Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Mit bánnak a leginkább a haldoklók?
  2013-03-28 08:26:10, csütörtök
 
  Mit bánnak a leginkább a haldoklók?
Link
 
 
9 komment , kategória:  Általános  
Elmegyek világgá
  2013-03-27 19:36:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hova bújt el a tavasz?
  2013-03-27 19:25:48, szerda
 
 


Kerestem a virágok közt,
- hova bújt el a tavasz?
Szeretem a langyos szellőt,
- ez a szél nem ugyanaz!
Elég volt a hóesésből,
végre Napot akarok!
Úgy szeretnék mosolyogni,
de addig morcos maradok...
(Aranyosi Ervin)
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Húsvéti népszokások
  2013-03-25 08:39:45, hétfő
 
  Húsvéti népszokások
Link
 
 
4 komment , kategória:  Húsvét  
Virágvasárnap
  2013-03-24 15:08:11, vasárnap
 
  Lukátsi Vilma : Virágvasárnap

Azon a napon virágzott a Föld!
Pálma nőtt a tövisek helyében,
amikor annyi kiáltás hangzott:
,,Áldott, Aki jön az Úr nevében!"
... Ó, az a nap nem tartott sokáig.
este lett, s elmúlt a többi között,
bár összeértek a keresztutak,
s az örök győzött az idő fölött;
de akkor ott, a virágos lejtőn,
ahová az a kis szamár lépett,
még nem tudta más, csak az Úr tudta!
A szívek lángja ellobbant, kiégett!
A földi út kezdete és vége
átívelt a virágvasárnapon,
hogy a halálon győzzön az élet
a dicsőséges húsvét hajnalon.
 
 
2 komment , kategória:  Húsvét  
Mentovics Éva: Tavaszi szél
  2013-03-21 09:17:37, csütörtök
 
  Mentovics Éva: Tavaszi szél

Friss, bohókás tavaszi szél,
már régóta vártunk rád.
Kergesd el a hófelhőket,
had borítsák Alaszkát!

Fújd el őket jó messzire,
had élvezzük a Napot,
s hozz be a kis szobácskánkba
friss, tavaszi illatot!
 
 
3 komment , kategória:  Verses  
D-vitamin
  2013-03-20 08:43:28, szerda
 
  Manapság egyre több szó esik a D-vitamin jelentőségéről, amely a szakértők szerint összefüggésbe hozható többek közt a csontok erősségével és a szív- és érrendszer egészségével is.
Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa a télen csökkenő D-vitamin szint következményeire hívta fel a figyelmet.

A napfény hiányának következménye

A Vanderbilt Egyetem kutatásából derült fény nemrégiben arra, hogy bizonyos betegségekkel élő nők D-vitamin szintje télen elégtelennek mondható. A megállapítás elsősorban az ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdőkre vonatkozik.

A szakértők már jó ideje tudják, hogy a D-vitamin szintünk télen csökken, különösen az északi területeken. Azonban egy ideje arra is felhívják a figyelmet, milyen fontos mégis fenntartani a megfelelő szintet.

A Vanderbilt Egyetem friss kutatásában 244, különböző problémákkal küzdő nőt vizsgáltak meg ebből a szempontból. Voltak köztük ízületi gyulladással, rákkal, magas vérnyomás betegséggel és csontritkulással élő hölgyek is.

A D-vitamin szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-29 ng/mL alatt pedig elégtelennek. A vizsgálatban részt vevő nőknek ezek alapján 28 százaléka volt D-vitamin hiányos, 33 százalékuk pedig elégtelenséget mutatott a tél során. Ezzel szemben nyáron csupán 5 százalék küzdött hiánnyal.

A táplálékkel bevitt vitamin fontos, de nem elég

- Az a jó hír a nőknek, hogy optimális kiegészítéssel a tél folyamán is elérhető megfelelő D-vitamin szint. Ehhez azonban az érintetteknek ? különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek ? érdemes elvégeztetni egy D-vitamin szint mérést, amely egy egyszerű vérvétellel kivitelezhető. Az eredmények birtokában aztán már megfelelő pótlást is tudunk ajánlani ? ismerteti Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa.

