Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Böjte Csaba : Ablak a végtelenre - részletek a könyvből
  2013-06-27 08:16:03, csütörtök
 
 
Az Egyház szent

Az Egyház szent, mert Krisztus teste, az isteni élet hordozója, és bűnös is, mert emberek közössége, akik igyekeznek ugyan a szentség útján járni, de gyakran előfordul, hogy nem sikerül nekik.

Minden emberi közösség, ideológia hordoz súlyos bűnöket, melyek közül a legtöbb néhány évtized alatt többet vétkezett, mint amenynyivel a kétezer éves Katolikus Egyházat vádolják.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba:Ablak a végtelenre  
Magyarnak lenni jó! Őstörténetünk fejezetei 1
  2013-06-27 08:11:29, csütörtök
 
  Magyarnak lenni jó! Őstörténetünk fejezetei 1


Link
 
 
0 komment , kategória:  Boldog napot  
Magyarságra nevelte felvidéki diákjait Anemzet tanító nénije
  2013-06-27 08:03:51, csütörtök
 
  Magyarságra nevelte felvidéki diákjait a nemzet tanító nénije

Nem tartja hőstettnek, hogy a szlovák törvények ellenére az elsők között kérte vissza magyar állampolgárságát Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a ,,nemzet tanító nénije", aki tavaly október 23-án elsőként kapta meg a Magyar Becsület Rendet.


A 101 éves, felvidéki nyugalmazott pedagógus harmadik éve él lakcím, szlovák igazolvány és szavazati jog nélkül. Ilonka néni lapunknak arról is beszélt, mit tett volna, ha interjúnkat Robert Fico szlovák kormányfő készítette volna vele.

- Mi a hosszú élet titka?
- Nem hiszem, hogy erre bárki is tudná a kielégítő feleletet. Mégis azt mondanám: életemben rengeteg szeretetet kaptam a sok száz tanítványomtól és a szüleiktől, ami tényleg hozzásegített a hosszú élethez.

- Tehát a szeretetnek megtartó ereje van.
- Nincs annál hatalmasabb erő a világon: átsegít minden bajon és gondon.

- Mitől lesz sikeres egy peda­gógus?
- Egyrészt attól, hogy megnyeri a gyermekek őszinteségét. Ehhez elmesélek valamit: egyik tanév elején megkaptuk a zenekönyveket a kilencedik osztály részére. Amikor átlapoztam, azt kérdeztem a gyermekektől, szerintük mi hiányzik az új tankönyvükből. Ők pedig azt válaszolták: a magyar himnusz. És tudjátok ti a magyar himnuszt? - kérdeztem, majd mélységes csend következett. Nem tudták! Akkor megsúgtam nekik, menjetek haza és mondjátok el édesanyátoknak, hogy ti magyarnak születtetek. Mi itt, az iskolában nem tanulhatjuk meg a magyar himnuszt, tanítsa ő meg nektek. Nem telt el sok idő, s egymás után jelentették: már tudják a Himnuszt. A másik titok az, hogy a jó pedagógus és növendéke között rendkívüli bizalom fejlődhet ki; amit nem mond el senkinek, elmondja a tanítójának. És én ezt elértem.

- De nem csak ez sorolható a sikerei közé.
- Kálváriás viszonyok között neveltük a sok magyar gyermeket, mégis sikerült beléjük ültetni a nemzeti identitást.

- Ön szerint ki az igazi magyar ember? Van olyan egyáltalán? Mit jelent magyarnak lenni?
- Ez nagy kérdés. Magyarnak lenni... Amikor lehetőség adódott, hogy felvegyük a magyar állampolgárságot, elsőnek jelentettem: nekem kell, mégpedig azonnal. Tudtam, nem lesz egyszerű, de nem volt ez hőstett. Nem felvettem, visszavettem: én még a Monarchiában születtem, magyarnak.

- Milyen érzés volt visszakapni?
- Óriási boldogság töltött el, amikor ezért Budapestre mentem a lányommal. Aki sajnos ezekbe a harcokba belehalt.

- Hogyan lehetett ezt elviselni?
- Még nincs elviselve. Még nem lehet...

- Mégis, azt látom, mosolyog. Hogyan lehet ilyenkor mosolyogni? Bár most már látom a könnyeket is.
- Nehéz. Hatalmas űr támadt bennem. Egy nótás kedvű, vidám gyermeket elveszíteni, orvosi hibából...

