Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
Grillezzünk, de ne csak húst!
  2013-08-31 23:58:44, szombat
 
  Szép idő lesz vasárnap, javasolok egy családi kerti grillezést.

Grillezzünk, de ne csak húst!

A grillezés, szabadtéri sütögetés kötelező nyári program, mégpedig jó társaságban az igazi, sokféle pácolt finomsággal, salátákkal. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat is. A tapasztalat szerint ugyanis ezek fogynak el mindig elsőnek!
Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu-receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A húson túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból sem a húsok, sem a kolbász vagy a szalonna iránt nem mutat érdeklődést. A húsevők pedig köretként kóstolhatják a vegetáriánus grillezett fogásokat.

Grillezzünk sajtot!
A grillezett sajt mindig népszerű fogás - akár tartalmas saláta, akár paradicsomkarikák vagy friss nyers zöldségek társulnak hozzá. De mikor lesz tökéletes? Egy biztos, a trappistát, edámit és más úgynevezett félkemény, no meg gyúrt (mozzarella, scamorza) sajtokat tegyük inkább szendvicsekbe, reszeljük a salátára, de ne süssük grillen! Erre a célra kizárólag kemény, vagy a kifejezetten grillsajtként kínált fajták alkalmasak.




A halloumi egyike a legjobb grillezhető sajtoknak

Az egyik legjobb, nálunk is kapható ciprusi specialitás a halloumi sajt. Ez a rendszerint kecske- és juhtejjel is gazdagított tehéntejből készülő, erősen sós sajtféle létezik natúr vagy zöldfűszerekkel (nem ritkán kevés mentával) ízesített formában is. Nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágva, kevés olajjal megkenve mindkét oldalát (ha nem szabadban készítjük, elegendő a serpenyőbe permetezni egy kevés olajat) aranybarnára pirítva akár héjában sült krumplival, akár salátával tálalva tökéletes. Remekül illenek hozzá a majonézes, joghurtos öntettel készülő vegyes saláták, de egy kakukkfüves, majonézes krumplisalátával is bőséges és laktató fogás. Mivel a halloumi sós, enyhén fűszerezzük a garnírungot!

A tehén- és juhgomolya is remekül grillezhető, miként ezek füstölt változatai. Ha kemény kecskesajthoz jutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár serpenyőben, akár szabadban grillezve. A sajt könnyen odatapad a serpenyő aljához, nem árt olajjal vagy olajos páccal megkenni. A rácsra a sajtok sütésénél a biztonság kedvéért célszerű alufóliát vagy grilltepsit helyezni. A köret itt is lehet a jól bevált uborkasalátától a káposztasalátán át a paradicsomsalátáig szinte bármi, és egy-egy szelet ropogós héjú kenyér is jól jön mellé.

Ha nem túl kemény és kevéssé markáns grillsajtot választunk, a sütés előtti napon célszerű bepácolni - így nem csupán az ízei lesznek gazdagabbak, de külön zsiradékra sem lesz szükségünk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy nem árt egy kis zsiradék, a páclével nyugodtan kenegethetjük a grilltepsinket.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy bármekkora mennyiséget is készítünk elő, a pác mindig tökéletesen fedje, mintegy légmentes záróréteget képezve a sajtszeletek felett.




A grillezhető kemény sajtokhoz az olívabogyó, a paprika vagy a kapribogyó is nagyon jól illik
Az sem mindegy, mekkorára daraboljuk a sajtot. Ha camembert sajtot vagy lágyabb kecskesajtot tennénk a grillre, ne vágjuk fel. Enyhén olajozott alufóliába csomagoljuk be, így tegyük a rácsra. Ha a közepe megolvadt, kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

A szeletelhető típusokat pedig ne vágjuk túlságosan vékonyra, az 1-1,5 cm-es vastagság ideális a grillezéshez.

Gombát, hagymát, zöldséget a grillre!
A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak, és érdemes őket fűszeres pácban érlelni rövid ideig.

A gombafélékhez ideális zöldfűszerek többek között a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring. Ezeken túl kerülhet a pácba bors vagy chili, aki csípősebben szereti, fokhagyma (mértékkel). Mivel a gombák víztartalma rendkívül magas, a sütésnél, grillezésnél ez óhatatlan folyadékveszteséget jelent. Hogy ne essenek össze a gombáink, rövid ideig süssük, és fajtától függően érdemes hosszában kettévágni, vagy kizárólag a kalapját megsütni - az egészséges tönkök levesben, pörköltben is felhasználhatók.




