Regisztráció  Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Csirkemell sajtmártással krokettel
  2012-09-16 07:07:41, vasárnap
 
  Sajtos burgonyagolyók (gyakorlatilag sajtos burgonyakrokett) kb. 25 db

0,5 kg főtt krumpli (a tél végi krumplik pont jók erre a célra)
2 db tojás
10 dkg liszt
10 dkg sajt (félkemény, nálam trappista)
só (kb. 1 ek)
őrölt fekete bors
+forgatáshoz zsemlemorzsa
+ sütéshez olaj

A kihűlt főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, vagy lereszeljük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
A masszából diónyi golyókat formálunk, és meghempergetjük őket a zsemlemorzsában.
Ezután bő, forró olajban, közepes lángon megsütjük őket.

Sajtmártáshoz:

5 dkg vaj
3 ek liszt
6 dl tej
só,bors
5 dkg sajt (nálam vörös cheddar)

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, majd a felforralt tejet óvatosan hozzáöntjük és azzal csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk és folyamatos kevergetés mellett kb. 5 percig főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a sajtot, utána ízesítünk ha még szükséges.

A csirkemell szeleteket (8-10 szelet volt) pedig sóztam, borsoztam, kevés fokhagymát törtem rá, és serpenyőben megsütöttem.
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
Sacher torta
  2012-09-15 10:09:57, szombat
 
  Sacher torta paleosan
18 cm-es tortaformához (8 szelet)

A tésztához:
80g méz
40g kakaópor
50g kókusz olaj
150g mandula/mandulaliszt
1/2 tk szódabikarbóna
3 tojás
1 rúd vanília
100g sárgabarack (2 db)

A sárgabarack püréhez/"lekvárhoz":
220g sárgabarack (maggal)

A "paleos csoki" mázhoz:
50g kakaó
50g kókusz olaj
40g méz

A tésztához a mandulát ledaráljuk finomra (aprítóban). Egy edényben alaposan összekeverjük kézi habverővel a tojásokat, mézet, kakaóport, kókusz olajat, a vanília rúd kikapart belsejét és a 2 kimagozott, leturmixolt sárgabarackot (én direkt kicsit darabosra hagytam a lekvár hatás miatt). Mikor szépen összeállt, hozzáadjuk a mandulát és a szódabikarbónát. 18 cm-es tortaformába öntjük és 175°C-on 25 percig sütjük. Ne ijedjünk meg, hogy felpúposodik, le fog simulni a teteje mire kihűl. Hagyjuk kihűlni.
A "lekvárhoz" a sárgabarackokat megmossuk, magozzuk, majd beledobjuk a turmixba/aprítóba és leturmixoljuk/pürésítjük. Ezt a kihűlt torta tetejére kenjük.
A "paleo csoki" mázhoz összekeverjük a hozzávalókat egy kisebb bögrében, majd először a torta tetejére öntjük körkörös mozdulatokkal, majd ami lefolyt és még többet egy lapos késsel szépen az oldalára kenünk.

Trükk: A szoba hőmérsékletétől nagyban függ mennyire kenhető a krém. Nyári melegben folyós. Ne ijedjünk meg, tegyük rögtön hűtőbe a tortát és nézzünk rá 5 perc múlva. Vegyük ki és a lefolyt részeket kenjük szépen az oldalára. Ha már megszilárdulóban van akkor önthetünk még rá kicsit, rásimogathatjuk az oldalára, tetejére, majd újra visszatehetjük. Én is sokat simogattam, dédelgettem, de a végeredmény magáért beszélt...

Link
 
 
0 komment , kategória:  egészséges édességek   
csirke bazsalikommal
  2012-09-08 12:13:51, szombat
 
  Hozzávalók
1 db csirke
5 dkg margarin
1 fej vöröshagyma (közepes)
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl bor (száraz fehér)
1 evőkanál bazsalikom (szárított, őrölt)
10 dkg sonka
10 dkg sajt (edami)
1 dl tejföl
izlés szerint só
szükség szerint liszt
A csirkét (kb. 1,20 kg) feldaraboljuk és besózva 5-10 percre félrerakjuk. Utána a lisztben megforgatjuk a margarinban pirosra sütjük, majd lecsöpögtetve félrerakjuk. Visszamaradó zsírjában a megtisztított, fölaprított hagymát megpirítjuk. A paradicsompürét hozzáadjuk, a borral felöntjük. Megsózzuk, morzsolt bazsalikommal fűszerezzük és jól kiforraljuk. A csirkét a mártásba rakva pároljuk, majd mikor a hús puha, apróra vágott sonkát meg reszelt sajtot adunk hozzá, végül a tejföllel dúsítjuk. Párolt rizs illik hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
Citromos csirke
  2012-09-08 12:11:57, szombat
 
