Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Lupus
  2012-05-31 22:02:48, csütörtök
 
  Este átküldte Lupus (Farkas István) a Vármegye cikket, amit holnap el is mond a temetésen. A www.mosonvarmegye.eoldal.hu lapon olvasható.
Álmos vagyok. Hosszú lesz a holnap, s a hét vége.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Temetés
  2012-05-31 18:49:30, csütörtök
 
  Holnap kettőkor lesz Laci bácsi temetése. Ma Lupus (majdnem kész) írását néztem át nála, a Mosonvármegyében ő búcsúztatja Székelyhidi Lászlót, s ő is temeti. Utána a Piarista kápolnában lesz emlékmise, s ezen imát mond Nagy József plébános is. Ez szép gesztus.
Tegnap somorjaiak voltak itt, Tejfalun voltunk velük. Reggel a hivatalban kezdtem, majd két órám volt. Utána írások tömege. A testületi ülésen nem voltam ott végig, jöttek Jenőék Pozsonyból, a szél-járáshoz hoztak anyagot.
A múzeum pályázata volt az egyetlen "meleg" napirend, de világos volt, hogy Szentkutinak mennie kellett. Ha valaki, én tudom, milyen volt az a világ, amikor ő "felügyelte" a kultúrát. S milyen forrásokból kellett látványos dolgokat csinálni. Ma mindenre van pénz, amit fontosnak vél a fenntartó. Akkor szinte mindent meg kellett termelni. Változott a világ, a háttér, a támogatottság. Nem tudom melyik időszak a jobb. Persze nem török Karcsi felett pálcát, a realitásokat föl kell ismerni. Úgy tűnik, ő nem ismerte fel. E nyilvános napló elbír még egy információt. Ellenem közel húsz évig "játszott". A kultúrához pedig mindenki értett, s ma is mindenki ért, s ennek már ma is következményei vannak. A fertőző műveletlenség, s a tudatlanság.
Holnap természetesen ott leszek a temetésen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vérdíj
  2012-05-30 07:08:39, szerda
 
  A hét utolsó két napját Sopronszentmártonban töltöttük, Burgenlandban. (Sank Martin osztrákul a település neve.) Deák Ernővel sokat beszélgettünk, érintve a Zentralverband vezetőségválasztását, a torzsalkodásokat. Nem sok indulat volt Ernőben, annál több keserűség. Annak fölismerése is, hogy a magyarság milyen eróziónak van kitéve, s hogy mennyire fölélte, kiürítette 1956-ot. Szombat éjjel még az is megfogalmazódott bennünk, hogy a Nyugat valójában lelkiismeretét is elaltatta a magyarok tömeges befogadásával, s a szabadság elárulása nyilvánvaló. S vérdíjnak tűnik már az a nagy szolidarítitás, s látszik, hogy hogyan üríti ki Európa a demokráciát. S végsősoron ez a keserűség mellett dühöt is ki kellene, hogy váltson.
S közben miféle pózokban tetszelegnek hajdani menekültek! S tüntetgetik ki egymást. Hát ezért haltak meg a tizenéves lányok és fiúk?
S valóban, töredezik szét minden.
Felmentünk az Irottkőre szombat délután, s vasárnap is tettünk egy nagy sétát. Ebéd után indultunk haza, s eleredt az eső, A határig vihar kísért bennünket. Aztán idehaza a szárazság. Az aszály. Kívül és belül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Székelyhidi Laci bácsi
  2012-05-28 19:25:14, hétfő
 
  Tegnap délelőtt indultunk el. Az óvári temetőben kislányunkra vittünk virágot, majd a soproniban szüleimre. Aztán Kópházánál átmentünk Ausztriába, Szentmártonba Deák Ernőhöz. Erről később. A teniszes Tóth hívott, hogy meghalt Székelyhidi. Sajnáltam, szerettem. Az elmúlt években "egy húron pendültünk". 1956-ban orvos volt, akkori tevékenysége számomra ellentmondásos, de lehet, hogy azért, mert én erről soha nem beszéltettem őt, mindig mások véleménye jutott el hozzám. A rendszerváltás után - nevezzük így a gengszterváltást - az MDF képviselője volt. Ennek megítélése sem tartozik rám, de a mérleg pozitív. Az elmúlt tíz évben találkoztunk többet, voltunk együtt '56 kapcsán Bécsben, s azt hiszem, megkedveltük egymást. Halála nagy veszteség. Bennem dörömböl két napja. Adósa vagyok. Este hívott az MTI, hogy erősítsem meg a hírt.. A hír igaz.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elröppent
  2012-05-26 06:03:12, szombat
 