A gombafejek gyorsan átsülnek a rácson, tölthetjük is őket

Grillezett barnacsiperke
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes méretű barnacsiperke
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál chilipehely
3 kisebb ág friss rozmaring
2-3 kakukkfűág
2 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál szárított oregánó
1 db nagyobb méretű citrom
só, frissen őrölt színes bors - ízlés szerint

Elkészítés: A páchoz csavaros tetejű üvegbe öntjük az olajat, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A rozmaring, a petrezselyem és a kakukkfű leveleit finomra aprítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy fokhagymanyomón átpréseljük. A chilipehellyel, sóval és kevés borssal együtt az olajhoz kanalazzuk. Az egészet alaposan összerázzuk.
A gombákat óvatosan megtisztítjuk a szennyeződésektől, tönkjeit eltávolítjuk. Ha túlságosan nagyok a gombafejek, félbevágjuk. Kalapjukkal felfelé tálba rakosgatjuk, a páclével meglocsoljuk, időnként megkeverjük, hogy mindenütt átjárja a pác, 15-20 percig pihentetjük.
Forró grillrácsra helyezett grilltepsiben vagy grillserpenyőben néhány perc alatt megsütjük.

Ha nem kapunk barnacsiperkét, amely krémesebb, határozottabb ízekkel rendelkezik, fehér csiperkéből is készülhet. Egyszerű vinaigrette mártással locsolt, friss leveles salátával, zsenge fejes salátával, friss kenyérrel tálaljuk.

A grillezett hagyma tökéletes kísérője lehet akár fűszeres túróval kínált héjában sült burgonyának, akár húsféléknek. Grillezéshez nagyjából 3-4 cm átmérőjű vöröshagymát vagy lilahagymát érdemes választani. Tisztítás után akár vastag szeletekre vágva, sóval, kevés paprikával fűszerezve, olajjal meglocsolva mehet is a rácsra, serpenyőbe, de negyedelhetjük is. Ez utóbbi esetben is érdemes sütés előtt fűszerezni. Ha azt szeretnénk, hogy szépen karamellizálódjon, hintsük meg kevés sóval, szórjunk rá finomra aprított kakukkfüvet és leheletnyi cukrot. A hagyma természetes édességét ezzel a kis segítséggel remekül érvényesíteni lehet, de nem lesz édes a végeredmény, csupán aranyszínű bevonatot képez a hagymagerezdeken. Ha előzetesen olajos-fűszeres pácban érleljük, még ízletesebb lesz!




A grillezett zöldségsaláta előételnek, köretnek is jó választás

A burgonyafélék szabadtéri sütésénél kétféle módszer terjedt el. A nagyméretű krumplikat fóliába csomagolva, parázson célszerű puhára sütni - ezeket akár a grillezés elején elkezdhetjük, ha akkora helyünk van, hogy megfelelő parazsat tudunk elkülöníteni, vagy rácsra is tehetjük, de ne felejtsük el időnként megforgatni.

Ha gyorsabban szeretnénk grillezett burgonyához jutni, héjában 10-12 perc alatt főzzük elő a nem túlságosan nagy krumplikat, majd nagyjából 1 cm vastagra karikázzuk, olajjal meglocsolva dobjuk a rácsra vagy serpenyőbe - újkrumpliból is tökéletes, gyorsan elkészül. A végén sózzuk. Ha nem újkrumplival dolgozunk, mindig lisztes típust válasszunk, amelynek alacsonyabb a víztartalma.

A krumplihoz kínálhatunk körözöttet, vagy épp snidlinggel, petrezselyemmel, zsázsával fűszerezett túrókrémet, amihez érdemes egy kevés pirított tökmagot is szórni - mennyei!

A grillezés kedvenc zöldségei vitathatatlanul a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a zsenge tök, a cukkini - egyik finomabb, mint a másik, nem is igazi a grillparti nélkül.




