|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014-04-08 09:17:31, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg fodros kockatészta, 25 dkg sajt, 15 dkg sonka, 2 dl tejföl, 1 tojás, só;
a tál kikenéséhez: 1-2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Közben a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát pedig apróra vágjuk. A tojást felverjük, enyhén megsózzuk és belekeverjük a tejfölbe. Egy tűzálló tálat kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára teszünk egy réteg tésztát, megszórjuk sajttal meg sonkával és meglocsoljuk a tojásos tejföllel. Addig folytatjuk a rétegezést míg a hozzávalók elfogynak. Lényeges, hogy a tetejére sajt kerüljön. Sütőbe tesszük és 15 perc alatt összesütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: Tésztafélék |
|
|
|
|
|
2014-04-08 09:14:01, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és a főzőlevét félretesszük. A megfőtt krumplit áttörjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, hozzáadunk egy tojást és kb. 10 dkg lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldségeket és együtt megdinszteljük. Megszórjuk kevés borssal meg fűszerpaprikával, felöntjük a krumpli főzőlevével és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem puhák, a krumplis tésztából gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá. |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2014-04-08 09:09:03, kedd
|
|
|
Hozzávalók
a galuskához: 25 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 1-2 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld;
a leveshez:
3 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, tárkonyecet
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta előbb a hagymát, majd a zöldségeket is. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsózzuk és megfőzzük. Közben elkészítjük a galuskamasszát. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott gombát és zsírjára sütjük. Megszórjuk a sóval, a borssal meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekavarjuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát és a kemény habbá vert fehérjét. A masszából, evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és kifőzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele az ételt, majd kiforraljuk. Tárkonyecettel savanyítjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2014-04-08 09:01:24, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
8 tojás, 12 dkg májkrém, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, űrölt fűszerpaprika;
a majonézhez:
1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl olaj, 3 dl tejföl, só, bors; a tálaláshoz: 1 tojás, metélőhagyma
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikeverjük a májkrémmel, sóval, borssal és kevés őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük, majd belekeverjük az apróka vágott metélőhagymát. Ha esetleg túl kemény, kevés mártást adunk hozzá. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a fél tojásokat megtöltjük a krémmel. A mártáshoz a tojásból, mustárból és olajból majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk, borsozzuk. A mártást egy tál aljára szétterítjük és belehelyezzük a megtöltött tojásokat. Tálaláskor megszórjuk reszelt főtt tojással és metélőhagymával. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:56:27, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg laskagomba, 2 sárgarépa, 3 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár,
5 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, ecet
Elkészítése:
A sárgarépát megpucoljuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olajon megdinszteljük.
Mikor megvan, megszórjuk sóval és borssal és felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát. A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és a leveshez adjuk. Mikor a gomba megfőtt, a levest félrehúzzuk a lángról. A tojássárgát kikavarjuk a mustárral és a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd a leveshez adjuk. Ecettel ízesítjük.
A leves íze megtévesztésig hasonlít a pacalleveséhez.
Erdélyi Konyha |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:48:33, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, só, majoránna;
a galuskához: 1 tojás, 5 dkg liszt, só
Elkészítése:
A gombát megmossuk és szeletekre vágjuk. A hagymát meg a sárgarépát megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát pedig karikára vágjuk. Az olajat felhevítjük, üvegesre dinszteljük benne a hagymát, rádobjuk a gombát meg a sárgarépát és megpirítjuk. Megsózzuk, megszórjuk a majoránnával, felöntjük a vízzel és megfőzzük. A galuskához a tojást felverjük, megsózzuk, belekavarjuk a lisztet és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. Egy evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és kifőzzük. A tojássárgáját elkavarjuk a tejszínnel, és egy merítőkanál segítségével állandó kavarás mellet forró levest csurgatunk a tojásos tejszínhez, majd visszatöltjük a levesbe.
