Belépés
eva0817.blog.xfree.hu
A szeretet művészet,semmi sem fontosabb a világon,mint megtanulni ezt a művészetet. Úgy éld a jelent,hogy egyszer az majd múltad lesz,mely tönkre teheti a jöv... Kárpáti Éva
1943.08.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
és megy tovább MINDEN.....
  2012-12-31 08:36:19, hétfő
 
  Így szeretnem indítani 2013-t


" Megcélozni a legszebb álmot,
Kinevetni a világot, gyűjteni a barátságot,
Mindig szeretni és remélni,
Így érdemes a Földön élni! "B.Ú.É.K.!






 
 
2 komment , kategória:  Velem történt  
Szilveszteri babonák, népszokások
  2012-12-31 07:30:04, hétfő
 
  Régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódtak. Közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak.

Különösen fontos szerepet kap a zajkeltés, amelynek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Fontos szerep jut az egészségnek és a szerencsének.


Magyar babonák:

• Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.

• Ne feledjük, hogy tilos baromfihúst ennünk, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.

• Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

• A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.
Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

• Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”.

• A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken – ezek szerint Budapesten is – szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

• A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.
Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

• Erdélyi hagyomány a nagyobb ünnepeken – így húsvétkor és pünkösdkor is – a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak, és legurították a domboldalról. Úgy tartották, a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

• A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani.

• Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, hogy ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amikbe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

• Az új év első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Ugyanígy kerülendő volt mosni, teregetni, varrni, fonni, ez akár a család egy tagjának halálát is hozhatja!

• Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

• Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Szerencsehozó étkek:






Disznóhúst azért érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán.

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.
Ugyancsak bibliai történet az éhes Ézsaiásé, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát.
 
 
0 komment , kategória:  Hagyomány őrzés  
Magamról-napjaimról! Az év utolsó napjáról!!!
  2012-12-31 07:00:47, hétfő
 
  Az év utolsó napjáról azaz SZILVESZTERRŐL!!!!

KÖSZÖNET , HOGY MEGÉRTEM, ÜNNEPELHETEM!!!!

SZERETNÉM A JÓT MAGAMMAL VINNI , A ROSSZAT HÁTRAHAGYNI!!!![/


B ort, búzát és békességet,
O tthonokba fényességet.
L akomát az éhes szájnak.
D erék férjet minden lánynak.
O kos gyermeknek tanulást,
G ézengúznak gyors javulást.

Új világot, szebb éveket,
J obb és boldogabb életet!

É des csókot szerelmesnek,
V ágyat kihűlt szerelmeknek.
El hagyottnak vigasztalót,
T árstalannak neki valót.

K reatívnak lapot - tisztát,
Í ró tollba örök tintát,
V ersíróknak szép rímeket,
Á lmokat - tarkát, színeset.
N emes, tiszta eszményeket,
U gyanannyi reményeket.
N a, jöjjetek, bontsunk pezsgőt,
K öszöntsük az új esztendőt!








 
 
0 komment , kategória:  mAGAMRÓL -NAPJAIMRÓL!  
Magamról-napjaimról! zenéről!!!
  2012-12-30 08:18:02, vasárnap
 
  Egyáltalán nem értek a Zenéhez
de hallgatni szeretem
BÁRMILYEN VÁLFAJÁT !!!

HANGULATTÓL FÜGGŐEN!!!!!!!

IGAZ A TECHNÓT SEMMIKÉPP , nem idegesít , de kerülöm, ha lehet



ma kaptam egy zenei anyagot!!!!



Link

Ezen szerintem minden rajta van a 30-as évektől kezdve.
Többféle felbontásban lehet kutakodni rajta, évszám szerint,
műfaj szerint, vagy csak rákattintva a képre. Oldalt még
kiad különböző lemezeket, szóval az életünk már kevés
ahhoz, hogy végighallgassuk, de talán minden zenét
megtalálsz, amit csak akarsz. És persze, ha kéred, a
szöveget is kiírja.

Jó szórakozást!

az egyik kedvencem!!!



 
 
1 komment , kategória:  mAGAMRÓL -NAPJAIMRÓL!  
Hozok néhány új ÚJÉVI receptet, még időben!!Lehet tervezni
  2012-12-29 06:51:07, szombat
 
  Az elmaradhatatlan LENCSE!!!!

