Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Lehet élni
  2012-11-17 17:40:31, szombat
 
 
Lehet élni ház, autó, csillogó ékszerek nélkül... Pótolható...
Csak a szeretetet nem pótolja semmi. Nélküle éhezik a lélek, haldoklik a szív!
A szeretet csodáját őrizni kell... Dédelgetni, osztozni rajta és megköszönni, amiért megadatott.
Ezt felejtik el sokan. Amink van, természetesnek hisszük, hogy holnap is meg lesz.
S itt követjük el a hibát... Semmi sem természetes. Sem a levegővétel, sem a megtett lépés, sem az erős szívdobbanás.
Csak addig, amíg birtokoljuk. Addig, amíg balga módon, úgy gondoljuk a miénk.
A csodákat, talán az látja, s éli meg igazán, aki járt a másik oldalon.
Akinek meg kellett küzdeni minden apró lépésért, minden egyes szívdobbanásért.
Aki nélkülöz, jobb emberré válik. Birtokába jut a Tudásnak...
a tudásnak, hogy minden kifolyhat kezeink közül - csak a szeretet tüzét kell őrizni,
mert ha az egykor odaajándékozott szeretet elvész, mindenünk odalesz...
S csak a SZERETET MENTHETI MEG
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Magas vérnyomás, agyvérzés, cukorbetegség
  2012-11-17 17:35:44, szombat
 
 

Magas vérnyomás, agyvérzés, cukorbetegség

Sajnos a legtöbb cukorbeteg ember nem törődik megfelelően vérnyomásával, holott a magas vérnyomás az abnormális vércukorszint mellett jelentősen befolyásolhatja életkilátásaikat. Régóta tudjuk, hogy a túlsúly növeli a stroke és szívinfarktus rizikóját nem cukorbetegek esetében is, cukorbetegeknél azonban ideális testsúly mellett is komoly rizikó emelkedést jelent a magas vérnyomás. Ennek legfőbb oka az, hogy cukorbetegség esetén az erek falát alkotó sejtek, melyek felelősek a normál vérnyomás fenntartásáért, károsodhatnak.
A cukorbetegség a kis és nagy ereket egyszerre károsítja, a kialakult kombináció (cukorbetegség+magas vérnyomás) pedig halálos lehet. Ugyanez a károsodás megy végbe az agyban is, ami agyvérzés kialakulásához vezethet. Az agyban lévő erek megrepedhetnek és az agy bevérezhet, vagy beszűkülhetnek és egy vérrög hatására elzáródhatnak (vérzéses stroke, ill. lágyulásos stroke, ez utóbbi 4-szer gyakoribb!).

Ez utóbbi állapotot (érszűkület) tovább súlyosbíthatja a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás (mindkét állapot gyakori cukorbetegségben).

Éppen ezért cukorbetegeknél a vérnyomás beállítása és rendszeres kontrollálása életmentő lehet. Esetükben a cél, hogy vérnyomásuk ne haladja meg a 130/80-as értéket.

A Diabetes UK felmérése szerint a cukorbeteg populáció fele szenved magas vérnyomásban, szemben a nem cukorbetegeknél mért 30%-. Ez a különbség igen számottevő!

A cukorbetegek átlagosan 10 évvel korábban halnak meg, mint nem cukorbeteg társaik, s ez nagyban köszönhető a betegséggel járó komplikációknak, mint a stroke, szívinfarktus vagy veseelégtelenség.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely rendszerint már gyermekkorban kialakul, míg a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb oka a túlsúly. A magas vérnyomás mindkét esetben növeli a stroke kockázatát, de 2-es típusú diabéteszben még gyakoribb.

