Regisztráció  Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 230 
Szerencsés és szerencsétlen ételek – az év utolsó napj
  2013-12-31 08:29:22, kedd
 
 



Szerencsés és szerencsétlen ételek - mit együnk az év utolsó és első napján?

A magyar néphit szerint nem mindegy, mit eszünk az év utolsó napján és mit az elsőn. A babonák és a gasztronómia határmezsgyéjére hívunk egy hasznos kirándulásra.

Szilveszterkor: szárnyas
Az év utolsó éjszakáján a babona szerint az a célunk, hogy minden rosszat és szerencsétlenséget az óévbe zárjunk. Ezért szárnyast kell enni, méghozzá csirkét, mert az hátrafelé kapirgál, ezzel visszakaparja a rosszat 2013-ba.

Újévkor: disznó és lencse
Az év első napján viszont az a célunk, hogy szerencsésekké tegyük magunkat egy évre, ezért eszünk disznóhúst. A disznó ugyanis előre túrja a szerencsénket. Lencsét azért kell enni, mert a kerek, lapos lencseszemek a pénzérmékre hasonlítanak. Ha hiszünk a babonának, akkor ne nagyon főzzük szét a szemeket!

Szerencsés és szerencsétlen ételek - mit együnk az év utolsó és első napján?

Ami tilos: hal és pulyka
A halak és egyéb vízi élőlények elúsznak a szerencsével, ezért két napig le kell mondanunk róluk, ha babonásak vagyunk! A pulyka mérgelődést hoz a házhoz, az év első napján ne együnk belőle!

Ami mindenképp legyen az asztalon: rétes és gyümölcs
Minél hosszabb a rétes az újévi asztalunkon, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. A boldogságot (és az új esztendő tartalmasságát) még a dús töltelékkel is biztosítanunk kell!
Aki pedig arra vágyik, hogy gyümölcsöző legyen a vállalkozása, a munkája vagy az élete, az egyen gyümölcsöt az év első napján! Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titkoljak az egyiptomi felfedezést
  2013-12-31 08:22:59, kedd
 
 



TITKOLJÁK AZ EGYIPTOMI FELFEDEZÉST, REJTÉLYES LELETEK A FÖLD ALATT
december 10, 2013 - Érdekességek - Tagged: egyiptológus, Egyiptom, Érdekességek, Felfedezés, Gíza, gizai piramisok, kutatás eredmény, Nagy Szfinx, Orion öv, Szfinx, Titok, Tudomány
A híres Szfinx alatt valóban titkos alagútrendszer rejtőzik, mely minden eddiginél ősibb titkokat őriz?
Az Egyiptomban található Nagy Szfinx akkor vált először ikonná a nyugati világ számára, amikor Napóleon katonái 1798-ban újra felfedezték. Azóta is többen a bűvöletében élnek, titokzatos tekintetét próbálják megfejteni. Mindig is misztikus légkör vette körül a szobrot, napjainkban pedig az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók is sokat töprengenek valódi korán és jelentésén.

A Gízai-fennsíkon, Kairótól 10 kilométerre nyugatra, a három híres nagy piramistól nem messze található Szfinx kelet felé néz. A Gízai-fennsíkról származó, viszonylag puha természetes mészkőből faragták ki, és eddig úgy hitték, hogy valamivel i. e. 2540 után készítették. Az ismert geológus, Robert Schock és John Anthony West egyiptológus legutóbbi vizsgálataikban azonban arra mutattak rá, hogy a szobron található mintázatot nem a szél és a homok formálta, hanem inkább a víz eróziójának eredménye lehet.



Körülbelül tízezer évvel ezelőtt volt a vidéken annyi víz, mely ezt a munkát elvégezhette, akkoriban Egyiptom éghajlata még mérsékelt és a mainál csapadékosabb volt. Nem meglepő módon az elméletet, mely szerint a Szfinx akár tízezer éves is lehet, az ortodox egyiptológusok rögtön megtámadták.





