Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 422 
1,5 millióba kerül az ehetetlen húsvéti sonka
  2012-03-31 15:09:05, szombat
 
  1,5 millióba kerül az ehetetlen húsvéti sonka
2012. március 31.
MTI
Ellenőrizték a sonka termékeket a húsvétot megelőző hetekben, minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1,5 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak majd ki a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai - közölte a célellenőrzést elrendelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (MÉBIH) pénteken.

A MÉBIH tájékoztatása szerint a kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén, valamint a kereskedelemben egyaránt ellenőriztek.

Az ellenőrzés során több mint 25 előállítót, illetve kereskedelmi egységből származó 53 terméket vizsgáltak mintavétel alapján, 51 terméknél végeztek kedveltségi vizsgálatot.
A laboratóriumi eredmények közül a MÉBIH kiemeli, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.

A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki, ez alapján 51 termék esetében rögzítették az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
 
 
1 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Ahol szinte minden olcsó
  2012-03-31 15:06:58, szombat
 
  Ahol szinte minden olcsó
Határátkelő | 2012-03-31 06:58:00
Címkék: India, költségek, oktatás

Mai úticélunk India. Kalauzunk, Viki segítségével vetünk több pillantást az árakra, kiderül, mennyiért lehet jó színvonalon megélni, miként az is, lehet-e sört kapni a tengerparton. (Nem, de igen.) És köszönet a képekért is!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

ÚJDONSÁG - INDULÓ FÓRUMOK!! Szóljatok hozzá! Részletek itt!

,,A személyes jellegű első poszt után, most következzék egy jóval gyakorlatiasabb, bár talán többeket érdeklő téma: mennyi az annyi Indiában? Próbáltam témakörökre bontani a felmerülő költségeket és nem kihagyni semmi fontosat.

Az alábbi költségeket mind indiai rúpiában, mind forintban meg fogom adni (javaslom ezt másoknak is, akik költségekről írnak, hiszen a kívülálló nem tud úgy fejben számolni egy másik állam pénznemével). Hozzáteszem, hogy a rúpia árfolyama is elcsúszott kissé az utóbbi időkben. Per pillanat 1 rúpia (továbbiakban: Rs) 4,4 forintot ér. Továbbá, mivel az ország óriási, nyilván vannak eltérések a különböző helyeken való megélhetési költségekben. Mi Dél-Indiában, Kerala államban élünk, egy, az állam fővárosától 15 km-re található kis faluban, amely szezonban (nov-febr) turisztikai célponttá avanzsál.

Lakás

Mielőtt elindultunk volna Magyarországról, itteni barátaink körülnéztek a környéken kiadó házakat keresve. Jelenlegi otthonunk is köztük volt és már a képek alapján beleszerettünk (a blogon ti is benézhettek hozzánk). Szerencsénk van ezzel a házzal (lásd fenti kép), mert vadonatúj, nem lakott még benne senki előttünk.

A tulaj nagyon rendes, nem jár a nyakunkra. A ház 3 hálószobás, kettőnek van fürdőszobája. Van egy nagy nappalink és egy konyhánk. Nem elhanyagolható továbbá a tetőterasz, melynek mérete megegyezik a ház alapterületével (kb. 90-100 négyzetméter lehet). Fent van egy kis medencénk. A vízellátást a kert végében található kút biztosítja.

Gázzal főzünk, amit palackban hoznak. Elektromos áram bekötve, persze India lévén néha vannak áramszünetek, de elviselhető: heti egy két alkalommal fél óra. Fűtés nincs, mert a hőmérséklet egész évben 30 fok körül van.

Mindez mennyibe kerül nekünk? Íme:

Bérleti díj: 12.000 Rs - 52.800 Ft/hó (most emelte 13.000-re)

Vízdíj: Nincs, hiszen kutunk van (az ivóvízről lejjebb írok)

Gázpalack: 460 Rs - 2024 Ft - 6 hónap után fogyott ki, tehát kb. 340 Ft/hó

Villanyszámla: 550 Rs - 2420 Ft/hó és kéthavonta kell fizetni

Közlekedés

Talán a legpraktikusabb közlekedési eszköz a motor. Bárhova gyorsan el lehet vele jutni és bárhol le lehet vele parkolni. Komplett családok közlekednek egy-egy motoron, nem ritkán akár öten. Elöl egy gyerek, aztán az apa, aki vezet, majd még egy gyerek, akit az anyuka követ néha pár hónapos csecsemővel az ölében. Bukósisakot csak a sofőrnek kötelező viselni. Mi is hárman szoktunk motorozni, de legalább van bukósisakunk.

Kislányom borzasztóan élvezi a helyzetet. Azért valahogy én mégis jobban szeretek autóval közlekedni. Ennek a legnagyobb hátránya, hogyha dugóba kerülünk, akkor szívjuk a benzingőzt ezerrel. Hosszabb utakra (200 km-ig) viszont csak autóval vállalkozunk.

A tömegközlekedést csak dicsérni tudom. A városba bejáró buszok közül lehet választani a teljesen alap és a légkondis busz között. Az alap busznak nincsenek ablakai, ezért kiválóan szellőzik, persze többen vannak rajta. A légkondis viszont tuti tüdőgyuszi.

India vonathálózata is említésre méltó és teljesen vállalható a vonatozás. Itt is érdemes a nem légkondis osztályt választani. Összegszerűen:

Benzin: 68 Rs/l - 299,2 Ft/l

Gázolaj: 44 Rs/l - 193,6 Ft/l

Buszjegy: 15 km-es útra 11 Rs, a gyerek 6

Vonatjegy: 800 km-es Trivandrum-Chennai út egy irány 294 Rs/799 Rs - 1294 Ft/3516Ft/fő (sima hálókocsi/légkondis hálókocsi)

Telekommunikáció

Indiában szinte minden olcsó, de a telekommunikációs szolgáltatások még a fentieknél is megdöbbentőbb áron érhetőek el. Ahogy megérkeztünk természetesen rögtön vettünk 2 SIM kártyát. Elvileg ez egy bonyolult folyamat lenne, ha külföldi vagy, mert kell hozzá egy indiai is, aki igazol... de mindez nem igaz, simán hozzá lehet jutni a kártyákhoz.

