Belépés
fejesnemagdi.blog.xfree.hu
"Éld az életed!" "Most élj, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád, megbosszulja önmagát!" Fné Magdi
1955.10.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 172 
Érdekes olvasnivaló!
  2013-02-27 19:09:55, szerda
 
  Kaptam - megosztom!
UGYANAZ A GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉG TALÁLTA KI NEKÜNK AZ ASZPARTAM TARTALMÚ ÉDESÍTÕSZEREKET, MINT AKIK - MÉG A VÍRUS KIROBBANÁSA ELŐTT - ÁRULTÁK A VILÁGNAK A H1N1 OLTÓANYAGÁT!!!

Az aszpartam-(édes )mérgezés Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelmûen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását.. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent mûvel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszer ipari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerû.

Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tûnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.

Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltûntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségû, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.

Hihetetlennek tûnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.

A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.

További összetevői, a fenil-alanin és az aszpargin sav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát.... És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelmûnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínûleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban.. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalék anyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam elleni szólamok felütik a fejüket, "ők megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.


Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:

- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta(!),
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban.

Az aszpartam néhány mellékhatása :
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, ízületi fájdalmak.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amíg azt hiszem magamról, hogy éppen eléggé
  2013-02-27 13:40:57, szerda
 
  Amíg azt hiszem magamról, hogy éppen eléggé bölcs, tehetséges és gazdag vagyok ahhoz, hogy jól boldoguljak ebben az életben, nem is fogom megtapasztalni, milyen, ha a mindenható Isten hatalommal és csodával cselekszik az életemben. Pedig Krisztus keresztje azért áll, hogy Isten rajta keresztül erővel cselekedhessen. De ha felismerem, hogy büszkeségem mennyire üres és erőm mennyire erőtlen, alkalmassá válok arra, hogy az ő munkája nyilvánvalóvá lehessen az életemben: Jézus Krisztusban legyek bölccsé, erőssé, előkelővé és a semmiből valamivé.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A burgonya értékes tápanyagforrás
  2013-02-27 13:39:05, szerda
 
  A burgonya értékes tápanyagforrás
A burgonya hétköznapi élelmiszerünk, könnyen és gyorsan elkészíthető alapanyag. Különböző elkészítési módjai másképpen járulnak hozzá egészségünkhöz.

A burgonya Dél-Amerikából került az európai kontinensre, ma napjaink egyik legfontosabb élelmiszere. Egy kutatás szerint 2005-ben egy főre átlagosan 94 kg elfogyasztott burgonya jutott. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, táplálkozásunkban többek között ezért is tölt be fontos szerepet.

Miért érdemes fogyasztani?
A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, méghozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz. Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egynyolcadát fedezi. Az újburgonya ráadásul ennek a mennyiségnek a dupláját tartalmazza. Bár a C-vitamin hő hatására lebomlik, de nem teljes mértékben. Bőven marad még benne akkora adag, mely szervezetünk számára megfelelő.

Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában.
A burgonya kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt, de hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza. Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítőértéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. De ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.

Ügyeljünk az elkészítésére!
A burgonya mindezen kiváló tulajdonságai az egyes elkészítési módozatokban teljesen másképpen működnek. Zsiradékban vagy csőben sütve (a tejfölnek, tejszínnek, sajtnak köszönhetően) a burgonya tápértéke igen magas, héjában főzve és sütve viszont nemcsak rostban gazdag ételt kapunk, de a héjának köszönhetően a tápanyagok nagy része is megmarad benne. Főtt állapotban a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, ezért például püré készítéséhez érdemes a levét is felhasználni. Ha levest készítünk belőle, a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok kioldódnak annak levébe, így azokat a levessel együtt elfogyasztjuk.
Elkészítéséhez mindig ép, friss burgonyákat válasszunk. Ha a héja elszíneződött vagy sérült, akkor azokat ne használjuk fel, ahogyan a már kicsírázott darabokat se. A zöld foltok és a csírák a szolanin nevű mérgező anyag megnövekedett mennyiségére utalnak, mely nagy adagban fogyasztva betegséghez vezethet. A szolanin - minimális formában - alapvetően megtalálható a burgonyában, de ekkor az emberi szervezetre még veszélytelen. A megnövekedett mennyiség viszont már mérgező.