Titkos termeket rejt a mélység?
Az a tény, hogy a régészeti intézet megpróbálja eltitkolni a bizonyítékokat, nem az egyetlen ok arra, hogy a Szfinxszel kapcsolatban összeesküvés-elméletek szülessenek.

Számos titkos társaság - mint például a szabadkőművesek - úgy tartja, hogy a Szfinx mellső lába alatt titkos termek találhatók, ezek közül az egyik a Levéltári terem, melyben egy régebbi civilizáció - sokak szerint az atlantisziak - túlélőinek jegyzetei lehetnek.
Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók természetesen lázba jöttek, amikor a Szfinx restaurálása közben a munkások oldalt találtak egy bejáratot. 1995-ben egy csoport a Szfinx közelében egy terület rendbehozatalán dolgozott, és a munkálatok során felfedeztek egy olyan alagútrendszert, mely feltehetően a Szfinx alá vezet.

John Anthony West csapata szeizmográfos technológia segítségével üregeket talált, olyan szabályos alakú termeket, melyek a mancsok és a Szfinx oldalai között, néhány méterrel a föld alatt húzódnak. Az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók teóriája, mely szerint egyes titkos társaságok tudatában voltak annak, hogy Gízában több évszázada létezik egy föld alatti komplexum, beigazolódni látszott.
Nyugtalanító részletek




A Floridai Állami Egyetem csapata 1996 áprilisában kutatásba kezdett a Szfinx körül, mikor is a szobor előtt termekre és alagutakra bukkantak. Számos más csapat, akik hasonló céllal érkeztek a helyszínre, hasonló feltételezésekre jutottak.
A Gízai-fennsík alatt található komplexum meglétét számos bizonyíték támasztja alá, az egyiptomi hatóságok mégsem engedélyezik a termek feltárását, de még a további távérzékelési módszerekkel végzett vizsgálatokhoz sem járulnak hozzá, sőt, a felfedezést igyekeznek titkolni a közvélemény elől.

Merész feltevések
Egyes vélemények szerint azért próbálják eltitkolni az alagútrendszer meglétét, mert az egyiptomi szabadkőművesek próbálják megakadályozni, hogy az atlantiszi tudás, melyet az őriz, a világ tudomására jusson. Mások azon tények alapján gyártanak összeesküvés-elméleteket, hogy többek, akik részt vettek a Szfinxszel kapcsolatos nyomozásban, szoros kapcsolatban állnak a NASA-val.

Amellett, hogy a tízezer éves Szfinxet egy olyan civilizáció építhette, melynek még a létezésére sincsenek bizonyítékok, ráadásul pont egy hatalmas föld alatti komplexum fölött áll, az is érdekesen gyanússá teszi a helyzetet, hogy dr. Hawass, az Egyiptomi Régészeti Tanács igazgatója a legvakmerőbb régészeket, közöttük Westet, ki is tiltotta a Gízai-fennsíkról.

forrás: femina.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Sikerekben és egészségben gazdag boldog Új Évet Mindenkinek!
  2013-12-30 18:39:35, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Újévi SMS, képeslap
  2013-12-30 18:30:26, hétfő
 
 




Link
 
 
0 komment , kategória:  Újévi SMS, képeslap  
Így variálhatod a virslit szilveszterkor
  2013-12-30 18:26:43, hétfő
 
 



Szilveszterkor szinte minden család asztalára kerül virsli. Ha azonban unjátok már a főtt virsli-mustár párost, variáljátok bátran, hiszen számtalan izgalmas recept található az interneten, mely virsliből készíthető. Érdekességként összegyűjtöttünk néhány ötletet, melyek egy részét magunk is kipróbáltuk már:


A gyerekek nagy kedvence a spagettire tűzdelt virsli, melyhez bármilyen szósz vagy ragu készíthető, de akár egyszerűen ketchuppel is le lehet önteni. Nagy előkészületet nem igényel: a virslit feldaraboljuk, a spagettit pedig (még főzés előtt) beledugdossuk a virslibe (átszúrjuk). A tésztát félbe vagy három részbe is törhetjük, és akár végigfűzhetjük a virslivel, majd forrásban levő vízben megfőzzük.


