Regisztráció  Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 107 
Töltött burgonya baconnal
  2013-11-30 10:03:39, szombat
 
 



8-10 szem közepes burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, sajt, olaj vagy zsír.

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A töltelékhez a vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöket kiszedjük. Kevés olajat vagy zsírt adunk a szalonnazsírhoz, ha szükségesnek találjuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát megdinszteljük a zsíron. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk és a közepét kivájjuk. A fél burgonyákat vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. A kivájt burgonyát összetörjük és a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Pirítjuk egy kicsit, majd ehhez a masszához kevés (kb. 2-3 dkg) reszelt sajtot keverünk. A fél burgonyákat megtöltjük ezzel a masszával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A készre sütés előtt kb. 5 perccel a szalonnapörcöket rárakjuk a töltött burgonyák tetejére. Úgy finom igazán, ha az alja ropogós pirosra sül.

Én köretnek szoktam készíteni, de állítólag önálló ételként is megállja a hely Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Forgalom az etetőnél /sas nem volt/
  2013-11-30 08:06:17, szombat
 
 



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Forgalom az etetőnél /sas nem volt/
  2013-11-30 08:06:15, szombat
 
 



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Összeköltők
  2013-11-30 07:50:30, szombat
 
 



Az alkotás ritkán magányos műfaj. Arany János és Petőfi Sándor csak rövid ideig ismerték
egymást, mégis óriási hatással voltak egymás művészetére.

Mi lett volna, ha az Office 365 is segített volna nekik a közös munkában? Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv -és irodalom  
10 elképesztő dolog, gyerekek mesélték előző életeikről
  2013-11-29 12:04:44, péntek
 
 



A megújuló ön- és világértelmezés. Napi Elemózsia - testi, lelki és szellemi táplálék Mindenkinek! :)

10 elképesztő dolog, amit gyerekek meséltek az előző életeikről
Sok kisgyerek tűnik jóval bölcsebbnek a koránál vagy olyan, mintha "idősebb lélek" lenne, ám néhányan közülük olyan dolgokat mondanak, melyektől valóban úgy érezzük: vissza tudnak emlékezni előző életeikre. Azok közül a szülők közül, akik közzétették a történeteiket, sokan azt állítják, hogy a gyermekeik tragikus halállal végződő életekről meséltek, amelyeket aztán most egy boldogabb élet követ. Íme 10 elképesztő dolog, amit ők meséltek előző életeikről:

1.
Amikor a kisfiam 3 éves volt, azt mondta nekem, hogy igazán kedveli az új apukáját, mert nagyon kedves. De mivel a férjem az egyetlen apukája, megkérdeztem tőle, hogy érti ezt. Erre ő: "A régi apukám nagyon gonosz volt. Hátba szúrt egy késsel és meghaltam. De az új apukámat nagyon szeretem, ő sosem tenne ilyet velem."

2.
Kislány koromban egyszer teljesen kikeltem magamból, amikor megpillantottam egy srácot a közértben. Ez elég szokatlan volt tőlem, mert általában csendes és jó magaviseletű voltam. Azelőtt még sosem kellett kivezetni sehonnan rosszalkodás miatt, de ezúttal el kellett hagynunk az üzletet.

Amikor az autóhoz értünk és az anyukám megkérdezte, hogy mi ütött belém, elmeséltem neki, hogy ez a srác volt az, aki elvett engem az első anyukámtól, elrejtett a padlója alá és ott kellett aludnom jó sokáig, amíg fel nem ébredtem az új anyukámnál. Hazafelé menet pedig nem voltam hajlandó az autóülésen ülni, hanem a műszerfal alá bújtam, hogy még egyszer el ne tudjon vinni. Anyukám teljesen kiakadt az egészen, hiszen ő valóban a biológiai anyám, így nyilvánvalóan ő az "első" anyukám is...

3.
Egy este, ahogy a két és fél éves kislányunkat kivettük a fürdőkádból és a feleségemmel elkezdtük neki magyarázni, hogy miért olyan fontos az intim higiénia, ő egyszer csak közbeszólt: "Á, ott aztán engem senki sem fog piszkálni. Egy éjszaka megpróbálták. Berúgták az ajtót és megpróbálták, de én szembeszálltam velük. Aztán meghaltam és most itt vagyok." Mondta mindezt, mintha mi sem lenne természetesebb.

4.
"Mielőtt ideszülettem volna, volt egy nővérem, igaz? Ő és a másik anyukám már nagyon öregek. Ők megúszták, amikor kigyulladt az autó, de én nem, az biztos."

5 vagy 6 éves volt, amikor ezt mondta. Derült égből villámcsapás volt.

5.
Kisebb korában a húgomnak az volt a szokása, hogy a dédapánkat ábrázoló képpel a kezében sírva masírozott fel s alá a házban, miközben ezt mondogatta: "Hiányzol Harvey"

Harvey már jóval azelőtt meghalt, mielőtt én születtem. Ezen a mindennapos eseményen túl anyukám szerint a húgom folyton olyanokat mondott, amiket annak idején Lucy dédmamánk szokott mondani.

