Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Nap Szentje - 2014. Április 24.
  2014-04-24 15:43:57, csütörtök
 
  Nap Szentje - 2014. Április 24.
SZENT GYÖRGY
Április 24. a világegyházban április 23. +4. század
Amikor Györgyöt történelmi személyként fogadjuk el és méltatjuk, a Lydda Dioszpoliszban (Palesztina) régtől meglévő kultuszának bizonyságaira hivatkozva tesszük ezt. Ugyanakkor világosan elhatároljuk magunkat legendás szenvedéstörténetétől, amelynek eredete visszanyúlik az 5. század elejéig, és különféle változataival megtéveszti az utókor ítéletét.
Annyi történelmileg biztosnak tekinthető, hogy György a konstantini fordulat beköszöntése előtt halt vértanúhalált Krisztusért Lyddában. Tiszteletének rendkívüli elterjedtségével magyarázható, hogy vértanúsága körülményeit oly sok legendás elemmel tarkították.
A legeredetibbnek látszó passió-változatot állítólag a szent szolgája, Paszikratész mint szemtanú írta meg. Eszerint Dadianosz perzsa király volt az, aki szentünket üldözte. György Kappadókiából származó katonatiszt volt. Anyja hatására keresztény hitre tért, és a pogányságot támadta, ahol csak tudta. Dadianosz börtönében borzalmas kínzatásokat kellett elviselnie. A fogolynak maga Krisztus adta tudtára egy látomásban, hogy szenvedései 7 évig fognak tartani, és ezalatt háromszor meghal és föltámad. Egyéb halálos kínzatásokon kívül el kellett viselnie Györgynek, hogy egyszerre 60 szöget verjenek a fejébe! Az elbeszélőnek nem az események történeti visszaadása volt a szándéka, hanem annak épületes és vigasztaló bemutatása, hogy az Isten által óvott emberi életnek nem lehet ártani.
A tudósításoknak egy másik típusában Diocletianus császár játssza a szinte mitológiai Dadianosz szerepét. György itt is számos kínzást szenved el, de csak egyszer hal meg ebben az elbeszélésben. Ez a változat nyugaton terjedt el. Germán és szláv nyelveken is hamarosan kivirult a György-legenda, miközben számos csoda elbeszélését fogadta magába.
A kutatók néhány feltevést dolgoztak ki, hogy megmagyarázzák a legendát. A ,,mitológiai'' magyarázat olyasféle alakokkal azonosította Györgyöt, mint Mithrasz, Perszeusz, Hórusz vagy Tammuz. A sárkányölő motívum, mely elsősorban a költészetet és az ikonográfiát ihlette meg, csak később született a György-legenda nyugati hagyományában. A legrégibb változatokból hiányzik, és olyan szent-életrajzi klisének kell tartanunk, amelyet legalább harminc más szentnél megtalálunk. Egy másik értelmezés (,,történelmi'') úgy véli, hogy György alakjában a fél-ariánus kappadókiai György püspököt kell fölismernünk. Ez azonban ellentétben áll a György-tisztelet történetével, amely kimutathatóan Lydda-Dioszpoliszból ered. Amint sok ókori zarándok tudósít róla, már a korai időkben megmutatták itt György sírját.
Lydda neve nemsokára Georgiopoliszra változott, s volt egy Györgynek szentelt bazilikája. Szíriában a 4. századtól találunk György- templomokat, Egyiptomban mintegy 40 templom és kolostor, Ciprus szigetén pedig még hatvannál is több szentély viseli a nevét. Konstantinápolyban maga Konstantin építtetett templomot a szentnek.
A görög egyházban György Demeterrel, Prokópiosszal és Theodorosszal együtt a nagy katonaszentek közé tartozik, kiket gyakran a ,,nagyvértanúk'' névvel illetnek, és teljes katonai díszben ábrázolnak. György volt a zászlótartó, és ebben a minőségben kiemelkedő helye van köztük.
Rómában már az 5. századtól volt saját temploma, Itália többi részében körülbelül egy évszázaddal későbbi tiszteletét lehet igazolni. Tours-i Szent Gergely azt állítja, hogy Galliában még ereklyéit is tisztelték, és a Merowingok ősatyjuknak tekintették. Mainzban Sidonius püspök építtetett a szentnek egy bazilikát, amelyre Venantius Fortunatus készített föliratot. Angliában és Skóciában már az angolszász időkben meglehetősen nagy tekintélye volt szentünknek. Meg kell azonban azt is állapítanunk, hogy György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: mint általában a lovagok oltalmazója és a zarándokok meg a német lovagrend védőszentje kiemelkedő helyen állt. Rövid ideig a Dardanellák is az ő nevét viselték.