Javasolt étrend-kiegészítők:

omega zsírsavak
ganoderma gyógygomba
SuperGreens vagy Young pHorever Greens
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Összeomolhatsz
  2012-11-17 15:17:53, szombat
 
 

Összeomolhatsz, panaszkodhatsz,
sajnálhatod magad évekig. De egyet
jegyezz meg, ez a te életed, most zajlik
és könyörtelenül múlik egyfolytában.
Éveket pazarolsz olyan dologra, amitől
még rosszabbul is érzed magad.
Mert az idő nem áll meg a kedvedért, nem várja
meg, míg talpra állsz. Minél hamarabb
lépsz túl rajta, annál több időd marad,
hogy egy olyat találj, aki megérdemel
téged és megtaláld a boldogságodat...
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Lelki útravaló a hétköznapokra, az utas, aki nem fizetett
  2012-11-17 14:36:53, szombat
 
  Lelki útravaló a hétköznapokra, az utas, aki nem fizetett

Szerző: FM
Íme egy történet, amely valahogy mindig utat talál a szívekhez. Egy történet, amely bármelyikünkkel megeshetett volna. Évek óta kering az interneten, sokan küldik tovább, sokan olvassák. Általában könnyeket csal a szemekbe. És egy kis melegséget a lélekbe. Egy igazi erőleves a hétköznapokra.

Első pillantásra, amolyan netes körlevélnek tűnik ez is. Jól hangzik, de talán nem sok köze van az igazsághoz. Hiszen ez a megosztott-küldözgetett történet is több alkalommal így indul: ,,Egy taxis meséli, hogy..." - és mindannyian sok ilyet olvastunk már. Aztán csak nyomozni kellett egy kicsit, hogy előkerüljön a sztori eredetije.

Egy csodálatra méltó fickó, Kent Nerburn írja le egyik könyvében a vele megtörtént, évtizedekkel ezelőtti esetet. (Megtalálod például a Make me an instrument of your peace című könyvében is az 57-64. oldalakon) Kent Nerburn teológusprofesszor, az indián hagyományok szakértője, szobrász és író: Istent, a belső békét és a boldogságot keresi a mindennapokban.

Íme életének egyik legmeghatározóbb története, ami saját bevallása szerint, elindította őt egy igazabb úton!

Volt egy időszak az életemben, úgy húsz évvel ezelőtt, amikor taxisofőrként kerestem a kenyerem, New Yorkban. Igazi cowboy-élet volt, nem volt főnököm. És mint a szerencsejátékos, annyira élveztem, hogy minden egyes új utas más és más, előre megjósolhatatlan élményt tartogatott: pont, mint amikor kockát dobsz a játékteremben. Amire nem számítottam, hogy az autóm elkezdett amolyan gyóntatófülkeként is üzemelni. Éjszaka vezettem, nem láttam az utast, csak mentünk, mindig két idegen az éjszakában, és hallgattam, ahogy alkalmi útitársam az életéről mesél. Olyan bensőséges dolgokat osztottak meg velem, amelyekről fényes nappal, szemtől szemben biztosan nem beszéltek volna.

Egyik éjjel megérkeztem a megadott címre és dudáltam. Néhány perc várakozás után megint megnyomtam a dudát. Ez volt aznapra az utolsó fuvarom, úgyhogy már azon voltam, hogy inkább hazaindulok. De aztán mégis inkább kiszálltam, elsétáltam az ajtóig és becsöngettem. Egy pillanat - válaszolt egy törékeny, idős hang odabentről. Hallottam, hogy valamit vonszolnak a padlón.

Kisvártatva kinyílt az ajtó. Kilencvenéves-forma, aprócska asszony állt előttem. Kartonruhát viselt és kis kalapot, kalaptűvel. Úgy nézett ki, mintha egy régi, fekete-fehér filmből lépett volna ki.

Mellette egy kis bőrönd pihent. Ahogy benéztem a lakásba, olyan volt, mintha évek óta senki sem lakna benne. A bútorokat fehér lepedőkkel terítették le. Nem voltak órák a falakon, egyetlen kép vagy dísztárgy sem a polcokon. A sarokban egy kartondoboz árválkodott, mindenféle fotókkal és vázákkal teletömve.

