Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Minden kedves latogatomnak!!
  2014-02-16 12:45:33, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Juhász Gyula - Hódolat Jókainak
  2014-02-16 12:38:22, vasárnap
 
 Juhász Gyula - Hódolat Jókainak (részlet)

Száz éve jöttél, vigasznak, csodának
És dicsőségnek. Nincs oly drága kincs,
Gazdag szegénységünkkel mely fölérjen,
Mint a te nábob lelked művei!
Nekünk ma ők a magyar biblia,
Emlék s remény, egy árva, csonka ország
Mesekirályságának palotája.
Áldott legyen a komáromi bölcső,
Mely az örök nagyságra ringatott,
Áldott legyen a dajkáló anya,
Ki néked elsőként mondott szép mesét.

Száz éve jöttél. Akkor még Pozsonyban
Diéta volt s a legnagyobb magyar
Hirdetni kezdte a föltámadást,
Régi dicsőségünkről énekelt
Árpád költője s a magyar tavaszkert
Egy szebb jövő virágait nyitotta.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ha egy csata elveszett
  2014-02-16 12:37:43, vasárnap
 
 "Ha egy csata elveszett, készülni kell a másikhoz."
Jókai Mór
Link


Jókai mindmáig a legolvasottabb magyar írók közé tartozik. Jókaival lett teljessé a magyar romantika. Életműve a száznál is több kötetben felidézi a nemzeti múlt egészének látomását, és tanúsítja azt az utat, amelyet a magyar társadalom a nemesi világtól a kibontakozó polgári világig megtett. Ez a romantika számos mozzanatában realista tanúságtétel. Negyvennyolc dicsőségének és Petőfi emberi-költői nagyságának emlékét pedig senki sem szolgálta olyan erővel, mint az a Jókai, aki egykor annak a dicsőséges márciusi forradalomnak az egyik vezéralakja és Petőfinek barátja, egy időben a legjobb barátja volt, amíg a forradalom kétféle magatartás-lehetősége el nem idegenítette őket egymástól. Petőfi élete ugyanúgy nem mondható el Jókai nélkül, ahogy Jókaié sem mondható el Petőfié nélkül. Nemegyszer úgy tűnik, mintha úgy egészítenék ki egymást, mint az ellentétek, amelyeknek csak együtt van teljes értékük. A sziklaszilárd, a nem alkuvó Petőfi mellett Jókai a minden befolyásra érzékeny, a lágylelkű, az egyezkedésre hajlamos. Petőfi forradalmi álláspontja a szabadság vagy halál elve; Jókaié az ,,érjünk el annyit, amennyit lehet". Petőfi mindenki számára fogalmazza az érzelmeket és a teendőt; Jókai megfogalmazza azt, amit a környezete érez, és teendőnek tud. 1848 forradalmában ez a kétféle álláspont együtt harcolt az elaggott régi ellenében a korszerűvé változtatandó hazáért, s a bukás után az üldöző győztes hatalom együtt kereste halálra a forradalmi demokratát és a demokratikus liberálist, nem is téve különbséget közöttük. Ezért utólag már a köztudat sem tudott éles különbséget tenni, hiszen a hősi halált halt következetes forradalmár Petőfi ugyanúgy volt a nemzeti szabadság vértanúja, mint a szelíd liberális gróf: Batthyány Lajos. S amikor nagy sokára elérkezett a kiegyezés, amelyet Jókai bár kesernyés kritikával, de mégis elfogadott, akkor már maga is alig-alig emlékezett arra az ellentétre, amely 1848 szeptember után elválasztotta Petőfitől, és történelmi feladatának tudta Petőfinek és a forradalomnak az emlékét éleszteni és ébren tartani. Így írói léte is elválaszthatatlan Petőfitől és a forradalomtól.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora részlet
  2014-02-16 12:37:20, vasárnap
 
