Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 328 
Bolgárkertészek, a zöldségvarázslók
  2012-07-31 19:20:11, kedd
 
 
Bolgárkertészek, a zöldségvarázslók

Manapság már kiszorultak a piacról, sajátos termesztési módszereiket felülírta az idő és az egykor népes bolgár kolónia kis híján eltűnt. Pedig a XIX. század végétől a XX. század végéig a bolgárkertészek meghatározó szerepet töltöttek be a magyar zöldségtermesztésben. Akik maradtak, azok is inkább virágtermesztéssel foglalkoznak.

A XIX. század végén hazánkba érkezett bolgár kertészek újszerű tudománya a náluk 500 évig regnáló törököknek köszönhető. Többféle történet kering arról, hogy a török uralom miként vezetett a bolgár zöldségtermesztés modernizációjához. Az egyik szerint a török megszállók magukkal hozták saját agrikultúrájukat, és mivel hosszabb időre rendezkedtek be, így a korrekt ellátmányozás érdekében a helyi lakosokat is kiművelték. A törökök Trnovo környékén kertészközpontokat hoztak létre, s ennek köszönhetően alakulhattak ki a kertészdinasztiák. Innen eredeztethető, hogy a bolgár kertészek szakszavai mind-mind török gyökerűek.

A rengeteg és fajta zöldséget nekik is köszönhetjük

Egy másik elmélet szerint szintén a török uralom vezetett el a bolgár agrikultúra ugrásszerű fejlődéséhez, azonban ebben a történetben a törökök nem mint oktatók, hanem mint elnyomók jelennek meg. A bolgároknak meghagyott 100X100 lépésnyi földterület minél jobban, gazdaságosabban való megművelése vezetett az úgynevezett bolgárkertészet kialakuláshoz.

Mit is az a bolgárkertészet?

A kis terülten történő gazdálkodásnak köszönhetően fejlődött ki a melegágyi előhajtatás, a fiterás, avagy a parcellákkal barázdált termőföld és a bolgár kerekes öntözés. A bolgár kerék egy ókori gyökerű találmány, ami a bolgárkertészek magyarországi megjelenésekor új dimenziót jelentett a magyar agrikultúrában. A vízpartra épített, ló hajtotta bolgár kerék jóvoltából a parcellák közötti árkokban folyamatosan volt víz. Ennek köszönhetően a termények vízellátása szinte állandó volt, hiszen a kertészek a parcellák szélén lévő gát kinyitásával azonnal el tudták árasztani a megfelelő parcellát vízzel. A melegágyakban előhajtatott magokról a parcellákban a magyar termelők zöldségei előtt már legalább egy hónappal megjelentek a bolgárkertészek terményei.

Úgy mondják, tízszer annyit tudtak termeszteni ugyanakkora helyen, mint a helybéliek Úgy mondják, tízszer annyit tudtak termeszteni ugyanakkora helyen, mint a helybéliek

A speciális tudással bíró kertészek egy része - mivel hazájában nem akadt elég munka - elvándorolt, főleg a Dunától északra fekvő területekre, s letelepedvén ott próbálták eladni a maguk által termelt zöldségeket. Nekik köszönhetően vált mindennapos zöldségünkké a paradicsom és a paprika. Ők honosították meg nálunk és a Monarchia területén a spárgatököt, a padlizsánt, a póréhagymát, a fekete babot, sőt salátát és uborkát is termesztettek.

A XIX. század végén már szinte minden magyar város környékén megtalálhatóak voltak a bolgárkertészek. Újszerű technikájuknak, izgalmas és korán termő zöldségeiknek, valamint jó áraiknak köszönhetően megbecsült tagjai voltak a közösségeknek. Ekkortájt a Magyarországon élő bolgár közösség lélekszáma elérte a huszonötezret.

Sopszka, a bolgár saláta

A bolgárok eleinte télidőben hazatértek hazájukba, de aztán hamar megtelepedtek, s mikor már nem csak bérelt földeken gazdálkodtak, dinasztiák nőttek fel Magyarországon. A bolgárkertészek munkaközösségekben dolgoztak, eleinte nem szívesen vettek fel magyar idénymunkásokat, őrizték a titkaikat. Együtt laktak, étkeztek és dolgoztak.

A bolgárkertészeknek köszönhetően volt friss zöldség az első világháború alatt és után, ám a világháborúban sokukat hazahívták, s már nem mind tértek vissza Magyarországra. Ennek ellenére a húszas évek végén közel harmincezer bolgár élt hazánkban. Ez a szám azóta fokozatosan csökkent. A bolgárkertészek módszereit meghaladta a technika, de mindenképpen sokat tanultunk tőlük, elsősorban a melegházi termelést és az öntözést, a kis területen sokféle, szimbiózisban történő termesztést.

A különféle töltött és rakott zöldségételek népszerűek a bolgár konyhában A különféle töltött és rakott zöldségételek népszerűek a bolgár konyhában

Mit köszönhetünk még a konyhában a bolgároknak?

Igazi mediterrán konyha a bolgároké, sok zöldséggel, bárányhússal, rengeteg tejtermékkel. Egyértelműen érződik a török és görög hatás, sok ételük igen hasonlít a környező országok jellegzetes ízeire.

A legismertebb bolgár fogás a sopszka saláta, a görög salátához hasonlóan paradicsom, uborka, hagyma, olykor paprika - és kötelezően sós juhsajttal készül. A nyári melegben szinte mindennapos előétel tarator, a joghurtos uborkaleves, amit kaprosan készítenek, és jól behűtve, frissítőként kínálnak.

