Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
A bőrödnek 4 növény otthonról
  2013-07-01 19:10:33, hétfő
 
 


1 Aloe vera
Mit kell tudnod a termesztéséről? Nem igényes növény, így minimális figyelem mellett is megél a cserépben. Sok fény kell neki, de óvnod kell az esőtől és a nap sugaraitól. Máskülönben levelei megpuhulnak. Ideális számára egy cserépedény, amelyben jól levegőzhetnek a gyökerek. Hogy egészségesen növekedjen, elegendő kétszer meglocsolni havonta.

Előnyei: kimondottan jól gyógyítja az égéseket, és a dehidratált bőrt is ,,újraéleszti". Gomba- és baktériumölő hatása van. Kiválóan ápolja a nap-égette arcbőrt, és a pattanásos területeket is megszünteti. A repedések kezelésére is alkalmazható, újabban pedig ránctalanítóként is bizonyít.

Recept - aloe verás arcmaszk: minden bőrtípusra ajánlott, a következő hozzávalókkal: ½ aloe vera levél, 2 csepp levendula esszencia, 2 uborka szelet. Tisztítsd meg az aloét a héjától, majd tedd a hozzávalókat, az uborka kivételével, a turmixgépbe. Miután jól összeállt a massza, kend fel az arcodra, és masszírozd alaposan a bőrödbe, kihagyva a szemek környékét. Az uborkaszeleteket helyezd a szemhéjaidra, majd 10 perc hatóidő után öblítsd le az arcod langyos vízzel.

2. Levendula
Mit kell tudnod a termesztéséről? Leginkább a száraz talajban érzi jól magát, és nem igényel különösebb tápoldatot. Kevés víz és olyan cserépedény kell neki, amelyben jól levegőzhet. Nem szereti a nedvességet, mivel a víz hatására a gyökerei könnyen elpenészesednek.

Előnyei: gyulladácsökkentő hatásáról híres. Az első világháborúban fertőtlenítőként használták a kórházakban. A belőle főzött tea gyógyítja a rovarcsípéseket és az égési sebeket, a friss csokor pedig elűzi a bogarakat. A levendula kivonat csillapítja a fejfájást, és megszünteti a pattanásokat. A szárított virágok pedig, a párnába téve, nyugtatják az alvást, és javítják az álmatlanságot. Remekül használható az aroamterápiában - a relaxáláshoz, a stressz és a feszültség oldásához.

Recept - levendulás bőrradír: alkalmazható minden bőrtípusra és a teljes testre, a következő hozzávalókkal: 1 marék levendula levél, 2 kis csésze majonéz, 2 kis csésze só, 1 kis csésze szódabikarbóna, 1 evőkanál olívaolaj, 1 uborka. Keverd össze a turmixszal a levendula leveleket és a majonézet addig, míg az színt nem változtat. Add hozzá kanalanként a sót, folyamatosan keverve, majd a szódabikarbónát, ugyanígy, és a többi hozzávalót, szépen sorjában. Amikor megvastagodott pasztává alakul az egész (ha hígabb, még tehetsz hozzá kis szódabikarbónát), bőrradírként alkalmazhatod úgy az arcodon, mint a testeden. A megmaradt masszát hűtőben is tárolhatod.

3. Körömvirág
Mit kell tudnod a termesztéséről? Könnyen növeszthető kertben és cserépben egyaránt. Ha cserépben próbálkozol, olyant válassz, amelyen nagyobb lyukacskák találhatók, ugyanis kedveli a levegőzést. A talaj lehet nedves, de nem vizes, és kedveli a tápanyagban dús, fekete földet. Legalább 6-8 óra napfényt igényel naponta, és hetente legalább kétszer kell öntözni.

Előnyei: a belőle készített krém valóságos csodaszer, ugyanis vágásokra, sebekre, égésre, bőrbetegségekre kiváló gyógyír. A körömvirág kivonat jó fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és toxinölő. Kezeli a pattanásos bőrt, csökkenti a bőr irritációit és a gyulladást. A belőle készített tea a székrekedésre és a hasgörcsökre ajánlott.

