától
  2012-11-12 12:44:24, hétfő
 
 

Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától

Éreztem, hogy ő még nem akar megállapodni, tudtam, korainak tartja a gyerekvállalást.
- Szuper, apuka leszek! - nevetett rám, miközben átölelt. A házasságról azonban hallgatott.

Nekem kellett kezdeményeznem

Bizony kár - gondoltam és elhatároztam, változtatok a helyzeten. Laci a nappaliban állt, kezében egy teáscsészével.
- Itt maradsz éjszakára? - leptem meg magamat is a kérdéssel.
- Szívesen - lépett hozzám.

Az életem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Lili kiegyensúlyozott gyerek volt, a szüleim segítettek, szerelmes voltam és sikeres a munkába. Végül elfogadták a terveinket, és örömmel állapítottam meg, hogy Daniék üzletének nagy valószínűséggel befellegzett. Egy délután csöngött a telefonom, Dani keresett.

Olvasd a Kiskegyed hasábjain a saját történetedet!

Beteljesült a szerelmed, vagy épp ellenkezőleg: nagyot csalódtál valakiben, netán csúnyán átvert a kedvesed? Olyan helyzetbe kerültél, amit jobban fel tudsz dolgozni, ha megosztod valakivel? Megnyugtató szavakra vagy tanácsra vágysz? Ha szívesen kiírnád magadból a történetedet, az igaztortenet@kiskegyed.hu címre várjuk!
- Mit akarsz? - kérdeztem. Igyekeztem, hogy a hangom ne árulja el, mennyire ideges vagyok. Tíz éve nem beszéltem vele.
- Hallom, milyen sikeres üzletasszony lett belőled - mondta keserűen. - Most elégedett vagy?
- Nem tudom, miről beszélsz.
- Dehogynem tudod! Rábeszélted a vevőt arra a területre, ahol a családom üzeme és boltja van. Nekünk befellegzett!

Édes volt a bosszú

- Megtisztelő, hogy ekkora embernek gondolsz, de ebbe nekem nem sok beleszólásom volt - jegyeztem meg. Volt igazság abban, amit mondott. Bár több terület szóba jött, én tényleg azt a tervet támogattam, amivel tudtam, kárt okozok Daniéknak.
- Szemét kurva! - sziszegte Dani a telefonba. - Örülök, hogy nem téged választottalak - mondta, majd lecsapta a telefont.

Álltam az irodában, és bámultam kifelé az ablakon. Elégtételt éreztem, és egy kis szégyent. De amikor az íróasztalomra pillantottam, és megláttam Lili és Laci fotóját, tudtam, minden a helyére került, és már nem bántam semmit.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától
  2012-11-12 12:43:13, hétfő
 
  Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától

Éreztem, hogy ő még nem akar megállapodni, tudtam, korainak tartja a gyerekvállalást.
- Szuper, apuka leszek! - nevetett rám, miközben átölelt. A házasságról azonban hallgatott.

Aggódott a gyerekem miatt a főnököm

- Még többet kell majd dolgoznod, nem baj? - kérdezte egy este, amikor az irodában beszélgettünk. Laci nagyon jóképű férfi volt, és nagyon értett a szakmához. Ügyesen keverte a lapokat, több nagy megbízatást köszönhettünk neki.
- Nem, szeretem a munkám - feleltem őszintén.
- Kevés időt töltesz a lányoddal - jelentette ki elgondolkodva.

Csodálkozva kaptam fel a fejem.
- Lehet, de te ezt hogyan tudod megítélni? - kicsit élesebb volt a hangom, mint szerettem volna.
- Bocsánat, nem akartam beleavatkozni a magánéletedbe - emelte fel a karját. - Csak azt tudom, hogy én is mindig dolgoztam, és mire észbe kaptam, a srácaim felnőttek. Nélkülem. És néha elfog az érzés, hogy olyan idegenek.
- Nekem Lili nem idegen - tiltakoztam. - Jól érzi magát anyuékkal, és én is elég időt vagyok vele. Legalábbis soha nem panaszkodik. Inkább a munkával foglalkozzunk, jó?

"Végre bosszút állhatok Danin"

Kíváncsian fordultam a tervek felé. Ha sikerül megnyernünk a pályázatot, a szülővárosomban fogunk építeni. És akkor talán letörhetem Daniék szarvát, akik az utóbbi időben amúgy is komoly anyagi gondokkal küzdöttek.

Lacival órákat töltöttünk kettesben az irodában, tárgyalásokra jártunk és többször voltunk kint a terepen is. Sokat beszélgettünk, széles látókörű, szórakoztató férfi volt. Éreztem, hogy tetszem neki, jólesett az érdeklődése de egy-egy baráti ölelésnél, puszinál több nem történt köztünk.