A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elő a napsugarak ultraibolya tartományából, éppen ezért a kevésbé napfényes országokban élőknek jóval kevesebb jut belőle.

Bár vannak bizonyos élelmiszerek (például tej, joghurt, tojás (- ezek hasznosságát emberi fogyasztásra megkérdőjelezi a természetgyógyászat, S.G.), halolajok, lazac, makréla), amelynek van D-vitamin tartalma, ez különösen a téli időszakban nem elégséges.

A D-vitamin szintet érdemes ellenőriztetni

Egyre inkább bizonyosnak látszik tehát, hogy a D-vitamin pótlására mindenkinek, de különösen a betegeknek figyelniük kell.

A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható.

Máj- és epeúti megbetegedések fokozzák a D-vitamin hiány kialakulásának lehetőségét, de a vesebetegséget is kockázati tényezőt jelentenek.

A kor előrehaladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin hiány alakul ki. Akik szteroidos készítményeket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsere forgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére.

Ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelő formáit alkalmazni.

Idén jelent meg az Orvosi Hetilapban a szakembereink magyarországi ajánlása, miszerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania.

Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos a döntés előtt ellenőriztetni a valós D-vitamin szintjüket és konzultálni egy endokrinológussal.

forrás: www.oxygenmedical.hu

Megjegyzés: a csontritkulás elleni küzdelem 3 összetevője közül csak az egyik a D-vitamin, de ne feledkezzünk meg a másik 2 létfontosságú összetevőről sem: az Okinawai Korall Kalciumról és a K2 vitaminról (melynek szerepéről decemberben közöltem egy cikksorozatot).


Baráti üdvözlettel: Soltész Gábor

Természetgyógyász és Egészség tanácsadó
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Sárgabarackmag
  2013-03-19 08:27:23, kedd
 
 


A sárgabarackmag emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól

Minden betegséget könnyebb és egyszerűbb megelőzni, mint azt gyógyítani!

Az alábbiakban a sárgabarackmag emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól ejtünk szót. Több...ek között a legfontosabb amit a sárgabarack magbél tartalmaz, az a nitrilozid azaz B-17 vitamin. Az alábbiakban olvashat a B-17 vitamin hatásmechanizmusáról, melyet az emberi szervezetben kifejt.

A B-17 vitamin molekulának, a barackmagbélben két természetes megjelenési formája van.

Az egyik C20H27NO11 a másik C14H15NO7

A hazai sárgabarack magbél kapható a gyógynövény szaküzletekben, keserű és édes változatban. A keserű sárgabarack magbél B-17 vitamin tartalma háromszor magasabb mint az édes magé.

Mi nem arra hivatkozunk, hogy a Hunza királyságban ismeretlen a rákbetegség, mely természetesen igaz. Az is igaz, hogy az észak amerikai indiánok étrendje is sok B-17 vitamint tartalmaz és szinte ismeretlen közöttük a rákbetegség. Mi azt kívánjuk rövid tájékoztatónkban közkincsé tenni, hogy miért van így és mit is tud a B-17 vitamin.

Egy szem sárgabarack magbél az édes fajtából 1-5 mg, a keserű magbél 15 - 25 mg nitrilozidot azaz B-17 vitamint tartalmaz. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, az emberi szervezet számára szükséges mennyiség ebből a vitaminból napi 250 - 300 mg. Amennyiben nem jut a szervezetbe megfelelő mennyiségű B-17 vitamin, úgy hiánya rákbetegséget okozhat. Egy közismert példa a vízben oldódó vitamin hiányára: Egy másik igen fontos vízben oldódó vitamin a C-vitamin, melynek hiánya skorbutot, az immunrendszer gyenge működését eredményezi.