Többféle burgonyafajta
Vásárláskor mindig érdemes megnézni a boltokban kapható burgonyák csomagolását, azon ugyanis az esetek többségében mindig feltüntetik, hogy az adott burgonyát milyen felhasználásra ajánlják.
Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfővő burgonyák, elsősorban salátáknak valók.
A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfővő burgonyák, de főznivalók.
A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, és főzésre valóak.
(Forrás: hazipatika.com)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne dobd ki a tojáshéjat!
  2013-02-27 13:37:21, szerda
 
  Ne dobd ki a tojáshéjat!
Tojás nélkül nincs háztartás! Külseje sokféle módon hasznosítható. Jó súrolószer, jó a növényeknek és állatoknak, az arcbőrnek, és még a lefolyónak is.

Íme öt hasznos tipp a tojáshéj újrahasznosítására.

1. Keverjük össze szappanos vízzel az összezúzott tojáshéjat, ezzel karcmentesen, de alaposan lesúrolhatjuk edényeinket.

2. Daráljuk le a héjat, tegyük bele a konyhai mosogató szűrőjébe, hogy felfogja a maradékot. Szép lassan olyan kicsik lesznek a darabok, hogy távozni tudnak a lefolyóban.

3. Az összezúzott héjaknak a növények is örülni fognak, hiszen magas kalciumtartalma jót tesz a palántáknak, a meztelen csigák viszont utálják.

4. Kozmetikumként is használhatjuk! Arctisztítónak nagyon apróra zúzzunk össze a jól megmosott tojáshéjat, és azt keverjük össze a fehérjével. Az így kapott krémet addig hagyjuk az arcon, míg megszárad, utána bő vízzel mossuk le. Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük be a hajtövekbe, és 15 perc után mossuk le. Ez a módszer elsősorban a zsíros fejbőrűeknek ajánlott.

5. Ha a tojáshéjakat a sütő legmagasabb fokozatán fél óráig sütjük, majd összetörjük, remek kalciumpótlót nyerünk a kutyáknak. Mivel a baktériumok a magas hő hatására elpusztultak, nyugodtan keverhetjük a zúzalékot az ebek ételébe.
(Forrás: Helyi Téma)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már a gumicukorban is keresik a lóhúst
  2013-02-27 13:34:21, szerda
 
  Már a gumicukorban is keresik a lóhúst
A cukorkákban is lóhúst keres a brit élelmiszer ellenőrzési hatóság. Laphírek szerint a következő napokban több tucat édességet vizsgálnak meg a szigetországban.

A gumicukor is tartalmazhat húst, pontosabban csontot, illetve bőrt. A ruganyosságát ugyanis a zselatinnak köszönheti, amit pedig általában disznóból és marhából készítenek. A brit Daily Mail cikke szerint a szigetország élelmiszerellenőrzési hivatala jövő héten 150 termék vizsgálatával folytatja a lóhúsnyomok keresését, most döntően olyan árukat tesztelnek, amelyek többszöri feldolgozás után tartalmaznak állati eredetű anyagot. Így például a zselatinkészítményeket, köztük az említett gumicukrot és a néhány joghurtot, illetve tesztelik a húsleveskockákat és a sütőzsírt is.

A laphír szerint amint végeznek az ellenőrzéssel, nyilvánosságra hozzák a lóhúst tartalmazó termékek nevét. A vizsgálatsorozat mostani, harmadik fázisának végeztével több mint félezerre nő az ellenőrzött termékek köre - írja a lap, emlékeztetve rá, hogy a lóhúsbotrány elérte a brit parlamentet is.

Az egyébként is sokak szemét szúró, a támogatás miatt az átlaghoz képest nagyon olcsó alsóházi menza kínálatából négy étel tűnt el a napokban, mert feltételezhető volt, hogy az egész húsdarabokat is tartalmazó marhaszték és vese pie-okban, vagyis húsos tésztákban ló is volt. Az érintett cég az éjszaka jelezte, a képviselőknek nem kell izgulniuk, az ő parlamenti asztalukra ezekben az ételekben biztosan nem került ló, a tesztek negatív eredményt hoztak.
(Forrás: InfoRádió)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyanyáink vitaminforrásai
  2013-02-27 13:31:17, szerda
 
  Nagyanyáink vitaminforrásai
Nagyanyáink sok mindent tudtak az életről, az egészségről. Így azt is, hogy vitaminszükségletüket milyen módszerekkel oldják meg szupermarketek nélkül.

