Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Egy szép gondolat
  2013-10-16 16:38:54, szerda
 
 



A természet varázsát ontja bőven,
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!

Shakespeare

 
 
17 komment , kategória:  Idézetek  
Milyen fontos ugye??
  2013-10-16 16:29:52, szerda
 
 



Kölcsey Ferenc számára igen fontos volt a magyar nyelv pontos használata. Az eredetiségre pedig külön hangsúlyt fektetett, így utazásai során nem egyszer ütközött némi ellenállásba...

Kölcsey Ferenc parasztszekéren utazván, egy kis folyóhoz érve felnézett, és megkérdezte a kocsistól:

- Miféle víz ez, atyafi?

- A Karaszna - felelte biztos hangon a kocsis.

- Nem Karaszna az, hanem Kraszna - igazította ki Kölcsey.

Aztán továbbmentek. Midőn a Berettyóhoz értek, Kölcsey ismét érdeklődni kezdett:

- Hát ez miféle víz?

- Ez meg a Brettyó, itt - válaszolta a kocsis.

- Nem Brettyó az, hanem Berettyó - hangzott a válasz.

- Üsse meg a kő! - kiáltott fel bosszúsan a kocsis. - Amott a Karaszna nem tetszett, itt meg a Brettyó... Honnan tudjam most már: mi lesz jó az úrnak?
 
 
1 komment , kategória:  Anyanyelvről-Haza-Szűlőfölről  
Guillaume Apollinaire:VIRÁGSZÜRET
  2013-10-16 16:25:05, szerda
 
 



Guillaume Apollinaire:VIRÁGSZÜRET

Kedves, virágokat szedni jöttünk a kertbe.
Tudod, mennyi virág, hány tearózsa, mely
Hajad díszíti, hány szerelmes rózsa kelyhe
Pusztul nyaranta el?

Szél támad, szárukat vadul tépi-cibálja.
A rózsák szirma az utak sarába hull.
Ó kedves, szedd le mind, hisz álmaink virága
Holnapra megfakul.

És tedd vázába mind; az ajtókat bezárjuk,
S gyászolva holt napunk, bágyadt-kegyetlenül
Nézzük majd kínjukat, míg szerelmi haláluk
Lassan beteljesül.

Szép önzőm, lám, a kert kopár, díszét leszedték.
Elszállt a pilleraj, más virágok után,
S eztán a szomorú kertbe éjjeli lepkék
Látogatnak csupán.

S profán szobánk ölén a sok virág kiszenved.
Rózsáink szirmukat elejtik csendesen.
Ó sírj!... Minden virág, amely elhervad, egy-egy
Elhaló szerelem!

(Rónay György fordítása)


Guillaume Apollinaire (Róma, 1880. augusztus 26. - Párizs, 1918. november 9.) költő, író és kritikus.

 
 
1 komment , kategória:  Virágokról  
Vészi Endre:A KERTBŐL SOHA NEM MENT EL A NYÁR
  2013-10-16 16:04:28, szerda
 
 



Vészi Endre:A KERTBŐL SOHA NEM MENT EL A NYÁR

A kertből soha nem ment el a nyár csak éppen
elfödte finom metszésű arcát a köd csipkéivel
a piros alkonyok moáré-selymét összegöngyölte
s fölfüggesztette egy égi toronyba
a költöző madarak is ittmaradtak nekünk
lehunyt szemhéjunk mögött
és dermedt ezüstbe rejtették illatukat a rétek

s a robbanásra időzített rózsák
látod ez mind az örökkévalóság
Kalandozásainak ösvényeit orsóra tekerte a záruló égbolt
hogy majd lebomoljanak április zöldszagú szeleiben
és épségben maradt benned az élet szertelensége
hogy fölkiálts ha rejtegetve is
mikor szobádba lép karcsún újra a fény
kontyba szorítva laza haját
és arcod fölé hajol
 
 
1 komment , kategória:  Hónapok-Október  
Sárhelyi Erika: ŐSZI DAL
  2013-10-16 15:54:43, szerda
 
 




Sárhelyi Erika: ŐSZI DAL

Vetkeznek bokrok, nyújtóznak ágak,
falevél szőnyeg lepi a tájat.
Álmosan moccan égen a felhő,
Fa kérge roppan - őszül az erdő.