Az egyik bevásárlóközpontban a vásárlások után kap az ember lebeszélhető perceket is (pl.: kb. 5000 Ft-os vásárlásig 15 helyi perc). A telefonjainkon aktiváltattuk a mobilnetet, mellyel bárhol tudunk internetezni, ha kell.

Mivel falun élünk, itt nincs 3G, de a városban az is elérhető. Itthon beköttettük a szélessávú internetet (ez mondjuk, nem tartozik az olcsó dolgok közé). A szolgáltatás minősége néha hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen néha fél napokra elmegy. Viszont, ha van, akkor a 4 mbit, tényleg 4 mbit. Ez az otthoni magentáról nem volt elmondható.

Másrészt valaki megsúgta, hogy a kábelen jön a TV jel is és ez vidéken még egy ideig így is marad, úgyhogy az grátisz. Van így kb. 40 csatornánk, amiből úgy 6-8 használható (Discovery Channel, Animal Planet, AXN, HBO, indiai CNN, angol nyelvű mesecsatorna).

Mobiltelefon percdíjak:

Helyi hívás: 0,72 Rs/perc - 3,2 Ft/perc másodperc alapon

Magyarország 6,4/15 Rs/perc - 28,16/66 Ft/perc vezetékes/mobil

SMS - helyi 1 Rs - 4,4 Ft.

SMS - HU 5 Rs - 22 Ft

Mobilnet 2 Gb: 98 Rs/431 Ft

Internet: 13 Gb - 4 mbit: 1.100 Rs - 4.840 Ft/hó

Étkezés

Az élelmiszerárak szintén nagyon kedvezőek. Az alapélelmiszereken, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket 0%-os az áfa. Az import árucikkek drágának számítanak itt, de ez még mindig azt jelenti, hogy hasonló árban vannak, mint Magyarországon. Vannak dolgok, amik hiányoznak. Például nagyon szegényes a sajtkultúrájuk, tejföl sincs (persze nagyobb városokban ezek is szélesebb körben elérhetőek).

Számunkra élvezhető kenyeret is nehéz volt találni, de 6 hónap után az is sikerült. A kútvizet és csapvizet nem ajánlott fogyasztani, de fogmosásra meg tésztafőzésre azt használunk. Levest viszont inkább palackozott vízből főzök, ahogyan azt is iszunk.

A legkedvezőbb megoldás az otthon általában irodákban látható 20 literes ballonos víz vásárlása. Életünkben nem ettünk annyit étteremben, mint most. Gyakorlatilag nincs értelme a főzéssel babrálni, mert olcsóbb és gyorsabb megoldás az étterem. Ez persze csak a helyi, tehát nem a turistákat célzó helyekre igaz.

Alkoholt csak az arra fenntartott liquor shopokban lehet vásárolni, illetve az engedéllyel rendelkező éttermekben fogyasztani - nagyon drága az engedélyt megszerezni, úgyhogy titokban árulják a sört a tengerparton. Micsoda ostobaság ez egy turistaparadicsomban??? Néhány példa az árakra:

0,25 kg toast kenyér 17 Rs - 74,8 Ft

1 kg vágott csirke 80 Rs - 352 Ft

1 kg marha 200 Rs - 880 Ft

1 tojás 3 Rs - 13,2 Ft

1 l tej 35 Rs - 154 Ft

20 l ivóvíz 50 Rs - 220 Ft

1 üveg (6,5 dl) sör 50 Rs - 220 Ft a beer shopban, 120 Rs - 528 Ft étteremben

Ebéd menü (helyi) 30-40 Rs - 132-176 Ft

Étterem (helyi) Max 250 Rs - 1100 Ft 3 személyre, üdítővel, fagyival

Étterem (turista) legalább duplája a fentinek, de inkább több

Oktatás

Elég nehezen találtunk a ,,kényes" európai szájízünknek megfelelő oktatási intézményt az 5 és fél éves lányunk számára. Az állami és a különböző egyházi óvodák/iskolák borzasztóan zsúfoltak, ezért egy magánóvodába jár a kiscsaj. Hál' Istennek ez csak a csoportlétszámban és a minőségben mutatkozik meg, az árban nem. Az óvodai témát is részletesen boncolgatom a blogon rendszeresen.

Havi tandíj: 1300 Rs - 5720 Ft

Egészségügy

Szerencsére eddig nem kellett igénybe vennünk komolyabb egészségügyi ellátást. Volt egy fülgyulladásom, amivel magándokihoz mentünk, illetve a férjem bőrproblémával egy állami kórházat keresett fel. Jellemző, hogy a gyógyszerek adagolásánál mind az orvosnál, mind a patikában az ember annyi szem gyógyszert kap, amennyire szüksége van, nem kell egy egész éves adagot felvásárolni, majd kidobni, amikor lejárt.

Az utazók többsége saját kis patikát tart magánál, ami (néhány esettől eltekintve) szinte felesleges, és gyógyszertárat úton, útfélen talál az ember. Továbbá választhatunk a ,,nyugati" és az ayurvédikus gyógyszereket kínáló gyógyszertárak közül.

