Belépés
herkelner.blog.xfree.hu
-- "Mindannyiunknak hatalmunkban áll boldogságot adni.Egy nyitott fület,egy figyelmes szemet,egy kinyújtott kezet:" . János
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012 Május 31-ig bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díj
  2012-05-26 20:16:41, szombat
 
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Május 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Magyarországon az érintetteknek első ízben kell bevallaniuk az úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, fizetésre kötelezett minden, az élelmiszerlánc felügyelet alá tartozó személy és vállalkozás, a bevallási határidő május utolsó napja - hívta fel az [origo] figyelmét az Allen & Overy szakértője. A felügyeleti díj főszabály szerint az érintett tevékenységből származó árbevétel 0,1 százaléka, az összeget két egyenlő részletben július 31-ig és a következő év január 31-ig kell befizetni.
Megkeresésünkre dr. Szarka Gergely elmondta: május elsejétől hatályos az a végrehajtási rendelet, amely az ez évtől fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását és megfizetését szabályozza. A bevallást első ízben május 31-ig kell benyújtania az érintetteknek.

Fizetésre kötelezett minden, az élelmiszerlánc felügyelet alá tartozó személy és vállalkozás. Így tehát díjfizetési kötelezettség terheli többek között a takarmányipart, az élelmiszer előállítását, forgalmazását (ideértve a vendéglátást és a közétkeztetést is), illetve a tenyésztési célból tartott állatok forgalmazását is.

A díj a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH), illetve a kormányhivatalok bevétele lesz és az elképzelések szerint ebből kerül majd fedezésre az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátása. A díjat ügyfélkapus azonosítást követően, a NÉBIH portálján, elektronikus úton kell bevallani május 31-ig, a befizetésre pedig a NÉBIH elkülönített számlájára történő banki átutalással kerül sor, két egyenlő részletben július 31-ig, illetve január 31-ig - húzta alá az Allen & Overy szakértője.

A feketegazdaság ellen lépnének fel

Az [origo] az elmúlt időszakban, több ízben is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésével szeretne fellépni a feketegazdasággal és a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító vállalkozásokkal szemben. A hatóság évente a tervek szerint 150 ezer termékellenőrzést végez majd, amely a mintavételen túl, 1,8 millió analitikai, mikrobiológiai vizsgálatot jelent.

Ez megfelelő garanciát ad a hazai élelmiszer-vállalkozóknak, hogy akár külföldön, akár itthon, megfelelő biztonsággal tudjanak kereskedelmi tevékenységet folytatni. Elsősorban ezt a garanciát hivatott biztosítani az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Egy európai uniós rendelet kimondja, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzésekhez a tagállamoknak a megfelelő erőforrásokról is gondoskodniuk kell. Ez a forrás akár adózással, akár illetékkel, vagy egyéb díjakkal is fedezhető.

Ugyanezen rendelet egy másik cikkelye kötelezővé teszi a tagállamok számára, hogy hatósági ellenőrzési díjakat állapítsanak meg, vagyis ennek a díjnak egy részét maguknak az élelmiszer-vállalkozóknak kell fedezni, akár átalánydíj, akár igazgatási szolgáltatási díj formájában. A tagállamok között vannak, akik az előbbit, és vannak, akik az utóbbit alkalmazzák, de a többség - Magyarországhoz hasonlóan - egy vegyes rendszert működtet.

Minden vállalkozásnak hozzá kell járulni

Fontos célkitűzés, hogy minden olyan élelmiszer-vállalkozásnak hozzá kell járulnia a felügyelethez, aki valamilyen formában részt vesz ebben a hálózatban. A befolyt felügyeleti díjat feladatfinanszírozásra kell felhasználni, átlátható, ellenőrizhető módon, mind a NÉBIH, mind pedig a kormányhivatalok területileg illetékes igazgatóságainak szintjén.

A díjalapból levonható a jövedéki adó és a népegészségügyi termékadó összege, abban az esetben, ha ezt a vállalkozó már megfizette. A díjat a lezárt üzleti év alapján kell befizetni, alapját pedig nem a teljes tevékenységből származó árbevétel, hanem kizárólag a felügyeleti díj hatálya alá eső tevékenységből származó árbevétel, illetve jövedelem.

