Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
idézet
  2013-10-30 22:03:59, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
halottak napja
  2013-10-29 21:37:30, kedd
 
 
Halottak napja

Halottak napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény, fázós lelkek annakfényénél melengethessék magukat".

--Halottak napja történelmi háttere

A november 2-i halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ez a rendelete (998) mindmáig fennmaradt. Hamarosan pedig a bencés renden kívül is megünnepelték, a 14. századtól Róma is átvette.

--Halottak napja a népi hiedelem szerint

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

--Halottak napja a magyar néphiedelem szerint

Magyar területeken szokás volt ilyenkor a sírok megtisztítása, rendbe hozása is. Ilyenkor fel is díszítik a sírokat. Virágokat, manapság pedig koszorúkat visznek az elhunytak tiszteletére.
A nép ajkán ennek a szokásnak is megvan a magyarázata: azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A néphit szerint ilyenkor ugyanis hazalátogatnak a halottak. Ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. A bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót.
Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát. Zentán Mindenszentek napján a család minden tagja meggyújt egy gyertyát, azt tartották, hogy akié a legelőször leég, az hal meg leghamarabb.


--Halottak napjának hetét a halottak hetének is nevezik. Ezen a napon szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és a gyertyagyújtás. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak: a gyertyák fényénél a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszatalálhatnak a sírba, nem kísértenek, és nem nyugtalanítják az élőket.

Sokfelé szokás volt, hogy a halottak számára megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra (a bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót s a sírokra helyeztek belőle, a maradékot pedig a koldusoknak adták). Szeged környékén "mindönszentek kalácsa", "kóduskalács" néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek. Székely népszokás szerint egész kemencére való cipót sütöttek, amelynek Isten lepénye vagy halottak lepénye volt a neve. Ezt kiosztották a templom előtt gyülekező szegények között.

Többfelé úgy tartották, hogy Mindenszentek és Halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. A hagyományos paraszti közösségek egy részében "a halottak hetén" munkatilalom van: nem szabad földet művelni, mosni, meszelni, káposztát elsózni, hogy "ne zavarják a holtakat", s "mert a besózott káposzta meglágyul", és mert mindez bajt hozhat a ház népére. Ehelyett őröltek, kukoricát morzsoltak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
jó kép
  2013-10-29 21:35:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2013-10-29 21:14:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
tigris zsömle
  2013-10-29 19:59:45, kedd
 
  Hozzávalók

a tésztához:
60 dkg liszt
2 dkg cukor
1,5 dkg só
1 tojás
2 dkg vaj
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
a mázhoz:
90 ml langyos víz
8 dkg rizsliszt
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítés

A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel együtt kelt tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.

A mázat felhasználás előtt legalább fél órával elkészítjük. Ehhez elvegyítjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a vízzel, és félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömlét formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól nagyobb távolságra. Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket rizslisztes mázzal.

200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsömléket.

Villanysütő esetén az alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.


http://citromhab.blogspot.hu/



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Osho idézet
  2013-10-28 22:11:24, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
bohókás
  2013-10-28 22:02:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
rakott káposzta
  2013-10-28 20:47:13, hétfő
 
 



Hozzávalók 5-6 személyre

1 kg savanyú káposzta
őrölt kömény
bors
babérlevél (elhagyható)
70 dkg darált sertéshús
25 dkg vékony füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
5-6 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
csípős pirospaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (csombor)

őrölt bors

az edény kenéséhez:
zsiradék

Az ízlésünkhöz igazítjuk a savanyú káposztát, és szükség esetén csipetnyi őrölt köményt, néhány szem borsot, valamint 2-3 babérlevelet teszünk bele. 1-2 dl víz hozzáadása után lefedve 20-25 perc alatt megpároljuk.
Szeletekre vágjuk a kolbászt, pici olajon mindkét oldalukon átpirítjuk a karikákat, azután tányérra szedjük őket.
Apróra vágjuk a vöröshagymát. A nagyobbik részét üvegesre pirítjuk kevés olajjal kipótolt kolbászzsíron, majd hozzáadjuk a darált húst, amelyet fehéredésig sütünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot, a sót, a pirospaprikát (ízlés szerint édeset és csípőset). Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, beleszórjuk a borsikafüvet.
Kisebb edényben evőkanálnyi forró olajon átforgatjuk a rizst. Belekeverjük a maradék vöröshagymát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Megkeverjük, lefedve 6-8 percig főzzük, azután elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy fölszívja a nedvességet.
Zsiradékkal kenünk egy tepsit vagy jénai tálat. A tejfölhöz öntjük a hús levét, összekavarjuk. Az edény aljára simítjuk a savanyú káposzta harmadát, rátesszük előbb a rizs, majd a kolbász, végül a darált hús felét is. Erre kerül a káposzta újabb harmada, amelyet meglocsolunk némi tejföllel. Rátesszük az újabb rizs-, kolbász- és darált húsréteget, végül az egészet lefedjük a maradék savanyú káposztával. Eloszlatjuk rajta a többi tejfölt, a tetejére tesszük a füstölt szalonnaszeleteket.

