Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Ugye ez nem vírus? Ez nem az!
  2013-02-28 21:06:43, csütörtök
 
  Tavaszi fáradtság? Vagy az immunrendszerünk gyengesége?

Márciusban úgy érezzük, mint tapasztaljuk is, hogy hosszú volt a tél! Fáradtak vagyunk, lehangoltak. Elmúlott, lekopott rólunk az előző nyár szép barna színe. Hullik a hajunk, töredezik a körmünk, sápadt a száraz érzékennyé vált bőrünk.
Mivel ismétlődő kérdés a tavaszi fáradtság, évente minden tavasszal újra és újra felvetjük, kétségek gyötörnek, mert félünk a ránk nehezedő tünetektől.
Jánossomorja a Hanság ölelésében fekvő sík vidékek egyike. Itt mindig fúj a szél, észak, északnyugati szél az uralkodó. A levegő nedvességtartalma meghatározóan magas, ezért érezzük a hideget még hidegebbnek. Így is mondjuk: - Csontig hatol a hideg. Északon, Svédországban, a mínusz tíz fok hideget könnyű felöltőben jól viselik az ott élők, mivel száraz a levegő.
A téli időszaknak nagyobb részét, majd négy hónapot a fűtött lakásban töltjük. Az idei tél még komorabb, sötétebb volt, mint az igazi havas nagy telek idején, bár sok hó esett.
A szervezetünkből kifogyott a friss gyümölcs, zöldségféle. Az éltető Nap melegéből sem kaptunk eleget. Kuksoltunk a TV előtt, a számítógép, és egyéb elektronikus szerkezeteink előtt, ami magában is energiarablás a javából. Az immunrendszerünk nagy küzdelmet folytat, hogy az energia háztartásunk fel ne boruljon. Ilyenkor tavasztáján jobb elkerülni, aki teheti, a zárt helységekben összegyűlt emberek társaságát. A legyengült szervezet könnyebben betegszik meg.
Mindezek tudatában a természetgyógyász mit tanácsolhat? - Tartózkodjunk sokat a szabadban, megfelelően öltözve. Hasznos a réteges öltözködés annak ismeretében, hogy nyirkos, szeles környezetben élünk. Fontos, hogy jól és hasznosan tervezzük meg az egész napunkat, gyermekeinkét is. Érezzük fontosnak teendőinket, örüljünk minden apró történésnek, ami újat hoz az életünkbe. Mosolyogjunk, nézzünk a velünk szembejövő emberek szemébe, ne hajtsuk le a fejünket, meglátjuk, kinyílik a világ körülöttünk. A tavaszi fáradtság mögé elbújunk, ha a fenn említett tanácsokat elfogadjuk, észre sem vesszük, hogy van ilyen. A következő öt hónapban töltekezzünk, a nyár mindent felkínál, csak el kell fogadnunk. L. Burda Zsuzsanna

Megjelent a Jánossomorjai Naplóban.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ígéretemhez híven...
  2013-02-27 00:23:00, szerda
 
  Feltöltöttem a Képtáram: "Könyvborítók" című albumába a Meghívómat! Minden művészeteket kedvelő, pártoló ismerőst, barátokat és barátait szeretettel várom a kiállításom megnyitójára.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Köszönöm Istennek, Anyámnak, hogy itt lehetek!
  2013-02-25 15:42:25, hétfő
 
  Tegnap megünnepeltük családommal a születésnapomat. Elég kerek, elég nyomós évszám. Sokat dolgoztam, tanultam, építettem magamat míg ide érkeztem. Persze ezentúl is ugyanezt fogom csinálni, kicsit lassúbb tempóban talán. Én így képzelem el, a családom másként. Ők azt mondják hogy sohasem pihenek, a nap 24-óráját végig rohanom. Mégis rövidnek tartom a napokat, ezért is toldom meg, egy- egy fél éjszakával.