 "Bízvást kérdhetem tehát, melyik Jókait rajzoljam? A tarokkozó bácsit a klubból, vagy a kokárdás nyalka ifjút, aki 1848. március 15-én a nép előtt forradalmi szónoklatot tart? Ahhoz a Jókaihoz nyúljak, aki merengve jár kampós botjával hálóköntösben rózsái közt? Úgy képzeljem-e el, amint a cercle-nél egy finom udvaronc gesztusaival cseveg a királynéval?
Mind ismerem a különféle Jókaikat; látom lelki szemeimmel a köhécselő pápai diákot és látom az udvarias aggastyánt, aki utolsó útján Abbáziából jövet álmosan, fáradtan őgyeleg a túlzsúfolt kocsi folyosóján egész éjjel, mert nem jut számára ülőhely a fülkében, hol hozzátartozói alusznak; látom egy helyütt gyermekiesen önzőnek, másutt apostolian nagylelkűnek, csodálatba ejt a szerénysége, de ismerem őt úgyis, mikor önérzetesen mutogatja vendégeinek: »Ebben a karszékben szoktam ülni írás közben, ezzel a tollal írtam meg a ‘Szerelem bolondjai'-t.«
Nos, hát melyikhez nyúljak a Jókai Mórok közül? Mert csak egyetlen egyet szabad lepingálnom, de összhangban kell lennie a többivel mindnyájával."

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora részlet


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyek..
  2014-02-16 12:36:57, vasárnap
 
 Legyek a kendő, mely könnyet töröl,
Legyek a csend, mely mindig enyhet ad.
A kéz legyek, mely váltig simogat,
Legyek, s ne tudjam soha, hogy vagyok.

Reményik Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
József Attila szep versebol
  2014-02-16 12:32:55, vasárnap
 
 Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!

József Attila
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyóni Géza: Vársz-e?
  2014-02-16 12:32:10, vasárnap
 
 Gyóni Géza: Vársz-e?

Mikor virágot hajt a rózsa,
Madár siet találkozóra -
Kezed összetéve öledben
Vársz-e, mondd, engem?
Mikor levél pereg a fáról,
Leszáll a földre sűrű fátyol -
Csillogó könnyel szemedben
Vársz-e, mondd, engem?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Örüljünk minden pillanatnak!
  2014-02-16 12:31:06, vasárnap
 
 Örüljünk minden pillanatnak!

ÖRÜLJETEK MINDEN PERCNEK, MINDEN NAPNAK-EBBEN A ROHANÓ MEGKESEREDETT VILÁGBAN!!!

1. Mosolyogj!!! El se hiszed, milyen ereje van a mosolynak! Varrj egy kedves mosolyt az arcodra, és ne engedd eltűnni onnan! Nem csak te leszel vidám tőle, de aki lát téged, az is jobb kedvre derül, hiszen a mosoly ragályos! És nem utolsó sorban, szépít!

2. Kacagj! Ragadj meg minden alkalmat és kacagj jóízűen! Olvass viccet, nézz vicces videókat, nézz vicces képeket. Sokat segít elűzni a rossz kedvet és a lehangoló gondolatokat. Beszélgess egy jót a barátaiddal és nevessetek sokat! Azon kívül, hogy állítólag a nevetés fogyaszt, mindenképpen megszépíti a szürke perceket.

3. Légy elégedett! Az elégedettségérzés egy döntés. Bennem kell eldőljön, hogy igenis a jó és szép dolgokra koncentrálok, hálás leszek minden kellemes dologért és nem fogok elégedetlenkedni, nem fogom másokhoz hasonlítgatni magam állandóan. Ha eldöntjük, hogy elfogadjuk azokat a dolgokat, amiken nem tudunk változtatni, és velük együtt fogunk élni, nem ellenük, sőt megpróbáljuk mindig a legtöbbet kihozni belőlük, akkor még előnyünkre válhatnak! Amikor valami negatívum jut eszünkbe, gondoljunk mindjárt arra is, hogy emellett még mennyi pozitívum van az életünkben, mennyi ajándékot kapunk nap mint nap. Ne engedjük, hogy a külsőnk, az anyagi helyzetünk, az állásunk, a státuszunk vagy semmi más miatt elégedetlenség uralkodjon el bennünk! Ne felejtsük el, mindig lehet rosszabb!

