Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
Búcsú a Vidámparktól
  2013-09-30 22:22:16, hétfő
 
  Túlélt több háborút, de évek óta kivéreztették. Ma este végleg lakat kerül a Budapesti Vidámparkra. Szomorú zene helyett MC Mike zenei aláfestésével tettünk egy kört a parkban.
A hétvégén több stadionnyi ember látogatott el a Budapesti Vidámparkba. Bölcsődésektől az őszhajú dédnagymamáig használták ki az utolsó alkalmat. Videónkkal megörökítettünk néhány játékot és attrakciót. Az aláfestő éneket MC Mike szolgáltatta a Polip nevű játék működtetője, élőben. Figyelmes Olvasóink néhány szomorú kiszólást is hallhatnak.

Link

A Vidámpark gyökerei 1838-ig nyúlnak vissza, 1950-től működik a jelenlegi formájában. A Barlangvasút, a hullámvasút és az 1906-ban épült körhinta megmarad, a többi játék sorsa még ismeretlen. A park területével az állatkert bővül.

Forrás: Nyugat.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha a tojás eltörik
  2013-09-30 13:22:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A megbocsátás hatalma
  2013-09-30 13:02:15, hétfő
 
 
Saját poklunk tornácán..


Gyakran azért érezzük magunkat letörtnek, depressziósnak, letargikusnak, mert sérelmeink és nehezteléseink kísérteteivel viaskodunk; s ebben a reménytelen harcban elégetjük életenergiáinkat. Netán harcban állunk önmagunkkal, nincs önbizalmunk, vagy valaki a múltban megsértett, igazságtalan volt velünk szembe, s ezt nem tudjuk megbocsátani. Valami történt, ami súlyos sebet ejtett gondosan ápolt egónkon, lelkünk vérzik, szenved és senyved. Lehet, hogy csak egyetlen szúrós mondat hangzott el, egy néhány másodperces roppant kellemetlen esemény történt, de mi újra- és újra levetítjük fejünkben ezt a történetet. A sértődöttség hangján belső párbeszédet folytatunk, vagy akár hangosan vitázunk jelen nem levő ellenfelünkkel, védjük az igazunkat, foltozgatjuk az amúgy is agyonfoltozott kis én-ünket. Igazából csak röpke pillanatot tartott az esemény, de újra- és újra felelevenítjük, véget nem érő történetként újra kivetítjük elménk képernyőjére. Az elme nem tesz különbséget a valóság és elképzelés között, ezért az incidens újra- és újra megtörténik velünk, valahányszor felelevenítjük azt.

"Ugyan, hogy képzeli ez a felfuvalkodott, hogy engem, engem így megsértsen? Hogyan tehette ezt velem? De én majd megmutatom neki!.."- árad belőled a szégyenérzet, a düh, a csillapíthatatlan harag és a bosszúvágy. Gyomrod összeszorul, torkodban egy lenyelhetetlen gombóc kellemetlenkedik és érzed, hogy a sírás fojtogat. Ugyan már rég elmúlt a kellemetlen incidens, de elmédben még mindig zajlik a harc. A múltbeli sérelem emlékének forgatókönyvét újraírod, olyan válaszokat adsz, amelyeket nem tettél meg akkor, s vérmes bosszúhadjáratot indítasz abban a jövőben, ami most nincs. A valóság az, hogy az önmagad által készített film drámájába veszel bele, miközben az erős érzelmek tengerében energiáid csak fogynak és fogynak, szétforgácsolódnak elméd harcmezején. A benned dúló harag megmérgezi a múltat, elrabolja a jelen pillanatát és félelmetessé teszi a jövőd.

