Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Földön és azon túl...
  2013-08-29 06:58:30, csütörtök
 
  Rövidke pár napra elköszönök! Vasárnap délután visszaérek Dunaújvárosról.
Ma még vendégem is érkezik, aki nálam megpihen, hogy tovább utazzon Ő is a kongresszusra. Nyolcvan évesen eljön a MOKK találkozóra, a barátság annak szeretete, ami kitart a társaság felé!

Neki ez az út 750 km, nekem 200 km. Bizony mindenkiben a találkozás, a viszontlátás öröme az, ami még elviszi erre hosszú útra.

Vagy mindenki benne van, benne szeretne lenni abban a nagy mindenségben, aminek a neve: "Összetartozás" a nagy "Mindenségbe" való beletartozás vágya?Földön és azon túl

Benne vagyok a titokban!
A halmazokban
és legekben.
Talányokban,
minden fa lombjában,
tengerek habjában,
elvadult hullámban,
a felborult égben
és minden fordulásban.
Nemzetek sikolyában!
Földön és azon túl,
a mindenség porában!
Elégett hamuban,
pislogó parázsban.
Szelek forgatta
légben,
minden esőzésben.
A hegyek visszhangjában.
Zúgásban, zengésben,
minden zizzenésben,
araszoló létben.
Tavak mélységében:
villámban, dörgésben,
nagy felfordulásokban.
Az összerakott játék
hatalmas halomban.
Vajúdó álmokban,
benne vagyok minden
kis titokban.
Benne a magban
a húsban és
vérben.
Lüktető agyvelő,
tekervény, útvesztő
világít utamon...
Minden a
Teremtőben
van
benn,
a titokban.

L. Burda Zsuzsanna

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meggyógyultam: Köszönöm!
  2013-08-27 17:40:43, kedd
 
  Hát persze, hogy segítettetek!

Igaz korán ébredtem, de fájdalom nélkül. Ködben mentem a 86-os úton, mintha késő őszi reggel lenne. Szitált valami esőféle. Úgy éreztem most senkinek sem sürgős annyira, mert nem előztek a kocsik a kamionok. Nyugodt voltam és ráérősen hajtottam a célom felé.

Kellemes zöld területre értem, a fák között haladva még sűrűbbnek éreztem a levegőt, a köd fátyolossá tette a teret. 9,16 -kor néztem először az órámra. Volt időm, nem kellett a helyszínre érnem, csak amikor eljön az ideje. Felröppent egy csoport seregély előttem, fel a magasba. Mit keresnek itt ahol csak fenyők és másféle dísznövények vannak, egyetlen gyümölcsfát sem láttam a környéken.

Egy vadnyúl szaladt át előttem az úton behúzott fülekkel, talán fázott, vagy megzavarta az autóm hangja. Egy résen besütött a nap ahol szétnyíltak a fák, a köd felszakadt. Éreztem, hogy nagyon jó itt a természetben, még nem zúgnak a munkagépek, de nem is látok gépeket. A távolban feltűntek a szélkerekek, azután az autóút, majd láttam elsuhanni a járműveket, mint a madarakat egymás után, majd egyre többen jöttek.

Megváltóztattam az útvonalamat, visszafordultam a fákkal övezett területre, hátat fordítottam a délelőttnek. Nem akartam kiérni a forgalomba, ma lehet, ma még van időm erre. Akácos soron haladtam tovább, eszembe jutott a gyermekkorom, egy ilyen utcasoron laktunk. Két oldalról összeborultak a fák, bal oldalon egy régi kastélyfélét láttam magas kovácsoltvas kerítéssel. Lassítottam, tudom jártam itt valamikor nagyon régen, azután elmosta az idő az emlékezést. A sors úgy hozta, hogy még egyszer visszajöttem, de az is nagyon régen volt.

Tizenöt év telt azóta, hogy itt öleltem utoljára anyámat magamhoz. Itt simogattam vékonyka jéghideg kis kezét, itt súgtam a fülébe, hogy "most már elengedem" azután csend ölelte az időt.

Megállítottam az autómat, letekertem az ablakot, valahonnan távoli zenét véltem hallani, messziről jövő zenét. Fényesen, ragyogva sütött be a nap, szikrázva hirdette az életet, az autóüvegét átmelegítve, meg az én lelkemet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Én készülök!
  2013-08-25 20:57:12, vasárnap
 
  Van egy olyan alkalom, hogy a Magyar Orvos Írók és Képzőművészek találkozzanak minden ősszel, úgy szeptember elején. Most egy kicsit előbbre hozták a találkozó dátumát: 2013. augusztus 30 - szeptember 1-közötti 3 napon.