4. Ne félj az kudarctól és a hibáktól! Csak az nem hibázik, aki tétlen és csak azt nem éri kudarc, aki soha semmit nem próbál meg! Egy sikertelenég mindig arra szolgál, hogy rájöjjünk, mire van még szükségünk a sikerhez. Nem szabad soha meghátrálnunk, vagy még rosszabb- feladnunk, ha valami nem sikerül egyből. Mert igazán csak azt tudja értékelni az ember, amiért megdolgozott, nem igaz?

5. Tölts időt a szeretteiddel! A család az első és legközelebbi támaszpont az életünkben. Ők azok, akik mellettünk állnak, segítenek, még ha sokszor mi nem is azt tesszük, amit kellene. Ha rossul döntünk, valamit elszúrunk, elbukunk vagy nehézség ér, ők azok, akik mellettünk maradnak. Ezért minden nap mutassuk meg szüleinknek / férjünknek / feleségünknek, hogy mekkora hálával tartozunk nekik és mennyire fontosak nekünk.

6. Ápolj minden kapcsolatot! Nem csak szeretteinkel kell jó viszonyban lennünk, hanem baráti, munkatársi kapcsolatainkat is ápolnunk kell. Legyünk mindenkihez kedvesek, segítőkészek és megbízhatóak, hogy nekünk is legyen majd akire számítani, ha úgy hozza a sors.
7. Tedd azt, amihez éppen kedved van!
Nem várhatja el senki tőlünk, hogy mindig csak a kötelességnek éljünk és sose tegyünk semmi olyat, ami kedvtelés és ami feltölt. Bármi lehet az, főzéstől a sportoláson keresztül az olvasásig, mindig időt kell szakítanunk erre is.

8. Teremts magad köré kellemes környezetet! Sokszor nem mi választjuk meg környezetünket, vagy nem tudjunk kedvünkre alakítani. De pár aprósággal mindig feldobhatjuk az irodánkat, lakásunkat, munkaszobánkat: hallgassunk kellemes, megnyugtató zenét, függesszünk ki pár képet szerettünkről, tegyünk virágot, színes festményt vagy függönyt, illatos gyertyát - és ez csak néhány ötlet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat ott, ahol a legtöbb időt töltjük el egy nap.

9. Minden új nap egy új lehetőség! Lehetőségeinkhez mérten mindig a legjobbat hozzuk ki mindenből, teljesítsünk jól, igyekezzünk minden lehetőséget megragadni és élni velük. Jó húzás lehet valami újat kipróbálni. Keressünk egy új hobbyt magunknak, főzzünk egy új, érdekes ételt, vásároljunk egy merész ruhadarabot vagy éppenséggel alsóneműt, ebédeljünk egy másik étteremben, tegyünk valami olyat, amit eddig még nem. Az új élmény érzése megszünteti a monotonitást, a szürkeséget a mindennapjainkban. Nem kell méregdrága cuccot vásárolni vagy hatalmas kiadásokba bocsátkozni, mert sokszor a kevesebb több!

10. Örüljünk minden pillanatnak! Örüljünk annak, hogy dolgozhatunk, tanulhatunk, hogy elutazhatunk, ha kell, örüljünk a napsütésnek és az esőnek, örüljünk kedvesünknek és minden vele töltött percnek. Kicsit azt mondom, éljünk a pillanatnak - de csak jó értelemben! Ne vonjuk meg magunktól az apró örömöket, ne vonjuk meg magunktól a kényelmet, ha nem muszáj. Örüljünk, hogy élhetünk az élet adta lehetőségekkel..
forras internet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szeretet forradalma!
  2014-02-16 12:30:11, vasárnap
 
 A szeretet forradalma!
Isten kegyelméből ötvenöt éves lettem. Állok ezen a magaslaton és nézelődöm. Hátranézve édesanyámat látom, aki ötvenöt évvel ezelőtt édesapámmal az élet mellett döntött. Létem alapja nem más, mint két fiatal tiszta álma, mely eggyé forrt, két lábra állt és elindult a nagyvilágba. Létem, két székely ember igenje mindarra ami szép, igaz, jó és szent! Az ember gyermekeiben győzi le a falakat!