Nem csak finom, de gyorsan elkészül grillen a padlizsán

Mindegyiket süthetjük olajjal meglocsolva, natúr módon, illetve különféle fűszerkeverékkel (a készen kapható grill fűszerkeverék éppúgy megfelel, mint a magunk ízlésére formált, saját kombináció) megszórva. A zöldségeket is érdemes pácolni, hogy még ízletesebbek legyenek. Ezek esetében azonban a folyamat közel sem olyan időigényes, mint a húsoknál, és nem is célszerű 1 óránál tovább pácban hagyni őket, mert túlságosan megereszkednek.

Készíthetünk olaj és mustár, valamint só, bors és szinte bármilyen finomra aprított zöldfűszer keverékével is pácot, amellyel megkenjük a hosszában felszeletelt vagy karikákra vágott padlizsánt, cukkinit. Tökéletesen megfelel azonban az egyszerű olajos - fokhagymával, rozmaringgal ízesített, citrommal vagy borecettel pikánsabbá tett - páclé is. Már 15-20 perc elteltével átveszik a zöldségek a fűszerek aromáit.

A padlizsán pácolásánál és sütésénél mindenképp figyelembe kell venni, hogy valóságos szivacsként működik - alaposan magába szívja az olajat, ezért ne hagyjuk túl sokáig állni. A régi módszer szerint a padlizsánkarikákat vagy padlizsánszeleteket célszerű besózni, 1 órán át pihentetni, hogy a keserű lé távozzon, de igazság szerint az utóbbi években kapható padlizsánok ezt egyáltalán nem igénylik. Nem keserűek, így aztán időtakarékosan elkészíthetők. Elegendő sózni, fűszerezni vagy pácolni, és máris süthető!

Paprikából a zöld, sárga vagy piros kaliforniai mellett a kápia vagy a paradicsom alakú, de a vastag húsú szentesi is isteni grillezve. A fokhagymás, olívás pácba forgatott, frissen őrölt borssal megszórt grillezett paprikaszeletek joghurtos mártogató szószokkal, zöldfűszeres túróval is tökéletesek, de jól illenek csevapcsicsához, mititeihez is. Minél több fajtából készül, annál ízletesebb és színesebb a grillezett paprikatál, amit utólag is meglocsolhatunk egy kevés citromlével, olajjal.

Paradicsomból mindig kemény, lehetőség szerint napérlelte fajtát válasszunk. A szilva- vagy lucullus paradicsom ideális grillezve. A nagyméretű kora nyári paradicsomok is rendkívül ízletesek lesznek, ha félbevágjuk, magjait és levét teáskanállal kikapargatjuk, enyhén sózzuk, néhány csepp balzsamecetet vagy balzsamecet-szirupot locsolunk rá, friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg.




Könnyű, szíbes, finom, egyszerű - sokféle zöldség, mind grillezve

Ha cukkinit vagy zsenge tököt grillezünk, ne hámozzuk meg, egyszerűen karikázzuk, szeleteljük fel ferdén, fűszerezzük vagy pácoljuk, és úgy süssük meg. A tökfélék semleges ízéhez tökéletesen illenek a markáns zöldfűszerek. Ha egyszer bazsalikommal, máskor kaporral, harmadszor tárkonnyal szórjuk meg, olyan, mintha három különböző zöldségfélét sütöttünk volna. Természetesen olajos-fokhagymás, kevés citromlével ízesített olívaolajjal kenegetve is nagyon finom.

Ha zsenge csöves kukoricához jutunk, akár alufóliába tekerve, vajdarabkákkal megszórva, akár nyársra tűzve, fűszerezve is grillezhetjük. Utólag ki-ki kedvére sózhatja, borsozhatja.

Grillnyársakat többféle zöldség és gomba felhasználásával is egyszerű összeállítani - a lényeg, hogy nagyjából megegyező méretűre vágott zöldségek kerüljenek a hosszú fém- vagy előzetesen beáztatott fanyársakra. A pácolt zöldségdarabokkal készült színes nyársak már a készítés közben olyan csábítóak, hogy sokszor nehéz kivárni, amíg tökéletesre sülnek. Kerülhet rá előfőzött burgonya, piros, vastaghúsú paprika, cukkini, hagymakarika, gomba, sőt akár koktélparadicsom vagy egy darab a tejes kukoricából is, biztosan elégedett lesz, akinek a tányérjára kerül!




