A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja.
Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat...
A tavasz beköszönte előtt tegyük tisztába otthonunkat nagyanyáink házi praktikáinak segítségével. A friss környezetben a közérzetünk is jobb lesz.
Mosás
- A fehér ruhák még fehérebbek lehetnek, ha egy citrom lereszelt héját is becsempésszük a ruhák közé. Lehetőleg bugyoláljuk azt fehér pamut zokniba, nehogy eltömődjön tőle a kifolyócső.
- Számos kemikália mellett az ecet-szódabikarbóna keveréke a legjobb biomódszer a makacs foltok eltávolítására. A keverék eltünteti a ruhákból az izzadságszagot is, ha az érintett helyen befújjuk vele a ruhát, mosás előtt fél órával. Az ecet ezen felül a szöszök ellen is hatásos. Nem lesznek szöszösek a mosógépben tisztított ruhák, ha az öblítő-adagolóba egy félcsészényi ecetet teszünk, öblítés után.
- Amikor már minden egyéb módszerrel kudarcot vallottunk, a ruhák kifehérítésére tegyünk egy kísérletet a bórax porral. Remekül helyettesíti a klóros fehérítőket.
Fürdőszoba
- A vízkőoldók helyett is bátran használjunk ételecetet. Ez mindennél gyorsabban, akár tíz perc alatt feloldja a vízkövet, és egyéb lerakódásokat a mosdóról, kádról, vécécsészéről.
- Ha egy széles szájú edénybe szódabikarbónát hintünk, és kitesszük a mosdó szélére, sikeresen mellőzhetjük a légfrissítőket, mert ez a por önmaga is gondoskodik a kellemetlen illatok felszámolásáról. Emellett a szódabikarbóna remek súrolószer is.
- A csaptelepek ragyogóak lesznek, ha sózott aludttejjel, vagy kefirrel, esetleg ecetes ronggyal törölgetjük át azokat.
- Ha eldugult a lefolyó, szórjunk bele két evőkanálnyi szódabikarbónát, és öntsünk rá 1 dl ecetet. Ez a módszer varázslatosan gyorsan új utat teremt a víznek.
Takarítás
- Az ecet remekül fertőtlenít, gyorsan oldja a zsíros foltokat, és fényesíti az üveget. Ha ablakot tisztítanánk vele, az ecettel kevert vízhez adjunk egy kanál kukoricalisztet is.
- Hatásos bútorfényezőt kreálhatunk egy kupaknyi citromfű olaj és háromkupaknyi olívaolaj keverékéből.
- Ugyancsak kiváló bútortisztítót nyerünk, ha háromkupaknyi olívaolajat elegyítünk egy kupaknyi ecettel.
- A szódabikarbóna közismerten kiváló szagtalanító. Ha egy kis edénykébe töltve a hűtőszekrénybe tesszük, gyorsan megszabadulhatunk az ott terjengő kellemetlen szagoktól. A fehér por emellett sikeresen számol le az odakozmált edények szennyeződéseivel, ehhez elég, ha egyetlen éjszakán át áztatjuk azokat szódabikarbónás vízben.
- A bóraxos víz csodaszép ragyogást ad a nemes fémtárgyaknak, például gyertyatartóknak, kép- és tükörkereteknek.
- Meghökkentő, de hatásos módszer lehet a fapadlók tisztítására, ha egy vödör meleg vízben fél órán át áztatunk két tea filtert, majd a folyadékkal mosunk fel.
Textilek, kárpitok
- A bőrbútorokat elcsúfító zsíros foltokat legkíméletesebben szódabikarbónás vízzel tüntethetjük el.
- A textilkárpitoknál ecettel is kísérletezhetünk, de csak nagyon óvatosan, egyszerre csak kis felületen és legfeljebb tíz százalékos töménységgel.
- Ha figyelmetlenségünk vagy ügyetlenkedésünk folytán a vasaló megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot egy fejvöröshagyma levével, hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd mossuk ki.
- Megfakult, színét vesztett szőnyegünket felfrissíthetjük, ha benedvesítjük azt, közönséges konyhasóval átkeféljük, majd egy fél óra múltán alaposan kiporszívózzuk. Hasonló eredményre jutunk, ha só helyett szódabikarbónát alkalmazunk. Ezt is rászórhatjuk a szőnyegre, de a sóval ellentétben egy egész éjszakán át hagyni kell hatni, és csak reggel porszívózhatjuk ki.
