Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Mit adjál a cicádnak,és mit ne.
  2013-04-30 18:46:35, kedd
 
  Sok gazdi követi el azt a hibát, hogy egyhangú étrendre szoktatja szeretett házi kedvencét.
Igaz, hogy a macskának elengedhetetlen az állati fehérjében dús táplálék,
de azért érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő mértékben kerüljenek
a tányérjába zsírokban, szénhidrátokban és vitaminokban gazdag eledelek is.

Sok cica nagyon szereti a húslevesben főtt zöldségeket, pl. a sárgarépát vagy a fehérrépát. Esetleg otthoni maradékot is összefőzhettek neki, amiben jóízűen megeszi a belecsempészett zöldségféléket, vagy a kenyeret is.
Ez jól kiegészítheti a jó minőségű száraz tápot, vagy konzerv macskaeledelt.
Figyeljetek arra, hogy cicátok megfelelő mértékben kapjon mind a kettőből,
ugyanis az otthoni maradékoktól könnyen elhízna a macsek,
viszont a túl sok hústartalmú ételtől bélproblémái lehetnek.





Sose felejtsetek el minden nap tiszta vizet adni házi kedvenceteknek,
hiszen egy macska mindössze 2-3 napig marad életben megfelelő folyadéktánpótlás nélkül.
A tejet sok négylábú nehezen emészti meg a magas laktóztartalom miatt,
viszont számos értékes vitamint tartalmaz.
Az állateledel boltokban általában kapható úgynevezett csökkentett laktóztartalmú macskatej,
ami megoldást jelenthet az utóbbi problémára.

FIGYELEM SOSE ADJ VISZONT NEKI :

csokoládé illetve kakaó,
füstölt és fűszerezett kolbász,
szalonna,
nyers sertéshús,
zsír önmagában,
földimogyoró,
savanyúságot,
kompót,
lekvár,
kávé és alkoholt





Forrás:szeretlekmagyarorszag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Állat-Madár  
Egy nem kedves- de nagyon fontos tudni való - A széklet
  2013-04-30 15:38:46, kedd
 
  Egy részlet a cikkből :

"" Ha minden rendben
Milyen is a normális széklet?
Tömege 100-250, de akár 500 g is lehet.
A sok növényi rostot fogyasztók, tehát a vegetáriánusok többet termelnek.
Állaga szerint jól formált, jellegzetesen henger alakban távozó, homogén massza.
A fehérjedús táplálék keményíti, a szénhidrátok lágyítják.
Formáját és állagát lényegében víztartalma határozza meg, amely 65-75%.
További 25%-ot tesznek ki táplálékunk emészthetetlen alkotói (növényi rostok, cellulóz),
a bélnyálkahártyáról lelökődött hámsejtek, a barna színt is meghatározó epefesték
(szterkobilin), emésztőnedv- és mirigyváladék-maradékok, 12-18% zsírsav,
szervetlen anyagok, valamint a bélbaktériumok, mintegy 9%-ban... "

Itt a forrás amit nagyon ajánlok hogy olvasd el - Link

Már csak azért is mert az egészségünkhöz ez is hozzá tartozik.
Igen fontos tudni - milyen a székletünk. És ez nem vicces.
Bent találsz egy videót is ami megmutatja neked milyen is az ember
emésztése.





 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk !  
- Ablakra szerelhető konnektor - Szerintem nagyszerű ötlet
  2013-04-30 15:14:16, kedd
 
  "" Mini napelemmel működő konnektorszerű kütyüt tervezett két koreai dizájner,
akik azt állítják, hogy a szerkezetükkel bármilyen ablaküvegen keresztül
elektromos áramot tudnak termelni.
Előnye, hogy bárhol - ahol van napfény és ablaküveg - áramhoz juthatunk.
Utazás közben könnyedén tölthetjük a telefonunkat,
vagy megszáríthatjuk a hajunkat a vonaton. ""





Forrás : Link - http://www.nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Csak úgy  
Rakott kel gerslivel - finom egytálétel - A gersli
  2013-04-29 22:46:56, hétfő
 
  Hántolt árpa - Más néven gersli.

