Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Napóleon torta
  2014-02-12 18:43:52, szerda
 
  Napóleon torta

Hozzávalók:
Ha valakinek egyszerűbb sima leveles tésztából is elkészíthető!!
a tésztához: 30 dkg vaj, 2 tojás, 6 csésze liszt (1 csésze = 200 ml), 4 evőkanál ecet, 3 dl víz; a krémhez: 5 tojás sárgája, 1,5 liter tej, 3 evőkanál étkezési keményítő, 30 dkg cukor, vaníliáscukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Egy mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet és egyenletes simaságú tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, folpackkal lefedjük és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Ezután annyi részre vágjuk, ahány réget leveles tésztából szeretnénk elkészíteni a tortát. (Az eredeti recept 16 réteget ír, de bőven elég a 8 is - ebből 6 biztosan szépre sikerül.)

Liszttel megszórt gyúródeszkán a 8 részből egyenként kb. 2 mm-es vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírra rakva őket, előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük (kb. 5-7 perc.) Aki nem szeretne kerek tortaformát téglalap alakúra is formázhatja.
Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A tejet egy lábasban feltesszük forralni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk és besűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.)

A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd kihűlni hagyjuk. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg tortamorzsával (ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat).
A Napóleon tortát 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Burgonya sajtos spenótos mártásban
  2014-02-12 18:25:24, szerda
 
  Burgonya sajtos spenótos mártásban

Hozzávalók (2 személyre):
- 6-8 db apró szemű újburgonya
- 2 ek. olíva olaj
- 2 ek. finomliszt
- 10 dkg spenót
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- 10 dkg sajt + 3 dkg szórni

Elkészítés:
A felkarikázott fokhagymát megfuttatjuk az olajon, majd hozzákeverjük a lisztet és az egészet aranyszínűre pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, majd megpároljuk benne a spenótot. Végezetül a finomra reszelt sajtot beleolvasztjuk a spenótos masszába.
A héjában főtt burgonyát beirdaljuk. A spenótos-sajtos szószt egy hőálló tálban eloszlatjuk és egyenletes közönként ráültetjük a krumplicskákat, majd mehet az egész a sütőbe.
Amikor a mártás teteje kezd pirulni, már kész is az étel. Tálaláskor szórjuk még meg reszelt sajttal, az sosem árt
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Sonka saláta banános öntettel
  2014-02-12 18:17:09, szerda
 
  Sonka saláta banános öntettel

Hozzávalók:
10-15 dkg füstölt sonka
1 dob. natúr joghurt
2 db banán
4 sz. toast kenyér
chili paprika
durva bors
saláta
Először az öntetet készítjük el. A banánokat egy villával összetörjük, pépesítjük, majd összekeverjük a joghurttal és apróra vágott chili paprikával, durvára őrölt borssal ízesítjük. Jól lehűtjük.
A kenyér szeleteket megpirítjuk és felkockázzuk.
A tányérra salátát tépkedünk, megszórjuk pirított kockával, kicsit megszaggatva rátesszük a hajszálvékony sonkát és a tetejére jön a jó hideg öntet.
 
 
0 komment , kategória:  saláták  
Fokhagymás-sajtos tészta
  2014-02-12 18:11:10, szerda
 
  Fokhagymás-sajtos tészta

Hozzávalók:
1 jó nagy fej fokhagyma
1 fej hagyma
10 dkg füstölt karaván krémsajt
oliva olaj
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszin
2 dl viz
1/2 leveskocka

bors
petrezselyem, bazsalikom
kakukkfű
spagetti v. más tészta

Aki szereti, egy kis chilit is
karikázhat bele!
Fokhagymás-sajtos tészta képes recept

Elkészítés:
A fokhagymát gerezdekre szedjük és megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk.
Az oliva olajat és a vajat felmelegítjük és a hagymát, fokhagymát szép lassan megdinszteljük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, ezért kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, majd felengedjük a vízzel. Botmixerrel simára dolgozzuk, majd visszatesszük kis lángra és a tejszínt és a krémsajtot hozzáadva addig forraljuk még a sajt teljesen megolvad.
A tésztát megfőzzük.
Tálalásnál a tésztára öntünk a mártásból és vágott petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Tepsishús
  2014-02-12 17:59:33, szerda
 
  Hozzávalók 4 adaghoz:

4 szelet ujjnyi vastag karaj enyhén klopfolva
1 nagy fej lilahagyma
1 piros húsú kápia paprika
15 dkg gomba
1 nagyobb paradicsom nagyon vékonyan szeletelve
2 nagy vagy 4 kisebb, vékonyra szelt főtt-füstölt tarja vagy bacon
20-25 dkg durvára reszelt sajt vegyesen
20 db apró szemű parázsburgonya
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors

A krumplit héjában megfőztem, melegen lehúztam a héját és kettévágtam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát. A petrezselyem leveleit letépkedtem a száráról.
A cseréptálat kivajaztam, leraktam egy sor krumplit, sóztam, meglocsoltam vajjal és megszórtam petrezselyemmel. Leraktam még egy sort ugyanígy.