Recept - körömvirág krém: kell hozzá 10-15 virág, extraszűz olívaolaj, 30 gramm sheavaj, 30 gramm mangóvaj, 15 gramm avokádó olaj, 7 gramm jojoba olaj, 7 gramm méhviasz. Főzd meg a virágokat a maszlinaolajban. Ezután olvaszd meg a többi hozzávalót egy edényben, folyamatosan kevergetve. Egy mixer vagy turmix segítségével dolgozd össze alaposan az alapanyagokat, minél nagyobb fokozaton. Ha illatos krémet szeretnél, adj hozzá néhány csepp esszenciát a kedvenc illatodból. A kész krémet tárold a hűtőben, egy lecsukható csavaros edénykében.

4. Menta
Mit kell tudnod a termesztéséről? Gyorsan szaporodik, ezért több odafigyelést igényel. Sok vízre, de kevés napfényre van szüksége a fejlődéshez. Ideális számára az árnyékos ablak - télen egy déli vagy nyugati zónában, nyáron pedig egy keleti zugban. Gazdag, fekete talajba ültesd. Ha meg szeretnéd szárítani a leveleket, le kell vágnod azokat még mielőtt a növény kivirágozna.

Előnyei: a menta tea kiváló gyógyszer a gyomorfájásra, a náthára és a fejfájásra. Az aromaterápiában alkalmazva, csökkenti az álmatlanságot, és javítja a memóriát. A szépségápolásban nyugtatóként, hidratálóként és fertőtlenítőként használják, ugyanakkor feszessé és rugalmassá teszi a bőrt. Megszabadít a mitesszerektől, foltoktól, pattanásoktól.

Recept - mentával készült arcmaszk: minden bőrtípusra ajánlott, a következő összetevőkkel: fél csésze meghámozott, lereszelt és kicsavart uborka, ¼ csésze apróra vágott menta levél, ásványvíz. Tedd az összes hozzávalót a turmixba, és keverd alaposan össze. Csurgasd le a kapott masszát a vízfeleslegtől, egy sűrű szitába (akár filterbe) helyezve, majd tedd a mikróhullámú sütőbe kb 2 percre. Miután hagytad kihűlni, vidd fel a maszkot az arcodra, és 15 percig hagyd hatni. Öblítsd le langyos vízzel.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Antioxidánsok
  2013-07-01 18:55:57, hétfő
 
  Milyen antioxidánsokat válassz, a családod egészsége érdekében?

A gyereket már kicsi korától meg kell szoktatni arra, hogy léteznek az édességen kívül más finom dolgok is, melyek egészségesebbek a cukorkánál. Továbbá, a szülők számára is nélkülözhetetlenek az olyan élelmiszerek, melyek lebontják a szabad gyököket a szervezetből, és megelőzik a különböző betegségek kialakulását. Íme néhány olyan étel, mely nem szabad hiányozzon az asztalról otthon, a családod egészsége érdekében!


1 A beta-karotén, amely a rák ellen harcol
Lebontja a káros szabad gyököket, és felszámolja a szervezetbe beköltöző rákra hajlamos sejteket. Megelőzi a szívinfarktust azáltal, hogy a koleszterinszintet szabályozza, és meggátolja a zsírok hozzátapadását az érfalhoz. Öregtelenítő hatású, megvédi a bőrt a káros UV sugárzástól, és küzd a korral járó egészségi problémák ellen is.

Ebben találod meg: sárgarépa, édesburgonya, spenót, tök, barack, nektarin, mangó, papaya.

2. A C vitamin, amely annyi mindenre jó
Növeli a vérsejtek ellenállóképességét, közreműködik a belső szervek és a szövetek normális működésében, szabályozza a vércukorszintet és a koleszterinszintet, megöli a szervezetbe felgyülemlő toxinokat, természetes hashajtó és hozzásegít a vas felszívódásához a szervezetben.

Ebben találod meg: brokkoli, paprika, kiwi, erdei gyümölcsök, paradicsom és citrusfélék.

3. Az E vitamin, amely az agyműködést segíti
Vérserkentő és - tisztító, erősíti és védi a szívet, gátolja a koleszterin képződését, szabályozza a nemiszervek fejlődését a pubertáskorban, és ajánlott a növekedési rendellenességek orvoslására is.

Ebben találod meg: nyers magvak, ezekből készített olajok hidegen csapolva, búzacsíra, dió, paszuly és hal.

