Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Georges Braque: Szalvéta, kés és körte című festménye:
  2012-05-30 21:56:56, szerda
 
 

Link



Georges Braque - Napkin, Knife, and Pears (Serviette, couteau, et poires)
1908,
Oil on canvas,
8 9/16 x 10 9/16 in. (21.7 x 26.9 cm)
BF437



(www.barnesfoundation.org/collections/art-collection/artist/95/georges-braque)



Georges Braque (1882-1963),francia festő- és szobrászművész.Picassóval együtt rakták le a kubizmus alapjait.

(hu.wikipedia.org/wiki/Georges_Braque)
 
 
0 komment , kategória:  Festmény elemeként a szalvéta:  
"Serviette" feliratú szalvétatartó:
  2012-05-29 20:16:32, kedd
 
 

Link

(uk.lynku.com/p/76453697/cocomale-interiors-Serviette-Napkin-Holder.htm)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétatartók:  
A volontőrmunka dicsérete:
  2012-05-29 19:52:54, kedd
 
  A volontőrmunka dicsérete

Háromnapos jutalomkirándulás Bácsfeketehegyen, a Leuenbergi Otthonban

Minden embernek joga van ahhoz, hogy szabadidejével szabadon rendelkezzen, tudását, tapasztalatát felhasználva képviseljen egy számára fontos ügyet. A világon több százmillióan tartoznak a volontőrök nagycsaládjába, és az utóbbi évtizedek változásai nálunk is lehetőséget adtak arra, hogy a különböző civil kezdeményezések az önkéntes munkára alapozva pozitív változásokat indítsanak el.

Szinte hihetetlen, de a munkanélküli fiatalok, a felnőttek és a nyugdíjasok között is vannak, akik egy-egy feladat vállalásakor nem a pénzbeli juttatásokra gondolnak elsősorban. Riportunk az Újvidéki Ökumenikus Szeretetszolgálat kereteiben működő Márta Központnak, elsősorban az idősek napközijének önkénteseivel készült Bácsfeketehegyen, ahol jutalomként egy hétvégét töltöttek aktív pihenéssel. Szombat délelőtt, amikor náluk jártunk és beszélgettünk velük, nagy lelkesedéssel formálták az agyagot, készültek a vázák, állatfigurák, gyertyatartók.
Csudomirovity Judit, a napközi koordinátora, a kirándulás főszervezője: - Tíz évvel ezelőtt, amikor bezártam az üzletünket, sok szabadidőm lett, így hát csatlakoztam a szeretetszolgálathoz mint önkéntes. A Szivárvány projektum keretében idős embereket látogattunk. Hét idős nénihez jártam csaknem öt évig, betegek, ágyban fekvők voltak. Mindjárt azt néztem, mit tudok segíteni: takarítani, söprögetni, de a fodrászkodás sem áll tőlem távol. Mindezt elfogadták az idős emberek, én pedig örültem, hogy segíthettem. Amikor arra panaszkodtak, hogy fáj a hátuk, a lábuk, a kezük, akkor megmasszíroztam őket, tanfolyamot is szerveztem a volontőrök számára a masszázs alapjairól, miután csoportvezető lettem, és harminc önkéntes munkájára felügyeltem. Amikor megnyílt az újvidéki idősek otthona, én vettem át a napközi koordinálást, már négy éve csinálom, és mondhatom, csaknem 350 idős ember jár oda. Öt önkéntes van, de két fodrásznő, pedikűrös is rendelkezésre áll, és az orvosnőnkre is számíthatunk. A helyi közösségekbe is kijárunk, hetente vércukorszint-, és vérnyomásmérést végzünk.