Nagyon finom és szintén egyszerűen elkészíthető étel a tésztába göngyölt virsli, melyhez a virslin kívül mindössze egy csomag leveles tésztára van szükségünk (közértben készen kapható), valamint igény szerint egy kis sajtra, tojásra. A leveles tésztát kinyújtjuk, felszeleteljük és a virsliket belegöngyöljük úgy, hogy mindenütt fedje a tészta. A tetejét megkenhetjük tojással, megszórhatjuk reszelt sajttal is, majd készre sütjük a sütőben.


(fotó: nosalty.hu)

A forma tetszőlegesen variálható: akár copfokat, kalácsszerű mintát is készíthetünk a fentiek szerint. Bármilyen szósszal, ketchuppel igen ízletes.


(fotó: nosalty.hu)

Aki kedvet érez magában ahhoz, hogy a tésztát maga készítse el, annak ajánljuk a virslis falatkákat túrós kelt tésztában (az alábbi tészta túró nélkül is elkészíthető természetesen):

Körülbelül 3 dekagramm élesztőt 1 deci cukrozott (kb. 2 teáskanál cukor) tejben felfuttatunk, majd összedolgozzuk 40 dekagramm liszttel, 25 deka túróval, 1 teáskanál sóval, 2 tojással. Végül hozzáadunk 8 deka olvasztott vajat, és az így kapott tésztát jó simára gyúrjuk, majd langyos helyen kelni hagyjuk.

A virsliket ezalatt kettévágjuk, és kevés olajon ropogósra pirítjuk. A megkelt tésztát körülbelül 1 centi vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, ezt kettévágjuk hosszában, és a két hosszúkás részt háromszögekre szabdaljuk. A háromszögekbe tekerjük a virsliket, tojással megkenjük a tetejét, sajttal megszórjuk.

Kivajazunk egy tepsit vagy sütőpapírral kibéleljük, ráhelyezzük a tekercseket és aranybarnára sütjük. A recept további hasonló szilveszteri receptek társaságában a Nosalty oldalán is megtalálható.


Végül pedig, ha egyszerűen ,,csak" sült virslit szeretnénk enni, akkor egy kis bacon szalonnával is ,,ízesíthetjük": a bacon szeletbe göngyöljük a virsliket, kis borssal, kakukkfűvel, reszelt sajttal tovább ízesíthetjük, majd átsütjük.

Próbáljátok ki őket ti is!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Kaszinótojás recept
  2013-12-30 18:18:21, hétfő
 
 



Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.

hozzávalók / 2 adag

A tojáshoz
4 db tojás
4 dkg vaj
0.5 kk fehérbors
0.5 kk só
1 kk mustár
1 ek majonéz
A bevonathoz
2 ek majonéz
1 ek tejföl
só ízlés szerint
1 kávéskanál mustár
0.25 kk citromlé
3 csipet cukor


elkészítés

A tojásokat keményre főzzük.(forrástól számított 10 perc alatt)
A vajat habosra keverjük.
A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük.
Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük.
Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket ( só, mustár bors ) és jól összedolgozzuk.
A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé.
A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást és a tojásokra öntjük.
Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk.
Franciasaláta Link ágyon tálaljuk
Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Stresszűző tippek: védjük szívünket!
  2013-12-30 17:48:17, hétfő
 
 



Mi minden segíthet lazítani?

Stresszes élethelyzetekben szervezetünk kortizolt és adrenalint termel, hogy felkészítse testünket a "vészhelyzetre". Az alábbiakban megosztunk néhány stresszűző praktikát, ami a szervezetnek és szívének is jót tesz hosszú távon!

