Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
Jó éjszakát!
  2012-05-31 23:47:00, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Fogadalmak feloldása invokációval
  2012-05-31 20:32:52, csütörtök
 
  Fogadalmak feloldása invokációval






Fogadalmak feloldása invokációval:


Isten szent nevében, mert gyermeke vagyok, feloldom most magam minden fogadalom alól.

Mit bármelyik életemben, testben, lélekben vagy szellemben tettem, eltörlöm most mindazt, mi nem szolgál már Engem.

Krisztus Szent Szívében megtisztult a lelkem, Uram megváltotta mindegyik életem, így bármit hordoztam még teherként magamban, azt a Megváltás Fényében neki már átadtam!

Minden inkarnációban megtisztul életem, mert itt most isten Fényében felismerem, tiszta Tudatomban minden mi kényszer volt, megszűnik az isteni Kegyelemmel most!

Ha bárki ellen bármikor vétettem, bocsánatot kérek.

Én is megbocsátok mindenkinek minden ellenem tett vétket.

Megbocsátok önmagamnak mindent, mi lehúzza szívem, Istenem kérlek, bocsáss meg Te is Nékem.

Tiszta szívemből, igaz lelkemből, szellemem által kijelentem:
Feloldok minden kényszerítő, hátráltató, szeretetlen fogadalmat minden életemben, létezésemben.

Mit a Teremtés kezdete óta bármikor megtettem, most megsemmisítem isteni hitemmel!

Minden mi meggátol abban, hogy tisztán megéljem ÖNMAGAM, azt, hogy bennem szabad akaratom által működjön az isteni Akarat, most semmissé teszem és feloldom a Szeretet Fényében, mert életem a mai naptól megtisztult teljesen, minden fogadalomtól és kényszertől Isten Kegyelmében, az Ő Akarata teljesedjék Vélem!

Így van!





Forrás:Kristálycsakra - Pusztai Orsolya
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
Angyali üzenet
  2012-05-31 20:28:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Eperlekvár - Mirza mama módra
  2012-05-30 20:35:27, szerda
 
  Eperlekvár - Mirza mama módra

Hozzávalók:
1 kg eper
25 dkg cukor
szalicil
(gézlapok a lekötéshez)

Elkészítés:

1.) Első nap: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és egy fazékba tesszük. Ráöntjük a cukrot, majd a fazekat lekötjük egy tiszta gézzel, és 1 napig állni hagyjuk az epret.
2.) Második nap: Az epret a tűzhelyre tesszük, és a közepesnél kicsit nagyobb lángon gyöngyöző forrás mellett, óvatosan - ÁLLANDÓAN keverve - 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra lekötjük a gézzel, és egy napig állni hagyjuk.
3.) Harmadik nap: Megismételjük a 2. napi főzést, majd forrón tiszta üvegekbe töltjük a lekvárt. Köménymag nagyságú szalicilt teszünk minden egyes üvegben az eper tetejére, majd lezárjuk az üvegeket. Száraz dunsztba (párnák közé vagy hűtőtáskába) tesszük 1 napra a befőtteket. Decemberben, az első hóeséskor nyitjuk ki az első üveget. :o)





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperkrémleves mézes tejszínhabbal
  2012-05-30 20:31:20, szerda
 
  Eperkrémleves mézes tejszínhabbal

Hozzávalók:
1 kg eper
1 pohár (2-3 dl) sárgabaracklé (vagy más 100%-os gyümölcslé)
5-7 dl epres joghurt
3-4 evőkanál méz
A tetejére:
tejszín
porcukor
méz
Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, és a gyümölcslével meg a joghurttal krémesre turmixoluk. Hűtőbe tesszük tálalásig.

A tejszínt kevés porcukorral habbá verjük, a leves tetejére kanalazzuk, mézzel díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Eperkrémes rolád
  2012-05-30 20:27:53, szerda
 
  Eperkrémes rolád

Hozzávalók:

A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
7,5 dkg rétesliszt
2,5 dkg kukoricakeményítő
2 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál hideg víz
10 dkg porcukor

A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1 dl jéghideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
15 dkg eper

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a 2 evőkanál hideg vizet, továbbkeverem, óvatosan hozzászitálom a lisztet, majd a kakaóport. Hablapáttal beleforgatom a tojáshabot.