Nyársra tűzve itt a nyár - friss zöldsalátával, mártogatóval

A grillezett zöldségekből - ha nagyobb mennyiség készül - akár saláta is kerekedhet. A már kihűlt, azonos mennyiségű grillezett paprikából, cukkiniből, padlizsánból friss paradicsomkarikákkal, ecetes dresszinggel, sok friss zöldfűszerrel (oregánóval, bazsalikommal), kevés fokhagymával ízesítve egyszerűen összeállítható, de abbahagyhatatlan lesz a kerti grillsaláta.

Remek szendvics vagy bruschetta készíthető grillezett zöldségekkel - az előzetesen olívával permetezett kenyeret pillanatok alatt megpirítva gazdagon megpakolhatjuk a sült padlizsánnal, cukkinivel, gombával, sőt még sajttal is.




Friss fűszerekkel, borecettel és kis fantáziával sokféle grillezett zöldségsalátát kínálhatunk

Grillezett desszertek
A zöldségeken túl gyümölcsöket is érdemes kipróbálni sütve, grillezve. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást grillezve, mondjuk egy kis vaníliafagyival tálalva.

Grillezett ananász fahéjjal és szerecsendióval
Hozzávalók 4 személyre:
1 db kisebb egész ananász
2 evőkanál szőlőmagolaj
4-5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ szerecsendió - frissen reszelve
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt vagy tejszínhab

Elkészítés: Az ananászt meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, a középső, fás részt eltávolítjuk. A cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval elkeverjük. A grillserpenyőt vagy a grillrácsot vékonyan megolajozzuk, az ananászkarikákat meghintjük a fűszeres cukorral. Előbb az egyik, majd a másik oldalát karamellizáljuk.
Magában vagy fagylalttal, illetve tejszínhabbal frissen tálaljuk.

Ha grillrácson készítjük, és korábban húst vagy zöldségeket sütöttünk rajta, feltétlenül tegyünk egy darab alufóliát a rácsra, és azon süssük meg a gyümölcsöt!

Nyáron különösen érdemes kipróbálni a nektarin, az őszibarack grillezését. A kevés cukorral meghintett félbevágott grillezett őszibarackok magjának helyére kerülhet gyümölcs- vagy vaníliafagylalt, de kevés illatos mézzel is locsolgathatjuk, ánizzsal, gyömbérrel is fűszerezhetjük.




Kemény, de érett barackot érdemes grillezni - a tejszínhab már ráadás a tálalásnál

Ha sokféle gyümölcs akad a háznál, a zöldségekhez hasonlóan nyársra is tűzdelhetjük a nagyjából megegyező méretűre darabolt alapanyagokat. Eperből, szőlőből, szilvából, alma- vagy barackkockákból nem csak színes, de finom és egészséges nyársakat állíthatunk össze. A legjobb kevés cukorban meghempergetve karamellizálni. Csokoládémártással, vaníliaszósszal vagy fagylalttal tálalva garantált a siker. Aki látványos desszertet kínálna, grillserpenyőben sütve, flambírozhatja is a gyümölcsöket.

Ha már beszereztük a megfelelő mennyiségű faszenet, beizzítottuk a kerti grillsütőt - érdemes minél több mindent készíteni rajta!

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Halak a grillen
  2013-08-31 23:48:31, szombat
 
  Halak a grillen

Halfogyasztásunk ugyan még mindig messze elmarad az európai átlagtól, de az utóbbi időben - ha lassan is, de - évről évre növekszik. Ehhez a karácsonyi hal és a konzervek fogyasztása mellett a nyári szezonban készített grillezett halak is hozzájárulnak.

A halak grillezése sokban eltér a húsok grillezésétől, de néhány alapvető szabály figyelembevételével könnyen a grill hal készítésének mesterei lehetünk.




A halakat is érdemes bepácolni sütés előtt

A halakat sokféle módon elkészíthetjük a grillen. Süthetünk egyben kisebb és nagyobb halakat, a hal húsát grillezhetjük bőrén, használhatunk filét, süthetünk halszeleteket, s fóliába rejtve is elkészíthetjük a halat.

Grillezésre nagyon alkalmas többek között az afrikai harcsa, a naphal, a keszeg, a makréla, a pisztráng, a durbincs, a busa, a tonhal, a kardhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a lazac is, s akkor még nem is beszéltünk a különféle tengeri herkentyűkről.

