Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Fáj a szívem, mert búcsúzni kell.
  2013-05-30 10:46:40, csütörtök
 
  Tegnap kaptam a hírt, hogy kedves festőtársam a "Színtér" tagja örökre elköszönt e fenti világtól.

Kreatív, sokrétű, jókedvű, mindenkihez kedves volt. Imádta a családját! Néhány éve meghalt a férje, akit igazán soha egyetlen percre sem felejtett el. Egyedül maradt, három félig felnőtt gyermekével. Iker unokáival. Zsuzsának a legfontosabb az volt, hogy diplomát a lányok a kezükbe foghassák. Tanultak, Zsuzsa dolgozott. Erőn felül vállalta a család összetartását. Még a rokonokkal is folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Idős Édesanyjának gyakran főzött, vitte neki az ebédet, látogatta nővérével felváltva.

Az ősszel vettem észre, hogy Zsuzsa változott, csökkentek a jó hangulatú beszélgetések, a "Színtér" csoportba is egyre ritkábban látogatott fel. A Karácsonyi kiállításunkon ott volt, még a tavaszi kiállításomon március 8-án, kétfajta nagyon finom süteménnyel kedveskedett az én vendégeimnek. Több fotó is készült, ahol Zsuzsa is jelen volt. Akkor már nem volt jól, a kiállításomon rosszul lett, majd elvitte a mentő.
Kivizsgálások sora következett, az idő ment. Sajnos minden össze esküdött, vagy a sors irányította az útját. Nem találták meg az igazi bajt, az okot. A szövettan nem ért vissza, Zsuzsa feladta, nem tudott tovább küzdeni. Orvosi hiba? Az is volt, mert ismerem az utat amit megtett a gyógyulásáért, ha másért nem, hát Andrea diploma átvételénél még ott szeretett volna lenni.

Az erőnk véges, neki is elfogyott. 2013. május 29-én a reggeli órákban örökre megpihent.

Nyugodj meg végre hát!
Az erő elfogyott, elég volt
kiállt a sorból
nem küzdött tovább!

Pihenni tért, a kedves,
a legjobb férj oldalán
remélte,
hogy örökre foghatják
egymás kezét.
...... ........... ........... .............
Drága Zsuzsa sohasem felejtelek el! Szerettél virágokat festeni: "már minden virág a tied ott fenn és lenn a sírodon"

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eldurvult világ.....
  2013-05-28 14:53:27, kedd
 
  Ezen a tavaszon már írtam, hogy a "GYESEV" vonatok vonalán lakom. Írtam, irgalmatlan nagy a gaz, bokrok, cserjék, vadszeder- indák magasan elérik a kerítés magasságát.

Fogadtam egy embert és a saját pénzemen, rendbe rakattam a 25x 3 méteres részt, ami a kerítésem mentén fekszik. Szépen rendebe is rakta, 3-4 vadringló cserjét meghagytunk, ami sem engem, sem a síneket, vasúti szerelvényeket nem zavarhatta, mert úgy középvonalban helyezkedtek el a kicsi fák. Arra jók voltak, hogy a zajt felfogják némileg.

Azóta eltelt majd két hónap, a gaz, a növényzet ismét elhatalmasodott a területen. Írtam erről itt és még néhány oldalon, hát-ha eljut az illetékesekhez. Ma délelőtt iszonyú zajra lettünk figyelmesek, a kertvégében több elektromos bozótvágót indítottak be egyszerre. Végig tarolták a vasút oldalát egészen a kerítésünk tövéig, úgy 40-50 cm-es csonkokat hagyva maguk után. Az általunk meghagyott szépen megformált kis fákat is derékba vágták. A saját drótkerítésembe az évek alatt beletekeredett, benőtt bodzafákat viszont elvágták,ahol csak hozzáfértek. Borzalmas rendetlenséget, összedőlt fákat, hatalmas halmokat hagyva maguk után eltávoztak, a BOZÓTVÁGÓ "GYESEV" a ( vasút felügyelet emberei.)

Egyetlen hozzáértő, felügyeletet ellátó ember, akinek még lelke is lehetett volna nem volt köztük.

Óvjuk a természetet, vigyázzunk az élő fákra! Ugyan! Kit érdekel ez ma, ebben az eldurvult világban???

