Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az élet...
  2014-04-20 09:41:13, vasárnap
 
  Kun Magdolna
Az élet...

Az élet olyan értékes nagyra becsült kincs,
amihez fogható semmi-semmi nincs,
hisz mindent pótolhatunk, ami elveszett,
de új életet kétszer senki nem vehet.
Ezért kell napjainkat vidámabbá tenni,
s ezt a vidámságot örökjognak venni,
mert akkor lesz értelme az emberszületésnek,
ha mosolyt adunk a lélek erejének.
A mosoly az, mi letörli a könnyet
és elhiteti, hogy élni akkor könnyebb,
ha magunk mögött hagyunk minden fájdalmat,
ami megtöri bennünk az érzésszálakat.
Ezentúl már én is csak szépeket hozok,
hogy derűvel teljen fáradt napotok
és érezzétek ti is, milyen nagyon fontos,
ha miénk lehet néhány szó,
mely boldogságot hordoz.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Húsvét napja
  2014-04-20 09:38:15, vasárnap
 
  Pálné Lele Ilona Húsvét napja

Csilingel a hajnal
Húsvét napjára,
hímes tojás bujkál
a lányok markában.

Ibolya meg nárcisz,
mind ilyenkor nyílik,
locsoló legénynek
gomblyukába illik.

Füstölt sonka illata
levegőben lengedez,
áldottan jó ízű
Megváltónk ünnepe.

Tavaszi napsugár
olyan szépen ragyog,
arannyal hinti be
ezt az áldott napot"

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Nincs Cím
  2014-04-20 09:33:30, vasárnap
 
  HOGYAN SZOLGÁLJA EGÉSZSÉGÜNKET A D-VITAMIN?



A D-vitamin számos fontos élettani folyamatban vesz részt. Számos kutatást végeztek a D-vitaminnal kapcsolatban. Ezekből a kutatási eredményekből szemezgettünk néhányat.

A szellemi állapotot is befolyásolja nőknél a D-vitamin
A Journals of Gerontology Series című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin. A franciaországi Angers Egyetemi Kórház munkatársai Cedric Annweiler vezetésével megállapították, hogy a D-vitamin bevitellel nagyban csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye, míg ezzel párhuzamosan Yelean Slinin, a minneapolisi Veterán Orvosi Központ munkatársa arra a megfigyelésre jutott, hogy azoknál az idős nőknél, akiknek alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb eséllyel indul meg a szellemi hanyatlás.

Csökkenti a fogszúvasodás kockázatát a D-vitamin
A Nutrition Reviews egyik számában megjelenő, több országra kiterjedő vizsgálat szerint gyereknél D-vitamin segítségével 50 százalékkal lehet csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.

Dr. Philippe Hujoel és a Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 24 klinikai vizsgálat eredményét összegezték és megállapították, hogy a D-vitamin mintegy 50 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás előfordulását.

A D-vitamin a szervezetbe bevihető külső forrásból (például a csukamájolaj tartalmazza nagy mennyiségben), de a napfény UV-sugarai is serkentik termelődését. Régóta ismert a D-vitamin csontélettanban betöltött szerepe, azonban a fogszuvasodásra gyakorolt hatását idáig nem sikerült tisztázni annak ellenére sem, hogy már az 1950-es évek óta napvilágot látott számos erre irányuló sejtés. Jelen elemzés az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Új-Zélandban és Svédországban végzett korábbi klinikai vizsgálatok eredményeire terjedt ki. A célcsoport 2-16 éves gyermekek közül került ki, az adatokat iskolákban, egészségügyi intézményekben, fogászati rendelőkben, vagy kórházakban vették fel. A fogszuvasodás igen fontos közegészségügyi kérdésnek számít, épp ezért üdvözlendő minden új eredmény, mely az előfordulás csökkenését célozza.

Összefügg az 1-es típusú cukorbeteggel D-vitamin hiánya
A Kalifornia Egyetem orvosi karának új kutatása összefüggést talált a vér D3-vitamin-szintje és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Hat éven át követtek nyomon közel 2000 embert, és azt a következtetést vonták le, hogy a D3-vitaminnak megelőző szerepe lehet a cukorbajjal kapcsolatban.

“Korábbi kutatások már felvetették a lehetőségét annak, hogy a D-vitamin hiánya és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata összefügg egymással, de elsőként mi teszteltük a teóriát a dózis-válasz kapcsolat tekintetében" - jelentette ki Cedric Garland professzor a Családorvostani és Megelőzési Tanszékről.

