Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 279 
Huszonhárom éve város Mezőhegyes
  2012-02-29 20:41:25, szerda
 
  Huszonhárom éve város Mezőhegyes
2012. február 29. 18:58 K. E.
A várossá nyilvánítás évfordulóját ünnepelték szerdán Mezőhegyesen. A település 1989. március 1-jén kapta meg a városi rangot.

A múltról és a jelenről Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester beszélt az ünnepségen. Kiemelte, Mezőhegyes életében sokszor voltak nehézségek, ami után az összefogás segített talpra állni. Ez a másfél évvel ezelőtti jégverés után is így történt.

Az ünnepségen jelen volt Túrkeve, valamint a romániai Nagypereg és Arad küldöttsége is. Araddal együttműködési szerződést, Túrkevével testvérvárosi megállapodást írtak alá.


A képviselő-testület határozata alapján a városért végzett tevékenységéért emlékérmet és díszoklevelet vehetett át Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója, Krcsméri Tibor, a művészeti alapiskola igazgatója, Paulikné Szabó Ildikó, a Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület vezetője.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs szebb
  2012-02-29 20:17:52, szerda
 
  "Nincs szebb dolog az életben,
mint az ébredő szerelem.
Fátyolos és titkos vágyak ópiuma,
amiket úgy szívsz le a szívedre,
mély, szívet elállító lélegzetvétellel,
mint a zsályás szénarétek fülledt, meleg illatát.
Az ismeretlenség és végtelenség misztériuma,
az örök tavasz hárfahangja ez a lélek felajzott húrjain."
(Zilahy Lajos)
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Pofonegyszerűen lefogyhatsz - koplalás nélkül
  2012-02-29 19:52:14, szerda
 
  Pofonegyszerűen lefogyhatsz - koplalás nélkül
2012.02.29. | Ötvenentúl.hu
Egy biotechnológiai szenzáció segítségével anélkül szabadulhatsz meg a kilóktól, hogy meg kéne küzdened az éhségérzettel. (x)

Tóth Éva 56 éves, két felnőtt fiának mai napig támasza és három unokájának gondoskodó nagymamája. Elfoglalt nőként számos területen kell helyt állnia, de a CM3 Alginatnak köszönhetően még a súlyára is figyelni tud - végre újra energikus, lendületes és jókedvű!

Éva jól ismeri azokat a gondokat, melyeket egy nőnek meg kell oldania a hétköznapi életében. Évek óta sikeresen működteti férjével a vállalkozásukat, felnevelt két gyereket, és mostanában sokszor ő vigyázz az unokákra is. Mindezek mellett mindennap főtt étellel várja családját, vezeti a háztartást, gondozza a kertet. Az utóbbi időben egyre fáradtabbnak érezte magát. A felesleges kilók csak úgy kúsztak fel, a ruhatárát szinte évente újra kellett volna cserélni. Nem érezte jól magát a bőrében, semmihez nem volt kedve, legszívesebben csak otthon ült volna. A régi barátnős kávézások elmaradtak, már nem szeretett kimozdulni.

Ekkor találkozott a CM3 Alginattal, mely megváltoztatta az életét. A barnamoszatból készült természetes alapanyagú kapszula segítségével úgy tudta leadni a fölösleges kilókat, hogy közben nem éhezett, és nem kellett lemondania a finomságokról sem. Ma már újra szívesen vesz részt programokon, könnyebben végzi a munkáját, könnyebben viseli a háztartás terheit is, ráadásul újra fel tudja venni régi ruháit. A felesleges kilókkal együtt a rosszkedve is elpárolgott, újra lendületes és energikus.

A CM3 Alginat segítségével kevesebbet eszel, mégis jóllakottnak érzed magad

A CM3 Alginat kizárólag természetes alapanyagokból álló testsúlycsökkentő kapszula, amely a jóllakottság érzetét keltve segít elérni az ideális testsúlyt. Használatával csökkentheted az elfogyasztott étel mennyiségét, újra megtanulhatod, hogy valódi szükségleteidnek megfelelő minőségű és mennyiségű ételt fogyassz.

A CM3 Alginat biotechnológiai szenzáció, barnamoszatból nyert komplex rost, amely a gyomorban puha, zselészerű anyaggá duzzad, és 6-8 órán megül a gyomorban. A mozgás hatására a kapszula ide-oda lökődik, s így újra meg újra stimulálja a gyomor felső érzékelőit, amelyek elsődlegesen felelősek a jóllakottságérzet kialakulásáért. Ezek az érzékelők újra és újra elküldik az agy éhségközpontjába az üzenetet: Jóllaktam! Ennek köszönhetően órákon át tartó teltségérzet alakul ki. Az Alginat-test természetes módon bomlik le, és felszívódás nélkül távozik a szervezetből.