Vizitdíj: 1 Rs - 4,4 Ft az állami kórházban

Gyógyszerek: Pl.: 60 ml-es paracetamol 250 gyerekeknek 21 Rs - 92,4 Ft

Egyéb

Sajnos amellett, hogy a megélhetési költségek alacsonyak egy távoli, nem EU-s ország hordoz egyéb költségeket is, mint például vízumdíj, repülőjegy az időnkénti hazalátogatáshoz. A vízumszerzés bonyodalmairól részletesen beszámolok a blogunkon, hiszen mindig van valami, ami megakasztja az ügymenetet. Most például kb. 5 hónapja várunk a vízumhosszabbításunkra.

Ebben az a jó, hogy amíg intézik, maradhatunk, de amint elhagyjuk az országot, bukjuk az egészet, ha addig nem bírálják el. Továbbá azért egy évben egyszer szeretnénk hazalátogatni, ami ha kényelmes járatot választunk igen drága. Persze ez mondjuk Ausztráliából nyilván még keményebb.

Vízum: 6 hónapra 29.700 Ft/fő

Repülőjegy: ~500.000 Ft hármunknak

Kereset

Az ideális megoldás az, ha az embernek van otthonról, illetve egy fejlettebb országból származó állandó jövedelme, amit itt kell elkölteni, hiszen az itteni keresetek nem mondhatóak túl magasnak. Tehát India nem az az ország, ahova érdemes csupán pénzt gyűjteni jönni.

Ellenben egy itt élő idősebb angol barátunk azt mondta, hogy itt bármiből meg lehet élni csak kitartóan kell csinálni. Ez alatt ő egy vállalkozást ért, hiszen itt fehér embert nem fognak felvenni mosogatni, vagy ápolónak. Persze azt el tudom képzelni, hogy itt élő fehér család mondjuk alkalmazna fehér baby-sittert.

Ha mégis alkalmazottként kívánunk elhelyezkedni, akkor mindenképpen az IT szféra a nyerő. Sok a külföldi tulajdonú IT cég és szívesen alkalmaznak külföldi vezetőket csapataik élére. Az egyik barátunk projektvezetőként így 250.000 forintnyi rúpiát visz haza. Otthon (svéd az illető) bizonyára többszörösét kapná, de a fenti költségeket figyelembe véve azért nem rossz ez így.

Nekünk egyelőre inkább az otthoni bevétel biztosítja a megélhetést, itt Indiában pedig egy kis utazási irodát nyitottunk, amelyet szépen lassan, nem rohanva tudtunk kialakítani és a következő szezonban teljes gőzzel áthelyezzük a hangsúlyt az utaztatásra, túraszervezésre.

Adózás

Indiában (majdnem) minden terméken feltüntetik a maximális kiskereskedelmi árat, azaz az MRP-t (maximum retail price). Ez sok esetben megvéd bennünket a speciális, fehéreknek kialakított árszabástól. Sok helyen az MRP-ből még kedvezményt is adnak, hogy versenyképesek legyenek a többi szereplővel szemben. Egy-két helyen már megjelentek a pontgyűjtő- és hűségkártyák is.

Indiát nem sorolják az adóparadicsomok közé, de a helyzet az otthonihoz képest mégis rózsásnak mondható. Például a munkáltatónak - kis cég esetén - nem kell a munkavállaló után különböző közterheket viselnie. Ha a fizetés 10.000 rúpia, akkor az a munkáltatónak 10.000 rúpiába kerül az alkalmazott. A jövedelemadót cégek számára pedig 30 %-ban állapították meg. Rengeteg cégügy on-line intézhető.

Nagyjából ennyi jutott eszembe, ha valami kimaradt, vagy konkrétan érdekel, kérdezzetek, szívesen válaszolok, ha tudok."

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igazolvány
  2012-03-30 21:39:26, péntek
 
  Igazolvány

Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az
öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta
mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan
előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.

- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági
létesítmény akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja
megmondani nekem, hogy mit csináljak.

- Rendben van, maga tudja.

A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve
sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika.

Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer. Az
öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli
torokból kiáltja neki:

- AZ IGAZOLVÁNYT! MUTASSA NEKI AZ IGAZOLVÁNYT!!!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Fogyókúrás recept
  2012-03-30 21:12:43, péntek
 
  Fogyókúrás recept :)
HÉTFŐ:

Reggeli: Alma.
Ebéd: Tejfölös paprikás csirke illatának mély beszippantása, az asztalon hagyott morzsák, savanyúsággal.
Vacsora: 2 dl aludttej savója, néhány cukrászsütemény receptjének lemásolása.

KEDD:

Reggeli: Sárgarépa saját zsírjában, rágógumi.
Ebéd: Hatalmas tál töltött káposzta és a hozzávaló friss kenyér megtekintése, az edények elmosogatása.
Vacsora: A szabad szemmel is jól látható darabka sovány sajt reszelt káposztatorzsával megszórva.

SZERDA:

Reggeli: 5-6 teljes jógalégzés, félbevágott főtt tojás sárgájának a fele, de abból amennyi belefér.
Ebéd: Bécsi szelet és sült krumpli készítésekor lejátszódó fizikai és kémiai folyamatok elemzése céklával. Nagy tál túrós lepény lefényképezése.
Vacsora: A képek előhívása, savanyú uborka, hashajtó.

CSÜTÖRTÖK:

Reggeli: 1 db fürjtojásból készült rántotta, utána kifli, gyulai kolbász és vaj segítségével tízórai készítése a gyerekeknek.
Ebéd: Húsleves és rakott krumpli alkatrészeinek beszerzése a közeli ABC-ből. Madártej elhelyezése a hűtőszekrényben. Vágott vegyes savanyúság.
Vacsora: Ecetes hagyma citrommal.