Gesztenye hullik, hangtalan puffan,
elnyeli hangját rőtszínű paplan.
Szalad a szellő, fák között surran,
kacsint a napfény innen és onnan.

Vörösbegy mellén rozsdaszín mellény,
szépül a fészek, rebben a repkény.
Szusszan az avar, gyolcspuha bölcső,
Mélyül a homály - készül az erdő.
 
 
1 komment , kategória:  Hónapok-Október  
Éltes Enikő: Vénasszonyok nyarán
  2013-10-16 15:22:44, szerda
 
 



Éltes Enikő: Vénasszonyok nyarán

októberi napként
ölelnek nagyanyáink
szertefutó ráncai
hogy bennünk
találkozzanak
fogatlan
mosolyként
végtelen nyugalomban
szemlélve
az összekulcsolt kezekből
omló időt
amíg bölcs
önmagunkká
békülünk
ámen
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok-Október  
Zsidi Sándor: Mi azokhoz tartozunk…
  2013-10-16 15:22:29, szerda
 
 



Zsidi Sándor: Mi azokhoz tartozunk...

Mi azokhoz tartozunk...
...Akik e tenyérnyi hazában élnek,
És ezer év óta állják a sarat,
És magyarnak vallják magukat!

Mi azokhoz tartozunk...
Akiknek nyelvében édes a haza,
És őszinte, igaz híve, rendületlen,
Sírig tartó nehéz hûségben!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik a szülőföld templomaira néznek,
És nem idegen harangszóra figyelnek,
Mert a hazaszeretetben hisznek!

Mi azokhoz tartozunk...
Akiket naponta megaláznak azok a bitangok,
Akik a pénz uralmát bitorolják,
De a hazájukat elárulják!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik minden sejtjükkel érzik, tudják,
Ki az őszinte ellenfél, és ki a hamis barát,
Ki itt a Júdás, és ki a Kaifás!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik naponta kínlódva, nyomorogva élnek,
És nem panaszkodnak, nem követelőznek,
Mert az igazság erejében hisznek!

Mi azokhoz tartozunk...
Akikre lövettek a nácik és az elvtársak,
És rettegésre, hallgatásra kárhoztattak,
És gyûlöletre tanítottak!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik nem félnek a múlttól,
És egyenes derékkal állhatnak
A jövő ifjúsága elé; példának!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik mindig segítettek, százaknak, ezreknek!
Hálát nem vártak, tették, amit kellett:
Cserébe üldözést, kirekesztést nyertek!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik a nemzet jövőjében hisznek!
Mi azokhoz tartozunk...
Akik békében és szeretetben élnek!
Mi azokhoz tartozunk...
Akik megbocsátanak, de nem felejtenek!

Mi azokhoz tartozunk...
Akik hisznek abban, hogy a becsület: az érték!
Mi azokhoz tartozunk...
Akik hisznek abban, hogy az igazság: az mérték!
Mi azokhoz tartozunk...
Akik hisznek abban, hogy a jövőnk záloga: a szeretet!
 
 
0 komment , kategória:  Anyanyelvről-Haza-Szűlőfölről  
Juhász Gyula - Magányos úton
  2013-10-16 15:21:09, szerda
 
 


Juhász Gyula - Magányos úton...

Magányos úton építek egy házat,
Betérhet hozzám, aki erre fárad,
Aki dalolva, virágot keresve,
Eltéved a mély életrengetegbe.
És őszi estén, míg az avar sír majd
S utolsó szirma hull a rózsáimnak,
Magányos vándor, múltakba révedve,
Emlékezik majd egy tündérszigetre.
És hírt hoz nékem élet tengeréről,
A csodaszépről, távoli tündérről,
Kit idevárok és aki nem jő el,
Csak egyre szépül a szálló idővel.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Juhász Gyula  
Wass Albert: Jönnek
  2013-10-16 15:21:07, szerda
 
 



"Magyarok kaszáltak a réten. A levágott sarjú békés illata úgy lengte körül őket, mint szelíd és jószagú palást, amit a munka terített a vállaikra. Kaszák sercentek és csillantak az öregedő fényben. Rendek nyújtóztak végig a rét sima szőnyegén, s az emberek, ahogy csöndes békességgel és előrehajlított testtel a kaszát lendítették, mintha egy boldog jövendő ígéretével beszélgettek volna. Mikor megláttak, úgy gyűltek egyszerre körém, mintha pap lettem volna, a rét pedig templom.