Ilyenkor tél vége felé egyre jobban kívánjuk a finom, zamatos gyümölcsöt vagy a vitaminnal teli zöldséget. Sokunk ezt valamelyik bevásárlóközpontban szerzi be méregdrágán, megfeledkezve arról, hogy egykor nagyanyáink ezt egészen másképpen oldották meg.

Ők már nyáron és ősszel előre gondoltak a hideg, havas, téli napokra, amikor kihaltak a kertek, és csak legfeljebb néhány kánya károgott benne fázósan. Az első gyümölcs érésekor előkerültek a befőttes üvegek, amelyeket - néha még a férfinépséget is bevonva - szép tisztára mosták, majd előkerültek a titkos receptek, és ahány ház, annyiféleképpen rakták el az éppen érő finomságokat.

Ahogy teltek a hetek, hónapok, úgy sorakozott egyre több befőttes üveg a kamra polcain, megőrizve a forró nyár cirógató napsugarait. Milyen jó volt egy fagyos téli nap kibontani egy ilyen üveget, és becsukott szemmel megkóstolni a tartalmát. A nyár ízei ilyenkor összetódultak a szánkban. Boldogan és önfeledten vettük magunkhoz a vitaminokat, főleg a C-vitamint, mire télen az embernek igen nagy szüksége van. Minden egyes szem cseresznye, meggy vagy darab körte és barack bekapása után testünket átjárta a nagyanyánk által készített finomság íze. Ezt egy boltban megvett konzerv soha nem tudja visszaadni. Mindnek olyan műíze van.

Amikor kissrác voltam, akkor mifelénk még nem volt divat az egész házat fűteni télen. Az emberek behúzódtak az egyik szobába, és ott vészelték át a zimankós napokat. A másik szobában vagy szobákban hideg volt. De ezeknek a helyiségeknek volt egy jellegzetessége. Belépve az ajtón, alma vagy körte illata csapta meg az ember orrát. A szekrények tetején, gondosan elrendezve szorgos kezek által, mindenhol gyümölcsök díszelegtek. Ugyanis nagyszüleink télvíz idején ritkán vettek gyümölcsöt, már csak azért sem, mert faluhelyen ez nem volt szokás, de még a városokban is az emberek előre felkészültek a télre. Már ősszel, amikor eljött az ideje, beszerezték kedvező áron a kívánt gyümölcsöt. Csak be kellett lépni a ,,hideg szobába", vagy ahol tárolták ezeket a vitaminforrásokat, és máris beleharaphattunk a kiválasztott almába vagy körtébe.

Zöldségekben sem voltak híján, erre szolgáltak a jól kiépített pincék, vermek. Általában az ezekben tárolt zöldségek kitartottak tavaszig, de sokszor még nyárig is. Igaz, ezért sokat kellett dolgozni, de megérte, mert az egész családot ellátták gyümölccsel, zöldséggel, és ezekért csak ritkán kellett boltba menni.

Mi lenne, ha követnék nagyanyáinkat, és önellátók lennénk legalább a vitaminok terén? Mindez nem is olyan elképzelhetetlen. Tudom, több munkával jár, mint bemenni egy szupermarketbe. Panellakásokban szinte ez kivitelezhetetlen, de azért még marad sok lakás, családi ház, amelyek erre alkalmasak. Kisebb és kevesebb mennyiségben emeletes házakban is meg lehetne ezt próbálni, vagy összeállni oly rokonnal, baráttal, kollégával, kinek erre alkalmas helye van. Valójában ez némileg macerásabb, de még így is megéri.

Érdemes lenne követni nagyanyáink jól bevált módszerét, amelyek hosszú évtizedeken át megoldották a téli hónapokban az otthoni vitaminellátást, és nem kellett unos-untalan patikába rohanni piruláért, ha szervezetünk valaminek a hiányát megszenvedte. A gyógyszernek mellékhatása van, és miért tömnénk tele magunkat kemikáliákkal, ha ezt a magunk által termesztett, eltett gyümölccsel és zöldséggel elkerülhetjük?
(Forrás: impulsermagazin.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Naponta egy alma, a doktort távol tartja!
  2013-02-27 13:29:55, szerda
 
  Naponta egy alma, a doktort távol tartja!
A változás kora után hasznos a nők számára az aszalt alma fogyasztása, mivel a benne lévő pektinek és polifenolok többek között javítják a zsíranyagcserét.