Önállóan, vagy meghatalmazott útján

A NÉBIH honlapján elérhető bevallási űrlapon a bevallóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy mint élelmiszert kizárólag véső fogyasztók számára értékesítők jogosultak-e az egyszerűsített, átalányjellegű bevallásra és nyilvántartásra. A bevallási nyilatkozaton az elmúlt év élelmiszerlánc felügyelet alá eső tevékenységeinek nettó árbevételét, illetve magánszemélyek esetén jövedelmét, továbbá a jelenleg végzett tevékenységet, illetve a tevékenység végzésének jellemző helyét (megye) kell megadni. Az élelmiszerlánc felügyeleti terv bevallásával kapcsolatban további részletek olvashatóak a NÉBIH honlapján.
****Link****

A bevallást önállóan, vagy meghatalmazott útján, ügyfélkapus azonosítást követően, kizárólag elektronikus úton lehet megtenni. Az ügyfélkapu működésével és a regisztrációval kapcsolatos információk a ****Link**** címen találhatóak.

. . . . . . . . . . . . . . .****Link****
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
2012 Júliustól másképp kell kötni a munkaszerződést.
  2012-05-26 19:58:12, szombat
 
  A munkaszerződések megkötése, módosítása tekintetében nagyon fontos változások, újítások lesznek a jelenlegi munkajogi szabályozáshoz képest, így például nem lesz úgynevezett változó munkahely, megjelenik az elállási jog, vagy csak az alapbér és a munkakör maradnak a munkaszerződés mellőzhetetlen tartalmi elemei.

A jelenlegi munkajogi szabályozáshoz képest korszerűbb, üzletiesebb szemléletet tükröző új kódex külön figyelmet szentel azon szabályoknak, amelyek a munkáltató és a munkavállaló általános magatartási követelményeit fogalmazzák meg egymással szemben - húzta alá dr. Orbán Zita.

Egyebek mellett például annak deklarálásával, hogy a munkavállaló munkaviszonya fennállása alatt munkahelyén kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének, illetve a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

Ugyanígy nem gyakorolhatja a munkavállaló a vélemény-nyilvánítási jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági érdekét sértő vagy veszélyeztető módon. A fentiek kivédése érdekében a munkáltató szabályozott módon korlátozhatja a munkavállaló magatartását.

A munkaszerződés mellőzhetetlen és kötelező elemei

A munkaszerződés kötelező tartalmi elemeit illetően ugyancsak változnak a szabályok júliustól. Míg a jelenlegi szabályozás szerint a személyi alapbér, a munkavégzés helye és a munkakör alkotják a munkaszerződés kötelező tartalmi elemeit, az új szabályok szerint már csak az alapbér (a személyi alapbér július elsejétől használandó új megnevezése) és a munkakör maradnak mellőzhetetlen tartalmi elemek.

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője kiemelte: a munkavégzés helye, a munkaviszony időtartama és a munkába lépés napja ugyan kötelező tartalmi elemek maradnak, azonban ezek tekintetében az új Munka törvénykönyve kisegítő szabályokat tartalmaz. Az új szabályozás a változó munkahely fogalmát már nem ismeri.

Az elállási jog, mint a munkajogban új jogintézmény, szintén megjelenik az új Munka törvénykönyvében, egyebek kellett a munkaviszony létesítésével és a versenytilalmi megállapodással kapcsolatos rendelkezések között.

A munkaviszony megszüntetésének változásai

A munkaviszony megszüntetése terén szintén jelentős változásokat hoz az új munkajogi kódex, mind terminológiájában - miszerint a jelenlegi rendes felmondás a jövőben felmondásként kerül aposztrofálásra a rendkívüli felmondás pedig azonnali hatályú felmondásként - mind tartalmában. A jelentősebb tartalmi módosítások közül kiemelést érdemel a felmondási védelem körének korlátozása, a kisgyermekes anyákra vonatkozó védelmi szabályok módosulása, a felmondás kizárásának lehetősége meghatározott időtartamra, a felmondási idő maximumának módosulása, továbbá a végkielégítéssel kapcsolatos szabályok változása.