-Hát igaz-e? Gyünnek a mieink?
-Jönnek-feleltem nekik.

Csillogó szemükbe néztem és éreztem, hogy az én szemem is éppen olyan erősen csillog, s ha eddig nem tudtam volna eléggé jól: abban a percben meg kellett volna éreznem, hogy mit jelent magyarnak lenni. Elsősorban jelent örömet, mindazt az örömet, ami beszületes szándékban s a munkában megterem, meg azt az örömet is, hogy az igazság mindig erősebb a hamisságnál, még akkor is, ha hosszú ideig szemérmesen eltitkolja erejét. Második sorban jelent büszkeséget, hogy bírni tudtuk a szenvedést , amit azért rakott Isten a vállunkra, hogy általa megerősödjünk egyrészt, másrészt pedig tanuljunk belőle és igazságosabbak tudjunk lenni másokkal, mint azok voltak velünk. Jelent még erős és jókedvű elhatározást is, hogy no világ, most aztán csudálkozz, ha újra kezembe veszem a kaszát. De ugyanakkor bánatot is jelent, igaz testvéri bánatot azok miatt, akik számára továbbá is a remény marad magyarságuk egyetlen vigasztalása. Ennyi mindent jelent magyarnak lenni, és éppen az a szép benne, hogy örömet is és bánatot is, büszkeséget is és erős elhatározást is egyszerre jelent. Talán még sok minden mást is jelent, de nem volt időm sokat gondolkozni rajta, mert a magyarok ott a réten olyan izgatottan rázták felém lelkük tarisznyáit, mely tele volt vágyakozással, reménységgel, kétséggel és aggodalommal, hogy őket kellett figyeljem tovább...

.. Néztem őket. Mintha egy apának gyermekei lettünk volna. hallgattam beszédüket, melyben kétség és aggodalom küzdött a reménnyel. Évszázados kétség, évszázados aggodalom és évszázados remény. S ahogy néztem őket, úgy jutott eszembe minden, mintha egy mozgóképszínházban lettem volna, melynek lepedője az én lelkem volt, masinája pedig az agyam, mely a képeket sorra vetítette a lelkemre.

Mindent, amin ez a nép huszonkét esztendő alatt keresztülment, megláttam újra, az első borzalmaktól az utolsó csendőrőrmester önkényeskedéséig, s ez egyszerre úgy eltemette bennem a békességet, hogy szegénynek még a kisujja sem látszott ki.

Szemem előtt döntötték be falusi házak ajtaját puskatussal, s szennyes, bocskoros, állati tekintetű katonák ütöttek, szúrtak férfit, asszonyt, gyereket. Lányokat tepertek le durva röhejjel a szalma közé, s én mindezt láttam ott abban a percben és láttam a megkínzottak vérben vonagló tekintetét. Hallottam halálra botozottak utolsó hörgéseit...

...Négy nap telt már el a tizennégyből. Még mindig nem mozdult senki. Izgatottan lestük a rádiót: indulnak a honvédek? Nem indulnak? Mi lesz?...

...Aztán jött a hír. Villám az idegekre.
-Átlépték a határt!
-Jönnek! Jönnek! Jönnek!!!

Jöttek. hallgattuk a rádió mellett. Az első falvak örömujjongása. Mámorban úszó Szatmár. Nagykároly. Nagyvárad. S mondták: hétfőn Dés. Kedden Szamosújvár. Kedden lesznek nálunk."

(Wass Albert: Jönnek)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Wass Albert  
Az egészséges birsalma
  2013-10-16 15:11:47, szerda
 
 



Az egészséges birsalma-A legendák aranyalmája - a birsalma

A birs növénytanilag a rózsafélék családjához tartozó,Cydonia nemzetség egyetlen fajtája.
Tudományos neve Cydonia oblonga,ami egy észak-nyugat krétai kikötővárosra, a mai Chaniára utal.
Az elnevezés a 14. századra nyúlik vissza,de a ,,küdóniai alma" ennél lényegesen korábbról ismert
és termesztett gyümölcs az európai kultúrában!