6.
Akkoriban, amikor a húgom elkezdett járni, igazán felkavaró dolgokat mondott. Olyanokról beszélt, hogy a régi családja mindenféle tárgyat belédugott, amitől ő sírt, de az apukája aztán egyszer annyira megégette, hogy végül megtalált minket, az új családját. Kb 2 és 4 éves kora között mesélt ilyenekről. Ahhoz túl kicsi volt, hogy valaha is ki lett volna téve olyan tartalmaknak, amelyekben gyerekek vagy bárki más ilyesmit élt volna át, így a családom mindig is azon a véleményen volt, hogy egy előző élet emlékei gyötrik.

7.
A fiam 2 és 6 éves kora között folyton elmesélte ugyanazt a történetet arról, hogy hogyan választott ki anyukájának. Olyasmiket mondott, hogy egy öltönyös emberrel választottak ki az anyukáját, aki majd segíteni fogja az életfeladata teljesítésében. Pedig mi aztán sosem beszélgettünk spiritualitásról és nem is vallásos közegben neveltük. Ahogy leírta, az egész olyan volt, mint amikor az ember az üzletben válogat. Egy fényes teremben felsorakozott egy csomó ember, mintha babák lennének és ő kiválasztott engem. Az öltönyös fickó megkérdezte, hogy biztos-e a döntésében, mire ő azt felelte igen és utána megszületett.

A fiam kiskorában megőrült a második világháborús repülőkért is. Be tudta őket azonosítani, a részeiket is, hogy hol használták őket meg ilyenek. A mai napig fogalmam sincs honnét vette ezeket az információkat. Én egy tudományos érdeklődésű csaj vagyok, az apukája meg matekos.

Mindig nagyapának hívtuk őt magunk között a békés és gondoskodó természete miatt. Ez a gyerek biztos, hogy öreg lélek.

8.
Az unokaöcsém, amikor úgy igazán elkezdett mondatokban beszélni, azt mondta a nővéremnek és a férjének, hogy annyira boldog, hogy őket választotta. Aztán azzal folytatta, hogy mielőtt kisbaba volt, egy fényes szobában sok embert látott, akik közül az Anyukáját választotta ki, mert neki olyan kedves arca volt.

9.
A nővérem abban az évben született, amikor az apám anyukája meghalt. Apukám szerint, amikor a nővérem elég nagy volt már ahhoz, hogy tudjon pár szót mondani, azt mondta: "Én vagyok az anyád".

10.
Anyukám elmesélése alapján, amikor kisebb voltam, elmondtam neki, hogy hogyan haltam meg egy tűzben egyszer réges-régen. Erre ugyan nem emlékszem, de legnagyobb félelmeim egyike, hogy leég a házam. Már az is félelemmel tölt el, ha csak szabadtéri tűz közelében kell lennem.

Fordította: Borbély Kata
Forrás: altering-perspectives.com Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elképesztő videó a világ 24 órás légiforgalmáról
  2013-11-29 10:16:58, péntek
 
 



Elképesztő videó készült arról, hogy egy nap alatt hogyan is néz ki a világ légiforgalma. A látvány mellett a számok is félelmetesek: naponta 93 000 polgári járat indul 9000 repülőtérről és egyidőben akár 8000-13000 repülőgép is a levegőben tartózkodhat.


Az animációban az is jól látszódik, melyek a legforgalmasabb légi folyósok és időpontok. Íme: Link
 
 
0 komment , kategória:  Utazás  
Miért ne vegyél kínai fokhagymát?
  2013-11-29 10:12:46, péntek
 
 



Már sokat írtunk a fokhagymáról, erről a rendkívüli növényről. Naponta fogyasztjuk (más növényekkel együtt), így érdekes módon nincs is problémánk pl. a magas vérnyomással vagy az egyszerű náthával. Azt azonban nem tudtuk, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja, azaz sokan annyira méltatják, hogy még egy évben kiemelten imádják is.

Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény tehát megérdemli, hogy szenteljünk neki egy cikket, egyben ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival - tőszavakban: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek királya. De talán még ennél is meggyőzőbb, hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad - nincs étel, amit fel ne dobna.

Amilyen "büdös", olyan egészséges, és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, 6000 éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt.

Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, 600 alfaja alakult ki. Magyarországon is ünneplik ezt a növényt - tavaly harmadszor rendezték meg a Bács-Kiskun megyei Bátya fokhagymafesztiválját, nem kis sikerrel. (Hogy azóta volt-e rendezvény, arról nem szóltak a jelenlegi hírek. - szerk.) A fokit imádják azonban még máshol is a világon. A Gilroy Fokhagyma Fesztivál az egyik legnagyobb gasztrofesztivál Amerikában, de Angliában is ünneplik a növényt, nyilván nem véletlenül.

Mit is kell ugyanakkorm még tudnunk erről a hasznos növényről?

