Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mire jó a káposzta?
  2014-04-23 18:04:55, szerda
 
  Zamatos TEReMtÉSZET: A káposzta

A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk. Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe. Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb. A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart. A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke. A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

Tápértéke:
Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Gyógyhatása:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

Tisztító hatású:
A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek. Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását. Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)

Bőrkiütésre:
A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye. Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön. Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.

Feloldja a mérgeket:
Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta. Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe. A máj feladata, hogy ezt kiszűrje. Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi.

Szabályozza a vércukrot:
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.

Koleszterin-csökkentő:
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.

Rákellenes:
A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak. A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére. Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát. A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.

Bronchitis:
A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra visszaállítása:
A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez. Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Alkohol okozta májbetegség:
A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.

Csillapítja az idegrendszert:
A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.


Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében.
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre. A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni. Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk. Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel. A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele. A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk. Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük. Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak. A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra. A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Ebola Európában?
  2014-04-23 11:49:32, szerda
 
  REMÉLJÜK CSAK EGY RÉMHÍR

Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai teljes erőbedobással próbálják megakadályozni az elmúlt néhány hétben egyre több helyen felbukkanó ebola járvány továbbterjedését, amit eddig hét afrikai országban azonosítottak, azonban erőfeszítéseik lehet, hogy nem jártak sikerrel.

Guineában, a veszélyes betegség egyik gócpontjában, az állami hatóságok szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, ugyanakkor a Reuters szerint a kormány ,,azt tervezte, hogy nem hozza nyilvánosságra a halálesetekre vonatkozó adatokat, a pánikkeltés elkerülése végett."

Lehet, hogy ez nem sikerült.

Az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére elképzelhető, hogy a járvány Európára is átterjedt.

hét afrikai országot sújtó Ebola fertőzések száma egyre gyorsabban emelkedik. Az egyik Guineában és Libériában tevékenykedő keresztény segélyszervezet szerint a fertőzések száma 24 óra alatt 15 százalékkal emelkedett. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az olaszországi Pisa partjaihoz érkező 40 illegális bevándorlón is az Ebola fertőzés tünetei jelentkeztek. A hatóságok karanténban tartják a magas láztól és konjunktivisztől (kötőhártya vörös elszineződése) szenvedő betegeket. A WHO szerint az Ebolának ez a törzse teljesen új és bár nagyon hasonlít a Zairében azonosított törzshöz, a kettő nem egyezik és ezért az orvosok sok esetben hamis negatív eredményeket kapnak, akár heteken át.

A hamis negatív eredmények miatt olyanok is visszatérhettek családjaikhoz, akiket megfertőzött az Ebola vírus, hogy otthonukban gyógyuljanak fel az influenzának vagy esetenként ételmérgezésnek hitt betegségből, ezzel is tovább rontva a helyzetet. (forrás)

Az olasz hatóságok tagadják, hogy a betegség felütötte volna a fejét az országban, de alternatív hírportálok szerint ez az oka az egyik pisai kórház teljes lezárásának, ahol úgy gondolják, hogy 40 fertőzött beteget kezelnek.

Érdekes módon az olasz országos hírügynökségek által a járványról megjelentett cikkeit ,,nemzetbiztonsági okokra hivatkozva" törölték, de kisebb híroldalakon megtalálható:

http://www.vnews24.it/

A Samaritan's Purse keresztény segélyszervezet elmondta, hogy az Ebola vírus egyik veszélye a hosszú lappangási időben rejlik, mivel a fertőzöttek sok másik embert megfertőzhetnek, mire kiderült, hogy betegek.

A járvány valószínűleg egy vadásszal kezdődött, aki egy fertőzött repülőkutyától kaphatta el a betegséget. A betegség közvetlen kontaktus útján emberről emberre terjed. A megfertőződést követően akár 21 nap is eltelhet a tünetek jelentkezéséig, ami lehet magas láz, fejfájás és általános gyengeség. Ezen a ponton a beteg már fertőz.

Természetesen érthető, hogy a hatóságok óvatosak a fertőzésekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalával a pánik elkerülése érdekében.

Forrás: idokjelei.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Vizeletvisszatartási problémák
  2014-04-23 11:46:32, szerda
 
  A húgyhólyag záróizmainak működését a központi idegrendszer befolyásolja. Az inkontinencia kialakulásában jelentős szerepet játszik a húgyhólyagot érintő izomrendszer működésének megváltozása, a medencefenék izomzatának gyengülése. Az inkontinencia tulajdonképpen a megerőltetésre fellépő akaratlan vizeletelfolyás.

A vizeletvesztés köhögéskor, tüsszentés vagy fizikai erőfeszítés hatására következik be, férfiaknál prosztataműtét következménye is lehet. Ha megerőltető munkát végzünk, hasprés hatására a húgyhólyag záróizomzata összehúzódik és vizeletelcsöppenés vagy vizeletelfolyás következik be.

A stressz inkontinencia jelentkezhet még orrfújáskor, nevetéskor, valamint mozgás közben, vizelési inger nélkül. Az ún. késztetéses inkontinencia esetén a vizeletvesztés fizikai aktivitástól függetlenül fellépő vizelési inger miatt következik be, amit sokszor gyakori vizeletürítések is kísérnek, ez akár a terhesség, szülés következményeként is bekövetkezhet.Az inkontinenciát okozhatják neurológiai betegségek is, sérülések esetén,amikor a vizelési inger jelentkezése nélkül a vizelet reflexesen kiürül.

