Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  2013-10-10 23:11:51, csütörtök
 
  Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?

Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!

Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret? A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében.






Szobahőmérsékleten, zacs- kóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.

Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.

A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.

Mi az az aflatoxin?

A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.

A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.






Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is. Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.

Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.

Alattomos gyilkosok

A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik. Hosszan tartó, krónikus sőt akár halálos betegségeket okoznak. A gombamérgek legtöbb esetben:

rákkeltőek,

károsítják a vesét vagy a májat,

termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,

gyengítik a szívet,

ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .

Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.

Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül - tudtunkon kívül - aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések - pl. nyelőcsőrák, májrák - kialakulásáért.

A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.

meggyogyulsz.com

Forrás:http://diabetika.info - ogbono
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A természet szupervitaminja, amit kevesen ismernek
  2013-10-10 22:25:31, csütörtök
 
  A természet szupervitaminja, amit kevesen ismernek


Bizonyítottan hatásos!
Megtalálható itthon általában kerti sövényként használva.Sokan kiirtják, mivel nem ismerik jótékony hatásait, értékét!

A természet adta magvak, zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények közül bemutattunk már néhány nagyon egészséges, gyógyító hatású növényt, de a leghatásosabb és talán a legismeretlenebb Magyarországon, ami weboldalunkról nem maradhat le az a goji bogyó (ördögcérna, farkasbogyó).





Goji bogyó az ördögcérna (Lycium) nemzetség ehető terméseinek neve. Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcseit gyógyhatása miatt fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A nagy mennyiségű C vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.

A goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépes méz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően többféle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük "megfiatalodott".

A Lycium Barbarum (a goji latin neve) számos legendás egészség-növelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek a:

immunválaszt fokozó hatás
kimerültség ellenes hatás
súly-csökkenés
szabad gyök gátlás

A goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.

Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az "Oxygen Radical Absorbance Capacity" (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.

A sárgabarackkal összehasonlítva:
Goji bogyó aszalva Sárgabarack aszalva
100 g-ban mért érték
Energia (kcal) 370 226
Protein (g) 11,7 2,5
Cukrok (g) 67,7 46,3
Zsírok (g) 8,2 0,28
Rostok (g) 10 13
C-vitamin (mg) 29 3,8
Kalcium (mg) 112 55
Kálium (mg) 1132 1520
Bétakarotin (mikrogramm) 7400 2280

A goji bogyó a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.






A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.

A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.

Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.

És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.

Bizonyított jótékony hatásai:

Szexuális zavarok: A goji-t szexuális impotencia kezelésére is használják. Beszámoltak arról, hogy a goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat. A goji legendásan híres vágy-fokozó hatásáról is.
"Egy régi kínai közmondás figyelmezteti a férfiakat, akik feleségüktől távol utaznak: az, aki 1000 km-re van otthonától, ne egyen gojit".

Allergiák: A goji csökkenti az allergiás típusú reakciókkal kapcsolatos anti-test szintet, valószínűleg a CD8(+) T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. E hatásnak betudhatóan a goji hatékony a psoriasis kezelésében is.

Öregedés-gátlás: A goji különleges LBP poliszacharid komplexe hatékony szekretagóg (olyan vegyület, amely az agyalapi mirigy fiatalító hatású emberi növekedési hormonjának elválasztását fokozza). A gojit tradicionálisan az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják. Több vizsgálat során idős embereknek naponta gojibogyót adtak 3 hétig. Számos jótékony hatást tapasztaltak: a vizsgált személyek közel 70%-ának bámulatos módon megerősödött az immunrendszere, megháromszorozódott a T-sejt transzformációfunkció, és megkétszereződött a fehér sejtek interleukin-2(IL-2) aktivitása. Az eredmény azt is mutatta, hogy valamennyi kezeltben számottevően erősödött a lelkierő és az optimizmus. Ezenkívül szinte valamennyi személy étvágya és alvás-minősége is javult. A kezeltek 35%-a a szexuális funkció jelentős javulásáról számolt be.
"Zhang (1993) a goji egyedülálló LBP poliszacharidjának peroxidáció gátló hatását tanulmányozta, amely az idő előtti sejtelhalás elsődleges okozója. Dr Zhang és kutatócsoportja a sejtmembránok elektromos paramétereinek változását mérte, miután az élő sejteket ártalmas szabadgyököket tartalmazó oldatban 6 órán át inkubálta. Megfigyelték, hogy a szabadgyökök sejtekre kifejtett végzetes hatása meggátolható és visszafordítható az LBP poliszacharidokkal".