Egy mondattal is megfogalmazható. Fogyasszunk csak magyar fokhagymát, a kínait egyék ők. A különbség ismert, a kínainak nincs intenzív illata és íze, de különbség lehet az is, hogy az ázsiai változatnak nincs "szakállkája" (http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek__1201228-hogyan-lehe t-megkulomboztetni-az-igazi-magyar-fokhagymat-a-kinaitol)

Mi a gond még a kínai fokhagymával?

Valójában a kínai fokhagyma a mű-, és szerves trágyának, növényvédő szereknek és egyéb kémiai anyagoknak köszönheti egészségesebb külsejét. Olyan hajmeresztő hírek is felröppenek, hogy a fokhagymát kezeletlen szennyvízzel öntözik bizonyos vidékeken. Hormonokkal és egyéb kémiai anyagokkal akadályozzák meg a csírázást, ezért lesz gyengébb főzés során, ellentétben a magyar társával. A több ezer km-es távolságot a gamma sugárzásnak köszönhetően éli túl, így hónapok után a konyhánkban állva is egészségesnek látszik, amíg a magyar fokhagyma pár hét alatt megbarnul.

Átgondolva a tényeket, sem saját szervezetünket, sem környezetünket nem védjük a vegyszerekkel kezelt, hosszú utat megtett kínai fokhagymával. A fokhagyma, mint ahogy fentebb is írtuk, antibiotikum jellegű növény, különböző vírusok, baktériumok leküzdésében segíti az emberi szervezetet. Bizonyos kutatások szerint egyes daganatok megelőzésében is szerepe van, továbbá gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást és erősíti az immunrendszert. A különböző kemikáliák viszont rontják a fokhagyma egészségvédő hatásait, ráadásul komoly betegségek kialakulását is okozhatják.

Akit bővebben is érdekel, melyik a világ legdrágább hagymája, az kattintson ide: http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20120322-fokhagyma-teszt.html Mi megmaradunk a vegyszer nélkül termesztett saját változatnál, annyira szeretjük e hasznos növényt.

Ha lehet tehát, fokhagymát csak őstermelői piacon vegyünk, megbízható forrásból!

Béer

95 hozzászólás

Szávin László · Kiemelt hozzászóló · Juhász Gyula, MOME
Nagyapám megtanított rá, hogy pár fokhagymavirágot dörzsöljek el a markomban, aztán a magokat hajítsam a szőlősor alá. Mindig van elég, úgy nő, mint a gaz :)
Válasz · 199 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 22., 21:02

Robert Baranyi · Kiemelt hozzászóló · Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma
Ez a beszéd! :)
Válasz · 10 · Tetszik · április 23., 7:52

Tünde Angelika Turzó · WJLF
Hol lehet fokhagymavirághoz jutni. Saját kertemben leraktam fokhagyma gerezdeket, alig lett nagyobb mint az elduggatott. Nem virágzott, hanem elszáradt a szára, keresgéltem, hogy hol ássam ki. Nagyon szeretnék magamnak termelni. Hogy csináljam?
Válasz · 7 · Tetszik · augusztus 4., 17:59

Gabriella Balogh · Szent István Egyetem - SZIE
Tünde Angelika Turzó Most Ősszel kell elduggatni a fokhagymát. Szedd gerezdekre és úgy egyesével kell kb. 4-5 cm mélyen. tavasszal kihajt, érdemes locsolni kicsit ha nem esik az eső. júliusban betakaríthatod, ahogy elszáradt. Azokon lesz a tetején a mag, de az csak a második évben fog teremni.
Válasz · 40 · Tetszik · augusztus 17., 13:34
További 9 bejegyzés megtekintése

Zardai Istvan · Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A csúcs, amit a múltkor láttam: Makón csomagolt fokhagyma. származási helye: KINA valaki nagyon gazember. Ha a fenti cikk nem csak reklámfogás, akkor aki beengedi az is csibész, nem?
Válasz · 107 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 23., 17:07

Imre Szabó · Kiemelt hozzászóló · MHS
nem csibész, hanem egy szarzsák.
Válasz · 72 · Tetszik · április 24., 23:00

József Szilágyi · Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik: VILATI
A boltokban bizony igen nehéz lesz magyar fokhagymát, piros paprikát, stb. találni. ;-)
Válasz · 11 · Tetszik · július 3., 0:50

Betty Karacsonyi · Követem · Kiemelt hozzászóló · Hámán Kató Közgazd,Számítástechn.Szakközép
József Szilágyi , minden magyar terméket szépen kiírtanak, ha csak az almával is kezdjük, stb
Válasz · 16 · Tetszik · augusztus 17., 15:23
További 13 bejegyzés megtekintése

Gábor Varajti · Vedres István Szakközépiskola Szeged
Mint a BÁTYAI FOKHAGYMA FESZTIVÁL FŐSZERVEZŐJE MINDENKIT SOK SZERETETTEL VÁRUNK IDÉN AZ V. JUBILEUMI FOKHAGYMA FESZTIVÁLRA ÉS GASZTRONÓMIAI RENDEZVÉNYRE 2013. 08.03-án reggel 8 órától !Bővebb info hamarosan a FACEBOOK oldalunkon található meg ! (Fokhagyma Fesztivál Bátya)
Válasz · 33 · Tetszik · Bejegyzés követése · július 1., 22:03

