Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Sonkás sajtos tészta
  2014-04-08 09:17:31, kedd
 
 
Hozzávalók:
40 dkg fodros kockatészta, 25 dkg sajt, 15 dkg sonka, 2 dl tejföl, 1 tojás, só;

a tál kikenéséhez: 1-2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Közben a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát pedig apróra vágjuk. A tojást felverjük, enyhén megsózzuk és belekeverjük a tejfölbe. Egy tűzálló tálat kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára teszünk egy réteg tésztát, megszórjuk sajttal meg sonkával és meglocsoljuk a tojásos tejföllel. Addig folytatjuk a rétegezést míg a hozzávalók elfogynak. Lényeges, hogy a tetejére sajt kerüljön. Sütőbe tesszük és 15 perc alatt összesütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Krumpligombóc leves / Gölödin
  2014-04-08 09:14:01, kedd
 
  Hozzávalók:
50 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és a főzőlevét félretesszük. A megfőtt krumplit áttörjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, hozzáadunk egy tojást és kb. 10 dkg lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldségeket és együtt megdinszteljük. Megszórjuk kevés borssal meg fűszerpaprikával, felöntjük a krumpli főzőlevével és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem puhák, a krumplis tésztából gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Gombásgaluska leves
  2014-04-08 09:09:03, kedd
 
  Hozzávalók
a galuskához: 25 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 1-2 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld;
a leveshez:
3 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, tárkonyecet

Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta előbb a hagymát, majd a zöldségeket is. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsózzuk és megfőzzük. Közben elkészítjük a galuskamasszát. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott gombát és zsírjára sütjük. Megszórjuk a sóval, a borssal meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekavarjuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát és a kemény habbá vert fehérjét. A masszából, evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és kifőzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele az ételt, majd kiforraljuk. Tárkonyecettel savanyítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Töltött tojás másként
  2014-04-08 09:01:24, kedd
 
  Hozzávalók:
8 tojás, 12 dkg májkrém, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, űrölt fűszerpaprika;

a majonézhez:
1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl olaj, 3 dl tejföl, só, bors; a tálaláshoz: 1 tojás, metélőhagyma

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikeverjük a májkrémmel, sóval, borssal és kevés őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük, majd belekeverjük az apróka vágott metélőhagymát. Ha esetleg túl kemény, kevés mártást adunk hozzá. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a fél tojásokat megtöltjük a krémmel. A mártáshoz a tojásból, mustárból és olajból majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk, borsozzuk. A mártást egy tál aljára szétterítjük és belehelyezzük a megtöltött tojásokat. Tálaláskor megszórjuk reszelt főtt tojással és metélőhagymával.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Laskagomba leves avagy a vegetáriánus pacalleves
  2014-04-08 08:56:27, kedd
 
  Hozzávalók:
40 dkg laskagomba, 2 sárgarépa, 3 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár,
5 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, ecet

Elkészítése:
A sárgarépát megpucoljuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olajon megdinszteljük.
Mikor megvan, megszórjuk sóval és borssal és felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát. A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és a leveshez adjuk. Mikor a gomba megfőtt, a levest félrehúzzuk a lángról. A tojássárgát kikavarjuk a mustárral és a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd a leveshez adjuk. Ecettel ízesítjük.


A leves íze megtévesztésig hasonlít a pacalleveséhez.
Erdélyi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Majoránnás gombaleves
  2014-04-08 08:48:33, kedd
 