Éjszaka csend van, mozdulatlanok a tárgyak. Nem nyomja senki a kapucsengőt, nem szólal meg a telefon, a mobilom is alszik és nem kapcsolom be a TV-t sem. Ilyenkor a tollam serceg, vagy az ecsetemet a festékbe mártom és hagyom, hogy élje önálló életét. Akikkel egy légtérben lakom alusszák édes álmukat. A kutyám az ajtóm előtt őrzi nyugalmas estéimet, néha vakkant jelezve, hogy"itt vagyok" Cicám az ablakpárkányon, vagy a kutyaházába összegömbölyödve alszik. A madarak elbújnak valahova, ahonnan reggel azonnal előjönnek az etetőhöz, amint megrakom eleséggel.

Arra gondolok, hogy minden nap ajándék ezentúl nekem. Ezzel is bajom van, mert nem érzem ajándéknak, hiszen nem mélázgatok azon, hogy lesz e holnap. Pontosan úgy teszek mintha örök életű lennék, folyamatosan új dolgokba kezdek. Talán ha magamat kellene figyelni, hogy mi váltózik bennem, körülöttem? Nem vásárolok felesleges dolgokat, nem őrizgetek olyan ruháimat amiben valamikor "csuda jól néztem ki" Csak olyan ruhát, cipőt veszek fel ami kényelmes, praktikus és kibírok benne 1-2-órát. Sok tükör van a házban, de csak azért, hogy tágítsák a teret, hogy visszaköszönjenek a képek és a könyvek, meg figyelmeztessenek az idő múlására. Én ezzel nem foglalkozom, mert nincs rá időm.
Szeretem az otthonomat, nem kívánkozom folyton utazgatni, mint tettem évekig. A barátaimat mindig őriztem, megbecsültem és megtartottam kapcsolataimat. Fontosak nekem!

Az egészségem fontos, de szerencsés alkat vagyok, jó géneket örököltem őseimtől. Kitartó vagyok és következetes.

Minden Kedves ismerősnek, barátoknak megköszönöm, hogy megemlékeztek a születés és névnapomról, mert nagyon sokan köszöntöttek. Meglepetés tortát is kaptam, és sok-sok képeslapot! Köszönöm, Istennek, Anyámnak, hogy itt lehetek a családom körében, szeretetben.

Március 8-án lesz a jubileumi kiállításom Jánossomorján. 13-év kép anyagából válogattuk a "legjobbakat" Hamarosan felteszem a meghívómat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma egész nap jó dolgok történtek velem?
  2013-02-22 23:22:21, péntek
 
  Boldognak mondhatom magamat! Semmi okom a boldogtalanságra, szeretnek az Emberek és én Is minden Jó Embert szeretek. Tehetségem van a képzőművészethez, a versekhez, az íráshoz. Jól ki is használom, kitartásom visz előbbre. Kitartó és következetes vagyok, meg kritikus. Magamhoz elsősorban, sohasem vagyok megelégedve, mindig jobbat és többet szeretnék alkotni. A munkáimmal adni azoknak akik követik, közléseimet.

Valami mégis nehezíti a minden napjaimat, a Fiam állapota. Látom amint naponta szenved, egyre kevesebb "utat" tud bejárni.( Érszűkület, reumatikus) állapot romlást diagnosztizáltak nála évek óta. Most végre kapott egy CT beutalót, ami kimutatta, a bal agyféltekén betokosodottnak vélt érdaganat látható, mintha meszes környeztet alkotna maga körül. Ennek (bizonyíthatatlanság hiányában) ismételt CT vizsgálatot írtak ki. Több mint egy hónap a várakozási idő! Az agysejtek baloldali elhalása miatt, a jobb lábát térdig nem érzi, járása alig, vagy labilis egyensúly képességgel társul.
Mindössze 49-éves. Még mindig kettő egész hetet kell várnunk a vizsgálatra.

Azt gondolom ehhez nem kell kommentárt fűznöm. Az eredmény eldönti, hogy lehet e, Őt operálni, pontosan mi az, amit első vizsgálatnál nem tudtak megállapítani. A tünetei egyre erősödnek, mire is kell várnunk? Miért ennyit? Miért kell napi 20 tablettát beszednie? Ki tud erre választ adni ma Magyarországon!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Versenyben a jó és a rossz napokkal.
  2013-02-21 23:36:13, csütörtök
 
  Milyen a sors, vagy minek nevezzem életem történéseit? Az embert felemeli, hogy azután elengedje és hagyja zuhanni, míg fenn akad útközben egy gyenge ágfélén.
Biztosan nem vagyok egyedül eme érzésekkel, hiszen sok mindenkivel megesik.
Azért vannak a kapaszkodók, hogy időben elérjük őket.

