Belépés
roanna.blog.xfree.hu
Drága kincs a hit: Tűrni és remélni megtanít. /Arany/ Kovács Emilné Anna
2009.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Biológiai óra....érdekes !
  2013-03-29 08:46:49, péntek
 
  S Z E R V Ó R A

Egyensúlyban az energiaáramlás

Jártak már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán
éjjel egy
és
három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat,
mintha
súlyos
kövek lennének a gyomrukban? De miért éppen ebben az időben
ébredünk
fel,
ha este megterheltük gyomrunkat? Az asztmások miért hajnali
3 és 5 között
köhögnek a legintenzívebben, az epeproblémákkal küszködők
pedig miért
éjfél
körül görcsölnek be a legtöbbször? A kínai orvosok már mintegy
négyezer
évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ.

Szabó Olga természetgyógyász most velünk is megosztja
a szerv-óra,
működésének elvét.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek
meghatározott
időrendben működnek és pihennek. A periódikusan váltakozó
bioritmusunk
szerint mindennek megvan a maga ideje. A táplálkozásnak, a
sportnak, a
pihenésnek,
akár egy foghúzásnak is. 12 fő szervünk kétórás időközönként
váltja
egymást a munkában",
a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az
összes
energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az
energiaszint állandóan változik.

Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne
bontsuk
meg
az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például ne
késztessük
bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára, ha éppen
pihen.

A KÍNAI SZERV-ÓRA, amely testünk 12 csatornáját mutatja.

Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor
a csi áramlása maximális
1 és 3 óra között a szervezet teljesítőképessége ebben az
időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít,
nem szabad tovább
terhelni.


3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi
munkára.
A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb,
mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél
Ez az
egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a
salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni, teljesítőképességünket csökkenteni.

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka.
Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban
és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz.

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer
ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk
igen magas.

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát
legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd
később az epetermelődés,
készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a
vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is,
ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben,
ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot.
Szervezetünk
kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk,
sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energiabedobással.

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában,
ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és
egyéb mérgező anyagokkal. Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk
lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. Ilyenkor érdemes
elfogyasztani a könnyű vacsorát is.

19-21 óra között: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza
fel szervezetünk, elraktározza reggelre. Energiapályáink
lelassulnak,
felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő"
időszakában
testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik,
teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb
alvás ideje, tehát ne végezzünk se
testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát.


A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol
testünk
alsó-középső
és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés,
az evés
és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által
felvett
energiákat a testünkbe irányítsa.

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége,
kevésbé csillapítható a fájdalom.

A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet
energiakeringése harmonikus. Ez az energia a csí(Qi), a vitalitást,
életerőt jelenti. A keringés akadályoztatása betegséghez vezethet.
Érdemes
tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség javítás, megőrzés  
Miért is jó az uborka?...
  2013-03-27 18:33:53, szerda
 
  Miért is jó az uborka?

Az uborka dobogós helyet foglal el a termesztett zöldségek között világszerte, sokan szuper táplálékként tekintenek rá. Nézzük meg, milyen okok vezethetnek minket az uborka rendszeres fogyasztásához?

1, Az uborka kiváló B-vitamin forrás.

2, Hidratálja és lúgosítja a szervezetet, mivel 95%-a víz.

3, Elősegíti a méregtelenítést, miközben biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

4, Az uborka héja C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben és az aloéhoz hasonlóan bőrirritációra, leégés kezelésére kiválóan alkalmas.

5, Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a szemre helyezve lehúzza a duzzanatot.

6, Az uborkában található 3 olyan vegyület, melyekről a kutatók anti-tumor tulajdonságot feltételeznek: lariciresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol.

7, 30 másodpercre a nyelvünkre helyezve elűzheti a kellemetlen szájszagot, mivel elpusztítja azokat a baktériumokat, amik a szájban megtelepednek.

8, B-vitamin tartalmának köszönhetően másnaposság és fejfájás esetén is javasolt a fogyasztása.

9, Az uborka rendszeres fogyasztása elősegíti a fogyást, szinte mindenféle diétába könnyedén beépíthető, kalóriatartalma minimális.

10, Az uborka lé a benne lévő speciális hormonoknak és fitonutrienseknek köszönhetően kedvező lehet cukorbetegségben, magas vérnyomás és koleszterinszint esetén.