Az erős szociális kapcsolatok csökkentik a stresszt és növelik a várható élettartamot. Ennek okát a Michigani Egyetem kutatói abban találták meg, hogy egy barát érzelmi közelsége növeli a progeszteron nevű hormon szintjét, ami javítja a közérzetet, csökkenti a szorongást és a stresszt. Stephanie Brown, a szóban forgó kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények összhangban állnak az altruizmus evolúciós elméletével, amely szerint a társas kapcsolatok hormonális szabályozásának az a célja, hogy az egyén érdekét elnyomja mások, például a családtagjai javára.

Segítsen másokon!

Ehhez hasonló hatású, ha önkéntes munkát végzünk. Ha a templomban, a helyi futóversenyen vagy az ingyenkonyhán segítünk, figyelmünk elterelődik a problémákról, és örömöt szerzünk másoknak, ezzel pedig magunknak is. Javíthatunk a hangulatunkon ha segítünk valamelyik alapítványnak, szervezetnek, akár kétkezi munkával, akár pénzadománnyal.

Ne rágódjon a múlton!

Ha veszteség ért minket, ne hasonlítgassuk a múltat a jelenhez, inkább adjunk magunknak időt a lelki gyógyulásra. Gondolkozzunk a következő lépésen - tanácsolja dr. Paul J. Rosch, az Amerikai Stresszintézet elnöke, a New York Egyetem Orvosi Karának pszichiátria professzora és Deborah Rozman, a stresszel kapcsolatos kutatásokat végző Quantum Tech ügyvezető igazgatója és kutató pszichológusa. Egyébként is érdemes kevesebbet panaszkodnunk - mondják a szakemberek - mert egy idő után már nem feszültségoldó a kibeszélés, hanem bebetonozza a gondolatainkat, érzelmeinket.

Fogyasszon kevesebb hírt!

Csökkenthetjük úgy is a stresszt életünkben, ha kevesebb hírt "fogyasztunk". A híradók ugyanis éjjel-nappal közvetítik a gazdaságról szóló rossz híreket, fokozva a ránk nehezedő nyomást. Ha egyébként is stresszes, nehéz élethelyzetben van, akkor ne hagyja, hogy elrontsák az estéjét a híradók! Ez nem jelenti azt, hogy ezentúl tájékozatlan legyen, de inkább az interneten kövese nyomon az önt érdeklő témákat, ott nincs "háttértévézés", ha nem akarja elolvasni, bezárja az oldalt. Tévénél nem jellemző, hogy kikapcsol 2 percre, hogy ne kelljen meghallgatnia az önt bosszantó, felhergelő hírt! Ugye?

Tipp
Sokaknál hatásos, ha "rendet tesznek" életükben. Érdemes körülnéznünk a lakásban, munkahelyen és megszabadulni a felesleges tárgyaktól. Ettől felszabadul az ember, és gyakran a kedélyállapot is javul.
Tudatosan keressen nevetésre lehetőséget adó helyzeteket!

Nézzen az interneten vicceket, humoros videókat, üljön be a moziba egy vígjátékra! A nevetés csökkenti a legfontosabb stresszhormonok szintjét, ezzel is javítja az egészségi állapotot, továbbá csökkenti a belső feszültséget - derítették ki a Loma Linda Egyetem kutatói, amikor a nevetés gyógyító hatását vizsgálták. Hevesen ver a szív, szaporább a légzés, emelkedik a vérnyomás, kiver a veríték - a stressz ismert tüneteivel minden nap találkozunk, akár otthon, akár munkahelyünkön is. Ilyenkor kellene egy pillanatra megállni, és tudatosan legyőzni a minket ért hatásokat, mert aztán ha a feszültséget keltő esemény, érzés elmúlik, a szervezet ismét normálisan működik, ellenben ha ez a felpörgetett állapot túl hosszú ideig tart, nem követi nyugodt feltöltődési időszak, kimerülhetünk, és komoly egészségügyi károsodásokat is szenvedhetünk.

Simogassa meg kedvencét

Háziállataink nemcsak feltétel nélküli szeretetet adnak, de az egészségünknek is jót tesznek. Elég, ha csak pár percig simogatjuk kutyánkat, cicánkat, és olyan jó érzéseket előidéző hormonok szabadulnak fel szervezetünkben, mint a szerotonin, a prolaktin és az oxitocin. Ezek hatására csökken a vérnyomás, és felpezsdül az immunrendszer.