Látás-javítás: A goji nagyon népszerű volt a látás javítására is az ősi Kínában. A modern kínai kutatások azt mutatják, hogy a goji képes a sötét adaptációs idejét csökkenteni, és javítja a látást a nem kielégítő fényviszonyok között is. A fiziológiás scotoma (vakfoltok) csökkennek, míg az A-vitamin szintje nő a goji-t fogyasztó páciensekben.

Ízületi gyulladás és gyulladásos állapotok: Az ízületi gyulladás kialakulásában szerepet játszó szabadgyök a szuperoxid anion. Normál körülmények között az emberi szervezet képes a szuperoxid anionok termelésének szabályozására a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim által, amely lebontja és neutralizálja a szabad gyököket, mielőtt még azok fájdalmat, gyulladást és sejtkárosodást okoznának.

Átfogó tudományos kutatások az utóbbi 20 év során bebizonyították, hogy akut és krónikus gyulladásban a szuperoxid anionok olyan felfokozott mértékben termelődnek, hogy a szervezet SOD enzim védekező mechanizmusa képtelen azokat közömbösíteni. Ezt az egyensúly felborulást szuperoxid-mediált károsodás követi.

Az SOD védő és jótékony hatása számos betegségben, mind pre klinikai, mind klinikai tanulmányokban bizonyított. A klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy a szuperoxid anionoknak fontos szerepe van a human betegségek kialakulásában és hogy ezek SOD általi eltávolítása jótékony hatással bír. Egy Kínában végzett tanulmány szerint a goji fogyasztása jelentős, 40%-os növekedést idézett elő az SOD, e rendkívül fontos gyulladás gátló enzim szintjében.

Fizikai állóképesség/enegia szint: Kísérleti állatokon végzett tanulmány szerint az LBP jelentősen megnövelte a tűrést és kitartást a fizikai igénybevétel során és csökkentette a kimerültséget. A goji LBP fokozza a glikogén raktározását (a glikogén a szervezet elsődleges energia hordozó anyaga). A goji LBP szintén segít megterhelés utáni felépülésben. Csökkenti az izomlázat az által, hogy növeli a tejsav eltávolító enzim, a laktát dehidrogenáz aktivitását. A vér húgysav nitrogen clearance-t is gyorsítja, ami a fizikai megterhelés során jelentkező toxin.

Vérképzés: Egy Kínában végzett tanulmány szerint az LBP gyorsítja az őssejt proliferációt és növelte a csontvelőben a monociták számát. Az LBP segíti a monociták leukocitákká érését is. A bogyó számos ujkeletű klinikai vizsgálat szerint hatékony csontvelő hiánybetegségek kezelésében is. (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék alacsony termelése).

Egy másik tanulmány során 3 éven át vizsgálták a goji a vér immunparamétereire, fiziológiai és biokémiai markereire gyakorolt hatását, idős önkénteseken. Az eredmények azt mutatták, hogy a goji bogyó jelentős mértékben fiatalította az idősebb emberek vérének tulajdonságait.

Rákmegelőző hatás: Az interleukin-2 (IL-2) fontos citokinin (sejtfehérje) amely hatásos tumor ellenes válaszokat indukál kísérleteken előidézett rákban. Számos növényi poliszacharid fokozza az interleukin-2 (IL-2) termelődését. A goji LBP különösen aktív e tekintetben, IL-2 fokozó aktivitásáról számolt be a pekingi egyetem Farmakológiai és toxikológiai intézete 1989-ben. Az USA-ban az IL-2-t mint immunerősítő faktort 1983 óta tanulmányozzák és alkalmazzák egyes ráktípusok és HIV fertőzés kezelésében.

Más Kínában végzett tanulmányok szerint a TA98 és TA 100 által kiváltott génmutációt gátolja. Egyes tudósok meggyőződése, hogy a goji hatékony a máj-daganat megelőzésében, védi a májat és rák-ellenes hatású is.