A sütőt 170 fokra előmelegítem, egy közepes méretű gáztepsit (28 X 28 cm) sütőpapírral bélelek.

Az előkészített tepsiben egyenletesen elosztom a tésztát, 10-12 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha a teteje fényes és rugalmas, a tűpróba során nem marad tészta a beleszúrt eszközön.

Rácsra borítok egy ív sütőpapírt, egyetlen határozott mozdulattal ráborítom a tepsi tartalmát. Az így felülre került eredeti sütőpapírt óvatosan eltávolítom, a tésztát az alul található sütőpapír segítségével feltekerem, tiszta konyharuhába csomagolom, hűlni hagyom.
A töltelékhez az epret 3 dkg porcukorral és a narancslikőrrel botmixerrel pürésítem. A hideg tejszínt habbá verem. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral habosra keverem, óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, majd az eperpüré 2/3-át. Hűtőszekrényben kb. 10-15 percig hűtöm.

A már kihűlt roládot óvatosan kiterítem, megkenem a krém felével, visszatekerem, tálra helyezem. A félretett krém nagy részével bevonom. Egy kevés krémet habzsákba töltök, különböző formákkal díszítem a roládot, végül az eperpürével meglocsolom. Legalább 1 ½ - 2 órára hűtőszekrénybe helyezem. Az eper pektintartalma igen magas, így hűtés során a püré megszilárdul.

1- 1 1/2 cm vastag szeletekben tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Eperhabos szelet
  2012-05-30 20:23:46, szerda
 
  Eperhabos szelet

Hozzávalók:

A tésztához
6 tojás
2 tojássárgája
16 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő

A krémhez :
40 dkg eper
20 dkg cukor
8 lap zselatin
8 dl tejszín
A díszítéshez:
20 dkg eper

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat és a 2 tojássárgáját keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel a cukor elolvadásáig keverjük. Ekkor hozzászitáljuk az étkezési keményítővel elvegyített lisztet.

A tésztát sütőpapírral kibélelt, nagy méretű, magasfalú tepsibe simítjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

A krémhez a zselatinlapokat 10 percig hideg vízbe téve áztatjuk. Az epret összeturmixoljuk a cukorral, majd langyosra melegítjük, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.

A tejszínből kemény habot verünk, a negyedét félretesszük, a többit összeforgatjuk az eperkrémmel.

Ezzel megkenjük a kihűlt piskótát, és néhány órára hűtőbe tesszük. Ha a krém megszilárdult, a maradék habbal és eperszemekkel díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet Bagóné Kusmiczki Magdolna küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Eperdzsem tartósítószer nélkül
  2012-05-30 20:20:30, szerda
 
  Eperdzsem tartósítószer nélkül

Hozzávalók:
3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
10 db csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es üveg

Elkészítés:
Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta, sok eperszem így is egyben és darabos marad, felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.

Előre kimosott - legkönnyebb mosogatógépben magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.





Megjegyzés:
Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom.

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékelten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll - ha marad rá ideje.

Aki bizonytalan a módszerben - mint én is sokáig -, ne töltse az üvegeket színültig, hanem 2-3 kukac Na-benzoátot tegyen minden üveg tetejére, és egy réteg frissen tartó fóliát tegyen a tetők alá.

A befőzés alatt fokozottan ügyeljünk a higiéniára, hogy semmiféle szennyeződés (pl. kenyérmorzsa) ne kerülhessen még a közelébe se, mert megromolhat.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperdzsem
  2012-05-30 20:16:34, szerda
 
  Eperdzsem

Hozzávalók:
1 kg eper
1,15 kg cukor
4 evőkanál citromlé
1 csomag dzsemfix

Elkészítés:
1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, botturmix segítségével pépesítjük (vagy nagyon apróra vágjuk).