- ...de talán nemcsak orvosi hiba, hanem egy állam érzéketlensége is volt.
- Igen...

- Ha én most ebben a pillanatban Robert Fico lennék...
- Jaj! Káromkodnék!

- És hogyan tenné?
- Nem tettem még ilyet életemben. Most sem tudnék, csak nagyon haragudnék. Szidnám ezt a világot.

- Mi lenne a megoldás a kialakult helyzetre?
- A magyar összetartás, amely kissé hiányos ma. Amikor én felvettem a magyar állampolgárságot, azért is tettem, mert azt reméltem, hogy ezrek lépnek majd egyszerre. De a hatalom félelemben tartja a felvidéki magyarságot; a családosoknak pél­dául hosszú távon is mérlegelniük kell a döntéseiket.

- Ma már a nemzet tanító nénijének is nevezik. Milyen érzés 15 millió magyart tanítani?
- Eddig ahhoz voltam szokva, hogy a Balogvölgy tanító nénije voltam, ahol elértem azt, amit akartam: magyar gyermekek, a szlovák iskola közelsége ellenére, hajnalban kelve, autóbusszal utaztak Balogra a központi iskolába, anyanyelvükön tanulni. Rendkívüli megtiszteltetés ez nekem.

- Mit kíván a magyaroknak a nemzet tanító nénije?
- Összetartást, egy húron pendülést és egymás tiszteletét.

Kristály Lehel


Link
 
 
0 komment , kategória:  SZERETET  
Szőnyi Bartalos Mária : Kérelmem a kormányhoz!
  2013-06-27 07:59:25, csütörtök
 
  KÉREM A KORMÁNYT, HOGY VILÁGÍTSA MEG A FÖLDTÖRVÉNY ELŐNYEIT A MAGYAR NÉP SZÁMÁRA !

Ami elismerendő, azt elismerem és kiállok mellette, de ami szóvá teendő, azt szóvá teszem még akkor is, ha ez a tulajdonságom nem szimpatikus a mindenkori kormánynak. Még a FIDESZ volt kormányon, amikor az Európai Unióba való belépés előtt előkészítették az úgynevezett Földtörvényt. Talán, az uniónak való megfelelési kényszer helyett már akkor meg kellett volna kérdezni a kormánynak a magyar embereket arról, hogy mi a véleményük ebben a kérdésben. Ha már egyszer ez, akkor elmaradt, ezért - mivel egyike a sarkalatos törvényeknek a Földtörvény -, a szavazás előtti időszakban szükséges lett volna megkérdezni legalább levélben a magyar embereket a miniszterelnök úrnak, és bizony figyelembe kellett volna venni a mai kormánynak az emberek válaszait. Így, elkerülhető lett volna a tegnapi botrány, a káosz az országgyűlésben, és lehetett volna hivatkozni a magyar emberek megbízásának teljesítésére, ha megszavazzák, ha nem a Földtörvényt.

A miniszterelnök úr számtalan esetben a magyar emberekre hivatkozva tett vagy nem tett meg valamit, és a magyar emberek felhatalmazására hivatkozva még az Európai Unióval is szembe ment, amikor kellett. Nagyon helyesen.

Sajnálom, hogy szóvá kell tennem a Földtörvény elfogadása miatt elsődlegesen az emberekkel való megfelelő kommunikáció hiányát, és ebből fakadóan szóvá kell tennem azt, hogy - látva és hallva 2013. június 21-én az országgyűlésben azt, hogy a kialakult kaotikus állapotok ellenére is - a kormány részéről vállalva a szavazás hitelességének kockázatát, láthatóan és érzékelhetően "csakazértis" szavaztak a Földtörvényről. Ilyen kaotikus állapotok közepette nem 10 percre kellett volna felfüggeszteni az országgyűlés munkáját, hanem el kellett volna napolni a Földtörvény kérdésének szavazását, és bizony az emberek felé a megfelelő kommunikációval ismertetni részleteiben a Földtörvény előnyeit, mert a hátrányairól hallottak már eleget. Sajnálom, hogy - amennyiben aláírja a köztársasági elnök úr a Földtörvény megszavazásának érvényre juttatását - a miniszterelnök úr nem hivatkozhat soha, sehol a magyar nép felhatalmazására a Földtörvény esetére. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza vagy kinek nincs igaza.