Rák-betegek kezelése: Az egyik, Cao és munkatársai által 1994-ben Sanghajban végzett vizsgálat során 79 előrehaladott rákos beteget kezeltek LAK/IL-2-vel és goji LBP-vel. Eredményeik azt mutatták, hogy a páciensekben bámulatos módon visszafordultak a rosszindulatú rákos folyamatok, melanoma, vastagbél karcinóma, végbélkarcinóma, tüdőkarcinóma, nasopharyngeális karcinóma és hydrothorax betegségben szenvedőknél. A LAK/IL-2 és goji- LBP-vel kezelt betegek bámulatosan magas, 40,9%-a javulást mutatott, míg a LAK/IL-2 vel kezeltek esetében csupán 16,1%-os volt ez az arány. Azt is megfigyelték, hogy a rák jól hosszabb idő után újult ki azoknál a betegeknél, akiket e kombinált kezelésben részesítettek. Az eredmények azt mutatják hogy a goji LBP a rák gyógyításában adjutánsként használható.

Egy másik Kínában végzett tanulmány szerint az LBP jótékonyan hatott a radioterápia során és növelte a rákbetegek ellenálló képességét. Egy rákbetegeken végzett tanulmány szerint a goji növelte mind a limfocita transzformáció sebességét, mind pedig a fehér sejtek számát (amely az immunfunkció mutatója).

Az LBP hatása és mechanizmusa, amelyet a humán leukemia HL-60 sejtek növekedésének gátlására kifejt, szintén kutatások tárgya. Az LBP képes gátolni ezeknek a leukemia sejteknek a növekedését, és elősegíti azok elhalását (apoptosis). Lewis Lung-ráksejteket vittek át C57BL egérbe és bizonyították a goji LBP rákellenes hatását.

Szív-érrendszeri egészség megőrzése: A lipid peroxidázok vérben történő felhalmozódása szív-érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, érszűkülethez és stroke-hoz vezethet. Vérünkben jelen van az antioxidáns enzim, a szuperoxid dizmutáz (SOD), amely felveszi a harcot a lipid peroxidációval, azonban az SOD szintje az öregedés során egyre csökken. Egy klinikai tanulmányban azt tapasztalták, hogy a goji fogyasztása jelentős mértékben, 40%-al növelte az SOD szintet és 65%-al csökkentette a lipid peroxidáz szintjét.

Egy másik tanulmány szerint a goji flavonoidjai védő hatást fejtenek ki a vörösvértestekre. E védő hatást patkányon, a máj mitokondriumaiban és a vörösvértestekben Huang és munkatársai vizsgálták Kínában (1999). Megfigyelték, hogy a mitokondriális lipid peroxidáció jelentősen csökkent agoji flavonoidok hatására, és a mitokondriumok membrán fluiditását szintén hatékonyan védte. A vörösvértestek alakjukat megőrizték a goji flavonoid kezelés következtében, míg a kontroll vörösvértestek jelentős károsodást szenvedtek az oxigén szabadgyököktől.

Cukorbetegség (felnőttkori, nem inzulin-függő): A goji-t Kínában a felnőttkori cukorbetegség kezelésére régóta használják, mivel az egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ.

Emésztőszervi zavarok: Mongóliában a hagyományos gyógyászatot kutató intézetben végzett vizsgálatok szerint a goji alkalmas az atrofikus gastritis kezelésére, amely csökkent gyomor-aktivitás következtében fellépő emésztési zavar. A betegek minden alkalommal teljes gyümölcsöt fogyasztottak napi 3 alkalommal az étkezések előtt, 2 hónapig vagy ennél hosszabb ideig, és kiváló eredményeket tapasztaltak.

Magas vérnyomás: A goji LBP endotél sejtekre kifejtett hatását Jia és munkatársai 1998-ban vozsgálták Kínában. Eredményeik azt mutatják, hogy a patkányokban a magas vérnyomás kialakulása nagymértékben megakadályozhato goji LBP adásával.

Immunitás: Egy tudományos közleményben, amely a Recent Advances In Chinese Herbal Drugs folyóiratban jelent meg, Dr Zhou Jinhuang kimutatta, hogy a goji poliszacharidjai növelik a sejtmediált és humorális immunválaszokat.

