Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 330 
Szilveszter éjjelén
  2013-12-31 15:38:30, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kolozsvári töltött káposzta
  2013-12-31 15:35:06, kedd
 
  Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1,5 kg savanyú káposzta
savanyított káposztalevél
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
10 dkg rizs
pirospaprika

őrölt bors
szerecsendió
majoránna
őrölt köménymag
2 egész tojás
2 evőkanál liszt
olaj
tejföl

Elkészítés:

A sertéscombot ledaráljuk. A káposztát kisebb darabokra felvágjuk. A káposztalevelekből kivágjuk a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára felvágjuk. A szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk. A rizst félpuhára főzzük.

Egy nagyobb edénybe beletesszük a szalonna felét és zsírjára sütjük, majd kiszedjük és félretesszük. Ebben a zsírban megpároljuk a vöröshagymát, majd a felét kivesszük és félretesszük. A maradék hagymát megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük egy pohár vízzel. Ezután beletesszük a savanyú káposztának a felét és jól összekeverjük.

A darált húshoz hozzáadjuk a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, és a káposztalevelekbe töltjük. (Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.)

Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tesszük. Elosztjuk rajta a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedjük a maradék káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

2 órán át, szép lassú tűzön főzzük. Közben többször megrázogatjuk, de keverni nem szabad.

A lisztből és az olajból világos zsemleszínű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, hagyjuk kicsit hűlni, végül felengedjük kb. 2 dl hideg vízzel és simára keverjük.

A káposzta tetejére öntjük és jól megrázogatjuk, szélét kicsit fakanállal megmozgatjuk, hogy a rántás mindenhova befolyjon. Még kb. 10 percig főzzük, és közben többször megrázogatjuk.

Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szabolcsi töltött káposzta III.
  2013-12-31 15:31:15, kedd
 
  Szabolcsi töltött káposzta III.

Hozzávalók:

1 nagyobb fej édeskáposzta
50 dkg darált hús
előfőzött rizs
2 fej hagyma

bors
pirospaprika
1 l paradicsomlé

Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba felteszünk vizet forrni. Az édeskáposztát a torzsája mentén rézsútosan bevágjuk, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta, a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből.

Kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd 2 evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy elfedje. Kb. 10 percig főzzük, míg beszívja magába a vizet.

A 2 hagymát apróra vágjuk, majd olajon megfonnyasztjuk, jó sok pirospaprikát szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát a rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint. Öntünk hozzá annyi paradicsomlevet, amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még 2-3 maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe.

Ekkor el lehet kezdeni a leveleket megtölteni. A levelekben levő vastag részt ki kell vágni. A torzsát és a megmaradt leveleket a fazék aljára tesszük, rárakjuk sorban a megtöltött káposztát.

A fazekat felöntjük félig vízzel, félig paradicsomlével, fedő alatt főzzük kb. 1,5-2 órát, de közben kóstolással lehet ellenőrizni.





Megjegyzés:

A receptet Dr. Solti Béláné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Lencsefőzelék
  2013-12-31 15:22:39, kedd
 
  Lencsefőzelék

Hozzávalók:

Elkészítés:

20 dkg lencsét kiválogatunk, beáztatunk, leszűrjük. Kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáteszünk 1 fej lilahagymát, 3 gerezd kipréselt fokhagymát, 1 evőkanál mustármagot, 1 evőkanál mustárt, néhány babérlevelet és egy fél citromot héjastul. Ha puhára főtt a lencse, kidobjuk belőle a hagymát és a citromot. Ekkor sózzuk, 1 evőkanál mézzel ízesíthetjük. Hagyjuk a lábosban másnapig, mert még tovább dagad, és nem marad több leve.

Megjegyzés:

A receptet Kriszta1 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Sajtos fészek
  2013-12-31 15:18:20, kedd
 
  Sajtos fészek

Hozzávalók:

A tésztához:
80 dkg liszt
40 dkg zsír
3 dkg só
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl fehérbor
1 dl tejföl

A krémhez:
3 tojás
2 dl tejföl
3 kockasajt vagy 10 dkg tömlős sajt
10 dkg vaj
só ízlés szerint
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, majd minden második korongnak a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy csak a korong széle maradjon meg.