Ott, ahol a léted véget ér, ott testi, lelki fiaid, lányaid diadalmasan továbbmennek. A szülő varázsvesszeje az ő gyermeke, kik által létet adva továbbteremt, az életet szolgálva, a 36 fokon égő, élő fáklya hordozóját szüli e világra, hogy a szeretet és a jóság lángjából építsék Isten Országát! Dédapám, a 1oo évvel ezelőtt kezdődő első világháború lövészárkaiban biztos, hogy egy békés, jobb világról álmodott, melyből kántortanítóként amit tudott, azt meg is valósította!
Édesapám továbbvitte a tiszta vágyakat, verseket írt, 1956 után a börtönben számba vette a feladatokat, majd az apjától kapott zászlaját, a szabad életbe vetett tiszta hitét, az én gyermeki reszkető kezembe tette. Lassan a pislákoló láng átjárt, elindultam, és ma már én is hiszem, hogy eljön az a nap, melyben Istenhez és egymáshoz közelebb ülve élhetünk békében, jó testvérekként mindannyian. A tündérkert, Isten Országa előttünk van! Biztos, hogy szépen, lassan nemcsak az útjaink, de az út melletti árkok és a domboldalak fölé magasló hegyeket borító erdők, s a bennük megbúvó falvaink, városaink lakói, mindenki és minden Isten akarata szerint szépen megtisztulva, virágba borul!
Igen, őseim vágyát hordozva megyek, magam is vágyva vágyódom arra, hogy minden, mi él és van, istengyermeki méltóságában kiteljesedve, bőségben, békében élhessen! Szeretném, hogy mindannyiunk mindennapjait betöltse szorgalmas munkánk, kitartó imánk gyümölcse a bölcsesség és béke, a szeretet és a jóság! Akarom, hogy ugyanúgy kiáradjon és betöltse a létezés öröme testvéreim életét, mint a hasadó hajnal fénye reggel, az Isten alkotta drága világunkat!
Előrenézek ötvenöt év magaslatáról, és tudom, hogy a öröklött álmaim rajtam túlmutatnak, e cél meghalad, hisz utunk e földi tájon véges. Bár remélem, hogy vándorlásom minden nappal egy lépéssel közelebb visz a mennyek országához, s e földi létem végén ugyanezt a munkát magasabb szinten, még intenzívebben végezhetem, azért mégis jó tudni, hogy a zászlót, a hitemből született gyermekeim kezébe átadhatom! Nyugodt vagyok, bízom a gyermekeimben, hisz eddigi életemben magam is megannyi botladozás és minden elesés után megtapasztaltam, hogy keljfeljancsi-létem mélyén a talpra állító ólom nem más mint Isten, és ez a hit, mely bármilyen sötétségből talpra ránt!
Hiszem, hogy az Isten Országa eljövetele utáni vágy gyermekeim életében is diadalmaskodik! Tudom, hogy mindenki aki él, öntudatlanul is akarja, hogy mindig, mindenben a szeretet és a jóság diadalmaskodjon, és ez a vég nélküli vágy szent forradalomként feltartóztathatatlanul kibontakoztatja a világot!
Köszönöm, Istenem, ezt a lángot, az életet, melyet a hittel szüleimtől kaptam, s melyet alázattal hordozva szeretnék a Te nevedben befogadott felnövekvő gyermekeimnek legdrágább kincsként szeretettel tovább adni!
Csaba t.
Déva, 2014 jan. 24.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csoóri Sándor gondolata
  2014-02-16 12:23:07, vasárnap
 
 
Aki kinyit tehát egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja ki. Nem az író s nem is az író által teremtett alakok fájdalmába vagy reményébe ütközik, hanem saját magáéba.

Csoóri Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 1618 db bejegyzés
Összes: 7572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 862
  • e Hét: 5846
  • e Hónap: 27103
  • e Év: 584758
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.