Nemzeti ételük a gyuvecs, a cseréptálban sült rizses-húsos rakott lecsóféleség, amelyre - mint a lecsóra is - igaz, hogy ahány ház, annyi módon készül. Rakott ételeik közül leghíresebb a görögökéhez hasonló muszaka, a darált húsos rakott padlizsán, és a török-görög hagyományok mentén legnépszerűbb desszertjük a baklava.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Engedjem, hogy a nejemnek az exe csináljon gyereket?
  2012-07-31 19:02:26, kedd
 
 

Engedjem, hogy a nejemnek az exe csináljon gyereket?

Sokan mondják, hogy nem szabad fiatalabb nőkkel kezdeni, mert csak a baj van velük. Hát, én most a saját bőrömön tapasztalhatom, milyen is ez. Szeretem a feleségemet, és a csillagokat is lehoznám neki az égről. De amit most kér, az egyszerre felháborít és kétségbe ejt.

Csilla huszonhat évvel fiatalabb nálam, nemsokára betölti a harmincat. Amikor megismerkedtünk, minden klappolt köztünk, elég jól tartom magam, azt mondják, nem is nézek ki többnek negyvenötnél. Ő pedig esküdözött, hogy mindig is egy ilyen érett, komoly, tapasztalt férfira vágyott, amilyen én vagyok. Megértjük egymást az élet minden területén, imádunk vitorlázni, síelni, utazgatni, és a vállalkozásomba is besegít, mert remek üzleti érzéke van.

Vitorlázni vittem az exet

Csilla volt már egyszer férjnél, a házasságából van egy négyéves kisfia, akivel szintén jól ki tudunk jönni. Eleinte tetszett, hogy Csilla jóban van az exével, baráti a viszonyuk, az is megtörtént, hogy az exe és az új nője is eljött velünk vitorlázni, és tényleg nagyon jól szórakoztunk.

Értelmes, intelligens nőnek tartom Csillát, áldottam a szerencsémet, hogy megismerhettem, és hogy elfogadott engem, sőt, azt is mondhatnám, rajong értem. Abban is nagy szerencsém volt, hogy Csillának már van gyereke, így nem kellett attól tartanom, hogy egyszer csak rátör majd az anyaság utáni vágy, mert abban én nem tudok neki segíteni.

Nekem van két felnőtt fiam, a válásom után elég kalandos életet éltem, és mindig féltem, hogy egyik barátnőm majd azzal áll elő, hogy gyereket vár tőlem. Nem akarok már gyereket, nem akarok már több utódot, úgy érzem, az életemnek ez a korszaka már lezárult. Így aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve néhány évvel ezelőtt elköttettem az ondóvezetékem. Csilla tudott erről, úgy jött hozzám, hogy megértette, nekünk soha nem lehet közös gyerekünk. Elfogadta ezt a helyzetet, hiszen ott volt neki a kisfia, akit mindenkinél jobban imád.

Belebetegedett, amikor az exe nője terhes lett

A baj akkor kezdődött, amikor az ex-férje barátnője terhes lett. Csilla egészen összeomlott, napokig nem lehetett beszélni vele. Azt hajtogatta, hogy Misunak, a kisfiának lesz egy féltestvére, akinek nem ő az édesanyja, és ezt ő nem tudja megemészteni. Hiába magyaráztam, hogy a gyereknek csak jó, ha lesz egy féltestvére, és miért lenne baj, hogy csak apai ágon rokonok, nem lehetett vele beszélni.

Odáig is elment, hogy felkereste a barátnőt, és megkérte, vetesse el a gyereket, hiszen nem házasodtak össze, és ki tudja, mi lesz köztük, együtt maradnak-e egyáltalán, és ha netán szakítanak, ő nem fogja tudni feldolgozni, hogy a kisfia testvére egy olyan nőnél van, akit ki tudja, merre sodort az élet.

Nagy botrány volt, a nő zokogva rohant Csilla exéhez, Péterhez, hogy azt kérték tőle, ölje meg a magzatát, mire az ex-férj felrontott hozzánk éjnek éjjelén, hogy kérdőre vonja a feleségemet. De az csak zokogott, hogy Misunak nem lehet másik nőtől testvére. Nyugtatót kellett adni neki.

Azt mondta, gyereket akar az extől

Az idő aztán mindent megoldott, mert szegény nő elvetélt még a harmadik hónap előtt, nem volt szükség művi beavatkozásra. De Csilla nem nyugodott meg, időről időre előjött benne, hogy mi lesz, ha egyszer Misunak lesz egy testvére egy másik nőtől.

Egy nap felvidulva ébredt, csak úgy ragyogott a boldogságtól, hogy hajnalban rájött, mi a megoldás. Kíváncsian hallgattam. Azt találta ki, hogy beszél az exével, csináljanak Misunak egy kistestvért, akit, persze majd mi nevelünk fel, akár a nevemre is vehetem, és így lesz Misunak vér szerinti, igazi kisöccse. Megszólalni se tudtam a döbbenettől, ilyen hülye ötletet még soha nem hallottam.

De ráhagytam, mert annyira fel volt dobva, hogy nem akartam elrontani a kedvét, titokban pedig abban reménykedtem, hogy ebbe az ex úgyse megy bele, tekintve, hogy azóta is együtt él azzal a nővel, és már az esküvőt tervezgetik.