Az egó önreparáló programja


Amikor ezek az erőteljes, negatív gondolatok és érzelmek sötét felhőkként elhomályosítják a tudatod egét, egyfajta álomba kerülsz, egy sötét álomszemüvegen keresztül átfested a valóságot. Nemcsak önmagad mérgezed, hanem a környezetedet is. Már nem azt látod, ami van, hanem e borús szemüvegen át minden és mindenki ellened van, sötét és gonosz. Úgy tűnik, hogy főnököd szándékosan zsákmányol ki téged. S mivel nem mersz ellent szegülni neki, ezért hazamész és otthon "borítod ki a szennyest". Kivetíted érzelmeidet családodra, így ők húzzák a rövidebbet. Gyermeked valójában kedves, de te azt látod benne, hogy bosszant Téged; feleségedet is kibírhatatlan hárpiának látod s így nem csoda, hogy alpári hangon kiabálsz velük, erőszakos vagy. Negatív érzelmeidet kivetíted környezetedre.

A sértett kis én-t, egót kezdetben szégyenérzet hatja át, úgy érzi, hogy legyőzték, alacsonyabbrendű lett ellenfelével szemben. Majd görcsösen összehúzódik és védekezésbe kezd: s a dühös belső párbeszéddel saját igazságát hangoztatja, a dühe pedig átvált támadásba és bosszút forral. Ez hatalmas életenergiát emészt föl. Nem vallhatod be önmagadnak és környezetednek, hogy megsértettek, s ez mélyen legbelül lelki fájdalmat, szenvedést okoz neked.

Lelki szenvedés és testi megbetegedések


Kultúránkban az érzelmeket tabu megélni és kifejezni, ezért palástolod, majd a tudattalan mélyére fojtod el őket, ahonnan ezek a romboló érzelmek vulkánként felszínre akarnak törni, így egyre több energiára van szükség arra, hogy a mélyben tartsd őket. Nem tudod lenyelni a történteket, így torkodat fojtogatja; nem tudod megemészteni, így gyomrod is összeszorul; gátat emelsz a szeretet elé, s így szívedben jeges hullámokat érzel; tested izmaiban is görcsös feszültség honol. S ha sok ilyen romboló érzelmet taszítottál a tudattalan bugyraiba, akkor elhatalmasodhat rajtad a depresszió, amely krónikus fáradtságként is jelentkezik, elidegenedsz a környezetedtől, zsémbes és ellenséges, morcos "gyászhuszárrá" alakulsz. Azt hiszed, hogy a világ hadat üzent neked, de valójában te állsz harcban önmagaddal és a világgal.

Idővel az elfojtott, romboló érzelmek testi tüneteket idéznek elő, s gyakran pedig súlyos betegségeket. Napjainkban már számtalan orvosi kutatás, tanulmány erősíti meg, hogy civilizációs betegségeink többnyire lelki eredetűek (pszichoszomatikusak). Az elfojtott, romboló érzelmeink végül harcba szállnak a gazdatesttel és kíméletlenül betegségekhez vezetnek. Nyilvánvaló, hogy nemcsak spirituális vagy lelki "érdekünk", hogy ezeknek kihúzzuk a méregfogát, hanem a testi betegségek megelőzése, illetve gyógyítása érdekében is szükséges gyakorolnunk a megbocsátást.

Miért kellene megbocsátanunk?


"Miért is kellene egyáltalán megbocsátanom? Megsértett önérzetemben, beletaposott a lelkivilágomba, igazságtalan volt velem szemben, kihasznált és rosszindulatúan járt el!"- dohog a haragvó és neheztelő elme, a bennünk zsörtölődő kis én. Bár tudja és érzi, hogy így megmérgezte a múlt emlékeit, elrabolja a figyelmedet a jelen pillanatról (attól, ami igazán fontos!) és bosszúszomjával félelmetes jövő-képet állít eléd, de valójában élvezi ezt. Az egó a benned kavargó szégyenérzetből, dühből, védekezésből és támadásból, a bosszúszomjból táplálkozik. Bár azt hiszi, hogy végképp szakított ellenfelével, valójában pontosan ezekkel az érzelmekkel kovácsolja össze a sértőt- és sértettet egy szoros kapcsolatba. Te nem engeded el a múlt sérelmeit, rágódsz rajta, emészted önmagadat, újra- és újra felidézed a sértőt és a sértést, s ezáltal minden alkalommal erősíted ezt a romboló kapcsolatot. A testi-lelki károk pedig a Te számládra íródnak: súlyos árat fizetsz ezért.