Tuza Anikó · Követem · Kiemelt hozzászóló · Budapest, Hungary
Későn hallottam róla. Jövőre mikorra tervezitek? Oda megyek fokhagymáért!
Válasz · 4 · Tetszik · augusztus 21., 8:15

Leslie A Barat · Kiemelt hozzászóló · New York, New York
a fokhagymat aranyeres betegeknek nem ajanlom , mert megvereztet
Válasz · 4 · Tetszik · augusztus 23., 14:06

Kun Gábor Madárijesztő · Kiemelt hozzászóló
Tanulság?

Import cucc nem jó cucc
Válasz · 22 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 22., 22:39

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
a magyar cucc is lehet szar , kedves barátom. A gazdák már itt is "tanultak"
Válasz · 8 · Tetszik · szeptember 13., 13:21

Ferenc Tamás · Galamb József Szakképző Iskola
Simon Zoltan Ez igaz a kényser nagyúr
Válasz · 1 · Tetszik · szeptember 14., 20:12

Halász Zsuzsa · Pontifical Catholic University of Argentina
sokan az áruházban vásárolt cuccot paprika,paradicsom utoljára a monori piacon Spárban vásárolt gyönyörű őszibarackot vásároltam kívül píros belül rohadt se ize se bűze már nem tudnak mit kitalálni csak pénz legy-csodálkoztam is miért olyan unott az eladó,olyan volt mint az eladot áru
Válasz · Tetszik · kb. egy órája
További 2 bejegyzés megtekintése

Szlávy Anna · Követem
Magyart, mert jó
Válasz · 19 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 23., 5:56

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
az a baj a magyar termékekkel (és a magyar gazdával) hogy: ugyanúgy vegyszerezi, mint bármelyik más állambeli termelő mert ez nélkül nem ér el olyan termésmennyiséget amiből meg tudna élni, továbbá: miután megkapja az állami támogatást (az adózók pénzéből) drágábban adja termékét - mert magyar - címszóval. Aztán, kimenve Romániába láttam hogy az itteni magyar liszt ott olcsóbb mint itthon ....(és ez más termékre is érvényes)
Válasz · 15 · Tetszik · szeptember 13., 13:21

Gabriella Veres · Budakalász Gimnázium
Simon Zoltan Szerintem nem a terméshozamot akarják a vegyszerrel kezelni,hanem a fokhagymát megtámadó kártevőket!A terméshozamot egyszerűen és vegyszermentesen meg lehet oldani!De nem is kell vegyszerezni csak ha már megtámadta a kártevő.
Válasz · 4 · Tetszik · szeptember 13., 19:19

Bóka Ferenc · Kertészeti Egyetem
Simon Zoltan Kedves Zoltán! Az Ön által leírtakhoz ( hol olcsóbb a magyar termék) a gazdáknak semmi köze. Az árakat nem mi gazdák határozzuk meg. A növényvédőszerek felhasználását az EU-n belül is a legszigorúbb törvény szabályozza kis hazánkban.
Válasz · 5 · Tetszik · szeptember 15., 0:01

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
Bóka Ferenc De tisztelt gazda, szerintem az árhoz bizony van közük hiszen Önök adják el a terméket azért amiért a nagykernek mert ő hamarabb és jobban fizet- miért nem hagyják ki a nagykert és szólnak egyenesen a kiskerhez vagy végfelhasználóhoz? vagy ha ez aberáció akkor miért nem adják el a magyar nagykernek, aki ugyanolyan hazafiként, normális áron adja a magyar kiskernek...Az állami támogatással mi van? ezt nem lehetne valahogy az árban "visszafizetni" a jó magyar testvérnek aki adózott? Ami a növényvédőszereket illeti: ha minden termelő betartja a szabályt akkor mi értelme a "bió" -nak?
Válasz · Tetszik · 28 perce

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
Gabriella Veres akkor végül is, ha a termelő beavatkozik a kártevők ellen vegyszerrel, akkor az a termés még bió?
Válasz · Tetszik · 27 perce

Szabó Éva · Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Minden Kínai rontja a Magyar gazdaságot,,nem csupán a fokhagyma,,semilyen Kínait és kűlfóldit nem szabadna venni mert azzal nem a Magyar munkalehetőséget támotjuk.
Válasz · 10 · Tetszik · Bejegyzés követése · 19 órája