Szerintem vissza akarja szerezni az exét

De tévedtem. Csilla ezután nem beszélt a tervről, de egyik nap azzal jött haza, hogy minden rendben, Péter, az ex belement a tervbe, sőt, a barátnője sem ellenezte a dolgot. Kész tények elé lettem állítva. Elborult az agyam. Üvöltöttem, hogy nem erről volt szó, amikor elvettem, abban állapodtunk meg, hogy nem lesz több gyerek. De ő arra hivatkozott, hogy ez csak az én nemzőképtelenségem miatt volt, arról nem volt szó, hogy neki mástól se lehet gyereke.

És elkezdett nyúzni, zsarolni, hogy képes lennék Misut megfosztani egy testvértől, aki egész életében a támasza, társa lehet. Azt is mondta, hogy természetesen nem természetes együttléttel kíván teherbe esni, hanem művi úton, ezzel a feltétellel egyezett bele Péter új nője is. De én tudom, hogy ez nem így lesz, mert Csillának tűiszonya van, és akkor se feküdne kórházba, ha az élete múlna rajta.

Amúgy is láttam már számtalanszor, hogy hogy néznek egymásra Péterrel még mindig, szinte felfalják egymást a szemükkel. Az az érzésem, hogy ez a gyerek project csak egy ürügy, és a háttérben az van, hogy Csilla nem akarja, hogy az új nőt Péter elvegye, hanem ő akar visszamenni hozzá.

Félek, meggyűlöl, ha útját állom

Sok mindent megéltem már, de ilyen képtelen helyzetben még sose voltam. Itt ez a nő, akiért azt hittem, akármire képes lennék, erre azzal áll elő, hogy gyereket akar az exétől, akit velem akar felneveltetni. És ez még a szelídebbik variáció. Mert mi van, ha a dologból szex lesz, a szexből újabb összemelegedés, az újszülött pedig szépen összehozza őket? Ugyanakkor, ha nem megyek bele, és nem engedem a babaakciót, félek, meggyűlöl érte.

Nem szeretném az egész hátralévő életemben azt hallgatni, hogy miattam nem szülhetett még egy gyereket, és hogy én akadályoztam meg, hogy Misunak testvére legyen. Komolyan számítok a segítségükre, tanácsaikra, kérem, ne hagyjanak cserben.

György történetét lejegyezte Kóbor Kata
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apró érintések
  2012-07-31 13:32:33, kedd
 
  Apró érintések

Igaz történet a szívbéli jóságról: Nem messze élt 1 idős hölgy. A férje meghalt 5 éve, 2 éve pedig lánya férjével és 2 gyerekével autóbalesetben.

Mikor jöttem az iskolából hazafelé, az ajtaján láttam 1 hirdetést amire az volt írva : "Elvesztettem 2000 Ft-, aki megtalálja-hozza vissza legyen szíves,a 76-os lakásba,mert kevés a nyugdíj és nem tudok miből ételt venni" Kivettem a tárcámból 2000 forintot és felmentem az 5-ödik emeletre.

Mikor odaadtam az idős hölgynek a pénzt,elsírta magát és így szólt:
"Te vagy a tizenkettedik ember,aki felhozta nekem a pénzt.Köszönöm."

Elmosolyogtam magam és odamentem a lifthez,mikor a nénike így szólt:"Lányom,vedd le azt a hirdetést,mert azt sem én írtam." Az öreg hölgy állt és könnyek hulltak a szeméből.
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
Az öregember.
  2012-07-31 13:23:28, kedd
 
 
Az öregember.