Különösképpen nagy volt György tekintélye a középkori Angliában. Oroszlánszívű Richárdnak személyes védőszentje volt, és III. Henrik idejében az 1222. évi oxfordi nemzeti zsinaton az angol királyság oltalmazójává nyilvánították. A szigetországnak több mint 160 templomát szentelték Györgynek, s ünnepét kötelezővé tették. III. Eduárdtól ered az angol hadsereg csatakiáltása: ,,Szent Györggyel Angliáért!'' Ő alapította a Szent György- vagy térdszalag-rendet (1348). A szent lovag tisztelete V. Henrik idejében érte el a csúcspontját, amikor a canterburyi érsek rendelkezése szerint Szent György ünnepe ugyanazt a liturgiai rangot kapta, mint a karácsony. A reformáció ellenére az anglikán egyház is megőrizte György iránti szeretetét. E tényt szemlélve nem jelentéktelen dolog, hogy századunk elején XIV. Benedek pápa Szent Györgyöt újból Anglia védőszentjének nyilvánította.
Szent György azonban a középkorban sem kizárólag a lovagi és nemesi rend szentje, hanem egyúttal az egész népé is mint segítőszent. Amennyivel csökkent a lovagi párviadalok megszűntével a népszerűsége, ugyanannyival növekedett is a sárkányölő motívumra épülő misztériumjátékok születésével. Egyszerre volt védőszentje a parasztoknak, lovaiknak és állatállományuknak. A naptárban elfoglalt helye adta neki azt a feladatkört, hogy a tavaszkezdet számos ősi népszokását ,,megkeresztelje''. György pártfogását keresték továbbá a zsoldoskatonák és fegyverszállítóik, a puskaművesek és a páncélkovácsok is. Mint olyan szentnek, aki oltalmába fogadott lovagokat, katonákat és parasztokat egyaránt, el kellett tűrnie, hogy nemcsak a harcos hit vagy amit annak tartottak veszedelmeiben kérték közbenjárását és segítségét, hanem olyan emberi bajokban is, amilyen a szifilisz, a kígyómarás, a pestis és a lepra.
Ünnepét Rómában 683 óta ülik április 23-án.
Noha a sárkányviadal motívuma csak a későbbi évszázadokban épült a György-legendába, kifejezi a keresztény meggyőződést, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. Ilyen szemlélettel olvassunk el egy Szent Györgyről szóló részletet a Legenda aureából:
,,Silena városa közelében volt egy tó, s abban lakott egy mérges sárkány. Már többször megfutamította a népet, amikor fegyveresen ellene vonult. Így hát a polgárok naponta két juhot adtak neki. Amikor a juhok megfogyatkoztak, megegyeztek, hogy naponta egy embert áldoznak a szörnynek. Sorsot vetettek, mely alól senki sem vonhatta ki magát. Amikor már a városnak szinte minden ifja és leánya áldozatul esett, történt, hogy a sors a király leányára esett. A király jajveszékelt és megkísérelte, hogy leányát megóvja a nyomorúságos haláltól. A nép pedig rettegett, hogy mindnyájukat megöli a sárkány.
Könnyezve ment a leány a tóhoz. És akkor Szent György arra jött lóháton. Megkérdezte, mi baja van. A lány így válaszolt: Jó ifjú, szállj gyorsan lovadra, és sietve fuss el innen!És elbeszélt neki mindent. Ő pedig ezt mondta: Ne félj, segíteni fogok rajtad Krisztus nevében. Még beszéltek, amikor a sárkány kiemelte fejét a tóból. A leány reszketett a félelemtől, György azonban lovára pattant, keresztet vetett magára, és szembelovagolt a sárkánnyal, amely rárontott. György nagy erővel megforgatta lándzsáját, Istennek ajánlotta magát, és olyan súlyos csapást mért a sárkányra, hogy az a földre zuhant. Akkor megparancsolta a leánynak, hogy a sárkány övét kösse a nyakára és vezesse be a városba. Az megtette és a sárkány úgy ment utána, mint egy szelíd kutya. A városban a nép rettenetesen megijedt, de György így szólt hozzájuk: Ne rettegjetek, mert az Úristen küldött hozzátok, hogy megszabadítsalak benneteket ettől a sárkánytól. Ezért higgyetek Krisztusban, és keresztelkedjetek meg, akkor megölöm ezt a sárkányt. Így hát a király és a nép megkeresztelkedett, György pedig kihúzta kardját, és megölte a sárkányt. Ugyanazon a helyen szép templomot építettek, és az oltárnál élő forrás fakadt, amely meggyógyított minden beteget, aki csak ivott belőle.''
Istenünk, hatalmadat magasztaljuk, és alázattal kérünk, add, hogy Szent György olyan készséggel támogasson minket gyöngeségeinkben, amilyen készséges szívvel Fiadat követte szenvedése útján!
forrás: Dr. Diós István
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Kelt túrós lepény cseresznyével
  2014-04-24 13:55:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:

3 dkg élesztő
1 kis kanál só
3 evőkanál porcukor
1 dl olaj
2 dl tej
1 tojás sárgája
liszt, amennyi szükséges
Töltelékhez:

50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje felvert habja
kb. 15 dkg cukor
magozott cseresznye v. meggy
Elkészítés:

Egy műanyag edénybe öntsd bele a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Pihentesd 2-3 percig, majd öntsd bele az olajat, a tojás sárgáját, és a sót. Keverd össze, majd lassan adagold hozzá a lisztet, annyit amennyit felvesz, és már nem ragad hozzá a kezedhez. Tedd meleg helyre, és keleszd 40-50 percig!

Készítsd el a tölteléket. Törd össze a túrót, keverd hozzá a citrom reszelt héját, a csomag vaníliás cukrot, a 2 tojás sárgáját és a cukrot. Verd fel habbá a két tojás fehérjét, és azt is keverd bele.

Miután megkelt a tészta, nyújtsd ki kb 1,5 cm vastagságúra, majd helyezd egy kivajazott tepsibe. A túrós tölteléket egyenletesen oszlasd el rajta, és szórd meg cseresznyével. Tedd sütőbe és 175 fokon süsd kb 15 percig! :-)
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
A világ legfinomabb zserbója!!!
  2014-04-24 13:52:46, csütörtök
 
  Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
6 dkg cukor
2 dkg élesztő 3 evőkanál tejfölben elmorzsolva
1 kiskanál sütőpor
pici só
2 tojás sárgája
1 tábla csokoládé
A töltelékhez:

35 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
rumaroma
Szilva- és baracklekvár, lehetőleg házi!!
Elkészítés:

Végy egy nagy tálat és tedd bele a tészta hozzávalóit, majd jól dolgozd össze. Ha a tészta összeállt, oszd 4 felé, és pihentesd fél órán keresztül.
Állítsd össze a tölteléket: a darált diót keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és tedd a kezed ügyébe a házi lekvárokat! A finom zserbó titka az, hogy nem sajnáljuk belőle a tölteléket, és ha lehet, házi lekvárt használunk!
Nyújtsd ki az első tészta kupacot, és helyezd a tepsibe. Az alsó réteget kend be szilvalekvárral:
Majd szórd meg egyenletesen darált dióval:
Végül pedig locsolgasd meg rumaromával:
Jöhet a következő réteg. Nyújtsd ki a második tészta kupacot, és helyezd a tepsibe. Most vedd elő a baracklekvárt, és kend be vele a tészta felületét:
Jöhet rá a dió! ...és a rumaroma.
A harmadik tésztakupacot is nyújtsd ki, és ugyanígy járj el vele. Választhatsz, hogy szilva- vagy baracklekvárt töltesz közé, mi a barackot választottuk harmadiknak is! Ezután fedd be a 4. kinyújtott tésztával:
Tedd a sütőbe és süsd 175 fokon kb. 20 percig. Ha megsült, kend be a tetejét olvasztott csokoládéval:
Ha kihűlt, szeleteld fel! Nem fogsz csalódni! Nekem kedvencem, és így csak az
Édesanyám tudja elkészíteni!
De most már ti is! ;)
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
A TAVASZ MÉZILLATÚ GYÓGYFÜVE – KANKALIN
  2014-04-24 11:14:42, csütörtök
 