Lencse, a klasszikus szilveszteri-újévi étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha újévor lencsét eszünk. Pontosabban nem jól fogalmaztam, ha nem eszünk, akkor rondák és szegények.:D "Muszáj enni legalább egy kanállal, kislányom", hangzott minden évben az anyai intelem.
És ezt a lencsesalátát még ráadásul szeretem is.


Újévi lencsesaláta recept:

hozzávalók 6 főre

25 dkg lencse
3-4 szem szegfűszeg
1 fej vöröshagyma
1 ek só
3 db virsli (lehetőleg roppanós, juhbeles)
10 dkg füstölt-főtt marhanyelv
3 szál újhagyma
4-5 ek (házi!) majonéz
5-6 ek tejföl
salátalevél (tálaláshoz)
díszítésnek főtt tojás

Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk, és al dente állagúra főzzük, ami nálam egészen pontosan 8 perc volt. (Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább.)
A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük.
Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk. (Nálam egy tk volt.)
A tálaláshoz egy salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejes saláta levéllel, és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk (vagy karika) főtt tojást helyezünk.






A virsli sokoldalú alapanyag, mindig el is tervezzük, hogy mennyi mindent fogunk készíteni belőle szilveszterkor

Kelt tésztába fűzött virsli recept

Tészta:

70 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl langyos tej
2 kk cukor
2 tk só
5 dkg vaj

Egyéb:

2 tojás
kb. 10 db virsli
2 ek napraforgó olaj


Az élesztőt a tejben cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalóból (virsli a tojás kivételével) tésztát gyúrunk, majd megkelesztjük.
Egy nagy tepsit kikenünk olajjal, és belenyomkodjuk a tésztát.
A tepsi szélein 2 cm-t kihagyva, kb. 3 cm-s réseket vágunk.
A rések közé fűzzük a hosszában félbevágott virsliket.
A virslivel egyszer felülről, majd alulról fűzve haladunk, és soronként ellentétesen.
Felvert tojással megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőbe tesszük.
180°-on kb. 30 percig sütjük.









ÚJÉVKOR AZTÁN JÖHET A GÖNGYÖLT MALACSÜLT!!!!!

Kevesen tudják, mi a ropogós malacsült titka: sütés előtt egy tepsibe 3 centi magasan vizet töltünk és sütőben felforraljuk. A malachúst bőrével lefelé belefektetjük, majd a sütőbe visszatolva jó 5 percig így pároljuk. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és szárazra törölgetjük. Csak ezután irdaljuk be kedvünk szerint ferdén csíkosan, vagy keresztbe-kasul kockásan. Bőrével felfelé, hagyományosan sütjük tovább. Ha közben gyorsan pirulna, alufóliával lefedhetjük, de ezt a sütés végén vegyük le.

Ha a malacot egészben akarjuk megsütni, akkor a hasüregébe tegyünk egy alufóliába csomagolt pezsgősüveget, így a malac nem esik össze (nem lapul be a háta), megtartja eredeti alakját.

Ha van rács a tepsiben, az azért jó, hogy az egészben sütött malac alja ne puhuljon meg (ne megfőjön), hanem az is megsüljön.


 
 
4 komment , kategória:  receptek  
Magamról-napjaimról! Közeledik az év vége.............
  2012-12-29 06:16:41, szombat
 
  Tényleg még kettőt alszunk és itt az ÚJ ÉV!!!!!!


Számadást kéne végezni!!!!
NEM SZOKTAM!!!!!!

NEM ANYAGIT, HANEM CSAK ÚGY!!!

MI IS TÖRTÉNT???
HÁT SOK MINDEN!!!

TÉNYLEG!!!!!!!!

MOST , HOGY BELEGONDOLOK!!!!

JÓ IS!!!! köszönöm ISTENEM- SORSOM , hogy megadatott!!!!!!!

Van , amire jobb lenne ,NEM IS GONDOLNI!!!!


NO EZEKET NEM LEHET ELHAGYNI ,

JÖNNEK VELÜNK,,nem maradnak vissza a 2012-es naptárral!!!

MEG KELL KÜZDENI VELÜK A KÖVETKEZŐ ESZTENDŐBEN!

REMÉLEM ÉN MARADOK FELÜL!!!!!!!!!!