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétvégi tűnődések.
  2013-05-26 22:37:00, vasárnap
 
  Kérésre kezdtem olvasni egy most készülő könyvet. Nem volt könnyű a dolgom mert ékezethiányos gépen írták, azután valamikori Magyarország, Tiszamenti falujából jött a kérés, ahol tájszólással beszélnek, meg kicsit" tört Magyarsággal" az értelmezést így többször is át kell fordítanom az én nyelvezetemre.
Mégis nagy öröm volt a könyv nekem, emlékeztetett a Nagyanyáméknál töltött régi szép nyarakra, szokásokra, a termőföld becsületére. Így azután egész délutánomat erre szántam.

A kérés úgy szólt, hogy vegyek részt a szerkesztésbe, segítsem javítani amit kell, amit észlelek hibát, elírást és írjak a végére az olvasóknak könyvajánlót. Lassan a végére járok, holnap befejezem, átküldöm az írónak ha ezzel segítem a könyvét.

Holnap az unokám kedvére főzök, valami finom diétás ételt. Le adta még pénteken az egész heti kívánságát. Így én is diétázom, hasznomra is válhat.

Én bemelegítettem a lakást a maradék tűzifával, meg égethető félrerakott dobozokkal, viszont olyan meleg lett, hogy valószínű ablakot kell nyitni a hálószobámban. Nem tudom holnaptól milyen idő lesz? Minden kitelepített szobanövényem "fázik" a kertben. Kellene egy kis langyos eső, száraz a fű, a kert szomjazik. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Angyalokkal élhet tovább, meg az emlékezetekben.
  2013-05-25 21:27:46, szombat
 
  Az élet és a halál gondolata felváltva viaskodik bennem. Amikor egy ismerős, vagy egy szeretett ember megy el tőlünk, akkor gondolok arra, hogy az élet egyetlen igazsága lehet a halál. Senki sem szereti e gondolatot, a jó az, amikor nem kell gondolni rá. Amikor közel jön, betoppan a szívedbe, fizikálisan is érzed a jelenlétét, akkor a magad életét is igyekszel átgondolni.

Egy nagyon kedves jó Barát nagyszülője ment el, örökre ahonnan nincsen visszaút. Nem régen beszélgettünk, hogy gyengélkedik, betegeskedik. Ma kaptam a hírt, hogy "Örökre megpihent".
Áldás, Békesség hamvaira! Mert szeretem a családot ezért emlékezem.

Könnyeink

lépkedünk,
sírunk,
könnyeink
folynak.

szét nyílnak
a felhők,
angyalok ölelik
a temetőt.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Majd szeptemberbe....
  2013-05-23 23:42:38, csütörtök
 
  Irgalmatlanul megviselnek a frontok, ma kettős fronthatással kellett megküzdenem, de másoknak is?! Nehéz a 29 fokról le esni 15-re. Szó szerint kiestem a született "szerepkörömből". Kimentem a kertbe, sövényt kezdtem nyírni. Ez jó ötlet volt tőlem, mert egyre jobban lettem.

Az eredeti tervem, hogy a saját meghívómat legalább gondolataimba rendezzem. Nem rendeztem!
Holnap majd a tett színhelyén menni fog, némi segítséggel. Azután több levelet is megírtam gondolatban, ezekkel tartozom. Rossz a lelkiismeretem, de nem tudok akkor írni amikor itt az ideje, majd amikor megérik bennem a gondolat, mindennel így vagyok. Öntörvényű, meg valami más. Vannak mániáim, mint pl: mindent szeretek azonnal a helyére rakni, vissza a helyére. Ha nem, akkor sohasem találom meg, vagy rá megy egy napom a keresésre. Most már tudom, hogy "rend a lelke mindennek."
De ennyire azért nem vagyok rendmániás, vannak dolgaim amiket halomba gyűjtök "majd holnap, meg úgyis tudom, hogy ide tettem" ugyan, dehogyis tudom. Annyit tudok az egészről, hogy a "halomba" kell keresni. Jó lenne tudni mások hogyan csinálják? Egyetlen cetlimhez sem nyúlhatnak a családtagok, megtanulták.
Ma, egy fészen talált sajtospogácsát sütöttem meg, jó a recept! Csodálatos lett, csak elment egy csomó időm, ami éppen másra volt betervezve, mint fenn említettem. Nemes tetteim közé sorolom mégis ezt a pogácsás programot. 16-embernek osztottam szét, hogy megkóstolják. Mindenki örült a gesztusomnak. Én szeretek adni, sokkal jobban mint kapni. Egy mosolyt azt igen, azt nagyon szeretem.
Késő van, én nem vagyok álmos, meg feladatom van, hogy írjak ide néhány valós cselekedetemet. A legfontosabb feladataim közé tartozik, hogy megetessem a házi állataimat, a kutyusomat, meg a cicát, ami nem is az enyém, csak itt maradt. Eleinte nagyon rosszul jöttek ki a kutyával, de cica állta a támadásokat, én meg etettem. A másik értékelhető tulajdonságom, hogy nagyon őszinte vagyok. Erre születik az ember, vagy sohasem lesz őszinte. Hasonlít az intelligenciára, mert arra megint születni kell, meglehet tanulni úgy ahogy, de az nem ugyanaz.
Minden nap olvasok valamennyit, de nem merülök bele egy regénybe, beosztom! Régebben (30-40-évvel ezelőtt) végig olvastam egy szuszra egy könyvet, nem bántam, hogy reggel lett. Már nem tehetem, mert a szemem nem bírja, talán a monitor sem tesz jót, mert fényérzékeny a szemem.
Írni meg minden nap kell, ha mást nem akkor jönnek a cetlik, a világ legfontosabb dolgai kerülnek ezekre a sárga, kék, zöld lapocskákra, azt gondolom. Nem mindig van így, előfordul, hogy évek múlva kerül ismét a kezembe. Akkor nő az értéke.