A hússzeleteket megfűszereztem egy egyszerű fűszerkeverékkel. Fokhagyma granulátum, durvára őrölt kömény és bors keverékével. Sóztam, majd kevés olívaolajon hirtelen átsütöttem.
Leraktam a krumpliágyra őket és megraktam a zöldségekkel. Erre vékony tarja szelet került, majd reszelt sajt.
200 C fokos sütőben grill-légkeverés funkcióval 35-40 percig sütöttem, amíg a sajt nem csak megfolyt, de szép ropogósra sült a felszíne.
A kitálalt sajtos-zöldséges karajszeleteket és a vajas burgonyát meglocsoltam a saját pecsenyelevével.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Cigány pecsenye
  2014-02-12 17:54:57, szerda
 
  Cigány pecsenye

8 szelet sertéstarja
5 szelet szalonna
Páchoz:
6 gerezd fokhagyma, reszelve
1,5 evőkanál mustár
1 kk chili
1 evőkanál olaj
1 kk bors és só
1 evőkanál majoranna

A pác hozzávalóit keverjük össze egy kis tálkában, majd a húsok mindkét oldalát jól megkenjük vele. Ne sajnáljuk! A szalonnákat fél centinként vagdossuk be, majd süssük ki őket.

Mikor a szalonnák megsültek, a kisült zsírban megsütjük a hússzeleteket, mindkét oldalát, ha kell pótoljuk a páclevet. Mikor megsültek, rendezzük tányérra és tálaljuk a pecsenyét steak burgonyával.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Csirkemell őzgerinc formában
  2014-02-12 17:49:20, szerda
 
  Csirkemell őzgerinc formában

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell
20 dkg bacon szalonna
15 dkg reszelt sajt

bors
petrezselyem ízlés szerint
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

Elkészítése:

A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. 3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához .

Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat.

Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítjuk a formából ( megszórjuk reszelt sajttal) a sütőpapíros tepsire és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt és a sajt el nem olvad rajta.
Kicsit hűtjük, majd szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Sertéshúsos zsemle
  2014-02-12 17:45:23, szerda
 
  Sertéshúsos zsemle

Hozzávalók

A húshoz

1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
Sertés lapocka (kb. 1,5 kg )
2 evőkanál füstölt paprika
2 teáskanál cayenne bors
1 evőkanál fokhagyma por
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál paradicsompüré
1 üveg sör (kb. 500 ml)
víz (kb. 500 ml)

A BBQ szósz

2 evőkanál méz
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál füstölt paprika
víz ( 150ml )
almaecet (50 ml)
ketchup ( 150g )
2 teáskanál füstölt Tabasco szósz
2 teáskanál Worcestershire szósszal

kb 10 zsemle

Melegítsük elő a sütőt.
Hámozzuk meg és szeleteljük fel a hagymát , a sárgarépát és a fokhagymát .
Egy nagy serpenyőbe tegyünk 1 ek olajat és pirítsuk meg rajta a fenti zöldségeket, majd tegyük egy tányérra őket.
A sertéshúst dörzsöljük be jó alaposan a cukorral elkevert fűszerekkel, majd tegyük a serpenyőbe és minden oldalán süssük meg hirtelen,hogy kéreg képződjön rajta.
Tegyük a hús mellé vissza a zöldségeket, adjuk hozzá a paradicsompürét, a sört és a vizet, majd forraljuk fel az egészet.
Amikor felfort a lé, tegyük letakarva a sütőbe és süssük 3 órán keresztül közepes hőfokon.
A BBQ szószhoz, minden összetevőt tegyünk egy kis lábasba és melegítsük amíg össze nem olvadnak az ízek és be nem sűrűsödik.