Takarítson, lomtalanítson!

A rendetlenség, és a rengeteg tárgy látványa idegessé tesz, nem is beszélve arról, amit akkor érzünk, amikor nem találjuk a kocsikulcsot, a gyerek tornacuccát, vagy a befizetésre váró csekkeket. Lomtalanítás és takarítás után a környezetünk megnyugtatóan áttekinthetővé válik. Ráadásul egy nagytakarítással óránként akár 250 kalóriát is elégethetünk.

Énekeljen!

Nem számít, hogy nincs jó hangunk, vagy nem ismerjük pontosan a szöveget, csak énekeljünk. A kocsiban, a zuhany alatt, bárhol, ahol el merjük engedni magunkat, és nem zavarunk vele senkit. Az énekléstől kihúzzuk magunkat, ráadásul mélyeket lélegzünk közben, ami egyaránt jót tesz a szívnek és az immunrendszernek is.

Szerelmeskedjen!

Ha belegondol, saját tapasztalatai is megerősítik, hogy a szex, főleg az orgazmussal végződő aktus jelentős stresszoldó hatással bír. Ennek biológiai oka (is) van. Orgazmuskor ugyanis oxitocin termelődik a szervezetben, méghozzá hirtelen elég sok. Ennek a hormonnak pedig többféle pozitív hatása is van, a stressz szempontjából például azért, mert stabilizálja, csökkenti azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek stresszhelyzetben keletkeznek.

Kutatók azt is kiderítették, hogy oxitocin hiányában hajlamosabb a nő az elhízásra és a mellrákra, a pszichotikus magatartásra - tehát a szerelmeskedés mindenképpen jót tesz az egészségnek.

Végül egy jó tanács: kövesse a hagyományos stresszűző tanácsokat, de szabja azokat saját szükségleteire. "A kocogás, a meditáció, a relaxáció, a jóga és a zenehallgatás sokaknak nagyon jót tesz, azonban mások számára unalmas és csak fokozza a stresszt" - hangsúlyozta Paul J. Rosch, az Amerikai Stresszintézet elnöke.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
5 izgalmas lencseétel
  2013-12-30 17:42:52, hétfő
 
 



Ha unja a lencsefőzeléket elsején

Elsején kénytelenek leszünk lencsét enni, abból is minden egyes szemet eltüntetni a tányérról, különben oda a 2014-es gazdagság. Néhány lencserecept, amik nem csak a babonákról szólnak, hanem finomak is.

Első kedvencünk a rabszolgák eledeléből kultkajává emelt perui Tacu Tacu. A fogást a maradék rizst és elsősorban babot némi csilivel és hagymával színesítő rabszolgáktól örököltük, és bár nehéz, de a főzelékhez szokva rendkívüli, de a magyar gyomornak mégis tetsző megközelítés. (receptek a hajtás után)


Tacu Tacu lencséből
Forrás: Táfelspicc
A főzelékhez sokkal közelebb álló, szalonnás és paradicsomos megoldás az olaszoké, akik több eredetvédett lencsével is rendelkeznek, így ez az alapanyag elég népszerű náluk is.


Paradicsomos lencse
Forrás: Táfelspicc
Aki a szilveszter esti tunkolnivalót is lencsével szeretné megoldani, készítsen belőle hummust. Másnapra határeset, hiszen ki tudja, sikerült-e mind az utolsó szemig elfogyasztani a tányér tartamát.


Hummus lencséből
Forrás: Táfelspicc
Aki jobban bírja a különlegesebb megoldásokat, főzzön lencselevest édesköménnyel és narancshéjjal, Mautner Zsófi receptje alapján. (bevalljuk, a sáfrányt mi kihagytuk belőle és így is szuperfinom lett)


Édesköményes, narancsos lencseleves
Forrás: Táfelspicc
Aki pedig igazán mutatós lencseétellel szeretné kezdeni az évet, süssön tejszínes-répás terrine-t lencsével. Nem csak gyönyörű, de nagyon finom is.


