Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Részeges réteges szeletek
  2014-02-01 14:20:43, szombat
 
 
Hozzávalók: a tésztához:
7 tojásfehérje,
20 dkg cukor,
15 dkg darált dióbél,
4 evőkanál liszt,
1 tasak sütőpor.

A krémhez:
7 tojássárgája,
2 csomag vanília ízű pudingpor,
6 dl tej,
1 evőkanál étkezési keményítő.

20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
25 dkg keksz,
1 dl rum,
15 dkg csokoládé.

A tésztához a tojások fehérjét habosra felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót, és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsi méret: 26x36cm, lehet kisebb is, akkor magasabb lesz a sütemény.

A krémhez a tojássárgájákat a pudingporral simára keverjük, a tejjel felforraljuk. Beletesszük az 1 dl vízben elkevert étkezési keményítőt, az egészet kicsit összeforraljuk és kihűtjük.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt krémmel összedolgozzuk, és két részre osztjuk. A krém egyik felét a tésztára kenjük. A kekszeket rövid időre a rumba beáztatjuk, majd rárakosgatjuk a krémre.
A csokoládéból 10 dkg-ot felolvasztunk, a krém másik feléhez adjuk és óvatosan rákenjük a kekszre. A maradék csokoládét ráreszeljük a sütemény tetejére.
Másnap szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Rákóczi túrós
  2014-02-01 14:19:41, szombat
 
  Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojássárgája,
csipet só,
reszelt citromhéj.

A töltelékhez:
50 dkg túró,
2 tojássárgája,
2 evőkanál méz,
5 dkg mazsola,
2 evőkanál tejföl,
1 evőkanál búzadara,
reszelt citromhéj,
1 csomag vaníliás cukor.

A tojáshabhoz:
4 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor, pár csepp citromlé, baracklekvár.

Elkészítés:
Linzertésztát készítek a fenti hozzávalókból, kinyújtom, tepsibe teszem, és előmelegített sütőben félig megsütöm. A tésztát vékonyan megkenem baracklekvárral, majd erre rásimítom a kikevert túrókrémet. A túrókrémbe méz helyett cukrot is lehet tenni (a mennyisége ízlés dolga). A tojásfehérjét a pár csepp citromlével habbá verem, majd hozzáadagolom a cukrot. Gőz felett még tovább verem a habot, így nem fog összeesni. A hab felét a túrókrémre simítom, a másik felét kinyomózsákba teszem, és berácsozom vele a sütemény tetejét. Az így kialakult rombuszokat baracklekvárral kitöltöm. A süteményt visszateszem még a sütőbe, és lassú tűzön szárítom.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Emésztési gyengeség – a sérült bélflóra gyakran elhany
  2014-02-01 13:39:40, szombat
 
  Annak sokan nincsenek is tudatában, hogy létezik emésztési gyengeség. Tovább ront a helyzeten az, hogy ezt a témát a mindennapi gyakorlatban gyakran még a szakemberek is figyelmen kívül hagyják. A jól ismert szólások és bölcsességek nem mindig ragadják meg a lényeget. Mert például ha valaki ahhoz tartaná magát, hogy ,,Az vagy, amit megeszel", akkor legkésőbb egy béltisztításnál kétségbe vonná ezt a bölcsességet, illetve legalábbis nem érezné teljesnek azt.

Szigorúan véve ugyanis nem abból élünk, amit megeszünk, hanem sokkal inkább abból, amit megemésztünk. Ez egy lényeges különbség, mert nemcsak az élelmiszereink minősége döntő az egészségünkre nézve, hanem legalább ennyire meghatározó az emésztés minősége is. Sőt, valószínűleg még fontosabb, mint az ételeink kiválasztása. Ez a téma ma aktuálisabb, mint bármikor, ugyanis a rossz emésztés a növekvő jóléttel, a denaturált élelmiszerekkel, a magas cukorfogyasztással és a stresszes életmóddal szinte normál állapottá vált.

Sok mai civilizációs betegség ezeknek az emésztési zavaroknak az egyik következménye. Ha ugyanis az emésztés gyenge, akkor a legjobb és legértékesebb élelmiszerek és táplálékkiegészítők sem képesek optimális egészséget biztosítani. Ez különösen végzetes azokban a helyzetekben, amikor a nem edzett, vagy akár megbetegedett beleket állandóan számukra nem összeférhető ételekkel terhelik. Ha ezek nem tudnak kielégítően lebomlani, mert az emésztési gyengeség miatt túl kevés emésztőnedv és -enzim van jelen, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Az emésztetlen élelmiszer-összetevők ugyanis a bélben erjedési és rothadási folyamatokhoz vezetnek, amelyek más szervek - többek között a máj - megterhelését vonják maguk után.

Nagy jelentősége van tehát annak, hogy a szervezet hogyan bánik a magához vett élelmiszerekkel. Mi történik például a sebtében bekapott szendviccsel, amely az emésztési gyengeségünk miatt akár három napig is időzhet a bélben? Mi lesz a zsemléből az emésztési folyamat végére, és milyen tápanyagok hasznosultak? Hozzájárult egyáltalán a szendvics ahhoz, hogy a szervezetet a szükséges tápanyagokkal ellássa?