PÉNTEK:

Reggeli: Főtt kolbász, mustár, tea, citrom, zsemle ízléses, már-már esztétikai élményt nyújtó elhelyezése az asztalon, mire a többiek felébrednek, frissen mosott káposztalével, kekszreszelék.
Ebéd: Gőzölgő bableves, csülökpörkölt, uborkasaláta lerajzolása, kiszínezése. 1 szelet kétszersült harmadszor is átsütve, nagy pohár Igmándi.
Vacsora: Hasított karalábé, dúsan díszített sárgarépaszeletekkel. Lefekvés előtt füldugó a korgó gyomor neszeiben kiküszöbölése.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Amiről a hazai statisztika nem akar tudni: kitántorgott
  2012-03-30 13:38:04, péntek
 
  Amiről a hazai statisztika nem akar tudni: kitántorgott félmillió emberünk
Eidenpenz József, 2012. március 29., 13:36
Privátbankár

A hazai statisztikai adatok nem szólnak róla, de nemzetközi adatok szerint Magyarországot százezres nagyságrendben hagyták el polgárai az utóbbi években, hogy szerencsét próbáljanak külföldön. Tizennégy év leforgása alatt félmillióan is lehettek, szerencsére sokan visszajöttek közülük. Így is minimum 150, de inkább 180 ezer magyar állampolgár élt az OECD-országokban 2009-ben, azóta nőhetett a számuk.

,,Sok urunk nem volt rest, se kába,

birtokát óvni ellenünk

s kitántorgott Amerikába

másfél millió emberünk."

(József Attila: Hazám)

Van Önnek olyan ismerőse, aki az utóbbi öt-tíz-tizenöt évben külföldön próbált szerencsét? Ott is maradt, vagy esetleg hazajött? Sok közgazdász, újságíró utalt már arra, hogy a népesség több százaléka, azaz több százezer ember is szerencsét próbálhatott külföldön az utóbbi öt-tíz-tizenöt évben. Erről a hazai statisztikák egyszerűen hallgatnak, az előzetes népszámlálási adatok sem utalnak rá, külföldi források viszont bőven igazolják a megfigyelést.

Az adatok hiányosak, de legalább fontosabb országokra vannak

Az Eurostat, az EU statisztikai szervezete, és a legfejlettebb gazdaságú államok szervezete, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) egyaránt rendelkezik adatokkal arról, hogy ezen szervezetek tagországaiba hány állampolgár vándorolt be a különböző másik államokból. Vagyis lekérdezhető, hogy melyik évben hány magyar érkezett Németországba, Ausztriába, az USA-ba vagy Spanyolországba. Az adatok mindkét szervezetnél hiányosak, egyes adatok csak az egyik vagy a másik helyen vannak meg, ezért megkíséreltük a két táblázatot összefésülni, a még így is megmaradó lyukakat pedig becsléssel - a mellette levő adatok átlagolásával vagy az utolsó ismert érték felhasználásával - kipótolni (kivéve néhány egzotikusabb országot, ott inkább nullának vettük).

A Statisztikai Hivatal mégis sejt valamit?

,,Magyarországra az uniós állampolgárok közül nagy számban csak Romániából érkeznek, a többi tagállam számára nem tekinthető célországnak (az unión kívülről nagy számban érkeznek még szerb és ukrán állampolgárok). A magyar állampolgárságú vándorlók számára 2007-ben elsősorban Németország, Ausztria és Spanyolország volt a legvonzóbb célország" - ennyit írt a KSH Statisztikai Tükre 2010 május 26-án a hazai kivándorlásról. Számszerű adatokat a kivándorlásról nem közölt.

A nagyon hiányos 2010-es és a teljesen hiányzó 2011-es adatok esetében azt feltételeztük, hogy a 2009-es vagy 2010-es érték ismétlődött meg, a valóság persze ettől mindkét irányba jelentősen eltérhet. Ezzel a módszerrel az jött ki, hogy 14 év alatt, 1998 elejétől 2011 végéig mintegy 520 ezer magyar állampolgár próbálhatott szerencsét külföldön. (Táblázatunk a cikk végén.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy mind kint is maradtak.

A magyar hatóságok nem feltétlenül értesültek róla

Aki elhagyja az országot, az összepakol, és a családjának, barátainak szól, a hatóságoknak nem, így távozása hivatalosan jobbára észrevétlen marad, talán ezért is nincsenek erről itthon hivatalos számok. Ugyanúgy a fogadó ország sem biztos, hogy értesül róla, ha valaki onnét mégis inkább hazatelepül, vagy csak késéssel. Lehetnek, akik külföldön hunytak el, mások esetleg több országban is szerencsét próbáltak és egymás után több helyen kértek tartózkodási engedélyt vagy jelentkeztek be új lakhelyükre, ezért többször szerepelnek a számsorokban.

Más okokból viszont lehetnek ennél magasabbak is a valódi számok: az albérletben lakók valószínűleg sok esetben nem jelennek meg a statisztikákban, ha nem tartották fontosnak a bejelentkezést. Akadhat, aki esetleg munkát sem vállalt, mert például tőkejövedelmekből él vagy feketén dolgozik, és jobbnak látta rejtve maradni a hatóságok előtt.

Legalább 150 ezren már egészen biztosan kint élnek

Hogy mégis hány magyar állampolgár él ténylegesen külföldön, azzal kapcsolatban némi támpontot jelent az OECD vonatkozó statisztikája. Eszerint 2000-ben 68 635, 2009-ben pedig már 147 794 honfitársunk élt a különböző OECD-országokban, méghozzá úgy, hogy az adatok megint nagyon foghíjasak, a valós érték jóval magasabb lehet.

Egyetért? Vitatkozna?

Szóljon hozzá - számít a véleménye!