2.) A gyümölcsöt egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk, majd belekeverjük a dzsemfixet, és 2-3 percig takarékon forraljuk.

3.) Forrón üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, és legalább 5 percre minden üveget a feje tetejére állítjuk, majd ha kihűltek, a kamrába tesszük őket.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eper-szerelem
  2012-05-30 20:03:59, szerda
 
  Eper-szerelem

Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története sorosan összefonódott az európai történelemmel.


Eper-történelem
Az eper már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben, bizonyíthatóan Itáliában, ahol vadon nőtt. Ennek ellenére az epret nem említi a Biblia, sem az egyiptomi, sem a görög művészetben nem lelhető fel eperre utaló motívum, aminek valószínűleg az az oka, hogy az eper a hűvösebb éghajlaton termett csak meg.




Megunhatatlan és abbahagyhatatlan gyümölcs az eper!


Az epernek a görögök, s - őket követve - a rómaiak sem tulajdonítottak túl nagy kulináris jelentőséget, csupán a gyógyászati értékét becsülték. Úgy gondolták, hogy az eper segít a gyulladásokon, enyhíti a lázat, a melankólia hathatós ellenszere, használ a rossz lehelet ellen, és a köszvény is kezelhető vele.

Igaz, egyes történészek tudni vélik, hogy a római lucullusi lakomákon epret is felszolgáltak a római polgároknak, de erre vonatkozó írásos bizonyítékok nem maradtak fent. Annyi bizonyos, hogy Hippokratész meg sem említi, sőt még a rómaiak földműveléssel kapcsolatos bibliájában, az idősebb Cato által írt ,,De agriculturá"-ban sem esik szó az eperről. Vergilius és Ovidius verseiben a tájleírások során már meg-megjelenik az eper, a vidéki életképek szerény, vadon termő szereplőjeként.

A legtöbb szót az idősebb Plinius vesztegeti az eperre, aki a ,,Naturalis Historiae" című 37 kötetes enciklopédiájának 21. kötetében ugyanis említést tesz a ,,fragá"-ról, mint itáliai gyümölcsről, ami a birodalom más részeiről került Itáliába és lelt új otthonra.

Innentől kezdve - egészen a XII. századig - az eper feledésbe merül. Egészen Szent Hildegard von Binger bencés rendi apácáig, aki a gyógynövényeket és gyógyászatban elfoglalt helyüket leíró könyvei egyikében megemlíti, hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes. Szerinte a talaj környékén sok a mérges kígyó és a varangy, így a gyümölcs könnyen szennyeződik, és fogyasztása akár - egy-egy fertőzésnek vagy az állatok mérgének okán - halállal is végződhet.

A víziókban bővelkedő gyógynövényszakértő nővért követően kicsit felgyorsultak az eper körüli események. A XIII. században már Nicholas Myrepsus bizánci orvos kézikönyvében is szerepel, mint gyógyhatású növény.




Persze az igazán finom eper szabadföldi!

Ezután az eper, mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben, igaz, először nem a gyümölcse, hanem a virágai miatt. Jean Dudoy-nak a király kertészének köszönhetően, 1368-ban V. Károly rezidenciáján, a Louvre-ban is megjelentek az eprek - szám szerint 1200 tő - a virágágyásokban. Majd 1375-ben már Dijon közelében, a Chateau de Couvres-ben is termesztettek epret, ami innentől kezdve a kastélykertek állandó szereplőjévé vált.

Ahogy egyre ismertebbé vált az eper, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy az eper a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették eperrel. Ezenkívül hittek benne, hogy eperrel elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.

A hozzá kapcsolódó szimbolika mellett az eper gyógyhatása miatt is kedvelt volt. Gyakorta gyógyították vele a depressziót, s arra is használták, hogy a hölgyek megőrizhessék hattyúfehér arcbőrüket.