Mint ahogy a C-vitamin a skorbut megelőzésére, úgy a B-17 vitamint a rák megelőzésére alkalmazhatjuk.

Az alábbiakban rövid kivonatot közlünk ifj. Ernest T. Krebs tanulmányaiból.

"A rákos megbetegedések megelőzéséhez, kiküszöböléséhez szinte nélkülözhetetlen a B-17 vitamin. Ezen vitaminban gazdag étrendhez tartósan igazodó emberek közül senki nem lesz rákos beteg. Mi történik ha valaki magas nitrilozid tartalmú magot, sárgabarackmagot fogyaszt. Hogyan is pusztulnak el a rákos sejtek a nitrilozid azaz a vízben oldódó B-17 vitamintól?

Hatásmechanizmus:
A B-17 vitamin molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. Mindenki tudja, hogy a cián erősen mérgező lehet és kellően nagy mennyiségben halálos. Azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre. Hasonlatképpen érdemes megemlíteni, hogy a klórgáz szintén halálos, de amikor nátriummal létesít kötést, nátrium-kloridot képezve, egy viszonylag ártalmatlan vegyület jön létre, melyet konyhasóként ismerünk.

Az élő szervezetben csak egyetlen vegyület képes felszabadítani a ciánt a B17 molekulából, ez pedig a bétaglükozidáz néven ismert enzim. Amikor a B-17 vitamin víz jelenlétében érintkezésbe lép ezzel az enzimmel, nem csak a cián, hanem a benzaldehid is felszabadul mely önmagában is igen mérgező. Ami azt illeti ez a két vegyület együttesen százszor olyan mérgező, mint külön-külön.

Szerencsére a kibontó enzim azaz a bétaglükozidáz sehol nincs jelen veszélyes mennyiségben a testünkben, csak a rákos szövetekben, ahol mindig nagy mennyiségben található meg: szintje a környező normális sejtekben mérhetőhöz képest több mint százszorosát is elérheti. Ennek eredményeképpen a B-17 vitamin a rákos sejtek területén bomlik fel, mérgező tartalmát a rákos sejtek területén engedi szabadon, és sehol máshol! Létezik egy másik fontos enzim is, a rodanéz, melyet "védelmi enzimként" említünk. Azért nevezzük így, mert képes semlegesíteni a ciánt, azonnal melléktermékké tiocianát molekulává alakítva azt. Ez az enzim mindenütt nagy mennyiségben jelen van, kivéve a rákos sejtek területét, melyeket következés képen nem is védi meg.

További jótékony hatás:
A melléktermékek egyenesen jótékony hatással vannak a szervezetre és létfontosságúak az egészség szempontjából. Az emberi szervezetben felszabaduló benzaldehid oxigén jelenlétében benzoesavvá oxidálódik, mely kifejezetten antireumatikus fertőtlenítő tulajdonságú vegyület."

Mint ahogy ezt fent említettük, szervezetünk számára az egészség megőrzéséhez a napi B-17 vitamin szükséglet 250 - 300 mg. Ez a mennyisége kb. 35-40 szem édes, vagy 12 - 15 szem keserű sárgabarackmag elfogyasztásával fedezhető.

Mind ez megtalálható a TAWELLCO és a Gyermekrák Alapítvány közösen megrendelt fordításában is, melyet a "B-17 vitamin kúra" fülre kattintva olvashat. http://www.s-barackmag.hu/

A szerkesztő, vagyis jómagam ajánlom, hogy időnként, mikor hozzájutunk némi sárgabarackhoz, és dézsmálni kezdjük, törjük fel egy-két sárgabarack magját, és azt is (jól megrágva) fogyasszuk el a gyümölcsével együtt. Nem kell az összes sárgabarackmagot megenni, csak egyet-kettőt. Fontosnak tartom, hogy a gyümölccsel együtt fogyasszuk. Természetesen ez csak megelőzés képen. Aki már beteg, az fogyassza az ajánlott mennyiséget.