A kutatók a Védelmi Vérminta Iktató lefagyasztott egységeit használták fel, 1000 későbbi beteg és 1000 egészséges ember vérmintáját olvasztották ki és elemezték. A vérvételek nagyjából egy időpontban történtek. A vérkeringésben túlnyomó többségben levő D-vitamin-forma, a D-25-hidroxivitamin D (25(OH)D) szintjének összehasonlításával megállapították, milyen optimális mennyiség mellett csökken az 1-es típusú diabétesz kockázata. Főként ezen adatok alapján Garland a 25(OH)D ideális szintjét - mellyel felére csökkenthető a betegség esélye - 50 nanogramm/milliliterben állapította meg. A rendelkezésre álló adatok szerint ez a mennyiség nem rejt magában egészségügyi kockázatot.

Bár bizonyos betegségek befolyásolják a D-vitamin anyagcseréjét, a legtöbb embernek napi 4000 nemzetközi egység D3-vitaminra lenne szüksége" - mondta Garland. Arra bíztatta az érdeklődő betegeket, méressék meg a 25(OH)D szintjüket, mielőtt emelnék D3-vitamin adagjukat. “A kedvező hatás csak a D3-ra érvényes, a többi formára nem. Nem szabad túlzásokba esni sem, az előnyök ugyanis 10 000 NE alatt jelentkeznek."

Jót tehet a TBC-s betegeknek a napfény-vitamin
A Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain megjelent új kutatás kimutatta, hogy a betegek gyorsabban gyógyultak, ha az antibiotikumok mellé vitamint is szedtek. Mielőtt rutinszerűen kezdenék adagolni, több vizsgálatra is szükség lesz még. A fertőzés évente közel 1,5 millió ember életét követeli, és a szakemberek attól tartanak, egyes megbetegedések kezelhetetlenné válhatnak. A D-vitamin felhasználásával a TBC terápiájában a betegség egyik legkorábbi kezelési módszereihez tértek vissza. Az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőgümőkórosokat kötelező napfürdőre utalták, vagyis helioterápiára, mely fokozta a D-vitamin termelődését. Mikor azonban az antibiotikumok sikeresnek bizonyultak, ez a megoldás eltűnt a gyakorlatból.

London több kórházában kezelt 95 betegnék alkalmazták az antibiotikum-D-vitamin kombinációt, akik majdnem két héttel korábban gyógyultak meg így. Dr. Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója elmondta: ,,A vitamin nem válthatja fel az antibiotikumot, de hatékony kiegészítő fegyver válhat belőle. Nagyon ígéretesnek tűnik, de kicsit több bizonyítékra lenne szükségünk." Több beteggel kell még kísérletezni, megállapítani a legjobb adagolást, illetve azt, hogy melyik formája válhatna leginkább a betegek javára.

A megfigyelések szerint a D-vitamin enyhíti a fertőzés során fellépő gyulladást, mely a szervezet fontos válasza a behatolt kórokozókra. A TBC-s betegség során lebontja a tüdőfal egy részét, hogy több, kórokozó ellen küzdő fehérvérsejt férjen be. Ugyanakkor apró barlangocskák is képződnek a helyükön, ahol a TBC-baktériumok meghúzódhatnak. ,,Ha ezeket a réseket hamarabb begyógyíthatnánk, akkor rövidebb ideig állna fenn a fertőzés, a tüdő is kevésbé károsodna" - magyarázta Dr. Martineau. Az orvosok szerint akár más tüdőbetegségek esetén is beválhat, mint amilyen a tüdőgyulladás és a szepszis.

Peter Davies professzor, a brit TBC Riadó alapítvány titkára kiválónak nevezte az eredményeket, de azt is hozzátette, hogy a betegség megelőzésében még fontosabb szerepet kaphat. Háromból egy embernél csak kis mennyiségben vannak jelen a baktériumok, tüneteik sincsenek, ez a látens tuberkulózis. Tíz százalékuknál azonban egyszer csak fellángol a betegség. Davies professzor ötlete, hogy D-vitamin kiegészítőkkel megelőzhető lenne a betegség kitörése ,,masszív áttörést jelentene".

D-vitaminnal a depresszió ellen
A depressziós nők állapota számottevően javult, miután D-vitamin hiányukat kezelni kezdték - olvasható egy friss tanulmányban.