Fontos országok, mint Németország, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Svájc benne vannak az adatbázisban, de az USA, Kanada vagy Norvégia, Franciaország, Ausztrália például nem. Így a valós szám inkább 170-190 ezer lehetett már 2009 végén is. Másrészt az utolsó néhány számba vett évben évi 10-20 ezer fővel nőtt a külföldön élők létszáma. Ha ez a tendencia folytatódott, ami nagyon valószínű - hiszen az ország gazdasági helyzete, a jövedelmi viszonyok, a munkanélküliség . nem javultak érdemben, sőt sok területen inkább romlottak -, akkor ma már bőven kétszázezer felett lehet a külföldön élő magyar állampolgárok száma.

Akik régebben mentek ki, már ki is kerültek a statisztikából
Hány év kell az állampolgársághoz?
(év; forrás: Wikipedia, Google)
Ország Normál Házasság
Ausztria 15 6
Brazília* 4 ?
Franciaország 5 2
Lengyelország 5 ?
Magyarország 8 3
Nagy-Britannia 5 3
Németország 8 3
Olaszország** 10 0,5
Svájc 12 5
Törökország 5 ?
USA 5 2
*Portugál nyelvű országok polgárainak csak egy év.
**EU-állampolgároknak csak négy év.

Ráadásul a külföldön élő állampolgáraink köréből szép számmal láthatatlanná válhattak azok, akik megkapták a fogadó országok állampolgárságát. Van például állam, ahol házasság esetén már pár év után lehet állampolgárságot kapni (lásd táblázatunkat), de például az USA-ban vagy Nagy-Britanniában az agglegények is állampolgársághoz juthatnak öt év után. (Az OECD-nek van olyan statisztikája is, hogy mennyi az egyes országokban született külföldiek száma a tagállamaiban, de ezek az adatok is nagyon hiányosak és nagy eséllyel vannak köztük régi, idős emigránsok, akár 56-osok is.)

A migrációs adatok minden országban különböző kört fednek le, ezeket az OECD táblázatának megjegyzései között lehet jól áttekinteni. Van, ahol népesség-nyilvántartási adatokat használnak (Németország, Ausztria), másutt, mint az USA-ban a bevándorlási hatóságok által kiadott állandó tartózkodási engedélyek száma alapján készül a statisztika. Japánban az érvényes vízummal rendelkező és legalább három hónapig az országban maradni szándékozó külföldieket veszik számba. Ilyenkor nyilván diplomaták, átmenetileg külföldön dolgozók is bekerülnek az adatbázisba.

(Köszönet Vakmajomnak az ötletért.)

Magyarország a kutyának sem kellEurópai összehasonlításban Magyarországon igen alacsony a bevándorlók aránya, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a népesség vészesen fogy és a gazdasági növekedésünk is az alacsonyabbak közé tartozik. Például az Eurostat szerint ezer lakosra számítva nálunk csak évi három bevándorló érkezett 2009-ben, ennél alacsonyabb ez a szám csak Litvániában és Lettországban volt. A fejlettebb európai országokban általában 5 és 15 között mozog, de Csehországban is hét. Ami a már itt lévőket illeti, Magyarországon száz lakosból kettő külföldi, csak Szlovákiában, Litvániában és Lengyelországban alacsonyabb ez az adat. (Spanyolországban például 12, Ausztriában 10,5.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Unokabátyból lett szeretőm
  2012-03-30 10:37:07, péntek
 
  2012. március 28.
Címkék: igaz történet, szerető, unokabáty, szerelem, kaland
Pénteken telefonáltam anyunak, hogy a későbbi busszal megyek, mert lekéstem a járatot. Indulásig még volt négy órám. Kényelmesen összecsomagoltam és éppen indultam a buszhoz, amikor megcsörrent a telefonom. Anyukám volt.
- Hol vagy?
- Most indulok a buszhoz. Nem akarok sietni. Nagyon jó idő van. Élvezem a napot. Miért?
- Csak kíváncsi voltam.
Néhány perc múlva ismerős autó gurult mellém.

- Hazavihetem a hölgyet?
Albert volt az. Boldogon ültem be mellé. A rokonoknál szokásos puszira nyújtottam az arcomat, de váratlanul megcsókolt. Rövid ideig tartott, de annál csodálatosabb volt.
- Lehet, hogy ezt nem lett volna szabad - állapította meg.
- Miért? Nem vagyunk vér szerinti rokonok...
- Nem erre gondoltam. Balázsra.
- Vagy a barátnődre.

Ezek után csendben tettük meg a hazáig tartó közel háromórás utat. Annyira érezhető volt a köztünk lévő feszültség, hogy még Albert édesanyja is megkérdezte (egy kukkot nem értettem belőle), hogy mi történt. Nem tudom, mit válaszolt rá, de nagyon mondta az anyukája. Féltem, hogy engem hibáztat, de rám se nézett.

Anyu szintén nekem esett a kérdéseivel, aztán, amikor kielégítő választ kapott, abbahagyta. Kiültem a teraszra. Albert leült mellém.
- Édesanyád nagyon mérges? - kérdeztem tőle. - Rám haragszik?
Ártatlan szemmel nézett rám. - Rád miért haragudna?
- Azért, mert a barátnődet elhanyagoltad miattam.
- Nem. Anyu rám haragszik. Attól fél, hogy elcsavarom a fejedet. Tudod, nem tetszik anyámnak, hogy nem állapodtam még meg. Azt hitte, hogy Juli mellett megmaradok és befejezem a kalandokat. Kínosan érzi magát, amiért pont te vagy a következő áldozatom. Mármint szerinte.

- És szerinted is áldozat vagyok?
- Mondtam neki, hogy nem téged kell félteni, hanem engem.
- Micsoda? Ki bántana téged?
- Te. Azt hiszem, hogy most én estem bele a saját csapdámba. - Elhallgatott, és csak akkor folytatta, amikor kérdőn néztem rá. - Juli nagyon aranyos lány. Azt hittem, szerelmes vagyok belé...