A munkáltatói jogkör gyakorlójának eljárásával, illetve a képviseleti joggal kapcsolatos szabályok módosulása okán a jövőben kiküszöbölhető azon probléma, amely a jelenlegi szabályozás szerint a felmondás érvénytelenségét vonja maga után. A munkaidő beosztásával kapcsolatos szabályok körében bevezetésre kerülő elszámolási időszak fogalma rugalmasabb, költséghatékonyabb munkaidő-beosztást tesz lehetővé a jövőben.

Díjazás, szabadság, kártérítési felelősség

Dr. Orbán Zita szerint a díjazással kapcsolatos szabályok módosulása körében figyelmet érdemel az átlagkereset alkalmazhatóságának megszüntetése - ehelyett a számítási alap a távolléti díj lesz - továbbá a pótlékokkal, illetve az állásidő díjazásával kapcsolatos szabályok módosulása.

A szabadság tekintetében mind annak meghatározása - az életkor alapján járó pótszabadság mértékét kollektív szerződés csökkentheti - mind annak kiadása körében tartalmaz új szabályokat a július elsejétől hatályba lépő kódex. A kártérítési felelősség tárgykörében említést érdemel az ellenőrzési kör terminológiájának bevezetése a korábbi működési kör fogalma helyett, ezáltal a jelenlegi szabályozásnál egzaktabban behatárolva a munkáltató felelősségi körét, továbbá szintén újítás a munkavállalói biztosíték alkalmazhatóságának bevezetése.

A vezető állású munkavállalók tekintetében alkalmazandó rendelkezések között lényeges újítás az egységesített szabályok bevezetése, illetve, hogy a minősített vezetői munkakör tekintetében már nem a tulajdonos, hanem a munkáltató dönt meghatározott feltételek teljesülése esetén - mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.


****Link****
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
Hogyan válasszunk színt a lakásba
  2012-05-20 10:34:10, vasárnap
 
  Amikor különböző ruhadarabokat szeretnénk összehangolni, leginkább a megérzéseinkre hagyatkozunk. Sajnos, a lakásunk nem öltöztethető át pillanatok alatt, ezért hosszú távra és körültekintőbben választunk színeket. A különböző könyvek, valamint a kész színpaletták nagyon hasznosak, ám az a legjobb, ha kicsit önállóan is értelmezni tudjuk a színek világát.

Színelmélet

A színelmélettel kapcsolatban sokféle felfogás alakult ki. A legegyszerűbb a ,,meleg/hideg" megközelítés. Nézzük meg a színkört: a sárga-narancs-piros felén lévő színek az ún. meleg színek, ezek hangsúlyosak, ,,elől vannak, jobban látszanak". Ott előnyösek, ahol meghittségre, vagy a tér szűkítésére, egybe fogására van szükség. A vonallal jelzett résztől, a zölddel kezdődő színek az ún. hideg színek, amelyek ,,háttérszínek", ezért optikailag tágítják a teret. (Ez alól kivétel az erősebb árnyalatú, hideg kék-zöld-lila, amelyek szintén térszűkítőek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Otthon-Lakberendezés  
Mindíg tudd:
  2012-05-19 13:33:33, szombat
 
  ,,Mindig tudd: a dolgok egyszer történnek meg veled. A legértékesebb idő a pillanat, amelyben élsz." /Tatiosz)  
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK  
Úgy gondolom...
  2012-05-17 10:47:33, csütörtök
 
  Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ... Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ... S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!

A kritikák nem alacsonyítanak le, a dicséretek nem emelnek fel. Egy ember vagyok, a sok közül... jóval, rosszal, de ez az egy én vagyok . és ilyen maradok. Nem olyan ahogy mások elvárnák, mert akkor már nem lennék én...
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 18 db bejegyzés
Összes: 91 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 10
  • e Hónap: 151
  • e Év: 12571
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.