Egyben sült halak
Az egyben sütött hal esetén a kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított példányt beirdaljuk, hasüregét a megálmodott ízvilágnak megfelelően megtöltjük, majd rövid idő alatt megsütjük. A hal grillezésénél ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy viszonylag gyorsan átpárolódik, így nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert akkor kiszárad.




Az omlós húsú halakat érdemes fóliára téve sütni a grillen

Mivel a legtöbb hal húsa meglehetősen omlós, és a bőre hajlamos rátapadni a rácsra, ezért célszerű úgynevezett halsütő rácsot venni. A halsütő egy olyan szerkezet, amely közrefogja a halat, segítségével könnyen egyben tarthatjuk, és a tűzön történő forgatása, mozgatása sem okoz gondot. Mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, ezért használat előtt a halsütőt is alaposan kenjük meg olajjal vagy vajjal.

Az egyben sütött halak közül a legkönnyebben a fél kilogramm környéki halakkal van dolgunk. Az egyben sütött halat könnyedén ízesíthetjük úgy, hogy a hasüregébe friss fűszernövényeket, citrusféléket teszünk, szárított fűszerekkel, fűszervajjal is bekenhetjük, vagy akár egy kis szalonnát is tehetünk bele.




Praktikus szerkezet a halak sütésére az összcsukható rács, ezzel egy mozdulattal megfordíthatjuk a sülő halakat

Halfilék, szeletek a grillrácson
Ha nem szeretnénk egy egész halat elkészíteni, akkor választhatjuk a bőrén sütött halszeleteket is. Ez a módszer a létező legegyszerűbb, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint a rácsra ráfektetni a hal olajjal alaposan bekent bőrös oldalát, s hagyni, hogy a hal szépen átpárolódjon. Forgatni nem kell, csupán annyit érdemes megtenni, hogy a halhúst valamilyen fűszerrel megszórjuk, vagy páccal megkenjük, amíg a hő hatására tökéletesen megpárolódik.

A halat filézve is rácsra tehetjük, de mivel ilyenkor már nincs csont és szálka, ami megtartsa a húst, feltétlen használjunk valamilyen halrácsot, esetleg grilltálcát, vagy tegyük fóliába a húst. A fóliát vajjal vagy olajjal kikenve használjuk, vagy tehetünk bele sütőpapírt vagy akár szőlőlevelet, netán banánlevelet is, hogy ne ragadjon bele a hal. A fóliába tekert hal mellé fűszereken kívül zöldségeket is tehetünk, de arra figyeljünk, hogy a batyuban nagyjából minden egyszerre legyen kész.

A halfilénél érdemes bepácolni a húst, amivel könnyedén és teljes körűen ízesíthetjük a sütésre váró darabokat. A pácolás persze nem csak erre szolgál. Az egyben sütött halszeletek esetében például a megfelelő zsiradék hozzáadásának is jó módja lehet a pácolás. Míg a lazacszeletek nem igénylik az extra mennyiségű zsiradékot, például a tonhal vagy a kardhal esetében nem árt olajos pácot alkalmazni a hús sütése előtt.




Ne fukarkodjunk a fűszerekkel, a zöldfűszerek és a fokhagyma minden halhoz illik

A húsimádók számára javasolt a tonhalból készített steak, amely vetekszik a klasszikus steakekkel. Az egyben sütött halszeleteknél a zsiradék mellett nagyon fontos szempont, hogy milyen vastagságú a szelet, így ha igazán jó steakre vágyunk, akkor másfél centiméter körüli vastagságúra érdemes vágni a hal húsát.

Grill köret a hal mellé
A hal mellé tökéletes köret a zöldség. A zöldséget adhatjuk saláta formájában, vagy ugyanúgy grillezve, mint a halat. A batyuban együtt készülhet a köret a hallal, de ha elég nagy a grillező felületünk, akkor a rácson is könnyedén egy időben sülhet a hal és a körete.