4. Alfa-liposav, amely a C és E vitaminok regenerálásáért felel
Amikor ezek a vitaminok elvégezték a dolgukat a szabad gyökökkel szemben, és ,,elfáradnak", az alfa-liposav ,,támasztja fel" őket, és regenerálja újra a szervezetben. Ugyanakkor azért is felelős, hogy a glükóz energiává alakuljon, magas vércukorszint csökkentő, és megelőzi a cukorbetegség által keltett szövődményeket is.

Ebben találod meg: vörös húsok, sárgarépa, burgonya, cékla, spenót, sörélesztő és állati eredetű belső szervek.

5. Q10 koenzim, amely a szervezetünk valamennyi sejtjében benne van
Nélkülözhetetlen a szervezetünk folyamataiban, a biológiai és biokémiai reakciókban, ugyanis ő látja el a sejteket energiával.

Ebben találod meg: szardínia, makréla, állati belső szervek, tojás, szójaolaj, földi mogyoró, dió és magvak.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
5 gyümölcs, ami fiatalít
  2013-07-01 18:35:12, hétfő
 
  Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek általában tápanyagokban és vitaminokban gazdagok. Ezeknek fontos szerepük van a bőr táplálásában (is), megvédve azt a korai öregedéstől. Főként antioxidánsokra van szükséged, hogy megőrizd bőröd üdeségét és szépségét!

Íme az a toplista, amely a leghatékonyabb gyümölcsöket tartalmazza fiatalságod megőrzésére:




1. Az acai bogyó
Rendszeresen fogyasztva, segíti a szervezetet a betegségek ellen való küzdelemben, és a bőr fiatalságának a megőrzésében. A brazilok nagy előszeretettel termesztik és fogyasztják már évszázadok óta, mivel antioxidáns-tartalma is kiváló: 35-ször hatékonyabb, mint a narancs, és 10-szer erősebb, mint az alma, cseresznye, szeder vagy málna.

Ugyanakkor növényi rostokban is gazdag, valamint B1, B2, B3, C és E vitamint is bőven tartalmaz. Omega 3, 6 és omega 9 zsírsav is megtalálható benne, de a kálcium és a kálium sem hiányzik belőle. Ezen szerves anyagok segítségével lebontja és kiüríti a szabad gyököket a szervezetből, védi a sejteket az elöregedéstől, továbbá remek élelem a fogyókúrák alatt is.




2. Goji bogyó vagy tibeti homoktövis
Legfontosabb jellemzője, hogy a kollagéntermelést szabályozza. Magas antioxidáns, aminosav, szerves anyag és vitamin tartalma miatt igencsak elismert: 40-szer több C vitamint találsz benne, mint például a narancsban, továbbá remek kálcium, magnézium, kálium, króm, szelén, cink, réz, foszfor, germánium forrás, és E, A, B1, B2, B12, B6 vitaminokat tartalmaz, telített zsírsavakkal együtt.




3. Vörösáfonya
Gazdag szerves anyagokban és antioxidánsokban, és nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint. Mindezek a jellemzők pedig hozzásegítik ahhoz, hogy regenerálja a bőrt, megőrizve rugalmasságát és egészségét.




4. Gránátalma
A szakértők megállapítása szerint, háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Ugyanakkor, magas vitamintartalma (C, A és E) miatt elismert a bőr fiatalításában.




5. Áfonya
Kutatások kimutatták, hogy áfonya antioxidáns-tartalma 40-szer nagyobb, mint az eperé. C vitamin tartalmának köszönhetően pedig egyik legfontosabb gyümölcsként tartják számon. Hozzájárul a kollagén termelődéséhez, ezáltal meggátolja a ráncok képződését.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ecetekről jó tudni
  2013-07-01 18:27:48, hétfő
 
 



Egyesek által kedvelt, mások által megvetett kellék. Akárhogy vesszük, jól meghatározott szerepe van a konyhában. Akár egyszerűbb saláták, akár összetettebb ételek elkészítéséről beszélünk, mindig felvetődik a kérdés, hogy ehhez meg ehhez milyen ecetet is adjunk?

Először is tudnunk kell, hogy az ízesített ecet minden esetben borecetből készül, amihez különböző íz-kivonatokat adnak, úgy mint: fokhagyma, tárkony, málna stb...

A balzsamecet különleges szőlőfajtából készül, amelyet késő gyűjtenek be, hogy az átlagosnál több cukrot tartalmazzon és az íze intenzívebb legyen. Minőségét tekintve több kategóriákba is sorolhatók a különböző balzsamecetek, de mindmáig a legjobb minőséget Olaszország Modena régiója termeli.