Semmi mást nem kell tenned, mint hogy étkezések előtt félórával beveszed a CM3 Alginatot, és a kapszula mindent elvégez helyetted. Szabályozza az elfogyasztott étel mennyiségét, és a kilók szinte maguktól leolvadnak. Egész egyszerűen nem leszel éhes, az ételadagok pedig lecsökkennek. Nem kell lemondanod kedvenc ételeidről sem, és nem kell különleges fogyókúrás ételeket készítened. A CM3 Alginat adagolása személyre szabható, attól függően, hogy mennyi étel fogyasztásához szoktál hozzá.

A CM3 Alginatnak nincsenek mellékhatásai, s mivel mechanikus, nem pedig kémiai úton küldi az üzenetet, a készítményhez nem szokhatsz hozzá. Cukorbetegek is fogyaszthatják, nem kell beszámítani a naponta bevitt szénhidrát mennyiségébe. A CM3 Alginat orvostechnikai eszköz, mely vény nélkül kapható, és egészségpénztárban elszámolható.

Órákon át tartó jóllakottságérzés lemondások nélkül! Győződj meg saját magad arról, hogyan segít a CM3 Alginat az ideális testsúly elérésében!

Idealbody Kft.
1139 Budapest, Váci u. 91. I. em.
Tel: 06-1-237-0300
www.cm3.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Nem lesz pénz a nyugdíjakra
  2012-02-29 19:42:38, szerda
 
  Nem lesz pénz a nyugdíjakra

239 komment|
Megjelent: 2012.02.17. 15:21|
Frissült: 2012.02.17. 15:48

Az EU nem szólhat bele a tagállamok nyugdíjpolitikájába, azt tanácsolja mégis, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt. A szakszervezet szerint nem ez a jó megoldás.

Az Európai Unió egésze és az egyes tagországoknak is szembe kell nézni a ketyegő nyugdíjbombával, és meg kell hozniuk a szükséges reformokat nyugdíjrendszereik fenntarthatósága érdekében. Ez az egyik sarkalatos megállapítása annak a Fehér Könyvnek, amelyet csütörtökön fogadott el az Európai Bizottság ,,az elégséges, biztonságos és fenntartható nyugdíjak" tárgyában. A mintegy 40 oldalas anyag a 2010 júliusában kiadott Zöld Könyv folytatása.

Az EU-nak nincs közvetlen beleszólása abba, hogy tagországai milyen nyugdíjrendszereket működtetnek. Az egyes országok nyugdíjpolitikája mégis közös érdeklődésre tart számot, ugyanis a költségvetés helyzetét befolyásoló tételként hatással van a gazdasági és pénzügyi unió működésére (EMU). Emellett az EU 2020 gazdasági stratégia öt 5 kiemelt célja közül 2 is összefüggésben van a területtel. Ezért Brüsszel a jövőben még jobban ki kívánja domborítani az Európai Unió rásegítő és támogató szerepét a nyugdíjreformokban, amit a demográfiai változások miatt különösen sürgetőnek lát.

A Fehér Könyv rámutat, hogy az EU-ban az elmúlt évtizedben számottevő előrelépés történt a nyugdíjrendszerek fenntarthatóvá tételében, a tagállamok többsége ennek szem előtt tartásával módosította a saját szabályait - szemlézte a kiadványt a Bruxinfo. Ettől függetlenül úgy vélik, hogy az esetek többségében további erőfeszítések kellenek, amiben nagy szerepet játszik az, hogy a gazdasági és pénzügyi válság még inkább rávilágított a kiegészítő, piaci alapú nyugdíjrendszerek gyengeségeire is.

A magán-nyugdíjrendszerek sebezhetőek, és a válság szükségessé tette a szabályozói keretnek - például a munkahelyi nyugdíjintézményekről szóló uniós irányelvnek - a felülvizsgálatát. Az EB kódexet dolgozna ki a magánnyugdíjpénztárak jó gyakorlatairól, és hordozhatóvá tennék a nyugdíjakat. Kialakítanának egy olyan uniós szintű szolgáltatást, aminek segítségével az emberek napra készen képben lehetnek arról, hogy mennyi nyugdíj jár nekik. A Bizottság ezen kívül a határokon átnyúló mobilitás útjában lévő adóakadályok ellen is hathatósan fel kíván lépni.