A melegkedvelő cserjévé, sőt aztán idővel ágas-bogas fává cseperedő birs számos kaukázusi és Kaukázuson túli országban őshonos,így többek között Afganisztánban, Örményországban,
Grúziában, Azerbajdzsánban, Iránban.Erről a területről terjedt el aztán a Földközi-tenger keleti partvidéke menti országokban,majd vélhetően a Balkánon keresztül megérkezett Magyarországra is.
Az első hazai említése a kora középkorból, 1395-ből származik,a 17. században pedig már rendszeres fogyasztásáról is vannak feljegyzések.A birs évszázadok óta része az európai kultúrának,magyar nevének eredetét homály fedi.
Az illatos birs legendák övezte gyümölcsnek számított az ókori nagy civilizációkban.
Külön érdekesség, hogy nagy valószínűség szerint az aranyalma - amely a Heszperidák kertjében termett - is birs lehetett.Úgy tartják, Erisz almája,amellyel Párisz a legszebb földi asszony szerelmének elnyeréséért Aphroditét jutalmazta (s lett mellőzött a másik két versengő istennő Héra és Pallasz Athéné,aminek aztán meg is lett a következménye a trójai háború során)szintén birs volt.
Csakúgy, mint az ószövetségi Énekek énekének almafája: ,,
A híres ókori történetíró, Plutarkhosz is említést tesz a birsről,mint amit régi görög szokás szerint
az esküvői szertartás előtt fogyasztott a menyasszony,hogy illatos legyen a csókja.
A sokat emlegetett antik római szakácskönyv,az Apicius nevéhez kötődő receptgyűjtemény is tartalmaz már birsalmával készített fogásokat
- a mézben párolást javallva, sőt a póréhagyma hozzáadását is ajánlva.
Bár az ízlés és a fűszerezés évszázadok alatt sokat változott,a birs és a hagyma egy mai fogásban is nagyszerű kombinációt alkot.
Az érett birset érdemes mihamarabb leszüretelni,megelőzve a kártevők beköltözését a gyümölcsbe
Különösen ízletes a birsből és almából készült pikáns krémleves,ami melegen és hidegen is fogyasztható.
Birsalmás almakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 db méretesebb birs (kb. 30 dkg)
2-3 db savanykás alma (kb. 30 dkg)
1 kisebb fej lilahagyma
1 db kezeletlen citrom héja és leve
1 dl száraz fehérbor
fel l zöldség- vagy csirkehúsleves
5 dkg vaj
2 es fel dl főzőtejszín
1 csipet cukor
só és bors - ízlés szerint
Elkészítés: A birset megtisztítjuk, meghámozzuk, felnegyedeljük, magházát eltávolítjuk. A húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd pürésítjük. Az almákat hámozás és a magházuk eltávolítása után finomra reszeljük. Az almát és a birset sűrű szövésű szitán vagy fémszűrőn átpasszírozzuk.
A hagymát finomra aprítjuk, 2 dkg vajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és meghintjük csipetnyi cukorral, hogy édes aromái felerősödjenek. Az egészet felöntjük a borral, majd a levessel. Amint felforrt, hozzákanalazzuk a pürésített birset és almát, végül beledobjuk a maradék vajat, és felöntjük a tejszínnel. Amint újra felforrt, levesszük a tűzről, ízlés szerinti mennyiségben sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, botmixerrel pürésítjük.
Különleges aromájú, gazdag leves! Ha túl sűrűre sikerülne, kevés víz hozzáadásával javíthatunk az állagán!
Jóllehet a birs növényrendszertanilag közeli rokonságban áll az almával és a körtével, mégis egyike azon kevés gyümölcsöknek,amelynek nyers fogyasztása nem ajánlott.
Nem csupán azért, mert igencsak kemény,de íze is rendkívül fanyar magas csersavtartalmának köszönhetően.
Nagyszerű aromái, zamatai puhára főtt vagy sült állapotban válnak élvezetessé.
A változatos alakú gyümölcsből különlegesen aromás, tiszta zselé is készülhet .
A hazánkban szeptember-októberben szüretelhető,világszerte közel 200 fajtát számláló birsből alapvetően kettő terjedt el.A világ szinte minden birstermő vidékén megtalálható,.
Sokan úgy gondolják, hogy a birsalma és a birskörte két különböző gyümölcs, de erről szó sincs.
Az almatermésű birs alakja lehet almára vagy körtére emlékeztető.
A természet tréfája, hogy akár egyazon fa két különböző évben képes hol inkább almára, hol pedig körtére emlékeztető termést produkálni.
A birset gyakran még zöld állapotban szüretelik,de felhasználni csak akkor tanácsos,
amikor viaszos héja sárga színűre változik,a gyümölcs pedig összetéveszthetetlen illatot áraszt.
Száraz, hűvös helyen akár kora tavaszig is tárolható,érdemes mindig akkora mennyiséget fazékba vagy sütőbe küldeni,amennyit épp aktuálisan felhasználunk.
A birset a népi gyógyászat is igen nagyra értékeli.
A legmagasabb pektintartalommal rendelkező gyümölcs emésztést segítő hatását évszázadok óta kiaknázzák,de enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták egykor a birsből készült főzetet.
A birslekvár nemcsak finom, de nagyon egészséges is .Jóllehet a nyers gyümölcs C-vitaminban gazdagabb,mint az alma vagy a körte, 100 gr-jában 15 mg található,a hőkezelés során ez jelentősen csökken.
Kisebb mennyiségben található benne A-, valamint többféle B-vitamin is,az ásványi anyagok közül pedig számottevőbb vas- és magnézium-tartalommal rendelkezik,de foszfor, kálium, kalcium is van benne.Igen gazdag jótékony rostokban, sőt további előnyös tulajdonsága,hogy kalóriatartalma igencsak alacsonynak tekinthető (60 Kcal/100 gr).
Egészséges finomságok birsből
A birs egyik nagyszerű tulajdonsága,hogy a benne található C-vitamin kivételével az összes többi,
a szervezetre igencsak pozitív hatást gyakorló vitamin,ásványi anyag, valamint rost sértetlenül vészeli át a hőkezeléssel járó megpróbáltatásokat.
Hagyományosan a legelterjedtebb birsből készült finomságok a különböző lekvárok, zselék, sajtok, befőttek,de a régi magyar konyhában bableveshez,füstölt húsból készült levesekhez is gyakran adagoltak belőle.
A feldarabolt birs gyorsan barnul,érdemes citromlével locsolni, és fürgén dolgozni vele.
Birsből remek sűrű lekvárok is készíthetők,amelyeket akár fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával is lehet fűszerezni.