Már 5-10 mg/kg napi dózis esetén is egy hét után már nőtt a szervezet leghatékonyabb betegség ellen küzdő immunsejtjeinek (T-sejtek, citotoxikus T-sejtek és természetes "killer-sejtek")aktivitása kisérleti állatokban az LBP poliszacharidok hatására. Több tanulmány azt mutatja, hogy a goji a limfocita transzformáció sebességét növeli és javítja a makrofágok fagocitotikus funkcióját állat-kisérletekben. Az LBP segít a lép konkavalin A által indukált limfocita transzformációjában, valamint növeli a T-sejt függő antigen (SRBC) antitest reakcióját, ami azt jelenti, hogy az LBP szelektiven erősiti a T-sejt immunválaszt. Az LBP azáltal növeli a T-sejtek immunválaszát, hogy megnöveli a T-sejtek felületén az E-receptorok számát, vagy növeli maguknak a T-sejteknek a számát. Az LBP szintén alkalmas ólom mérgezés kezelésére, mivel gátolja a T-sejtek redukcióját és késlelteti az ólom által kiváltott allergies reakciót.

Egy Kínában időseken végzett tanulmány szerint a goji fogyasztása során megnőtt a szérum lizozin, IgG és IgA szintje valamennyi vizsgált személy esetében. Az interleukin -2 (IL-2) aktivitása 2,26-szorosára növekedett a vizsgálatban résztvevők kétharmadában.

Terméketlenség: A gojit ázsiai orvosok régóta használják a terméketlenség gyógyítására. Mégis az, hogy a goji mely alkotórésze hatékony és az milyen hatásmechanizmussal bír, máig ismeretlen. Wang és munkatársai (2002) vizsgálták a goji LBP spermium epitél sejtekre gyakorolt hatását in vitro. Azt találták, hogy az LBP gátolta a hipertermia által előidézett szerkezeti károsodást. Azt is tapasztalták, hogy a goji LBP megnövelte a sejtek élettartamát. Az oxidativ stresszt a szerkezeti károsodás és sejthalál egyik fő okának tartják a testikuláris sejtekben. Wang és munkatársai vizsgálták a LBP hatását az uv-fény által indukált peroxidációra és a citokrom C szint szabadgyökök általi redukciójára. Azt tapasztalták, hogy az LBP mindkét folyamatra jelentős gátló hatást fejtett ki. Eredményeik tudományosan is bizonyították a goji tradicionális gyógyászatban tapasztalt terméketlenség gyógyító hatását.

Máj-védelem: A goji-ból egy új cerebrozidot izoláltak, amely képes megvédeni a patkányok más sejtjeit a szén tetraklorid okozta mérgezésben. Egy másik tanulmányban Kim és munkatársai (1999-ben) azt találták, hogy agoji cerebrozidok megőrzik a máj mitokondriális glutation szintjét, a reaktiv oxygen gyökök eliminálása révén és ezáltal csökkentik a lipid peroxidációt és a sejtkárosodást.

Kóros elhízás: A gojit úgy is vizsgálták, mint a kóros elhízásban hatékony szert. A páciensek minden reggel és délután goji teat fogyasztottak. Az eredmények kiválóak: valamennyi kezelt jelentős súlyt vesztett. Egy állatkísérletben azt tapasztalták, hogy a goji LBP fokozta a táplálék energiává alakítását és csökkentette a testsúlyt.

Szájüregi betegség: A goji emberi fogíny fibroblasztok gyökérhez való tapadására és növekedésére gyakorolt hatását in vitro vizsgálta Liu (1992) a xiani egyetemen Kínában. Eredményei azt bizonyítják, hogy az LBP már alacsony dózis esetén is képes volt növelni a fibroblasztok tapadását és növekedését a gyökér felszínén. A goji képes elősegíteni az új periodontális szövet képződését

Tények a goji bogyóról:

19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.

21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely rákellenes hatású.
Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.

Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve abéta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.

Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.

Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.

E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.

Béta-szitoszterolt, egy gyulladás gátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.

Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.

Ciperont is tartalmaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyak rák kezelésére is használják.

Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.

Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes "killer-sejt" aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.

Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.

Figyelem!
A goji-bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható!
A nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít.