Az öregember. Mindenki csak így hívta. Bizonyára volt valódi neve, mint mindenki másnak, de én nem tudtam róla. A korát tekintve pedig semmi sem indokolta, hogy öregembernek hívják. Talán a mozgása kissé lassúnak tűnt olykor és őszes szakálla bajusza, ami öregségre utalt. Amikor megkérdezték mikor született csak annyit válaszolt szerényen és halkan ---nem tudom már nem emlékszem rá. Öltözete mindig szerény tiszta és rendezett volt, ami abban a korban valóban feltűnést kelthetett a korombeli gyerekek körében. A felnőtteket nem igazán érdekelte a jelenléte, mert egy kissé flúgosnak képzelték. Hozzá teszem mindez alaptalannak tűnt számomra akkor és most egyaránt.
Az öregember, kora tavasztól késő őszig a Dunán halászott és egy kis halászkunyhóban lakott a folyóparton közel a vízhez. Azt mondta szereti érezni a Duna vizének frissítő illatát.
Mi gyerekek úgy öten hatan a faluból kijártunk rendszeresen a Dunára oda ahol az öregember
élt és halászott. Többször megfigyeltük, ahogy rendezgeti és tisztogatja a hálóit és valamennyi
halászkellékét. Megragadott milyen alapossággal, figyelemmel és gondossággal tette mindezt.
Még bennünk, gyerekekben is csodálatot ébresztett mindennapi tevékenysége, megfontoltsága.
Na, egyszer aztán elhatároztuk, hogy kissé megtréfáljuk az öregembert remélve micsoda jó tréfa kerekedik ki belőle. Már előre izgultunk, amikor tervezgettük miképpen fogunk kitolni vele.
Úgy is volt Másnap már jó korán elindultunk ki a vízhez lévén, hogy nyári szünet volt az iskolában és
végtelennek tűnő szabadidővel rendelkeztünk valamennyien. Legalábbis akkor úgy éreztük.
Lestük az öregembert, ahogyan előkészíti a hálóit amit kivisz a vízre és kiveti. A többi ott volt felakasztva a helyén amelyeket előző este javított ki. Még ott voltunk előző nap, amikor késő délután
fáradtságos munkával újból szőtte a hiányos kiszakadt helyeken.Na, ez aztán kapóra jött.
Alig vártuk, hogy elhagyja a kunyhót az öregember berakja a kellékeit a csónakba és kievezzen a vízre.
Nekünk se kellet egyéb. Uccu neki,össze vissza kötöztük a kijavított hálót a mellette heverő még javításra szoruló ócska hálókkal szákokkal és damilkötegekkel.Ez aztán jó móka lesz törtünk nevetésbe fulladva. A hahotázástól szinte megfájdult a hasunk. Aztán hogy teljes legyen az örömünk
a hálóhoz vezető néhány méteres úton kezünkkel kiszedtünk egy jókora árkot majd letakartuk
hatalmas lapulevelekkel. Most aztán valóban itt volt a nagy öröm, mert az öregember megmaradt
hallevesét a bográccsal együtt a vesszőkből font ajtó fölé raktuk,hogy éppen lezuhanjon, amikor kinyitja. Már alig vártuk, hogy megjöjjön az öregember az előző este kirakott hálók felszedése után.
Közeledett a csónak. Az izgalomtól szinte valamennyiünknek elállt a lélegzete. Elbújtunk, hogy meg ne láthasson minket, mert attól féltünk még felismer minket és szóvá teszi a szüleinknek.
Na végre kikötött a csónak a parton. Lélegzet vissza folytatva vártuk, hogy kilépjen a partra és kezdődjön, amire annyira vártunk. Kezdődött is de nem akár hogy,hiszen az öregember egyből a
kunyhóba ment a tároló edényért amibe elteheti a reggeli fogást. Volt ám nevetés amikor kinyitotta a
kunyhó ajtaját mert a bogrács azonnal a fejébe állt meg. Még a vér is csorgott a fejéből. Ez aztán a
nagy mulatság. Próbáltuk titkolni a rejtekhelyünket ezért a tenyerünket a szánk elé szorítva nevettünk, de nagyon. Aztán az öregember sietett a vízhez lemosni a vért arcáról de éppen azon az úton haladt amelyen a gödröt vájtuk és letakartuk lapu levéllel. Mondanom sem kell terült akkorát
hogy öröm volt nézni. De már akkor egyikünk sem bírt magával és kifakadt belőlünk a nevetés. Csak nevettünk és nevettünk már nem tudtunk ellenállni. A hasunkat fogtuk és fetrengtünk a földön.
Aztán láttuk hogy az öregember felfigyelt és meglátott minket. Megijedtünk, elszaladtunk.
Arra már nem figyeltünk hogy nem a jó irányba futunk mivel itt az élő Duna és a holtág között egy félsziget voltunk. Nem messze futottunk mert láttuk hogy nem jön utánunk. Továbbra is rejtőzködtünk. Az ijedtség nem vette el az örömünket. Az öregember ugyancsak megüthette magát, mert nagyon nehezen tápászkodott fel. De amikor láttuk milyen sántikálva megy a vízhez hatalmas
nevetés lett úrrá rajtunk. Mekkora élményben volt részünk pedig még a hálót nem is látta.
Tovább lestük, ahogy megtisztítja arcát a Duna vizében és elindul vissza a kunyhó felé.
Kellett a háló hogy kivesse a délelőtti húzáshoz. De amikor oda ért és nézte, hogy mi történt
a hálóval nagyon elcsodálkozott, mert ő nem így hagyta itt. Ez már csak egy kis plusz volt nekünk
az amúgy is fájó hasunknak. Még a Dodi meg is jegyezte nagy hahotázás közepette,ez a háló ma nem lesz kivetve!Szerintem az öregember is tudta, hogy ma már nem halászik, mert túl sok ez mára.
Láttuk, hogy nem megy vissza ki a vízre. De akkor most mit csináljunk?Arra, nem mehettünk, mert féltünk más irányba pedig nem lehet kijutni a félszigetről. Ez aztán a nem vicces!Tovább néztük
az öregembert. Csakhogy nem vettük észre az idő múlását. Mindössze abból gondoltuk ,hogy eljárt az idő,hogy nagyon éhesek voltunk a nap pedig már átbukott a fejünk fölött. Észre sem vettük, hogy délután van. Az öregember kimosta a bográcsot a homoktól majd elkezdett főzni a frissen kifogott
halból. Nagyon nehezen telt az idő,részben az éhség miatt másrészt pedig a kilátástalan helyzetünk miatt. Az a másfél óra, amíg az étel elkészült nagyon hosszúnak tűnt szinte egy örökké valóság volt.
Amikor az étel készen lett az öregember tett néhány lépést felénk aztán ideszólt hogy menjünk közelebb a tűzhöz. Nem volt mit tenni. Az éhség legyőzte a félelmet. Óvatosan közeledtünk, majd amikor oda értünk szépen lassan helyet foglaltunk a már kialvó félben lévő tűz mellett.
Akkor fatányérokat hozott elő a kunyhóból,szedett a halételből mindenkinek ő maga pedig fogta az általunk megrongált hálót rendbe hozni. Mi csendben ültünk és fogyasztottuk az ételt, amely olyan finom volt amilyet azóta sem ettem életem során. Már nem nevettünk. Nem mertem a szemébe nézni az öregembernek, és úgy éreztem, hogy a többiek sem. Sőt egymáséba sem. Miközben a hálót javította a kezét elvágta egy éles eszköz amivel dolgozott. Láttuk, ahogy törölgeti a vért a kezéről de már ezt egyáltalán nem találtuk viccesnek. Hirtelen Éreztem valamit,valamit ami a szívemet és az elmémet egyaránt szorította. Amikor megettük azt a finom ételt már késő délután volt sötétedett.
Elindultunk hazafelé. Az öregember utánunk szólt gyerekek, gyertek máskor is szívesen látlak.
Ekkorra az a fura érzés, amit éreztem már könnyeket csalt a szememben és nem mertem senkire sem
nézni. Szótlanul mentünk egész úton hazáig,talán még köszönéskor sem mertünk egymásra nézni nehogy
megpillantsuk egymás szemében a könnyeket. A nyár végén elköltöztünk szüleimmel más városba.
Most sok-sok év elteltével ismét itt állok a Duna partján azon a helyen ahol midez megtörtént.
Emlékemben tör elő e történet s közben a vizet bámulom. Az előttem elhaladó szárnyasból szinte alig
látok valamit a könnyeimen át. Lassan teljesen úrrá lesz rajtam az érzés amit akkor éreztem amikor mindez történt. Az a sok évvel ezelőtti nap határozta meg az életemet. Igyekeztem másoknak azt adni amit tőled kaptam öregember. Mindig arra vágytam, hogy olyan lehessek, mint te. Szerettem volna fölemelkedni emberi magasságodhoz. Tudom, hogy most is nézel s látod ahogy sírok.
Örülnék, ha büszke lennél rám. Hatalmas kincs amit tőled azon a napon kaptam tanulságként.
Köszönöm, öregember.
Köbli Ernő
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
Fügés finomságok füge függőknek
  2012-07-30 22:02:20, hétfő
 