Nem lesz miből fedezni a nyugdíjakat

A mai nők és férfiak hosszabb ideig élnek, ezért hosszabb ideig kell aktívnak lenniük és többet kell félretenniük a nyugdíjas évek előtt, különben öreg korukra nem számíthatnak tisztességes és elégséges nyugdíjra, mert nem lesz miből fedezni a felmerülő többletköltségeket - állapítja meg a Fehér Könyv. (A várható élettartam 2060-ra 5-7 évvel is magasabb lehet a jelenleginél, és éves szinten kétmillió fővel nő évente az EU-ban a 60 év felettiek tábora, kétszer gyorsabban, mint a 2000-es évek elején. Eközben a 20 és 59 év közöttiek száma a következő évtizedekben évről-évre csökkenni fog.)

A nyugdíjkiadások a közpénzügyek jelentős és növekvő hányadát teszik ki: jelenleg a GDP több mint 10 százalékára rúgnak, de 2060-ra akár a GDP 12,5 százalékát is elérhetik. A tagállamok között azonban meglehetősen nagyok a különbségek. Az egyik véglet Írország, ahol a hazai össztermék 6 százalékát fordítják nyugdíjakra, a másik Olaszország, ahol 15 százalékos az arány.

Az EB arra a következtetésre jutott, hogy a foglalkoztatás növelésével - aminek a munkában töltött évek számának meghosszabbítása is részét képezi - majdnem semlegesíteni lehet a népesség elöregedésének hatásait. A ,,könyvből" az is kiderül, hogy az elmúlt egy évtizedben az EU-ben jelentős mértékben, közel tíz százalékkal sikerült növelni a foglalkoztatás szintjét az 55-64 éves korosztályban. Ez ugyan jó eredmény, de a Bizottság szerint sokkal többre van szükség, mert a munkaerő-piaci részvétel még mindig túl alacsony a nyugdíjas kor küszöbére lépett korosztály körében.

Andor László uniós foglalkoztatási biztos a könyv ismertetésekor hangsúlyozta: egyidejűleg több olyan kezdeményezésre van szükség, amely biztosítja a nyugdíjak értékállóságát és a mai fiatalok majdani nyugellátását. Biztosítani kell azt is, hogy a rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozók nyugdíjhoz való jogai ne sérüljenek.

A szakszervezet nem ért egyet

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) számára a Fehér Könyv javaslatai sem a nyugdíjrendszerek előtt álló kihívásokra, sem a jelen és a jövő nyugdíjasainak igényeire nem adnak választ. Túlságosan általánosítóak a dokumentum megállapításai, ugyanis például a nyugdíjkorhatár általános növelése - mint a bölcsek köve - szerepel, ám azt nem vették figyelembe a szerzők, hogy például a nehéz fizikai munkát végző emberek hamarabb ,,megrokkannak", és képtelenek tovább dolgozni. Az ETUC arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban az idős munkavállalók fele nem is éri meg a törvényes nyugdíjkort.

Az öngondoskodás esetében épp a válság az, ami miatt az egyes emberek jövedelme csökken, a pénztárcájukban nem marad a magánnyugdíj-befizetésekre. Sokan leállnak a befizetésekkel, amikor elveszítik az állásukat.

Az ETUC szerint minőségi munkahelyeket kellene teremteni, méltányos összegű béreket biztosítva a dolgozóknak. A szövetség ezek eléréséért február 29-re egy demonstrációt is tervezett.

Elkerülhetetlen?

Lengyelországban 67 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. A tervezet szerint a nőkre ez 2040-től, a férfiakra viszont már 2020-ban vonatkozna. Jelenleg a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen mehetnek nyugdíjba. Donald Tusk lengyel kormányfő a negatív demográfiai tendenciákkal, a társadalom öregedésével indokolta a döntést. Szakértőkre hivatkozva elmondta, hogy 2042-ben a lengyelek több mint fele legalább 50 éves lesz, és csak a társadalom harmada lesz aktív a munkapiacon. Ennek következtében drámai munkaerőhiányban szenvedhet az ország.