A goji bogyót legtöbben magában fogyasztják nasiként, de akinek nem jön be az egyedi, enyhén fanyarkás-édes íze, azoknak érdemes joghurthoz, reggeli müzlihez, zabkásához, vagy cornflakes-hez adva próbálkozni

Forrás:diabetika.info - DrInfo
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Gyulladáscsökkentés természetes élelmiszerekkel
  2013-10-10 22:17:54, csütörtök
 
  Gyulladáscsökkentés természetes élelmiszerekkel


Sokan szeretnék a kényelmetlenséggel járó egészséges életmódot vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel helyettesíteni. Sajnos azonban a több évtizeden keresztül végzett önpusztítás káros hatásai nem tehetők semmivé néhány tabletta vagy csepp pár napon keresztül történő szedésével.

Ha már kialakult a betegség - elhízás, infarktus, rák stb. -, amit az egészségtelen ételek, a rossz minőségű alkohol, a mozgáshiány, a stresszes életmód, az agresszív törtetéssel kompenzált, szeretethiányban töltött élet okozott, akkor sokan hajlamosak étrend-kiegészítőkhöz nyúlni.






Ez legtöbbször eső után köpönyeg: még a legjobb kiegészítők (és természetesen a gyógyszerek) sem képesek pl. az infarktus során elhalt szívizmot újjáéleszteni. A beteg általános állapotát és túlélési esélyeit javíthatják, de a teljes gyógyulásra ilyenkor már nincs esély.

Mi okoz krónikus gyulladást?

A főbűnösök a stressz, a mozgáshiány, a genetikai hajlam és a környezeti mérgek. Ezek mellett létezik még egy legalább ugyanilyen fontos tényező: a táplálék. A modern ember él-hal a gyulladáskeltő ételekért. A ,,modern" étrend állati fehérjében gazdag, ezért tele van arachidonsavval, egy többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavval, melynek erős gyulladáskeltő hatása van. Az arachidonsav számos gyulladáskeltő anyag termelését fokozza a szervezetben; ezek közül legfontosabbak a - szinte kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű - prosztaglandinok, prosztaciklinek, leukotriének és tromboxánok.

Az alábbi rövid lista azokat az ételeket tartalmazza, melyek a gyulladásos folyamatokat erősítik. Az egészséges táplálkozás jegyében érdemes ezért étrendünkben csökkenteni vagy teljesen elhagyni ezeket:

- Vörös húsok - különösen a zsíros vörös húsok
- Fehér húsok - csirke, kacsa stb.
- Tej, tejtermék - bármely állati tej
- Tojás
- Sajtok - különösen a kemény sajtok

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő egyensúlyát feltételezi. Az omega-3 zsírsavak mérsékelik a gyulladásos folyamatokat, a legtöbb omega-6 zsírsav viszont fokozza azokat. Mai modern étrendünk túlzott mennyiségű omega-6 zsírsavat és minimális mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ennek az arányeltolódásnak a megszüntetése nagy lépés a krónikus gyulladás csökkentése és az egészséges táplálkozás felé.

Melyek a gyulladáscsökkentő ételek? Szerencsére a természet számos olyan táplálékot kínál nekünk, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ilyenek többek között a zsíros tengeri halak, az olajok közül pl. az oliva- vagy a szőlőmagolaj, olajos magvakból a lenmag, a tökmag, a dió, gabonafélékből a barna rizs, a zab, a tönköly, a rozs, a kukorica vagy a köles. Gyümölcsökből pl. a meggyet, a cseresznyét, az epret, az áfonyát, a szedret vagy a ribizlit érdemes fogyasztani.

Néhányról bővebben:

Gyömbér

A gyömbér az egyik legjobb fájdalomcsillapító a világon, analgetikus tulajdonságokkal, az ibuprofennél is jobb. Fájdalomcsillapító hatóanyagok kvartettját tartalmazza: targingerolok, paradolok, shogaolok és zingeronok keverékét, amelyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat. E mellett a gyömbér csökkenti a fájdalmat okozó prosztaglandinok szintjét a szervezetben. Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor az izomfájdalomtól szenvedő emberek gyömbért kaptak, mindegyikük javulást tapasztalt. Az ajánlott adag gyömbér 500 és 1000 mg naponta.