 
Fantasztikus látni a mediterrán országok kertjeit, ahol szinte minden háztartásban van egy-egy óriási, koros fügefa, ami júliustól rengeteg gyümölccsel örvendezteti meg a lakókat.

Édes, mézes, puha, titokzatos - nem véletlenül komoly a szimbolikus jelentése

A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk, a Földközi-tenger környékének minden országában fontos gyümölcs, de Kis-Ázsiában is termesztik, és mára Amerikában is elterjedt. A fügefa (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik (Moraceae), rokona tehát a lakásokban gyakori ficus, a gumifa és az eperfa is. A füge 3-10 méteres cserjéjén júliustól októberig teremnek a 3-5 cm nagyságú körte vagy csepp alakú termések. Húsa pirosas, lédús, apró magvakat találunk benne. Itthon a buda-vidéki domboldalakon, Budafok, Nagytétény, Érd, Diósd és Törökbálint környékén vannak régi hagyományai a fügének. Kisebb ültetvényeket a balatoni szőlőhegyek lejtőin is felfedezhetünk. Szépen díszlő példányai mediterrán hangulatot árasztanak.

Fügetörténelem

A fügefa ősi kultúrnövény voltát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ásatásokon 7000 éves fügemaradványokat is találtak már régészek. A fáraók kedvelt gyógynövénye volt, az egyiptomi középbirodalomból egy leleményes kertészt és idomított fügeszedő majmait ábrázoló alkotás maradt fenn. A Bibliában a fügefát a jó és a rossz tudás fájának tartották, fügefalevél volt Ádámon, amikor belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, mely az ígéret földjének is jelképe. Az Énekek énekében mint a termékenység és érzékiség szimbóluma szerepel. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot. A rómaiak már 29 fügefajt ismertek. Hazánkban a 16.századtól terjedt el.

Fügeszimbolika

Önmagában, salátákban, befőttnek, bornak, bundában sütve is különleges Önmagában, salátákban, befőttnek, bornak, bundában sütve is különleges

A fügefa régóta a termékenység, a házasság, a szerelem szimbóluma. Indiában a füge szent fa, aki egy fügét kivág, olyan bűnt követ el, mintha egy papot ölt volna meg. Vallási rituáléik során a fügefa a nő, a banán a férfi, gyakran még össze is házasítják őket. A muszlimoknál is szent gyümölcs.

Gyógyító füge

Az ókorban a termés gyógyító erejét kimerültség ellen, gyors roborálószerként alkalmazták. A fügének nagy a cukortartalma, a belőle készített pép pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre, torok- és fülfájás esetén is használták. Nyers állapotban emésztési zavarok, székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és tüdőbaj esetén régről ismert házi szer.

A füge segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír.

Aszalva is felhasználhatjuk rengeteg módon

Hogyan fogyasszuk?

Édes ételekhez, nyers sonka és szalámi mellé, sajtokhoz. Az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastul. Salátákba kitűnő, párolva isteni köretet készíthetünk belőle. Az érett gyümölcs csupán néhány napot bír ki a hűtőszekrényben. Aszalni a magyar fajtákat nem lehet.

Dzsemet, lekvárt és bort, pálinkát is készíthetünk belőle, hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács.

Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge

Töltött füge

Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr

Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.

Csirkemell fügés camembert-szósszal

Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
10 dkg aszalt füge
10-15 dkg camembert
2 citrom
5 kanál méz

bors
olaj a sütéshez

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Kevés olajon átsütjük mindkét oldalát. Közben a fügéket 10 percig áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljanak, majd kis cikkekre vágjuk. A sajtot felkockázzuk.
Kivesszük a megsült húst az olajból. A zsiradékból egy keveset leöntünk, hogy a mártás ne legyen túl olajos. Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét és a mézet, beledobjuk a fügét és a sajtot. Egyet rottyan, és már kész is az étel. Köretként párolt rizs ajánlott.