Tengeri kincsek
A halak mellett a különféle tengeri herkentyűket is grillre rakhatjuk. Ha apró vegyes herkentyűkkel van dolgunk, akkor a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha az egészet hagyjuk egy éjszakán át pácolódni - amire például ideális a fokhagymás olaj alapú pác -, majd lecsöpögtetve grilltálcán sütjük át. Így nem szárad ki, kellően fűszeres lesz, a grilltálcának hála nem potyog le a rácsok között, nem ég meg és nem sül rá a rácsra.




rákokat érdemes nyársra húzni, így egyszerűbben forgatható a grillen

Ha nagyobb rákokkal van dolgunk, akkor a páncéljától megszabadított, kierezett rákot nem csak grilltálcán készíthetjük el, hanem pálcára, nyársra fűzve is. A rákokat nem csak olajban pácolhatjuk, hanem akár baconbe csavarva is megsüthetjük. A rákok mellett nagyon jól grillezhető a kalamári, azaz a tintahal, a fésűkagyló, illetve más kagylók is, amelyeket akár a héjukban hagyva is megsüthetünk. A kagyló héja jó indikátor is, a kisebb kagylókat pont addig kell sütni, amíg a korábban már picit szétnyitott kagylóhéjak teljesen szétnyílnak.

Bőrén sült lazacszeletek
Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
olívaolaj

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát vékony karikákra vágom. A lazacot kétujjnyi szeletekre vágom, egy tálba rendezem, megszórom a hagymakarikákkal. Az olajhoz hozzáadom a citromlevet, és a halat meglocsolom vele. A tálat lefedem, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A marinádból kiszedett halat lecsöpögtetem, majd a tiszta grillrácsra helyezem, s hagyom, hogy átpárolódjon. Tálaláskor sózom, borsozom.




A citrom sose maradjon el a hal mellől, grillezéskor sem!

Szalonnás durbincs
Hozzávalók:
4 kisebb durbincs (50-70 dkg)
10 dkg zsírszalonna
1 szál friss oregano

frissen őrölt feketebors
1 lime

Elkészítés: A durbincsot megpucolom, uszonyait levágom, kizsigerelem, majd mindkét oldalát beirdalom egészen a csontig. A szalonnát vékony csíkokra vágom. A hal hasüregébe egy szál friss oreganót teszek, az oldalvágatokba szalonnacsíkokat nyomkodok.
A halakat a halsütő rács közé fogom, majd 6-8 percet sütöm oldalanként. Tálaláskor a halat sózom, borsozom, és kevés lime lével meglocsolom.




A legtöbb hal húsa sovány, könnyű és egészséges, érdemes grillezve is fogyasztani!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
3 természetes módszer szúnyogok ellen
  2013-08-31 15:14:16, szombat
 
  Igaz, hogy már kifelé megyünk a nyárból, de még vannak, s nem árt tudni:

3 természetes módszer szúnyogok ellen





Nyáron nemcsak a tavak vagy folyók mellett élőknek okoz gondot a sok szúnyog, hanem bizony a nagyvárosokban, még a legfelsőbb emeletekre is feltévedhetnek. A boltban kapható szúnyogriasztók bár hatásosak, de egyáltalán nem biztos, hogy jótékony hatással van a szervezetünkre.


Éppen ezért, bemutatok Nektek 3 természetes módszert a szúnyogok ellen! Íme:

1. Természetes szúnyogriasztó - lime és szegfűszeg

A szegfűszeg illatát egyáltalán nem szeretik a szúnyogok, sőt, kerülik. Az is jó módszer, ha összetörve egy tálba szegfűszeget helyezel, de sokan szurkálják citromba vagy narancsba is. Sokan viszont nem tudják, hogy a leghatásosabb a lime-ba szurkált szegfűszeg.






2. Természetes szúnyogriasztó - ecet

Az ecetet rengeteg féle dologra felhasználhatjuk a lakásban, így a szúnyogok távoltartására is. Tegyél egy kevés ecetet vagy almaecetet egy pohárba és helyezd az ablakba, hogy elriaszd vele a betolakodókat.





3. Természetes szúnyogriasztó - illóolajok és füstölők

A szegfűszeg mellett többek között az eukaliptusz és a citrom illatát sem szeretik a szúnyogok - ezeket illóolajok formájában is bevetheted, nemcsak hatásos, de egy gyertya mellett még romantikus hangulatot is eredményez.
A másik rendkívül hatásos módszer pedig a füstölő, hiszen köztudott, hogy a szúnyogok nem szeretik a füstöt. Ha nyugtató, relaxáló hatású füstölőt választasz, két legyet üthetsz egy csapásra!