Én készülök, mint mindig. A derékfájásom folyamatosan jelen van, attól tarok a mostani esős napok nem használnak nekem, mint sok más sorstársamnak sem.
Valóban készülök, hiszen az itthon pihenő festményeimből is válogattam néhányat, hogy magammal vigyem a közös kiállításunkra.
"Szerelmeim a szavak!" Címet adtam szereplésemhez, verseimmel lépek a kedves Társaság elé.

Hogyan is lehet valakinek szerelme a szó? Azok összetartozó szép verssorokká formálódásának lehetőségét fogalmazom így. Nagyszerű érzés, amikor ezek a szavak összecsengenek minden fizikális szerelmi esemény nélkül is. Ekkor válnak az én szerelmeimmé.

Ezek a gyönyörűséges szavak olyanok mint a tiszavirág, ha nem vigyázunk rá a születésük pillanatában halálra ítéltetnek. Így jártam már több ízben én, jöttek a gondolatok, a szépséges szavak én meg legyökereztem, nem mozdultam ceruzáért, papírért. Nagy hiba volt, mert ahogyan megjelentek a fejemben éppolyan gyorsan elillantak onnan. Hát bizony jó, ha készenlétben van nálunk az íróeszköz.

Már csak az IMA segíthet rajtam, mert az injekció hosszútávra volt érvényes, de akkora rumlit okozott, zavart a rendszerembe, hogy egyenlőre semmi mást nem kaphatok. Pihenek, alszom, olvasok és mindezt előröl kezdem, és újra imával folytatom, mert fogynak a napok.

Segítsetek nekem kedves Barátaim, Ismerőseim! Küldjetek holnap este pontosan tíz órakor egy közös erőt, energiát egy imában! Az én hitem meggyógyít engem! Tudom és hiszem, hogy sikerülni fog és ott lehetek, hiszen egész évben erre készültem, erre a találkozóra.

Köszönöm!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az egész életünk nagyszerűségét foglalta össze: egyszerűen.
  2013-08-24 22:10:25, szombat
 
  Charlie Chaplin írta a 70.-ik születésnapjára:

"Amikor elkezdtem szeretni önmagam, észrevettem, hogy a kínok, a szenvedések és érzelmi fájdalmak csak figyelmeztető jelei annak, hogy a saját igazságom ellenében élem az életem.
Ma már tudom, hogy ez: HITELESSÉG.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, megértettem, hogy mennyire tud bántani valakit az, ha rá akarom erőltetni a vágyaimat, miközben az idő még nem jött el erre, illetve az adott személy még nem állt készen rá, még akkor is, ha ez a személy én magam voltam.
Ma ezt úgy hívom: TISZTELET.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal, hogy másfajta élet után vágyakozzak és láttam, hogy minden, ami körülvesz, az valójában egy lehetőség arra, hogy fejlődjek.
Ma ezt úgy hívom: ÉRETTSÉG.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, megértettem, hogy minden körülmények között a megfelelő helyen és időben vagyok és minden a megfelelő pillanatban történik. Így nyugodt lehetek.
Ma ezt úgy hívom: ÖNBIZALOM.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal, hogy raboljam a saját időmet és abbahagytam a jövőre vonatkozó nagy tervek gyártását.
Ma csak olyan dolgokat cselekszem, amik örömet okoznak nekem és boldoggá tesznek. Olyan dolgokat, amik felvidítják a szívemet. Mindezt a magam módján csinálom, a saját ritmusomban.
Ma ezAmikor elkezdtem szeretni önmagam, felszabadítottam magam azok alól a dolgok alól, amik nem tettek jót az egészségemnek - ételek, emberek, dolgok, helyzetek és minden, ami elvitt önmagamtól. Először ezt a hozzáállást egészséges egoizmusnak tartottam.
Ma már tudom, hogy ez: ÖNMAGAM SZERETETE.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal a próbálkozással, hogy mindig igazam legyen, és azóta sokkal kevesebb alkalommal tévedtem.
Ma ezt úgy hívom: SZERÉNYSÉG.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, elutasítottam, hogy a múltban éljek és a jövő miatt aggódjak. Most, csak a pillanatnak élek, ahol MINDEN történik.
Ma napról napra élem az életem és úgy hívom: BETELJESEDÉS.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, észrevettem, hogy az elmém képes arra, hogy zavarjon és beteggé tegyen. De ahogy összekapcsoltam a szívemmel, az elmém nagyon hasznos szövetségessé vált.
Ma ezt úgy hívom: A SZÍV BÖLCSESSÉGE.
Nem kell, hogy féljünk a vitáktól, összekülönbözésektől vagy bármilyen problémától önmagunkkal vagy másokkal.
Még a csillagok is összeütköznek néha, és a találkozásukból új világok születnek.
Ma már tudom. Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felszabadítottam magam azok alól a dolgok alól, amik nem tettek jót az egészségemnek - ételek, emberek, dolgok, helyzetek és minden, ami elvitt önmagamtól. Először ezt a hozzáállást egészséges egoizmusnak tartottam.
Ma már tudom, hogy ez: ÖNMAGAM SZERETETE.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal a próbálkozással, hogy mindig igazam legyen, és azóta sokkal kevesebb alkalommal tévedtem.
Ma ezt úgy hívom: SZERÉNYSÉG.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, elutasítottam, hogy a múltban éljek és a jövő miatt aggódjak. Most, csak a pillanatnak élek, ahol MINDEN történik.
Ma napról napra élem az életem és úgy hívom: BETELJESEDÉS.
Amikor elkezdtem szeretni önmagam, észrevettem, hogy az elmém képes arra, hogy zavarjon és beteggé tegyen. De ahogy összekapcsoltam a szívemmel, az elmém nagyon hasznos szövetségessé vált.
Ma ezt úgy hívom: A SZÍV BÖLCSESSÉGE.
Nem kell, hogy féljünk a vitáktól, összekülönbözésektől vagy bármilyen problémától önmagunkkal vagy másokkal.
Még a csillagok is összeütköznek néha, és a találkozásukból új világok születnek.
Ma már tudom, hogy EZ AZ ÉLET." úgy hívom: EGSZERŰSÉG.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Több szálon is megtalált a vigasz.
  2013-08-22 21:09:38, csütörtök
 
