Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Süni és a kiscica:-) gif
  2013-11-09 13:39:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Köszi gazdi - elég volt gif
  2013-11-09 13:38:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Harcias kiscica gif
  2013-11-09 06:06:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Vadkacsák gif
  2013-11-09 06:05:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
A paleolit diétáról
  2013-11-09 06:03:45, szombat
 
  A paleolit diéta a gyakorlatban:
A Paleolit étrend károsnak tart minden olyan élelmiszert, amely termelési folyamaton esett át. Követőinek étkezésére általánosan jellemző, hogy nem használnak cukrot az ételek ízesítéséhez.A cukor helyettesítésére a xylitet(nyírfacukor) illetve az eritritet ajánlják

Elutasítanak viszont számos alapvetően fontos nyersanyagot is, amivel a táplálkozástudomány szakértői nem értenek egyet. Nem fogyasztanak ugyanis tejtermékeket, gabonaféléket, pl. tésztát, kenyeret, hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) valamint kukoricát és burgonyát sem. (Pedig ezek az élelmiszerek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, rostanyagogat tartalmaznak.) Étrendjük viszont a sok zöldség és gyümölcs mellett kevés telített zsiradékot tartalmaz.
Kérdés azonban, hogy megvalósítható-e a paleolit diétával a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, hiánytünetek nélkül.

A paleolit étrend gyakorlati javaslata azt jelenti, hogy az élelmiszer-energiabevitel aránya 56-65%-ban állati eredetű és 36-45%-ban növényi eredetű. Javasolja a magas fehérje tartalmat (19-35%), zsírtartalmat (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalmat (22-40%). Utóbbiak az ún. lassan felszívódó szénhidrátok, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek.

Például: Gyümölcsök Zöldségek Állati húsok, zsírok Halfélék, tenger gyümölcsei
Tojás Olajos magvak/csonthéjas gyümölcsök (mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye stb.) Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír)
Gombák

Kizárják a nagy glikémiás indexű és glikémiás telítettségű ételeket, melyek az ún. gyorsan felszívódó szénhidrátok: Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.)
Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró, stb. Tej és tejtermékek
Keményítő tartalmú zöldségek (burgonyafélék) Növényi olajok (hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin) Cukorfélék (répacukor, nádcukor, fruktóz) Készételek

Paleo-diéta
A világ minden táján folyamatosan növekszik a túlsúlyosak, elhízottak száma, amely többek között összefüggésben van a szív-érrendszeri megbetegedésekkel és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Ennek megelőzését is segítheti az egyre népszerűbb paleo-diéta.

...azért vegyük figyelembe ezt is:
Paleolit diétának:
nagy a fehérje aránya: 25-30% (az ajánlott 12% helyett)
szénhidrát aránya igen kicsi: 30-35% (javasolt 55% helyett)
zsírbevitel a jelenlegi ajánlásokhoz hasonló
nagy antioxidáns-, rost-és vitaminmennyiség
alacsony sófelvétel

Amit ne tévesszünk szem elől:
a paleolit diétás étrend kálciumfogyasztása jobb a jelenlegi fogyasztásunkhoz képest, DE a nagy rostfogyasztás mellett nem hasznosul a teljes mennyisége sem a paleolitikumban az élethossz jóval rövidebb (mai kb. fele) volt őseink abban a korban rendszeresen végeztek fizikai munkát,stressz alig fordult elő (legalábbis nem a mai korra jellemző formában) őseink nem dohányoztak
akkoriban nem volt környezetszennyezés
Jó tudni:
cukorbetegség esetén a sok állati eredetű fehérje növeli a vesekárosodás veszélyét.
A genetikailag idült veseelégtelenségre hajlamos egyéneknél a sok állati erdetű fehérje szintén előidézheti a betegség megjelenését.
Köszvény esetében meg már régóta köztudott a kapcsolat a betegség és a magas húsfogyasztás között.
FONTOS!: CUKORBETEGSÉG ESETÉN CSAK AZ ORVOSSAL EGYEZTETVE SZABAD BÁRMILYEN ÉTRENDI VÁLTOZTATÁST KEZDENI.
I-s TÍPUSÚ DIABÉTESZ ESETÉBEN EZ FOKOZOTTAN ÉRVÉNYES!