Az optimális emésztés csak akkor működhet, ha a folyamatban részt vevő szervek mindegyike százszázalékos pontossággal végzi el mindenkori feladatát. Az egész emésztési folyamat rendkívül összetett. Ha csak egy eleme hiányzik, vagy nem teljesen kifogástalanul működik, homokszem kerül a gépezetbe. Ennek óhatatlan következménye, hogy a szervek közötti tökéletes összhang csorbát szenved.

Például ha a nem elégséges rágás miatt a szájban túl kevés a nyál, már az emésztési folyamat kezdetén nem képződik elegendő enzim. Ha tehát túl gyorsan rágunk, és az ételeket csak félig megrágva nyeljük le, a falatok rosszul emésztett állapotban kerülnek a gyomorba. Ha itt sincs elegendő gyomorsav, az súlyosbítja a helyzetet. Ez oda vezet, hogy az étel teljesen rosszul előemésztett állapotban éri el a belet, és azt túlterheli. Könnyen elképzelhető, milyen bajba kerül ezzel a bélflóra, mivel a nem megfelelően feldolgozott élelmiszer-összetevők által kiváltott erjedési és rothadási folyamatok kedveznek a káros bélbaktériumok terjedésének.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ételekben az orvosság cukorbetegség ellen
  2014-02-01 13:28:25, szombat
 
  Cukorbetegként egyes esetekben nem kell mindig inzulinozni vagy táplálékkiegészítőt szedni. A diabétesz kezelése attól függ, hogy cukorbetegségünk I-es vagy II-es típusú, és milyen magas a vércukorszintünk. Egészséges táplálkozással és a természet különböző gyógyszereivel nagyon sokat tehetünk, hogy csökkentsük a vércukorszintet.

Ne mondjunk le a vitaminokról és ásványi anyagokról gyümölcsök és zöldségek formájában. A legjobb természetes szer cukorbetegség ellen, ha kerüljük a szénhidrátban és zsírban gazdag élelmiszereket. Tehát mondjunk le a sült krumpliról, zsíros húsról, süteményről és más hizlaló ételekről, és étrendünk sok friss és főtt zöldséget, halat és sovány húst, pl. szárnyast vagy marhát tartalmazzon. Olykor-olykor természetesen megehetünk egy darab csokoládét vagy süteményt, csak korlátozzuk ezek fogyasztását.

A gyümölcs egészséges, de nem mindegy, milyen gyümölcsöt eszünk. A körtét és a szilvát kerüljük, mivel ezeknek nagyon magas a cukortartalmuk. Alkalmasabb a savanykás alma, a fekete ribizli vagy az áfonya. Próbáljunk ki új gyümölcsfajtákat, amelyek sok vitamint és más fontos anyagokat tartalmaznak, melyek a vércukorszintet természetes módon képesek csökkenteni. A goji bogyó még kevésbé ismert, de a kertbarátok talán már ismerik ezt az egészséges finomságot, amely Kínából származik. A fahéj nemcsak egy finom karácsonyi fűszer, hanem pozitív hatással van az egészségre is, csökkenti a vércukorszintet. Javítja a cukorszállítást, a sejtek ismét érzékenyebbek lesznek az inzulinra, ami a fahéjat elsősorban a II-es típusú cukorbetegek számára teszi ajánlatossá.

Különféle növények rendelkeznek enyhe vércukorcsökkentő hatással, pl. a görögszéna. Próbáljuk meg ezeket felhasználni salátáink fűszerezésére. A hagyma és a fokhagyma ugyancsak képes némileg csökkenteni a vércukorszintet, akárcsak az Aloe vera és a fügekaktusz kivonata.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Természetes segítség hőhullámok ellen
  2014-02-01 13:21:19, szombat
 
 
Grillezett halszeletek rácson, mellettük félbevágott citrom és ropogós kenyér.
A nők mintegy egyharmadánál a változókorban komoly klimaxos panaszok lépnek fel. A fő tünetek hőhullámok, alvászavarok és depresszív hangulatok szoktak lenni. A hormonterápiát közben sokan kritikus szemmel nézik, mivel növeli a daganat és az epekő kialakulásának kockázatát. Mozgással, táplálkozással és relaxációs technikákkal azonban megelőzhetők vagy enyhíthetők a változókori panaszok.

Hetente kétszer halat

Mivel a dohányzó nők gyakrabban szenvednek hőhullámoktól, és ezek gyakrabban lépnek fel stressz hatása alatt, a dohányzásról való leszokás és a stresszkezelés célszerű intézkedések lehetnek a klimaxos panaszok ellen. Ehhez ajánlatos még hetente kétszer halat tartalmazó étkezést iktatni az étrendbe. Kísérleti tanulmányok a hőhullámok és a depresszív hangulatok javulását mutatták omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése mellett.

Sport, jóga és Kneipp-kúra

Ajánlott a mozgás és a sport is: a fizikailag aktívabb nőknél ritkábban jelentkezik stressz, szorongás, depresszió, ingerlékenység, feledékenység, fejfájás és szexuális zavar. Tanulmányok szerint a jóga, a csikung és a tájcsi, valamint a relaxációval történő stresszoldás a klimaxos tünetek, illetve az alvásminőség javulásához vezetnek. A Kneipp-féle hidroterápiának is pozitív hatását tapasztalták.