Miközben az eper lassan ismertté vált Európában, a kontinensre lassan visszaérkeztek az első újvilági kalandorok is, akik beszámoltak arról, hogy az eper Amerikában is őshonos. A franciák hírvivője, Jacques Cartier első amerikai útjáról, 1534-ben Quebec-ből hozott epret, míg az angolokhoz Thomas Harriot tért meg a Virginiában fellelhető eper hírével.





Bármilyen sütemény elvarázsolható pár szem eperrel!

Talán ennek is köszönhető, hogy 1536-ban megjelent Jean de la Ruelle francia humanista, orvos és botanikus ,,De Natura Stirpium Libri tres" című könyvében már ír az epertermesztésről és az eprek keresztezéséről is.

Az eperhez szorosan köthető koronás fők sorában V. Károly csupán az első volt. XIII. Lajos naponta fogyasztott epret, s XIV. Lajos idejében - aki szintén nagyon szerette ezt a gyümölcsöt - 1697-ben Jean de la Quintinie, a királyi kertész nekiveselkedett az eper nemesítésének. A Quebec-ből érkezett epret keresztezte a franciával, s ennek a folyamatnak köszönhetően született meg a XVIII. század közepére a modern eper.

A Napkirály által az Újvilágba küldött hadsereg haditengerészeti mérnöke, egy bizonyos Amédée-Francois Frezier laikus botanikus felfedezett egy hatalmasra nőtt eperfajtát, amit 1714-ben elhozott Franciaországba. A chilei eperrel az addigi nemesítési kísérleteket új szakaszba léptette. Az eredmény egy igen lédús és édes gyümölcs lett, ami hamar népszerűvé vált, és XIV. Lajos még költészeti versenyt is rendezett az eper kedvéért.




Pofonegyszerű és megunhatatlan desszert a csokiba mártott eper


A tendencia a későbbiekben sem változott, XV. Lajos olyannyira szerette az epret, hogy a kertészének megparancsolta, hogy az Európában fellelhető összes eperfajtát telepítse a kertjeibe. Annak ellenére, hogy közel 300 fajtát sikerült összeszedniük, Alexandre Dumas az 1873-ben megjelent ,,Le Grand Dictionnaire de Cuisine"-ben csupán ötféle eperről tesz említést.

A XIX. században azonban Dumas-nál lelkesebb hívei is akadtak ennek a gyümölcsnek. Teresa Tallien, Napóleon egykori szeretője - aki a terror idején tanúsított hősies magatartásával kivívta a Notre-Dame de Thermidor becenevet - gyakorta fürdött eperlében, remélvén, hogy az jótékonyan hat a bőrére és a szervezetére.

Az eper angliai útja is igen érdekesen alakult. Nagyjából a XV. századtól követhető az eper angol története, pedig a leletek tanúsága szerint már a vaskorban is jelen volt ez a növény a szigetországban. 1430 körül azonban már London utcáin is árulták ezt az erdei csemegét, majd a XVI. században orvosi javallatra kezdték termeszteni és fogyasztani. Ebben az időszakban kezdték el az angol botanikusok osztályozni a különféle epreket, s 1526-ban egy francia munka fordítása, a ,,Grete Herball" is megjelent, amiben többek között az eper gyógyászati célokra való alkalmazásáról is írt.

VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának a nyakán - szerencsétlenségére - egy eper alakú anyajegye volt, ami akkortájt a boszorkányság egyik jelének számított. De valószínűleg nem ez okozta vesztét, mivel a férje nagyon kedvelte az epret. A XVI. században már az angol hölgyek is ráéreztek az eper ízére, s egyre többen termesztettek a saját kertjükben is. Még Shakespeare is említést tesz a gyümölcsről a III. Richárd és az V. Henrik egy-egy jelentében.

Az eperlevél egy idő után az angol címerekben is helyt kapott, earlök, márkik, hercegi házak jelképeinek vált szerves részéré.