Számos kedvező hatással rendelkezik, gazdag nyomelemekben
Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.

Az árpaszemek rendszeres fogyasztása növeli a fizikai, szellemi teljesítményt.
Elősegíti a normális agy- és szívműködest.
Magas kálium-, magnézium-, és B- vitamin tartalmú.
Erősíti a csontrendszert és a fogakat.
Az árpa kB- és E vitaminja elősegíti a hámréteg megújulását, javítja a bőr állapotát.

A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpát tehetjük levesbe: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom.
A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják,
hogy az árpát előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon,
ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.





Hozzávalók egy 40x30 cm-es tepsihez, kb. 6 főre:

1,5 kg kelkáposzta
25 dkg gersli
60 dkg darált sertéshús
25 dkg bacon - csíkokra aprítva
25 dkg lángolt kolbász - karikázva
2 nagyobb vöröshagyma - aprítva
5-6 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
90 dkg tejföl
3-4 evőkanál házi lecsóalap vagy Piros arany és sűrített paradicsom
ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt bors
ízlés szerint kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
ízlés szerint kb. 1 teáskanál őrölt kömény
ízlés szerint só
2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A gerslit előzetesen 2-3 órára beáztatjuk, többször átmossuk,
kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk kevés ételízesítővel.

A kelkáposztaleveleket szétszedjük, a vastag ereket kivágjuk, tenyérnyi darabokra tépjük,
bő, sós-köményes forrásban lévő vízbe nyomjuk,
(rövid idő alatt összeesik), szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A szokásostól több zsiradékban (a káposzta mennyisége miatt) a szalonnát kisütjük,
szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.
Egy nagy tepsit kikenjük szalonnazsírral, a többi zsiradékban megdinszteljük a vöröshagymát,
a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, és a darált húst átpirítjuk benne.
Hozzáadjuk a lecsóalapot, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt majoránnával, kicsit megpároljuk, igyekezzünk bővebb lére hagyni
(nem kell sokáig párolni, mert a sütőben sokáig fog sülni, bátran fűszerezzük).

A kikent tepsiben elosztjuk a káposztalevelek felét, ráhalmozzuk a gerslit,
a tejföl felével megkenjük. Szétterítjük rajta a megpárolt darált húst, majd a kisütött szalonnát,
és elosztjuk rajta a kolbászkarikákat is.
A maradék kelkáposztalevelekkel befedjük, a maradék tejföllel bevonjuk a tetejét,
2-3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül pirulásig sütjük, kb. 1 bő órát.
Díszítésnek kevés őrölt pirospaprikával megszórhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Recept- Egytálétel  
... és ő is el fog tűnni a Föld színéről ....
  2013-04-29 18:36:32, hétfő
 
  ""Az ember nem fogja fel, hogy amit a Föld ellen elkövet,
azt végső soron önmaga ellen követi el. ""




 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
... igazán a szerelem fájdalma változtat meg ...
  2013-04-29 18:03:41, hétfő
 
  Idézet egy filmből




 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Ahogy eljátszik - Benjámin László
  2013-04-26 17:48:51, péntek
 
 
Benjámin László - Ahogy eljátszik

Nevetséges, de nem nevettető
ahogy eljátszik velünk az idő:

ahogy odaad, ahogy visszavesz,
ahogy kicselez, ahogy kicserez,

ahogy elkever, ahogy felfedez
ahogy élre tesz, ahogy félretesz

ahogy eltöröl, ahogy megjelöl,
ahogy életre kelt, ahogy megöl

ahogy megtalál, ahogy elveszít,
ahogy görcsbe ránt, ahogy kifeszít,

ahogy mélybe húz, ahogy partra vet,
ahogy kinevet, ahogy betemet
ahogy naponta újra hiteget.




 
 
0 komment , kategória:  Versek(videók)  
... aki visszanéz rám a tükörből ... magam igazi énje
  2013-04-26 17:00:27, péntek
 
  Részlet egy blogból ... mint az életem egy része lenne ...