Lehet, hogy az is voltam. Aztán eljött tanulni, és az érzelmeim teljesen megfakultak. Már hónapokkal ezelőtt szakítottunk, csak nem mondtam el anyáméknak. Ő is talált magának egy srácot és jól elvannak. Meglátogattam, beszélgettünk és megállapodtunk, hogy mindkettőnknek így a jó. Anyám sajátosan értelmezi a szülői feladatát. Lehet, hogy én ott rontottam el, hogy még velük lakom. Eljött az idő a költözésre.

Aztán megláttalak. Be kell vallanom, hogy első pillanatban megfogott a lényed. Anyám ezt észrevette, és azt mondta, ha kikezdek veled is, akkor nem állok meg előtte. A mai napig nem sejtett semmit. Csak tudnám, hogy egy szülő honnan tudja, honnan sejti, ha a gyereke más utakon jár? Nem számoltam azonban az érzelmekkel. Tudom, hogy nem lehetne, de beléd szerettem. Nem akarok közétek állni. Azt a csókot azonban nem bánom.

- És ha kérnélek, hogy adj repetát?
- Repetát? Az mi?
- Ez - mondtam, és most én csókoltam meg. Csodálkozva nézett rám.
- Most játszol velem?
Tagadóan ráztam a fejemet.

Olvasd a kiskegyed hasábjain a saját történetedet!

Beteljesült a szerelmed, vagy épp ellenkezőleg: nagyot csalódtál valakiben, netán csúnyán átvert a kedvesed? Olyan helyzetbe kerültél, amit jobban fel tudsz dolgozni, ha megosztod valakivel? Megnyugtató szavakra vagy tanácsra vágysz?

Ha szívesen kiírnád magadból a történetedet, az igaztortenet@kiskegyed.hu címre várjuk!
- Mi lesz velünk? Pár nap múlva hazamentek. Brazília nem kis távolság... Azt hiszem, hogy ez a kapcsolat csak az emlékeinkben fog megmaradni. Neked ott van a hazád, nekem meg itt. Még ha akarnék, akkor sem tudnék elmenni, téged pedig minden odaköt. Néhány hétig vagy hónapig még beszélünk, de az idő ezt a kapcsolatot is elhomályosítja.
Albert csak bólintott.

- Nem is tudod, hogy amióta megláttalak, azon jár az eszem, mit csináljak. De nem tudom rá a választ.
Ott ültünk a padon, kéz a kézben, és sírtunk. Észre sem vettük, hogy a két anyuka az ablakon keresztül néz bennünket, és a szemüket törölgetik.

Hamar eljött a búcsú pillanata. Albert görcsösen fogta a kezemet és ígértük egymásnak, hogy jövőre találkozunk. A szívem mélyén tudtam, hogy egy év nagyon nagy idő, még akkor is, ha interneten keresztül naponta beszélhetünk és láthatjuk egymást. Néhány hónap múlva boldogan újságolta, hogy megpályázott egy magyarországi állást, és megkapta.

Három hónap múlva már nálunk lakott. Tervezzük, hogy a diplomám megszerzése után kimegyünk Brazíliába és ott fogunk élni. Az esküvőt itt tartjuk meg, és természetesen minden rokonunk itt lesz. Apukám nagyon boldog. Egyedüli problémája az esküvővel kapcsolatban, hogy ő akkor milyen szerepet fog betölteni: Albert keresztapjaként tanú legyen, vagy mint örömszülő engem kísérjen az oltárhoz. Még három hónapja van, hogy eldöntse ezt a fontos kérdést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Unokabátyból lett szeretőm
  2012-03-30 10:36:24, péntek
 
  2012. március 28.
Címkék: igaz történet, szerető, unokabáty, szerelem, kaland
Nem zavartatta magát, leült az ágyra és rólam kérdezgetett. Én pedig elmondtam, hogy jogi egyetemre járok, van egy barátom, akivel együtt lakom. Aztán ő is elmondta, hogy végzett szemorvos, de még a szüleivel él egy nagy kertes házban. Nem is akar elköltözni, mert nagyon jól érzi magát velük. Van egy öccse, aki építészmérnöknek tanul. Ő is jött, de majd csak este ér ide.

A vacsorán nem tudtam levenni a szememet róla, és ezt észrevette anyukám is.
- Tetszik neked Albert?
- Helyes. De tudod, nekem, ott van Balázs, és különben is az unokatestvérem.
- Ez nem lehet akadály.
Kezdtem beleszeretni az unokabátyámba
Mondanom sem kell, hogy a tanulásomból nem lett semmi. Állandóan Albert körül járt az eszem, és ő is gyakran felejtette rajtam a szemét.
- Arra gondoltam, hogy megmutathatnád nekem a várost. Van kedved? - kérdezte.
Természetesen volt. Bebarangoltuk kettesben a kisváros utcácskáit. Bemutattam neki a nagyszülők házát. Beültünk egy kiskocsmába és beszélgettünk. Régen éreztem, hogy egy férfi így meg tud fogni. Kellemes beszélgetőtárs volt.

Szép lassan beleszerettem, de ezt még tulajdonképpen magamnak sem mertem bevallani, hát még Albertnek, hiszen barátnője volt. Nem tudtam, hogy ő miként néz rám: mint unokatestvérére, vagy mint nőre.
Hamar eltelt a hétvége és nekem vissza kellett mennem az egyetemre. Fájó szívvel búcsúztam el. ,,Vajon látom még?" Egyre ez a kérdés foglalkoztatott.