Igyál gyömbér teát vagy reszeld rá az ételre. Akárhogy is teszel, csökkenteni fogja visszatérő fájdalmadat.

Acai Juice

Egy napi pohár acai juice csökkenti az ízületi fájdalmakat, azáltal, hogy növeli a vér antioxidáns szintjét. Ez az Amazonasz mellől származó “antioxidáns erőmű" kis bogyóba csomagolva, segít a fogyásban és növeli az energiaszintet miközben méregteleníti is a testet.

Kávé

A fejfájásokat kutató tanulmányok azt mutatják, hogy 200 milligramm koffein csökkenti a fejfájást, beleértve bizonyos mértékig a migréneket is... azáltal, hogy szűkíti az agyereket. De ne feledd, hogy a koffeinre támaszkodni hosszú távon visszafelé sülhet el, mert a szokásos kávéivók általában fejfájásos elvonási tünetekben szenvednek amikor csökkentik koffeinbevitelüket. Kávét is csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

Olívaolaj

Az olívaolaj, gyakorlatilag olyan mint a folyékony elixir a fájdalommal vívott harcban. Gazdag antioxidáns polifenolokban, amelyek segítenek a fájdalmat okozó mechanizmust gátolni a szervezetben. Az olívaolaj a vaj jó helyettesítője is, bánjunk vele óvatosan viszont, mert egy evőkanál belőle 120 kalóriát tartalmaz.

Zsálya

Ha a torkod be van gyulladva, próbálj zsálya levelekből készült teát kortyolgatni. Egy 2006-os tanulmány szerint fájó torokba zsálya kivonat bepermetezése hatékonyabbnak bizonyult mint a placebo.

Nyers Mandula és Dió

A nyers mandulában lévő omega-3 zsírsavak és antioxidánsok segítenek a fájdalom csökkentésében. Adjuk hozzá a salátánkhoz, vagy együnk egy maroknyi diót délutáni snack-ként. A nyers dió és dióolaj is tartalmazza ugyanazokat a nagy teljesítményű omega-3 zsírsavakat, harcol a fájdalom és a szervezetben lévő gyulladás ellen. A dió: kutatások szerint a legészségesebb “szívgyógyszer" is egyben.

Zöldek

Az olyan zöldségek, mint a spenót, amarant és rukkola nemcsak magas vastartalommal rendelkeznek, de K-vitaminban is gazdagok, amely erős csontokat és egészséges ízületeket eredményez. A tanulmány azt mutatja, hogy időseknél a vér nagyobb K-vitamin- szintje esetén kisebb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis, szemben a K-vitaminszegény kontrollcsoporttal. A K-vitamin segíti a véralvadást, így ha vérhígítókat szedsz, kérd ki kezelőorvosod, vagy háziorvosod véleményét.

Szőlő

Néhány tanulmány szerint a szőlőben és szőlőlében lévő rezveratrol fájdalomcsillapító hatása hasonló az aszpirinhez. A szakértők napi egy pohár szőlőlé fogyasztását javasolják nők számára. A férfiak elbírnak két pohárral is. Nagy cukortartalma miatt a hölgyeknek kevesebb ajánlott.

Lenmag és lenolaj

A frissen őrölt lenmag és a hidegen sajtolt lenolaj bőséges mennyiségű zsírsavat tartalmaz, megintcsak az úgynevezett omega-3 zsírsavakat. Ne főzzünk lenolajjal, mert az ellenkező hatást válthatjuk ki vele, irritálni fogja a test szöveteit és fájdalmat okoz. A len rostja csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást.

Kurkuma

A Kurkuma (indiai sáfrány) sárga fűszerként általánosan használt indiai curry. Kutatások azt is kimutatták, hogy hatékonyabb, mint a gyulladásgátló szteroid gyógyszerek, ha akut gyulladásról van szó. Fő terápiás összetevője a kurkumin. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin olyan utakon keresztül nyomja el a fájdalmat, mint a hasonló mechanizmusú gyógyszerek, például a COX-1 és COX-2 gátlók (káros mellékhatások nélkül). 1500 mg kurkumin tartalmú étrendkiegészítő szedése ajánlott naponta.