"" ... az öregedés egy ajándék.
Tulajdonképpen életemben most lehetek először az, aki mindig is szerettem volna lenni....
Persze, nem a testem! Időnként én is kétségbeesem a ráncaim, a táskás szemem,
a megereszkedett fenekem miatt.
És gyakran meghökkenek azon az öreg nőn, aki visszanéz rám a tükörből /aki pont úgy néz ki,
mint az anyám/, de nem sokáig gyötrődöm ezek felett.

Sosem cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat,
az én csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért.
Ahogy korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus magammal szemben.
A saját barátommá váltam.
Nem tolom le magam, ha több süteményt eszem a kelleténél, vagy nem vetem be az ágyat,
vagy megveszem azt a virágtartót az erkélyre, amire semmi szükség nincs, de jól néz ki.

Felhatalmazva érzem magam, hogy élvezkedjek, hogy rendetlen legyek,
hogy extravagáns legyek.
Annyiszor megéltem, hogy legkedvesebb barátaim idő előtt elmennek;
mielőtt még megérték volna azt a szabadságot, amit az öregség hoz magával.

Ki törődik azzal, hogy hajnali 4 -ig olvasok, vagy játszom a computeren?
Táncolhatok a régi muzsikára, ha úgy tartja a kedvem és sírhatok a régi szerelem emlékén.....
és meg is teszem.

Sétálok a vízparton egy olyan fürdőruhában, amiben kidomborodnak a testrészeim,
és önfeledten vetem bele magam a hullámokba, ha jól esik,
és nem törődöm a motorcsónakokból rám vetett sajnálkozó pillantásokkal.

Ők is lesznek öregek.

Tudom, persze, azt is, hogy időnként feledékeny vagyok.
És hát van is néha mit, elfelejteni az életből.
De azért a legfontosabb dolgokra emlékszem.

Hát igen, életem során azért megtört néhányszor a szívem.
Hogyne tört volna meg, amikor elveszítesz valakit, akit szerettél, amikor egy gyerek szenved,
vagy elüti a cicádat egy autó?
De a megtört szív az, ami erőt ad és megértést és részvétet kelt.
Egy olyan szív, mely sosem szenvedett, érzéketlen maradt minden iránt,
az sosem fog örömöt érezni a tökéletlenség felett.

Én nagyon boldog vagyok, hogy elég soká éltem ahhoz, hogy megőszülhessek,hogy a fiatalos nevetésem mély ráncokat mart az arcomra.
Oly sokan vannak,akik soha nem nevettek és oly sokan, akik nem érték meg,
hogy ősz hajszálaik legyenek.

Ahogy múlnak az évek, úgy egyre könnyebb pozitív lenni.
Egyre kevesebbet kell törődni azzal, mit gondolnak mások. . .
Én nem teszek fel magamnak se kérdéseket.
Ráadásul fenntartom magamnak a jogot, hogy ne legyen igazam.... ""

Forrás: Lovász Lászlóné Marika- blog.xfree.h

Ahogy ezt elolvastam,rájöttem hogy én magam sem írhattam volna le jobban a
gondolataimat. Pont így érzek,pont így gondolkozom.Pont így élek.





 
 
0 komment , kategória:  Naplóm ! - Gondolatok  
A Padilzsán úgy mint gyógynövény - is.
  2013-04-26 16:31:43, péntek
 
  Sokan ma sem ismerik rendesen ezt a finom növényt.
Többféleképp is nevezik - törökparadicsom, tojásgyümölcs,vinetta

Lássuk mit tud azon kívül hogy finom ételnek.