11, Az uborka kiváló szilícium forrás, ezáltal elősegíti a csontok és a kötőszövetek megfelelő működését. Répa lével összekeverve csökkentheti a húgysavszintet, ami köszvény esetén igen előnyös lehet.

A Doc Brocs lúgosító ital nagy mennyiségben tartalmaz uborkát és más fontos, egészséges összetevőket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség javítás, megőrzés  
Mindennap egy alma plusz egy banán ....
  2013-03-22 22:08:12, péntek
 
  1, Szupertáplálék

A ,,minden nap egy alma..." mondást nyugodtan kiterjeszthetjük a banánra, hiszen a banán 5-ször annyi A-vitamint és vasat, 3-szor annyi káliumot és kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint az alma.

2, Energia

A banán kiváló energiaforrás, egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával akár órákig csillapíthatjuk éhségünket, kiváló délutáni csemege a csokik, cukrok és chipsek helyett. A reggeli ébredést is elősegíti.

3, Ásványi anyagok

A banánban lévő kálium elősegíti a szív-, és érrendszer működését, az agy oxigén ellátását, szabályozza a szív működését, a vérnyomást és a szervezet normál folyadék egyensúlyát. A sárga gyümölcsben található vas elősegíti a hemoglobin termelődést, kiváló táplálék vashiányban szenvedőknek.

4, Rostok

A banán kiváló rostforrás, ennek köszönhetően szabályozza a belek működését, így természetes hashajtóként szolgálhat székrekedés során, illetve megfogja a székletet hasmenés esetén.

5, Hangulatjavító

A banán tartalmaz egy triptofán nevű vegyületet, mely segít ellazulni, így felelős a jó hangulatért. Egyes kutatások szerint a depresszióban szenvedő betegek jobban érezhetik magukat egy banán elfogyasztását követően.

A banán emellett segíti az agy működését, javítja a koncentrációt.

6, Segítő kezet nyújt másnaposságban

A banánban található vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok segítik a szervezet regenerálódását másnaposság esetén. Akik szeretnének leszokni a dohányzásról, szintén fogyasszanak sok banánt, mivel a benne található B-vitamin és más ásványi anyagok csökkentik a nikotin pszichikai hatásait.

7, Fekély

A banán csökkenti a gyomorsav mennyiségét és az emésztőrendszer irritációját, azáltal, hogy ,,védő bevonattal" vonja be a gyomor és a belek falát. Refluxban is javasolt a fogyasztása.

8, Szemölcsök

A banán héja természetes úton gyógyítja a szemölcsöket.

9, Reggeli rosszullét

Nyugtató tulajdonságainak köszönhetően a banán enyhíti a reggeli rosszullétet várandós nőknél.

A legjobb egy almát és egy banánt együtt elfogyasztani, mert a két gyümölcs jótékony hatásai így felerősödnek és ízük is kiválóan harmonizál egymáshoz
 
 
0 komment , kategória:  Egészség javítás, megőrzés  
Házi kenyér - Kovásztalan kenyér - Lepény - Tönkölypogácsa
  2013-03-18 17:09:52, hétfő
 
  Süssünk otthon házi kenyeret!

Házi kenyér - Kovásztalan kenyér - Lepény - Tönkölypogácsa



Használjuk ki az alkalmat, amikor együtt a család és süssünk-főzzünk közösen!
A gyerekek a példa alapján tanulnak, ezért érdemes megtanítani nekik, hogy nem kell kétségbe esni akkor sem, ha elmarad a hétvégi nagybevásárlás. Az otthon fellelhető alapanyagokból számtalan finom étel készíthető. Kezdhetjük az alapokkal. Íme a kenyér receptje:



Hagyományos házikenyér


Hozzávalók:
1 kg BL 80 kenyérliszt,

5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, kb. 5 dl víz,

1 evőkanál kefir.

( igény esetén pirított magvakkal díszíthetjük, ízesíthetjük )



Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk

bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet, és felfuttatjuk (kb. 15 perc).



A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha

hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).



Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet,

hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel

a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem

lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni). Amikor kész a tészta

megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába

tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor

megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a

tészta feleakkorára visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán

ismét megnövekszik).



A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy

tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól

megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).



Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20

perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra

süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a

megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd a

megsült kenyeret fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.



Akinek nincs otthon élesztője, annak is tudunk ötletet adni.