  Hozzávalók
1 db csirke
4 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 1⁄2 dl bor (száraz fehér)
1 1⁄2 dl tyúkhúsleves
1 evőkanál rozmaring levél
1 db chilipaprika
1⁄2 db citrom (csak a héja)
6 cl citromlé
3 evőkanál olaj
izlés szerint só

A csirkét (konyhakész, kb. 1,5 kg) nagyobb darabokra vágjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a besózott csirkedarabokat közepes tűzön, időnkén megforgatva megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, egy kisebb piros apróra vágott chilipaprikát(vagy cseresznyepaprikát), majd felengedjük a borral. A serpenyőt lefedve lassú tűzön puhára pároljuk. A csirkét kivesszük, melegen tartjuk. A pecsenyelé tetejéről leszedjük a felesleges zsírt, majd beletesszük a csíkokra vágott citromhéjat, a citromlevet, és felengedjük a tyúkhúslevessel. Felforraljuk, és további 3 percig főzzük. A csirkét a mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizs vagy burgonyafánk való hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azték csirkemell
  2012-09-08 12:11:09, szombat
 
  Hozzávalók
1 kg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
só, bors, chili
1 doboz konzerv vörösbab
1 doboz konzerv csemegekukorica
ketchup
kakukkfű

A csirkemellfilét csíkokra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, majd rátesszük a csirkehúst, felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, chiliporral megszórjuk. Egy kis ideig főzzük, majd beletesszük a kukoricát, és a babot. Ketchuppal és kakukkfűvel ízesítjük. Párolt rizst adunk hozzá köretnek.
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
Hortobágyi palacsinta
  2012-09-08 11:54:49, szombat
 
  20 db sós palacsinta
5 rész paprikás csirke
10 dkg vaj
3 dl tejföl
1 db paradicsom
1 db paprika
1⁄2 csomag petrezselyemzöld
izlés szerint só
izlés szerint őrölt bors

A kész paprikás csirkét a mártásából kiszedjük, majd kicsontozzuk, csontját, bőrét eltávolítjuk, finomlukú húsdarálón megdaráljuk. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a főtt, darált szárnyashúst, kevés sóval, őrölt borsal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. 10-15 percig pirítjuk, majd a 20 db palacsintába egyenletesen elosztjuk. A palacsintákat hengeralakúra formázzuk, tűzálló tálba helyezzük, és a már kész paprikás csirke mártásával bevonjuk, leöntjük.
A kész, Hortobágyi húsos palacsinta dekorálása: tálaláskor erejétől megtisztított, szeletekre vágott csemege zöldpaprikával, paradicsommal és kevés tejföllel díszitjük.
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
Csirkemellkuglóf
  2012-09-08 11:52:56, szombat
 
 
1 kg csirkemellfilé
10 dkg gépsonka
25 dkg reszelt sajt (fele trappista, fele füstölt)
1 csokor snidling
20 dkg bacon szalonna
8 db tojás
1 db pritamin paprika
12 db magozott aszalt szilva

Egy kuglóf formát kibélelünk sütőpapírral. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kicsit megklopfoljuk, sóval, borssal, flekken fűszerkeverékkel fűszerezzük. A hússzeleteket egy sorban lerakjuk a kuglóf formába,erre rászórjuk a reszelt sajt felét, 6 szem aszaltszilvát teszünk rá, majd rárakjuk a sonkát, a felaprított snidlinget, ismét 6 szem aszaltszilvát, majd ráütünk 4 tojást (mintha tükörtojást készítenénk). Betakarjuk bacon-szalonnával, rárakjuk a felcsíkozott pritamin paprikát, rászórjuk a sajt másik felét, és 4 felvert tojást öntünk rá. Betakarjuk hússal. Forró sütőben kb. másfél órát sütjük. (250 fokon).
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
A gyros hús, pita, tzatziki
  2012-09-08 11:48:06, szombat
 
  Hozzávalók (a mennyiségeket szabadon variálhatod, ez kb. 4-5 személyre van):

- 1/4 csésze citromlé
- 1 teáskanál oregano
- 45 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva
- olívaolaj (jó a rendes növényi olaj is)
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt fekete bors

Egy tálban keverjük össze a citromlevet és az oreganot. Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkét, és hűtőben 15 percig pácoljuk. Vegyük ki a csirkecsíkokat a pácléből (1 evőkanál páclevet tegyünk félre a sütéshez). Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd közepes lángon süssük meg benne a csirkemellet a félretett páclével együtt, kb. 5 percig. Sózzuk, borsozzuk.