A "naponta egy alma a doktort távol tartja" mondás igazságát egy amerikai vizsgálat tudományosan is megerősítette.

Az alma finom, az év bármely időszakában elérhető gyümölcs. Nemcsak rostokat és vitaminokat tartalmaz, de állatkisérletes adatok szerint a benne lévő pektin és polifenolok javítják a zsíranyagcserét és csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, melyek közül az érelmeszesedés a legveszélyesebb.

A floridai Bahram H. Arjmandi és Margaret A. Sitton táplálkozáskutatók a közmondás bizonyítására - hogy a kedvező állatkísérletes eredményeket humán vizsgálatokban is megerősítsék - a változókor utáni, 45-65 éves női önkénteseket véletlenszerűen két csoportba osztottak.

A 160 résztvevő egyik csoportja egy éven keresztül naponta 75 gramm aszalt almát fogyasztott, a másik csoport ugyanennyi aszalt szilvát evett minden nap. A harmadik, hatodik és 12. hónapban az alanyokat részletes kivizsgálásnak vetették alá.

Arjmandi az eredmények értékelésekor azt mondta: "hihetetlen változást észleltünk, mert az almát fogyasztók "rossz" koleszterin vérszintje már félévi almafogyasztás után 23 százalékkal csökkent". A koleszterinnek két változata van: a "rossz" LDL koleszterin, mely a koszorúérbetegség legfőbb okozója, illetve a "hasznos" HDL koleszterin, mely szívvédő hatású.

A kutatók további meglepetésére a HDL koleszterin szintje is négy százalékkal növekedett, és a vérben lévő gyulladásra utaló eltérések is mérséklődtek. További kedvező változás, hogy miközben a naponta elfogyasztott gyümölcs 240 kilokalória bevitelét jelentette, a vizsgálati résztvevők átlagosan két kilót fogytak.

A tanulmány előadója kiemelte, hogy "a testsúly csökkenése az aszalt alma rendszeres fogyasztásának további kedvező hatása". A kutatók szerint ebben az alma pektintartalmának lehet szerepe, amely teltségérzetet okoz. A kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy ezeket a kezdeti eredményeket további nagyobb léptékű vizsgálatokkal kell megerősíteni.
(Forrás: MTI, Napidoktor.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csalán, a csípős csodanövény
  2013-02-27 13:28:56, szerda
 
  Csalán, a csípős csodanövény
Kora tavasszal a legelső vadon termő, zsenge zöldek, illetve gyógynövények egyike a nagy csalán, melyet tavaszköszöntő túráink során érdemes gyűjteni.

A csalánról köztudott, hogy csíp, ezért érdemes gumikesztyűben szedni, hogy elkerüljük az egyébként reuma-ellenes, jótékony csípéseket. Bátrabbak megpróbálhatják kesztyű nélkül is. Ilyenkor nyúljunk óvatosan a csalán töve felé, és ujjainkat a száron felfelé csúsztatva fejtsük ki a szakítóerőt. Ebben az esetben a csalánszőrök nem tudnak megcsípni. A leveleket ugyanezzel a módszerrel távolíthatjuk el a szárról, vagy egy olló segítségével.

Élettani hatásai
A csalán rendkívül gazdag jótékony hatóanyagokban, így megtalálható benne A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok, vas, szelén, kalcium, klorofill, a csípősséget okozó hangyasav, továbbá különböző flavonoidok és egyéb fitokemikáliák, melyek az alábbi szervrendszerekre vannak jótékony hatással:

- szív és keringési rendszer: vértisztító hatású; oldja az érfalakra rakódott zsírréteget, így a krónikus magas vérnyomást is csökkenti. Gátolja az erekben a vérrögök képződését, tisztítja a szív koszorúereit, és a hajszálereket, erősíti az érfalak izomzatát. Elősegíti a vérképződést, vastartalma miatt vérszegénység esetén is hatásos. Fájó, vénás végtagok esetén a csalánteával történő borogatás enyhülést eredményez.