A sertéshús akkor van kész, ha villával szálakra tudjuk szedni.
Daraboljuk fel a húst, tegyük zsemlékbe és locsoljuk meg a BBQ szósszal.....
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Házasság hete
  2014-02-12 17:12:53, szerda
 
  Az ide Házasság Hetének házaspár arca
Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője
és Mohay Tamás néprajzkutató,
az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője.
Fővédnöke pedig Herczegh Anita,
a köztársasági elnök felesége.

Manapság gyakrabban beszélnek
a házasság és a család negatívumairól,
mint annak le nem tagadható értékeiről.
Ezért azután teljesen helyénvaló kihangsúlyozni,
hogy a házasság mennyi előnnyel jár.
Hogy napjainkban is létezhetnek
és léteznek boldog házaspárok.
Olyanok, melyekben a házasfelek,
bár náluk is jelen vannak a küzdelmek és nehézségek,
mégis kitartanak egymás mellett, - jóban, rosszban.
Felelős és örökre szóló vállalásuk szerint.
Olyanok, ahol a gyermekét váró édesanya nem ,,terhes,"
- hanem áldott állapotban van.
Olyan párok, ahol a házassági esküvel megpecsételt szerelem
megteremti a kölcsönös bizalmat,
erősíti a család összetartozását.
Ahol ez az eskü a szép családi együttélés
tartós örömének és boldogságának biztos forrása.
Igenis, nagyon fontos, - látva
a ma oly divatos párkapcsolatok
bizonytalanságának és felbomlásának
több generációra is kiható káros
társadalmi és gazdasági következményeit, -
a példaadó és követhető életminták bemutatása.
Valójában ez a Házasság Hetének célja.
Valamint a társas kapcsolatok
javítására szolgáló eszköztár megismertetése.

Mohay Tamástól van ennek a hétnek jelmondata:
,,Aki keres, azt megtalálják".
Ebben az értelemben, mindegy, hogy hány éves vagy.
Csak keresd az életed párját.
Bízz benne, hogy meg fog téged találni.
Ne kalandokkal pótold
látszólagos eredménytelenségedet.
Aki pedig már megtalálta párját,
az merjen dönteni,
és merje vállalni a felelős elköteleződést.
Szép estét!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Immunerősítés,rákmegelőzés klorofillal!
  2014-02-12 17:05:47, szerda
 
 
Újabb kutatások szerint a klorofill, amitől zöld színben pompáznak zöldségeink, gyümölcseink, megvédhet a ráktól is, de rendszeres fogyasztása kiváló erősítő a szervezetünk számára.

A klorofill zöld színe nem más, mint a növények leveleiben található fotoszintetikus pigment.

zoldkura



Erős immunerősítő, sejtregeneráló, és fiatalító hatású. Erősíti a májat, részt vesz a vörösvértestek képzésében, méregtelenítő, erősíti a bélflórát, gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását.

A klorofill tele van oxigénnel, és az már egy bizonyított tény, hogy a rákos sejtek az oxigéndús környezetben elpusztulnak. Oxigénnel dúsítja a vért, növeli az oxigén-ellátottságot, ezáltal segíti a gyulladásos betegségek, fertőzések hamarabbi gyógyulását. Emellett pedig segít eltávolítani a testben felgyülemlett méreganyagokat is.

Segíti a sejtek, sebek, fekélyek hamarabbi gyógyulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és méhnyak-fertőzés esetén is gyógyír lehet.

Egyik legelérhetőbb magas klorofill tartalmú gyógynövény, ami számtalan jótékony hatással bír a búzafű.

Ősz haj az öregedés árulkodó jele.
Átlagban az 50 éves emberek felének már jelentősen őszül a haja.
Próbálhatunk mindent, drága hajfestéket, szinezőt, de csak időleges hatás miközben tönkre teszi a hajat.
Rendszeres búzafű fogyasztásával megállíthatjuk hajunk őszülését, és nem csak ebben a tulajdonságában kitűnő, hanem az öregedést is jelentősen lassítja. Regenerálja a fiatalságért felelős sejteket, feszesíti a bőrt, méregteleníti a testet.

Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy “tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.
Erőteljesen lúgosító hatású, kimagasló kalcium, magnézium, és kálium tartalma van. Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani. Az aminosavak külső bevitele azért fontos, mert hiányuk esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, romlik az emésztés, gyengülhet az immunrendszer, idő előtti öregedés következhet be. Enzimtartalma szinte egyedülálló, rendkívül sok benne a zsírbontó lipáz, a fehérje- és keményítőemésztést segítő proteáz, illetve amiláz, a szívizomszöveteket karbantartó transzhidrogenáz, valamint a sejtek öregedését lassító, szervezetünket a sugárzástól védő, gyulladáscsökkentő szuperoxid - dismutáz (SOD) enzim.
A búzafű magas enzim tartalma miatt erősen tisztító hatású, ezáltal elfogyasztása után azonnal reakcióba lép a szervezetünkben lévő mérgekkel és nyákosító anyagokkal.