Amit tegnap láthattunk, hallhattunk, az a mai kormány és az emberek közötti kommunikáció hiányosságainak felszínre kerülését bizonyítja most is számomra. Ugyanis, úgy tűnik, hogy az emberek háta mögött döntöttek a demokráciában.

Összefoglalva: Óriási kommunikációs hiányt véltem felfedezni a kormány részéről a Földtörvény esetében, amelynek a következménye lett 2013. június 21-én az országgyűlésben elhatalmasodott káosz.

Megismétlem, hogy mindenki számára érthető legyen:
Nem a FIDESZ hibájáról írtam, hanem a kormány kommunikációs hiányáról abban az értelemben, hogy a Földtörvény előnyeit nem kommunikálta az emberekkel. Hiányolom továbbá az írott sajtó munkatársainak az előzetes véleményformáló írásait, és a TV szerkesztőinek hiányosságait, mert a Földtörvény előnyeiről előzetesen nem készítettek riportokat, de meg sem kérdezték az előnyökről a szakembereket, politikusokat, illetve a miniszterelnököt. Miért nem tették meg? Így, csak a Földtörvény hátrányait ismerik az emberek.
Vagy talány a Földtörvénynek nincsenek előnyei?
Nagyon várok egy olyan kormányszintű kommunikációt vagy ismertetőt, írásokat, interjúkat a televízióban, amely a Földtörvény előnyeire világít rá - példákkal illusztrálva - az emberek számára olyan stílusban, hogy mindenki megértse.

Komárom-Szőny, 2013. június 22.


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Magyarország történelme és kultúrája Trianon ellen
  2013-06-27 07:54:30, csütörtök
 
  Egy figyelemre méltó írás:


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Emlékezés Torma Zsófia régésznőre a Hunyad-megyei Magyar Nap
  2013-06-27 07:46:21, csütörtök
 
  Emlékezés Torma Zsófia régésznőre a Hunyad-megyei Magyar Napokon

2012 április 28 és 29-én Fülöp Júliának, a Szászvárosi E.M.K.E. (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) elnökének, helytörténésznek meghívására és kitűnő szervezésében Szakács Gábor író, újságíróval és Döry Endrével, aki akkoriban az egyik rádió munkatársa volt, részt vettünk Hunyad Megyei Magyar Napokon. Ebben nagy szerep jutott a Torma Zsófia régésznőre való emlékezésnek-szintén Fülöp Júliának köszönhetően.
1. kép: Fülöp Júlia és Szakács Gábor

28-án megtekintettük a Szászvárosi Múzeumot, ahol Iustina Bogdan muzeológus ismertette a gyűjteményt. Különösen érdekesek voltak számunkra Sarmizegetusa emlékei, mert Torma Zsófiánál is olvashatunk e Hunyad megyében található helységről. Hivatalosan azt tartják róla, hogy itt állt a dák főváros. Régésznőnk egy adata szerint azonban ez a településnév a szarmatákra utal. Sarmise-getu-sa, azaz szarmaták helye, vagy vára. Alátámasztja ezt, hogy magyar neve Várhely.
2/1. kép: Képeslap a múzeumból Sarmizegetusa-ról,
Sacred zone=a szent terület
2/2. kép Szakács Gábor a múzeumban egy dákoknak
tulajdonított vár köveinek fényképéről rovásjeleket rajzolt le.

A múzeumlátogatás után Tordosra mentünk, mert értesítést kaptunk, hogy a nagy autópálya építés miatt leletmentő feltárás folyik a Maros melletti területen, ahol nagyjából 140 éve Torma Zsófia is gyűjtötte anyagait. A jelen lévő szakember engedélyével fényképeket készíthettünk.
3. kép: Néhány tordosi lelet (Döry kép)
4. kép: Szakács Gábor és Döry Endre
5. kép: Friedrich Klára

Tordos után Déván a Múzeumot (Magna Curia) kerestük fel, hogy az állítólag itt található Torma Zsófia feljegyzések iránt érdeklődjünk. Sajnos átalakítás miatt kevés munkatárs volt benn, ők nem tudtak a feljegyzésekről. A belső újkőkori részleg zárva volt, egyébiránt csak egy kitömött madár kiállítást tekinthettünk meg, az udvaron viszont elég nagy anyagot találtunk Sarmizegetusa-ból.
6. kép: Kőtár a Dévai Múzeum udvarán