- kiválasztó rendszer: átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese- és hólyaghomokot, a kisebb köveket. A csalán a köszvény egyik legbiztosabb ellenszere, mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre alkalmazva.

- emésztőrendszer: elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, hatására a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat kioldani és eltávolítani. Teája gyomor- és bélhurut ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segítséget nyújthat a vastagbél gyulladásos betegségeinél, illetve székrekedés esetén.

- női- és férfi ivarszervek: nőknél javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését, sőt, kisebb ciszták feloldását is elvégzi. Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek termékenyítő képességét, és nem utolsósorban növeli a nemi vágyat.

Egy pár perces összefoglaló videó a csalánról ától cettig:

Receptek csalánból

Csalántea (levélből
Maréknyi zsenge vagy két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, 2 percig állni hagyjuk, leszűrjük és elkortyolgatjuk. 2-3 csészével fogyaszthatunk belőle naponta, de kúraszerűen akár 1-1, 5 liter tea fogyasztása javallott, több részletben fogyasztva. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk: borogatásra, ülőfürdőhöz.

Csalános zöld turmix
Hozzávalók: 1 maréknyi zsenge csalánlevél, 1 evőkanál citromlé, 4 db édes, sárga alma (pl. golden).
Az almát felkockázzuk vagy lereszeljük, turmixgépbe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy simára turmixolhassuk. Ezután dobjuk utána a csalánt, mellyel ismét simává turmixoljuk. Kevés citromlevet ízlés szerint tehetünk hozzá. A többi zöld turmixszal ellentétben kissé szürkés színe lesz, de nagyon ízletes és vitamindús kora tavaszi frissítő.

Csalánfasírt
Hozzávalók: 20 dkg zsenge csalánlevél, 10 dkg vöröshagyma, apróra vágva, pár gerezd zúzott fokhagyma, fűszerek: pirospaprika, őrölt köménymag, majoránna és szegfűbors, só ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 20 dkg finom (apró szemű), zabpehely, 1 evőkanál őrölt lenmag.
A csalánt nagyon apróra vágjuk, vagy présgépen/húsdarálón ledaráljuk. A hagymákat kevés vízen megpároljuk. A fűszereket az olajban feloldjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. A zabpelyhet, a darált csalánt és a lenmagot is hozzáadjuk a keverékhez, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl morzsalékos lenne, kevés vizet adhatunk még hozzá. Vizes kézzel kerek kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 160°C-os sütőben fél óra alatt megsütjük. Az első húsz perc után fordítsuk meg a fasírtokat, hogy mindkét oldala megpiruljon.
(Forrás: hazipatika.com)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Láthatatlan szállal össze vagy kapcsolva mindennel,
  2013-02-27 13:25:50, szerda
 
  Láthatatlan szállal össze vagy kapcsolva mindennel, ami körülvesz téged. Ha egy távoli síkmező ürességében kirakva állsz, látod a saját lelkedet. Ha egy virágszirom pompáján elcsodálkozol, felfedezed lelked sokszínűségét. Tested olyan, mint a bükkfa a maga sebeivel és sebhelyszerű forradásaival. Amit itt most írok, talán már tegnap kimondtad. Amit ma megsejtesz, holnap egy idegen országban valaki megfesti.

Ulrich Schaffer
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szivárvány színekkel telítem be Lelkednek
  2013-02-27 13:25:04, szerda
 
  Götli Kinga Réka: Színekkel telítem be

Szivárvány színekkel telítem be Lelkednek végtelenjét,
S csillagokkal szórom be fölötted az eget éjjelenként.
Csodakertbe hívlak, hol hűs forrás ered,
Hol Tündérek kedvesen súgják szépséges neved.

Kulcsot adok kezedbe, hogy sugárzó Szívedet nyissa,
Hogy emlékezz, Ki voltál, s térhessél Véle vissza.
Hogy tudd, száz és száz Érték rejlik, s vár benned,
Hogy füledbe súgja mától merre menj, s mit kell tenned.

Színekkel telítem be a Világot, hova most léptél,
S a Csodák Kertjét Néked adom jutalmul, mit Szíveddel nyertél!
Légy Te a Festő, s rajzold széppé Holnapod,
Legyél Áldott, s kísérjen Védelmező Angyalod!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 172 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 448 db bejegyzés
Összes: 2408 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 966
  • e Hónap: 1541
  • e Év: 1541
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.