A nagyobb korong szélet bekenjük tojássárgájával, és erre rátesszük a másik kiszúrt (szegély) korongot. Világos aranybarnára sütjük.

A krémhez a tojást a tejföllel jól kikeverjük, összefőzzük, majd a kockasajtot is belekeverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, a sót (ízlés
szerint), kihűlésig keverjük, utána a kisült fészkeket megtöltjük vele. A krém tetejére reszelt sajtot szórunk.





Megjegyzés:

A receptet Tilcsik Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Lencsefőzelék füstölt tarjával
  2013-12-31 15:16:00, kedd
 
  Lencsefőzelék füstölt tarjával

Hozzávalók:

50 dkg lencse
30 dkg főtt füstölt tarja
1 kis fej hagyma
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt

bors
ételízesítő
2 evőkanál olívaolaj
1 babérlevél

Elkészítés:

Apró kockákra vágjuk a hagymát és a tarját, az olívaolajon összesütjük, rászórjuk a lisztet. Beletesszük a NEM BEÁZTATOTT lencsét, bő lével felengedjük, hozzáadjuk az ételízesítpt, sót és borsot, a babérlevelet. Megfőzzük, főzés közben utántöltjük vízzel, ahogy a lencse dagad, és szükség szerint tovább ízesíthetjük. A végén a tejföllel együtt összeforraljuk.

Megjegyzés:

Isteni, kiadós, életemben nem ettem ennél finomabbat!!!:D Nem csak Szilveszterkor! :) B.Ú.É.K. !!! Kellemes főzőcskézést, el sem lehet rontani!

A receptet Nenzy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Korhelyleves gazdagon
  2013-12-31 15:13:30, kedd
 
  Korhelyleves gazdagon

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
10 dkg zsír
10 dkg finomliszt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg debreceni kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
50 dkg füstölt sertéscsülök
5 dl tejföl
2 dkg fűszerpaprika
piros arany
kapor
köménymag


Elkészítés:

A savanyú káposztát vízben jól átmossuk, utána 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debrecenit, a csülköt, a kockára vágott szalonnát. Sóval ízesítjük, és puhára főzzük.

Zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a köménymagot, a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a piros aranyat, és berántjuk vele a levest.

A végén a debrecenit és a csülköt kiszedjük egy tálba, felkockázzuk, majd visszatesszük a levesbe. Tejfölt adunk hozzá, és jól kiforraljuk.





Megjegyzés:

A receptet Kovács Gáborné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hagymás virslisaláta
  2013-12-31 15:02:49, kedd
 
  Hagymás virslisaláta

Hozzávalók:

3 pár virsli
2 közepes lila hagyma
2 csapott teáskanál cukor
0,5-0,7 dl almaecet
3 dl víz
őrölt fehérbors


Elkészítés:

Összekeverem a vizet, az ecetet, a cukrot, egy kevés sót és a borsot (ízlés szerint). Ha felovadt benne minden, beleteszem a vékonyra szeletelt virslit és a félszeletekre vágott hagymát, majd egy éjszakára bedugom a hűtőbe, hogy jól összeérjen.

Megjegyzés:

Lehet vöröshagymával is készíteni, de így látványosabb és finomabb is. A bors lehet fekete, de fehérrel szebb.

A receptet Maches küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kellemes Szilvesztert!
  2013-12-31 14:59:11, kedd
 
  Kedves barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Pezsgős koktélok, mert megérdemeljük!
  2013-12-30 23:53:10, hétfő
 
  Pezsgős koktélok, mert megérdemeljük!

Érdemes néha egy kis pezsgővel feldobni vagy akár elindítani a napot. A pezsgő könnyű, gyorsan a fejünkbe száll - és gyorsan ki is megy. Tudtátok, hogy minél hidegebb, annál kevésbé habzik?