Kivinné a bőröndömet a kocsihoz? Szeretnék néhány percre egyedül maradni. Aztán, ha Ön is úgy gondolja, visszajöhetne értem, hogy lekísérjen az autójáig. Nem vagyok valami jó erőben. Miután beraktam a bőröndöt a csomagtartóba és visszaértem, belém karolt. Lassan, nagyon lassan odasétáltunk a taximhoz. Közben végig a kedvességemért hálálkodott. Semmiség,feleltem. Minden utasommal úgy bánok, ahogyan mástól is elvárnám, hogy az édesanyámmal bánjon.
Milyen jó fiú maga! mondta, ahogy beült a hátsó ülésre. Odaadta a címet, aztán megkérdezte. Mehetnénk esetleg a belvároson keresztül?
Nem az a legrövidebb út,vágtam rá gyorsan.
Ó, azt egyáltalán nem bánom. mondta. Egy hospice-házba tartok.
Belenéztem a visszapillantó tükörbe. A szemeiben könnycseppek csillogtak. 'Nincs már családom. Mindenki meghalt.' Nagyon csendesen beszélt. 'A doktor úr szerint nekem sincs túl sok hátra.' Csendben a műszerfalhoz nyúltam és kikapcsoltam az órát.
'Mit szeretne, merre menjünk?'

A következő két órában bebarangoltuk a várost. Megmutatta nekem azt az épületet, ahol réges-régen liftes kisasszonyként dolgozott. Aztán elmentünk abba a városrészbe, ahová új házasként a férjével költöztek. Egy picit megálltunk egy bútorraktár előtt. Azt mondta, lány korában az még bálterem volt, és a többiekkel odajártak táncolni. Néha megkért, hogy álljak meg egy-egy sarkon vagy egy épület előtt. Nem mondott semmit, csak maga elé révedt.

Ahogy a hajnal első sugarai megjelentek a horizonton azt monda.Most már mehetünk. Elfáradtam. Szótlanul haladtunk a megadott címig. Alacsony épület volt, a feljáró az elő tetővel fedett főbejáratig vitt. Két egyenruhás alkalmazott jelent meg, ahogy megérkeztünk az ajtó elé. Profi udvariassággal segítettek, figyelték az asszony minden mozdulatát. Kinyitottam a csomagtartót, és elvittem a bőröndöt az ajtóig. Az utasomat már beültették egy kerekesszékbe.

Mennyivel tartozom? kérdezte és benyúlt a retiküljébe a pénztárcájáért.
Semmivel feleltem.
Magának is meg kell élnie valamiből,mondta.
Vannak más utasaim is, szereltem le.
Aztán, egy hirtelen ötlettől vezérelve lehajoltam és megöleltem. Meglepő erővel szorított magához.
Nagy örömöt okozott egy kis öregasszonynak,mondta végül.Köszönöm.
Megszorítottam mindkét kezét és visszasétáltam a kocsihoz. Hallottam, ahogy mögöttem becsukódik a ház ajtaja. Egy életre zárták rá az ajtót.

Aznap csak vezettem, céltalanul. Nem vittem utasokat. Nem volt kedvem beszélni. Egyre csak az járt az eszemben, mi lett volna, ha az asszony egy dühös sofőrt fog ki? Vagy valakit, aki türelmetlen? Vagy mi lett volna, ha én magam vagyok türelmetlen és elhajtok kopogás nélkül?

Lassan megértettem, hogy egész életemben nem tettem még fontosabb dolgot, mint előző éjszaka. Egész életünkben a nagy dolgokra várunk. És a nagy dolgok néha meglepő álruhában érkeznek: úgy vannak csomagolva, hogy aki nem figyel, az észre sem veszi, mennyire fontos lehetőséget mulasztott el.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Tallóztam..
  2012-11-17 13:14:53, szombat
 
  Minden idők legjobb köhögéscsillapítója:

Minden idők legjobb köhögéscsillapítója: így készítsd a hagymateát!
A hagyma a népi gyógyászat egyik kedvence, számos bajra gyógyír, többek között remek köhögéscsillapító!
A legnagyobb segítség mindig onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé várnád. Ha a hideg időben sikerült egy kis köhögésre szert tenned, akkor sem kell rögtön köptetőért szaladnod a gyógyszertárba, inkább hívd segítségül a hagymát!
Amikor betegséggel küzdesz, és népi gyógymódokhoz folyamodnál, nem valószínű, hogy a hagyma is szerepel a szóba jövő alternatívák között. Ez öreg hiba, ugyanis a hagyma nemcsak a konyhában segítség, hanem számos bajra is orvosság - nem véletlen, hogy évszázadok óta használják a természetgyógyászatban.
Fertőtlenítő tulajdonságai révén könnyedén leszámol a kórokozókkal, miközben a sejtszintű működésre is remek hatással van - erősíti, illetve stimulálja a fehérvérsejteket, így a szervezetet ellenállóbbá teszi.
Talán a te anyukád is készített hagymapakolást, amikor gyerekkorodban fájt a füled. A pakoláshoz két-három hagymát felaprítva egy pamutdarabba tesznek, amit forró fedőn megmelegítenek, majd - miután kinyomkodták belőle a nedvességet - a fájó fülre helyezik. A hagymában található illóolajak azonban nemcsak a középfülgyulladás tüneteit csillapítják, hanem bőrproblémák és szemölcsök kezelésére is alkalmasak.

Köhögésre kiváló
A hagymából készült teát széles körben alkalmazzák az influenzás és megfázásos panaszok, főként a köhögés és a légúti problémák enyhítésére. Ha te még nem ismered ezt a gyógymódot, akkor mindenképpen próbáld ki, hiszen valóban hatásos. Íme, néhány recept!

Mézes hagymatea
Egy fej vöröshagymának hántsd le a külső héját, majd dobd bele körülbelül fél liter vízbe, és főzd fél órán át. Ha időközben elfő a víz, mindig pótold! Amikor kihűlt, szűrd le, keverj bele két evőkanálnyi mézet, és már ihatod is.
Karamellás hagymatea
Egy deci vízben keverj el három evőkanál cukrot, és forrald fel. Amikor kihűlt, keverj hozzá egy fej felaprított vöröshagymát. Naponta háromszor vegyél be belőle egy teáskanálnyit, lehetőleg evés után. Meglátod, egy-két nap után kutyabajod sem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Pajzsmirigy túlműködés
  2012-11-17 13:13:16, szombat
 
 
Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködés vagy hipertireózis során a túlműködő pajzsmirigy túl sok hormont termel, ezáltal felgyorsulnak életfunkcióink.
Maga a hipertireózis több betegséget takar, melyek közös tulajdonsága a pajzsmirigy hormonok túltermelése: Graves-betegség, Basedow-kór, Parry-kór, thyreotoxicosis.

A pajzsmirigy, mely a nyak közepén helyezkedik el thyroxin (T4) és triiodothyronine (T3) hormonokat termel, melyek fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjének működésében azáltal, hogy növelik a sejtek oxigén fogyasztását és a sejtek hőtermelését. Ezeknek a hormonoknak a termelődését egy másik hormon, az ún. TSH (thyroid-stimulating hormone) ellenőrzi, melyet az agyalapi mirigy termel. Pajzsmirigy túlműködés során a pajzsmirigy hormonok termelődése növekszik úgy, hogy a TSH szint negatív visszacsatolás útján lecsökken, míg ha a pajzsmirigyhormon szintek alacsonyak, akkor a TSH szint megnövekszik. Van azonban olyan helyzet, amikor a pajzsmirigy túlműködését nem a fokozott TSH termelés okozza, hanem más faktorok. Ilyen esetekben a TSH szintje kifejezetten alacsony, alig mérhető. A vér jelentős pajzsmirigy hormonszint növekedése növeli a szervezet anyagcseréjét, mely fizikai és lelki tüneteket egyaránt kiválthat. Fogyás, verejtékezés, hőemelkedés, fokozott étvágy, hasmenés, hajhullás, szapora szívverés, izomgyengeség, kézremegés, alvászavarok, izgatottság, szorongás, .

http://drtihanyi.hu/uploads/thyroid.jpg

A pajzsmirigy túlműködés nem a gyerekek betegsége, az összes esetszám kb. 5%-ában fiatalabb a beteg 15 évnél. Az ő esetükben egyébként majdnem mindig Graves-kór okozza a tüneteket. Azonban kb. 5-ször gyakoribb a betegség előfordulása nőknél. Van a hipertireózisnak egy speciális formája, melynek során az újszülött a Graves-betegségben szenvedő édesanyjától ,,kapja el" a kórt. Bizonyos krónikus betegségek növelik a pajzsmirigy túlműködés (Graves féle) kialakulásának valószínűségét (pl. cukorbetegség, RA, stb.).