 


A teljes rendszertani besorolást kicsit hanyagolva, füvészkönyvet és növényhatározót nem szándékozván írni talán elégséges annyit megemlíteni, hogy a tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalinfélék családjába tartozó Primula nemzetség egyik évelő faja. A nálunk is honos fajtáját ,,valódi kankalin"-nak is hívják, főleg lomberdőkben, hegyi kaszálókon, réteken, mészhiányos legelőkön nő igen nagy szeretettel, de őshonos még Etiópia, Indonézia és Új-Guinea trópusi hegységein és Dél-Amerika mérsékelt régióiban.

Nagyanyáink frappáns, már-már a növény hatását is előre sejtető nevekkel illették, így megtalálhatjuk, mint égikincs, gutaütésfű, Szent Péter kulcsa, szentgyörgyike (rejtett utalás a virágzás idejére), tavaszfű, istenkesztyű, kacinka, kankalék, sárga kükörcsin, kakasvirág vagy csókaláb.

A kakasvirág gyökértörzsét, levelét és virágait is egyaránt gyűjtik. Levelét és virágát (a tőkocsánytól lecsippentve) kinyíláskor, száraz időben szedik és szellős helyen vékony rétegben kiterítve gyorsan szárítják, hogy színüket megőrizzék. Gyökerét kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen szárítják. A megszárított gyógynövényt fénytől védett dobozban vagy sötét üvegedényben kell tárolni.

Az égikincset főleg a következő egészségtámogató hatásai miatt gyűjtik és fogyasztják:

szív- és idegnyugtató (altató)
vértisztító (köszvény, reuma ellen)
migrén- és fejfájás csillapító
szívizomgyulladás ellen
vesekő eltávolító, vizelethajtó
kiváló expektoráns, köptető (görcsös, asztmás köhögés esetén)
Maria Treben a következő főzeteket, teákat, borokat ajánlja könyvében:

Boros főzet szívpanaszok enyhítésére:
,,Friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is ihatnak belőle."

,,Álmatlanság elleni keverék: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. A keverékből egy púpozott teáskanálnyit leforrázunk negyed liter vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet."

Mivel a kankalinfélék szinte minden tagja tartalmaz szaponint, cseranyagot és glikozidákat, gyökérzetük kivonata majdnem minden nyákoldó szerben és köhögés elleni teakeverékben megtalálható. Krónikus - és akut felső légúti megbetegedésre, tüdőbetegségre egyaránt ajánlott, általában kakukkfűvel együtt fogyasztva.

,,Hurutoldó tea: 2 dl hideg vízbe tegyünk egy fél teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy egy teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle."

A szentgyörgyike az erre érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki (kiütések), ezek alkoholos lemosással enyhíthetők. Belsőleg, túlzásba vitt alkalmazása émelygést, hányást és hasmenést okozhat.

Szóljon a kacinka mellett az is, hogy levele nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz, és sajátossága, hogy a szárított és porrá tört levelekben ez még egy év múltával is megőrződik.

Ugyan a húsvéti terített asztal mellett mindenki odafigyelt a vonalaira és csak mértékkel villázta a sült bárányt, azért elvétve biztosan akadnak köztünk olyanok, akik a jóllakottság fogalmát átértékelték. Jó hír most számukra, hogy Maria Trebennek erre is van egy jól kidolgozott gyógykeveréke, amiből természetesen az istenkesztyű sem maradt ki, aminek egyébként a köszvény és reuma elleni hatása abban nyilvánul meg, hogy kivonja a mérgező anyagokat a vérből, így azok nem tudnak lerakódni az ízületekben.