Meg kell értened, hogy mindketten (Te és az ellen-feled) azt tettétek, amit akkori tudatossági szinteteken önmagatok számára jónak, előnyösnek és biztonságosnak véltetek. Nem a harag és ellenségeskedés kedvéért történt meg az incidens, hanem azért, mert a bennetek alattomosan megbúvó, a félelmekből táplálkozó kis én-etek összetalálkozott. S amikor két egó összetalálkozik, háború tör ki. Az egó sértett meg, s az egó sértődött meg; s így kovácsolt össze benneteket ellenségekké. Az egó a szenvedésekből táplálkozik, miközben testi és lelki beteggé tesz.

Engedd szabadon a romboló érzelmeket, hogy Te is szabaddá válj
Egy zen történet szerint egy izgága szamuráj türelmetlenül kutatta, hogy van-e mennyország és pokol. Egyszer hírét hallotta egy mesternek, türelmetlenül megkereste, és üvöltve kérdezte:
-Mondd csak, valóban létezik menny és pokol?
-Ki vagy te?- kérdezte a mester
-Szamuráj vagyok- felelte a harcos.
- S mondd: miért olyan az arcod, mint az őrültté?
A szamuráj erre igencsak feldühödött és kardot rántott, hogy egy csapással levágja a mester fejét. A kardcsörtetésre a mester fölnézett és halkan így szólt:
-Itt nyílik a pokol kapuja!
A szamuráj ekkor megértette az üzenetet és a kardját alázatosan leeresztette. A mester pedig így szólt:
-És itt nyílik a mennyország kapuja..
El kell engedned magadtól azokat a romboló érzelmeket, a dühöt, sértettséget, amelyeket megmételyeznek, és nem engedik, hogy a jelen pillanatában élj. Szabadon kell engedd azokat, hogy Te is szabaddá válhass.


Javaslom, hogy keress egy csendes, nyugalmas helyet és végezd el a megbocsátás gyakorlatát. Ne feledd, hogy az elme nem tesz különbséget a valódi tapasztalat és az elképzelés között, ezért amikor képzeletben megbocsátasz valakinek, akkor is elengeded a vele szemben érzett romboló érzelmeket.Végezd el ezt a gyakorlatot:

Lélegezz mélyeket, sóhajts nagyokat. Figyelmeddel pásztázd végig a testedet és hagyd, hogy testrészeid mélyen ellazuljanak. S amikor mélyen ellazultál, keresd meg emlékeidben azt az személyt, aki vádolsz, akivel szemben súlyos ellenérzéseid vannak. Képzeld magad elé és gondolatban kérj bocsánatot tőle, hogy haragudtál rá. Mondd el neki, hogy tudod: mindketten az egó tudatossági szintjén azt tettétek, amit akkor számotokra a legjobbnak és biztonságosnak véltetek. Most megbocsátasz magadnak és neki; baráti öleléssel: "Elfogadlak és szeretlek Téged olyannak, amilyen vagy. Megbocsátok magamnak és megbocsátok neked. Szabadon engedlek, mert így én is szabaddá válok"
Akár írhatsz egy levelet is. Egy olyan levelet, amelyben kiöntöd a szívedet, őszintén leírod, hogy mit érzel. Ne fogd vissza magad, akár oldalakon keresztül is ecseteld a benned zajló érzelmeket. Írd ki magadból ezeket, amíg megkönnyebbülsz! S ha megkönnyebbültél, akkor tépd össze a levelet, égesd el - megtetted, amit tenned kellett.