Lencseterrine répával és tejszínnel
Forrás: Táfelspicc Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Szilveszteri tévéműsor
  2013-12-30 17:37:40, hétfő
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Sörben sült malaccomb barna mártással
  2013-12-30 10:15:22, hétfő
 
 


Le vagyok maradva egy jó hónappal körülbelül, mert ez az ebéd még Imi névnapjára készült. Most, a szülinapja előestéjén éppen ideje, hogy megmutassam nektek, hogyan sikerült a malacsült, amit keresztapuja, Miki bácsi útmutatója alapján készítettem el.

Már régóta terveztem egy jó kis malacsültet, mert amióta Prágában ettünk egy igazán finomat, méghozzá knédlivel azóta rendszeresen felemlegettük, hogy milyen jó is volt. És olyankor mindig elgondolkodtam, hogy egyszer meg kellene próbálnom nekem is sütni egyet.

November elején eljött ez a pillanat is...

... de megelőzte egy kis nyomozás. Először neten nézegettem recepteket, aztán rájöttem, hogy a megfelelő ember Vépen keresendő, aki tudna segíteni nekem. Imi keresztanyujára, Erzsi nénire gondoltam, de ő tovább irányított Miki bácsihoz, mert szerinte az ilyen férfias húsételeket férfiember tudja igazán jól elkészíteni.

Miki bácsit sok mindenért szeretem, például az élethez való hozzáállása, a munkabírása, a sok régi története, a humora miatt, de most már a tőle kapott malacsült receptje miatt is. :) A recept amit telefonban lediktált, körülbelül így szólt:

"Fogj egy jó nagy darab malacot, a legjobb ha az orra és a füle is benne van (ő tényleg szereti az ilyen "alkatrészeket" is), aztán nyisd ki a konyhaszekrényt, a benne található mindenféle fűszerrel jó alaposan szórd be a húst, tűzdeld meg a bőre alatt sok szalonnával, hagyd egy éjszakán át állni a hűtőben, majd másnap öntsd fel sörrel, sütés közben időnként kenegesd meg szalonnával a bőrét és süsd meg puhára-pirosra."

Szóval ő ilyen. Emlékszem, tavaly, amikor a 30. szülinapomra Imi meglepetésbulit szervezett - méghozzá Vépre hívta a barátokat - , Miki bácsi egész nap a szomszédba mászkált át, mert ott készítette bográcsban, titokban a bulira a pincepörköltet. Imádom őt. :)

Kicsit továbbgondoltam ezt a jó kis receptet és minimális finomítással nálam így nézett ki:

Hozzávalók a malacsülthöz:
- 2,5 kg bőrös malaccomb
- 1 liter sör
- 1 jó darab kenyérszalonna
- őrölt kömény
- őrölt bors
- só
- pirospaprika
- majoránna
- olaj

Nem azért nem használtam hozzá több fűszert, mert csak ennyi található a konyhaszekrényemben, hanem mert úgy gondoltam, hogy a sör lesz a lényeg.

Anyukám hentesétől gyönyörű darab húst kaptam, ezúton is köszönöm neki.

A malaccomb bőrét több helyen bevágtuk A fűszereket olajban elkevertem és jó alaposan bekentem vele a hús mindkét oldalát, különösen ott ahol be volt vagdalva a bőre. Belefektettem egy mély sütőedénybe és ráöntöttem fél liter sört. Ezután mehetett be a hűtőbe és körülbelül 2 óránként megfordítottam a pácban a húst, hogy mindenhol érje. Egy éjszakát hagytam pihenni. Természetesen éjjel nem forgattam, de reggel az volt az első dolgom, hogy ismét megfordítottam.

Körülbelül egy óra után előmelegítettem a sütőt 250 fokra, a húst bőrével felfelé helyeztem a tálban. A bőrét alaposan bekentem szalonnával. Mellészórtam 2 fej felszeletelt hagymát, majd lefedtem az edényt és betoltam a sütőbe. Hosszú ideig nem volt dolgom a malaccal.