Hogyan használjuk fel a különböző típusú eceteket:

Balzsamecet - töltsük már megfőtt halra vagy húsra (fehér balzsamecetet), használjuk páchoz, salátaöntetekhez.
Rizs ecet - leginkább fűszeres, enyhén csípős keleti ételekhez használják
Tiszta borecet - salátaöntetek, szószok és néha pác
Maláta ecet - mártásos, ecetes élelmiszerekhez használják leginkább, ritkábban salátaöntetekhez
Almaecet - salátákhoz, savanyúságokhoz és páchoz használják
Champagne ecet - kizárólag salátaöntetekhez használják

Ha netalán túl sok ecet halmozódott fel a konyhában, és nem tudni, hogyan és mire használható fel, tipp: használjuk bármihez. Kiválóan használható kávéscsészék, régi főzőedények, mikrohullámsütő, hűtőszekrény tisztításához, mert az enyhe maró hatása miatt remekül tünteti el a foltokat. Továbbá kiváló befőző borkánok áporodott szagának eltávolításához is. A kezünkbe ivódott ecetszag miatt pedig nem kell aggódni, mert egy egyszerű kézmosással megszabadulhatunk tőle.
Forrás : twice
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A B-vitamin lassítja az időskori elbutulást
  2013-07-01 18:22:03, hétfő
 
  A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél az elbutulást, csökkentik az agyzsugorodást, sőt az Alzheimer-kór ellen is bizonyos védelmet nyújtanak - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap hírportálja.

Celeste de Jager, az Oxfordi Egyetem kutatója a Brit Tudomány Fesztiválon ismertette klinikai vizsgálatuk eredményét, amelyben a B-vitaminok hatását tanulmányozták az enyhe kognitív zavarokra. Ezek a zavarok az Alzheimer-kórnak és a demencia más formáinak fő kockázati tényezői.

Az enyhe kognitív zavar (MCI) világszerte a 70 év fölötti emberek 16 százalékát érinti, az állapot memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal társul. A mindennapi életben ez még általában nem okoz gondot, ám az emberek mintegy felénél öt éven belül diagnosztizálják a sokkal súlyosabb Alzheimer-kórt.

A brit klinikai próbába 270, 70 évnél idősebb, MCI-vel élő önkéntest vontak be, akik vagy egy folsavból, B6 és B12 vitaminból álló komplexet kaptak nagy dózisban, vagy placebót. A B-vitaminok a homocisztein nevű aminosav szintjét szabályozzák a vérben, amelynek megemelkedett koncentrációja növelheti az Alzheimer-kór kockázatát. Az alkalmazott pirulák az ajánlott napi B12, folsav és B6 mennyiségének többszörösét tartalmazták. Az agy méretét szkenneléssel vizsgálták a próba elején és végén.

Az eredmények szerint a vitamint szedő emberek agya 30 százalékkal kisebb ütemben zsugorodott, mint azoké, akik placebót kaptak. A legnagyobb mértékben azok profitáltak a vitaminszedésből, akiknek a vérében a vizsgálat kezdetekor a legmagasabb homociszteinszintet mérték: náluk az agyzsugorodás aránya fele volt, mint a placebót kapó önkénteseké, ugyanakkor 70 százalékkal nagyobb eséllyel adtak jó választ a kérdésekre.

MTI és twice
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Almakúra
  2013-07-01 18:20:01, hétfő
 
 



Itt az almaszezon! Fogyj 6 kilót két hét alatt !

Ha abba a kategóriába tartozol, akinek folyton gondja van a plusz kilókkal, íme egy viszonylag egyszerű és hatékony mód arra, hogy végre győzelmet arass! Az alma-diéta nemcsak kiváló módszer a súlyfeleslegtől való megszabadulásra, hanem egészséges életmódot is kialakít.

Alapanyaga, az alma összetevői mellett, rengeteg olyan hatóanyaghoz juttathatod hozzá a szervezeted, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez.

Miből is áll a kéthetes alma-kúra?

I. HÉT
1. Nap
- reggeli: alma (amennyi jólesik);
- ebéd: 1 alma és 150 gramm párolt csirkehús;
- vacsora: 1 alma és 1 adag zöldségsaláta.