Van valami mágikusan felszabadító abban, ahogy megtanulod őszintén kimondani azt, hogy: "Bocsánat!". A benned dúló egó-harc elcsitul, megbocsátod önmagad és embertársaid gyengeségeit, elengeded a múlt kísérteteit és felszabadítod a jövőt, s így a jelen pillanatában szabadságot és örömet találsz. Átlépsz egy küszöböt és besétálsz a földi mennyország kapuján..
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Terikének
  2013-09-29 23:47:14, vasárnap
 
  BOLDOG SZÜLINAPOT!

Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Böbének szeretettel
  2013-09-29 00:10:56, vasárnap
 
  BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!

Link

A színeket, ha nem leled
S az életed szürkén éled
Csak higyj nekem
Ha téged is bánt
Én is pont így éltem

Mész, a súly leránt
De lépj tovább
Soha nem kell félned már
Ez az út, s ez a világ
Amit álmodtál

Lásd a csodát és éld velem át
Nézd milyen gyönyörű, olyan gyönyörű
Soha ne bánd, ha lépni muszáj
S nem leszel egyedül, olyan egyedül
Gyere szórd újra szét a régi fényt
Ahogyan soha még
Ha a múlt visszaránt, tégy csodát
Te is igazán

A hangokat, ha nem leled
S az életed csendben éled
Csak higyj nekem
Én hallom, ha bánt
A zene benned ébred

Ne félj, lépj tovább
A csend, mi bánt
Soha nem kell többé már
Ez az út, s ez a világ
Ami régen vár

Lásd a csodát és éld velem át
Nézd milyen gyönyörű, olyan gyönyörű
Soha ne bánd, ha lépni muszáj
S nem leszel egyedül, olyan egyedül
Gyere szórd újra szét a régi fényt
Ahogyan soha még
Ha a múlt visszaránt, tégy csodát
Te is igazán

Egyedül, egyedül, egyedül, egyedül

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű

Lásd a csodát és éld velem át
Nézd milyen gyönyörű, olyan gyönyörű
Soha ne bánd, ha lépni muszáj
S nem leszel egyedül, olyan egyedül

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű

Lásd a csodát és éld velem át
Nézd milyen gyönyörű, olyan gyönyörű
Soha ne bánd, ha lépni muszáj
S nem leszel egyedül, olyan egyedül
Gyere szórd újra szét a régi fényt
Ahogyan soha még
Ha a múlt visszaránt, tégy csodát
Te is igazán

Lásd a csodát és éld velem át
Nézd milyen gyönyörű 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Nagyon szép
  2013-09-27 23:25:40, péntek
 
  Eino Leino: SZERETLEK

Benned szikrázó halmazban hever
sosem ejtett világok ritka kincse,
kincs, mit szomjas kezem nem érhet el,
s azt sem hagyod, hogy szemem megtekintse.

Vagy csak káprázat ez? S tán nyoma sincs e
kincsnek, amivel fennen kérkedel...
Valaki rám fellegtrónusról int le,
kit én emeltem csak az égbe fel -

S hiába tettem, hisz nincs egy rövid
pillanat, mely közönyödben megingat.
Rejtélyes ujjak szorgosan szövik

életünk sötét s arany szálait.
Mosolygunk, míg az álom karja ringat
s felrettenünk, siratva álmainkat.

(Ford.: Képes Géza)
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Egy ember nem találta helyén a baltáját.
  2013-09-27 23:21:33, péntek
 
 Egy ember nem találta helyén a baltáját. Bizonyos volt benne, hogy a szomszéd fia lopta el. Leste, hogy jár-kel a legény: pontosan úgy lépkedett, mint egy tolvaj. Figyelte az arckifejezését: éppolyan volt, mint egy tolvajé. Kihallgatta, amint beszélt: mintha egy tolvajt hallott volna. Egy szó, mint száz, a legény egész viselkedése arról árulkodott, hogy csakis ő lehetett a tolvaj.