Tusk kijelentette, hogy a reform elkerülhetetlen, ezért ,,vállalja politikai következményeit". Ha ezt a lépést nem tennék meg, alternatív megoldásként az áfa folyamatos emelése, illetve a nyugdíjak csökkentése jöhetne szóba. A Szolidaritás szakszervezetek csütörtökön népszavazási indítványt nyújtott be az ügyben, több mint 1,4 millió aláírással. A Baloldali Demokratikus Szövetség is aláírásokat gyűjt az egész országban.

D.I. Szerző: D.I.
Forrás: FN24
Cimkék: nyugdíj, nyugdíjkorhatár, európai unió
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tél végi vitaminforrások
  2012-02-29 12:12:21, szerda
 
  Tél végi vitaminforrások

Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".

Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért akár hetente többször is kerülhet fejes-, kel-, és vörös káposzta az asztalra. Legtöbbjük nyersen is igen ízletes, így a hőkezelés elhagyásával számos értékes tápanyagot őrizhetünk meg szervezetünk számára.
A savanyított változat fogyasztása szintén előnyös, hiszen a benne lévő C-vitamin mennyisége az eljárás következtében nem csökken. Emellett ki kell emelnünk még magas A-vitamin és B-komplex, valamint niacin, biotin, foszfor, kalcium, kálium és magnézium tartalmát. Már napi száz gramm nyers káposzta elfogyasztásával fedezhetjük szervezetünk A-, B-, és C-vitamin szükségletét. Ráadásul ez a növény élelmi rostban is bővelkedik (2,47g/100g), így jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostmennyiség beviteléhez, valamint hatékony segítséget nyújt székrekedés esetén. Mivel szénhidráttartalma alacsony, fogyókúrázók számára is kiváló táplálék.

Tudta?
A káposzta nem csupán ízletes, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Kéntartalmának köszönhetően lassítja a daganatok kifejlődését, így kiváló komponense lehet a rákmegelőző étrendnek. Ráadásul leve sárgarépa lével keverve a gyomorfekély gyógyulását is segíti.

Elsősorban nyersen és savanyítva érdemes fogyasztani, de olykor enyhén párolva, vagy egyéb ételek komponenseként szintén az asztalra kerülhet. Kiváló salátát készíthetünk belőle, amely magában, vagy akár szendvicsbe téve is nagyon ízletes.

Diétázóknak köretként is ajánlatos fogyasztása, hiszen kiváltható vele a szénhidrátban bővelkedő burgonya, a tészta és a rizs. A párolt vörös káposzta sült húsokhoz passzol leginkább, de egyéb fogásokkal szintén kombinálható. Élvezeti értékét növelhetjük, ha köménymag hozzáadásával készítjük el. Sőt, az emésztési problémákat is megelőzhetjük e fűszer alkalmazásával!

Túróval töltött kelkáposzta:

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 12; kg sovány túró, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, kapor, só, 1 tojás

Elkészítés: A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az áttört túrót
enyhén megsózzuk, összekeverjük a tojással, 1 dl tejföllel és 1 evőkanál apróra vágott kaporral. A kelkáposzta leveleiről eltávolítjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük őket a masszával (felcsavarjuk, de a végeit nem tűrjük be). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a töltött káposztaleveleket. Ráöntjük a maradék (2dl) tejfölt, és forró sütőbe tesszük, amíg a teteje megpirul.

A jótékony fekete retek:

Ez a növény főzve, sütve, vagy akár nyersen, salátaként is fogyasztható. Bővelkedik C-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és vasat. Számos jótékony hatása ismeretes, ezért a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Kiváló orvosság lehet epebántalmak esetén, de nagyanyáink szamárköhögés és tuberkolózis ellen szintén alkalmazták. Mivel a bélműködést is serkenti, székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Feketeretek-krém:

Hozzávalók: 2 fekete retek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 k. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A fekete retket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.

Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!

A felsorolt növények mellett persze még számos egyéb fajta fellelhető a téli hónapokban. Kiváló hozzávaló lehet például a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, a C- és B-vitaminokban gazdag burgonya, a B- és E-vitaminban dús pasztinák, valamint a vérképző tulajdonsággal rendelkező cékla (erről a növényről ide kattintva olvashat bővebben). Nem szabad megfeledkeznünk a déli gyümölcsökről sem, hiszen magas C-vitamin tartalmuk a téli időszakban különösen fontos szervezetünk számára.
(Források: Horváth Ilona: Szakácskönyv, 1995.)