A hipertireózis gyakran kapcsolatban van azzal, hogy a szervezet olyan autoantitesteket termel, melyek megnövelik a pajzsmirigy méretét és a felesleges pajzsmirigy hormonokat termeltet a miriggyel. Ez a hajlam részben valószínűleg öröklődő.

A Graves-betegségben szenvedőknél gyakran alakul ki a pajzsmirigy megnövekedése, mely szemmel látható (az esetek 90%-Náluk típusos tünet még a szem kidülledése. Az ún. thyroid storm (thyreotoxikózis)a pajzsmirigy túlműködés súlyos változata, melynek során a tünetek gyorsan, akut formában jelentkeznek (láz, gyengeség, extrém nyugtalanság, gyors érzelmi változások, pszichózis, kóma).

A csecsemőkori Graves-betegség tipikus tünetei:

- gyakori náluk a koraszülés
- légúti elzáródás
- szívbetegség

A Graves-betegségben szenvedő csecsemőknél és kis gyermekeknél a halálozási ráta 16% és gyakran más komplikációk is előfordulnak a későbbiekben. Szerencsére nagyon ritka az előfordulása ebben az életkorban.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a szülők a pajzsmirigy túlműködésnél leírt tüneteket tapasztalják gyermeküknél.

Felnőtt korban a pajzsmirigy gyulladásos betegségei is kezdetben a pajzsmirigy fokozott működésével járnak, pontosabban a pusztuló pajzsmirigy szövetből rengeteg hormon szabadulhat fel, ami kezdetben súlyos pajzsmirigy túlműködést okoz, majd a mirigy pusztulásával ez az állapot az esetek nem kis részében pajzsmirigy alul működésbe megy át fokozatosan. Van, aki egész további életében pajzsmirigy hormonpótlásra szorul.

A pajzsmirigy gyulladások oka is ismeretlen csak úgy, mint a Graves-betegségé.

A jód túladagolásával is elő lehet idézni a pajzsmirigy túlműködését, ezért mindenkit óvok a magas jódtartalmú, stimuláló hatású multivitamin féleségektől, illetve a tengeri algák túlzott mértékű fogyasztásától.

A jódszegény vidékeken (így hazánkban is) általános gyakorlat a konyhasó jódozása, mely kérdés örök viták tárgya.

Tisztelt Doktor Úr!
A mai pajzsmirigy működéssel foglalkozó hírlevele engem is érint. Ez év februárjában készült laborleletem szerint a TSH érték 0,18 a T4 szabad frakció 1,10 T3 szabad frakció3,10-es értékű. Mindig és most is szorongó, feszült, ideges voltam és vagyok. Szorongásoldót és hangulatjavító antidepresszánst szedek. Ön szerint van-e összefüggés a fent leírt laboreredmények és az idegrendszeri állapotom között? Jelenleg 55 éves vagyok, 167 cm. magas és 72kg. súlyú.
Kérem írja meg, hogy orvosilag van-e tennivaló, vagy más okozza a leírt gondjaimat.
Kecskemét, 2010. december 28.
Köszönettel:

Baloghné Zubor Judit

Tisztelt Doktor Úr!