- A jutalomkiránduláson a mosoda, a használtruha-elosztó önkéntesei, a tésztakészítő asszonyok, néhányan a Hölgyek Zöldben és a Rák-infó projektum aktivistái közül is velünk tartottak. A Veritas kórus tagjai is itt vannak, szerbek, magyarok, szlovákok, ruszinok vegyesen, majd negyvenen. Kerámiatárgyakat készítünk, a nő feladatairól, szerepköreiről beszélgettünk, de a szalvétahajtogatás fortélyaival is megismerkedünk. Este bibliai témájú filmet nézünk.
Ilić Magdalena kismadarat készített rendkívüli figyelemmel: - Munka közben is társalgunk, jó a hangulat. Tegnap voltunk a Lódi borpincében. Én friss nyugdíjas vagyok, az énekkar tagjaként hetente kétszer van próbánk, itt is fellépünk a vasárnapi istentiszteleten. Főként egyházi énekek szerepelnek a repertoárunkban magyar és szerb nyelven.
Oláh Margit: - Én 28 éve a Petőfi kórusában éneklek, de most a napközibe is eljárok a barátnőimmel együtt. Nagyon szeretek énekelni. Nem élek magányosan, öten vagyunk a házban, így délelőttönként nem érek rá, a napközibe nem járok, de a délutáni énekpróbákat nem hagyom ki.
Illés Eta: - Évekkel ezelőtt a gyógyszerosztáson vállaltam önkéntes munkát. A napköziben mindenben segítek, kézimunkázunk, tésztát gyúrunk. Ez nekem sokat jelent, mert egyedül élek. A napköziben társaságban vagyok, hasznosnak érzem magam. Jutkának, a napközi vezetőjének nagy tehetsége van az idősekkel való foglalkozáshoz.
Fülöp Cseh Ibolya: - 1993 óta, tehát a szervezet alakulása óta vállalok különböző volontőrmunkát, először a gyógyszerosztásban, később a ruhaosztásban segédkeztem, terepre is jártam idősekhez. Jelenleg az idősek napközijében látok el különböző feladatokat, keddi napokon. Jómagam is rokkantsági nyugdíjas vagyok, csalódtam sok barátban: amikor a leginkább szükségem lett volna segítségre, akkor hátat fordítottak. Úgy döntöttem hát, hogy én bizony segíteni fogok, ahol csak tudok. Lelki erőt kapok, megerősödöm, örülök, hogyha valakinek a szolgálatára lehetek.
Herceg Elizabetta
Fotó: Herceg Elizabetta




Link

Ilić Magdalena




Link

Igazi alkotói hangulatban




Link

Csudomirovity Judit és lapunk munkatársa



Link

Illés Eta



Link

Fülöp Cseh Ibolya




Link

Az ünnepi asztalra szépen hajtogatott szalvéta illik



Link

Mindannyian együtt

(archiv.magyarszo.com/arhiva/2008/04/09/main.php?l=b6.htm)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Tanácsok ifjú lelkészeknek:
  2012-05-29 13:17:19, kedd
 
  A új lelkész annyira lámpalázas volt amikor az első szentbeszédét tartotta, hogy alig tudott megszólalni. Második szentbeszédje előtt felkereste a feljebbvalóját, és megkérdezte, hogyan tudná leküzdeni idegességét. Azt a választ kapta, hogy tegyen egy kis vodkát a vízbe, és néhány korty után már mindjárt lazábban fogja tudni folytatni. A következő vasárnap a lelkész gyakorlatba ültette a tanácsot, és úgy érezte, hogy még hatalmas égzengés közepette is tudna beszélni, egyáltalán, pompásan érezte magát. Amikor visszatért a plébániára, talált egy levelet a feljebbvalójától, amely a következőket tartalmazta: "Kedves Testvérem! 1. Legközelebb kortyokat igyon, és ne döntse le egyben az egészet 2. Nem teszünk jégkockát és citromkarikát a misekehelybe 3. A misekönyv nem poháralátét 4. Az oltár terítőjét nem használjuk szalvétának 5. Tíz parancsolat van és nem tizenkettő 6. Tizenkét tanítvány volt és nem tíz 7. Nem utalunk a keresztre mint arra a "nagydarab T-betűre" 8. Nem konferáljuk be Jézust és tanítványait mint "DJ JC-t és bandáját" 9. Dávid Góliátot egy parittyával győzte le és nem "lőtte szitává a rohadt seggét egy Magnum 357-essel" 10. A kígyó tekergett az almafán nem pedig az "Isten fasza" 11. Nem utalunk Júdásra mint arra "a faszfej"-re 12. A Pápa szent, nincs kigolyózva és nem nevezzük "Keresztatyának" 13. Az Atya, a Fiú és a Szent Lélek nem a Fater, a Kiccsávó és a Kriptaszökevény 14. Júdás harminc ezüst pénzen adta el Jézust és nem két fillérért, az Olajfák hegyén és nem a kínai piacon. És egyébként is, a bűnösök a pokolra mennek és nem a büdös picsába.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétás viccek:  
Gárdonyi Géza: Te berkenye!
  2012-05-29 12:28:15, kedd
 