Tele van az élet jóval: kenyérrel, tisztával, sóval.
Adjál, Uram, menedéket, adjál, Uram, tisztább létet.
Adjál, Uram, nyugodalmat, vándornak, hogy vándorolhat,
éhezőnek adjál étket, s töröljél el minden vétket.
Félutamon szólok hozzád: közel legyél,
Istenország. Adjál, Uram - enyhet adni: ne kelljen így megfáradni
Földi létem jaj-siralmas: vagyok bárány, vagyok farkas.
Adjál, Uram, menedéket: félelmemül ne rakj fészket.
Fiókád - én - elesetten keresgéllek elveszetten.
Szép új napot kéne fonni, gyerekekről gondoskodni:
család, béke, galamb, alma, s cifraságom fogadalma:
néked, Uram, felajánlom sok álságos cifraságom.
Adjál nekem Uram - békét, add az ember menedékét;
segíts nekem, Uram, árván: vagyok félben a szivárvány;
Uram, hallgatlak a szélben, eme végső menedékben:
nem kell dohány, nem kell talmi, csak én tudjak irgalmazni;
vegyél el a terheimből, adjál többet terveimből;
társat kérek, menedéket: terveimben rakjál fészket;
Tudjak, Uram, úgy szeretni: vesztes ügyben nem elveszni:
ügyeimet félbe hagytam, magamnak nem irgalmaztam:
bepanaszlom magam Néked: enyhítsd meg a vereséget:
segíts, Uram, úgy szeretni: emberek közt - ember lenni.
Sok-sok fűszer kerül nap, mint nap az asztalunkra, de ismerjük-e őket eléggé, hogy mindig a megfelelő fűszert használjuk? Tudjuk, hogy melyik ételhez mi illik a legjobban?
Kömény: a káposztafélék, sültek, liba,- kacsa,- sertéssültek jellegzetes ízesítője.
Majoránna: hurkafélék, húsételek, szárnyasok kedvelt fűszere.
Babérlevél: savanyú levesek, a burgonyafőzelék, savanyúságok nélkülözhetetlen fűszere
Fehérbors: enyhébb ízű fűszer- saláták, világos színű mártások, halakhoz ajánlott.
Zöld bors: erősen aromás - steak, vadétel, birka, marhahús kiváló ízesítője.
Fehér rózsabors: világos ételekhez,
Fekete rózsabors: sötét ételekhez ajánlják.
Bazsalikom: az olasz konyha fűszereként is említik, saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják.
Kakukkfű: húsok, káposztafélék, padlizsán, cukkini és saláták ízesítőjeként ismert.
Szurokfű /Oregano: pizzák, olasz tészták nélkülözhetetlen fűszere, zöldségekhez, salátákhoz is bátran használhatjuk.
Tárkony: az erdélyi konyha fűszere - füstölt húsok, borjúból, bárányból készült levesek kedvelt ízesítője, valamint szárnyasok, párolt hal és tojásos ételek fűszerezésére használják.
Borsikafű: borsos aromájú intenzív fűszer, hüvelyesek főzésénél ajánlott, mert csökkenti a puffadást.
Kapor: leveseket, saláták, savanyúság elképzelhetetlen nélküle, a kovászos uborka, és a túrós lepény elképzelhetetlen nélküle.
Boróka: bogyója adalék a vadpácokhoz, valamint a szalonna és sonka számára készített pácléhez és több húskészítményhez is.
A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyösek lehetnek az ételmegvonással járó rövid böjtök is. Különösen tavasszal érdemes a szervezetet megszabadítani a felszaporodott méreganyagoktól.
Tavasszal számos vallás ajánl hosszabb-rövidebbidőszakokra teljes ételmegvonást, méregtelenítő böjtöt. Az ételmegvonás hatására a szervezet megkezdi a tartalékai lebontását, legelőször a zsírt. Amikor a testzsírt már lebontotta, megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is. Mivel a májban halmozódik fel gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreganyag, a zsír bomlásával ezek a mérgek is felszabadulnak.