Már évek óta szenvedek attól, hogy túlzottan izzadok, fokozott hőérzetem van, és ettől ideges is vagyok. 1-2 perces bármilyen fizikai mozgás, sportolás már olyan hőt termel bennem, amitől leizzadok. A fejem teteje a legforróbb. Sokszor a csap alá tartva hűtöm a fejemet. Csak akkor nyugszom meg, ha hideget érzek. Rengeteg hideg vizet iszok nyáron, de nincs semmi bajom tőle. A tömegközlekedésben minden ablakot kinyitnék legszívesebben, olyan melegem tud lenni. Télen sem kell sokat öltöznöm, ha kimegyek az utcára. A lakásban a legalacsonyabb értékre állítom a gázkonvektort, mert az is elég. A munkahelyemen szinte velem fűtenek.
2011-ben 3 mm-es hipofízis microadenomát észleltek MRI vizsgálattal, de lehet, hogy csak árnyéka valaminek A prolaktin szintem kissé emelkedett csak. A pajzsmirigyemet már többször nézettem, de mindig rendben volt.
Mindenki azt mondja, hogy vegetatív idegrendszeri problémám lehet, de az okot még nem találták meg. Én az okot keresem. 43 éves, 180 cm magas, 95 kg testsúlyú vagyok.
Kerékpározgatok, kocogok hetente rendszeresen. Egy 4 km-es futás után még 1,5 órával később - tusolás után - fekvőhelyzetben is úgy izzadok, mintha szaunáznék.
Az életem egy folyamatos izzadás. Hogy tudnék ettől megszabadulni? Szeretnék úgy fázni, mint más átlagemberek.
Kérem adjon tanácsot, hogy hova lehetne fordulni még ilyen különleges képességgel.

Köszönettel:

Kiss Károly

Tisztelt Doktor Úr!

Szintén a pajzsmirigyemmel van probléma már 18 éve. Nekem nem a fent említettek a tüneteim. Göbökkel teli (hideg, meleg). Óriási súlytöbbletet halmoztam fel ez idő alatt, amitől nem tudok megszabadulni.
A szapora szívverés nálam is előfordul, már szívkatéterezésen is átestem, a szorongás, állandó stressz végigkíséri az életemet.
Nagyon nehezen alszom el, állandóan fáradt vagyok, kevés az energiám.
Gyógyszert nem kell szednem, csak ellenőriztetni.
Ha Doktor Úr tud tanácsolni valamit, akkor azt szívesen venném!
Szép estét! Üdvözlettel! Bné Dóra
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Omega 3 halolaj vs. prosztatarák
  2012-11-17 09:59:59, szombat
 
 
Omega 3 halolaj vs. prosztatarák

Az omega 3 halolajban gazdag táplálkozás jelentősen javítja a prosztatarákban szenvedő betegek túlélését, derül ki egy friss tanulmányból.
Forrás: American Journal of Epidemiology

A kutatás szerint azoknál a betegeknél, akik a legtöbb halolajat fogyasztották, 34-40%- csökkent a halálozás. A Harvard School of Public Health kutatói is hasonló eredményre jutottak, a loilyfish_2.jpgegtöbb omega 3 zsírsavat fogyasztó betegeknél felére csökkent a prosztatarákból eredő halálozás azokhoz képest, akik a legkevesebb halolajat fogyasztották.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákféleség a fejlett világban, csak Nagy Britanniában évente 40 000 férfinál diagnosztizálják a betegséget, 10 000-en pedig meghalnak a prosztatarák következtében (óránként egy férfi).

A prosztatarák kialakulásában és a betegség lefolyásában is fontos szerepe van a táplálkozásnak.
Az omega 3 halolajnak főleg a megelőzésben és a rák kialakulásának kezdeti időszakában van fontos szerepe.

2011-ben a University of California kutatói is arra a következtetésre jutottak, hogy a halolaj képes csökkenteni a gyorsan osztódó rákos sejtek mennyiségét a prosztata szöveteiben, csökkentve ezzel a rák tovább terjedését a test más részeibe. Magyarországon a tengeri hal fogyasztásunk minimális, ezért a hiányzó omega 3 zsírsavakat csak étrend kiegészítők segítségével tudjuk kellő mennyiségben pótolni.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Ivóvíztisztítás házilag
  2012-11-17 09:53:43, szombat
 
  Ivóvíztisztítás házilag

Mindig pozitívan a Facebook-on is
Egyre több helyen bukkannak fel a háztartási víztisztító berendezések. Vannak akik multi,level-marketing hálózatoktól, vannak akik kis üzletekben, vagy éppen hipermarketek háztartási gép osztályán szerzik be ezeket a készülékeket. A sokszor kinézetre és technikára is azonos készülékek ára között, azonban százezres különbségek is lehetnek, kérdés, hogy a marketing, vagy tényleges tudás indokolja-e a különbséget. Milyen előnyöket nyújt tulajdonképpen ez a technológia napjainkban?