Később a mi emberünk kiment ásni a kertjébe, és a kertben meglelte a baltát. Amikor pedig újra megnézte magának a szomszéd legény gesztusait, semmit sem talált már bennük, ami tolvajra emlékeztette volna.
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Zene mára : Ábrándozás
  2013-09-27 10:34:07, péntek
 
  Link

Ábrándozás, Te tettél tönkre,
Mikor az életem rád bíztam én!
Ábrándozás, merülj a csöndbe!
Nehéz a két szemem, fáraszt a fény!

Ref.: Az éj nekem nyugalmat úgyse hoz már sosem,
Nincs szenvedély, fojt a magány!
Vesztettem én, régi mosolyom elhagyott, elkopott,
Hitem is elfogyott nincs semmi cél!

Ábrándozás! Vakmerő álmok!
Micsoda végtelen a sok remény!
Ábrándozás! Égető lángod
Azt kérdi szüntelen: Mit tettem én?

Ref.:

Ez a végzetem! Megbüntet a sors a bűnömért,
A bánat elkísér, úgy gyötör a láz!
Ez a végzetem! Itt volt a kincs nekem,
Üres lett hirtelen a nagyvilág!

Hiába minden ez a végzetem,
Nem adhatja vissza senki sem, bárhogy fáj nekem,
A vágyam messze jár!
Ez a végzetem! Bár tudnám, mit tegyek?
Egy érzés elveszett, és messze már! 
 
0 komment , kategória:  Dalszövegek  
Ki minek gondol, az vagyok annak
  2013-09-25 15:21:03, szerda
 
  Link

Weöres Sándor:
Ki minek gondol, az vagyok annak...

Ki minek gondol, az vagyok annak...
Mért gondolsz különc rokontalannak?
Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
Mert fénye-árnya terád sugárzik.
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod:
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

Forrás: Weöres Sándor: Rongyszőnyeg 127
 
 
0 komment , kategória:  Dalszövegek  
Eszterházi torta
  2013-09-24 22:53:43, kedd
 
 Tészta:
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
csipet fahéj
5 dkg liszt
Krém:
4 dl tej
1 csomag (37 gramm) vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
Díszítés:
10 dkg darált dió
10 dkg fehércsoki
4 dkg étcsoki

A tésztával kezdjük, mert annak ki kell majd hűlnie. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a diót, a fahéjat és a lisztet. Én a masszát egyben sütöttem egy sütőpapírral bélelt gáztepsiben, 180 fokon, kb. 10 perc alatt. Figyeld közben, mert ha vékonyra sikerült kenni, akkor lehet, hogy kevesebb idő kell. A tésztát hagyjuk kihűlni, lehúzzuk róla a papírt, majd 8 cm-es köröket vágunk ki belőle. Egy kis tortához 4-5 lap kell majd.

A krémhez a pudingporból és a tejből krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd fellazítjuk a pudinggal, és megy bele a darált dió.

Összeállítjuk a tortát. Ehhez ha van tortakarikánk, akkor használjuk nyugodtan. Tésztalap-krém-tésztalap-krém, ezt ismételjük amíg elérjük a kívánt magasságot, a tetejére tészta kerüljön, egy kevés krémet pedig tegyünk félre a díszítéshez. A tetejére felolvasztjuk a kétféle csokit, a fehérrel behúzzuk a tetejét, majd a feketével csigavonalat rajzolunk rá. Én ezt egy zacskóval csináltam, aminek kivágtam egy picit a sarkát. Amíg nem dermed meg a csokoládé: megadjuk a mintát. Elvileg felváltva kellene ki-be meghúzni a csokit egy fogpiszkálóval, hát nekem ezt a váltakozás hiányzik :)
A torta szélét húzzuk be a maradék krémmel, majd panírozzuk a darált dióval.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 1301 db bejegyzés
Összes: 6842 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 982
  • e Hónap: 4745
  • e Év: 280480
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.