,,Könnyen lehet, hogy a D-vitaminnak eddig még nem bizonyított hangulatjavító hatása van, így hiánya súlyosbíthatja a depressziót" - mondta Dr. Sonal Pathak, az egyesült államokbeli Bayhealth Egészségközpont endokrinológusa. ,,Ha az összefüggés megerősítést nyer, előrelépéssel számolhatunk a depresszió kezelésében" - tette hozzá.

Az eredmények szerint a páciensek D-vitamin szintje alacsony volt: a normálérték 30 ng/ml feletti, míg 21 ng/ml alatt hiányállapotról beszélünk, s a hölgyeknél csupán 8,9-14,5 ng/ml-t mértek. 12 héten át a betegeknél táplálék-kiegészítő útján pótolták a szervezetükből hiányzó anyagot. A kezelés után 32-38 ng/ml-re növekedett a D-vitamin szintjük, ráadásul a depressziójukat illetően is jelentős javulásról számoltak be a Beck-féle Depressziós Skála alapján.

Korábbi tanulmányok is fölvetették, hogy a D-vitamin pozitív hatással bír a hangulatra, illetve annak zavaraira, de kiterjedtebb és véletlenszerűen összeállított minta alapján folytatott vizsgálatra van szükség az összefüggés bizonyításához - jelentette ki Dr. Pathak.

,,Azon depressziósoknál, akiknél fölmerül a D-vitamin hiányának gyanúja, érdemes elvégezni a vérvizsgálatot, hiszen a kezelési mód rendkívül költséghatékony a hagyományos terápiás módszerekhez képest" - vonta le a következtetést az amerikai klinika szakértője.
Csökkenti a halálos prosztatarák kialakulásának kockázatát a D-vitamin

A D-vitamin ugyan nem előzi meg a dűlmirigy daganatának kialakulását, de csökkenti a halálozás kockázatát. Egy új kutatás kimutatta, hogy akiknek a vérében a legmagasabb volt a vitamin szintje, azoknál 57 százalékkal csökkent a halálos esetek száma. Nem találtak azonban összefüggést a betegség megjelenése és a vitamin között.

“A prosztatarák egy nagyon összetett betegség" - mondta el Irene Shui kutató, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológusa. Némely daganat gyorsan növekszik és ad áttétet, okoz halált. Más tumorok viszont évekig sem okoznak panaszt, vagy veszélyeztetik az ember életét. Nem ismert egyelőre, hogy pontosan miért is csökkenti a D-vitamin a halálozás esélyét. Talán az lehet, hogy a vitamin speciálisan a daganatsejtek progresszióját befolyásolja, nem pedig a kialakulásukat.
A Journal of the National Cancer Institute hasábjain megjelent kutatás megfigyelés jelleggel zajlott, nem mutatott ki ok-okozati viszonyt a D-vitamin és a halálos prosztatarák megelőzése között.

,,Elegendő laboratóriumi bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a D-vitaminnak vannak rákellenes összetevői" - jegyezte meg Shui. A kémcsőben tenyésztett daganatsejtek esetében igaz, hogy gátolja a progressziót; az emberekkel kapcsolatban viszont az derült ki, hogy a húgycső körül elhelyezkedő mirigy rákos elfajulásának esélyét nem csökkenti.

A kutatáshoz olyan férfiak adatait gyűjtötték össze, akik 1993 és 1995 között adtak vérmintát egy másik tudományos munkához. Azt az 1260 férfit vizsgálták tovább, akik 2004-ig prosztatarákban megbetegedtek; valamint 1331 olyat, akik hasonló korosztályból származtak, de nem lettek rákosak. A kutatás végére, 2011 márciusára 114 férfi halt bele a betegségbe. Mikor megnézték a leleteket, kiderült, hogy közülük 31 a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők közé tartozott.
Bár a kutatást a későbbiekben még meg kell ismételni, Shui szerint a D-vitaminnak egyébként is sok kedvező hatása lehet az egészségre. ,,Azok a férfiak, akik úgy vélik, hogy alacsonyabb a D-vitamin szintjük a kelleténél, kérdezzék meg az orvosukat, hogy kell-e kiegészítő készítményeket szedniük" - tanácsolja a szakember.