Egy átlagos 3-4 fős család egy évben mintegy 100.000 Ft-ot költ ásványvízre. Ez az összeg túlnyomórészt megtakarítható, ráadásul úgy, hogy még nagyobb szintre növelhető a család egészséges víz fogyasztása. Valóban?

Alapvető kérdés: tényleg indokolt az otthoni víztisztító készülékek használata? Hiszen elviekben a vízművek biztosítja a fogyasztásra alkalmas vízminőséget... nyilván meg is tesznek mindent a maguk módján és a rendelkezésükre álló eszközök és az erre fordítható pénznek megfelelően, azonban ivóvizünk fertőtlenítését végző, vízbe juttatott szabad aktív klór kétségtelenül mérgező anyag. Mindenféle, rémtörténetnek is beillő írást olvashatunk a klórról és annak hatásairól (világháborús ideggáztól a mai, ivóvízben való felhasználásakor keletkező veszélyes melléktermékig). Sok támadás éri emiatt a vízműveket, akik természetesen próbálják kivédeni, elhárítani mindezt. Mindkét oldal védi a maga igazát, közben a víz meg csak... folyik tovább, bele a poharunkba, a fürdőkádunkba.

Tény, hogy a Fővárosi Vízművek, a saját weboldalán közzéteszi kerületekre lebontva az általa előállított ivóvíz összetételét, bár némiképp hiányosan, hiszen összesen csak 10 paramétert tüntet fel (az aktív klórtól a pH értékig). Itt az ivóvíz aktív klór tartalma 0,26-0,43 mg/liter között váltakozik kerületenként. A Magyar Ivóvíz Szabvány az ivóvizekben megengedett legmagasabb aktív (szabad) klór szintre nézve előírja,a fogyasztóhoz jutó víz aktív klór-koncentrációja az a legkisebb érték legyen, amelyet a hatásos fertőtlenítés és az újraszennyeződés megelőzése érdekében feltétlenül tartani kell.

Tegyük fel, hogy vízművek a világ legtisztább vizét állítja elő és indítja útnak felénk, fogyasztók felé.
Mi történik a vízzel, amíg eljut a vízcsapunkig? Sok-sok kilométeren keresztül halad a vízvezetékekben, amelyek helyenként akár 100 évesek is lehetnek. Csőtörés itt, csőtörés ott. Biztosan mindannyian tapasztaltuk már meglepődve, hogy a csapból a poharunkba vagy a fürdőkádba engedett víz sárgás-barnás volt, tele furcsa homok- vagy egyéb szemcsékkel.

Ettől kezdve nincs igazán értelme a vitának. Legjobb, ha a víz tisztítását közvetlenül a vízvételi hely (csap) előtt végezzük, elkerülve ezzel a visszaszennyeződést. Erre pedig jelenleg bizony csak háztartási víztisztítók alkalmasak. Valószínűleg mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki használ otthoni víztisztítót, vízszűrőt. Érdemes egy pillantást vetni a szűrőbetétekre néhány hónapos használat után... (megdöbbentő látvány!) és máris megvan a válasz eredeti kérdésünkre, miszerint:
valóban indokolt az otthoni víztisztító készülékek használata?

Különleges eljárással dolgozó víztisztítók az úgynevezett fordított ozmózis szűrők, amik a természetből ismert sejtszintű-ozmózis elvén működnek A sejtmembrán áteresztő lyukai nem csak, hogy nem láthatók szabad szemmel, hanem kizárólag bizonyos, az ,,átengedésre engedélyezett" molekulák felvételét engedik csak meg. A víztisztító membránja pedig értelemszerűen a tiszta víz molekuláira vannak engedélyezve, és szerencsére az iható vízben a vízmolekulák a legkisebbek, ezért csak a víz jut át a szűrőn, semmi más nem.