Erdődi József
A kunkori, illetve rocambol néven is ismert évelő fokhagyma (Allium sativum convar. ophioscorodon) különlegessége abban rejlik, hogy vékony, hosszú, lengedező, kettős karikába kunkorodó magszárain sarjhagymákat hoz a virág helyett. A magszárak a magképzés előtt kunkorodnak össze, majd később kiegyenesednek, és ekkor hozzák sapkás, hegyes buroklevelük alatt a sarjhagymákat.Elő-, Közép- vagy NyugatÁzsiából származik. Amióta a növénytermesztés szerepet játszik az életünkben, azóta ültetik, hazánkban azonban csak szórványosan fordul elő. Évelő, télálló növény. Bojtos gyökérzetű, hagymája fehér, nagyobb mellékhagymákból áll, és nem olyan erős a szaga, mint a fokhagymának. Levélzete tőálló, lapos, keskeny szálas, kissé görbült.
Az egyik változata virág helyett a második évben sarjhagymákat (bulbilliket) nevel. A 80-100 cm hosszú magsz...Továbbiak
Válasz · 6 · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 31., 20:24

Ildikó Tóth · Bajai Tanítóképző Főiskola
Ha a magyar emberek nem vennék meg a kínai fokhagymát,és a többi külföldi terméket, akkor hamar leállnának a behozatalával...Csak rajtunk áll, hogy mit hoznak be az országba!
Válasz · 6 · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 30., 6:33

Háger Erzsébet · BUDAPESTI TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLA
A szüleimnek köszönhetően én biztos forrásból fogyasztom:)
Válasz · 8 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 22., 18:51

Robert Baranyi · Kiemelt hozzászóló · Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma
Jó neked! :)
Válasz · 2 · Tetszik · április 22., 19:06

Mészáros László Rodrigó · Követem · Kraków, Poland
Cserépbe nem csak virágot lehet tenni :)
Válasz · 24 · Tetszik · április 22., 21:46

Laszlo Zsolt
Igaza van ~!!!
Válasz · Tetszik · április 27., 20:18

Csaba Bükki · Kiemelt hozzászóló
Ne vegyétek rossz néven de attól hogy valami magyar nem jelenti automatikusan hogy az jó is, csak pár apróság a közelmúltból marhára festett disznóhus bórjúhusnak eladott lóhús (engem speciel a lóhús nem zavar egészségesebb mint a marha) szegedi paprika ami spanyol. Volt egy hadjárat a pangasziusz halak ellen aztán kiderült a jó magyar pontyban több a szennyezőanyag.
Ezen cikkeket rendszerint kereskedelmi lobbik gerjesztik.
A helyzet az ha nem magad állítod elő nem lehetsz biztos benne hogy nem vernek át.
És végezetül a kertemben terem fokhagyma sőt a szüleim valamint anyósom kertjében is és qrvára nem barnul be pár hét után egyik se szóval baromira sántit ez az eszmefuttatás
Válasz · 6 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 23., 20:46

Klara Darazsac · Ekonomska srednja škola "Bosa Milićević"
Ha a kinai nem lenne jo, nem lennenek egeszsegesebbek mint mi magyarok.
Válasz · 1 · Tetszik · április 24., 17:53

Erzsébet Tímár · Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium
Tényleg csak abban lehetünk biztosak amit mi termelünk,de valamiért nem sikerül megtermesztenem a fokhagymát,nem nő meg és időnap előtt el pusztul!valószínűleg nem jól csinálok valamit!
Válasz · Tetszik · augusztus 6., 0:26

Roznik Józsefné · Követem · Kiemelt hozzászóló · Károly Róbert Főiskola Gyöngyös
Erzsébet Tímár Bizony nem. Ezt a növényt kell legelőször a földbe rakni. Március elején, nekem így tanították. Még a 14-i hóesés előtt elraktam, hatalmasra nőttek. Volt neki csapadék bőven az elején, később kicsit öntözni kellett.
Válasz · 1 · Tetszik · augusztus 18., 12:31

Kuti Laura · Követem · Itt dolgozik: Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta / Reconnective Healing Practitioner
Valóban nem tudjuk, hogy miben mi van, de nagyobb az esélye annak, hogy ha messziről érkezik valami, abban lehet tartósítószer. Egyébként meg inkább a magyarokat támogatom a vásárlásaimmal. Minek kell valamit olyan messziről behozni, ha itt is terem bőven? Azért, hogy valakik megtömjék a zsebüket, az itteni termelők kárára?
Válasz · 4 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 27., 12:27

József Szilágyi · Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik: VILATI
Talán azért, mert ami itt terem, azt máshol fogyasztják és hasonlóan messzire szállítják. Lehet, hogy az ottaniak is feltételezik a tartósítást? Mint ahogyan szeretnénk a borainkat is távoli országokba exportálni, de nagyon nehezen sikerül, már csak azért is, mert a hosszú úton nehéz megőrizni a minőségét. Magyarul megtörik, vagy kezelni kell azt is.
Válasz · 1 · Tetszik · július 3., 0:57

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
Ezek alapján a magyar se exportáljon semmit?
Válasz · Tetszik · 21 perce

Simon Zoltan · Kiemelt hozzászóló · General Manager, Horvath es Simon kft
József Szilágyi az itteni borok java mind kémiailag van előállítva idehazára is. kevés az igazi bor az üzletekben-meg drága.
Válasz · Tetszik · 19 perce
További 1 bejegyzés megtekintése