"" A padlizsán (Solanum melongena) bogyótermése lehet tojás, hosszabb hengeres,
vagy gömb alakú.
Mindig megfelelően érett padlizsánt vásároljunk, mely körülbelül 5-8 cm átmérőjű,
csillogó, kemény, sima héjú, élénkzöld kocsányú termés.
A szedés után rövid ideig, 5-6 napig tárolható.
A túlérett vagy hosszan tárolt padlizsán felülete matt, magjai barnásak,
húsa kesernyés ízű és szívós, csészelevelei hervadtak.
A még éretlen, illetve nem teljesen érett padlizsán a szolanin nevű
(keserű ízű, zöld színű és mérgező) vegyületet tartalmazza.
Ez a vegyület más zöldségekben is megtalálható, például a burgonyagumón jól látható zöldes részben és az éretlen paradicsomban.
A nem teljesen érett padlizsánt szobahőmérsékleten is lehet érlelni, vagy hibátlan és érett növényt kell vásárolni.

A padlizsán gyógyhatása

A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek.
Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású.

... FIGYELEM !!

Túlzott gyomorsav-termelődésben és gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

Amerikai kutatások szerint a padlizsán antocianin- (a flavonoidok közé tartozó növényi festékanyag) tartalma segíti a C-vitamin hasznosulását, szerepet játszhat a rákbetegek kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a "jó", vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben.

Az antocianin serkentő hatással van a különböző agyműködési funkciókra is; a vegyület többek között a vöröskáposztában is megtalálható.
A padlizsánban lévő nem felszívódó (abszorbeált) flavonoidok a gyomor-
és béltraktusban intenzív átalakulási folyamatokon mennek keresztül,
aminek a végén egyszerű fenolsavak keletkeznek: ezek a vegyületek
már könnyen felszívódnak a vékonybél nyálkahártyáján keresztül.
Az egyszerű fenolsavak antioxidáns, rákmegelőző hatású vegyületek.

A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát máj- és epebetegségek kezelésére ajánlják.
Az indiai természetgyógyászat szerint a zöldség idült asztmában és hörghurutban is jó hatású lehet.

A padlizsán felhasználása

A padlizsán zsiradékban történő sütésekor sok zsírt szív magába:
egy ausztráliai kutatás szerint egy padlizsánszelet
több mint 80 grammnyi zsiradékot vesz fel 70 másodperc alatt,
így nagymértékben nő az energiatartalma.
Jobban emészthető, ha a tojásgyümölcsből zsiradékszegény ételeket készítünk.

A padlizsán a balkáni népek és a mediterrán étrend egyik legtöbbet használt élelmiszere, sokszor eszik hús helyett.

Nyersen nem fogyasztható.

A balkáni országokban jellemző fűszerei a bazsalikom, a borsikafű (csombor), a bors,
az oregánó, a vöröshagyma, a fokhagyma és a zöldpetrezselyem.
Sokszor adnak hozzá paradicsomot is.
Készítenek belőle olajos salátát, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ételeket is.

A padlizsán héját sütés, főzés előtt nem mindig kell eltávolítani (ez az étel jellegétől függ),
a kocsonyáját egyujjnyi gyümölccsel együtt kell levágni.
Készíthető belőle saláta, előétel és rakott étel, népszerű rántva is.
Felhasználható levesekbe, főzelékekbe, párolva, mártásként, köretnek.
Legelterjedtebb elkészítési módja a padlizsánkrém.
A görög muszaka és a francia, provanszi ratatouille egyaránt padlizsános egytálételek.
A katalán escalivada grillezett zöldség,
a vinete saláta pedig román és erdélyi magyar zöldségkrém.

Rövid receptek padlizsánnal

Padlizsánkrém

Két darab meghámozott, kockára vágott padlizsánt egy fej lereszelt vöröshagymával kevés olívaolajon (margarin, vagy más olaj is lehet), megpárolunk.
Amikor puha, hozzáadunk két darab kockára vágott paradicsomot, négy gerezd összezúzott fokhagymát, kevés sót és oregánót, végül egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet,
jól összekeverjük, majd pépesre turmixoljuk.
Pirítósra kenve díszíthetjük paradicsom karikákkal vagy reszelt sajttal.