Kovásztalan kenyér vagy lepény



Napjainkban első sorban candida diétán élők fogyasztanak pászkát, mivel élesztő hozzáadása nélkül készül. Régen, több ezer évvel ezelőtt, amikor az élesztő jelenlegi fajtája még ismert sem volt, a mindennapi kenyeret a kovásztalan kenyér, vagy lepény jelenthette.

A recept:
Hozzávalók:

20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

15 dkg fehér liszt

0,4 g só

2-3 evőkanál olaj

1,6 dl víz



Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával.

Deszkára kinyújtjuk. Kovásztalan kenyérhez kb. ujjnyi vastagságúra, lepényhez pedig egész vékonyra.

Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük.

A vékonyabb lepényt akár nagyobb serpenyőben is kisüthetjük.

Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy megkenhetik vajjal, márthatjuk tökmagolajba és az olvasztott sajthoz is jól passzol. Ehetünk hozzá salátát, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom.



Tehát elmaradt a bevásárlás és alig van otthon ennivaló. Van egy kis sajt, de az önmagában nem elég a családnak.


Süssünk tönkölyös pogácsát!


Hozzávalók:
25 dkg tönköly fehérliszt

15 dkg vaj

2 dkg élesztő

10 dkg reszelt sajt

1 pohár tejföl

1 tojás





Elkészítés:
A lisztet, a vajat, az élesztőt, a tojást és a sót összedolgozzuk a reszelt sajttal és tejföllel. Kb 15 percig hűvös helyen pihentetjük, kinyújtjuk, szaggatjuk. Tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőbe világosra sütjük.


Ez csak néhány ötlet, de engedjük szabadon fantáziánkat, hisz bármit is sütöttünk vagy főztünk közösen, annak biztosan nagy sikere lesz, mert együtt csináltuk!



Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!



 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Limonádé langyos vízzel cukor nélkül....hatása
  2013-03-18 13:18:22, hétfő
 
  Azt már mindenki tudja, hogy a limonádé egyike a legegészségesebb italoknak. Viszont, ez az elkészítési módja nem a legoptimálisabb. Ahhoz ugyanis, hogy a citrom valamennyi jótékony hatását élvezhesd, egy hónapon át innod kellene, minden reggel, egy csésze langyos vizet (sima ásványvizet, cukormentesen), citromlével vagy zöldcitrommal. Próbáld ki, és érezni fogod a különbséget!



Miben is segít neked ez a kúra?
1. A fogyásban - a citromban nagy a pektin-rosttartalom, ami eltompítja az éhséget. Továbbá kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a lúgos diéta segít a súlyvesztésben.

2. Az emésztésben - a meleg víz serkenti az emésztést. Ugyanakkor a citrom és a lime tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a toxinanyagok kiürítéséhez az emésztőrendszerből.

3. A vízelhajtásban - a citrom beindítja a veseműködést, ezáltal gyakrabban kell vécére mennünk. A felgyűlt vízmennyiséggel pedig kiürülnek a mérgező anyagok is a szervezetből, így a húgyútjaink is egészségesek maradnak.

4. A pH érték kiegyenlítésében - habár nehezen hihető, a citrom lúgos gyümölcs. Igen, valóban savas, de a szervezetben lúgossá válik, ugyanis az anyagcsere során a citromsav nem okoz savasságot a testben. A citrom kiegyenlíti a szervezetben lévő nedvek pH-értékét, ez pedig az egészséges test kulcsa.

5. A bőrtisztításban - a C-vitamin segít a ráncok tompításában, valamint a bőr felületén lévő foltok eltüntetésében. A citromos víz lebontja a toxinokat a vérben, és megőrzi a bőrt tisztán, egészségesen.

6. Az immunrendszer erősítésében - a citrom gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és C-vitaminban. Ez utóbbi kiváló ellenszere a megfázásoknak, a náthának. A kálium vigyáz az idegrendszerre, agyserkentő hatása van, és kordában tartja a magas vérnyomást. A foszfor pedig lebontja a makroelemeket, segíti az agy normális működését, és a kalciummal együtt erősíti a csontokat és a fogakat.