Az Észak-Amerikában őshonos epret az indiánok előszeretettel használták különféle ételekhez, sőt megfázásra is alkalmazták, valamint az eperből nyert lével a különféle szemproblémákat is megpróbálták orvosolni. Az eper európai karrierjét követően - elég későn - csak a XIX. században kezdték el komolyabban termeszteni, amikor néhány süteménynek hála, az eper iránti kereslet elkezdett megnövekedni.

Vegyünk és együnk epret!
Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel az epernek a földre érnek a termései, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.




Eperfagyi... még dalt is írtak róla! :)

Az érett eper legfinomabb magában, de tejszínhabbal is megbolondítható, vagy akár egy kis pezsgővel, olvasztott csokoládéval is fogyasztható. Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban is, csak mivel hamar összeesik, ezért utolsóként adjuk a salátához. Müzlikhez is adhatjuk, illetve különféle desszertek dekorálására is tökéletes a friss eper. Eperből készíthető turmix vagy smoothie is.

Fűszere lehet a frissen őrölt feketebors, a gyömbér, a szerecsendió vagy a levendula, de a zöldfűszerek közül is választhatunk partnert az epernek. Kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű és a menta.

Az eperből készíthetünk szörpöt vagy főzhetünk belőle lekvárt, fagylaltot. Az eperből csinálhatunk levest, vagy balzsamecettel ízesítve akár húsok, sajtok mártásává is válhat. A sütemények közül a csokoládés, karamelles ízeknek jó partnere, s a krémes, tejes alapú desszertek tökéletes kísérője.

Eperrel az igazi a panna cotta, de a krémest vagy a sajttortát is igazán feldobja, ha eperrel koronázzuk.




Pohárkrémekhez, joghurthoz is jól illik az illatos eper

Egészséges eper
Az eper nem csak finom, de igen egészséges is, sőt alacsony a kalóriatartalma, s nincs benne koleszterin. Sok benne az A-, és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz vasat, nátriumot, kálciumot, riboflavint, káliumot, cinkot és B6-vitamint is.

Az eper fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának és az időskori demenciának a kockázata - valamint segít elkerülni a szívrohamot. Mivel nitrátban gazdag, így segít oxigénhez juttatni az izmokat, ezért az eperevés csökkenti az izomfáradtságot is.





Tarte aux Fraises (epertorta)

Tarte aux Fraises, a francia epertorta:
Hozzávalók:
40 dkg eper
5 evőkanál eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája

Elkészítés: A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára a jó hideg hűtőbe teszem.
Miután kihűlt a tészta, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben az állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Ezután a papírral egyetemben eltávolítom a segédbabot vagy lencsét és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, s a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Néhány órát hagyom, hogy a lekvár átjárja a tésztát.


Epres millefeuille:
Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
50 dkg eper
1 csomag leveles tészta
1 rúd vanília
csipetnyi só
bazsalikom
+ porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíros gáztepsire fektetem, letakarom egy másik sütőpapírral és egy másik gáztepsivel lenyomatolom. Ebben a satuban szorított állapotában 200 fokon sütöm nagyjából 25-30 percig, amíg szép arany színe nem lesz.
Amikor kész a tészta, akkor megvárom, amíg langyosodik, majd egy vonalzóval kimérem, hogy hogyan tudom három nagyjából egyforma darabra osztani. Felvágom, majd miután kihűlt, akkor beletöltöm a tésztasülés közben elkészített krémet.
A mascarponet beleborítom egy üstbe, habverővel beleforgatom a cukort, a vanília kikapart belsejét, az apróra vágott bazsalikomot, esetleg egy kevés citromhéjat és a csipetnyi sót.
Az epreket mosom, csumázom, papírtörlőn szárogatom, majd nyolcba vágom. A halomnyi epremet beleforgatom a krémbe, amit ezután két részre osztok, és megkenem a tésztalapot, ráültetem a másik lapot is, majd erre rákenem a maradék krémet, végezetül nagyobb mennyiségű porcukorral megszórom.





Sosem múló vonzalom az eper-szerelem :)

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1454
  • e Hét: 7219
  • e Hónap: 93023
  • e Év: 1361005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.