2. Nap
- reggeli: 2 alma;
- ebéd: 1 alma és 1 adag zöldségsaláta (sárgarépából, zöld salátából, sovány túróból és 1 paradicsomból);
- vacsora: 2 alma és 150 gramm roston vagy sütőben sült halhús.

3. Nap
- reggeli: 1 alma és 1 szendvics (1 szelet teljes kiőrlésű kenyérből, sovány túróból, 1 szelet szárított, sózott húsból és 1 paradicsomból);
- ebéd: 1 alma és 1 adag zöldségsaláta (néhány szem paradicsomból, uborkából, paprikából, sárgarépából, kukoricából és hagymából);
- vacsora: 2 alma.

4. Nap
- reggeli: 1 alma és 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér vajjal;
- ebéd: 1 alma és 1 adag ton-saláta (zöld saláta, kukorica, 1 paradicsom, saját zaftban vagy vízben lévő tonhal, citromlé és hagyma hozzáadásával);
- vacsora: 1 alma és 1 csirkemell roston sülve vagy megpárolva.

5. Nap
- reggeli: 1 alma és 1 bögre tej műzlivel;
- ebéd: 1 alma és 1 adag sütőben sült hal zöldséggel;
- vacsora: 2 alma.

6. Nap
- reggeli: 1 alma, 1 főtt tojás és 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér;
- ebéd: 1 alma és 1 adag sütőben sült csirkehús zöldséggel (sárgrépával, tökkel, paprikával és hagymával);
- vacsora: 2 alma.

7. Nap
- reggeli: 1 alma és 1 szendvics (1 szelet teljes kiőrlésű kenyérből, sovány túróból, 1 szelet szárított, sózott húsból és 1 paradicsomból);
- ebéd: 1 alma és 1 adag zöldségsaláta, párolt, felkockázott húsdarabkákkal;
- vacsora: 1 alma és 1 adag zöldségsaláta (zöld saláta, tonhal, citromlé, kukorica és hagyma hozzáadásával).

II. HÉT
Az első hét beosztásának megismétlése.

Tanácsok:
- ne feledkezz meg a napi 2 liternyi folyadékról;
- a diéta alatt hagyj fel az édességek, kávé és szénsavas italok fogyasztásával;
- ha szeretnéd, hogy a kúra valóban hasson, csakis azt és annyit fogyassz, amennyi elő van írva;
- a kúra alatt kerüld a fizikailag megterhelő aktivitásokat (a diéta ugyanis zsírokban szegény);
- a két hét lejárta után, továbbra is fogyassz el egy almát minden étkezés előtt;
- hagyj fel a zsíros hús (mint például a disznóhús), a gyorséttermi kaják, a félkész ételek, a péktermékek és a szószok, sült ételek fogyasztásával!
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
3 toxinölő diéta
  2013-07-01 18:12:17, hétfő
 
  A méregtelenítő kúrák egyre közkedveltebbé válnak, főként az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk miatt. De hozzásegítenek a súlyfeleslegtől való megszabaduláshoz.

A toxinölő diéták több félék lehetnek. Általában ezeket két kategóriába szokták sorolni:

- a rövid távú kúrák csoportjára, amelyek csak néhány napot vesznek igénybe, és a hatásuk is korlátozott, viszont hozzásegítik a szervezetet a regenerálódáshoz és a toxinok kiürítéséhez. Maximális hatást csak akkor lehet kihozni belőlük, ha a diétát követően megszabott étrendet követsz;

- a hosszú távú kúrák kategóriájára, amelyek több fázist foglalnak magukba: a felkészülést, a kezdeti fázist, a méregtelenítést, a visszatérés és a változtatás fázisát, valamint a legvégén a rendszerességet. Ezek a diéták maximális hatást gyakorolnak a szervezetre és a testalkatra, az anyagcserét és az egészséget is jó irányba fejlesztik.

Az alábbiakban három rövid távú méregtelenítő kúrát osztunk meg veled, de előtte néhány jó tanács, amelyet megéri megfogadnod. Ha túl vagy a diétán, hetente legalább egy napon:

- fogyassz csak zöldséget vagy gyümölcsöt, de ne mindkettőt egyszerre! Úgy a legjobb, ha beosztod magadnak, hogy két hétig egy nap csak zöldséget eszel, a következő két héten szintén egy-egy nap pedig gyümölcsöt;

- csakis folyékony ételeket tégy az asztalra, mint például tejet müzlivel, levesféléket, zöldséges krémleveseket.