Balázs észrevette a változásomat.
- Mi történt itthon? Nagyon furcsa vagy.
- Semmi. Ott voltak a vendégek. Kicsit elfáradtam - füllentettem.
Két nap múlva egy külföldi rendszámú autó várakozott a parkolóban. Amikor odaértem, kinyílt az ajtó és Albert szállt ki belőle. Örömömben a nyakába ugrottam.

- Nem gondoltam, hogy ilyen boldog lesz a viszontlátás - ölelt meg.
- Mit keresel itt? Egyedül vagy?- záporoztak a kérdéseim. Balázs akkor már ott állt mögöttem, és diszkréten köhögött. - Bemutatom neked Balázst. Már meséltem róla.
Albert és a testvére nálunk maradt éjszakára. Sokáig fogta a kezemet, amikor hazaindultak.

- A hétvégére várunk haza! Nem sokáig vagyunk Magyarországon, használjuk ki ezt a kis időt.
- A barátnődnek biztos nem tetszik, hogy nem vele töltöd az itteni napokat. - mondtam, de nem válaszolt rá semmit.
Távozásuk után Balázs megjegyezte:
- Ha nem tudnám, hogy az unokatestvéred, azt hinném, hogy több van köztetek.
Elpirultam. Még Balázsnak sem meséltem el, hogy tizenöt évesen felvettem a nevelőapám nevét. Tehát Albert nem vér szerinti rokonom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Unokabátyból lett szeretőm
  2012-03-30 10:35:45, péntek
 
  2012. március 28.
Címkék: igaz történet, szerető, unokabáty, szerelem, kaland
- Nagyon szépen kérlek, hogy legyél itthon. Apádnak ez nagyon fontos, ne rontsd el az örömét - mondta anyám. Valamit dörmögtem az orrom alatt, aztán visszamentem az albérletbe és a vizsga hevében el is felejtettem az egészet. Közben Balázzsal megromlott a kapcsolatunk, idegesítettük egymást, még az is probléma volt, ha levegőt vett - és ezzel ő is így volt.
- Azt hiszem, én most hazamegyek. Egy kis távollét mindkettőnk számára jó lesz - mondtam, és ő is hasonlóan vélekedett. Kikísért a buszhoz, és békében váltunk el. Alig vártam, hogy hazaérjek és egy forró fürdő mellett mindent elmeséljek anyunak.
Váratlanul állítottam be
Kicsit rosszulesett, hogy senki nem várt a busznál. Hívtam telefonon, de nem vette fel. Kezdtem ideges lenni. Aztán a házunkhoz érve láttam, hogy idegen kocsik állnak az udvarban. A legrosszabbra gondolva, a torkomban dobogó szívvel léptem be az ajtón, ahol nagy hangzavar fogadott. Hirtelen csend lett.

- Kira! Teljesen elfelejtettem, hogy ma jössz haza - szaladt elém anyukám. Apu is felállt a megszokott karosszékéből és ölelésre tárta a kezét. Akkor jutott eszembe a brazíliai rokonság. Apu teljesen biztos volt benne, hogy azért jöttem haza, hogy találkozzunk. Tévedett. Majd felrobbantam a méregtől, amikor felfogtam, hogy ők vannak itt. De már késő volt. Felvettem az udvarias kislány álarcomat, mosolyogva elnézést kértem és felmentem a szobámba. Elhatároztam, hogy nem megyek le, csak ha kész a vacsora.

Néhány perccel később kopogtak az ajtómon.
- Nem vagyok éhes! Majd lemegyek - kiabáltam ki. De nem anyu volt a látogatóm. Magas, kreol bőrű, helyes srác lépett be az ajtón. Meglepődtem.
- Bocsánat a zavarásért - tört magyarsággal beszélt -, mi még nem találkoztunk. Albert vagyok. Az unokatestvéred. Most jöttem meg Pestről.
- Gyere be... Mit csináltál Pesten?
- A barátnőm ott jár egyetemre, és nála voltam.
Milyen kár, hogy barátnője van!

- Még nem voltam Magyarországon. Nagyon szép ország. Nem tudom, hogy apu miért jött el. A barátnőm már két éve itt él. Gondolkodom rajta, hogy én is ideköltözöm.
- Mármint ide?- én a mi lakásunkra gondoltam. Elnevette magát. - Nem, nem. Veszek egy lakást és abba. Legalább neki sem kell albérletben laknia.
- Tiszta haszon lesz - morogtam magamban. Szerencsére nem ismerte a magyar humort.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Unokabátyból lett szeretőm
  2012-03-30 10:35:02, péntek
 
  Unokabátyból lett szeretőm
2012. március 28.
Hamar eljött a búcsú pillanata. Albert görcsösen fogta a kezemet és ígértük egymásnak, hogy jövőre találkozunk. A szívem mélyén tudtam, hogy egy év nagyon nagy idő, még akkor is, ha interneten keresztül naponta beszélhetünk és láthatjuk egymást.
Címkék: igaz történet, szerető, unokabáty, szerelem, kaland
Mire megszülettem, a szüleim házassága zátonyra futott, így néhány hónappal a világrajövetelem után elváltak. Nagyon ritkán láttam az édesapámat, így nem kötött bennünket össze semmi. Édesanyám talált magának egy rendes férfit, összeházasodtak és én a mostohaapámat szólítottam apunak.

Az iskoláimat külföldön végeztem, mert ott kapott állást, és vele mentünk mi is. Sajnos, nem volt testvérem, így egyedüliként élvezhettem a szeretetét. Tudtam, hogy féltestvéreim vannak apai részről Magyarországon, valamint unokatestvéreim a nevelőapám részéről, de soha nem találkoztam velük.