Lazac , Makréla és a Hering

Sok zsíros hal, mint a lazac, a makréla és a hering is tartalmaznak nagyon értékes olajokat. Az Omega-3 zsírsavak a szervezetben hormonszerű anyagokká alakulnak, amelyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat. Dr. Alfred D. Steinberg, a National Institute of Health izületi gyulladás szakértője szerint: a halolaj kivételesen jó gyulladásgátló szer. Közvetlenül hat az immunrendszerre azáltal, hogy 40-55 százalékkal elnyomja a citokininek felszabadulását, az olyan vegyületekét, amelyekről ismert igen erős “ízületpusztitó" hatásuk. Sok más vizsgálat azt is mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű hal vagy halolaj fogyasztása csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, különösen az ízületi gyulladást.

Zeller és zeller mag

James Duke, Ph.D., a “The Green Pharmacy": " A zöld gyógyszertár" című könyv szerzője, több mint 20 gyulladásgátló vegyületet talált a zellerben és a zeller magjában, beleértve az apigenin nevű anyagot, amely az összes közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bír. A zeller magokat adhatod levesekhez, pörköltekhez vagy sóhelyettesítőként használhatod igen sok receptben.

Meggy

Edzés utáni fájó izmokra ajánlott. Brit kutatók a közelmúltban megállapították, hogy azok az emberek, akik 1 uncia sűrített meggylét fogyasztottak naponta kétszer, mégpedig 10 napig, gyorsabban felépültek az edzés okozta izomlázból mint azok, akik kihagyták a levet. Kutatók úgy vélik, hogy ez a hatás a meggy gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaiból ered. Egyébiránt, a sötétvörös és lila gyümölcslevekről- mint a szőlő, gránátalma, acai, és az áfonya- mára már teljes mértékben bebizonyosodott, hogy természetes, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek például: az ibuprofen és az aszpirin ). A fizikai megterhelésből eredő izomsérüléses fájdalmakat a meggykivonat tízszer hatékonyabban csökkenti mint az aszpirin, vagy az ibuprofen. Csak két evőkanál koncentrált gyümölcslé kell naponta a tényleges eredmények eléréséhez. A cseresznyéről is megállapították hogy hasonlóan hatékony fájdalomcsillapitó.

Szeder,Málna, Áfonya és Eper

Hasonló fájdalomcsökkentő vegyületeket találtak a szederben, málnában, áfonyában és az eperben. Ezek is kiváló gyulladáscsökkentő élelmiszerek. Növelik az úgynevezett hő-sokk ( Hsp) indukált fehérjék mennyiségét, amelyek mennyisége egyébként az életkor előrehaladtával csökken. A “hő-sokk" fehérjék hiányában gyulladás, fájdalom és szöveti károsodás lép fel. Ezek a bogyós termések tele vannak C-vitaminnal, egy olyan antioxidánssal, amely egyébként is erőteljes fájdalomcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin segíthet abban is, hogy az emberek kevesebb fájdalmat érezzenek egy csonttörés, vagy ortopédiai műtét után.

Chilipaprika

A sors iróniája, hogy a csilipaprika kapszaicin tartalma miatt igen erős gyulladáscsökkentő, Magyarországon pedig bőven fellelhető.

(naturahirek.hu, szimpatika.hu)

Forrás:http://diabetika.info - DrInfo
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csicsóka: a csudajó csodagumó
  2013-10-10 22:10:17, csütörtök
 
  Csicsóka: a csudajó csodagumó

A csicsóka szerény igényű kultúrnövény, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető.
Ismerjük meg!

A jeruzsálemi articsókának is nevezett csicsóka (Helianthus tuberosus L) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, dudvás szárú, gumós évelő növény. Szára akár két méter magasra is megnő, virágzata a napraforgóéra emlékeztető sárga virág. Észak-Amerikából származik, hazánkban már a XVII században meghonosodott. Több országban óriási ültetvények találhatók. Európában a legnagyobb területen Franciaországban termesztik. A gumóhéj színe szerint többféle változat ismert: fehér, sárga, pirosas. Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, illetve vásárolni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mivel a gumók száraz körülmények között viszonylag gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek. A népnyelv földi alma néven is ismeri.


Miért jó?

A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét (1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.


Hogyan fogyasszuk?