A fügefa óriásira megnőhet, nagyon impozáns és mediterrán hangulatú A fügefa óriásira megnőhet, nagyon impozáns és mediterrán hangulatú

Fügebefőtt

Hozzávalók:
éretlen füge
cukor
szalicil

Elkészítés: A fügéket megmossuk, villával több helyen megszurkáljuk, lemérjük, és egy edénybe tesszük. Hozzáadunk ugyanennyi cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön 1 órát főzzük lefedve. Kiszedjük és üvegbe tesszük a fügéket. A levet újraforraljuk, majd leszűrjük. A fügék tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, rászedjük a forró levet, lezárjuk az üvegeket, száraz dunsztba tesszük.

Fügés finomságok füge függőknek

Lehet lila vagy zöld is, ezek különböző fajták, de mindkettő ugyanolyan finom édes Lehet lila vagy zöld is, ezek különböző fajták, de mindkettő ugyanolyan finom édes
 
 
1 komment , kategória:  Nem saját recept  
Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől
  2012-07-30 21:56:49, hétfő
 
  Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől

Szegény férjem, biztosan nagyon megharagudna rám, ha tudná, mit csinálok. Pedig nem akarom megcsalni, csak egyszerűen találkozni akarok Lacival, a szemébe nézni és választ kapni.

Két nap elteltével a titkárnőm egy ismeretlen férfi látogatását jelezte
- Beengedhetem?
Laci volt.
- Nem gondoltam, hogy ilyen sokra viszed.
- Sokra? Ez csak a megérdemelt beosztás a sok tanulás után. Mi járatban vagy?
- Látni akartalak. Teljesen felborítottad az életemet.
- Nem gondolnám. Eltelt harminc év. Meg sem ismertél a találkozáskor. Ha annyira hiányoztam volna, akkor megkeresel. Én még mindig itt élek, te költöztél máshova. Arra sem emlékszel, hogy miért szakítottál velem. Légy őszinte, és mondd meg, hogy mit akarsz tőlem!
- Egy kis boldogságot. Még van jövője a kapcsolatunknak, ami annak idején befejezetlenül ért véget.
- Igen. A te jóvoltodból. Tudod, nagyon szenvedtem. Nagy sebet ejtettél rajtam. Évekig nem volt senkim, mert vártam, hogy visszajössz. Az a hét hónap nekem maga volt a mennyország. Aztán egyszer elmentem hozzátok, és te látni sem akartál. A válladat rángattad, amikor megkérdeztem, történt-e valami. Nem volt benned annyi becsület, hogy megmondd, találtál egy másik lányt. Inkább elbújtál előlem. Ez fájt legjobban. Ezért nem tudtam lezárni a kapcsolatunkat. Aztán jött a férjem. Benne megtaláltam azt a férfit, aki a társam lett. Érted? Nem a férjem, a társam. Nem hagynám el őt senkiért. Sőt! Nem tudnék neki fájdalmat okozni. Kérlek, hogy ne gyere többet! A házassági válságodat pedig oldd meg nélkülem.

Este a férjem szokatlanul csendes volt.
- Történt valami? - faggattam.
- Zsuzsa! Mit szólnál hozzá, ha felkeresném egyik régi barátnőmet?
Meglepődtem, és elmeséltem, mit tettem.
- Nem akartalak megbántani. Véletlenül találkoztunk, és randira hívott. Egyszer találkoztunk, és ma megkeresett. De kidobtam az irodából. Tudod, volt egy befejezetlen ügyem vele.
- És? Lezártad az ügyet?
- Egyszer s mindenkorra. Sokszor mondtam már, hogy szeretlek. Azt is tudom, hogy úgy kell viselkedni, hogy a másik szavak nélkül is érezze a párja szeretetét. De én most mégis elmondom még egyszer, hogy nagyon szeretlek.
Nemcsak üres szavakat mondtam, hanem tiszta szívemből ezt éreztem. És azt, hogy ő az, akivel a hátralévő életemet le akarom tölteni. A múlt pedig csak illúzió.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől
  2012-07-30 21:55:44, hétfő
 
 
Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől

Szegény férjem, biztosan nagyon megharagudna rám, ha tudná, mit csinálok. Pedig nem akarom megcsalni, csak egyszerűen találkozni akarok Lacival, a szemébe nézni és választ kapni.

Másnap csörgött a mobilom, de ismeretlen számot írt ki. Nem volt kedvem beszélni senkivel, ezért lenyomtam. Néhány perc múlva ismét csörgött. Laci volt az. (Az a közös ismerősünk adta meg a számomat, akinél én is érdeklődtem utána.)
- Zavarok? A tegnapi találkozásunk nagyon felkavart. Szeretnék veled ismét találkozni, ha lehetséges...
Majd kiugrott a szívem a helyéből. Természetesen igent mondtam. Másnap fodrászhoz mentem, és azt mondtam a férjemnek, hogy értekezletre megyek, és csak későn jövök haza. Máskor is volt ilyen, ezért nem lepődött meg.
Úgy éreztem magam, mint egy tini, amikor az étteremhez értem. Laci még nem volt ott. Megnéztem az órámat, késtem három percet, és azon gondolkodtam, bemenjek-e. Végül bementem és leültem az egyik asztalhoz. A pincér udvariasan lépett oda hozzám, letette elém az itallapot és magamra hagyott. Laci tíz perc elteltével érkezett meg,