Délután a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban az E.M.K.E. tagok, dévai és vajdahunyadi magyarok, az iskolaigazgató, tanárok és tanulók előtt Fülöp Júlia, Szakács Gábor és jómagam tartottunk vetített képes előadást Torma Zsófiáról, Forrai Sándorról és a rovásírásról. Téglás Gábor (1848-1916) az iskola névadója tanár, régész, Torma Zsófia munkatársa is volt, rajzokat is készített számára.
7. kép: Fülöp Júlia előadását tartja (Döry kép)

Vasárnap a szászvárosi református templomban Istentiszteleten vettünk részt, melyet Sipos Szabolcs lelkész tartott és ünnepélyes megemlékezés volt Torma Zsófiáról. Méltatását Mihai Castaian régész, múzeum igazgató kezdte, majd Fülöp Júlia, Szakács Gábor és jómagam hívtuk fel a figyelmet a régésznő jelentőségére. Jelen volt a román orvosnő is, aki Torma Zsófia házának tulajdonosa és nem járul hozzá, hogy emléktáblát helyezzen el az E.M.K.E. a házon. Reméltük, hogy az ünnepélyes alkalom álláspontja megváltoztatására készteti. Kötetlen beszélgetés következett a tanácsteremben a szászvárosi magyarokkal, akik sajnos igen kevesen maradtak. (A 19 ezres városból mintegy 500-an.)

Ez után Fülöp Júlia vezetésével megtekintettük Torma Zsófia házát és Szászváros nevezetességeit. A város nagy magyar szülötteiről is beszélt, különösen gróf Kun Kocsárdról (1803-1895), aki 7 évig volt az osztrákok foglya. "Egész vagyona föláldozásával a szászvárosi református Kun Kollégium és az algyógyi Földműves Iskola megalapítója, Hunyad - megyében a magyar ügy, egyház és iskola bőkezű támogatója." A róla szóló ismertetőt Fülöp Júlia és Sipos Szabolcs szászvárosi református lelkipásztor állította össze.
8. kép: Torma Zsófia háza -
a képen Szakács Gábor, Fülöp Júlia és Döry Endre

Délután Szakács Gáborral és Döry Endrével Tatárlakára mentünk, mely már nem Hunyad, hanem Fehér megyében van. Itt ismét megtekintettük az 1961-es feltárás helyszínét. Szakács Gáborral 2007-ben jártunk itt utoljára. Azóta több helyen újabb feltárást végeztek.

Döry Endre egy partfalban, jómagam a szántásban néhány mintázott, égetett agyag cserépdarabot találtam, ezeket fényképezés után, névvel, dátummal ellátva, Fülöp Júlia szíves közvetítésével beadtuk a Szászvárosi Múzeumba, ahol nyilvántartásba vették a leleteket.
9. kép: Feltárt területrész Tatárlakán
10. kép: A tatárlakai emlékmű

Köszönjük Fülöp Júliának ezt a művelődéstörténet és a magyarság szempontjából igen fontos szervezést, csodálni való helytörténeti ismereteit.
Csodáljuk a magyar ügy érdekében fáradhatatlanságát, sokoldalúságát is, hiszen felelősségteljes gyógyszerészi munkája mellett az EMKE helyi elnöke, Torma Zsófia életének kutatója és kitűnő háziasszony is!

2012 decemberében értesített Fülöp Júlia arról, hogy felkereste egy szebeni régész hallgató hölgy, aki Torma Zsófiáról írja a szakdolgozatát. A dévai Múzeumban megkapta Torma Zsófiának egy kézírásos naplóját, ebből a dolgozatában is látható néhány fénymásolt oldal.

Örvendetes, hogy a régésznőről egyre több ismeret kap nyilvánosságot, egyre több a tisztelője, míg az őt elgáncsolók munkássága az utókor kutatásainak eredményeképpen lényegtelenné válik.

Torma Zsófiáról-a Szászváros c. újságból. Fülöp Júlia szívességéből
Szászváros c. újság, 1899/6/3


Hírt ad Torma Zsófia "tiszteletbeli tudorságáról".