,,Tavaszi vértisztító teakeverék: 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypanggyökér. Egy púpozott teáskanál keveréket egy liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel ízesítjük."

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A TAVASZ MÉZILLATÚ GYÓGYFÜVE – KANKALIN
  2014-04-24 11:13:16, csütörtök
 
 


A teljes rendszertani besorolást kicsit hanyagolva, füvészkönyvet és növényhatározót nem szándékozván írni talán elégséges annyit megemlíteni, hogy a tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalinfélék családjába tartozó Primula nemzetség egyik évelő faja. A nálunk is honos fajtáját ,,valódi kankalin"-nak is hívják, főleg lomberdőkben, hegyi kaszálókon, réteken, mészhiányos legelőkön nő igen nagy szeretettel, de őshonos még Etiópia, Indonézia és Új-Guinea trópusi hegységein és Dél-Amerika mérsékelt régióiban.

Nagyanyáink frappáns, már-már a növény hatását is előre sejtető nevekkel illették, így megtalálhatjuk, mint égikincs, gutaütésfű, Szent Péter kulcsa, szentgyörgyike (rejtett utalás a virágzás idejére), tavaszfű, istenkesztyű, kacinka, kankalék, sárga kükörcsin, kakasvirág vagy csókaláb.

A kakasvirág gyökértörzsét, levelét és virágait is egyaránt gyűjtik. Levelét és virágát (a tőkocsánytól lecsippentve) kinyíláskor, száraz időben szedik és szellős helyen vékony rétegben kiterítve gyorsan szárítják, hogy színüket megőrizzék. Gyökerét kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen szárítják. A megszárított gyógynövényt fénytől védett dobozban vagy sötét üvegedényben kell tárolni.

Az égikincset főleg a következő egészségtámogató hatásai miatt gyűjtik és fogyasztják:

szív- és idegnyugtató (altató)
vértisztító (köszvény, reuma ellen)
migrén- és fejfájás csillapító
szívizomgyulladás ellen
vesekő eltávolító, vizelethajtó
kiváló expektoráns, köptető (görcsös, asztmás köhögés esetén)
Maria Treben a következő főzeteket, teákat, borokat ajánlja könyvében:

Boros főzet szívpanaszok enyhítésére:
,,Friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is ihatnak belőle."

,,Álmatlanság elleni keverék: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. A keverékből egy púpozott teáskanálnyit leforrázunk negyed liter vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet."

Mivel a kankalinfélék szinte minden tagja tartalmaz szaponint, cseranyagot és glikozidákat, gyökérzetük kivonata majdnem minden nyákoldó szerben és köhögés elleni teakeverékben megtalálható. Krónikus - és akut felső légúti megbetegedésre, tüdőbetegségre egyaránt ajánlott, általában kakukkfűvel együtt fogyasztva.

,,Hurutoldó tea: 2 dl hideg vízbe tegyünk egy fél teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy egy teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle."

A szentgyörgyike az erre érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki (kiütések), ezek alkoholos lemosással enyhíthetők. Belsőleg, túlzásba vitt alkalmazása émelygést, hányást és hasmenést okozhat.

Szóljon a kacinka mellett az is, hogy levele nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz, és sajátossága, hogy a szárított és porrá tört levelekben ez még egy év múltával is megőrződik.

Ugyan a húsvéti terített asztal mellett mindenki odafigyelt a vonalaira és csak mértékkel villázta a sült bárányt, azért elvétve biztosan akadnak köztünk olyanok, akik a jóllakottság fogalmát átértékelték. Jó hír most számukra, hogy Maria Trebennek erre is van egy jól kidolgozott gyógykeveréke, amiből természetesen az istenkesztyű sem maradt ki, aminek egyébként a köszvény és reuma elleni hatása abban nyilvánul meg, hogy kivonja a mérgező anyagokat a vérből, így azok nem tudnak lerakódni az ízületekben.

,,Tavaszi vértisztító teakeverék: 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypanggyökér. Egy púpozott teáskanál keveréket egy liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel ízesítjük."

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 1754 db bejegyzés
Összes: 8086 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 1247
  • e Hónap: 10724
  • e Év: 147355
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.