Mielőtt hülyeségeket linkelnének be hozzászólásaikban a kétkedők, gondolkozzanak el azon, hogy hallottak-e valaha olyan hírt a "nagyszerű" TV-s halál-híradókban, hogy valaki belehalt sárgabarackmag fogyasztásba. Vagy hogy miért van kereskedelmi forgalomban. Az oldalról való BAN-olást itt is kilátásba helyezzük, a félelemkeltők, és a dezinformációt terjesztők népes táborára.

forrás: s-barackmag.huBővebben
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Szent Patrik
  2013-03-17 16:42:15, vasárnap
 
  Szent Patrik nap - röviden

Március 17-én Szent Patrik napját ünnepeljük. Ír bevándorlóknak köszönhetjük ezt a vidám ünnepet. Több ír él Amerikában, mint Írországban! Az amerikaiak több mint 12%-a ír származású. Az írek és sok más amerikai nagyon sokat szórakoznak Szent Patrik napon. Ír dalokat énekelnek. Történeteket mesélnek manókról és olyan edényekről, amik tele voltak arannyal. Zöld ruhákat vesznek fel, zöld tortát és sütit esznek, zöld sört isznak. Ezen a napon a hagyományos étel a besózott marhahús káposztával. Városok százaiban tartanak parádékat. A legnagyobb Szent Patrik napi parádék New Yorkban és Bostonban vannak. Az írek mindenkit meghívnak, hogy legyenek írek egy napig: Csak hordj zöldet és érezd jól magad!

Ki volt Szent Patrik?

Patrik Angliában született az V. században. Katolikus pap lett belőle. A pápa elküldte őt Írországba hogy tanítsa az íreket a kereszténységre. Patrik hosszú időn át tanított. Átkeresztelte az ír hercegeket és vezetőket.
Patrik templomokat épített és papokat képzett. Sok legenda maradt fenn Szent Patrikról. Egyesek azt mondták, hogy meggyújtotta a havat, mások azt, hogy kikergette a kígyókat Írországból és hogy halottakat keltett életre.

Patrik meghalt 460. március 17.-én. Sok évvel később a katolikus egyház szentté avatta.
Az ünnep szimbólumai a zöld szín, a lóhere, a manókalap.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Jékely Zoltán : Márciusi hó
  2013-03-16 14:58:01, szombat
 
 Jékely Zoltán : Márciusi hó

Hull a márciusi hó gomolyogva,
s az ég felé lebeg érzelmesen;
mintha egyetlen, roppant sírhalomra
szállongna, hogy befedje csendesen.
Imé, az Ország télbe dermed újra
a vérbevert Szabadság ünnepén;
borzong az élők könnyes koszorúja
halott hősök mohásodó kövén.
Mert sok hős hamvad itt a halmok alján,
hol a szintből tünedez már a hant,
s kiontott vérükért nem vigasztalván,
gyötri a föld a sok boldogtalant.

Tetemüket meg nem fiatalítja
nők szépítője, márciusi hó,
örök-életüknek egyéb a titka:
Emlékezés, mely a szívben lakó.
Így élnek ők. A föld alól, a hóból
- akár a Victoria Regia -
feltámad és népe szivére csókol
emberöltőnként a sok dalia.

Az éjszakában dombhát és morotva
lángnyelveket vet a magasba ki;
ki szent ügyért testét a földnek adta,
a lelke láng lesz s fog még gyújtani!
Zúdulnak az idő molekulái
s reánk peregnek, mint a porhavak.

De lám, gázolják azok unokái,
akik termékenyítve porlanak.
S járván az elrendeltetésnek útját,
tán hihetik, hogy a véres babért
gonosz hatalmak sárba nem tapodják,
s nem tör fel majd lelkükből a Miért? "
 
 
3 komment , kategória:  Verses  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 307 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 937
  • e Hét: 2657
  • e Hónap: 10172
  • e Év: 21933
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.