"A tudósvilág előtt nem ismeretlen kincshalmaz többé az általa fölfedezett és az enyészettől megmentett tordosi őskori telep, mert bár ellenszenvvel és önálló nézetei miatt az iskolai tudomány kicsinylő véleményével nem egyszer kellett küzdeni az ő rokonszenves egyéniségének is, s e mellett egy súlyos betegséget kellett kiállnia...

"Szászváros újság, 1908/7/2

"Jertek, koszorúzzuk meg Magyarország egyik legnagyobb asszonyának s tudorának sírját! De hát hol van? Keressük, nincs sehol...A temető őr rámutat egy helyre... Fél méteres rozoga fakereszt, besüppedt, dudvával benőtt hant alatt...Vagyonának felébe került gyűjteménye, mely felbecsülhetetlen értékű...

Vagyonának másik felét, mintegy 40 ezer koronát rokonai örökölték.

Sírja már csak a temető őr segítségével található s a sírkeresztecske szégyenkezve áll, hogy ne legyen tanúja, hogy ma már csak ilyen hálára számíthat ki hazájáért és rokonai javára élt..."

A 3. és 7. képet Döry Endre, a többit Friedrich Klára készítette

Friedrich KláraLink
 
 
0 komment , kategória:  Friedrich Klára,Szakács Gábor  
Kivándorlás... s kitántorgott Amerikába másfél millió ember
  2013-06-27 07:09:37, csütörtök
 
  "...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

(József Attila: Hazám)

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben
1871-1918.

7. rész

1895. január 9.

"Az anyaországnak kötelessége gondoskodni arról, hogy a kivándoroltak gyermekei megtanulják és megőrizzék anyanyelvüket."

Regeszta báró Eötvös Loránd vallás- és közoktatásügyi miniszternek a Kivándorlottak Szövetsége megszervezése ügyében Hieronymi Károly belügyminiszterhez írt leveléről.

A kultuszminiszter felkéri a belügyminisztert, hogy támogassa a kivándorolt magyarok és az óhaza közötti kapcsolat fenntartására alakítandó társadalmi szervezetet, e feladatot végző egyházakat, valamint általuk a befogadó államokban létesített magyar hétvégi iskolákat, olvasóköröket.

Közölte, hogy az általa irányított Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium két egyházi ügyosztálya az amerikai magyar egyházi közösségek számára már évek óta folyamatosan küld magyar nyelvű bibliákat, könyveket, újságokat, iskolai taneszközöket és tankönyveket. Hivatkozik arra is, hogy ő már több alkalommal kérte a Miniszterelnökséget, hogy a külföldi magyar egyletek, egyházi közösségek támogatására az állami költségvetésben évente meghatározott összeget irányozzanak elő.

Hangsúlyozta, hogy "a kivándorolt magyaroknak magyar kultúrát kell adni, hogy magyarok maradjanak. Az anyaországnak kötelessége gondoskodni arról, hogy a kivándoroltak gyermekei megtanulják és megőrizzék anyanyelvüket."
...
A századfordulót követő években - báró Eötvös Loránd kezdeményezésére - a magyar országgyűlés évente jelentős összeget szavazott meg a külföldi magyarság gyermekeinek magyar nyelvű oktatására és e feladatot végző papok segélyezésére.


Folytatjuk

MVSZ Sajtószolgálat
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
A hagyományos magyar étrend
  2013-06-27 07:05:47, csütörtök
 
  Őseink egy jól kialakított rend szerint táplálkoztak, ügyeltek arra, hogy minden ételből megfelelő mennyiséget vegyenek magukhoz.


Gyógyító étel

Ahogyan a mai keleti népek, régen úgy a magyar étrend is az egészség megőrzésének célját szolgálták. Jól tudták, hogy az étellel is lehet gyógyítani, a betegeknek például felírták, hogy mit és hogyan fogyasszák. Még a 20. század első felében, a nagy iparosításig is érvényesült ez a régi étkezési rend, amikor megvolt a szabály, hogyan és mit együnk. A paraszti társadalomban hétfőn, szerdán és pénteken tésztás ételeket, kedden és csütörtökön, valamint vasárnap ettek húst, szombaton pedig gyorsan elkészíthető hústalan ételek készültek. A régi feljegyzések szerint a vasárnapi étrend húslevesből állt, a benne főtt húst mártással tálalták, előfordult még a káposztás húsos fogások, pörköltfélék, valamint sült tésztafélék is. Az ünnepi étel általában egy-három fogásból állt.