Forrás:Vitamin Sziget - Őri Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Hetvenötmilliót bukott a lottón Károly
  2012-02-29 12:00:43, szerda
 
  Hetvenötmilliót bukott a lottón Károly
képes géza Módosítva : 2012-02-29 10:50:29
Címkék: lottó, szívás, juta, Győrfi Károly, Bors

Szívroham kerülgette a biztonsági ôrt, amikor meglátta a tévés sorsoláson kihúzott számsort. Pedig előtte jelet adott ágya fölött a pók, de nem vette komolyan. A jutai férfi otthon felejtette a nyertes szelvényt, és gépi játékot kért.

Negyven éve lottózik Györfi Károly. Játszik ötös, hatos, skandináv lottón és luxoron is, s közben rendületlenül hisz a szerencséjében. Nem bízza a véletlenre: mindig ugyanazokat a szerencseszámokat teszi meg. A negyven év alatt egyszer tett kivételt: a skandináv lottón múlt szerdán gépi sorsolást kért. S éppen akkor nyert volna a saját számaival hetvenötmillió forintot!

A biztonsági őr a gyerekeinek adta volna a milliókat


 Vannak kedvenc szerencseszámaim, amikből soha nem engedek. Ilyen a 25, a fiam születésnapja, de a 4-et, a 27-et és a 33-at is ­min­den szelvényen megjátszom. A skandináv lottóra a hét szelvényt otthon kitöltöttem, de a lottózóban vettem észre, hogy elfelejtettem magammal vinni őket. Gondoltam, egyszer kivételt teszek, és gépi sorsolást kértem meséli a biztonsági őr a Borsnak.


Szerda este ült a televízió előtt, nézte a sorsolást, és döbbenten látta, hogy a saját szokásos számait húzzák ki szépen sorban. Már megörült, amikor eszébe jutott: hiszen nem is az előkészített szelvényeket adta fel!


 Azt hittem, menten infarktust kapok. A feleségem sírva fakadt. Hetvenötmillió forintot buktunk el, ennyit nyertünk volna az előre kitöltött szelvénnyel, amit itthon felejtettem bosszankodik Károly. - Pedig voltak előjelek, amikre utólag visszagondolva felfigyelhettem volna. Egyik este például egy hatalmas fekete pók mászott az ágyunk fölött. ­Talán ő hozta a szerencsénket, de sajnos én nem éltem vele.


A pénznek pedig lett volna helye: Györfi Károly egy Somogy megyei kis faluban, Jutában él. Két munkahelyen is dolgozik: az őrködés mellett besegít a helyi autószervizben is. Két gyermeke és három unokája van.


Jól jött volna a pénz, a gyerekeimet segítettem volna belőle elsősorban, de jutott volna a kollégáimnak is valami apróság teszi hozzá. Károly továbbra sem adja fel, lottózik rendületlenül, és bízik benne, hogy egyszer rámosolyog a szerencse. Másodszor nem szalasztja el, ígéri.
Gergály Jutdith (borsonline)
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Intelem
  2012-02-29 11:49:40, szerda
 
  Wass Albert: Intelem

Percre se feledd, hogy testvéred
minden magyar, bárhol is éljen.
Összetartásban rejlik csak erő.
Más ember földjén nincs számodra hely.

Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!

Te bús magyar, kit száműzött hazád,
s idegen zsarnok lakja otthonod:
bús sorsodért ne vádold nemzeted,
kit úgy tűnik, Isten is elhagyott.

A látszat csal. Isten ma is a régi.
Te hagytad őt el, te s a többiek,
s míg vissza nem zarándokoltok Hozzá,
s a múlt hibáit le nem törlitek:

Magyar földön nem lesz új Magyarország,
Gaz és szemét nem terem nemzetet!
s a gyűlöletet nem mossa le semmi,
csak az összetartó igaz szeretet!

 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Neked mi mászik éjjel az arcodra? Éjszakai hálótársaink
  2012-02-29 11:48:27, szerda
 
  Neked mi mászik éjjel az arcodra? Éjszakai hálótársaink
2012. február 24., péntek, 11:14Fessler Emma
Címkék:alvás, atka, poloska, éjszaka, pók, csótány

Éljünk akár párkapcsolatban, akár szingliként, az biztos, hogy sosem alszunk egyedül. Legalább ötféle rovar gondolhatja úgy aznap éjjel, hogy meglátogat: jó tudni, hogy kikre számíthatunk, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Pók