A léböjt nem fogyókúra
A léböjtkúra szülőatyja Otto Buchinger (1878-1966) német orvos, aki anyagcserezavarait gyógyító folyadékfogyasztással kúrálta ki. Buchinger léböjtkúrájának eredeti célja a túlsúly, a reuma és a különböző bőrbetegségek "leböjtölése" volt. Maga Buchinger gyógyböjtnek nevezte diétáját, az azonban erősen vitatott, hogy a kúra képes-e az említett betegségek megszüntetésére.
Sokak szerint a szinte teljesen fehérjementes táplálkozás és a nagyon alacsony kalóriabevitel - napi 250-500 kilokalória - inkább fenyeget jojóeffektussal és más kellemetlen következményekkel, mint hogy tartós súlycsökkenést eredményezne. Míg a megrögzött böjtölők spirituális élményként élik meg, az ellentábor legjobb esetben is csak megtévesztésnek, ha nem veszélyesnek tartja.
Már egy nap böjtölés felfrissülés a szervezetnek
A léböjtkúrában egy bevezető gyümölcsnap után a böjtölők csak folyékony élelmiszereket fogyasztanak, így például zöldség- és gyümölcsleveket, ásványvizet, gyógynövényteát és mézet. A csak vízfogyasztást megengedő teljes böjthöz (nulldiéta) képest a léböjtökben - noha a kalóriabevitel így is igen alacsony marad - a szervezet hozzájut a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, sőt tejtermékek (tejsavó) esetleges fogyasztásával még fehérjéhez is.
A diéta befejezésekor először alma, majd egyéb nyers gyümölcsök fogyasztásával kell fokozatosan visszatérni a szilárd élelmiszerek fogyasztására, a diétát követő első napokban speciális étrend betartásával. A kúra teljes időtartama alatt gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, ez napi 3-4 liter elfogyasztását jelenti, ezenkívül célszerű a böjtöt mozgással, meditációval, relaxációval, de masszázzsal és jóleső fürdőkkel is kiegészíteni.
Már itthon is számos olyan központ létezik, ahol orvosi felügyelet mellett lehet léböjtölni. Egy egynapos léböjt, vagyis egy olyan napnak a beiktatása, amikor csak iszunk és nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, minden egészséges ember bélrendszere számára felfrissülést jelenthet. Még néhány napos kúrába is belekezdhetünk saját belátásunk szerint, azonban a hosszabb lélegzetű léböjtkúrák már orvosi ellenőrzést igényelnek. Egy 3-5 napos kúra során még nem jelentkezik kóros tápanyaghiány, és azáltal, hogy a szervezet mentesül a szilárd táplálék megemésztésének és továbbításának feladata alól, tehermentesítjük a májat és a vesét is.
Lépésről lépésre kell bevezetni
A szervezet működését érintő minden drasztikus beavatkozás, akárcsak egy műtét vagy egy új gyógyszer alkalmazása is veszélyekkel járhat, ezért fontos a különböző kúrák, étkezési javallatok lépésről lépésre haladva való bevezetése.
A léböjtöt sem lehet egyik napról a másikra elkezdeni: minden léböjtkúra megkezdése előtt annyi átmeneti napot kell beiktatni, mint amilyen hosszúra az egész kúrát tervezzük, majd a szervezetet ugyanennyi nap alatt kell visszaállítani a szilárd ételek fogyasztására.
Az átmeneti napokban is érdemes fokozatosan lemondani a húsok, a húskészítmények, a kávé, a cukros üdítőitalok fogyasztásáról, majd lassanként a többi szilárd élelmiszert is elhagyva (legkésőbb a zöldséget) belevághatunk az első olyan napba, amelyen csak folyadékot fogyasztunk.
Nem szabad hónapokat léböjtölni
A léböjtkúra ellenjavallt, ha a kúrázni vágyó például gyógyszeresen kezelt depresszióban szenved, vagy vércukorszintje ingadozó, esetleg cukorbeteg. Kismamák és szoptató nők számára sem ajánlott a kúra, mert a szervezetben a böjt hatására felszabaduló méreganyagok a fejlődő magzatot, illetve az anyatejen keresztül a kisbabát is károsíthatják. Nem kúrázhatnak gyermekek, szív-, máj- és vesebetegek, valamint a rákos betegek sem.