Lucián Jády · Autóközlekedési Technikum
NEM TUDTOK ELTÁNTORÍTANI A MEGÉLHETÉSI IRIGYKEDÉSETEKKEL.
Holnap vietnámi pángásius lesz nálunk az ebéd fokhagymásan. Kínai fokhagymával:)
Válasz · 4 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 22., 22:50

Baricz Dezso
Egyél csak jó sokat belőle minden nap ! Majd megtudod mi az irigykedés !!! Nehogy majd Te irigykedj másokra !
Válasz · 10 · Tetszik · április 22., 23:28

Székelyné Moldvay Natália · Tanár, Németh László Általános Iskola
Egye "nyugodtan"!Mindenki szabadon mérgezheti a szervezetét ilyen silány termékkel.
Válasz · 3 · Tetszik · április 23., 9:00

István Tóth · Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola
Van pofájuk azt mondani,hogy jó kolbászba,bele ne tegyétek mert megromlik tőle!
Válasz · Tetszik · április 23., 20:41
További 2 bejegyzés megtekintése

Roland Mátyási · Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik: Alltech
Azt nem hiszem, hogy minden kinai fokhagyma szennyezett, folosleges alhireket, feligazsagokat terjeszteni, a magyar fokhagymanak nincs erre szuksege, mert sokkal-sokkal finomabb, karakteresebb, mint a kinai "testvere"
Válasz · 3 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 26., 6:02

Mátyási-Guttmayer Krisztina · Itt dolgozik: Lipóti Pékség - XI. ker Bartók B. és Karinthy F.
okoska, honnan tudod?
A kínaianak valóban nincs szaklálla, még sosem láttam..., azt hittem, hogy ez más fajta.
Soha többé nem veszek kínai fokhagymát!!!
Válasz · Tetszik · szeptember 14., 9:43

Judit Pollák · Itt dolgozik: Saját vállalkozásban
Nemrégiben elkészítettük azt az oldatot, amit kúraszerűen ajánlanak használni. Tört fokhagymát alkoholban feloldva kellett állni hagyni 10 napig, majd leszűrni és kicsin adagonként naponta fogyasztani.
Elámultunk, ugyanis a fokhagyma méregzöld színű folyadékká vált. Talán a vegyszerek oldódtak ki belőle???? Kiöntöttük.....
Válasz · 3 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 23., 21:42

Gabriella Szökrönné Seres · Oszkó, Vas, Hungary
Jómagam frissen abált kövesztett szalonnára nyomtam a kínai fokhagymát még melegen. Hááát mire kihűlt kék is volt meg zöld is volt a fokhagyma a szalonna tetején :( Szóval szemét lett belőle. Gondolom agyon van permetezve :(
Válasz · 1 · Tetszik · augusztus 21., 16:36

Németh Péter · Követem · Bálint György Újságíró Akadémia
A kék színű (zöld színű) fokhagyma megfejtése egyszerűbb, mint gondolnánk. Jól ismert, hogy a fokhagymában bőven találunk kéntartalmú aminosavakat (metionin, cisztein). A fokhagymagerezdek a fokhagymára jellemző módon körülbelül 1% alliint (CH2=CH-CH2-S(O)-CH2-CH(NH2)COOH) is tartalmaznak. Az alliin amúgy az említett cisztein nevű kéntartalmú aminosav derivátuma, amit a fokhagymagerezd összezúzása után a levegő oxigénje hatására aktiválódó allináz enzim alakít át allicin nevű vegyületté.

Az allicin a fokhagyma gyógyhatásának egyik legfontosabb komponense, a kénes fokhagyma szag okozója. Mindezen túl közel 100 biológiailag aktív kéntartalmú komponens, fehérjék, szaponinok is képződnek az oxidáció során.

A fokhagymában enzimek hatására kialakuló kénvegyületek ezek után már reakcióba léphet a nyomokban mindig előforduló rézzel, s már elő is álltak a kék, zöld rézvegyületek. A kék színhez igen kevés réz kell, s gyakran már a vezetékes víz természetes előforduló réztartalma is elegendő hozzá, de a só szennyező anyagai ugyancsak befolyással lehetnek a színre. A réz forrása lehet akár az ecet is, vagy a citromlé, amelyet a tartósításhoz (ecetes fokhagyma) felhasználunk. Savas közegben (ecetsav) különösen a friss, nem teljesen érett, magas nedvességtartalmú, és enzimaktivitású fokhagyma lesz kék, vagy zöld színű. Az elszíneződés megjelenése, intenzitása tehát leginkább a fokhagyma korától, a kéntartalmától, és az eljárás módjától függ.
Válasz · 3 · Tetszik · 17 órája

Gabriella Szökrönné Seres · Oszkó, Vas, Hungary
Németh Péter Köszi a magyarázatot:. :) Most megtanultam hogy nem kell egyszerre katasztrófa-elméletet gyártanom. :) Köszi :)
Válasz · 1 · Tetszik · 5 órája