  Kaptam egy óriáslevelet, gyönyörű kézzel írt gyöngybetűkkel, benne a "MŰVÉSZET ÉS MEDICINA" 2013/2 Orvos művészek egymás között címmel, a közelgő találkozónk a téma, az összetartozás hatalmáról is szól a folyóiratból kivágott két oldala. MOKK találkozó:2013 augusztus 30- szeptember 1-között.
Mindjárt az első oldalon magammal találkoztam Ikonfestményeimmel:L. Burda Zsuzsanna gyógytornász, Jánossomorja. Azután Dr. Zsiga Erzsébet fogorvos, Zalaegerszeg. Itt a képtáramban a MOKK albumokban megtalálható rólunk egy közös fotó.

Dr. Fodor Etelka, üzemfőorvos az elnökünk, aki tiszta szívvel viszi a Magyar Orvos Írók és Képzőművészek Körét. A találkozót mindig nagy bevetéssel szervezi. jelenleg közel 100 taggal rendelkezünk írja Etelka. A találkozón mindig többen, mert jönnek kísérő családtagok is.

Kertai Daisy Sonja a Magyar Orvos muzsikusok Közhasznú Egyesületének elnöke, aki jelenleg a művészeti társulás szerteágazó feladatainak ellátását végzi. A fia énekes, a megnyitón fellép egy- egy - egy dallal, hogy szórakoztassa a társaságot.
Minden találkozónkról megjelenik egy Antológia, az ott elhangzott irodalmi munkáinkról és a képzőművészek képeiről.
A helyszín Kertely Antal Kollégiumban, ami "Hotel Kerpely" néven is ismert, Dunaújváros Dózsa György út 33. ban, kényelmes szobák, konferencia terem, kisterem áll rendelkezésünkre, teljes ellátással. A belső zárt udvarban parkoló az autóval érkezők részére.
A csoportot az alkotás, az írás és a szeretet tartja össze, a szervezők áldozatos munkájával tetézve.
Fiatalítani szeretnénk a Kört, mert nagyrészt nyugdíjasokból tevődik össze, ezért az egészségügyből várunk további Orvosokat, Egészségügyben dolgozó alkotókat szeretettel.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ízületi gyulladás? Vagy csak a lélek beteg.
  2013-08-21 19:15:07, szerda
 
  Talán az, vagy valami más, ami rám rosszul hat. Itt volt a háziorvosom, megkaptam a injekciót, ami ugyancsak megvisel. Remélem holnapig hatni fog, mert nehezen viselem a semmittevést.

Ülni nehezebb mint járkálni. Feküdni meg nem lehet mert úgy marad az ember. "Akasztják a hóhért" effektus. Kellene egy jó gyógymasszőr! Itt vagyok én! De hogyan a saját derekam?