Szerző: Király Réka

Forrás:www.almaimotthona.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
5 házi praktika makacs vízkő ellen
  2013-08-31 15:03:49, szombat
 
  5 házi praktika makacs vízkő ellen





A csempéken, csapon, vécében, zuhanykabinon megtelepedő makacs vízkő ellen nem csak az extra erős, ám annál ártalmasabb bolti vegyszerekkel veheted fel a harcot, hanem természetes, az otthonodban fellehető anyagokkal is. Íme, 5 házi praktika:


1. Természetes módszer makacs vízkő ellen - kóla

Sokat hallottam már én is a kólával való takarításról a fürdőszobában. Tény, hogy az interneten már rengeteg videó kering róla, milyen hatékony tisztítószer, de mindenki úgy van vele: ,,hiszem, ha látom". Nos, én kipróbáltam ezt a módszert, és bevált!
A vízkőoldás menete nagyon egyszerű: önts 2-3 pohár kólát a vécébe, vagy a makacs, vízköves felületekre, hagyd hatni legalább 20-30 percig, majd kefével dörzsöld át a makacs felületeket, végül öblítsd le meleg vízzel. A kólában található foszfor- és citromsavaknak köszönhetően (ami minden kólában van, tehát nem kell a legdrágábbat megvenned) ragyogóvá varázsolja a vízköves felületeket.






2. Természetes módszer makacs vízkő ellen - grapefruit

A grapefruit is remek megoldás lehet a vízkő ellen. Vágj félbe egy grapefruitot, majd hintsd meg sóval - a citromsav és a só remek súrolószert eredményez. Ezután, már csak annyi a dolgod, hogy átdörzsölöd vele a csapot, csempéket és a makacs vízköves felületeket, majd 20 perc után öblítsd le meleg vízzel az egészet.






3. Természetes módszer makacs vízkő ellen - ecet és só

Az ecet - ahogyan a só is rengeteg féle dologra használható a háztartásban és a takarítás során. Így van ez a vízkőoldással is. Amire szükséged lesz: 3 dl ecet, 3dl víz és egy kiskanál só.
Első lépésként keverd össze az ecetet és a vizet, tedd fel forrni majd keverd el benne a sót. Ezután hűtsd le kicsit, tedd szórófejes flakonba és fújd át vele a makacs felületeket. Hagyd hatni legalább fél óráig, majd hideg vízzel öblítsd le az egészet és egy ronggyal töröld szárazra.





4. Természetes módszer makacs vízkő ellen - szódabikarbóna

A természetes módszerek közül nem maradhat ki a szódabikarbóna sem. Tisztítószerként eltüntetheted vele a makacs vízköved. Szórd be vele a vécét vagy tegyél a szivacsra szódabikarbónát és dörzsöld át a makacs felületeket, hagyd hatni 10-20 percig, majd öblítsd le és készen is vagyunk!





5. Természetes módszer makacs vízkő ellen - pezsgőtabletta

Ez elsőre szintén furcsán hangozhat - akárcsak a kóla - de valóban hatásos! Oldj fel egy-két pezsgőtablettát egy pohár vízben és ezzel dörzsöld át a makacs felületeket.
Ha közvetlenül a vécébe dobod, a pezsgőtabletta felkavarja az állóvizet, és sokak szerint még a vízszint alatti lerakódásokat is lepezsegteti!





Szerző: Király Réka

Forás:www.almaimotthona.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségben eltöltendő hétvégét!
  2013-08-31 14:30:27, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További szép napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Gondolkodni könnyű...
  2013-08-30 21:43:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Az Élet Kiskönyve  
Az élet: ritmus és remény
  2013-08-30 21:38:58, péntek
 
  Az élet: ritmus és remény


Az élet: ritmus és remény,
Verssor, ütem, zene,
A ritmus él; a néma rend
A halál egy neme.

Az élet: ritmus és remény,
Dallam, melódia,
Ott élet sincs, ahol sosem
Lehet harmónia.

Az élet: ritmus és remény,
Végtelen akarat,
Minden halál csak epizód:
Az Élet megmarad.

Forrás:lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Tűzzel éled a jövő
  2013-08-30 21:36:45, péntek
 
  Tűzzel éled a jövő


Tűzzel éled a Jövő,
Hideg a Múlt teste,
Kettő között a jelenen
Rohan át az este.