180-200 fokra melegített sütőben 30-40 percig sütjük.

forrás: katakonyha.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
Profiterol torta
  2013-10-27 16:05:53, vasárnap
 
 




Hozzávalók

20 dkg levelestészta
Az égetett tésztához
2,5 dl víz
csipet só
10 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás
A vaníliakrémhez
6 tojás
20 dkg cukor
5 evőkanál liszt
1 l tej
1 vaníliarúd vagy pár csepp vaníliakivonat, esetleg 3-4 csomag vaníliás cukor
A karamellhez
20 dkg cukor
1 kávéskanál ecet
1 evőkanál vaj
A díszítéshez
szárazon (üres serpenyőben) pirított mandulaforgács

Elkészítés

Az égetett tésztához csipetnyi sóval fölforraljuk a vizet. Beletesszük a vajat, és megvárjuk, hogy teljesen felolvadjon. Ezután a lisztet állandó keverés mellett a vajas vízbe szitáljuk, majd az egészet folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg az edény közepén
a tészta összeáll egy fényes masszává. Ezután még kb. két perc keverés jön, majd az edényt levesszük a tűzről. A forró tésztát egy keverőtálba borítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és robotgép dagasztóspiráljával mindegyiket jól eldolgozzuk
benne. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt már egészen belekevertük. Végül sima, fényes, ragadós, sárga masszát kell kapnunk.

2-3 mm vastagra nyújtjuk a leveles tésztát, kivágunk belőle egy 24-26 cm átmérőjű kört, és sütőpapírral bélelt vagy alaposan kivajazott tepsibe terítjük. Csillagcsöves habzsákba kanalazzuk az égetett tésztát, és spirál alakot nyomunk belőle a leveles tésztára.
200 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. (Közben nem szabad kinyitni a sütőt!) A maradék égetett tésztából diónyi gömböket nyomunk egy másik, ugyancsak sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire. A korong elkészülte után
kb. 15 perc alatt a kis gömböket is megsütjük. (Ezúttal se nyissuk ki a sütőt!)

A vaníliakrémhez fehéredésig keverjük a tojássárgáját 15 dkg cukorral, majd kanállal csomómentesen beleforgatjuk a lisztet.
Forrásig melegítjük a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével, azután állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük. Habüstben vagy kisebb fazékban
vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjéből a maradék 5 dkg cukorral. (Legalább 10 perc szükséges ahhoz, hogy jól átfőjön. Közben állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.) Óvatosan, hogy össze ne törjön,
a tojássárgás krémbe forgatjuk, az egészet alaposan kihűtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük. Hegyes késsel apró nyílást vágunk a megsült kis gömbök aljába, és megtöltjük őket vaníliakrémmel.

A maradék krém felét spirál alakban rányomjuk a tortatálra helyezett tésztakorongra.

A szélén elrendezzük a gömböket.

A karamellhez teflonserpenyőben, állandóan kevergetve egészen fölolvasztjuk a cukrot. Hozzáadjuk az ecetet meg a vajat, és gyors mozdulatokkal egyneműre keverjük. A kis
gömbök tetejére kanalazzuk, és megszórjuk őket mandulaforgáccsal. A torta közepébe nyomjuk a megmaradt vaníliakrémet.

Tipp: ha nem szeretjük a kemény, ropogós karamellt, helyette porcukorral vagy olvasztott csokoládéval is díszíthetjük a tortát. A gömböt hagyományos módon is tölthetjük: félbevágjuk, vaníliakrémet kanalazunk az aljába, tejszín-habrózsát nyomunk rá, és visszatesszük a tetejét. Tejkaramellához öntsünk kb. 1,5 dl forró tejet a fölolvadt, megbarnult cukorhoz (vigyázat, nagyon habzik!). Folyamatos kevergetés közben nagyon pici lángon sűrítsük be, majd amikor egynemű krémmé olvad, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Gandhi
  2013-10-24 19:40:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gandhi  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7576 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 176
  • e Hét: 537
  • e Hónap: 6176
  • e Év: 30368
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.