A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek tekinthető. Természetesen nyersen a leghasznosabb, de a csicsókából készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy könnyen emészthetők. Készítenek belőle salátát, de a háziasszonyok hasznosítják sütve és főzve is. Van, aki még pogácsát is süt belőle. Kitűnő turmixital készíthető belőle naranccsal, citrommal, almával. Bizonyos vidékeken közkedvelt a csicsókafőzelék is, sőt egyes háztartásokban a meghámozott vékonyra szelt csicsókát forró olajban meg is sütik.


Tippek - tanácsok

A csicsóka kiváló biónövény, amely jó szárazságtűrő, és kevés gondozást igényel.





Aki azon töri a fejét, hogy termeljen-e, akár saját használatra csicsókát, annak azt javasoljuk, hogy nyugodtan vágjon bele. A növény szinte mindenütt megfakad, de gyommentes földben fejlődik a leggyorsabban. Jó hidegtűrő, gumói a földben áttelelnek, sőt a nagy fagyokat (-25,-30 °C-ot) is kibírják. Ültetési ideje tavasszal optimális (március-április), de ősszel is ültethető. A növény a burgonyához hasonlóan a talaj felszíne alatt gumókat fejleszt, és koraősszel már szüretelhető. Hozama 2-3 kg/tő, 4-9 kg/m2 tehető.


Érdekesség

A gyenge homokot jól megköti a csicsóka. A régi csicsóka fajták termésgumói rücskösek, “amorfok" voltak, ami nehézzé tette a tisztítást, a hámozást, de az új fajták gumói azonban már sima felületűek. A növény szára és gumója jó takarmány a háziállatok számára, sőt silózásra is alkalmas. Egyes vidékeken a szárát fűtésre is felhasználták. A csicsókának gyakorlatilag nincs kártevője. Az erdőszéleken konyhakertekben lévő csicsókatermést viszont az őzek és a vaddisznók - kellemes édeskés íze miatt - előszeretettel megdézsmálják. Gumóját a szeszipar is hasznosítja.

Szatmári Zoltán

Forrás:diabetika.info - ogbono


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
  2013-10-10 21:46:13, csütörtök
 
  Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen

A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszeru" fu"szer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölo", gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.

Sokoldalú gyógynövény

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt.

Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában





A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Késlelteti az öregedést

A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

Emésztési zavarokra régóta használják

Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.

Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt. Szent Hildegard is gyakran használta megfázás, nátha kezelésére a 12. században.

Gondűző aroma





Meleg, fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme bizonyos ételeknek, süteményeknek, édes kásáknak és melegítő italoknak is (forralt bor, puncs, tea stb.). Hideg, borús téli napokon különösen jól esik egy kis fahéjolajat párologtatni aromalámpában: nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal jókedvre is hangol. Kiválóan illik a többi, hasonlóan édes és fűszeres karakterű aromához: a narancshoz, citromhoz, szegfűszeghez, ylang-ylanghoz, jázminhoz, szantálfához.

Használata masszázsolajokban

Feszültségoldó, pezsdítő tulajdonsága miatt remek afrodiziákum is, belsőleg ételekben, italokban és külsőleg masszázsolajokban is használható. A fahéjolajjal azonban nagyon csínján kell bánni, ha külsőleg alkalmazzuk: 10 ml bázisolajhoz legfeljebb 1-2 cseppet adjunk, mert nagyobb dózisban csípő, maró hatású. A fahéjas krém és masszázsolajok nagyon hatékonyak a narancsbőr kezelésében, ám a házilag e célra készített masszázsolaj esetében is érdemes betartani a fenti tanácsot.

Hogyan használható még?

Ha ki akarjuk használni a fahéj jótékony hatásait, használjuk bátran ételeink, italaink fűszerezéséhez: a fahéj remekül illik mindenféle édes gabonakásához (a tejberizshez hasonlóan), süteményekhez és turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, fűszeres édes teákhoz, kakaó, kávé és forró csokoládé ízesítésére. A nyersen fogyasztott gyümölcsöket is megszórhatjuk fahéjjal, nemcsak finom, de remek erjedésgátló is, így elkerülhetjük a puffadást, savasodást.

Kolontár Elvira

Forrás:http://diabetika.info


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 214
  • e Hét: 1022
  • e Hónap: 14927
  • e Év: 144634
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.