Visszafogott fogyasztás

Őseink nem ették túl magukat, sőt nagyon sokszor böjtöltek. Nemcsak a húsvét előtti nagyböjtöt tartották meg, hanem a nagy egyházi ünnepek előtt is gyakran megtartóztatták magukat a húsevéstől és pünkösd előtt is nagyjából egy hétig böjtöltek. Ez nemcsak az ünnepre való lelki felkészülést szolgálta, hanem az emberi test védelmét is. Ma már elcsodálkozunk azon, hogy eleink sokkal nehezebb fizikai munkát végeztek, mint mi a 21. században, mégis kevesebbet ettek, mint egy mai ember, egykoron ugyanis csak kétszer fogyasztottak ételt, délelőtt és délután.

Zöldség és tészta

Régen, az egyszerű paraszti háztartásokban a nyári és az őszi időszakban nagyon sokféle főzelékfélét fogyasztottak, arra általában még feltétet sem tettek. Vidékenként találkozhatunk eltérésekkel, illetve voltak jellegzetes ételek, így például volt, ahol sok burgonya került az asztalra, a hegyvidéken babot, lencsét ettek. Az Alföldön általában egyfogásos ételek voltak szokásban, igazi pásztorétel volt a lebbencs és a tarhonya, melyet a mezőn elkészíthettek maguknak. Legtöbbször akkor ettek húsos ételeket, amikor kemény mezei munkát végeztek, ilyen volt az aratás, amikor nem adott elég kalóriát a tészta, vagy a zöldségfélék, akkor a napszámosok húsos ételt kaptak, laktató levesfélét és kiadós második fogást.


OB

alfahir.huLink
 
 
0 komment , kategória:  LEGENDÁK,HAGYOMÁNYOK  
A szkíta kovácsok
  2013-06-27 06:55:52, csütörtök
 
  A hazai tankönyvekben vagy a publikációkban még egy ideig bizonyosan nem olvashatunk arról, hogy az ókor nagy korszakait, a bronz- vagy akár a vaskort szintén a szkíták határozták meg, hiszen ők voltak a hatalmas terület legjobb fémművesei, akik időről időre új technikai vívmányokkal ismertették meg a világot.

Első találmányok

Szerencsére az eurázsiai sztyeppei térséget kutató régészek közül egyre többet adnak hangot annak, hogy eurázsiai nagy részén a szkíták elődei szinte tökélyre fejlesztették a fémművességet, ők tökéletesítették a kohászatot. Egyre kevesebbet idézik azokat a szerzőket, akik még arról írnak, hogy a szkíták Mezopotámiából vagy a görögöktől tanulták volna ennek a mesterségbeli tudását. Hazánkban még sokan állítják, hogy a fekete-tengeri vidéken a görög mesterek készítették a szkíták számára a csodás aranytárgyakat, de ezt az elmaradott nézetet ma már komoly szakmai műhelyekben nem emlegetik.

A források nyomában

Már az ókorban a szkítákról tudósító görög szerzők elismerték, hogy a szkíták fejlesztették tökélyre a fémművességet és mesterségbeli tudásukat sok szomszéd nép vette át. Már a rézkortól kezdve találunk páratlan szépségű tárgyakat az eurázsiai sztyeppei leletek között, ami jelzés arra, hogy nem hirtelen kezdődött meg a fémmel való foglalkozás művészete, hanem az fokoztosan emelkedett magas szintre. A szkíták voltak a mesterei a bronznak, talán ők is találták ki ennek a fémötvözetnek a technológiáját, hiszen sok ázsiai és elő-ázsiai vidéken az ő közreműködésükkel jelentek meg az első bronzból készült eszközök. Ráadásul a legjobb réz és ón lelőhelyeket is éppen ezek a lovas népek birtokolták. Azt a kínai szakemberek kiderítették, hogy Kínába északnyugatról, a szkíta területekről érkezett a bronzöntés technológiája, sőt távoli rokonaink tanították meg a kínaiakat erre a mesterségre.