Részletre megvettem első lakásomat, és izgatottan készültünk Lilivel az önálló életre. Laci segített bútort szerelni, apuval jól megértették egymást. Anyukámat és Lilit pedig elvarázsolta, lesték minden kívánságát.
- Minden nőt megbabonázol - huppantam le mellé a kanapéra, miután kikísértem a szüleimet.

Meg akart hódítani

- Sajnos nem mindegyiket - mondta halkan.
- Aha. Amerre csak járunk, olvadnak a nők. Anyu úgy viselkedett, mint egy idétlen tini.
- De a lányát hidegen hagyja a fene nagy sármom - mondta.
- Ki mondta ezt? - kérdeztem rekedten. Közelebb húzódtam hozzá.
- Miért, nem? - kérdezett vissza.

Válaszul megcsókoltam. Önfeledten egymásba feledkeztünk, amikor Lili szólt, hogy végzett a fürdéssel. Zavartan téptem ki magam Laci öleléséből, és rohantam fel a kislányomhoz. Ágyba dugtam, ő pedig magához húzott.
- Anya, Laci a te szerelmed? - kérdezte.
- Nem, a barátom - válaszoltam.
- Kár - sóhajtott fel a lányom, és magára húzta a takarót.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától
  2012-11-12 12:42:00, hétfő
 
  Igaz történet: Egyszerre lettünk anyák egy apától

Éreztem, hogy ő még nem akar megállapodni, tudtam, korainak tartja a gyerekvállalást.
- Szuper, apuka leszek! - nevetett rám, miközben átölelt. A házasságról azonban hallgatott.

Közben Dani is megérkezett, és gondterhelt ábrázatát meglátva tudtam, mindennek vége.
- Hogyan tehetted ezt velem? - kérdeztem, miközben fuldokoltam a sírástól. Hiába próbált csitítani az orvos és a nővér, nem tudtam megnyugodni.
- Nem tehetek róla, egyszerűen ez így alakult - vonogatta a vállát Dani.
- Takarodj innen, látni nem akarlak!

Azt hittem, könyörögni fog, de szó nélkül sarkon fordult, és otthagyott.
Életem leggyönyörűbb napja egy pillanat alatt rémálommá változott.
A szüleim és a barátaim tartották bennem a lelket, és persze Lili. Hálás voltam a sorsnak, hogy megajándékozott vele, és megfogadtam, hogy az semmiben sem fog hiányt szenvedni.

Beszólt a szeretője

Éppen szoptattam, amikor az ajtóban megjelent Szilvi. Utcai ruhában volt, az arcán kárörvendő mosollyal lépett az ágyamhoz.
- Még arra sem voltál képes, hogy fiút szülj! Dani most már az enyém, elfelejtheted őt örökre! - mondta.
Mentsvárként szorítottam magamhoz Lilit, és azt kívántam, bár soha ne találkoztam volna Danival.

A kórházból a szüleimhez mentem haza, és nem sokkal később anyuval elutaztunk a nővéréhez.
- Nem akarom, hogy minden nap lásd Danit és a fiát. Megbeszéltük apáddal, hogy eladjuk az üzletet és új életet kezdünk. Segítünk neked, amiben csak tudunk. Kimondhatatlanul hálás voltam nekik, amiért mellettem voltak a nehéz időszakban.

Lili nyugodt baba volt, öröm volt vele minden pillanat. Elhatároztam, hogy mégiscsak tanulni fogok, és anyu boldogan vállalta, hogy még többet segít Lili nevelésében.
Tanultam, dolgoztam, az időm nagy részét Lilivel töltöttem. Néha-néha eljártam buliba a régi barátokkal, az egyetemi haverokkal, de elsősorban Lili számított nekem.

Nem találtam olyat, akit szívből szerethettem volna

Voltak futó kapcsolataim is, de olyan, akit otthon is bemutattam volna, egy sem akadt. Sokszor gondoltam Danira, aki nem sokkal a kisfiúk születése után elvette feleségül Szilvit. A két vagyonnak egyesülnie kellett, legalábbis ezt hallottam az ismerősöktől.

Gyakran ábrándoztam arról, hogy egyszer visszatérek, és tönkreteszem Dani életét, mert kimondhatatlanul fájt, hogy Lilit soha nem akarta látni, nem keresett minket.

Lili már ovis nagylány volt, amikor megkaptam a diplomámat. Egy kis céghez mentem dolgozni, ahol korábban a gyakorlati időmet is töltöttem. A két vezetőépítész egy testvérpár volt, akik közül csak az egyiket, Julit ismertem, László ugyanis külföldön élt.
Jó hangulatban teltek a napok, egyre sikeresebb voltam a szakmában. Amikor László hazaköltözött, új lehetőségek nyíltak meg előttünk.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4835 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 8180
  • e Hónap: 18863
  • e Év: 1540882
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.