Érettségi után jöttünk haza, és az egyetemet már itt kezdtem el. Az egyik évfolyamtársammal hamar szerelemre lobbantunk egymás iránt és karácsonykor már össze is költöztünk. Együtt jártunk az órákra, együtt jártunk bulizni, aztán hétvégenként különváltunk: ő hazament és én is a szüleimhez.
Nem érdekeltek a rokonok
A féléves vizsgámra készültem és olyan hajszolt voltam, hogy minden és mindenki idegesített. Személyes támadásnak véltem, amikor vendégek jelentették be jövetelüket. Apukám boldog volt, mert nagyon régen nem látott testvére jelezte a látogatását (Brazíliába ment, ott megismerkedett egy lánnyal és már haza sem jött). A családból senki nem ismerte személyesen sem őt, sem a feleségét és a két gyereküket. Érthető volt, hogy lázban égett a család, de engem ez nem hatott meg.

- Miért nem jöttek eddig? Ja, biztos elfogyott a pénz és most szükségük van ránk - jegyeztem meg rosszindulatúan. Apukám csak rázta a fejét.
- Nem így van az, kislányom. Abban az időben nem lehetett csak úgy hazajönni. Gábor öcsém nem egészen hivatalosan ment ki. Ő már volt egyszer itthon, de a családja nem. Nagyon sokba kerül egy ilyen látogatás. Van ugyan nekik, nem panaszkodnak, de azért csak sok pénz.

- Akkor biztos örököltek, vagy remélik, hogy örökölnek - folytattam a piszkálódást.
- Nem fogsz felbosszantani - mosolygott apu -, annyira örülök, hogy ilyen megjegyzések sem veszik el a kedvemet.
- Jó neked. Én viszont nem vagyok rájuk kíváncsi, ezért nem is leszek itthon. Nekem nem tetszik ez a látogatás. Majd meglátod - duzzogtam, és azt gondoltam, bölcs vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igaz történet: Prostinak hitt, mégis kellettem neki
  2012-03-30 10:24:29, péntek
 
  2012. március 30.
Címkék: igaz történet, prosti, randevú, kurva, rossz lány, szerelem, szex
- Bocs, csak mentem volna. Micsoda különbség! De te ezt lehetetlenné tetted. Már az is baj, ha így intézném a dolgaimat? Hol találok olyan nőt, aki nekem tetszene? És mikor? Addig pornófilmet nézzek? És ki vagy te? Melyik korból maradtál itt magnak? Ne alázz már, olyan görény vagyok én? De megbocsátok neked, ha most elmegyünk valahová vacsorázni...
Elküldjem vagy ismerkedjek?
Minden ellene szólt. És mégis...
- Van krumplis tésztám uborkával, ha jó lesz.
- Atyám, ez főz! Nem tudod, hogy a gyere velem vacsorázni azt jelenti, hogy szeretnélek jobban megismerni, esetleg járni veled és talán lefeküdni? Mit tésztázol itt?
- Megosztom veled az enyémet. Na?

Hosszan nézett és én elpirultam.
- Bocsáss meg, de jó, legyen. Együnk és megyek. Csak kérlek, áruld már el, hogy is hívnak téged?
- Lilla.
Később úgy belejöttünk az ismerkedésbe, hogy kétszer is melegíteni kellett a tésztát. És a hétvégére szánt pörköltet is feláldoztam a kedvéért.

Elmeséltem az egykori történetemet a szűcsmesterrel. Ő a házasságáról beszélt, arról, hogy váratlanul hazatérve a legjobb barátjával találta ágyban a hitvesét.

Olvasd a kiskegyed hasábjain a saját történetedet!

Beteljesült a szerelmed, vagy épp ellenkezőleg: nagyot csalódtál valakiben, netán csúnyán átvert a kedvesed? Olyan helyzetbe kerültél, amit jobban fel tudsz dolgozni, ha megosztod valakivel? Megnyugtató szavakra vagy tanácsra vágysz?

Ha szívesen kiírnád magadból a történetedet, az igaztortenet@kiskegyed.hu címre várjuk!
Másnap nála találkoztunk. Mintha egy patikába hívott volna. Gyönyörű tisztaság, sehol egy szem por.
- Egy hórukkmunkás nem mehet haza piszkos lakásba - mondta, és megmutatta a sérüléseit: a lába érzékeny, arra esik egy bútor sarka vagy a lépcső, vagy ,,csak" megbotlik. Mert a sport már nem fizetődik ki.
Szép lassan egymásba gabalyodtunk
És én, a komoly, zárkózott, férfikerülő tanárnő elkezdtem ápolgatni a lábát és mintát vettem rendből és tisztaságból.
Barna úgy bánt velem, mint egy porceláncsészével, aminek nem meri megfogni a fülét, nehogy letörjön. Mindig derékban kapott el, és úgy emelt a levegőbe.

Most angolra járunk. Az én életemből kimaradt, ő meg hátha Londonba menne pénzt keresni. Amikor ezt először említettem - merő viccből -, majdnem megharapott.
- Elmenni onnan, ahol kincsre akadtam? Ne hasonlíts össze azzal, aki anno becsapott!

Olyan őszintén tudott kiborulni, hogy még az angolba is beleegyezett. Igaz, emelt szexet ígértem neki, ha hajlandó tanulni. Azóta eljárok hastáncolni és szakkönyvekből tájékozódom, hogy kiváló szexpartner is legyek.

Kapcsolatom megosztó - ez az új divatos kifejezés. Vannak barátaim, akik élvezik a társaságunkat, és vannak, akik nem. Legyen. Én boldogan bújok a karjába és boldogan gondolok arra, hogy lesz egy vasgyúró kisfiunk. Kár, hogy mobil keresztnév nincs. Bár addig, amíg megszületik, még lehet...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 422 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 422 db bejegyzés
e év: 4835 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 1111
  • e Hónap: 14540
  • e Év: 14540
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.