Regisztráció  Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Csokoholisták álom palacsintája
  2012-02-22 08:12:27, szerda
 
 

Hozzávalók:

Palacsintához: 40 dkg liszt, 7 dl tej, 3 db bio tojás, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, csipet só, egy csipet sötétbarna nádcukor (ha nincs, jó a kristálycukor is).

Csokoládékrémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg keserű csokoládé (60-80% kakaótartalmú), 2 dl tejszín habbá verve, 3 evőkanál nád porcukor, 1 evőkanál vaj

Egy tálban elkeverjük a tojásokat a tejjel, sóval, cukorral, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és a kakaót. Csomómentes palacsinta tésztát készítünk (ha túl sűrű, hígítsuk még egy kis tejjel vagy vízzel - csapvizet használok, nem szódát).

Fél órát pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a csokoládékrémet. Vízgőz felett egy hőálló tálban felolvasztjuk a csokit és a vajat, majd az edényről levéve a tálat, hozzáadjuk a mascarponet, a porcukrot és a tejszínhabot. Jól elkeverjük. A krémet hűtőbe tesszük, amíg a palacsintákat kisütjük.

A megadott mennyiségből kb. 12-15 db palacsinta lesz. Vastagabb palacsintákat süssünk, lehetőleg teflon sütőben, hogy ne kelljen a tésztának még onnan is zsiradékot felvennie.

Megvárjuk, amíg a palacsinták kihűlnek, majd “megépítjük" a tortát. Legalulra palacsintát teszünk, a tetejét megkenjük a csokoládékrémmel, majd újra palacsinta, krém, amíg minden el nem fogy. Célszerű krémet tenni legfelülre. A tetejére szórjunk kakaóport. Fogyasztás előtt tegyük még hűtőbe legalább fél órára.


 
 
0 komment , kategória:  Palacsinták  
Banános palacsinta
  2012-02-22 08:10:14, szerda
 
  Hozzávalók: 2 db érett banán, 60 g tönköly fehér liszt, 40 g teljes kiörlésű tönkölyliszt, 2 db bio tojás, 1,5-2 dl tej, 30 g vaj olvasztva, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, fél vaníliarúd kikapart magjai.

A banánokat felkarikázom, villával összetörjük. Egy másik tálban összekeverjük a liszteket, sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, az olvasztott vajat, a vaníliát, az összetört banánt, és simára keverjük.

A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a banános mixhez.

Teflon serpenyőbe kisebb adagot kanalazunk, (2 db is elfér benne) és közepes lángon megsütjük. Cukor nincs a tésztában, a banánok nagyon jól megédesítik. Juharsziruppal meglocsolva mennyei!


 
 
0 komment , kategória:  Palacsinták  
Glutén- és laktózmentes Almás-lekváros palacsinta
  2012-02-22 08:05:29, szerda
 
  Glutén- és laktózmentes Almás-lekváros palacsinta

Hozzávalók 10-11 palacsintához:

A tésztához: 3 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 4 dl laktózmentes tej, 3 mokkáskanál kristálycukor, 1 nagy alma, 3 evőkanál étolaj a tésztához, egy mokkáskanál étolaj a sütéshez

A 3 tojást a 3 evőkanál étolajjal, a cukorral, a kukoricaliszttel és a laktózmentes tejjel habverővel csomómentesre kavarjuk. Megtisztítunk egy szem almát, kivágjuk a magházat, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát a tésztához keverjük.

Ha túl sűrű a tészta, fél dl tejet még hozzáadunk.Olajjal átkent palacsintasütőben kisütjük a tésztát. Aki nem laktózérzékeny, az hagyományos tehéntejjel is elkészítheti a desszertet. Sárgabarack lekvárral töltjük, egy kis fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.

Almával is tölthetjük:
Az almákat megtisztítjuk, kivágjuk a magházat, és felszeleteljük. 1 dkg cukorral víz nélkül megpároljuk. Közben néhányszor megkeverjük. Lekvár állagúra főzzük.
 
 
0 komment , kategória:  Palacsinták  
Krumplis-túrós pite
  2012-02-19 08:07:00, vasárnap
 
  Hozzávalók:


- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 evőkanál tejföl


Töltelék:

- 60 dkg túró
- 40 dkg főtt reszelt krumpli
- 20 dkg cukor
- 60 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 4 dkg liszt
- reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk. Először a lisztbe belekeverjük a sütőport és a cukrot. Ezután belemorzsoljuk a vajat. A végén pedig hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.

A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverjük, majd belekeverjük a túróba. Ezután következik a krumpli.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.

Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.