Figyelem!

Először lehet, hogy émelygést fogunk érezni, amely azt mutatja, hogy a méregtelenítés beindult a testünkben. Előfordulhat erős hasmenés, fokozottabb izzadás, illetve aluszékonyság is, melyek mind feltétlen jelei a szervezet tisztulásának. Lehetőség szerint a búzafű fogyasztását követően egy órán belül ne együnk szilárd ételt. A méregtelenítés elősegítésére azonban igyunk nagyobb mennyiségű tiszta vizet.

Magas klorofill tartalma segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, valamint a sejtek és a szövetek oxigénellátását.

A klorofill kölcsönzi a növénynek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. A világon minden élet tőle függ. A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek felépítését és működését is segítik. A vérfesték (hemoglobin) és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.
Mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek.
 vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.
 Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.
 Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.
 Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson. Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszűntetni a duzzadt fogínygyulladást.

A friss gabonafű többek között a következő enzimeket tartalmazza:

proteázok : elősegítik a fehérjék emésztését
citokróm-oxidáz : antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme
amiláz : elősegíti a keményítő emésztését
lipáz : zsírbontó enzim
fikocianin : segíti a vérképzést
transzhidrogenáz : segít a szívizomzatnak
SDO (szuper-oxid-dimutáz) : valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabad gyökfogó
melatonin : ez a hormon az összes életfolyamatról “gondoskodik". Fiatalító hatása az általa kedvezően befolyásolt folyamatok, főleg az immunrendszer erősítésének következménye.

A kontrollált körülmények között végzett klinikai vizsgálatok (randomizált, kettős-vak) eredményeivel csak az utóbbi néhány évben ismerkedhettünk meg. Ezek közül az egyikben például arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a búzafű préslé önmagában vagy kiegészítőként egyaránt hatékony lehet a fekélyes bélgyulladás kezelésében. Egy másik tanulmányból pedig az derül ki, hogy az antioxidáns hatású anyagoknak köszönhetően a mozgáskorlátozottsággal és fájdalommal járó reumás artritisz kezelésében lehet szerepe.

A csíráztatott búza és a búzafű lé fogyasztása a következő betegségek esetén ajánlott:

- bőr-, légúti betegségek
- fáradtság, idegrendszeri problémák
- bél-, májbetegségek esetén
- hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás, hólyag- és vesepanaszok fennállásakor
- biztonságos és hatásos fogyókúrás szer is
- előnyösen befolyásolja a vérsejtek, a csontok, a mirigyek, az izmok működését is
- az immunrendszert is komolyan erősíti, és csökkenti a rákos megbetegedés lehetőségét
Búzafűlé készítése házilag:

Ne próbálkozz mixelővel vagy robotgéppel, mert a gyors darálás megöli az enzimeket! Átmenetileg, egy sima húsdarálóval is egészen jó eredménnyel oldhatod meg a lényerést.
Ann Wigmore Búzafű című könyvében is ezt ajánlja, kisegítő megoldásként, azaz jobb híján, én is kipróbáltam, működik.
Részletesebben!
Amire szükséged van hozzá:

-műanyag tál(ebbe darálod)
-műanyag tölcsér(ezzel töltöd a lét)
-húsdaráló(igen,ezzel darálsz)
-jékockakészítő tasak(ha elszeretnéd tenni későbbre ebbe töltöd)
-géz, 1-2 réteg(ezzel “préselsz")

A búzafüvet vágd 1-2 részre és lassan, kis csomónként daráld le.
Azért lassan, hogy elkerüld a felmelegedést az enzimek védelmére,
ez nagyon fontos, mert az enzimek tehetnek érted a legtöbbet, egyáltalán ezért van értelme fogyasztani a búzafüvet.
A ledarált masszát tedd egy gézbe, és kézzel csavard ki belőle a lét!

Nem árt védő kesztyűt használni, mert rendesen befogja a kezed.
Ha nincs kesztyűd, egy nylon tasakkal is védheted a bőröd a zöldtől.

KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 1286
  • e Hónap: 3181
  • e Év: 53972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.