 
 
0 komment , kategória:  mAGAMRÓL -NAPJAIMRÓL!  
aforizmák az év minden napjára
  2012-12-29 05:57:00, szombat
 
 



"Van, aki bizalmadba férkőzik, de nem a helyhiány miatt kerül ki onnan."
(Balázs Tibor)



 
 
1 komment , kategória:  idézetek  
Aprószentek napja - December 28.
  2012-12-28 07:33:01, péntek
 
  hol van ez már,

de felénk járta ez a szokás HAJDANÁN!!!!!!

EBBÜL IS LÁTSZIK, HOGY NEM EGY MA SZÜLETETT BÁRÁNY VAGYOK!!!!




Aprószentek napjának jellegzetes szokása a vesszőzés, melyet neveznek aprószentekelésnek, odoricsolásnak, suprikálásnak, csapulásnak stb. is. A vessző lehet termőág, hajló fűzfavessző vagy korbács.

a fiúk 2-3-as csoportokba verődtek és vesszőből font korbáccsal mentek ,,megcsapkodni" a lányokat, hogy elűzzék a keléseket, betegségeket.

ének kíséretében megkorbácsolták a háznépet.

"Szófogadó, jó légy,
Ha lenek küldenek, főnek menj,
Ha főnek küldenek, lenek menj,
Ha vízért küldenek, borért menj,
Ha borért küldenek, vízért menj,
Egészséges légy, friss légy, keléses ne légy."

A lányok a korbácsolás végeztével szalagokat kötöttek a korbácsra, az édesanyák meg húsokból összeállított csomagokat adtak át a legényeknek.
A korbácsolás után a legények összegyűltek a kocsmában, majd megfőzték az összegyűjtött húsokat és közösen elfogyasztották a legényavatáson, ami egy hosszú beszédből állt, amely összekapcsolja a betlehemi gyermekgyilkosság történetét a legényavatás tényével.




 
 
0 komment , kategória:  Hagyomány őrzés  
Magamról-napjaimról! torokfájás gyógyításáról!
  2012-12-28 07:03:57, péntek
 
  Torkom a legkényesebb alkatrészem!!

VIGYÁZOK IS RÁ, MINT TALÁN SEMMI MÁSRA ÚGY!!!!

MÉGIS SOKAT KÖHÉCSELEK , FÁJ!!!!



Magam a természetes gyógymódok híve vagyok a nyugati orvoslással, kemikáliákkal szemben.


Kamilla tea ( gyulladás csökkentő, baktérium ölő, izzasztó )

Propolisz ( baktérium és virusölő, gyulladás csökkentő, fájdalom csillapító )

Fokhagyma ( immunerősítő, vértisztító )

Erős paprika
Akár nyersen, akár savanyúság formájában is hatásos, ha a megfázás a torkunkat is érinti.

Hárs tea, hárs méz ( köhögés csillapító )

Mézes feketeretek ( köhögés csillapító, immunerősítő )

A feketeretket megmossuk, keresünk egy poharat, amire szépen felül. A tetejét levágjuk, mint egy kalapot. A belsejét kivájjuk, apróra vágjuk, az üregbe mézet teszünk és a feldarabolt retket, majd a kalap is a helyére kerül. Egy tűvel megszúrjuk az alját, akár több helyen is, s a pohárra ültetjük. Ügyeljünk a szúrásokra, mert azon keresztül fog kicsöpögni az értékes lé, s ne a pohár mellé kerüljön.

Kék kendő ( gyulladás csökkentő )
Mindenféle gyulladás csökkentésére alkalmas a kék szín, akár anyag formájában, akár fényterápiaként - színterápiaként. Köhögés csillapítására, főleg torok-mandula gyulladás esetén, vagy csak piros toroknál, vagy megfázásnál kössünk nyakunkba kék kendőt. Egyébként is jól fog esni ilyenfor a kendő. Egész nap legyen rajtunk, éjszaka is.

Torokcsakra:Színe: kék, világoskék, türkizkék,
Helye: A torok magasságában található a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, a mellcsonttal találkozik.




 
 
2 komment , kategória:  mAGAMRÓL -NAPJAIMRÓL!  
Ne hazudj, ne lopj, ne csalj és ne igyál.
  2012-12-27 15:43:11, csütörtök
 
  "Ne hazudj, ne lopj, ne csalj és ne igyál.

De ha hazudsz, hazudj kegyesen,
Ha lopsz, lopj csókot édeset,
Ha csalsz, csalj mosolyt az arcára,
Ha iszol, idd a kedvesed minden szavát."



 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 925 db bejegyzés
Összes: 9140 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 789
  • e Hónap: 1979
  • e Év: 225619
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.