Pezsgőt, nem csak szilveszterkor

A magyarok az éves pezsgőfogyasztás legalább felét az év utolsó napján fogyasztják el, a többit pedig sátoros ünnepekkor: születésnapokon, névnapi összejöveteleken, pedig egy hétvégi reggeli is ünnepélyessé és vidámmá tehető egy Mimóza koktéllal, ha meg akarunk lepni valakit. A legtöbben az édes pezsgőket kedvelik, de szerencsére egyre nagyobb a rajongótábora a száraz fajtáknak is.





Az eper és a pezsgő tökéletes páros

Az igazi pezsgő

Amit mi itthon iszunk az pezsgő vagy habzó bor, mely nemcsak az alapanyagok minőségében, de az érlelés idejében is eltér az igazi francia pezsgőtől. Az igazi champagne kizárólag a Párizstól 140 km-re fekvő Champagne környékén, különleges technológiával készül. Ma már itthon is hozzá lehet jutni - bár meglehetősen borsos áron - az igazi Champagne régióból származó pezsgőkhöz, sőt olyan különlegességekhez is, mint az aranyforgácsokkal díszített pezsgő, mely kitűnő ajándék például esküvőkre.





Eperpéppel se rossz

Gyümölcsös pezsgőkoktélok

A Mimóza az egyik legjobb brunch koktél, egy kis narancslé, pici Grand Marnier (narancslikőr), pezsgő, és máris kész. A másik híres pezsgő koktél a Kir, ez az egyik legnagyobb kedvencünk, a hozzá szükséges feketeribizli likőr, a cassis már itthon is sok helyen beszerezhető.

A pezsgő és eper párosítás már a Pretty Woman óta nagy kedvenc, az eper édessége gyönyörűen kihozza a pezsgő ízét.

Tavasszal kötelező a Testarosa, mely száraz pezsgő friss eperpürével, nyáron pedig a Bellini, mely szintén száraz pezsgővel és barackpürével készül. Tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel készíthetünk pezsgőkoktélt, nagyon finom például pépesített ananásszal keverve.





Gránátalma magokkal is díszíthetjük

Pezsgő erősebb szeszekkel

Amerikai nőcis sorozatokban fordul elő a Flirtini koktél, melyben a pezsgőn kívül vodka, ananászlé is van. A Walesi herceg koktélban brandyt kell összekeverni cukorral, eperrel, citromlével majd felönteni pezsgővel. A Champoo koktélnál a pezsgőhöz nagyon kevés Amarettót és pár csepp citromlevet keverünk. Érdekes kombináció még Black Velvet, ami Guiness sör és pezsgő fele-fele arányú keveréke.
Bólék

A nyári kerti mulatságok legnagyobb slágere a bólé lehetne. Kár, hogy sokan csak szilveszterkor készítik! Az apróra vágott gyümölcsök, rövid italok és pezsgő kreatív keveréke rendkívül finom a friss gyümölcsöktől, sok jéggel igencsak jólesik a nyáresti partikon. A szó maga az angol bowl (tál ejtsd: ból) főnévből ered. Szóval vegyünk egy nagy tálat, kedvünk és ízlésünk szerint aprítsuk bele a gyümölcsöket, keverjünk hozzá jóféle italokat, de a pezsgőt csak tálalás előtt adjuk hozzá, vagyis időzítsük a pezsgést!





Egészségetekre!

Kir Royal:

Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (feketeribizli likőr)

Elkészítés: Pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a jéghideg pezsgővel. A pohár szélét díszítjük.

Margaret Rose:

Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl Campari
1 cl Cinzano Dry
száraz pezsgő

Elkészítés: A Camparit és a száraz vermutot hosszú pezsgős kehelybe öntjük, s feltöltjük a jól behűtött pezsgővel.

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 330 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2287
  • e Hét: 6801
  • e Hónap: 11839
  • e Év: 141546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.