170 fokon sütjük, légkeverés nélkül 50 percet.
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Édeskömény leves
  2012-02-19 07:59:19, vasárnap
 
  Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb édeskömény gumó- felvágva
fél szál póréhagyma felvágva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 közepes burgonya meghámozva, felkockázva
1 evőkanál olívaolaj
50 ml száraz fehér bor
5 evőkanál apróra vágott spenót, vagy 3 gombóc a fagyasztottból
2 evőkanál túrókrém
1 kiskanál őrölt koriander

csirke alaplé, vagy víz- tetszés szerint, attól függ mennyire sűrűn szeretjük a krémleveseket
Tálaláshoz:
pirított sonka - elhagyható

Elkészítés:
Az édeskömény zöldjét félretesszük a tálaláshoz. Olívaolajon a vöröshagymát, a póréhagymát és az édesköményt megpárolom. Ráöntöm a bort, majd felöntöm az alaplével, vagy a vízzel.
Hozzá adjuk a krumplit is és puhára főzzük. Sózzuk, majd megszórjuk az őrölt korianderrel. (Ha alaplevet használunk, akkor óvatosan sózunk, mert az alaplé már sós.) Egy botmixerrel pürésítjük. A végén pedig belekeverjük a túrókrémet is.
A spenótot egy kevés levessel felmelegítjük, majd összetörjük. (Szintén botmixerrel.)
Tálalás:
A leves tetejére egy kevés spenótot teszünk, és villával mintát rajzolunk bele. Piros borssal és az édeskömény zöldjével díszítjük. Tehetünk rá pirított bacon szeleteket is.


 
 
0 komment , kategória:  Leves  
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza
  2012-02-08 20:31:05, szerda
 
  Hozzávalók 2 darab 30 cm-es pizzához:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg őrölt lenmag
1 tk nádcukor
1 tk só
1 zacskó szárított élesztő
2 ek olívaolaj
kb. 3 dl meleg víz

A tetejére:
2 nagy póréhagyma megtisztítva, felkarikázva
kevés olívaolaj
1 pohár natúr joghurt

A vékonyan felkarikázott póréhagymát kevés olívaolajon, kis lángon puhára pároltam (közben folyamatosan kevergettem, hogy ne égjen le), végül sóztam és megszórtam egy kis fehérborssal.

2 dl meleg vízben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felhabosodni. Addig a liszteket és a lenmagot meg a sót egy nagy tálban elkevertem. Utána a robotgép dagasztópálcáival összedolgoztam a felhabzott élesztőt, az olajat és a liszteket (a liszteket fokozatosan adagolva) és még kb. 1 dl langyos vizet is öntöttem hozzá, míg össze nem állt a tészta egy rugalmas gombóccá. Ekkor kiolajozott tálban letakarva a duplájára kelesztettem.

A megkelt tésztát elfeleztem, két kerek lappá nyújtottam és kiolajozott kerek sütőformába raktam őket. A tetejüket megkentem olívaolajjal, majd vékonyan natúr joghurttal és megszórtam a párolt póréhagymával és tekertem rá sót.
Előmelegített sütőben 220 fokon ropogósra sütöttem (kb 20-25 perc).
A tészta feléből készülhetnek grissinik is: ekkor az egyik tésztaadagból hosszú, jó ujjnyi széles rudakat sodrunk és olívaolajjal megkenve ropogósra sütjük.
A grissiniket házi mediterrán fűszerkeverékkel kikevert joghurtba mártogathatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
Tökmagos pogácsa
  2012-02-08 20:15:07, szerda
 
  Hozzávalók kb. 50 kicsi pogihoz:

15 dkg natúr joghurt (szobahőmérsékletű)
12,5 dkg bryndza (szobahőmérsékletű)
kb. 1 dl tejszín
1 csomag szárított élesztő (11g-os)
1 csapott tk. cukor
kb. 32-35 dkg liszt
4 ek. tökmagolaj
10 dkg tisztított tökmag
2 csapott tk. só

A tetejére: 1 tojás elhabarva

Összegyúrjuk a hozzávalókat és vékonyan kiolajozott tálban letakarva kb. 2 órán át kelesztem (5 óra volt írva, de nekem nem volt annyi időm, de 2 óra alatt is szépen megkelt, a felénél berakva a sütőbe 60 fokra).

Utána lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtani és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Sütőpapírral bélelt tepsire rakni, megkenegetni tojással a tetejüket és 170 fokon hagyományos módon kb. 20 perc alatt megsütni (Millie hideg sütőbe tette be, én előmelegítettem, de sütés előtt még keltek kb. 20 percet).


 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 92 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 262
  • e Hónap: 1157
  • e Év: 42367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.