Nagyolvasztó kemencék

A görögök pedig a kisázásiai lovas népeken keresztül ismerkedtek meg az új termékkel, amjd később a vas megmunkálása is a szkíta-hun területekről terjedt el világszerte. Hérodotosz, a szkítákról szóló fejezetében csodálattal ír arról, hogy Ariantasz király nyílhegyekkel számolta össze népét, majd a bronz fegyverből egy hatalmas üstöt készíttetett, melyet az egyik szent út mentén állított fel. Ilyen hatalmass üstöt csak magas fémműves tudással rendelkező mesterek tudtak elkészíteni. Sokan ugyan kételkednek a nagy görög történetíró szavaiban, de ha ellátogatunk keletre, akkor kiderül, hogy még az újkorban is léteztek a szkítákhoz hasonló óriás üstök, amelyekben a katonáknak, majd később a kolostorok lakói számára főztek ételeket.

OB
alfahir.huLink
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
IV. Kéktó Fesztivál
  2013-06-27 06:41:33, csütörtök
 
  IV. Kéktó Fesztivál

Hódmezővásárhelyi Hagyományőrző hetek keretében
A Furioso- North Star lófajta, és Hódmezővásárhelyi tájfajtájának ünnepe
Helyszín: Hódmezővásárhely, Rárósi út 9-es kilóméternél
Időpont: 2013. június 28. - 30.
Belépés INGYENES !!!
KEDVEZMÉNYES Személyszállítás, HÍVHATÓ: vonalas TEL.: 06-62-222-222
VOLÁN TAXI (ingyenesen hívható, zöldszám) 06-80-621-111


VERSENYKIÍRÁS
IV. Kéktó Fesztivál versenykiírás (letöltés: IV_KKF_versenykiiras.doc)

2013. június 28. Péntek

13:00 Lovas zarándokút a Furioso Senior (1836) fajtaalapító mén szülőhelyére - Indulás a Rárósi emlékhelyről ,,kopjafától"
15:00 Tiszteletadás a Furioso emlékhelynél , a Furioso- North Star lófajta méltatása, illetve kopjafa, sziklatömb, harangláb és a csobogó kút avatása (Kéktói Kisasszonyok lovasbemutatója, zászlóugratás) (helyszín: Drekegyház-Tompahát),
18:00 Díszvendégeink a Székelyföldi, Szentegyházi huszárok köszöntése
18:30 Headles zenekar (Hmvhely.)
19:30 Omlett zenekar (Hmvhely.)
20:30 DIRTY SLIPPERS ZENEKAR (vendégfellépő Gyuláról)
21:45 Vatafaka ,,ENERGIA FELSZABADÍTÓ ZENE" ipari hulladékokon, Huszár Gábor vezényletével
22:25 High Voltage zenekar ,, tribute" (Hmvhely.)


2013. június 29. Szombat

10:00 Rárós avarkori település emlékhelyénél, ,,kopjafánal"tiszteletadás, emlékezés az ősökre (a megnyitón Kéktói Kisasszonyok lovasbemutatója)
10:30 Előadás: A Szent Jobb Országjárása, előadó: Kovács Ferenc (tanyaudvar) - könyvvásárlási lehetőség
11:00 Díjugratás (60-70 cm-en), (lovaspálya)
12:30 Pónis bemutató ,,gyermekek a lóháton", Pas de deux- zenés páros díjlovas bemutató, Csikós bemutató (lovaspálya)
13:00 Hód-Dog Center Kutyaiskola Bemutatója (lovaspálya)
13:30 Kéktói tanyavilág tejtermékeinek méhészeti termékek kóstoltatója ( tanyaudarban a készlet erejéig)
13:40 Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre - Magyar Nóták (színpad)
13:55 Pálffy-Huszár Egyesület markotányos leányok dalköre, -Huszárdíszőrség: Szegedi 3. Honvédzászlóalj, Szentegyházi Székely Huszárok, Hódmezővásárhelyi Pálffy-Huszárok (színpad)
14:00-17:00 CSALÁDI,-GYERMEK PROGRAMOK: A HUN-MAGYAR lovaskultúra és lovas harcművészet Hódmezővásárhelyi egységének bevonásával, Nagy Ákos, Oláh Miklós: Pásztoreszközök használata, Tojásdobáló, Patkódobáló verseny, lovasbirkó, Karikásostorral lufipukkasztás, stb ...
14:15 Promenád Tánc Sport Egyesület -versenytáncbemutató (színpad)
14:45 Kettlebell bemutatóedzés Kun Norbert vezetésével, erősödj egy ősrégi sporteszközzel (színpad)
15:00 Székfoglaló verseny (lovaspálya)
15:30 MALACFOGÓ verseny
16:00 Gyermek, felnőtt ügyességi versenysorozat a ,,KÉKTÓ KUPÁÉRT" (lovaspálya)
17:20 Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhely- néptáncbemutató és huszártoborzó (színpad)
18:00 Polka Band fúvószenekar "vendégeknek a vendégek között"Krupiczer Ferenc vezényletével (tanyaudvar)
20:00 PÁLL TIMI (Vendégelőadó a MEGASZTÁRBÓL), (színpad)
21:20 Hastáncos bemutató (színpad)
21:45 ÉJSZAKAI LOVASTORNA bemutató, Kéktói Ménes Lovastorna Csapata (lovaspálya)