Julianna Karacsony Vele · Itt dolgozik: Paris, France
a fokhagymàt én ugy tudom hogy maroszodàval kezelik, igy csiràtlanitjàk,és azért olyan csipos is, Amelyik fokhagymànak nincsen bajsza, lehet a vilàg bàrmelyik részérol, az kezelve van
Válasz · 4 · Tetszik · Bejegyzés követése · július 2., 0:19

Mészáros-Szuharevszki Mihály · Marcali
Én már régóta kerülöm a kínait büdös is meg rossz az íze is. Elrontja az ételt.
Válasz · 2 · Tetszik · Bejegyzés követése · szeptember 14., 10:41

Márta Art Desing · Követem · Kiemelt hozzászóló · 137 feliratkozó
Hát igen sajnos Makón is már Kínai hagymát vásárolnak, mert ugye valaki kezet fogott a Kínai miniszterrel, nem tudjátok?
Válasz · 2 · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 18., 20:38

Erdődi József
Semmi gond nincs a kínai fokhagymával! Valóban kevésbé intenzív az íze, de nagyra tud nőni és mutatós. Az ugyanis nem azonos a magyar őszi, vagy tavaszi fokhagymával. Évelő fokhagyma, más néven rokambol. Nem magot hoz a tetején, ahogy azt várnánk tőle, hanem egy kunkori hajtáscsúcs végén apró hagymácskákat, az az bulbilliket. Ezek elszóródva még ősszel kihajtanak, áttelelnek, majd tavasszal a talaj melegedésével friss újhagymával látják el a családot. Kiritkítva őszre nagyobbak lesznek. Testesebb gerezdek őszi ledugásával nagyobb hagymákat kapunk. Érdemes kipróbálni! Bővebben a szakembertől:http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/emeletes-fokhagyma .html
Válasz · 1 · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 31., 20:21

Nagy István · Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Szerintem a Vajdasági fokhagyma a legjobb.
Válasz · 3 · Tetszik · Bejegyzés követése · április 28., 21:35

Terézia Erdősné Józsa · Kiemelt hozzászóló · Debrecen
Lehet hozni belőle! Vennék is nagyon!
Válasz · Tetszik · augusztus 4., 16:24

Ester Hunjadi · Kiemelt hozzászóló · Tehnicka skola Kikinda
Nem ertem milyen kartevo tamadja a fokhagymat,en mindig oszel dugatom,semivel nem spriceljuk,es csodalatos oriasi szep gerezdeket kapok,egy kis mu tragya segitsegevel,mivel nem tartok joszagot,nincs termeszetes tragyam.....
Válasz · 2 · Tetszik · Bejegyzés követése · szeptember 14., 7:06

Katalin Veronika Bendikné · Követem · Kiemelt hozzászóló · Az élet
Csodálatos fűszer a fokhagyma az már igaz! Nem akarom védeni a kínai termelőket, de azt gondolom, hogy megint valami (mint a madárinfluenza és a libamáj cirkusz) kereslet manipuláció van a dologban. Arról nem szólnak, hogy itt Magyarországon mennyi vegyszert alkalmaznak, hogy időt álló termék legyen. Viszont annak ellenére, hogy helyben van igen borsos az ára. Kína sokkal párásabb, nedvesebb terület mint a magyar éghajlat, nem gondolom, hogy gyakran kell öntözni. Aki termelt már fokhagymát az tudja, hogy elegendő az "égi áldás", ha rendszeresen van. És nem árt, ha tudakozódunk a termesztés technikája iránt, jobban meg lehet ítélni az ilyen írások valóságalapját. Nem utolsó sorban: sajnos itthon is sok szemetet akarnak ránk sózni I. oszt. áron! És többnyire sikerül is nekik. :(
Válasz · 1 · Tetszik · Bejegyzés követése · 22 órája

Ferenc Tamás · Galamb József Szakképző Iskola
tőnkre fogják tenni a makoi fokit is mint a vőrőset most éppen a virusos francia vetőmaggal
Válasz · 1 · Tetszik · Bejegyzés követése · szeptember 14., 20:00

Bárdos Erika · Kiemelt hozzászóló · Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi kar
De ha úgy árulják, hogy magyar fokhagyma honnan jövök rá, hogy kínai fokhagyma valójában??? Valakinek ötlet?
Válasz · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 18., 19:58

Ilona Berecz · Kiemelt hozzászóló
Szinte biztos, hogy ki van vágva a bajusza. Én a bajuszosat veszem, amióta nincs kertem.
Válasz · Tetszik · szeptember 13., 20:44