- Ne haragudj, de nem indult a kocsim, taxit kellett hívnom... Örülök, hogy eljöttél. Még mindig nagyon szép vagy. Nem is tudom, hogy miért szakítottunk.
- Én sem tudom, és igazából erre lettem volna kíváncsi. Mesélj, mi történt veled az eltelt pár év alatt.
Belekortyolt a sörébe és mesélni kezdett. Megtudtam, hogy nem jó a házassága, a felesége iszik és megcsalja. Egy fia van, aki már nős, most várják az unokájukat. Csupa keserűséggel mondta mindezt, kisiklott életéért a feleségét hibáztatta.
- Nem gondolod, hogy igazságtalan vagy a feleségeddel szemben?
- Nem. Ha ismernéd, nem ezt mondanád. Mindenemet odaadtam neki. A szüleim lakást, kocsit vettek nekünk. De neki semmi nem volt elég. Többre vágyott. Elkezdett inni, ha nem vettem meg a bundát, ha nem mentünk kirándulni. Aztán addig-addig iszogatott, amíg alkoholista lett. - Hirtelen csend telepedett közénk. - És te boldog vagy?
- Igen. Két lányom van, és a férjem nagyon kedves, aranyos férfi. Nem hagynám el semmi pénzért... Azt hiszem, most már mennem kell. Örülök, hogy találkoztunk.
Megpróbált visszatartani, de nem akartam maradni. Amikor hazamentem, átöleltem a férjemet.
- Nagyon örülök, hogy vagy nekem...
- Mi ez a szentimentalizmus? - kérdezte, de boldogan viszonozta ölelésemet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől
  2012-07-30 21:54:25, hétfő
 
  Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől

Szegény férjem, biztosan nagyon megharagudna rám, ha tudná, mit csinálok. Pedig nem akarom megcsalni, csak egyszerűen találkozni akarok Lacival, a szemébe nézni és választ kapni.

Ennyi elég is volt. Év elején a megadott utcába mentem, és minden kirakatot alaposan megnéztem. De egyik kiírásban sem láttam a felesége nevét feltüntetni. Teljesen összefagytam az ácsorgásban, és alig vártam, hogy egy meleg teát ihassak valahol. Közben arra gondoltam, hogy szegény férjem, biztosan nagyon megharagudna rám, ha tudná, mit csinálok. Pedig nem akarom megcsalni, csak egyszerűen találkozni akarok Lacival, és a szemébe nézni. Annyira elgondolkodtam, hogy nekimentem egy alaknak. - Bocsánat - vetettem oda, és rá se néztem. Ő is morgott valamit az orra alatt, és bement a mellettem levő butikba.

- Azt hittem, már nem is érsz ide - fakadt ki az eladó olyan hangosan, hogy a nyitott ajtó mögött még én is hallottam. A férfi mondott valamit, de a nőt ez nem nagyon hatotta meg, vette a kabátját, és kiviharzott. A férfi maradt csak az üzletben. Valami azt súgta, hogy ő lesz az.
Benyitottam, és úgy tettem, mint egy komoly vásárló. Főleg fiataloknak való ruhákat árultak, de a lányaim öltözködését ismerve nem nagyon tudtak volna itt válogatni.

- Parancsol valamit? Segíthetek? - kérdezte, bár éreztem, hogy nem tudna segíteni.
- Köszönöm, csak nézegetek. Tudja, két lányom van, és szeretném őket meglepni valamivel.
- Jó, nézegessen! - nem tűnt barátságosnak. Gondoltam egy merészet. Fogtam a telefont, és úgy tettem, mintha telefonálnék. Eleinte oda sem figyelt, majd amikor elejtettem néhány szót a falujáról, már odanézett.
- Ne haragudjon, nem akartam kihallgatni, de hallottam, hogy említett egy számomra nagyon kedves községet.
- Igen. Sok ismerősöm lakik ott. Magának is vannak ott ismerősei? - kérdeztem ártatlanul.
Aztán odalépett mellém, és belenéztem a szemébe. Szinte borsózott a hátam. Igen, Laci volt az. Vártam, hogy esetleg ő is felismer, de továbbra is idegenként nézett rám. Nagyon csalódott voltam, de végül is harminc év elteltével mit is vártam? Hogy majd a nyakamba borul és azt mondja, hogy megbánta a szakítást?

Az eltelt idő alatt nemcsak én híztam meg, hanem ő is. Bemutatkoztam, és néhány nevet felsoroltam a baráti köréből, kérdezvén, ismeri-e őket.
Bólogatott.
- Igen? Akkor engem is ismerned kell - most már tegeztem. Megmondtam neki a lánykori nevemet. Eleinte nem esett le neki, úgy látszott, hogy az emlék, ami engem ennyi éven át kísért, neki nem jelentett semmit.
- Megváltoztál - ennyit tudott csak kinyögni.
- Te is - mondtam mosolyogva. - Azt hiszem, hogy én most megyek. Örülök, hogy találkoztunk.
Vártam egy visszatartó szót, vagy valami jelzést, hogy maradjak, de semmit nem szólt. Csendben csuktam be magam után az ajtót. Feltűnően szótlan voltam egész este, a férjem meg is jegyezte, tán csak nem vagyok beteg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől
  2012-07-30 21:52:54, hétfő
 
  Igaz történet: Megszédültem a régi szerelemtől

Szegény férjem, biztosan nagyon megharagudna rám, ha tudná, mit csinálok. Pedig nem akarom megcsalni, csak egyszerűen találkozni akarok Lacival, a szemébe nézni és választ kapni.