  Szilveszter-délután a kávéházban.
Egy óra. Vendég még csak imittamott űl. Künn szennyes hó és télikabátos járókelők. Benn jó meleg, kávészag és szivarfüst.
Egy-egy villamoskocsi elzúg a ház előtt.
- Csink-csink!
Az egyik ablakfülkében kopottas vén úr űl. Szürke magyarzsinóros zekéjében valami rég elmúlt kornak a visszamaradt figurája. Mikor még magyar urak is éltek Pesten! Mintha felkötött szakála volna, olyan kereken fehérlik a mellén. S mintha a mellette függő feketeprémes kabát is ókori volna, olyan kopott és gombhíjas. Kampós meggyfabotja is benne lóg a kabátujjba akasztottan. Még az a bot is oly régi, oly vedlett, mintha múzeumi bot volna.
Az agg újságot olvas: a Budapesti Közlönyt.
Szinte érthetetlen, hogyan lehet olyan reszkető kézzel tartott újságban bármit is elolvasni. Dehát ő reszket és olvas. Közben hörpent a féketéből, és gépi mozdulattal takarítja zsebre a maradék kockacukrot.
Fordít egy levelet az újságon. Ráncos, apró szeme egy névre kövül: Reinbeck Lipótné Phylep Juliánna...
------------------------------------------------------------------------------


Házaló vetődik be a kávésházba. A pillantása a főpincért keresi. Ott áll az a pénztárnál, és jókedvűn társalog a milói-frizurás kisasszonynyal.
-Próbáljon ott szerencsét, -mondja az agg úrra pillantva.
A kisasszony a tenyerébe borul. A pincér a szalvétába nevet.
A házaló egy tekintettel megbecsüli az aggot: no kopottas. És a vedlett téli kabát... Dehát lehet hogy az öreg megszokta a kabátját, s nem akar tőle megválni. Gróf is van olyan.
- Szép zsebkések... pomádé, óravánkos.. , fésű... hajkefe... ceruza... Az agg úr rá se pillant.
- Pénztárca... inggomb... bajuszfesték... , szappan... nadrágtartó... levélpapíros...
Az agg úr mereven néz a névre. Oly mereven, hogy még a keze reszketése is eláll. Csak percek múlva szemléli a név előtt, név mögött is a nyomtatást:
Árverés... Ingóság... 67 kor. 45 f.
- Vagy talán orvossággal szolgálhatok reuma ellen? - csergedezik tovább a házaló. - Álmatlanságra is jó. Igen finom pecsétviasz...
Az agg úr csak néz a lapra merőn, mozdulatlanul, mintha viaszfigurák múzeuma elé kitett mustra volna.
A pincér nevet a lánynyal.
A házaló látja már, hogy tréfálnak vele, a vállát vonogatja.
- Él az a vén mikulás? Mintha a ferslag dolgozott volna rajta.
A pincér odapillant. Az agg valóban olyan mozdulatlan-meredten űl ott, mintha semmi élet nem volna benne elüvegesedett szemmel bámul a hírlapra.
A kisasszony elképed:
- Jézusom!
A pincér odaszemlélődik:
- Csengetni tetszett Berkenye úr?
Az öregúr megmozdul. Gépiesen nyúl ismét a cukorért, amelyet már eltett. S tovább bámul az újságra.

A pincér visszatér a kasszához:
- Kutya-baja. De azért úgy nem lát ettől pénzt, akár egy halottól. Három esztendeje űl itt minden ebéd után, de még nem láttam, milyen színű a pénze.
- A kávéért se?
- Azért se.
- Hát hogy?...
- Az övé a ház. Mikor már megegyeztek a bérben, még ráadásul azt kívánta, hogy mindennap kapjon egy csésze feketekávét. A kávé mellett persze elolvas minden újságot, németet is. Zsugori, vén persely.
Ezt olyan hangosan mondta, hogy az agg úrnak is meg kellett hallania.
De az csak bámult maga elé. Elhanyatlott a széken, s bámult maga elé. S nem is volt már agg úr s nem is űlt már a kávéházban, s nem is volt már Pesten. Hetven kalendárium vált semmivé előtte: gyermek volt, és hó helyett zöld világ vette körül.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(193.224.44.190/gardonyi/teberk.htm)
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Made in Hungary - Papírszalvéta
  2012-05-29 12:00:48, kedd
 
  Az ismert mintájú egyrétegű szalvéták gyártásának pillanatai:


Made in HUNGARY - Papírszalvéta Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-05-29 11:57:44
feltöltő: venci76
nézettség: 1149
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, papír, magyar, forest, forest-papír,
kategória: tudomány/technika
leírás: Forest márkájú, egyrétegű papírszalvéták

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!