Orbáncfű és közönséges rebarbara

Változókori panaszok ellen vitathatatlanul alkalmazhatók a növényi szerek is (fitoterápia). Bizonyítható hatással rendelkezik az enyhe és középsúlyos depressziónál alkalmazott orbáncfű, csak figyelembe kell venni a vérhígító hatását is. Ugyancsak hatékonynak bizonyult a közönséges rebarbara kivonata. A fitoösztrogének helyett inkább szerepeljen szójabab és tofu az étrendünkben, amelyek bőségesen tartalmaznak telítetlen zsírsavakat.

Káros mellékhatások nélkül

A természetgyógyászat és a komplementer gyógyászat előnye a változókori panaszok kezelésében: nem lépnek fel káros kölcsönhatások azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket a páciensnek más betegségek miatt kell szednie.
Gyógyszer Nélkül
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Tumort zsugorít a lenmagolaj
  2014-02-01 10:27:45, szombat
 
  A Nemzetközi Rákkutató Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos lehet a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.
A lenmagolaj, az omegazsírsavak tökéletes összetételű, növényi forrása. A omega zsírsavakelengedhetetlenül szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést. A lenmag segíti a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz.

Hogyan segíthet a lenmagolaj:

Hozzájárul az egészséges súlycsökkenéshez a szervezet anyagcseréjének gyorsításával, így a zsírok gyorsabban tudnak elégni.
népi gyógyászatban elsősorban a székrekedés által okozott panaszokra javasolják
bélrenyheség esetén is jótékony lehet, mivel enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatása van
kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is jelentős szerepe van
vérnyomáscsökkentő, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet
sejtvédő hatása van
kiváló antioxidáns
segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, mivel javítja az artériás keringést, az artériák működését
fogyókúrázók kedvelt olaja, mivel gyorsítja az anyagcserét
erős, menstruációs fájdalmakat csökkenti és segít szembeszállni a meddőséggel
segít a sportolás utáni izomfájdalom elkerülésében, így különösen jótékony az aktív életet élők számára
segít megelőzni az epekövet, illetve ha már van epekő, akkor annak megszüntetésében is hatásos
májtisztító hatású
serkenti az agyműködést
csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba
magas antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, ezért segít néhány bőrbetegség (pl. köszvény) legyőzésében
herpesz esetén is jótékony hatású
erősíti a körmöt és a hajat
A lenmag tartalmaz egy gyulladáscsökkentő anyagot, ami a reumás arthritisz, a pikkelysömör és más gyulladások fájdalmas tüneteit enyhítheti.
Forrás: jozanparaszt.info
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Milyen kenyeret vásároljunk?
  2014-02-01 10:23:24, szombat
 
  fehér vagy fekete kenyeret vásároljunk? Mielőtt döntenénk a kérdésben, előbb olvassunk a csomagoláson, hogy milyen adalékanyagokat használtak a sütésnél, ugyanis sok esetben a fekete kenyér, nem mindig fekete. Lehet fehér lisztből készült, és színes adalékot adtak hozzá.

Corina Zugravu táplálkozási szakértő szerint a legjobb, ha a fekete és fehér kenyér közötti átmenetet választjuk, de mindenképp olvassuk el, hogy milyen összetevőket tartalmaz.

A szakember hozzátette: sok esetben attól lesz fekete színű a fekete kenyér, hogy ételszínezéket, például karamellt adnak hozzá a fehér liszthez, és a kenyérmassza egy gramm barna lisztet sem tartalmaz. A kenyér színe így 100 százalékban az ételszínezéknek köszönhető. Továbbá vannak olyan péksütemények, amelyek csíráztatott gabonából készült maláta lisztet tartalmaznak. Ez a liszt nagyon egészséges és számos vitamint tartalmaz.

A legtöbb termék esetében a durumbúzához kukorica- vagy rizslisztet is adnak. A szakértő szerint, amikor szeletelt kenyeret vásárolunk, figyelnünk kell a szeletek elrendezésére. Az a jó, ha látszik a korpa a szeleteken, a nagyon pórusos, lyukacsos kenyérbél pedig nem utal jó minőségű kenyérre.

EZÉRT TEGYÜK HŰVÖSRE A KENYERET!

Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!

Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret? A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében.

A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.

Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.

A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.

Mi az az aflatoxin?

A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.

A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.

Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is. Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.

Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.

Alattomos gyilkosok

A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik. Hosszan tartó, krónikus sőt akár halálos betegségeket okoznak. A gombamérgek legtöbb esetben:

rákkeltőek,

károsítják a vesét vagy a májat,

termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,

gyengítik a szívet,

ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .

Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.

Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül - tudtunkon kívül - aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések - pl. nyelőcsőrák, májrák - kialakulásáért.

A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.

Forrás:meggyogyulsz.com

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1708
  • e Hét: 4575
  • e Hónap: 10947
  • e Év: 61738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.