Olvasom Márai füves könyvét, nagy igazságokat találok magamnak.
...... ........... ........... ........... ........... ..............
Csend a nyárban

Úgy vágyom az
igazi természet régi
nagy nyarát!
Barackvirágos tavaszról
álmodom,
illatát a
kertek alján várom:
látom a dinnyeföldeket,
Apám nyarát:
dinnye ízű kacagást!
Gyermek lettem:
a lepkeszárnyú nyárban,
búzatáblák aranyában.
Délibábos országúton
szaladok Anyám elé:
virágruhában!
Talpam a púder finom
porban.
Delelő gulya az itatónál.
Csend van: Jaj!
Mekkora csend.

Burda Zsuzsanna

Ilyenkor előjönnek az emlékek, amikor érzékenyebbé válik az ember.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Szent István ünnepe!
  2013-08-20 23:25:16, kedd
 
  Szomorúan kellett megélnem Szent István ünnepet! Készültem rá, vártam a Jánossomorjai szoboravatást, készültem a Miklósa Erika estre, azután sehova sem jutottam el. A hidegfront, meg talán egyéb dolgok is hozzájárultak, hogy a derekam nagyon fáj. Reggel orvos kell, nem várhatok vele. Ide sem jöttem fel pár napja írni, mert ülni a legnehezebb.
Sajnálom azokat akik hiába fáradoztak a sokféle eseménnyel, alig valósulhatott meg belőle.
Azokat, akik messzire utaztak az élmény kedvéért, az itt-ott elmaradt. Az időjárás hatalmas úr, erővel bír felettünk.

Már csak azért esedezem, hogy meggyógyuljak a jövőhét végéig, utaznom kellene a MOKK kongresszusra, Dunaújvárosra.

Mindenkinek kellemesre forduló időjárást, jó egészséget kívánok! Ne jöjjön még az ősz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Te csak írj hallod!"
  2013-08-18 04:34:20, vasárnap
 
  De te csak írjál, két kézzel, pazarolva. Ne hallgass reájuk, ízlésükre, tanácsaikra, divatjaikra, parancsszavaikra. Bízd reájuk, hogy vitatkozzanak, meghatározzanak - te csak írjál két kézzel, s adj oda mindent, ne törődj semmi mással. Ne sajnáld a mondattól azt a fél órát, vagy fél napot, ami kell hozzá, hogy egész, igaz, helyénvaló, gazdag s ugyanakkor könyörtelen, mértéktartó és valóságos legyen. Ne sajnáld könyvedtől azt a tíz, vagy húsz évet, ami kell hozzá, hogy az inkubációs idő leteljen, s egy napon, csakugyan írjad, mert nem tudsz többé kitérni előle.

Ne sajnáld életed - mit ér, ha nem az írásnak adsz oda mindent, egészséget és boldogságot, mit ér egy vagy száz év múlva, hogy boldog, vagy beteg voltál, ha nem végezted el dolgodat, nem teljesítetted kötelességedet?

Mindent adj oda, hallod! - s két kézzel adjad, pazarolva, fenntartás nélkül. Mi lesz akkor, ha mindent odaadtál? Semmi. Csak így lesz jó, mert ez volt a dolgod.

Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lett szegényebb a látvány!
  2013-08-16 23:40:38, péntek
 
  Szomorú voltam reggel amikor megérkezett az az ember, akinek az volt a hivatása, hogy kivágjon két "bukszusomat" = 30 éves örökzöldet. Sajnos mindkettő hőgutát kaphatott a kánikulában, száradtak, hiába locsoltam, meghaltak!
Szépen kerültek kivételre, gyökerestül. A szobor, ami köztük volt most kiemelkedik és büszkén
áll egy mellé helyezett ( Völcsei fazekas munkája: óriás cserép) pálmafa közelségében. Amikor végeztünk a környezet elsimításával, gereblyézéssel, megnyugodtam. Szellősebb lett a kert a két hatalmas bokor hiányától, de nem lett szegényebb a látvány. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"az emlék mégis örökké marad"
  2013-08-16 23:27:35, péntek
 
  Észrevétlenül

A dobbanás, a ritmus egyre halkuló,
felhők fölötti, mögötti a csend.
Fészkéből kiesett madár sikoly:
Nincs más ragyogás, csak isteni mosoly.

Kicsi lángot, édes szerelmet
fellobbantja a Nap!
Még nem gondolsz az elmúlásra,
dédelgeted öledben az álmokat.

Simogatod a százszor összegyűrt levelet.
Nem is keresel hűvös menedéket,
visszaidézed a régi hangokat.
Letakarod a tükröd vasezüstjét:
az emlék mégis örökké marad.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 265 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 194
  • e Hónap: 971
  • e Év: 83225
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.