Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
Illatkóstoló
  2013-04-30 23:31:49, kedd
 
 
".... az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről."
Patrick Süskind


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ország legvidámabb ikreinek
  2013-04-30 23:22:26, kedd
 
  BOLDOG SZÜLINAPOT!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az aranyló kígyászölyv - mese
  2013-04-30 23:05:10, kedd
 
  VARRÓ IMRE: AZ ARANYLÓ KÍGYÁSZÖLYV

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy király, akit Tódornak hívtak. A királynak volt egy lánya, aki betöltötte a tizenhatodik évét, így ideje volt, hogy férjhez menjen. Tudta ez mindenki a királyi udvarban és a szomszéd királyságokban is.
Tódor azt akarta, hogy jó viszonyban legyen a szomszéd királyságokkal, ezért megegyezett azzal a szomszéddal, akinek a fia szintén házasodni készült. Az év elején találkozott is a két király.
-- A lányommal adom a királyságom egy tizedét és egy szerencsét hozó ölyv fiókát.
-- A fiammal adom a királyságom felét és megígérem, hogy az ölyvnek jó gazdái leszünk. Tartsuk meg a lakodalmat ősszel, a betakarítások után!
Mindkét király egy néphez tartozott hajdanán. Ez a nép ősidők óta az Aranyló Kígyászölyvet tekintette a legszentebb állatnak. Úgy tartja a hagyomány, hogy a nép legelső fejedelmét megtámadta egy hatalmas medve. A Kígyászölyv a fejedelem segítségére sietett. A medve fölé repült és kivájta mindkét szemét, így a fejedelem megmenekült a haláltól. Ettől kezdve tisztelték az Aranyló Kígyászölyvet népük megmentőjének és a békesség zálogának. A királyi birtokon mindig nevelkedett pár ölyv fióka.
-- Kedves dadus, hogyan lehetek olyan szép, hogy első látásra belém szeressen az ifjú herceg és boldogan éljünk a lakodalmunk után. - kérdezte a királykisasszony nevelőjét.
-- Őfelsége Tódor és a másik király már rég elrendezte ezt az ügyet.
-- Tudom, de lehet, hogy mégse tetszem majd az ifjú hercegnek. Mi tévő legyek?
-- Jól van, látom, hogy nagyon aggódsz, hogy megnyerd a királyfit. Kérdezzük meg a javasasszonyt. Ő sokféle főzetet kotyvasztott már, biztos talál megoldást.
Elmentek hát az udvari boszorkához, aki éppen az üstjeit kevergette.
-- Szeretnék olyan szép lenni, hogy egy szempillantás alatt belémszeressen a szomszéd király fia és ez az érzés megmaradjon, míg az ásó kapa el nem választ egymástól minket.
-- Nagyon nagy a kérésed, de mindent megteszek, hogy kiszolgáljam felséges királyom egyetlen leányát. Olyan főzetet kell készíteni, amit még nem látott e világ sohasem. A mezőkön nyílik a Kéklő Liliom. Össze kell gyűjteni az összes Kéklő Liliomot a királyságból. Azután ki kell őket préselni, mint a szőlőt. A kicsurgó nedvben kell 7 napig lenned és akkor a Liliom felvértez a csodás bájával. És akkor a királyfi sose tudja levenni rólad a szemét!
A királylány megörült a boszorkány tervének és tüstént anyjához szaladt. Az anya is megörült a pompás megoldásnak és hívatta az udvari beszerzőt. Az udvari beszerző pedig lovasokat küldött a királyság minden szegletébe, hogy begyűjtsék az összes Kéklő Liliomot. Az alattvalók sehogy sem értették ezt a furcsa parancsot, de tették a dolgukat. Kapával, kaszával, majd gereblyével gyűjtötték halmokba a virágokat. A Kék Liliommal megrakodott szekerek tucatjával álltak a királyi vár előtt, hogy lerakhassák a szállítmányukat.
Az udvari bölcs meglátta a temérdek virágot és tüstént elájult a szekérsor mellett. Mikor újra magához tért vöröslő fejjel kezdett el kiabálni:
-- Mi tettetek átokfajzatok!! Ki csinálta ezt a szörnyűséget? Ki parancsolta ezt? Nem tudjátok fajankók, hogy mit tettetek!!
Ekkorra már nagyobb tömeg sereglett a bölcs köré és érezték, hogy valami visszafordíthatatlan szörnyűség történt.
-- Tudatlan ebugatták!! Csak a Kéklő Liliomon él és szaporodik a Liliombogár. A Liliombogarakat megeszi a Szemes Gyík és a Keresztes Sikló. A Szemes Gyíkok és a Keresztes Siklók az Aranyló Kígyászölyv fő tápláléka. Ha nincs Kéklő Liliom, akkor nem lesz Liliombogár. Ha nem lesznek Liliombogarak, akkor nem szaporodnak a Szemes Gyíkok és a Keresztes Siklók. És ha nem lesznek Szemes Gyíkok, Keresztes Siklók, akkor nincs mit ennie az Aranyló Kígyászölyvnek.