Ma fenn voltam a Kozma galériában, festőnapunk volt. Szép este volt, a társaim megemlékeztek a születés- névnapomról. Ezután krokiztunk, vagyis rövidke pillanatrajzokat készítettünk egymásról.
Jó rajzok születtek. A születésnapom alkalmából két rajzot is kaptam magamról. Nekem tettszenek. Jól éreztem magamat, mint mindig.

Örültem, hogy az 56-os írásom bekerült a Mosonvármegyébe, Író Lászlóról szól, aki 56-ban halálos lövést kapott Budapesten. Korhű fotókat adtam hozzá. A Kisalföld írt a Térségi irodalmi folyóiratunkról az Aranyporról, egy fotóval is méltatta az akkori jelenlévőket, akik azóta néhányan már nincsenek köztünk. Sajnáltam, hogy nem friss dokumentumból merítettek.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A hangulata nem változott, mégsem ugyan az!
  2013-02-20 23:18:40, szerda
 
  L. BURDA ZSUZSANNA

ALKONYAT

még feltűnt egy foszlány,
egy páraféle
a fény az úttestre szakadt,
vörös színre festette
a teret

a rét virágai
fejüket lehajtották,
még láttam a mozdulatot,
azután csend simult
a tájra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Játszani a gondolattal!
  2013-02-20 00:17:04, szerda
 
  Jó volt játszani a gondolataimmal, nem csodákra vártam, csak elkészültem a kiállításommal. Ma megbeszélésen voltam a helyi Művelődési Házban, minden nagyobb és apróbb tennivalót egyeztettünk. Hétfőre elkészülnek a meghívók, majd felteszem a képtáramba a "borítók" mappába.

Március 8-án pénteken lesz a jubileumi tárlatom bemutatója. Válogatás 13-év munkáiból.
Nagy feladat volt a sok képből a vélt legjobbakat kiemelni. Az egyik ilyen "vélt" legjobbat már lefoglalták válogatás közben. Egy másik kép, magántulajdonból lesz bemutatva.
Minden kép keretbe került, ezért most már fel lélegezhetek. Nagyon sok segítséget kaptam!
Mindig, mindenhol vannak "segítők" akik nyújtják a kezüket, amikor arra igen nagy szükség van!

Remélem nem csalódnak a munkáimban, remélem mindenki tud választani, ha csak játszik is a gondolattal, hogy milyen lehet egy képet a sajátjának tudni, felakasztani a szobája falára és birtokolni az élményt, amit egy festmény adni tud!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még látszott a mozdulat (hajnali versem)
  2013-02-19 08:11:07, kedd
 
  Még feltűnt egy páraféle
felhő foszlány.
A fény úttestre szakadása,
sárgás színbe vonta az aszfaltot.
A gyepszőnyeg margarétái
már lehajtották fejüket.
Még látszott a mozdulat,
aztán csend feküdt a tájra.
Burda Zsuzsanna
 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Szeretem a verseket!
  2013-02-18 14:43:03, hétfő
 
  ...Minden este várlak.
Nem kell hogy siessél.
Tudom, hogy lassan jössz.
Hisz régóta várlak.
Mindenkihez eljössz.
De nem várt még senki
Ennyi reménységgel
Ennyi nyugalommal...

/Idézet egy versből/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átviszem a városon az emlékeimet : (vers részlet)
  2013-02-17 23:19:28, vasárnap
 
  VI. vers. 2008.

Az ébredést a hajnal hozza,
visszaenged az álmaidba,
még benned él egy búcsúzás
vagy véget ér.
Messze még a szabadulás!
Ablakod ködös valótlan kép,
mert láthatatlan a néma
vonulás a maradék idő,
halovány folt,
sápadt festetlen vászon
amikor a remény visszaér.

IMA- Vincent van Gogh-ért. Részlet a versemből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 265 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 631
  • e Hónap: 1408
  • e Év: 83662
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.