Reggel egy kéményseprő ember ébresztett, bizony nehezemre esett a kérdéseire válaszolni. Pl: Mennyire van a fa a kazántól? Elzárom e ajtóval a kazánt és a fát egymástól? Ablak, rés vagy ilyesmi esetleg ami lakásba vezet? Mondtam, hogy minden tökéletesen le is van falazva. Elhitte pedig nem is látta, azt ígérte, hogy majd szeptemberben megnézi, akkor több ideje lesz rá. Mivel tüzelek? Ezt is megkérdezte, mondtam, hogy fával, ha van. Az jó! Felelte majd bekasszálta az 1025.- Ft-ot a félévi adót. Azt is mondta, hogy 100.-Ft-al most kevesebbet kell fizetnem, mert 1125.-Ft lenne igazából, de ez a kedvezmény, amit biztosan én is hallottam a TV-ben. Komolyan azt gondoltam, hogy a Fábry műsorba vagyok, de én ráfogtam a kora reggeli ébresztésre, meg a kávé hiányára, amit még nem ihattam meg.
Új kéményseprőnk van! Jóképű! De egyébként ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik mint az előző. Ő is mindig azt ígérte, hogy "majd szeptemberbe".........
Ez volt a mai napom röviden.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zalán Lajos festménykiállítása Jánossomorján...
  2013-05-22 23:09:00, szerda
 
  Zalán Lajos rajztanár kiállítása volt ma Jánossomorján. Sokan jöttek el a helyi érdeklődők. Kellemes beszélgetések alakultak, jó ismerősökkel találkozni egy kis gondolatcserére.

Lajosra úgy emlékszem, hogy mindig tájképeket festett, talán 10-évvel ezelőtt még csendéleteivel is találkozhattunk, akkor volt az első Önálló kiállítása, mondta a tárlatot bevezető Lőrincz György alpolgármester, a Művelődési Ház igazgatója.

Kovács István fafaragónak adta át a stafétabotot Zalán Lajos kiállító, a hagyományt tovább adva, a (Társaskör indította szokást) a helyi alkotónak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerettem volna látni, amikor a harmatban piroslik a pipacs
  2013-05-21 22:46:55, kedd
 
  Jött egy ember füvet nyírni! Két kérésem volt hozzá: 1./ nevelek egy szál napraforgót, olyan tíz cm-es lehetett, 2./ van hátul a kertben a kicsi tuják mellett egy gyönyörű pipacs bokor. Azt kértem, hogy ezekre nagyon vigyázzon, a közelükbe ne menjen a fűnyíróval, majd én kigyomlálom, ha szükséges lesz.
Amikor elmenőben volt kifizettem a munkáját. Délután mint minden nap körbesétáltam a kertben. A napraforgó ki volt dőlve és egy fél lábnyom rajta. Ezután félve mentem a pipacs bokor felé, tövig lenyírva egy csonk jelezte, hogy ott volt. Szomorúan visszamentem a házba, sokáig gondolkodtam, ilyenkor mivel vigasztalódjon az ember? Nem tudtam semmilyen vigaszt kitalálni magamnak.
Fájt ez a nemtörődömség, a figyelmetlenség, a lelketlenség.