Érdekesség, hogy a legtöbb esetben az egyesült államokbeli Dow-Filmtec vállalat professzionális minőségű ozmózis membránja kerül beépítésre a gépekbe, tekintve, hogy szinte ez a cég az egyedüli gyártója a világon az ilyen anyagoknak. Mivel ez az elem a lelke az egész folyamatnak, az azonos membrán esetén kijelenthető, hogy számottevő különbség nincsen az ilyen membránnal szerelt készülékek között. Az előszűrők között alig van hatásfok szerinti különbség és a csak újra designolt burkolat, vagy logo a vízminőséghez érdemben nem tesz hozzá sokat. Ezért mindenképpen érdemes az árat figyelembe venni ilyen készülék vásárlása esetén, mely során további fontos elem a karbantartás költsége. Tudunk olyan esetről, amikor éves szinten közel negyvenezer forintos, kedvezményes és ultra akciós áron kínálják a szűrőcserét, mely egyébként egy bárhol, tízen ezer forintért beszerezhető szűrőcsomagot tartalmaz. Igaz, ennél a cégnél a 300 ezer Forintos vételárhoz képest rendkívül kedvezőnek tűnhet. Ezzel szemben más értékesítő cégeknél akár 6-12 ezer Forintból megúszhatjuk az éves karbantartást.

A szűrőcsere a hasonló kivitelű szerkezetek miatt, egyébként rendkívül egyszerű, nem igényel szaktudást, a szűrők a szódásszifon patronjához hasonlóan csavarozhatók fel és le a gépről, 5 perc alatt bárki elvégezheti.

A gépek értékét leginkább a felszerelt extra kiegészítők befolyásolják, nem mindegy, hogy rendelkezik-e remineralizáló (visszasózó) egységgel, UV lámpával, vagy esetleg tartály nélküli, ún. átfolyós rendszerű-e. Utóbbi készülékek drágábbak, tekintve, hogy ezek nagyon gyorsan, valós időben, az éppen szükséges vízmennyiséget kezelik, így nincs szükség annak tárolására. A tárolás egyéb esetben azért szükséges, mert egy átlagos teljesítményű rendszer lassabban szűri át a vizet, mint azt elfogyasztanánk, ezért előre kell dolgoznia.

A fenti készülékekkel valóban tiszta vízhez jutunk, melynek számos élettani és gyakorlati előnye van

- Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása, ökológiai problémák, vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

- Mindig megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta, friss ivóvíz.

- Kiváló tápanyag-szállító, tehát több vitaminhoz és hasznos ásványhoz juthat szervezetünk

- Kiváló méregtelenítő

- Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Kevesebb cukortól is édesebbek lesznek italaink, ételeink.

- Ideális a teafőzők, vasalók, kávéfőzők, üzemeltetéséhez.

- Óvja az egészséget, mert nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, szerves kémiai anyagokat, gyomirtót, rovarirtót, műtrágyát, mosószereket, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat, gyógyszermaradványokat, hormonokat; így nem mérgezi a szervezetünket, valamint a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetünkből.

- Pozitívan hat a közérzetünkre és anyagcserénkre.

- Hajmosás utáni öblítésre kifejezetten ajánlott.

- Ajánlott csecsemők számára

- Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit

- Hosszan tartó, (áttetsző és csillogó) jégkocka készíthető a tiszta vízből

- Javítja az italok és ételek ízét, színét, eltarthatóságát. Lényegesen kevesebb sót, illetve cukrot kell ételeinkbe, italainkba tenni a megfelelő íz elérése céljából

- Javítja az italok és ételek eltarthatóságát

- Az allergiás tünetek jó eséllyel megszűnnek

- A tiszta víz fogyasztása, sőt az ezzel történő főzés (mindamellett, hogy tisztább fűszerezésű étel az eredmény) jelentősen csökkenti, de akár 100%-ki is váltja a palackozott vizek használatát. Az eredmény nem csak egy átlagosan 100.000 Ft-os éves költség jelentős lecsökkenése, hanem a cipekedés elmaradása és a kiürült palackok kezelésével járó gondok megszűnése is.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4835 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 873
  • e Hét: 3150
  • e Hónap: 22978
  • e Év: 1544997
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.