  Hozzávalók:
30 dkg gomba, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, só, majoránna;

a galuskához: 1 tojás, 5 dkg liszt, só

Elkészítése:
A gombát megmossuk és szeletekre vágjuk. A hagymát meg a sárgarépát megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát pedig karikára vágjuk. Az olajat felhevítjük, üvegesre dinszteljük benne a hagymát, rádobjuk a gombát meg a sárgarépát és megpirítjuk. Megsózzuk, megszórjuk a majoránnával, felöntjük a vízzel és megfőzzük. A galuskához a tojást felverjük, megsózzuk, belekavarjuk a lisztet és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. Egy evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és kifőzzük. A tojássárgáját elkavarjuk a tejszínnel, és egy merítőkanál segítségével állandó kavarás mellet forró levest csurgatunk a tojásos tejszínhez, majd visszatöltjük a levesbe.
Erdélyi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Tavaszi zöldségleves csirkehússal
  2014-04-08 08:35:24, kedd
 
  Hozzávalók:
35 dkg csirkemell, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk és megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikára vágjuk. A brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedjük, a csirkemellet pedig falatnyi kockákra vágjuk. A vajat az olajjal együtt felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a csirkemellet, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és addig dinszteljük tovább, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Sózzuk és meghintjük kevés borssal. Mikor a hús majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit meg a borsót és puhára főzzük. A végén a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és egyet forralunk rajta.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Sárgarépás csirkemellragú
  2014-04-08 08:32:59, kedd
 
  Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 evőkanál olaj, só, bors;

a körethez:
1 fej brokkoli, 1 evőkanál ételízesítő, 2-3 evőkanál parmezán

Elkészítése:
A csirkemellet 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a csirkemellet megpirítjuk rajta. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz és együtt pirítjuk tovább. Közben a sárgarépát is megpucoljuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük és szintén hozzáadjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk és körülbelül félig felöntjük vízzel. Fedővel lefedjük és addig pároljuk, míg a hús megpuhul és sűrű szaftja lesz. Közben a brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. Vizet forralunk, hozzáadjuk az ételízesítőt és a brokkolit roppanósra főzzük benne. Mikor megvan, leszűrjük és a csirkeragúval tálaljuk. Tetejére kevés reszelt parmezánt szórunk.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Zöldséges csirkemelltekercs vajas zöldbabbal
  2014-04-08 08:30:35, kedd
 
  Hozzávalók :
a csirkemelltekercshez:
2 csirkemell, 10 dkg zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 5 dkg vaj, só, bors;

a vajas zöldbabhoz:
30 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, só

a paradicsomszószhoz:
5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kiskanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, babérlevél, oregáno, só, bors, paprika

Elkészítése:
a csirkemellet kettévágjuk úgy, hogy nagyobb szeletet kapjunk, kiterítjük és nagyon kicsit kiklopfoljuk. Sóval borssal fűszerezzük és pihenni hagyjuk. Addig a zöldbabot megmossuk és enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk. A csirkemell egyik végére 3-3 szál zöldbabot és paprikát teszünk, szorosan feltekerjük majd vajon megpároljuk. A körethez az előzőleg megfőzött zöldbabot forró vajon megforgatjuk, majd a szeletelt csirkemell tekercsel és a paradicsom szósszal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz a hagymákat nagyon apróra vágjuk és a zsíron, kevés vízzel üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, majd félrehúzva beleszórjuk az fűszerpaprikát és a húslevessel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csipet szárított oregánót, a babérlevelet, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Rántott zöldbab juhtúrós mártogatóssal
  2014-04-08 08:27:34, kedd
 
 
Hozzávalók:
30 dkg zöldbab, 15 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, só;

a mártogatóshoz:
10 dkg juhtúró, 2 dl joghurt, 1 csokor zöld kapor

Elkészítése:
a babot megmossuk, enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. 3-3 szál babot szalonnába tekerünk, meghempergetjük a lisztben, belemártjuk a felvert tojásban és forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz a juhtúrót kikavarjuk a joghurttal és az apróra vágott zöld kaporral majd 2-3 óráig állni hagyjuk.
A rántott babokat közepüknél kettévágjuk és a mártogatóssal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 1754 db bejegyzés
Összes: 8111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 301
  • e Hét: 3601
  • e Hónap: 8887
  • e Év: 180045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.