Azon a téli estén a gyerekkori emlékeimről meséltem a lányaimnak. Nagyokat nevettünk, amikor elmondtam, hogyan lógtam el az iskolából, hogyan hamisítottam az ellenőrzőbe anyu aláírását.
- Ezt nem mesélted el, amíg iskolába jártunk - nevetgéltek.
- Naná! Azért, hogy ti is ugyanezt csináljátok?

Régen voltunk így együtt. A nagyobbik lányom több száz kilométerre él a vőlegényével, a kicsi pedig az ország másik végében tanul az egyetemen. Karácsonykor végre megint több napig együtt lehettünk, és egymás szavába vágva poénkodtunk, nevetgéltünk.

- Anyu! Még nem is meséltél az első szerelmedről. Gondolom, hogy nem apu volt az első... - kérlelt a kisebbik lányom. Elgondolkoztam, hogy elmeséljem-e nekik, ha már ennyi ideig magamban tartottam, aztán úgy gondoltam, hogy harminc év távlatából már lehet. Még akkor is a régi emlékek jártak a fejemben, amikor lefeküdtünk. A férjemet szeretem, még ma is szerelmes vagyok bele, de az a fiú...

Még most sem tudom elfelejteni a gúnyos mosolyát, amikor szakított velem. Azt nem mondta meg, hogy miért, és talán emiatt nem tudtam sokáig elfelejteni. Talán azért nem tudtam felejteni, mert nem volt igazán vége. Ez egy befejezetlen história.
Két ünnep között alig vártam, hogy ismét munkába álljak. Felvettem egy ismerőssel a kapcsolatot, akiről tudtam, hogy ismerte régi szerelmem barátját. Meglepődött a hívásomon, de felkészültem, és hivatalos témára tereltem a szót. Aztán szép lassan a múltról kezdtem könnyed csevegésbe. Jókat nevettünk, de végig a torkomban dobogott a szívem. Végül megkérdeztem, hogy Laciról tud-e valamit. Hirtelen azt sem tudta, kiről beszélek.
- Ja, a Kovács Laciról! Nem nagyon. Megszakadt vele a kapcsolatom. Annyit tudok, hogy megnősült, és van egy fia. Úgy tudom, hogy a feleségének van egy butikja valahol a sétálóutcán, de nem nagyon megy...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nők 40: mit kap, aki beteg családtagját ápolta?
  2012-07-30 21:37:48, hétfő
 
 
Nők 40: mit kap, aki beteg családtagját ápolta?
2012. július 30. 17:18
Erdős Norbert kormánymegbízott, országgyűlési képviselő nyugdíjjal kapcsolatos kérdésben egyeztetett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott korábbi választópolgári megkeresések okán Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez fordult azzal a kérdéssel, hogy a beteg családtag ápolásával főfoglalkozásban eltöltött idő beszámítható-e a nők 40 éves munkaviszonyába a korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultság megszerzése érdekében - tájékoztatott a kormányhivatal sajtóreferense.

Ez a kérdés sokak számára problémát jelent, hiszen amellett, hogy a betegápolás erkölcsi kötelesség, ezzel egy időben komoly helytállást megkövetelő feladat is. Ennek okán történ a megkeresés, melyre Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere adott választ és rálátást. Bár az ilyen élethelyzet komoly krízishelyzet a család számára, a megelőző kormányzat intézkedéseinek hiányosságai olyan pénzügyi következményeket hoztak, melyek korrigálása az elkövetkezendő időszak feladata lesz.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alapvetően biztosítási elvre épül, amely mellett a szolidaritási elemek is jelen vannak. Balog Zoltán elmondása alapján, ezek érvényesülését meg kell határozza az, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlya és a jogosultság járulékfizetésen alapuló jellege ne gyengüljön. Az ápolási díj mérsékelt járulékfizetés ellenében beszámít a szolgálati időbe, s az ápolási díjban részesülők a nyugdíj összegének kiszámításakor kedvezményben részesülnek azzal, hogy az ápolási díj folyósítási ideje is a munkajövedelmek átlagával kerül elismerésre a nyugdíj összegében. Az ápolási díj összege tehát nem csökkenti a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet, s ily módon a nyugdíj összegét sem.

A miniszteri tájékoztatás alapján az ápolási díj idejének teljes értékű szolgálati időként elismerése azt jelenti, hogy nem csak a nyugdíjjogosultság esetében, hanem a nyugdíj összegének kiszámításakor is figyelembe kell venni. Az előrehozott öregségi nyugdíjat felváltó korhatár előtti ellátás megállapításakor e szabályok érvényesülnek.

A nők 40 év jogosultsági idő alapján megállapítható nyugdíj, jelentős kedvezményt tartalmaz, mert korhatárra tekintet nélkül teszi lehetővé a nyugdíjba vonulást egy olyan nyugdíjrendszerben, amelynek alapvető jogosultsági feltétele az előírt nyugdíjkorhatár betöltése. A ,,nők 40" elnevezésű 40 éves szolgálati idő után igényelhető nyugdíjazási rendszere egy korhatárra tekintet nélkül igénybe vehető nyugdíj, melynek folyósítási ideje lényegesen hosszabb, mint a korhatáron igénybe vett nyugdíjé. Ez jelentős engedményt jelent a korhatáros nyugdíjhoz képest, emiatt a jelenlegi helyzet szerint nem számítható be a szociális transzfer ideje, vagyis az ápolási idő a nyugdíjjogosultsági időbe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 328 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 328 db bejegyzés
e év: 4835 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 823
  • e Hét: 3829
  • e Hónap: 14512
  • e Év: 1536531
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.