Alapanyagok
A Paleolit diétában alkalmazott alapanyagok listája egyszerű és könnyen beszerezhető. Ez a lista nem tartalmaz olyan összetevőt, amit ne kapnál meg az interneten, a Tescoban vagy a Lidl áruházakban.
Sok paleolit diétával kapcsolatos oldalon vannak feltüntetve olyan alapanyagok, amik nem 100%-ban paleók, ezért vigyázz, milyen lista alapján építed fel a paleolit táplálkozást. A zab pl. csak nagyon minimális mennyiségben fogyasztható, de sok honlapon szinte minden recept tartalmaz zabot, sőt! Arra bíztatnak, napi szinten fogyassz zabkenyeret. Óva intenénk mindenkit attól, hogy kövesse ezeket a téves információkat.

Jöjjön hát a paleolit alapanyagok listája:
Zsiradékok:
Sertészsír
Libazsír
Kacsazsír
Sertészsír
Olajessimo, vagy paleolaj (interneten is rendelhető!)
Kókuszolaj, kókuszzsír (interneten is rendelhető!)
Hidegen sajtolt szűz olívaolaj (csak saláták elkészítéséhez!)
Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj (sütemény krémek készítéséhez) - házilag könnyen elkészíthető, addig kell őrölni a magot, pl. mandulát, míg a magból vaj keletkezik.

Lisztek helyett:
Darált kókusz süteményekhez (ez a legolcsóbb sütemény alapanyag!)
Darált szezámmag
Darált lenmag
Darált mandula (Lidl áruházban kapható!)
Darált dió
Darált mák
Darált mogyoró (Lidl áruházban kapható!) (szigorúan bokron termő mogyoró!)
Kis mennyiségben darált zab
Tojás:
Bármilyen formában elkészítve (főtt tojás, rántotta, tükörtojást stb.)

Húsfélék:
Sertés Marha Csirke Kacsa Liba Hal stb.
Zöldségek:

Friss vagy fagyasztott zöldségek (kivéve hüvelyesek: borsó, bab, szója stb.)
Gyümölcsök:
Bármilyen friss gyümölcs
Fagyasztott gyümölcsök

Édesítőszerek:
Stevia
Nyírfacukor
Eritrit
Szorbit és ciklamát alapú (szigorúan fruktóz nélküli!)
Méz (csak kis mennyiségben)

Tejtermék:
Kemény sajt - parmezán, edami, trappista, ementáli stb.

Fűszerek:
Hagyományos és különleges fűszerek bátran, korlátlanul használhatók!
PALEOLIT RECEPTEK

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.
Általános megjegyzések:
Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!

RECEPTEK:
Paleo levesek
Karfiolleves (Szabó Andrea receptje)
60 dkg karfiol
30 dkg sárgarépa tisztítva, karikára vágva
1 csomag újhagyma
fűszerek: provence-i 5 fűszer

40 dkg parasztkolbász, összevágva
1 dl zabtejszín
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem és a torzsáját 2-3 darabra vágom, alaposan megmosom. Körülbelül 1,5 liter vízzel és az összedarabolt újhagymával és a sárgarépával főzni kezdem. A forrásnál takarékra teszem a hőforrást és további 20 percig főzőm a levest.
Ebből a két liternyi mennyiségből körülbelül 4-5dl karfiollevest szedek át a turmixba, amiben a kihorgászott torzsákat és egy-két karfiolrózsát is vegyítek.
A lassan fővő leveshez adom a felszeletelt kolbászkarikákat és 3-4 percig főzöm.
Közben a zabtejszínnel összeturmixolom a korábban kimert levest.
Ragyogó sűrítményt kapok, amivel tulajdonképpen habarást tudok készíteni.
Akinek még szükséges sózhat, de arra ügyeljünk, hogy a kolbásztól sós lesz a levesünk, tehát előre ne sózzunk, inkább utólag pótoljuk, ízlés szerint.
Egyet még forralok és elkészült a gazdagon tápláló, finom leves.
Tálalásnál snidlinggel szórhatod.