7. A nyirokrendszer hidratálásában - amikor a testben nincs elég folyadék, a szervezet nem tudja ellátni magát helyesen, ez pedig a toxinok felgyülemlését, stresszt, székrekedést, stb. eredményez. Egy csésze citromos víz kiválóan hidratál, és helyes működésre bírja a mellékveséket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség javítás, megőrzés  
Nincs Cím
  2013-03-16 19:43:16, szombat
 
  NÉGER KOCKA RECEPT

Hozzávalók:
Tésztához:

20 dkg cukor
4 tojás sárgája
5 dkg zsír
2 dkg kakaó
1 cs sütőpor
20 dkg liszt
12 ek tej
Habhoz:
20 dkg cukor
4 tojásfehérje


Elkészítése:

A cukrot a zsírral, a tojás sárgákkal habosra keverünk, hozzáadjuk a kakaóport, és alaposan kikeverjük. Beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a tejet. Az egész masszát simára keverjük.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük (kb 20×30 cm-esbe), közepes hőfokon (kb 180 fokon) sütjük.
Elkészítjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral gőz felett kemény habbá verjük (kb 15 perc elég). Ha a tészta megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot. Langyos sütőben megszárítjuk (kb 10 perc alatt)!Tetejére reszelhetünk csokit!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy nagyon finom vacsora-tipp!
  2013-03-16 09:03:51, szombat
 
  Egy nagyon finom vacsora-tipp! 

Vájj ki egy zsemlét, töltsd meg ízlés szerint!
Például keverj össze krémsajtot, bacont, sonkát, hagymát esetleg üss a tetejére egy tojást, szórd meg snidlinggel és egy pici reszelt sajttal és irány a sütő!
Hmmmm.. imádni fogod :)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Omlett ...fincsinek tűnik....
  2013-03-15 08:36:27, péntek
 
  Hozzávalók:
Az omletthez:

6 db tojás
2 ek tej
2 tk liszt

olaj a sütéshez

A raguhoz:

15 dkg gépsonka
15 dkg sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma reszelve

bors
delikát
10 dkg gomba
kukorica
paradicsom
paprika


Elkészítése:
Először a ragut készítjük el a hozzávalókból.
A vöröshagymát felaprítjuk, olajon megpároljuk, a többi hozzávalókat hozzáadjuk és készre sütjük. A tojásokat a tejjel, sóval, liszttel felverjük.
Egy nagy serpenyőt kiolajozunk, a felvert tojás felét bele öntjük, fedővel lefedjük. Lassú tűznél kisütjük.
Egy tányérra csúsztatjuk, felére halmozzuk a ragut, durvára reszelt sajttal megszórjuk és a másik felét ráhajtjuk.
Melegen fogyasztjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szépülj illó olajokkal....
  2013-03-14 13:51:40, csütörtök
 
  Az illóolajok koncentrált növényi hatóanyagok, ezért mindenképpen érdemes velük kapcsolatban néhány szabályt betartanod. Először is soha ne cseppentsd közvetlenül a bőrödre őket, kivéve a levendula, a rózsa, a citromfű és a teafa kivonatait. Olvasd el alaposan az illóolaj címkéjét, és csak olyat vegyél meg, aminek a címkéjén rajta van, hogy 100%-ig természetes eredetű, és tisztán növényi hatóanyagokat tartalmaz. Lehetőleg hűtőszekrényben tárold, mert így akár három évig is használhatod.





Gyors feltöltődés

Zuhanyozás előtt cseppents 1-2 csepp grépfrút- vagy zöldcitromolajat a zuhanytálca négy sarkába. A mediterrán illat szétárad a fürdőszobában. Képzeld azt, hogy egy erdő mélyén állsz a tó partján, melynek hívogatóan kristálytiszta a vize.



Frissítő arcpakolás

Felgyorsítja a sejtanyagcserét a keserűanyagok összehúzzák a pórusokat, erősítik és feszesítik a kötőszövetet. A pakolásban található fehérje és cukor kombinációja hidratálja a bőrt. Vízfürdőben melegíts 3 evőkanál mézet, keverj bele 2 evőkanál tehéntúrót és 2 csepp mandulaolajat. Kend az arcodra és hagyd hatni 20 percig. Utána öblítsd le.



Illatterápia útközben

A ciprusfa és a borsmenta illata frissíti az agyműködést és a koncentrációképességet. Ez különösen hosszabb utaknál fontos. A szokásos légfrissítők helyett akassz autódba - de akár a szobádba is - egy kendőt, melyre e két illőolajból cseppents egy-egy cseppet. Akár át is törölheted vele a műszerfalat. Az illat vezetés közben is frissen tart - különösen hosszú utakra ajánljuk! Fejfájás ellen: a halánték bőrébe dörzsölt mentaolaj csökkenti a fájdalmat.