A legtöbb ember a pókoktól tart leginkább, pláne éjszaka, mikor alvás közben nem tudunk védekezni az ellen, hogy ránk másszanak. Egyes források váltig állítják, hogy egy ember életében nyolc-tíz pókot megeszik álmában, de ezt egyelőre hitelt érdemlően nem igazolták, ahogy azt sem, hogy belepetéznének az emberbe. Viszont abban biztosak lehetünk, hogy a fejünktől pár centire akármikor költözhet egy a sarokba hívatlan vendégként, és ugyan a legyeket és a pikkelykéket összeszedi, de a mi arcunk felé is elmászkál. Emellett persze időnként meg is csíp, ez különösen gyermekek arcán dagadhat nagyra, és a piros, fájdalmas duzzanat csak napok múlva lohad le. Ha nem akarunk arra ébredni, hogy az ágy másik oldalán egy pók néz ránk, takarítsunk alaposan, különösen a sarkokban, és rendszeresen tessékeljük ki a nyolclábúakat.

Atkák

Míg egy pókot - legalábbis ha ébren vagyunk - általában észreveszünk, addig az atkákat, például a poratkákat nem látjuk. Sokan csak akkor foglalkoznak velük, ha az atkák ürüléke miatt allergiásak lesznek, külön számukra készülnek az atkataszító ágyneműk és matracok. De azoknak is jól jöhetnek az ilyen termékek, akiket zavarnak a kis élőlények, akik le hulott hámsejtjeinkre vetik magukat, és azzal táplálkoznak. Az atkák ráadásul nagyon szaporák, egy átlagember ágyában akár kétmillió is élhet belőlük. Védekezésként a már említett atkataszító termékeken kívül takarítsunk és portalanítsunk gyakran, lehetőleg nedves ronggyal. A kis állatok a friss levegőt, a napfényt és a nagyon hűvöset sem szeretik, 18 fok alatt kifejezetten rosszul érzik magukat. A poratkáknak egyébként még egy veszélyük van: sok esetben együtt élnek a penészgombákkal, akik a hám sejtjeinket emésztik elő nekik. Mindkettő kifejezett allergén, így jobb minél kisebb koncentrációban együtt lenni velük.

Százlábúak

Ezek a rejtőzködő életmódot élő gyönyörűségek nappal láthatatlanok, éjszaka indulnak vadászni. Jó esetben nem találkozunk velük, de főleg régi házakban élők láthatják a barna színű, 3-5 centiméteres vendégeket. Valamiért szeretik a vizet, és a falban lévő repedésekben, a fürdőszobában lehet velük találkozni általában egy késő éjjeli illemhely-látogatás során. A fényre rémülten és gyorsan szétszaladnak és eltűnnek, de egyes rámenősebb egyedek például zuhanyzás közben is rápottyanhatnak az emberre. Nevükkel ellentétben csak 15 pár lábuk van és rovarokkal táplálkoznak. Amellett, hogy gusztustalanok, még méreganyaguk is van, és ha megcsípnek, az bepirosodik és csak lassan múlik el. Kiirtásuk laikusként majdhogynem lehetetlen, ha összeakadunk velük lakásunkban, hívjunk szakembert.

Csótány

Főleg lakótelepi lakások rákfenéje a kiirthatatlan csótány - legyen akár a barna színű német vagy a fekete amerikai változat. Ha eleve nem voltak ott a lakásban, könnyen bevihetjük őket a táskánkon vagy a csomagolt élelmiszerrel. A lakás falában található csövek mentén akadálytalanul közlekednek. Szeretik a vizet és a szénhidrátokat, így a konyha igazi kánaán számukra. Védekezésképp egyrészt takarítsunk rendszeresen, ne hagyjunk ételmaradékokat elől, pláne ne az ágy mellett egy kiadós vacsora után álomba szenderülve. Szapora állatok, így ha végleg meg szeretnénk szabadulni tőlük, szakembert kell hívnunk.