Nagyon finom, akár körettel is, de akkor is gyrosként, pitával és tzatzikivel a legjobb.

Pita (Görög lepénykenéyr)
Hozzávalók:
40dkg liszt
2dkg élesztő
1,5 csésze langyos víz
2 teáskanál cukor
1ek.étolaj
2 teáskanál só

Elkészítés:
A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk,az olajat,sót hozzákeverjük.Fél csésze langyos vízbe rakjuk a cukrot elkeverjük,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk.Ezután a liszthez öntjük az élesztőt,és a maradék vizet is.Jól összedolgozzuk,és szobahőmérsékleten megkelesztjük.Miután megkelt kb. 10-12 részre osztjuk,és még 15-20 percig hagyjuk kelni,míg a golyók duplájukra kelnek.(Konyharuhával letakarhatjuk.)Ezután a golyókból kerek lapokat formálunk kb.1-1,5cm vastagok legyenek.Olajjal kikent tepsibe rakjuk a lapokat,és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.Alulról a második sinen 4 percig sütjük az egyik oldalát,majd 4 percig a másikat is.Fehérnek,és puhának kell lennie.Kihülés után nylon zacskóba téve le lehet fagyasztani,hetekig eláll,de fagyasztás nélkül is ajánlatos zacskóba tárolni,mert így nem szárad ki.

Tanácsok:
A tepsit nem kell lisztezni,mert akkor beleragad!
(Nem tökéletesen olyan,mint amit Görögbe lehet kapni,de ott ugye másképp sütik.De még ez a legjobb az itthoniakhoz képest.Ezt legalább lehet tölteni!)

Tzatziki
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 20 perc

 
 
0 komment , kategória:  Húsos ételek  
Thai csirkeleves (Tom kha kai)
  2012-09-08 11:04:00, szombat
 
  Citromfüves, kókuszos csirkeleves

500 g csirkemell filé
5 cm-es db galgant
500 ml kókusztej
250 ml csirkeleves
100 g gomba (shitakee v. champignon)
2-3 citronella (thai citromfü)
4 db kaffir citrom levél
2 e.k. halszósz
1 db thai chilipaprika
1-2 e.k. limetten lé (zöld citrom)
nádcukor v. barnacukor
chili paszta
friss korianderzöld
A galgant, a kókusztejet, a csirkelevest, a citrom levelet és a citronellát egy wokba teszem (lehet sima fazékban is fözni!), hagyom, hogy felforrjon, majd visszaveszek a höböl és kb. 10 percig gyöngyözve fözöm a levest. Közben a csirkemellet vékony csíkokra metélem és a gombával együtt a leveshez adom. (Figyelem! ha szárított gombával késziti valaki, a gombát ajánlatos jó pár órával a fözés elött beáztatni!)
A csirkemellnek nem kell több, mint 5-8 perc fözési idö. Amíg fö a hús, szépen adogatom hozzá a többi füszert is és folyamatasan kóstolgatom. Mehet bele a halszósz, a chili paszta, a zöldcitrom leve, a cukor.
A levesnek csípösnek, enyhén édes savanyúnak kell lennie. De mindenki a saját ízlése szerint ízesítse kedvére.
Tálalás elött a leveleket és a citronellát, galgant ki lehet halászni, de az sem baj, ha benne marad.
Tálkákban szervírozom és megszórom friss, apróra vágott korianderzölddel.
 
 
0 komment , kategória:  Kínai  
Paradicsomos csirke
  2012-09-08 10:47:19, szombat
 
  Hozzávalók:

5 dl paradicsompüré
4 csirkemellfilé
2 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
olaj
szárított petrezselyem
A csirkemelleket csíkozd fel. A hagymát pici olajon pirítsd meg, és tedd bele a húst.

Önts rá egy kis vizet, és párold majdnem puhára. Tedd rá a lisztet, öntsd rá a paradicsompüréhez kevert petrezselymet, és főzd puhára.
 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2012.08 2012. Szeptember 2012.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 92 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 46
  • e Hét: 919
  • e Hónap: 6378
  • e Év: 33689
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.