Rózsaolaj a bársonyos bőrért

A nyár illatára emlékeztető rózsaolajos bedörzsölés nagyon kellemes és hamar megnyugtat. Keverj 8 csepp rózsaolajat 5 evőkanál mandulaolajba. Dörzsöld be vele egész tested, fejed búbjától a lábujjad hegyéig. Végtagjaid hosszabb időn keresztül (legalább 10 percig) masszírozd.



Élénkítő zuhany

Ha gyors felélénkülésre vágysz, dörzsöld át tested néhány illatos jégkockával. A hűtőszekrény jégkockatartójába tegyél néhány csepp citromlevet vagy citromolajat, töltsd fel vízzel és tedd a mélyhűtőbe. Várd meg, míg megfagy. A jeges bedörzsölés - az izgató citrusillattal - fitté varázsolja a tested pillanatok alatt.



Frissítő hajápolás

Az erőtlen, száraz, fénytelen haj új erőre kap, ha rozmaringos vízzel öblíti le. A rozmaringban található keserűanyagok elsimítják a hajszálak felpikkelyesedett szarurétegét, így csillogóvá varázsolják a hajkoronát. Cseppents 1 liter meleg vízbe 4 csepp rozmaringolajat. Mosás után ezzel öblítsd le a hajadat.



+1 tipp a jó közérzetért

Való igaz, hogy a megfelelő öblítőszerrel illatossá varázsolhatod ruháidat, ám van ennél egy sokkal természetközelibb és pénztárcabarátabb megoldás is. A mosógépbe öblítéskor tegyél 4 csepp levendula- és 2 csepp mandarinolajat. Vasalás előtt is bespriccelheted vele a ruhákat. Persze olyankor ne a növények olaját, hanem rózsavirág- vagy narancsvirágvizet használj.
 
 
0 komment , kategória:  gyógyhatású növények,  
Nincs Cím
  2013-03-13 21:12:29, szerda
 
  SOMLÓI KOCKA RECEPT

Hozzávalók:

Csokis-diós lapokhoz:
3*2 tojás
3*4 dkg cukor
3*6 dkg liszt
3*fél cs sütőpor
3*1 ek víz
3*2 ek olaj
2 ek kakaópor
2*5 dkg darált dió

Sárga krémhez:


6 dl tej

1 cs vaníliás cukor
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 cs vaníliás puding
3 ek cukor
4 tojás fehérje

A sziruphoz:

2 dl víz
15 dkg cukor
ízlés szerint rum
Öntethez:
4 dl tej
2 ek kakaópor
10 dkg étcsoki
1 ek liszt
fél cs csokis pudingpor
rum
darált dió
2 ek olaj
3 dl tejszín

Elkészítése:

2 tojást szétválasztok. A sárgáját 1 ek cukorral, az olajjal és a vízzel kikeverem. A fehérjét habbá verem a maradék cukorral. A két masszát összekeverem és hozzáadom a sütőporos, diós-lisztet. Sütőpapíros 15*30 cm-es tepsiben, sütőlapon kisütjük 180 fokon. (Tűpróbával ellenőrizzük.) A másik diós lapot is ugyanígy készítjük el, a csokis laphoz 2 ek kakaóport adunk, és azt is ugyanígy megsütjük.
A krémhez 1 dl tejben elkeverjük a pudingport, majd a tojások sárgáját, a cukrokat is hozzáadjuk, majd felöntjük a többi tejjel, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon besűrítjük. A fehérjét 3 ek cukorral felverjük és a forró krémhez keverjük.

A szirup hozzávalóit felfőzzük, felforraljuk, majd kihűtjük és belekeverjük a rumot. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a lapokat.

A kisült lapokat megtöltjük úgy, hogy alul legyen egy diós lap, rá a krém fele, majd ízlés szerint megszórjuk darált dióval, erre rátesszük a csokis lapot, a krém másik fele, majd ezt is megszórjuk ízlés szerint darált dióval, és a tetejére a maradék diós lapot tesszük.

Az öntet hozzávalóit az olaj kivételével gőz felett felolvasztjuk, majd levesszük és belekeverjük az olajat. A tejszínhabot felverjük. Az összeállított süteményt felkockázzuk, leöntjük öntettel és tejszínhab rózsákkal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 99 db bejegyzés
Összes: 1418 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 245
  • e Hónap: 1382
  • e Év: 51151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.