Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A nagy köldökzsinórvér-blöff – itt a leleplezés
  2014-02-23 17:17:59, vasárnap
 
  Magyarországon legalább ötvenezer adag saját köldökzsinórvért tárolnak, ám gyógyító eljárás keretében még egyet sem kapott meg az a gyerek, akitől levették. Sokmilliárdos üzletről van tehát szó, ám miközben már öt ország ellátására elegendő vér van itthon, a beteg gyermekek számára külföldről hozunk be köldökzsinórvért. Exkluzív összeállításunk a friss Heti Válaszban.

,,Ne legyen lelkiismeret-furdalása senkinek, aki nem tároltatta el gyermeke köldökzsinórvérét. Vegyen neki biztonságos gyermekülést az autóba, nagyobb a valószínűsége annak, hogy balesetet szenved, mint az, hogy súlyos beteg lesz, és azt éppen az ő köldökzsinórvérével lehet meggyógyítani - hökkent meg Kriván Gergely, a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának főorvosa, annak a részlegnek a vezetője, ahol a legtöbb gyermekőssejt-átültetés történik az országban.

A Heti Válasz összeállításában rajta kívül két akadémikus és a Magyar Őssejtdonor Regiszter vezetője is megerősíti: saját célra Magyarországon még sosem történt köldökvérből származó őssejt beültetése gyógyító eljárásban. A világon is tíznél kevesebb esetben adtak vissza saját köldökvért igazolt, gyógyító eljárásban, és ennek több oka is van. (Írásunkban a klinikai szakban tartó vizsgálatokat nem tartjuk igazolt és gyógyító eljárásnak.)

Sarkadi Balázs akadémikus szerint szó sincs arról, hogy ma gyógyító célra olyan széles körben lehetne alkalmazni az őssejteket. Noha a magánbankok honlapjából erre lehet következtetni, a köldökvér mindössze vérképzőszervi, egyes immunológiai és anyagcsere betegségek kezelésére használható. Ám a ritka kórok közül jó néhány genetikai eredetű, ezért a beteg nem gyógyítható a saját köldökzsinórjának vérével. Ráadásul kevés szülő tudja, hogy 250-450 ezer forintért tároltatott köldökvér mennyisége csak egy kis súlyú, pár hónapos csecsemő részére lenne elegendő. Hiába tárolják a sejteket 20-25 évig, a gyermek legtöbbször néhány év alatt ,,kinövi" a mennyiséget.

A 13 éve jelenlevő honi magánbankok több mint 50 ezer esetben kértek el olyan szolgáltatásért pénzt a szülőktől, amely eddig semmilyen gyakorlati gyógyító haszonnal nem járt. Volt ugyan Magyarországon három sikeres magánbanki felhasználás, ám ez kivétel nélkül nem a beteg, hanem az időközben megszületett kistestvérének köldökvéréből történt. Ehhez persze felesleges tízezer számra tárolni a mintákat, a Szent László kórház ,,testvérbankjából" ugyancsak három sikeres beültetés történt, ám ott alig több mint húsz beteg gyermek kishúgának vagy öccsének vérét tárolják - némiképpen jobb tehát a ,,találati arány". A legtöbb beteg gyermeknek eközben külföldről kell behozni a köldökvért, egyszerűen azért, mert a magánbankit más nem tudja felhasználni.

Nem humbugról van szó, a köldökvér nagyon is hasznos dolog, csak nem a magánbanki, hanem a közösségi tárolási formája. Még az Egyesült Államok is zömmel közösségi bankkal biztosítja saját szükségletét. S a magánbank és a közösségi között nagyjából annyi a különbség, mintha egy balesetre készülve saját vérünket fagyasztatnánk le és nem egy országos vérellátó szervezethez fordulnánk. Hogyan keverednek a tények a tudományos kísérletekkel és ígéretekkel? - ezt vizsgálja a Heti Válasz a friss összeállításában.