1 Zöldséges tisztítókúra
Az első két napon mellőzd a hideg felvágottat, a kenyeret, a sült ételeket, a kereskedelemben forgalmazott szószokat, üdítőitalokat és teákat, a süteményeket, a péktermékeket, kekszet, ropogtatnivalókat, édességeket. Ebben a két napban csakis a következőket szabad fogyasztanod: bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, sajtféléket, csirke- vagy halhúst, tengeri gyümölcsöket, kávét, szénsavmentes ásványvizet, joghurtot és párolt vagy sütőben/roston sült húst.

A következő négy napon csakis friss zöldségből készített salátákat ehetsz, vagyis nem főve, se nem párolva! A salátába tehetsz úgy zöldségeket, mint veteményt és szárított fűszernövényeket is (de nem fűszerkockát!), legtöbb egy evőkanál olajat (ha lehet, extraszűz olívát), és fogyaszd só és egyéb adalékok nélkül. Ízlés szerint cseppenthetsz rá citromlevet vagy ecetet. Kenyér és más élelmiszerek nélkül edd, annyiszor, ahányszor megéhezel. A folyadékokat illetően, kizárólag szénsavmentes ásványvizet ihatsz, kávé és egyéb italok nélkül.

A következő két napon visszatérnek a főtt, de nem sült ételek, a tejtermékek és a sajtfélék, de hús nélkül. Ezt a két napot követően pedig bevonhatod az étrendedbe a húst és a tojást is.

2. Gyümölcsös tisztítókúra
Ez a diéta szinte teljes mértékben megegyezik az előző felépítésével, annyi eltéréssel, hogy a négy napos friss zöldségsaláta-kúra friss gyümölcssalátára vált át. A többi lépés azonos.

3. Béltisztítókúra
Az első két napon a fentiekkel megegyező felkészülési fázist kell véghezvinned.

A harmadik és a negyedik napon háromszor fogyaszthatsz salátát, a következőképpen elkészítve: apríts fel két csokor kaprot, szeletelj fel két közepes méretű uborkát, tégy bele két evőkanál lenmagot, egy fél felaprózott, nyers karfiolt, egy reszelt sárgarépát, egy reszelt petrezselyemgyökeret, egy zellert megreszelve és egy kisebb céklát, ugyancsak megreszelve. Keverd ezeket össze, és adj hozzá egy fél evőkanál ecetet, olaj nélkül! Fogyaszd két szelet teljes kiőrlésű, pirított és felkockázott kenyérrel.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fehér húsú gyümölcsök a stroke ellen!
  2013-07-01 09:41:32, hétfő
 
  A fehér húsú zöldségek és gyümölcsök a többi zöldségnél és gyümölcsnél nagyobb mértékben csökkenthetik a stroke kockázatát.

A Stroke novemberi számában megjelenő tanulmány szerint a fehér húsú zöldségek és gyümölcsök minden elfogyasztott napi 25 grammja a stroke kockázatának 9 százalékos csökkenéséhez vezet, és a leggyakrabban fogyasztott ,,fehér gyümölcs" az alma és a körte.,,A más színű húsú zöldségek és gyümölcsök nem mutattak összefüggést a stroke-kal. Az agyérgörcs kockázata azonban 52 százalékkal volt alacsonyabb a sok fehér zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó személyek esetében, mint a kevés ilyen élelmiszert fogyasztókban" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Linda M. Oude Greip, a holland Wageningen Egyetem kutatója.Oude Greip ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az eredmények nem jelentik azt, hogy a többi zöldséget és gyümölcsöt nem érdemes fogyasztani. Még ha a további kutatások meg is erősítik ezeket az eredményeket, a más színű zöldségek és gyümölcsök akkor is védelmet nyújtanak más krónikus betegségekkel szemben, ezért nagyon fontos, hogy mindenki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon.

A kutatócsoport több mint 20 ezer ember adatait vizsgálta a tanulmányhoz. A résztvevők egy 178 kérdéses kérdőívet töltöttek ki, majd 10 éves utánkövetés következett. Ez idő alatt 233 személy szenvedett stroke-ot.Az eredmények alapján a négy színkategóriába sorolt zöldségek és gyümölcsök közül csak a fehér húsúak álltak statisztikailag szignifikáns összefüggésben a stroke kockázatával. A fehér húsúak közé tartozott a kísérletben az alma, a körte, az almalé, az almaszósz, a banán, a karfiol, a cikória, az uborka és a gomba.
Forrás. napidoktor
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az ősz legegészségesebb zöldségei és gyümölcsei
  2013-07-01 09:36:25, hétfő
 
 



Ősszel is van bőven, amiből válogass! Mi több, ez az az időszak, amikor fel kellene hagynod a fogyókúrával, és inkább arra koncentrálj, hogy elegendő tartalékot gyűjts télire a vitaminokból.

A legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök toplistája:

1. Körte - leves és ízletes, ezáltal könnyen eloltja az édesség utáni vágyadat. Rengeteg benne a vitamin és a szerves anyag. Ideális reggelire, egy joghurt és némi gabonapehely mellé.

2. Alma - kiváló C vitamin forrás, emellett gondja van a fogaidra és a csontjaidra is. Kevés benne a kalória, de annál több az antioxidáns. Védi a tüdőket, és megvéd a rákos megbetegedésektől is. Fogyassz belőle minél többet, bármikor, tízóraira vagy uzsonnára, vagy akár édességként, megsütve, fahéjjal!

3. Birsalma - a kesernyés, fanyar íze a gyerekkorodra emlékeztet? Akkor ennek emlékére fogyassz idén ősszel is belőle! Megéri, hisz tele van C vitaminnal és magnéziummal, ugyanakkor magas az antioxidáns tartalma is.

4. Gránátalma - amilyen finom, olyan egészséges is! Kíméli a májat és óvja az emésztőrendszert, ezen kívül pedig hozzájuttat a megfelelő C vitamin mennyiséghez és antioxidánshoz, amelyre szervezetednek szüksége van.

5. Szilva - növeli az immunrendszer ellenállóképességét, enyhíti a fájdalmakat, és tele van vitaminokkal! Az ősz legfinomabb gyümölcsének tartják számon, tehát ne kerüld el te sem!

6. Gesztenye - egyedi íze mellett igazi vitamin- és ásványi anyag-bomba. Kalóriatartalma alacsony, és nincs benne nátrium.

7. Dió - ,,jó minőségű" zsírokat tartalmaz, gondozza a hajad, a bőröd és a körmeidet is. Mi több, mennyei íze van, főként ha megpergeled picit a sütőben. Remek desszert lehet, vagy édességként is majszolhatod, emellett több előnye is van: csökkenti a szív- és rákbetegségek kialakulásának esélyét, valamint a vérszegénység ellen is harcol.

8. Tök - megelőzi a rákos betegségek kialakulását és a cukorbetegséget, magas az A és C vitamin tartalma, valamint kiválóan leküzdi a vérszegénységet. Komplex növény, amelyet valamennyien be kell vonnunk az étrendünkbe! Rengeteg módon el lehet készíteni: levesként, főzelékként, desszertként a sütőben vagy palacsintába keverve.
Forrás : twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mediterrán étrend és az életkor
  2013-07-01 09:29:47, hétfő
 
 



A mediterrán étrend évekkel növeli a várható életkort

A mediterrán étrendet követő, sok zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztó emberek két-három évvel tovább élnek az átlagosnál - idézte svéd kutatók tanulmányát a The Daily Telegraph című brit napilap.

A Göteborgi Egyetem kutatói több ezer, jelenleg a hetvenes éveiben járó ember egészségét követik nyomon immár több mint négy évtizede.

Az Age című szakfolyóiratban közzétett dolgozat megállapítása szerint 20 százalékkal növeli a hosszú élettartam esélyét, ha valaki tartósan mediterrán étrenden él. Ebben az étrendben sok a gyümölcs, a zöldség és a magvak, rendszeresen fogyaszt halat, aki követi, viszont csupán mérsékelten húsokat és tejtermékeket, az étkezésekhez egy-egy pohárka bor is engedélyezett.

Három tanulmányt végeztek a kutatók a témában, a svéd résztvevőkön kívül dánoknál is vizsgálták a mediterrán étrend hatását, sőt egy csak gyerekek bevonásával készült elemzést is készítettek.

Gianluca Tognon kutatásvezető elmondta, hogy az étrend előnyei az ételek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásában rejlenek. Mint Tognon hozzátette, az előnyös hatások már a gyerekeknél is észrevehetők.

Forrás: MTI és twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 946 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 23761
  • e Év: 199636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.