Gabriella Toth · Debreceni Egyetem
Kuldjel belole egy cikket nekem es megmondom. Ha kinai, akkor nagyon beteg leszek tole(eles fejfajas, gyomorpanaszok, hanyinger), ha magyar akkor kutya bajom, ehetem nyersen, sutve,fozve, parolva, szaritva vagy akarhogyan! En Amerikaba csempeszem otthonrol a fokhagymat, miutan tobb mint 10 evig fokhagymat nem ettem, mert rajottem mi okozza a rosszulletem. Veletlenul fedeztem fel, visszaindulas elott " ongyilkos akartam lenni " egy szep tal hussal, tele fokhagymaval a tetejen egy videki etteremben otthon. Semmi bajom nem lett tole. Masnap elmentem a zoldesegeshez aki felvilagositott hogy o CSAK magyar fokhagymat arul, igy batran megveszem, soha semmi bajom tole. Itt kiprobaltam a "bio" fokhagymat is , amit annak arulnak, az is ugyanolyan hofeher, elall akarmeddig, tokeletes nagy fejek....es ugyanugy beteg vagyok tole. Lenyeg: fogalmam sincs mit csinalnak vagy mit nem mashol a fokhagymaval de VALAMI TORTENIK, mert en elo pelda vagyok ra.
Válasz · 2 · Tetszik · szeptember 14., 5:33

Zsuzsanna Dávidházi · Kiemelt hozzászóló · Tata, Hungary
a kínai hamarabb megbarnul, legalábbis nálunk ez történt, mikor a múltkor véletlenül azt vettünk a boltban....
Válasz · 1 · Tetszik · Bejegyzés követése · július 5., 22:51

László Androvics · Követem · Kiemelt hozzászóló · Harsányi János GSZK
Legtöbbször bundás zsemléhez eszem. A kinait kényelmesebb pucolni, de 3szor annyi kell belőle. Látványos nagy szép gerezdjei vannak, és bizony hamar megromlik. A csúfi magyar sokkal jobb és mintha kevésbé romlana
Válasz · Tetszik · szeptember 13., 21:19

Berezvay László · Kiemelt hozzászóló · Kean University
...és a magyar fokhagymát, hogy termesztik?
Válasz · Tetszik · Bejegyzés követése · 15 órája

Anita Náfrádiné Tóth · Követem · Földes Ferenc Szakközépiskola
Hidd el nem így!!
Válasz · Tetszik · 15 órája

Anita Náfrádiné Tóth · Követem · Földes Ferenc Szakközépiskola
Vettél már kínait?
Válasz · Tetszik · 15 órája

Anita Náfrádiné Tóth · Követem · Földes Ferenc Szakközépiskola
https://www.facebook.com/nikolett822/media_set?set=a.627444347267451.1073741828.1 00000056756527&type=3
Válasz · Tetszik · 15 órája

Mimi Fehér · Kiemelt hozzászóló · Ruhaipari Technikum
A Magyar fokhagyma a legggg jobb , és minden Magyar termék!!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz · Tetszik · Bejegyzés követése · szeptember 15., 23:58

József Szilágyi · Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik: VILATI
Mégis megszűnt szinte az egész magyar könnyűipar! Pedig, ha annyira jó, vagy annyival jobb, mint a konkurens, csak a minőségit vennénk, ha valamivel drágábban is, de nem ez történt. :(
Válasz · Tetszik · körülbelül egy perce

István Bányai · 107-es sz. Mező Imre szakközép és szakmunkás képpző
Van benne igazság,mivel a csalamádé közé tett kínai fokhagyma gerezdek napok alatt elkékültek,míg a hazai hófehér maradt.
Válasz · Tetszik · Bejegyzés követése · szeptember 13., 23:24 Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Idézet
  2013-11-29 10:05:39, péntek
 
 



A férfinak meg kell tanulnia szeretni. A férfinak meg kell tanulnia, hogyan érheti el, hogy a szíve legyen az úr, miközben az elméje csak engedelmes szolga marad. A férfinak sok dolgot meg kell tanulnia. A nő ezeket a tulajdonságokat mind hozza magával, csak épp a társadalom ezeket mind a gyengeség jeleinek tekinti. Osho
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Nehéz döntés... :-)
  2013-11-29 09:56:53, péntek
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az év hegymászójának jelölték Erősst
  2013-11-29 09:51:05, péntek
 
 



Egy szakportál keresi az év legjobbjait, a hegymászók közt akár Erőss Zsolt is nyerhet.

A 4bakancs.com hegymászóportálon lehet szavazni az év hegy- és sziklamászójára. A szakoldal olvasói eddig főleg a Kancsendzönga meghódítása utáni ereszkedésben életét vesztett Erőss Zsoltra és Kiss Péterre, illetve a Sisapangmát első magyarként megmászó Lesták Erzsébetre adta le a voksát, de hétfőig várják még a további szavazatokat.

,,A nagy nevek mellett eddig kevésbé ismert mászókat is javasoltak. Salamon Márk például az idén szólóban mászta meg a Mont Blanc-on a Peuterey-gerincet és a Freney központi pillérét, valamint a Grosse Zinne--Comici utat" -- mondta el Barabás László főszerkesztő a Blikknek.

A szavazás tehát hétfőn zárul le, ezt követően lesz végleges a lista és alakítják ki a kategóriákat, majd a díjakat az internetes szavazás alapján ítélik oda. Link
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 107 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 1721 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 508
  • e Hét: 508
  • e Hónap: 22728
  • e Év: 605624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.