Miért volna a cigánygyermekek számára létkérdés egy magyar közösségi bank létrehozatala? Ha mindössze két-három milliárd forintba kerülne az indulás, és az egészségügyért felelős államtitkárság is támogatja, miért nem valósult még meg? S miért állítja súlyos kihívás elé a világot, hogy a köldökvér szempontjából a legnagyobb eséllyel a kistestvérét lehet felhasználni? Részletek a Heti Válasz február 13-i számában, amely digitálisan is megvásárolható a Digitalstandon.

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Bukaresti tészta
  2014-02-23 14:52:26, vasárnap
 
  Bukaresti tészta

Hozzávalók:

Piskótához:
8 tojás
40 dkg cukor
40 dkg liszt
8 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor
1 sütőpor.

Krémhez:
6 dl tej
1 vaníliás pudingpor
1 csokis pudingpor
30 dkg vaj
25 dkg cukor
5-6 csepp zöld színű mandula aroma
Vagy zöld színű ételfesték

Sziruphoz:
6 evőkanál cukor
Rum
4 dl víz

Tetejére:
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
3 evőkanál kakaó

Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, kanalanként hozzáadagolva a vizet.
A tojások fehérjét a maradék cukorral felverjük kemény habnak, a tojás sárgához hozzákeverjük az átszitált lisztet, kakaóport sütőport, majd óvatosan összeforgatjuk a keményre vert habbal.
Előmelegített sütőben, 26 x 36 cm tepsiben 180 fokon megsütöm.
Kihűlés után három lapra szeljük.

A krémhez külön megfőzzük 3 dl tejben a csokis pudingot, a többi tejben a vaníliásat, melyet a végén mandulaaromával ízesítünk, színezünk.
Amíg hűlnek a pudingok, a vajat kikeverjük a porcukorral, megfelezzük, felébe a csoki puding, a másik felébe a zöld színű.

Elkészítjük a szirupot: a vízben elkeverjük a hozzávalókat, amíg a cukor elolvad.

Egyik piskóta lapot tálcára helyezzük, megöntözzük a szirup harmadával, rákenjük a csokis krémet, ráemeljük a másik lapot, meglocsoljuk sziruppal, rá a másik krém, a legfelső lapnak is meglocsoljuk a vágott felületét, majd rátesszük a süteményre.

A tetejére a tojásfehérjét felverjük a porcukorral kemény habnak, hozzákeverjük a kakaót, és szépen behúzzuk vele a süteményt, tetszés szerint díszítjük.
recept: Rozi Erdélyből
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Dominó szelet
  2014-02-23 14:47:59, vasárnap
 
  FANTASZTIKUS SÜTEMÉNY

Hozzávalók: a barna piskótához
.4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
4 evőkanál víz
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

Fehér tésztához:
6 tojásfehérje
220 g cukor
100 g vagdalt, pirított dió
1 meggykompót
200 ml liszt

Krémhez:
6 tojássárgája
200 g cukor
300 ml tej
1 vanília puding
3 vaníliás cukor
250 g vaj

Csoki máz a tetejére:
160 g csoki
20 g vaj
50 ml tejszín

Elkészítése: A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.

A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.

Összeállítás: kakaós piskóta - krém - fehér tészta - csoki máz.
A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, aztán szeleteljük.
Nagyon finom kiadós sütemény.
recept: Margit 2
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Tepsis csülök
  2014-02-23 14:40:23, vasárnap
 
  Tepsis csülök, Basa módra

Hozzávalók:

1 közepes enyhén füstölt disznócsülök
 2-3 db. nagyobb krumpli személyenként
1 fő hagyma, 8-10 gerezd fokhagyma, nagyságától függően
Fűszerek: só, bors, fűszerpaprika, babérlevél
Olaj

A jól megmosott csülköt előfőzzük, én kuktában főztem egy órát, annyi vizet öntök a csülökre, hogy épp ellepje, a főzővízhez 4-5 fokhagyma gerezdet, szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 kisebb fej hagymát teszek.Lehet fazékban is főzni,ebben az esetben addig főzzük, amíg a csont könnyen elválik a hústól.

Amíg a csülök fő, megtisztítom és felvágom a krumplit, tepsibe rakom, sózom, kevés olajat öntök rá és összeforgatom, megtisztítok egy fő hagymát, rárakom a krumplira.

