Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
citromos álom
  2013-08-20 21:10:12, kedd
 
 


Hozzávalók

1 citrom leve és reszelt héja
5 tojássárgája
1 teáskanál zselatin
200 ml habtejszín
3 ek. méz
2 tojásfehérje
babapiskóta

Elkészítés

1. A tojássárgákat és a mézet állandó kevergetés mellett vízgőz fölött addig melegítem, amíg sima masszát nem kapok. Leveszem a gőzről, majd hozákeverem az előzőleg egy evőkanál vízben feloldott zselatint, továbbá a citrom levét és reszelt héját. Időnként kevergetve lehűtöm szobahőmérsékletűre.

2. A tejszínt és a tojásfehérjéket kemény habbá verem, és amint a tojássárgájás massza kihűlt, mindkettőt nagyon óvatosan belekeverem. Egy kb.másfél literes püspökkenyér formát kibéleltem folpackkal, és félig töltöm a msszával, majd megrakosgatom a babapiskótával, végül ráöntöm a maradék krémet.

3. Legalább 5-6 órára fagyasztóba teszem, de a legjobb az, ha egy egész éjszakán át ott tartom. A formából kiborítva könnyedén szeletelhető.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
almás poharas krém
  2013-08-20 21:05:26, kedd
 
 
Hozzávalók, 4 személyre:
Almás réteg:
3 db alma;
2 ek vaj;
2 ek méz vagy édesítőszer;
Pár csepp vanília kivonat, vagy 1 tk vaníliás cukor;
2 tk citromlé

A vaníliás Flan-hoz:
3 ek cukor vagy édesítőszer;
2 ek kukoricakeményítő;
0,7 l tej;
1 tk vanília kivonat vagy 2-3 tk vaníliás cukor

Piskóta morzsához:
20 dkg babapiskóta morzsásra zúzva vagy reszelve;
5 dkg étcsokoládé;
5 ek tejszín
Tálaláshoz 4 db, vastag falú, kb. 2 dl-es pohár, és csoki reszelék.

Elkészítés:
Először főzzük meg a Flan-t. A cukrot és a keményítőt keverjük ki pár kanál hideg tejjel, a maradék
tejet pedig melegítsük fel. A meleg tejet húzzuk le a tűzhelyről, és keverjük bele a keményítős alapot.
Tegyük vissza, és folyamatos keverés mellett főzzük fel, de vigyázzunk, ne forrjon. Nem kell keményre főzni, inkább egy kicsit folyékony maradjon, mert hülés közben úgy is fog keményedni. Mikor a kellő sűrűséget elértük, vegyük le a tűzről, és egy háztartási fóliát simítsunk a tetejére, így nem bőrösödik be hülés közben.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és vékony szeletekre daraboljuk.
Egy kis edényben a vajat és a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá az almát. Kis energián,
időnként megkeverve, pároljuk meg. Nem kell teljesen puhára párolni, maradjon meg a gyümölcs
struktúrája. Közben locsoljuk meg a citromlével, és a végén adjuk hozzá a vaníliát. Vigyázzunk, ha kivonatot használunk, miután hozzáadtuk, ne főzzük a gyümölcsöt, mert akkor a vanília aromája elpárolog.
Az alma krémet is tegyük félre egy kicsit, hogy kihűljön. Készítsük el közben a csokoládés morzsát.
Olvasszuk meg gøz felett a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Adjuk hozzá a babapiskóta morzsa felét és alaposan keverjük össze.
Állítsuk össze a pohár desszertet. Vegyünk elő négy poharat, és mindegyik aljába tegyünk a csokis
morzsából. Osszuk a morzsát nyugodtan el, majd arra az alma krémet, szintén négyfelé osztva. Erre
szórjunk a sima babapiskóta morzsából egyformán.
Erre halmozzuk a krémet, igazítsuk szép púposra, azon majd szépen mutat a csokoládé reszelék.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
zöldséges grill szósz
  2013-08-20 21:03:25, kedd
 
 



Hozzávalók:
4-5 db, közepes méretű sárgarépa
2-3 fej közepes vöröshagyma
2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 db kemény paradicsom
4 EK cukor vagy Xukor (nyírfacukor)
1,5 dl tokaji tárkonyos borecet
2-3 TK aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is)
1 TK aprított, szárított metélő hagyma
Kevés olaj, só és ørölt színes bors

Elkészítés:
A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A
répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral. Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a
paradicsomot, a zöldfűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani,
hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni,akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk.
Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kelt ostoros rétes
  2013-08-20 18:41:13, kedd
 
  Kelt ostoros rétes
/Nagyon jó kelt kalács alap túrós batyu, lekváros bukta, kakaós csiga stb.../

A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál olaj
6 dkg kristálycukor
4 dl langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg sütőmargarin
20 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
3 tojás felvert habja

Elkészítés:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell
felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól
kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2
egyforma részre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az első 3
db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell
elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a beiglit - majd hármas
fonással FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket
kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm tepsit
használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc
pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
kekszes őzgerinc
  2013-08-19 23:18:40, hétfő
 
  Kekszes őzgerinc

Hozzávalók:
5 dkg keserű kakaópor
25 dkg porcukor
2 dl víz
50 dkg háztartási keksz
0,3-0,5 dl rum
25 dkg margarin
Elkészítése:
A háztartási keksz felét ledaráljuk, másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a
porcukrot, a kakaót és a margarint hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a
rummal ízesítjük, a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a
kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy
megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset
kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
melegszendvics
  2013-08-19 08:20:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kreatív
  2013-08-19 08:18:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
mesterséges bionikus kéz
  2013-08-19 00:55:45, hétfő
 
  Elkészült az első mesterséges, bionikus kéz, amellyel az amputált végtagokkal élők újra érezhetnek majd. Az első ilyen beültetésre még idén sok kerül, ezzel megnyílhat az út a művégtagok új generációja előtt.




A közelebbről meg nem nevezett, Rómában élő, húszas éveiben járó páciens egy balesetben elvesztette alkarját - mondta el az Independentnek Silvestro Micera, a svájci Polytechnique Federale de Lausanne cég munkatársa. A bionikus kéz huzalozása a páciens idegrendszeréhez kapcsolódik majd, ezzel vezérelheti majd a mozgásokat és visszajelzéseket kap az érintésekről is a tenyéren található szenzorokból.



A műkéz közvetlen összeköttetését az idegrendszerrel az emberi kéz két fő idegére, a medianra és az ulnarra kötött elektródákkal biztosítják. Így a tulajdonos gondolatokkal irányíthatja a készüléket, sőt a szenzorokból érkező jeleket is egyből az agya dolgozhatja fel, amely nagyon gyors, két irányú információáramlást biztosít. “Ez lesz az első olyan művégtag, amely valós idejű visszajelzést biztosít majd a pácienseknek".





 
 
0 komment , kategória:  egészség  
szép hétvégét
  2013-08-17 22:08:29, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
élet a Hold nélkül
  2013-08-17 21:46:00, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7616 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 118
  • e Hét: 1668
  • e Hónap: 5953
  • e Év: 85635
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.