A léböjtkúra nem tartozik a több hónapig folytatható kúrák közé, hiszen a test ilyenkor a hiányzó tápanyagok miatt hiánybetegségekkel reagálna. Az anyagcsere-folyamatok átállását fejfájás, epe- vagy vesepanaszok is kísérhetik. Erősen vitatott az is, hogy az eredetileg a különféle betegségek (reuma és bőrpanaszok) megszüntetésére kitalált kúrával valóban elérhető-e a gyógyulás.
A túlsúlytól léböjtkúrával megszabadulni próbáló fogyókúrázókat a kritikusok arra figyelmeztetik, hogy az alacsony kalóriabevitel miatt inkább csak időleges súlycsökkenést érhetünk el, amelyet aztán visszahízunk (ez az úgynevezett jojóeffektus). Az alacsony mennyiségű fehérjebevitel miatt az izomszövet átmeneti leépülése is bekövetkezhet, igaz, egyes léböjtkúra-változatok ezt tejsavó fogyasztásával próbálják kiküszöbölni.
Másrészről viszont azt is meg kell említeni, hogy a néhány napnál hosszabb ideig végzett kúrák alatt a szervezet és az agy is hozzászokik ahhoz, hogy másképp viszonyuljon az ételekhez és a táplálkozáshoz általában, ezért az is elképzelhető, hogy sikerül teljes életmódváltást elérnünk, melynek következményeként később testsúlyunk is optimalizálódik, és hosszú távon is tartósan a kívánt szinten marad.
Az alábbi teakeverék segítségével könnyebben egyensúlyban tartható a vérnyomás, esetleg salaktalanító kúrával és több mozgással - orvosi felügyelet mellett! - csökkenthető a szedett tabletták adagja is.
2 rész GALAGONYAVIRÁG
2 rész KÖKÉNYVIRÁG
3 rész FAGYÖNGY
2 rész CITROMFŰ
1 rész SZÚRÓS GYÖNGYAJAK
1 rész ORBÁNCFŰ
1 rész LEVENDULA
1 rész HIBISZKUSZ
ELKÉSZÍTÉSE: egy liter forró vízzel forrázzunk le 2 evőkanálnyi teakeveréket, 10 percig kell áztatni. A nap során apránként kortyolgassuk el.
A keverék elkészítéséhez szükséges teákat itt találod: http://biowellnatura.hu/tcs/gyogyteak-teafuvek.html
Egy tisztítókúra, illetve egy méregtelenítés akkor a leghatékonyabb, ha gyógynövények felhasználásával kerül kiegészítésre. Ilyen esetben a csalán nem maradhat ki a gyógynövények közül, hiszen ez a legerőteljesebb vértisztító gyógynövény. A csalánteáról szinte mindenki tudja, hogy vízhajtó, azt azonban kevesebben tudják, hogy feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat és eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat. Még kevesebben tudják, hogy a csalán megfelelő ízületi bántalmak, allergia és bőrbetegségek tüneteinek csökkentésére. A csalán hatóanyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért olyan hatékony reumatikus bántalmakra, ízületi gyulladás kezelésére. Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti az allergiás tüneteket, az ekcémát, az asztmát és a szénanáthát. A csalánlevél vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, vastartalma igen magas. Bár a csalánfőzelék ma már nem a legközkedveltebb étel, pedig vitamin és ásványi anyag kiegészítésként nagyon hasznos lehet. Erre legalkalmasabb a tavaszi zsenge csalánlevél. A rendszeres csalántea fogyasztás erősíti az immunrendszert, továbbá a diéták hatásfokát is növeli. Minden tekintetben nagyon egészséges kiegészítője az egészséges életmódnak.
A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó. Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják.
Hazánkban minden évszakban kapható mangó, ha sikerül érett darabra szert tennünk, rendkívül aromás, intenzív ízű gyümölcs, amiből elég keveset is használni, ráadásul szerencsére ma már egyre jobb áron kapható. Mangót tehetünk mindenféle desszertekbe,pohárkémekbe, turmixokba, de chutney-ba és salátákba is akár, jól illik egzotikus húsételekhez, és sok finom koktél alapja is lehet.
Indiából − ahol több mint 4000 éve termesztik − indult világhódító útjára: az időszámítás előtti századokban már ismerték egész Ázsiában, a X. században az araboknak és a perzsáknak, majd a XV−XVI. században a portugáloknak köszönhető továbbterjedése. Európába az 1700-as években angol utazók hozták a ,,keleti gyümölcsök királyát".
Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában, Dél-, Közép- és Észak- Amerikában is termesztik: 40 méter magasra is megnőhet a mangófa, és évszázadokig él. Az ültetvénynövények általában 10-15 méteresek.
Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást. Számos hindu szertartásban megtalálható, Brahma isten jelképe, ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágait a Síva-istentiszteleteken is szerepel, a gyümölcs örök múzsája a költészetnek. Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.
Szín és méret
A mangó többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe fajtától függően éretten is lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezek a színek foltokban is megjelenhetnek egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között - a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.
Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, még kemény, amikor a boltokba kerül, az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb, illata ilyenkor intenzív, fűszeres (túléretten émelyítő). Az érett gyümölcs élvezeti értéke néhány napig hűtőszekrényben nem romlik.
A kemény mangót szobahőmérsékleten érleld! Tápértéke szénhidrát-tartalma miatt jelentős, energiatartalma 100 grammban 245 kJ/59 kcal. Mégsem hizlal, mert emésztést segítő ballasztanyagokat tartalmaz.
Gyógyító mangó
Élelmi rostban gazdag, 83 százaléka víz, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, óvja a bőrt, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású, méregtelenít. Még a hajápolásban is használják, balzsam alkotóelemeként. A mangó virágai sűrű, édes mézet adnak, de magát a virágot is meg lehet enni!
Gyógyító hatását a hinduk sokféle módon kihasználták: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok-, mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos, a levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták.
Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlen, megsütött, cukrozott terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában. A szárított virág és a kéreg vérhas gyógyítására hatásos, az utóbbi reuma ellen is alkalmas. A fa puha, világos színű: bútorokat készítenek belőle.
Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!
Sokféle felhasználás
Felhasználása érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, megpárolva zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs használható fel a legszélesebb körben: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, tortához, bólét vagy fagylaltot ízesíthetünk vele, gyümölcslét, turmixot, chutney-t készíthetünk belőle, szeletelve és szárítva aszalt gyümölcsként is nagyon finom.
Lapos, szőrös, nagy, kagyló alakú magját elég nehéz kiszedni, ezért a mangót mélyen bevágva először fejtsd le a magról, aztán a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva (bevagdosva) fordítsd ki a héjánál fogva!
Ázsiában szárítva, őrölve fűszernek is használják. Sok indiai család mindennapi fűszermártása a mangócsatni. Sajtok és húsok jó kiegészítője, sonka, lazac, rák vagy (főként szárnyas) sültek, wokban készült keleti ételek mellé kiváló. S ha egy kis mangópürét pezsgővel felöntünk, finom koktélt kapunk, a mangótequila (fél mangó, 5 cl tequila, 1 cl citromlé, tálaláshoz jég, mentalevél) pedig bolondító.
Rejtő Jenő könyveit sokan ismerik, ám azt már kevesen tudják róla, hogy verseket is írt...
Rejtő Jenő: Hazugság?
Szent imákkal beteg szívvel
Mások csodáit megcsodálva
Várjuk a reggelt eltűnődve
Míg igénytelen száz csendes óra
Messzeröppen.
Délibábok futó lidércek
Hazug mesék sok cifra ének
Hiába várnak találkozóra?
Hiába mondok bús szemednek
Tündérmeséket?
Hazugság hogyha csendes éjjel
Agyon kínzott fáradt szívemmel
Ígérek Néked szent csodákat
Igaz jövőről boldog nászról
Melódiákat?
Hazugság, hogyha tikkadt ajkkal
Forró testtel szent reménnyel
Hiszünk magunkba dús szívünkbe
S összebámul sápadt arcunk
Mindent váron?
Hazugság minden esküvésünk?
Minden könnyünk minden álmunk?
Ezer csodás színes reményünk
Mit összebújva csöndben várunk
Égi órán?
Hazugság, hogyha fáradt testtel
Imádkozva eltűnődünk
S az élet míg mi csendbe várunk
Másnak hoz meg mindent, mindent;
Hazugság, hogyha mégis várunk?
Hazugság, hogyha hisszük Istent?...
Rejtő Jenő (született Reich Jenő, Budapest, 1905. március 29. - Szovjetunió, 1943. január 1.) (írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery) magyar író.
Látszatra ponyvaregényeket írt, azonban életművét manapság már az irodalmi körök is nagyra értékelik.
37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg Oroszországban.