  Elröppent a hét. Gyors volt. Sandra aranyozta be. Kicsit többet kellett volna vele is foglalkozni, de a rengeteg munka elszívta az erőmet. Ráadásul, ahogyan lassan beérek a második gyerekkorba, nyolc után úgy elálmosodok, hogy elmegyek aludni. Igaz, hajnalban ébredek. De alig tudok fenn maradni.
Volt ezen a héten minden: néhány sajtótájékoztató, esemény, amin részt kellett venni, tanítás, Mosonvármegye megjelenés. S tegnap 19 tanítvány, akiknek gombás csülökpörköltet főztem. Aranyosak voltak, úgy be tudják lakni a házat és a kertet. De el akartak jönni. Igaz, csak pár óra volt, de ó volt velük. Kicsit olyan, mintha a gyerekeim lennének.
Pedig valójában azok is. Szinte mindent tudok róluk, némelyikük teljesen bizalmába fogadott. Azért ez jó dolog.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Műhely
  2012-05-24 06:01:32, csütörtök
 
  Volt a Műhelyben egy versem. Szép hosszú. Jó hely a lap, magas a színvonal, nem enged be Villányi Laci bármit. Ezt is jó tudni, ebben a verstelen világban. Az a sok szemét, amit elordítanak körülöttem, nem irodalom. De elviseli az ember, s belül számol százig oda-meg vissza, hogy meg ne fertőződjön.
Erről jut eszembe szegény Legányi Mari, amikor véleményt kért, s amikor még mondtam véleményt. Próbáltam érzékeltetni, hogy gyenge dolgai vannak, erős a hang, de a verset nem ez és a téma teszi verssé. Megsértődött, pedig el kellett volna gondolkodnia.
Én nem mutogatok verseket.
S nem is küldözgetek naponta. Ha jól meggondolom, az idén még nem is küldtem. Pedig a Pannon Tükörbe is kértek, s a Magyar Naplónak is régen adtam. Akkora jelentősége nincsen a dolognak. A jó vers megmarad. A nem vers meg nem lesz verssé a fölhangosítástól. Csak fáj.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határidőnapló
  2012-05-24 05:47:20, csütörtök
 
  Tűvétevők. Keresem a határidő naplómat.Jó nagy darab, nem nehéz elveszteni, de nekem sikerült. A "jó" az, hogy van hol keresni. Tegnap a hivatali asztalomon nem leltem, gondoltam idehaza van. Itthon már mindent tűvé tettem, de sehol. Most vissza a hivatalba. Ott három helyen lehet. Az autót is átnéztem tegnap. Ott sincs. A piaristáknál is megnézem, de nem szoktam lepakolni az asztalomra, mert ott eleve nincsen hely.
A teendőimet fejben tartom, csak egy szépkorú köszöntés kellett volna belőle. Az adatok. Ciki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sandra
  2012-05-22 18:55:44, kedd
 
  Vagy Szandra, de nem így írják németül. Ma velem jött az iskolába, beült nyelvtanórára. Csodálkozott, hogy előtte imádkozunk. Jó volt. Utána hivatal, majd posta és a meki. Itt evett egy szendvicset. Röhej, hogy mit neveznek ételnek! S az ára pedig az adaghoz és a benne lévőhöz nagyon sok. De hát a gyerek!
Utána ebédet főztünk, milánóit. És tyúkhúslevest tettünk fel.
Majd én Halászin és Kálnokon jártam a Mosonvármegyével, aztán Tamásnál voltam, s a hivatal. Sajtótájékoztatót hívtam össze Pető kérésére, s ez négykor kezdődött. Aztán idehaza, vihar, eső.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Munkás vasárnap
  2012-05-21 06:02:56, hétfő
 
  Amellett, hogy leszedtük a spenótot, és Sandrával megtisztítottuk, még sátrat is kellett állítanom. Aztán kora délután a zsidó temető ravatalozójában megemlékezés. S meg is írtam minden hétvégi akciót. Fagyiztunk is, s közben amint lehetett, nyomtam át a friss oldalakta a nyomdába. Készen vagyok.
MA az olvasókönyv szerződéseit nézem át, s készítem őket elő aláírásra. S persze minden más, ami az élettel jár.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válogatás
  2012-05-20 06:15:16, vasárnap
 
  Saját új verseim között válogattam, kis tanácsot is kértem, de megérte, mert összevonva két vers erősebb lett. Pénteken délelőtt iskola, mellette egy kis csönd. Délután idehaza, még mindig a rend látszatának megkísértése.
Aztán szombaton két program. Öreg autók a Magyar utcán, majd a temetőben Soós János sírjának beszentelése abból az alkalomból, hogy 150 éve állították síremlékét. '48-as 23 éves legénykle volt, itt halt meg a Sóháznál.
Tomi fotózott, a fotók már itt vannak, a megígért írás születik csak lassan.
Aztán délután rövid pihenés után egy halom rántott csirke legyártása, s este hétkor betoppantak Kiszsókáék. Szandra azonnal átvette az irányítást. Úgy aludt el, hogy megbeszélte a mai napot velem. Fagyizás, vásárlás, de még a padlás megtekintése is benne foglaltatik. Délután egy kis program, a zsidó temetőben emlékeznek a mosoni gettó felállítására.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 204 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 179
  • e Hónap: 2186
  • e Év: 47159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.