 
 
0 komment , kategória:  -Szalvétagyártás-videofelvétel  
Koktélokat mintázó szalvétáimhoz:
  2012-05-28 18:48:19, hétfő
 
 

Link

A három szalvétából csak a harmadikból van normál- és koktélméretű cseredarabom is, az első kettőből jelenleg csak koktélméretben tudok cserélni.

A koktél története

A koktél keletkezéséről és történetéről, illetve magáról a névről számtalan mulatságos történet létezik. A legvalószínűbb és hozzávetőleg a leginkább elterjedt szerint a koktél név a kakasviadalra vezethető vissza, ami a 19. század elején az USA déli részén igen elterjedt volt. Minden egyes vidal végén a győztes kakas tulajdonosa a legyőzött állat farktollait kitépte és azt trófeaként megőrizte. Ezt a tettet hagyományosan egy a kakas farkára elfogyasztott itallal (Drink on the cock's tail) ünnepelték. Az évek múlásával az ital neve egyszerűen csak cocktail lett.

Kezdetben a koktéloknak még nem létezett olyan sok fajtája, mint napjainkban. A szeszes italok nagy töménységük miatt tisztán csak bizonyos mértékben voltak élvezhetőek, ezért különféle anyagok hozzáadásával (pl. méz vagy gyümölcsök) próbálták az italokat ízletesebbé tenni. Az európai bevándorlók által különösen sok "hozzávaló" - így például a likőrök - érkezett Amerikába. Ezzel kezdetét vette a kísérletezőkedv, melynek eredményeként számos új, ízletes ital keletkezett.

A 19. század végére a koktélok Európában is megjelentek, ahol először a szállodákban hódítottak. Az áttörés a különleges italok fogyasztása iránti kedv növekedésével következett be, melyhez jelenősen hozzájárult a külföldi italkínálat robbanásszerű növekedése. A növekvő turizmus is sok új impulzust adott.
Kezdetben a koktélok különböző színű tömény italok egymásra rétegzéséből készültek: a nehéz, édesek alulra, a könnyebbek felülre, így a pohárban egymáson levő szép színes rétegekben gyönyörködhetett a fogyasztó. Csak később pártoltak át a mixerek a koktélok rázva vagy keverve készítéséhez.

Fontos kritérium volt és még most is az, hogy az italoknak - csakúgy mint egy fenséges ételnek - a szemet is gyönyörködtetnie kellett. Ezt többek között a különböző formájú poharak, valamint a díszítés eredményezte. A mixeléshez használt szeszes italok számának növekedésével egyre szaporodó lehetőségek tették szükségessé a különböző csoportokba rendezést. Így a "Short Drinks" csoportba tartoznak a rövid italok, melyeket vacsora előtti (Before-Dinner-Drinks) és vacsora utáni (After-Dinner-Drinks) alcsoportokba rendeznek. A különböző szörpökkel és levekkel felöntött alkoholok a "Longdrink"-ek közé tartoznak. A rövid és hosszú italok az elkészítés módja, a hozzávalók és a felhasználás alapján tovább kategorizálhatók. Így több mint 30 csoport létezik, melyek mindegyikét különböző alkalmakra kínáljuk.


(www.hotdog.hu/koktel_1/kokteltortenet/a-koktel-tortenete)
 
 
0 komment , kategória:  Koktélszalvétáimhoz  
Törpés szalvétagyűrű:
  2012-05-28 14:27:18, hétfő
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétagyűrűk:  
Csokoládéból készített szalvétatartók:
  2012-05-28 13:03:52, hétfő
 
 



Link



Link
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétatartók:  
Nagynénémtől Németországból kapott szalvéták:
  2012-05-27 11:20:44, vasárnap
 
  Ma jött haza Marika nagynéném egy hét után Németországból, s ezekkel a szalvétákkal lepett meg engem. Az első kettő koktélméretű, az utolsó normál méretű szalvéta, mindhárom többrétegű. Egy-egy csomaggal kaptam belőlük, bárkivel szívesen cserélek, akinek megtetszenek:



Link

Az első két koktélmérető szalvéta Zeeman-os,22x22 cm-es nagyságú, a harmadik -normál méretű-szalvéta 4you márkájú,33x33 cm-es nagyságú. Mindhárom háromrétegű szalvéta.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 865 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 133
  • e Hét: 261
  • e Hónap: 2724
  • e Év: 8740
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.