A vizeletrekedés férfiak esetében
Akkor beszélünk vizeletrekedésről,amikor a vizeletáramlási akadály miatt nem képes ürülni a vizelet a hólyagból és a hólyagkapacitás feletti vizeletmennyiség elcsepeg. A férfiak vizelettartási nehézségei a prosztata megnagyobbodására vezethetők vissza, amikor is gyakoriak az éjszakai vizelési ingerek, a lassú vizeletürítések, az ismétlődő hólyaggyulladások. Mivel a hólyagot folyamatosan nyomja a megnagyobbodott prosztata, a hólyag fokozatosan elveszíti rugalmasságát, nem képes kiürülni teljesen és a pangó vizelet gyulladást, vesekövet okozhat.

Mit tehetünk?
Speciális tornagyakorlatokkal hatékonyan lehet csökkenteni illetve megszüntetni a vizelet visszatartási problémákat. Első lépésként meg kell tudnunk feszíteni a záróizmunkat, mintha a vizelet sugarát meg akarnánk állítani. Ezután el kell sajátítanunk a helyes légzést és izomlazítást, meg kell tanulni elválasztani a vizeletet akaratlagosan elzáró izom összehúzását a környező izmok működésétől.

Kezdetben csak az izom megerősítése, majd kontrolállt működésének kialakítása a fő szempont. Végső cél pedig a helyes működés automatizálása és a gyakorlatok különböző testhelyzetekben történő hétköznapi alkalmazása. A rendszeres torna serkenti a vérkeringést, erősíti az izmokat. A medencefenék izomzatának megerősítésével pedig enyhülnek, majd végül megszűnhetnek a vizeletvisszatartási problémák. Kiegészíthetjük a tornát inkontinencia segédeszközök használatával is, természetesen ezek a terápiák is segítségünkre lehetnek a problémák leküzdésében.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
A prosztatarák
  2014-04-23 11:45:20, szerda
 
  A prosztata a húgyhólyag és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő mirigyes szerv, a végbél felől tapintható. A prosztata által termelt váladék az ondó részét képezi, a spermiumok aktivitásához, mozgásához glükóz formájában biztosítja az energiát. A prosztata daganat gyakori férfi betegségek közé tartozik. A kezdeti, korai szakaszban diagnosztizálva a betegség jól gyógyítható, ezért is van nagy jelentősége a szűrővizsgálatoknak.

Kialakulása
A betegség pontos oka még nem ismert, kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Genetikai okokra visszavezethető, illetve az életkor az egyik legfontosabb rizikótényező, sajnos, korral nő a kockázat is. Hormonális szempontból annyit már tudunk, hogy a tumor csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni.

Az étkezési szokásoktól is függ, hiszen a zsíros, rostokban szegény, sok vörös húst tartalmazó étrenden élők jóval veszélyeztetettebbek. A szexuális aktivitás szerepe még vitatott.
A tünetek csak a korai stádium után mutatkoznak meg és nem egyértelműek.
Nem egyszer csak véletlenül derül fény a megbetegedésre. A betegség még időben történő felismerését az 50 év feletti férfiak rendszeres urológiai vizsgálata teszi lehetővé.

A prosztata eltávolítása
A prosztata-daganat kezelése a betegség előrehaladottságától, a beteg korától, általános állapotától függ. Korai esetekben, amikor a daganat a prosztatán belül helyezkedik el, teljes gyógyulás a műtéttel történő prosztata eltávolításával várható. Ennek során a prosztatát és az ondómirigyeket egészben veszik ki és a környéki nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek. A műtét nagy felkészültséget igénylő beavatkozás, szövődményként vérvesztés, a későbbi vizelettartási nehézség és merevedési probléma léphet fel. Sajnos fennáll a lehetősége az újbóli daganatos megbetegedésnek is.

Előzzük meg!
Minél korábbi stádiumban fedezik fel a prosztata daganatos megbetegedését, annál nagyobb biztonsággal gyógyítható. Ezért különös jelentőséggel bír már a legkisebb gyanú esetén is a kivizsgálás. A prosztatarák gyakoriságára és a korai felismerés jelentőségére való tekintettel ajánlják a rendszeres urológiai ellenőrzést. Akiknél a családban prosztatarákos megbetegedés előfordult, illetve 50 éves kor felett évente javasolják a szűrővizsgálatok elvégzését.

A betegség korai felismerését a fizikális vizsgálat és a daganatos megbetegedések esetén a vérbe kerülő, ún. tumormarkerek kimutatása teszi lehetővé. A prosztata hátsó felszínének a végbél felől történő vizsgálata során felismerhetők azok az elváltozások, amelyek daganatos elváltozás gyanúját kelthetik, így az egyéb tünetet még nem okozó elváltozások is jól kitapinthatók. A vizsgálat a beteg számára csak csekély kellemetlenséggel jár.

Gyógyulási esély
A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre nő, ötven év felett ajánlott évenként megvizsgáltatni a prosztatát. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető.

A prosztatarák oka nem ismert, így a betegség megelőzése érdekében gyakorlatilag nem tehetünk konkrét lépéseket. A beteg sorsa szempontjából döntő a gondozáson való részvétel, melynek fő eleme a meghatározott időközönként történő kontrollvizsgálat. Végső soron a rendszeres szűrővizsgálat, bármennyire is nem szeretünk orvoshoz járni, életet menthet!
Szerző Impulser Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 2597
  • e Hónap: 4492
  • e Év: 55283
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.