A megfőtt csülköt kicsontozom, szeletekre vágom, rárakom a krumplira, megszórom bors és fűszerpaprika keverékével.
200 fokosra előmelegített sütőben, közbe-közbe saját levével meglocsolgatva szép pirosra megsütöm.

Rizzsel párolt savanyú káposztát tálaltam hozzá.
Erdélyi konyha Rozi
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Fonott kalácsok
  2014-02-23 14:35:25, vasárnap
 
  Hozom a mai kalácsom,nagyon finom lett.

Fonott kalácsok
Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás 1 sárgája
1 citrom reszelt héja
2 vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
Só, én 4 g-ot tettem

Az élesztőt kb. 1 dl cukros langyos tejben, felfuttatjuk, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük és átgyúrjuk.
Az átgyúrt tésztából kimértem 9 db 80 g-os darabokat, megsodortam úgy hogy egyforma hosszúságúak legyenek, összefontam a kilences fonással, tepsibe helyeztem, felvert tojással lekentem, fél órát kelesztettem majd 180 fokos előmelegített sütőben szép arany barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből cukros vízzel lekentem, attól lesz szép fényes.

A megmaradt tésztából 5 rudat sodortam,és ötös fonással összefontam,tovább úgy jártam el mint a másik kalácsnál.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Tojásos,csirkemell rolád
  2014-02-23 14:30:12, vasárnap
 
  Tojásos,csirkemell rolád

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
20 dkg bacon szalonna
10 dkg reszelt sajt
Só, bors, petrezselyem zöld ízlés szerint
2 tojás
5 kisebb hosszúkás főtt tojás
2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A hús felét vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni. A másik felét ledaráljuk, hozzádarálunk 2-3 gerezd fokhagymát, hozzátesszük, a felvert tojásokat, sóval, borssal, a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és összedolgozzuk .
Egy 32x10 cm őzgerincformát vékonyan kivajazunk, és kibéleljük bacon szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos massza felét kanalazzuk a formába és rakjuk rá a megfőtt tojásokat, majd rárakjuk a massza másik felét, hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonna csíkokat, vastag tejföllel lekenjük, reszelt sajtot szórunk rá.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40 perc alatt, süssük készre.
Az egészet egy sütőzaciba tettem, hogy a kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Mikor lejárt a sütési idő, kivettem a sütőből, átfordítottam egy másik tepsire és visszatettem, amíg a szalonna kissé megpirult.
Szalmakrumplival tálaltam,de hidegtálon is nagyon jól mutat.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Vaddisznó pörkölt
  2014-02-23 14:29:06, vasárnap
 
  Vaddisznó pörkölt

Hozzávalók:

1,5 kg vaddisznó hús
3 nagyobb fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
2 babérlevél
Pár szem boróka bogyó
Só, bors, piros arany
Vörös bor

Elkészítése: Az edényt, amiben készítjük vastagon, kikenjük disznózsírral, felforrósítjuk, belerakjuk a kockára megvágott vaddisznóhúst, többször átforgatjuk, és fehéredésig pörköljük, hozzátesszük a durvára megvágott hagymát, zöldpaprikát, babérlevelet, pár szem borókabogyót és saját levében lassú tűzön főni hagyjuk, ha elfövi a levét, mindig kevés vörösborral pótoljuk.
Mikor már majdnem puha a hús, fűszerezzük, több fűszert használunk, mint a megszokott húsoknál, hogy a vad ízeket a fűszerekkel kompenzáljuk. Végül erős Pistát és piros aranyat teszünk hozzá,összeforraljuk, petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Megjegyzés:Mivel most téli időszak van,a paprikát és paradicsomot Ételízesítővel helyettesítettem.Ez is paprikát és paradicsomot tartalmaz,még szép színt is ad a pörkölteknek.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Csirke, tejfölös mártásban, gombás rizzsel
  2014-02-23 14:27:07, vasárnap
 
  Csirke, tejfölös mártásban, gombás rizzsel

Hozzávalók:
Egy csirke húsos részei
1 fej hagyma
1 kaliforniai paprika, vagy 1 kanál sóban eltett, őrölt paprika
Olaj vagy zsír
Só, bors, zöld petrezselyem
1-2 dl tejföl
1 kanál liszt