2013. június 30. Vasárnap

09:00 Ismerd meg Rárós-Kéktót LOVAS TÁJÉKOZÓDÁSI verseny (csapatok. egyéni, nevezés 08:30-tól)
09:30 Főzőverseny (kezdés)
10:30 Hagyományos Magyar Lófajták bemutatója, Nemzetközi szinten elismert tenyészetekkel (lovaspálya)
11:00 Furioso- North Star lovak Országos tenyészszemléje (lovaspálya)
12:00 ,,Jó ebédhez szól a nóta" - Elek Pál közreműködésével (tanyaudvar)
12:30 Magyar Agár Hagyományőrség -előadás: avarok a dél-alföldön és a magyar agár múltjáról (színpad)
13:00 SZINKRON ügyességi fogathajtó verseny
14:00 Ördögfű zenekar ,,dorombok és dobok ritmusai" (színpad)
15:00 MALACFOGÓ verseny
15:30 Székfoglaló verseny (lovaspálya)
16:00 Lovakhúzta ,,varázsszőnyeg", azaz maradj állva a szőnyegen ha tudsz (lovaspálya, közönséggel)
16:30 ,,AZ EMBER ÉS LÓERŐ KÜZDELME" azaz kötélhúzó verseny lovak ellen (lovaspálya, közönséggel)
17:30 Lovastorna bemutató, Kéktói Ménes lovastorna csapata (lovaspálya)
18:00 TÁMOGATÓI JEGYEK ajándéksorsolás (Fődíj: Vásárhelyi Tájfajta csikó)


Egész napos programok

GGyermek és családi vetélkedők, ügyességi játékok, természetvédelmi ismeretterjesztés,
bűvész- és bohóc show, zenés gyermekműsor, sport bemutatók stb. ,Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány (szombat, vasárnap)
Agyagmegmunkálás,-formálás gyermekeknek, de nem csak gyermekek részére Bereczki Imre segítségével
Sétakocsikázás a Zöldhalmi dombhoz (Kunhalom), a Kéktói Ménes, és gulyák megtekintésével (Távcső ajánlott)
Címeres téglakülönlegességek kiállítása Juhász István jóvoltából (szombat, vasárnap)
Állatsimogatás, Csacsigolás, Lovaglás (szombat, vasárnap)
A hódmezővásárhelyi Bálint Kerámia termékbemutatója (szombat, vasárnap)
Palacsintasütés és kóstoltató (vasárnap 12:00-tól)
Pásztoreszközök készítésének bemutatása (karikásostor, bicskatok...stb) (szombat, vasárnap)
Bőrdíszműves, csizmadia bemutató (szombat, vasárnap)
Egykori tanyavilági közlekedési eszközeinek (szekerek) megtekintése (szombat, vasárnap)
Íjászkodás a Hód-mezei Őrzők jóvoltából (jurtatábor), (szombat, vasárnap)
Tűzi-, és patkolókovácsok bemutatója, Kedvezményes lópatkolás
Veterán motorok kiállítása a Hódmezővásárhelyi Veterán Baráti Kőr jóvoltából (szombat)
Hoffer traktor a közúton és a földeken a Hódmezővásárhelyi Veterán Baráti Kőr jóvoltából (szombat)
Családi gazdaságok erőgépei, eszközei Traktor Trade Kft. MTZ traktorok (szombat,vasárnap)

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 1866 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3356
  • e Hét: 31533
  • e Hónap: 85696
  • e Év: 1983907
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.