A vitamint a bőr is előállítja, napfény hatására. Délelőtt 10 és délután 3 óra között heti két alkalommal 30-30 perc a napon már elegendő a szintézishez. A kutatásnak voltak korlátai, például az összes résztvevője az europid rasszba tartozott. ,,Mivel a D-vitamin hiánya sokkal gyakoribb az afrikai felmenőkkel rendelkezőknél, és náluk a prosztatarák kockázata is magasabb, sokat segítene, ha körükben is végeznének felmérést, hogy kiderüljön, rájuk is érvényes-e, amit megfigyeltünk" - foglalta össze Shui.

Csökkenti az ekcéma és az ételallergiák esélyét a játék a napon
Ha a gyerekek sokat játszanak a napon, csökken a kockázatuk az ekcéma és az ételallergiák kialakulására, állítják a kutatók. Ezzel szemben gyakrabban betegszenek meg azok, akik olyan helyen élnek, ahol kevesebbet süt a nap.

A kutatók ausztrál gyerekek adatainak felhasználásával vizsgálták meg, hogy az ország területén milyen eloszlásban jelenik meg az ételallergia és az ekcéma. Az ország déli részén kétszer annyi beteget találtak, mint északabbra, vagyis összefüggést fedeztek fel a szélességi fok és a mogyoró-, illetve tojásallergia között.

A napfény fontos, mert ennek hatására alakul ki a D-vitamin a bőrben. Ausztrália különösen jó helyszínnek bizonyult a kutatáshoz, mert észak-dél irányban közel 5000 km hosszan terül el, ami nagymértékű változatosságot jelent az éghajlatban, a nappalok hosszában és a napsütés erejében is.

Dr Nick Osborne, aki a kutatást vezette az Európai Környezeti és Egészségügyi Központban (a Plymouthi és Exeteri Egyetemek együttműködése) a következőkre hívta fel a figyelmet: ,,Ez a vizsgálat is megerősítette az összefüggést a lakóhely illetve az élelmiszerallergiák és ekcéma között. Reméljük, hogy kicsit részletesebben is megnézhetjük a hatásokat, hogy mely tényezők játsszák ebben a vezető szerepet: a hőmérséklet, a fertőző betegségek, a D-vitamin, vagy más. Mint mindig, továbbra is nagyon oda kell figyelni a testet érő napsugárzás mennyiségére, mivel bőrrákot okozhat.
Stroke-ot okozhat a kevés napfény
Egy új kutatás szerint aki kevés időt tölt a napon, nagyobb eséllyel teszi ki magát a stroke veszélyének. ,,Nagyon sokat hallunk a napsugárzás káros hatásairól, elsősorban a bőrrák kockázatával kapcsolatban. Pedig a nap nem csak veszélyeket rejt magában, éppúgy lehet barát, mint ellenség" - magyarázta Leslie McClure, az Alabamai Egyetem biostatisztikus munkatársa. Kollegáival közösen elért eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i konferenciáján ismertette.

A szakemberek egy éppen most folyó kutatás adatait vették alapul, amelybe több mint harmincezer, átlagosan 45 éves fekete és fehér bőrű embert vontak be. Ők arra a 16 500 alanyra koncentráltak, akiket 2003 és 2007 között figyeltek meg, és nem volt korábban szívbetegségük vagy stroke-juk. A megfigyelés öt éve alatt 351-en estek át közülük stroke-on. McClure és társai azt figyelték meg, az ezt elszenvedők lakóhelyén mennyi volt az elmúlt 15 évben a napsütéses órák száma. Úgy tapasztalták, hogy a legborúsabb területen élők 1,6 százalékkal nagyobb eséllyel estek át a betegségen. Ezen felül a hideg klímájú területen élés szintén növelte a kockázatot.

,,Még nem tudjuk pontosan, hogyan is függ össze a stroke és a napfény. Noha már több elmélet is napvilágot látott, a teljes magyarázat még várat magára" - figyelmeztetett a kutató. Ezzel Dr. Larry B. Goldstein, a durhami Duke Stroke Központ igazgatója is egyet értett, aki szerint még további kutatások szükségesek a témában.

,,Nem lepett meg a felfedezés, de fontos, hogy meg is tudjuk magyarázni az összefüggést. Valószínűnek tartom, hogy a kevés napsütés okozta alacsony D-vitaminszint is közrejátszhat a jelenségben, de várjunk még egy kicsit a végleges következtetések levonásával" - vélekedett a szakember.
Forrás: Medipress, vitaminstation.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1043
  • e Hét: 3259
  • e Hónap: 5154
  • e Év: 55945
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.