Poloska

Legalább olyan ragaszkodó vendég, mint a csótány, de sajnos egy dologban rosszabb nála: a poloska tényleg ránk vadászik: a vérünket szívja és azzal táplálkozik. Könnyű hazavinni akár egy antikváriumban vásárolt könyvvel vagy használt bútorral, viszont rejtőzködő életmódja és szaporasága miatt mire rájövünk, hogy nálunk lakik, már többezres populációval kell szembenéznünk. Nappal nem látjuk őket, mert kiválóan elbújnak a repedésekben vagy akár a képek mögött. Kiéheztetéssel nem lehet elűzni őket: hiába utazunk el pár hónapra, vígan átvészelik a nélkülünk töltött időszakot. A félcentis kis vérszívók jelenlétére szaporodó, erősen viszkető, esetenként nagy kiterjedésű csípések figyelmeztetnek minket. Ezek a poloska nyála okozta allergiás reakciók gyakran nappal, órákkal a csípések után jelennek meg. Mi sokszor csak annyit tapasztalunk, hogy egyszer csak a semmiből kiütéseink nőnek. Ha reggel vérfoltokat találunk a lepedőn, viszont sebet nem, előfordulhat, hogy álmunkban agyonnyomtunk egy-kettőt belőlük, miután jól teleszívták magukat a vérünkkel, ez is egy jel lehet. Kiirtásuk csupán takarítással lehetetlen, ha eredményt akarunk, hívjunk poloskairtót.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Egy pocsolyában találta a milliókat értő lottószelvényt
  2012-02-29 11:26:39, szerda
 
  Egy pocsolyában találta a milliókat értő lottószelvényt
2012. február 29. 07:20 Szoljon.hu
SZERENCSE | A törökszentmiklósi Bojtok György igazi megszállott lottós. Többször fogadta kegyeibe Fortuna. Vagy inkább saját magának köszönheti szerencséjét?

Tudnánk most találkozni? kérdezte váratlanul a minap a vonal túlsó végén a törökszentmiklósi Bojtok György, akivel már napok óta hiába próbáltunk időpontot egyeztetni. A kérdésre, hogy van-e nála lottószelvény, nevetve válaszolt. Persze, mindig van nálam, azzal alszom.
Ezek után nem volt kérdés, találkoznunk kell!

Ezeket a lottószelvényeket a nagymamám 1958. március 14-én, a születésem napján adta fel húzta elő óvatosan tárcájából a három darab, kissé már koros szelvényt. A hagyatékok között, egy könyvben találtam rájuk körülbelül tizenöt éve. Annak ellenére, hogy sajnos a mama nem nyert a számokkal, én folyamatosan megjátszom azokat. Állandó számokkal szoktam lottózni, négy szelvénnyel. Volt már nagyobb nyereményem, négyesem is büszkélkedett.

Az ismerősei által csak szerencse fiaként emlegetett férfi nyolc esztendővel ezelőtt Mezőtúron járt, épp az autójából szállt ki, amikor különös dolog történt vele.

Odafújt a szél hozzám, lehet az egyik kukából, egy kitöltött lottószelvényt. A papír libegve landolt a lábam előtti pocsolyában. Kihalásztam, megszárítottam. Átírtam az azon levő számokat egy ép szelvényre, de akkor nem nyertem folytatta. Két esztendővel ezelőtt azonban, ugyanazokkal a számokkal, igen! Egy barátom szülinapjára igyekeztünk Ecserre. Mivel késében voltunk, ezúttal kihagytam a lottóvásárlást. Útközben még morfondíroztam magamban: megvegyem, ne vegyem? De továbbhajtottam. Az utolsó lehetőségnél, bár szabad jelzést mutatott a lámpa, váratlanul jobbra fordultam, és egy kis autósbüfében mégiscsak szántam két percet a szelvény megvásárlására emlékezett vissza.

György aznap este nem látta a lottósorsolást, fél egykor már az ismerősei nem engedték, hogy megnézze a számokat, inkább töltöttek három centet a poharába.

Hajnali fél kettő körül nem tudtam aludni, alig vártam, hogy megvirradjon. Kilenc óra volt, mire végre megnézhettem a nyerő számokat. Egy ismerősömnek adtam oda a szelvényt, mert nem láttam jól, csak két számot. Ő annyit mondott: ez tényleg egy kettes. Nem, hármas! Nem! Négyes! Mondani sem kell, aznap folytatódott az ünneplés..

A szerencsés férfi elmondta, hogy félszáz éves koráig nem igazán fogadta kegyeibe Fortuna.