Tűz az Élet lakója,
Várát birtokolja,
S kint a roppant jeges Semmi
Némán ostromolja.

Tűzzel Élet a Világ,
Kályha a teremtő;
Szép nagy halom tűzifa,
S lesz jövő esztendő.

Tűz a Ritmus szelleme,
Melegít az Élet;
Amíg Élet van, a Múlt
Mindig újra éled.

Amíg a kályha tüzel,
Szép napok teremnek,
Áldassék a neve tűznek, hitnek
Szerelemnek.

Forrás:lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
A megfagyott jövő
  2013-08-30 19:29:47, péntek
 
  A megfagyott jövő


Új reménynek tűz az ára,
Tégy hasábot a kályhára.

A jövő: megfagyott tetem,
De nem szabad eltemetnem.

Kint feküdt Semmibe vetve,
Hátha mégis feléledne.

Hazug mákony tépte, csalta,
Komprádor kapzsiság falta.

Míg a jövő ki nem olvad,
Itt állnak köztünk a holtak.

Szkepticizmus? Sötét verem.
Ellenszere: a Szerelem.

Ha nem is tud lábra állni,
Azért ne hagyd amputálni.

Hogyha nincs halálra fagyva,
Ne legyen magára hagyva.

A cinikus fagy globális,
S a valóság: populáris.

Mosollyal lép rád a pata,
Minden tolvaj: demokrata,

S ha nem kaphat lopott kincsen,
Már demokrácia sincsen.

Tégy a tűzre fahasábot,
Hadd kapjon a Remény tápot.

Ha a Jövő felolvadna,
Sorsunk utána szaladna.

Politika? Fehér egér,
Egy megfagyott mosolyt sem ér.

Csak a magán Lét a való,
Minden statisztika fakó.

Nem a számokban a lényeg,
Élni csak egyének élnek.

(Azt üvölti Lista Pista,
Minden család populista.

Pista, ha Anyád nem volna,
Ondóként kivesztél volna.)

Hó hull párkányra, tetőre,
Lekonyul a varjak csőre.

Mit mond lelkünk belső őre,
Lesz-e még jövő jövőre?

Forrás:lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Bohóc jövő
  2013-08-30 19:26:14, péntek
 
  Bohóc jövő


Szegény, beteg, rongyos jövőnk;
A Szomorú Bohóc;
Selymet szeretne hordani,
De mindene daróc.

Jön a tudás-társadalom,
Dalolja a mese;
És ifjúságunk tizede
Nem tud olvasni se.

Óc,
Póc
Lópokróc;
Zengő kenderkóc;
Szeleburdi kis Jövő,
Szegény kis vadóc!

Leépítés, csőd, spórolás
Életet nem lehel,
Minden faviccre rossz poén,
Vagy pusztulás felel.

A szépreményű globlokál
Mindent modernizál,
S a végső fagyos Semmivel
A Csönd fraternizál.

Óc,
Póc
Lópokróc;
Zengő kenderkóc;
Olvasatlan kötetektől
Roskad le
A polc.

Sápadt arcából ránk mered
A Szomorú Bohóc,
Szemünkben könny, torkunkban meg
Aggodalom-gombóc.

Hülyítő kézi készülék
A modern technika,
Csak játszadozik szüntelen
A gügye Marcika.

Óc,
Póc
Lópokróc;
Zengő kenderkóc;
Szegény jövő,
Veled süllyed el
A mérges góc.

Szomorú népességfogyás
Gonosz jövőre vall;
S az okos közgazda-világ
Majd megoldást javall.

Sok idegen jövetele
Majd segít a bajon,
Aligha zavar bárkit is
Majd
Holmi
Trianon.

Óc,
Póc
Lópokróc;
Zengő kenderkóc;
A száraz puskapor mellett
Pislákol
A kanóc.

Szegény, beteg, rongyos jövőnk;
A Szomorú Bohóc;
A Jelenből acsarkodik
Rá ezer martalóc.

Óc,
Póc
Lópokróc;
Zengő kenderkóc;
Szeleburdi kis Jövő,
Szegény kis vadóc!

Forrás:lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 134 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 29883 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2944
  • e Hét: 33484
  • e Hónap: 78300
  • e Év: 1494445
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.