Vinetta erdélyi zöldségkrém

Egy kiló padlizsánt sütőben megsütünk, majd meghámozzuk és leszűrjük a levet róla.
A meghámozott, összetört padlizsánhoz hozzáreszelünk egy nagyobb fej vöröshagymát,
ízlés szerint sót és egy deciliter olajjal, vagy majonézzel jól kikeverjük.
Kenhetjük pirított vagy barna kenyérre.

Forrás: www.egeszseg.origo.hu

Én készítek vele rántottát - teszek a lecsóba - és főzelékbe,fasírtba...
Sőt a kolbászos tojásba is. Meg sokféle ételbe még.
Nagyon kellemes ízt add. Talán a gombáéhoz hasonlítanám egy kicsit az ízét.
Tehát amibe gombát tehetsz oda padlizsánt is.






A padlizsán nyersen nem ehető, ezért meg kell főzni vagy sütni.
Sokféleképpen elkészíthetjük. Jó sütve, rántva, rakottan, pástétomnak stb.

Ha szeletelve készítjük, ne hámozzuk meg.
Lehetőleg fa és műanyag vagy rozsdamentes pengéjű késsel szeleteljük,
mert ha fémmel érintkezik, megbarnul.
Szeleteléskor a fehér, puha magvakat ne távolítsuk el!

A szeleteket mindig minden oldalról sózzuk be, és legalább fél órát hagyjuk állni,
hogy a só kiszívja belőle a fanyar, kesernyés ízű folyadékot.
A keletkező nedvességet főzés, sütés előtt papírtörlővel szárítsuk le.
Hogy a felszeletelt padlizsán ne barnuljon meg, csepegtessünk rá citromot.

 
 
0 komment , kategória:  Magazin- Gyógynövények  
Tégy meg mindent hogy sokáig fiatal maradj.
  2013-04-26 15:14:55, péntek
 
  Én tovább is adom,mert én is szeretném ha mások is fiatalosabbak maradnának.
Én sok mindent megteszek ebből kivéve a 8-as pont.
De azt is csak azért nem,mert az anyagi nem engedélyezi :)
DE !!! Jó idő van már,nincs kifogás- sétálás,biciklizés... ahhoz nem kell pénz !! Igaz ?!

1. Dobd ki a haszontalan számokat. Úgymint kor, súly, vérnyomás stb...
Hadd aggódjanak a doktorok ezek miatt. Emiatt fizeted ,,őket".

2. Csak vidám barátokat tarts! A rosszkedvűek lehúznak. (Így van !!!)

3. Tanulj folyamatosan.Tanulj többet a számítógépről, autókról,kertészkedésről, és mindenről...
Soha ne hagyd az agyadat pihenni.
"A pihenő agy az ördög műhelye". Az ördög neve "Alzheimer".

4. Élvezd az egyszerű dolgokat.

5. Nevess gyakran, hangosan és hosszan. Nevess, amíg ki nem fulladsz.

6 Néhány könny esik néha. Tűrj, gyászolj, és menj tovább.
Az egyetlen személy, aki egész életünkben velünk van az magunk.
.........ÉLJ, amíg élsz.

7. Vedd magad körül olyan dolgokkal, amiket szeretsz.
Legyen az család, háziállat, emléktárgy, zene, növények, hobbi, akármi.
A te otthonod a te menedéked.

8. Ne tégy kirándulásokat.

Menj sétálni az utcára, vagy a szomszéd megyébe, vagy idegen országba.

9. Mondd az embereknek minden lehetőséget kihasználva, hogy szereted őket.

10. ÉS MINDIG EMLÉKEZZ !

Az életet nem a lélegzetvételek számával mérjük, hanem azokkal a
pillanatokkal, amikor elakad a lélegzeted.

És, ha ezt nem küldöd tovább, ki törődik vele? Nem baj :)
De azért oszd meg valakivel... hogy ő is tudja :)

Forrás : Lovász Lászlóné Marika - http://blog.xfree.hu




 
 
0 komment , kategória:  Csak úgy  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 214 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 2152
  • e Hónap: 7487
  • e Év: 256181
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.