Erdélyi Konyha |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:35:24, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
35 dkg csirkemell, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk és megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikára vágjuk. A brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedjük, a csirkemellet pedig falatnyi kockákra vágjuk. A vajat az olajjal együtt felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a csirkemellet, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és addig dinszteljük tovább, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Sózzuk és meghintjük kevés borssal. Mikor a hús majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit meg a borsót és puhára főzzük. A végén a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és egyet forralunk rajta. |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:32:59, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 evőkanál olaj, só, bors;
a körethez:
1 fej brokkoli, 1 evőkanál ételízesítő, 2-3 evőkanál parmezán
Elkészítése:
A csirkemellet 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a csirkemellet megpirítjuk rajta. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz és együtt pirítjuk tovább. Közben a sárgarépát is megpucoljuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük és szintén hozzáadjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk és körülbelül félig felöntjük vízzel. Fedővel lefedjük és addig pároljuk, míg a hús megpuhul és sűrű szaftja lesz. Közben a brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. Vizet forralunk, hozzáadjuk az ételízesítőt és a brokkolit roppanósra főzzük benne. Mikor megvan, leszűrjük és a csirkeragúval tálaljuk. Tetejére kevés reszelt parmezánt szórunk. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:30:35, kedd
|
|
|
Hozzávalók :
a csirkemelltekercshez:
2 csirkemell, 10 dkg zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 5 dkg vaj, só, bors;
a vajas zöldbabhoz:
30 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, só
a paradicsomszószhoz:
5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kiskanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, babérlevél, oregáno, só, bors, paprika
Elkészítése:
a csirkemellet kettévágjuk úgy, hogy nagyobb szeletet kapjunk, kiterítjük és nagyon kicsit kiklopfoljuk. Sóval borssal fűszerezzük és pihenni hagyjuk. Addig a zöldbabot megmossuk és enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk. A csirkemell egyik végére 3-3 szál zöldbabot és paprikát teszünk, szorosan feltekerjük majd vajon megpároljuk. A körethez az előzőleg megfőzött zöldbabot forró vajon megforgatjuk, majd a szeletelt csirkemell tekercsel és a paradicsom szósszal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz a hagymákat nagyon apróra vágjuk és a zsíron, kevés vízzel üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, majd félrehúzva beleszórjuk az fűszerpaprikát és a húslevessel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csipet szárított oregánót, a babérlevelet, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:27:34, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg zöldbab, 15 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, só;
a mártogatóshoz:
10 dkg juhtúró, 2 dl joghurt, 1 csokor zöld kapor
Elkészítése:
a babot megmossuk, enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. 3-3 szál babot szalonnába tekerünk, meghempergetjük a lisztben, belemártjuk a felvert tojásban és forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz a juhtúrót kikavarjuk a joghurttal és az apróra vágott zöld kaporral majd 2-3 óráig állni hagyjuk.
A rántott babokat közepüknél kettévágjuk és a mártogatóssal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
220 db bejegyzés |
e év: |
1754 db bejegyzés |
Összes: |
8111 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (450)
- Belső kör (66)
- Család (185)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (278)
- novellák, gondolatok, versek (72)
- 1-tál étel (52)
- A büki füves ember Szabó Györg (49)
- A lélek csendje (12)
- A lélek hangja Lélek Sándorné (55)
- A lélek húrja (15)
- A lélek húrja (22)
- A lélek utja (21)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (9)
- Advent (66)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (42)
- Baba receptek 5-7-8-10-12 kort (39)
- Barátoknak (29)
- Böjtös ételek (húsmente) (46)
- Bölcsességek (108)
- csibehúsos és más szárnyasok (245)
- Cukrok -bonbonok (8)
- Diétásak (66)
- Dr Lenkei Gábor tanácsai (7)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (460)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (20)
- Elgondolkodtató (83)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (63)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (38)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (165)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (135)
- gyors édesség (17)
- Gyümölcslevesek (20)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (28)
- Húsvét (18)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (105)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (569)
- Isten patikája. (42)
- Ital receptek (5)
- Jó éjszakát (20)
- Jó gyerek (6)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (25)
- Jó reggelt (119)
- Jó tippek (77)
- Jóhírek (268)
- Jótettek (66)
- Karácsony (48)
- Karácsonyi ételek (33)
- Kelt tészta édes és sós (92)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (26)
- Kívánságok (6)
- konyhai tudnivalók (52)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (96)
- köretek (32)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (237)
- Lelkipásztori elmélkedés (191)
- levesek (105)
- mások tollából (73)
- masszázs (10)
- Mesék (20)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- napi pozitív (26)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (5)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- REGENOR (15)
- Rózsafűzér (21)
- saláták (30)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (136)
- Spárgás ételek (3)
- sütemények ,édességek (460)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (2)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (233)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (35)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Sziporkák (24)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (6)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (208)
- Tésztafélék (43)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (45)
- Vad ételek (6)
- Versek (260)
- Viccek (37)
- Világ konyhái (5)
|
|
|
|
- Ma: 301
- e Hét: 3601
- e Hónap: 8887
- e Év: 180045
|
|
|