Brassói aprópecsenye Anna módra
Elkészítés:
2 szelet (mangalica)szalonnát felaprítok és kiolvasztok (vigyázat, hamar füstöl!)Fél kiló kockára vágott színhúst belekeverek a forró zsírba, sózom, borsozom, majd egy kevés, kb. fél dl vízzel, fedő alatt párolom, amíg megpuhul. Ha kész, pár gerezd apróra vágott fokhagymát keverek bele, és zsírjára sütöm.
Közben 2 fej hagymát felkarikázok, beleforgatom egy kevés zabkorpába és forró repceolajban ropogósra sütöm. Papírtörlőre kiszedem és tálaláskor a sülthús tetejére bőven szórom.
Céklával, fejes salátával, vagy sok csemege-(nyáron kovászos-)uborkával finom.

Mediterrán rakott zöldség
0,5 kg darált hús
1-1 sárga, piros kaliforniai paprika
50 dkg cukkini
olivaolaj
fokhagyma
pirospaprika
3 dl paradicsomlé

cukor
bors
oregánó
koriander
majoránna
rozmaring
kakukkfű
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A darált húst olajon megpirítjuk, a zöldségeket felkockázzuk és egy hőálló tálba rakjuk. Az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük paradicsomlével, fűszerezzük. Nyakon öntjük vele a darált húst és a zöldségekre halmozzuk. Megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 175-200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Tepsis paleo zöldségtál (A'la Mineralwasser)
2-3 fej cékla
4-5 szelet sütőtök
1 zeller
2 vastag sárgarépa
egy marék kelbimbó
néhány virág brokkoli
1 kis cukkini vagy padlizsán
5-6 kis gomba egészben vagy félbevágva
egy kis fej vörös- vagy lilahagyma, esetleg póréhagyma
fűszerek: só, durvára őrölt bors, oregano, kevés hidegen sajtolt olívaolaj, tetszés szerint reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra illetve szeletekre vágjuk, egy lapos tepsiben összekeverjük a fűszrekkel. Sütőben kb egy óra alatt (majdnem végig fólia alatt, amit a végén leveszünk, hogy kicsit megpiruljanak a zöldségek) puhára, de nem széttfőttre, inkább roppanósra sütjük.
Önmagában is kiváló egytálétel, de húshoz is jó körítés.
Forrás:egészségtükör
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Faeper
  2013-11-09 05:51:13, szombat
 
 


Egy újabb egészségügyi csoda: a faeper megfékezi a rákot, a gyulladásokat, az Alzheimer-kórt és még sok mást.
Ha egészséges szívvel szeretne élni, védekezni akar a rák vagy a Parkinson-kór ellen, nem is kell messzire mennie: a megoldás a faeper. Az egészségtudatos emberek körében ez a legújabb szenzáció, ugyanis a faeper levele és termése egyaránt alkalmas a betegségek egy széles skálájának megelőzésére.

Ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcs remekül felturbózza a mindennapi étrendet, a faeperlevélből főzött tea pedig felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
Tudjon meg többet ezekről a szuper bogyókról (és levelekről) a következő listából!

 A faeper kiváló választás, ha alacsony szénhidráttartalmú ételt keres: durván feleannyi cukrot tartalmaz, mint más népszerű szárított gyümölcsök.

 Több rostot szeretne bevinni az étrendedbe? Egy marék faeper a napi rost-szükséglet 20 százalékát biztosítja.

 Ezek a bogyók kitűnő fehérjeforrások is, adagonként 4 grammot tartalmaznak.

 Kutatások kimutatták, hogy a fehér faeper kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.

 Mivel jelentős mennyiségű resveratrolt tartalmaz, a faeper rákellenes és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 Aki a Parkinson-kórtól vagy az Alzheimer-kórtól tart, most megnyugodhat. Tanulmányok alapján megállapították, hogy a faeper hatásos neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik.

 A faeper telis-tele van antocianinokkal, így megvéd a bakteriális és vírusos fertőzésektől, gyulladásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől. A gyümölcs még az öregedés tüneteit is enyhíti.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Antibiotikum helyett : mézes fokhagyma
  2013-11-09 05:40:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Májtisztító ételek
  2013-11-09 05:22:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Májbarát ételek
  2013-11-09 05:22:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Lúgosító zöld ital
  2013-11-09 05:20:25, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 480 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 37180 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 514
  • e Hét: 7428
  • e Hónap: 36147
  • e Év: 556425
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.