-- Miket beszélsz itt összevissza! Ne fesd az ördögöt a falra! - zúdult fel a tömeg.
-- Ne beszélj itt össze-vissza, mert karóba húzatlak. Mióta világ a világ nem történt meg, hogy a szent Aranyló Kígyászölyv ne talált volna eleséget és ne nevelte volna fel fiókáit! - szólt magából kikelve a király.
A Liliomokat közben behordták a présekhez és egytől egyik kifacsarták nedvüket. Az illatoktól áradozott a palota. Mindenki mámoros lett a Kéklő Liliomok illatától. Egyedül a bölcs nyomta az ágyat.
Eljött a fészekrakás ideje. Az ölyvek párba álltak. Aztán tojás is került a fészekbe. Az előző években 2-3 tojás volt a fészek alján, most csak 1. Ez már baljós jel volt. A fióka kikelt a tojásból. Az ölyvek elrepültek, hogy meghozzák részére a Szemes Gyíkokat és a Keresztes Siklókat, de alig találtak zsákmányt. Azt a pár darabot bevitték a fészekbe. A következő napokban újra kirepültek, de már nem találtak se Szemes Gyíkot sem Keresztes Siklót. A madarak fájó szívvel, de magára hagyták a fiókát és elrepültek másik égtájra.
Az udvari apródok ekkor szaladtak a királyhoz, hogy elmondják, hogy mi történt. Tódor fogta a fejét szomorúságában és futott a bölcshöz. A bölcs csak annyit felelt a királyi kérdésre:
-- Én me¬gmondtam. Szörnyűséges ostobaság volt a Kéklő Liliomokat elpusztítani.
A következő nap holtan találták meg a fiókát.
Az esküvő napja már közeledett.
Pompázatosan felékesítették a királyi udvart és a királyi hintót. A királykisasszony beült a hintóba és magával vitte azt a kalitkát, amiben a szent Aranyló Kígyászölyv fiókáját vitte volna a szomszédos királyságba.
Amikor megérkezett a küldöttség a szomszéd királyságban meglátták az üres kalitkát és rögtön riadót fújtak.
-- Tódor megígérte, hogy a lánya mellett a királysága egy tizedét és az Aranyló Kígyászölyv fiókáját ajándékozza nekünk a béke és együvé tartozás jelképeként. Nem küldte, megsértett engemet, családomat és népemet. Ez hadüzenet, amire háborúval válaszolok! Fakadt ki a király.
A lakodalom elmaradt. Szomorúan búcsúzott el egymástól a két ifjú. Tudták, hogy többé nem láthatják egymást.
A katonák csatasorba álltak és elindultak Tódor királysága felé. Hónapokon át folyt az öldöklő harc, a két királyság között. Ezrével haltak meg mindkét oldalon, míg végül Tódor hadserege megadta magát. Beismerte, hogy nagy hibát követett el, amikor lekaszabolták a Kéklő Liliomokat. Most már tudta, hogy ezzel nemcsak a Liliomoknak, hanem a Liliombogaraknak, a Szemes Gyíkoknak, a Keresztes Siklóknak, az Aranyló Kígyászölyveknek, lányának és népének is ártott. Levette koronáját és a következő szavakkal adta át a győzedelmes szomszéd királynak:
-- Légy bölcsebb, mint én! Tanulj példámon és őrizzed meg mindorökre a Kéklő Liliomokat! 
 
0 komment , kategória:  Mese  
Ha vendéget várunk...
  2013-04-30 20:16:34, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Gyertya
  2013-04-30 20:11:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  kreativ  
Mandala
  2013-04-29 22:48:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó kép  
Ha szeretsz olvasni
  2013-04-29 14:36:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  lakás  
Jégkrém helyett
  2013-04-29 14:24:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A gitár olyan, mint a lelkünk...
  2013-04-29 12:03:38, hétfő
 
  Ez a gitár olyan, mint a lelkünk. (. .) Lehangoltan nem szól. Fájdalmasan zörög. Ahhoz, hogy fölzendüljön rajta a dal, fel kell hangolnom! Ez a titok! Lehangolt lélekkel nem hallunk, nem látunk, nem szól a muzsikánk. (...) Hangoltság nélkül nincs szépség, nincs zene. Öröm sincs!
217. oldal 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Szép
  2013-04-29 11:47:11, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Virág  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 126 db bejegyzés
e év: 1301 db bejegyzés
Összes: 6842 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 1084
  • e Hónap: 4847
  • e Év: 280582
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.