A tíz kis tuját azért ültettem, hogy a vasút zaját felfogják majd ha felnőnek. Onnan már kitiltottam a fűnyíró embert, mert minden alkalommal nekitolta a fűnyírót valamelyik, vagy több kicsi fának. Féltettem őket, én magam kapálgattam körbe, ha kellett gyomláltam kézzel a füvet, csak ne sérüljenek a gyenge fák. Szerettem volna ezt a szép pipacsbokrot megfesteni, amikor egy reggel azt látom, hogy piroslanak a virágok a harmatban. A napraforgóval is ez volt a tervem, vágyam.

Akár szép napom is lehetett volna!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Hiszek az üzenetében, mert emlékeztetett!
  2013-05-20 22:59:03, hétfő
 
  Ma emlékezni szeretnék egy jó Barátomra, aki festőművész volt. Ma lenne 69-éves. De már 1999-ben elment örökre Kurucz Béla László. Tőle kaptam azt a vörös, lombhullató fenyőfát, ami a Facebook - idővonalam (saját oldal) borítóképén látható. Azóta megnőtt a fa, hiszen nagyon régen kaptam, picike cserépben úgy 10 cm-es lehetett. Most az égig ér! Mutatja nekem az idő múlását.
Energiát ad a mindennapokhoz, érzem, ezért átölelem a fát, amikor a kertnek azon a részén járok ahol a fa áll! Kimagaslik mint Béla a festészetével, és kedves barátságos modorával tette.

Gyakran feljártam műtermébe, sokat beszélgettünk az élet miértjéről is többek között. Mindenki addig él amíg beszélnek róla. Bélát nem lehet elfelejteni, itt őrizzük Jánossomorján a Kozma galéria dísztermében az Árpád- Házi Királyok képeit. Aki erre jár tekintse meg, nagyon szép munkát hagyott örökségül a festőművész nekünk, mindenkinek.
Ma lenne 69-éves!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sarródon a Kócsag várban, Dr. Nagy Miklós kiállításán...
  2013-05-18 22:41:51, szombat
 
  Sarródon voltunk, Dr. Nagy Miklós kiállításának megnyitóján. A Kócsag vár földszintjén gyűltek a tárlat látogatók, a kiállítás képei már fenn voltak. Sokan jöttek el a környékről. Két versemet mondtam el felkérésre a megnyitón. "Ima az Emberekért és az "Állj meg Istenem" című verseim.
Nagyon szép kedves megnyitóbeszédet mondott Rujavecné Ferenczi Katica, aki engem is meghívott
július 29-re. "Költői esti rendezvényének leszek meghívott vendége"

Simon Zsuzsa a Mosonmagyaróvári Városi Kollégium igazgatója elkísért, a fotókat Ő készítette.
Az "infó móvár" honlapján hamarosan megtekinthetők. Sok kedves ismerőssel, baráttal találkoztunk, Szalay Balázs a Rábaközi Helytörténeti Társaság vezetője, Szalayné Galambos Tímea a Csornai Múzeum igazgatója, Acsalagi polgármester asszony, a férje Szilágyi András. Sokan fotózták a megnyitót, ahol egy jó kis zenekar játszott néhány számot, színesítve a hangulatot. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lélek ápoló, galériás-műtermessé vált este...
  2013-05-17 06:26:26, péntek
 
  Tegnap olyan lélekemelő, lelkeket ápoló galériás napunk volt! Elkezdtük a munkát, de mindenki csak mímelte. Én megrajzoltam egy portrét, amit majd a hosszú hétvégén be is fejezek. Azután csak kuporogtunk, zenét hallgattunk. Két csoportra oszlottunk, a műterem és a galéria volt a lehetőség.
Spontán jöttünk össze. Nagyon jó beszélgetések, önvallomások alakultak, váltottuk egymást, és töltekeztünk közben. Norbi videókat cserélt, keresett közben kinyitott egy- egy finom Gere Attila borát. Észre sem vettük már kilenc óra lett! Általában két órát szoktunk maradni, de a tegnap este megint rendkívülivé változott.
Kellenek ezek a nagy beszélgetések, amikor a művészlelkek találkoznak.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 265 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 322
  • e Hónap: 1402
  • e Év: 1402
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.