Ötvenedik életévemben, szeptember 20-án ért az első meglepetés: levélben értesítettek, hogy bekerültem az ötös lottó nyolc számhúzójelöltje közé. Több tízezer pályázó közül sorsoltak ki. Az ötös széken ültem, és engem sorsoltak ki számhúzónak. Ezzel együtt járt egymillió forint is mutatta telefonján a felvételt a lottósorsolásról. Decemberben újra én lehettem a számhúzó. Így újabb egymillió forintot vihettem haza. Az ismerőseim kinevettek, hogy ugyanabban az öltönybe megyek, de én váltig állítottam, hogy abban van az energia. Egy barátom, aki sajnos már nem él, foglalkozott ezotériával. Azt mondta, hogy küld majd nekem energiát. Felhívtam telefonon, hogy az ötös, utóbb pedig hogy a hármas széken ülök, arra koncentráljon. Neki köszönhetem a nyereményt? Nem tudom, mindenesetre nem voltam hálátlan. Azóta is viszek alkalmanként egy-egy szál virágot a sírjára. Szerencse fel! mondta búcsúzóul. Nem is köszönhetett volna el másképp...

György a csapat kabalája

Az utóbbi időben Györgyöt, ahogyan ő fogalmazott ,,csapkodja a szerencse" kettesei-hármasai vannak. Tagja egy tizenhét fős lottózó kollektívának.
Tőlem várják a csodát mosolygott. Amikor beléptem a csapatba, bekerültem újra számhúzónak. A csapat tagjai ott ültek a tévé előtt, rágták körmüket izgalmukban. Ezúttal azonban sajnos ,,csak" az alapnyereményig jutottam, amit igazságosan szétosztottunk egymás között.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Igaz történet: A szeretőm helyett a férjemmel bújtam ágyba
  2012-02-29 09:50:29, szerda
 
  2012. február 29.

Miklós megfogta a kezemet, és azt mondta:
- Ha ráérsz, megebédelhetnénk együtt. Kettesben. Már olyan rég volt utoljára...
Így történt, hogy beültünk egy étterembe, és beszélgetni kezdtünk. Lassan kezdtem elfelejteni Andrást és a meghiúsult randinkat. Most vettem észre újra, milyen jóképű a férjem. Ráadásul újra bókolt nekem, és majd elolvadt a tekintete, amikor rám nézett.

- Miért jöttél ide? - kérdezte. Megvontam a vállamat.
- Gyesneurózis - mondtam mosolyogva, de láttam, nem hiszi el. - És te?
- Talán azt akartam, hogy figyeljen rám valaki - csúszott ki a száján, és elmosolyodott. Éreztem, hogy lángol az arcom. Jézusom, csak nem tudja? Követett volna?
Akart engem
Megsimogatta a kezemet, aztán az asztal fölött áthajolt és magához húzott. Régen éreztem azt a finom, meleg, nedves csókot a számon, és azt a sürgető vágyat is, amiről a testem jelzéseket adott az agyamnak.

Csak ketten voltunk abban a kis panzióban, ahová befutottunk ebéd után. Nem vicces? Az ember a férjével elbújik egy panzióban, és csodálatos szeretkezésben van része vele. Amikor megérintette a bőrömet, lángra lobbantam, és éreztem, hogy szeret. Hogy igazán szeret. És azt is éreztem, hogy szeretem, szerelemmel.

Magáévá tett a férjem, de úgy, hogy inkább rám figyelt, ölelt, csókolt közben. Aztán hazamentünk, mintha nem is lett volna egy év törés a kapcsolatunkban, kéz a kézben, szerelmesen.
A lezárás...

A levél hamarosan megérkezett.
,,Drága Zsófi, vagyis Kinga! Tudom, hogy mind a ketten eltévedtünk, de már közben egymásra találtunk, amikor véletlenül egymás lelkébe jutottunk. Sokkal közelebb érezlek magamhoz, mint bármikor. Amikor ma megláttalak, hirtelen mindent tudtam... És azt is, hogy soha-soha nem akarlak elveszíteni. Mostantól újra figyelek rád, ne haragudj, ha eddig nem tettem... De Zsófi megzavart. Szeretlek! Miklós. (vagy András?)"

Elérzékenyültem. Hát ő előbb rájött... Az én drága férjem, a hatalmas lelkével... Mert már tudtam, hogy hatalmas a lelke, és hogy engem szeret. Kingát, a feleségét, és kicsit a bennem élő ,,Zsófit" is. Gyorsan a válasz gombra böktem.

,,Nagyon szeretlek" - csak ennyit válaszoltam, és boldog voltam. Tudtam, hogy még lesz majd miről beszélnünk, de azt is tudtam, hogy mindketten hazataláltunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 279 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 279 db bejegyzés
e év: 4835 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 740
  • e Hét: 6750
  • e Hónap: 13409
  • e Év: 13409
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.