Amíg sült, elkészítettem a köreteket: hagymás tört burgonyát és vörösboros párolt lilakáposztát terveztem mellé, valamint knédlit. Ez utóbbi a következő bejegyzés tárgya lesz, hiszen számomra különlegesség, megérdemel egy különálló posztot.

Imi úgy emlékezett, hogy Prágában valamilyen szószt is ettünk a hús mellé - bevallom őszintén, én ezt teljesen elfelejtettem már - amiről csak annyit tudott, hogy barna színű volt. Nekem egyből a barnamártás ugrott be, úgyhogy meg is kerestem a receptjét és megcsináltam.

A Mindmegettén Dzsafi leírása tetszett meg legjobban, így az alapján készítettem el a saját verziómat, a következőképpen:

Hozzávalók a barnamártáshoz:
- kb. fél kiló karajcsont darabolva
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 2 csapott evőkanál cukor
- őrölt bors
- kakukkfű
- só
- olaj
- 2 liter víz

Szóval Dzsafi borjúcsontot ír, gondolom eredetileg így szól a barnamártás receptje, de nekem csak sertés karajcsontom volt a mélyhűtőben, abból is kb. fél kilónyi így abból készítettem a szószt.

Az olajat felhevítettem, majd hozzáadtam a csontot és megpirítottam rajta. A zöldségeket a fokhagyma kivételével felszeleteltem, rászórtam a csontra, ezt az egészet meghintettem cukorral és karamellszínűre pirítottam. Belekanalaztam a paradicsompürét, kevergetve tovább pirítottam. Felöntöttem 2 liter vízzel, zúzott fokhagymával, sóval, kakukkfűvel és borssal fűszereztem. Felforraltam, aztán közepes lángon 3 órán keresztül főztem.

A végén egy teflonserpenyőben a lisztet szárazon megpirítottam, hozzáadtam a zöldséges csontléhez és jól kiforraltam, besűrítettem, átszűrtem. Nem sok mártásom maradt, legalábbis én azt hittem, kevés lesz. De kiderült, hogy bőven elég. Kb. 5-6 dl lehetett.

De vissza a malckához. Körülbelül félpuha lehetett a hús, amikor úgy gondoltam, kevés lesz a szaftja a további sütéshez, így aláöntöttem még fél liter sört. Félóránként szorgalmasan kenegettem a bőrét szalonnával, locsolgattam - főleg a bőrében a bevágásokat - a szaftjával. És közben alig vártam, hogy elkészüljön, hogy megkóstoljam, mert isteni illata volt. Lefedve sütöttem végig.

Nagyjából 3 óra után teljesen puhának, omlósnak éreztem a húst, ekkor fedő nélkül sütöttem még kb. 15-20 percet, nagyon figyelve, hogy nehogy megégjen a bőre, ami egyébként szép pirosas-barna volt már, csak ropogósra akartam sütni.

Ahogy elkészült, átemeltem egy tiszta, alacsony peremű sütőtálba - nem volt könnyű, mert szinte szétesett a hús annyira megpuhult - és úgy tálaltam.

Gyönyörűen lehetett szeletelni, egyáltalán nem száradt ki a hús. Szaftos és ízletes volt, első próbálkozásra nagyon meg voltam elégedve magammal. A barnamártást külön tálban kínáltam mellé, mindenki annyit locsolt rá, amennyit szeretett volna. Elfogyott az utolsó falatig, és számomra ez a legnagyobb dicséret.

Karácsonyra is szívesen ajánlom ezt a finom malacsültet, garantált a siker. És nem hátrány az sem, hogy a kisült zsírját kihűtve friss kenyérrel, lila hagymával napokig lehet enni.. Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 230 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 230 db bejegyzés
e év: 1721 db bejegyzés
Összes: 18957 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 571
  • e Hét: 6174
  • e Hónap: 23347
  • e Év: 518978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.