Régi idők klasszikusa a birskompót.Aki pedig nem szívesen bajlódik a nyers gyümölcs hámozásával,
próbálja ki a sütőben félpuhára sütés technológiáját.
Először is konyhai törlőkendővel távolítsuk el a finom szőröket a héjról,majd alaposan mossuk meg.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő,egy magas falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral,
erre helyezzük a gyümölcsöt.
Nagyjából 20-25 perc alatt annyira megpuhul,hogy langyosra hűtve könnyedén és vékonyan hámozható.
Ezt követően cukor, esetleg egyéb fűszerek hozzáadásával főzhetünk belőle tisztán lekvárt, készíthetünk belőle dzsemet,de akár almával is vegyíthetjük.
Kitűnőek a fele-fele arányban mindkét gyümölcsöt tartalmazó csemegék is.
A legnépszerűbb birsből készített édes finomság minden bizonnyal a dióval, mandulával, esetleg mogyoróval vagy pisztáciával gazdagított birsalmasajt.
Szinte minden gyakorlott háziasszony esküszik a saját receptjére.
Régen, de még a 20. század elején is gyakran készítették úgy,hogy a héjastól felaprított, majd megfőzött birsetmég egyszer felfőzték szőlőmustban,hogy zamatosabb legyen a végeredmény
- aztán tetszőleges formákba öntötték, és kemencében szárították.
A birsalmasajtot nem csak dióval gazdagíthatjuk,kipróbálhatjuk mandulával vagy pisztáciával is.
Ma már ennél egyszerűbben is sok helyen készül.
A megtisztított, de meg nem hámozott,magházától megszabadított birset rendszerint ízlés szerinti mennyiségű cukorral puhára főzik, passzírozzák,majd cukorral, kevés citromlével, hogy ne barnuljon, ismét felfőzik.Ezt követően sütőpapírral bélelt, lapos formákba töltik,esetenként olajos magvakkal ízesítik, majd szárítják.
A birsalmasajtot száraz helyen, lassan kell szikkasztani,naponta forgatni, hogy mindkét oldala egyenletesen száradjon.
forrás: mozaik.bloglap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 962 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 5266
  • e Hónap: 36260
  • e Év: 449611
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.