A megtisztított csirkét, fel daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, forró olajban üvegesre pirítjuk, télen egy kanál őrölt piros paprikát, nyáron, friss paprikát apró kockákra vágva teszünk a hagymához, és együtt is pároljuk, ha szükséges megszórjuk fűszerpaprikával, belerakjuk a csirke darabokat, megszórjuk, borssal, sóval, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön puhára főzzük.
Amikor elkészült, egy kanál lisztet tejföllel elsúrolunk, hozzáadjuk a húshoz és besűrítjük vele. Bőven petrezselyem zöldet teszünk bele.
Gombás rizzsel, tálaljuk.

Gombás rizs

Hozzávalók:
20 dkg rizs
10-15 dkg gomba
1 fej hagyma
Olaj, só, bors, petrezselyem zöld
Az előfőzött gombát, apróra vágott hagymával, forró olajon átforgatjuk, rátesszük a megmosott rizset, 1-2 percig kevergetjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi félujjnyira ellepi.(Én megmérem a rizset és kétannyi vizet öntök hozzá: pl. 1 csésze rizs + 2 víz). Megsózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, egyszer-kétszer megkeverjük, hogy egyenletesen főjön. Amikor a rizsen a víz apadni kezd, és a rizsszemek kezdenek áttetszővé válni, a rizs tetejére vagdalt petrezselymet szórunk.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Borjúlábszár olaszosan
  2014-02-23 14:26:16, vasárnap
 
  Borjúlábszár olaszosan

Hozzávalók:

3 db borjúlábszárból 4-5 cm vastagra vágott szeletek
3 db közepes sárgarépa
2 db petrezselyem
1 kisebb zeller gumó
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
6-7 dkg vaj
3-4 evőkanál olaj
2 db babérlevél
Liszt
2 kisebb paradicsom
Citromhéj
Só, bors


Vastag falú serpenyőbe olajat és a vajat felmelegítjük.
A hússzeleteket enyhén sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd lisztbe forgatjuk, az előmelegített vaj és olaj keverékén, közepes lángon mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.
Amikor mindkét oldala szépen megpirult, kivesszük az edényből, beletesszük az apró kockákra megvágott zöldségeket, kettőt-hármat keverünk rajta, felöntjük 2 dl húslével (fehérborral kellene, én a gyerekek miatt húslevet használtam) visszarakjuk a húsokat, ha szükség sózzuk, borsozzuk, és lefödve gyenge tűzön puhára pároljuk. Ha a lé elpárolog, mindig kevés húslével pótoljuk.
Mivel nekem ebben az időszakban nem volt paradicsomom, házilag eltett paprika és paradicsom keverékét tettem hozzá egy jó evőkanállal, összefőztem, aztán kivettem a húsokat, botmixerrel,nem éppen az egészet pépesítettem, visszaraktam a húsokat, tálalásig melegen tartottam.
Tálaláskor 3-4 dkg vajat felhevítettem, a tűzről levéve hozzátettem 1 kevés reszelt citromhéjat, 1 gerezd fokhagymát, törőn átnyomva és apróra vágott petrezselyem zöldet, ráraktam a hússzeletekre.
Petrezselymes natúr krumplival tálaltam.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Almás kígyórétes
  2014-02-23 14:24:42, vasárnap
 
  Almás kígyórétes
Recept Vass Lászlóné Edittől

Hozzávalók a tésztához:

500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:
1 kg alma
1 vaníliás pudingpor
Fahéj
ízlés szerint cukor

Hamarabb a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük, majd kisebb darabokra vágjuk.
Egy lábosban ízlés szerinti cukorral 10-15 percig pároljuk, én kevés vizet öntöttem alá, hogy ne kapja oda, nem kell, elpárologja az egész levét. A pudingot kevés vízben elkeverjük, és az almához öntjük, ezzel besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Hűlni tesszük.

A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással lekenjük, még kevés ideig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 852
  • e Hét: 3068
  • e Hónap: 4963
  • e Év: 55754
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.