Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Vörösboros marha pörkölt
  2014-08-13 21:03:50, szerda
 
  Vörösboros marha pörkölt

Karcsi szerint

Az egyik kedvenc szabad tűzi ételem a vörösbor marhapörkölt, amit a hagyományos konyhában is elkészítek. Ekkor viszont juhtúrós sztrapacskát, vagy egyszerű galuskát adok hozzá köretnek. Az elkészítési ideje nem rövid, de közben lehet barátkozni, viccelődni, és az ételre hangolódni. A végeredmény, a fenséges íz kárpótol a 3 óra időtartamért.

Hozzávalók:

80 dkg sovány marhahús
3-4 fej hagyma
1 nagy, leves paradicsom
1 nagy zöldpaprika
15 dkg füstölt szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
majoránna
1 teás kanál őrölt kömény

bors
pirospaprika
2,5 dl száraz vörösbor

Ahogyan én készítem:

A bográcsba beleteszem a felkockázott füstölt szalonnát, zsírjára olvasztom, a pörcöket kiszedem. A forró zsírba belerakom az apróra kockázott hagymát, és zöldpaprikát. Megdinsztelem a zsiradékon, majd beleteszem a lecsepegtetett, felkockázott marhahúst, sózom, és fehéredésig állandó kavarás mellett pirítom a húst.

Bertis
Karcsi

Amikor a marhahús kiengedte levét, beleteszem a pirospaprikát, elkavarom, majd az apróra kockázott paradicsomot. Borsozom, sózom, hozzáadom a köményt, a zúzott fokhagymát, alá öntök vagy 2 dl vizet, és vagy két órát lassú tűzön főzöm. Ha a leve elpárolog, apránként pótolom. Két óra elteltével hozzáadok 2 dl, jó minőségű száraz vörös bort (én Egri bikavért használok hozzá), a majoránnát, ha szükséges még sózom, borsozom, és 1 óra alatt készre főzöm. A vége előtt fél órával még hozzáadok fél deci vörösbort.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Tallóztam
  2014-08-13 19:07:03, szerda
 
 

Nem vette még észre, mennyivel jobban szeretik a férfiak a buta nőket, mint a nagyszerűeket? A buta nővel nincs probléma, nincs lelki vívódás. Butaságból hű, butaságból csal meg, butaságból jó, butaságból kegyetlen, akármit csinál, butaságból teszi. Még el sem követte a hibát, és már megvan rá a diadalmas mentsége: az, hogy buta. Eleve föloldjuk összes bűnei alól.

(Heltai Jenő)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ez történik, ha lenyeljük a görögdinnye magokat
  2014-08-13 19:05:21, szerda
 
 
Ez történik, ha lenyeljük a görögdinnye magokat

Tipikus dilemmának számít, hogy vajon le lehet-e nyelni a dinnye magokat, vagy sem? És ha mégis, akkor vajon mi történik? Ezekre a kérdésekre kaphatsz most választ. A görögdinnye magokat nem csak le lehet nyelni, de érdemes is, ugyanis számos pozitív élettani hatásai vannak a fekete apróságoknak.

Sokan nem mernek kísérletezni azzal amiatt a tévhit miatt nem merik lenyelni a dinnye magokat, nehogy kárt okozzon az emésztőrendszerükben. A felvetés azonban téves, ugyanis a mag lenyelése semmilyen negatív következményt nem von maga után. Egyszerűen gond nélkül áthalad a beleken, majd távozik onnan. Éppen ezért nem kell attól tartani, hogy a magok fennakadnak, vagy esetleg csírázásban kezdenek az emberi testben elidőzve.

A magok megrágásának vannak élettani hatásai. Azok az emberek, akik megrágják a magokat rengeteget tesznek az egészségük megőrzéséért és gyógyulásukért. A magokban ugyanis olyan értékes vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok találhatóak, mint a B-vitamin, cink, vas, kalcium. Emellett tartalmas esszenciális aminosavakat, telítetlen zsírokat is. Ezen értékes anyagok segítségével karbantartható a vérnyomás, megelőzhető az érrendszeri betegségek kialakulása, erősíthető a szervezet védekező képessége, megelőzhető a rákos sejtek elszaporodása, javítható az anyagcsere és az általános közérzet is. A görögdinnyemagok lenyelésével és megrágásával, csak nyerhetünk, mert semmilyen káros következményt nem vonnak maguk után.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csoki csoda
  2014-08-13 18:39:47, szerda
 
  Csoki csoda - fantasztikus krém és ízletes kakaós piskóta, az egyik kedvencem!


Fincsi és ez a krém igazán különleges. Habos, lágy és nagyon csokis!

A piskótához:

6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál liszt
2 kanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanálnyi sütőpor

A krémhez:

5 dl tej
4 tojás sárgája
12 dkg cukor
1 kanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanálnyi étkezési keményítő
12 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
2 dl habtejszín
1 tasak habfix

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját összedolgozzuk a cukorral, a liszttel és a sütőporral, majd óvatosan a habot is belekeverjük. 180 fokon sütjük 40 percig, közben elkészítjük a krémet. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a kakaóporral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. Mikor habosra kevertük beleöntjük a tejbe majd kis lángon főzni kezdjük. Kavargatjuk amíg besűrűsödik, hogy ne legyen csomós. Mikor elkészült kihűtjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasszuk, hozzáadjuk a vajat. Mikor langyosra hűl belekeverjük a főtt krémbe. Közben felverjük a habtejszínt, hozzáadjuk a habfixet és mikor a krém kihűlt belekeverjük. A piskótát kettőbe vágjuk, megkenjük a krémmel és a külsejét is bevonjuk vele. 1-2 órára hűtőbe tesszük, utána szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
A globális élelmiszerellátást népirtásra tervezték
  2014-08-13 18:35:11, szerda
 
  A globális élelmiszerellátást népirtásra tervezték

mérgezett-ételek
A globális élelmiszerellátást arra tervezték, hogy kioltsa az életet és ne táplálja azt. Több mint 1000 élelmiszert, szuper ételt, vitamint, junk food-ot és legnépszerűbb italokat elemeztek ki nemrég Amerikában, az atomok szintjén. A nehézfémek és egyéb adalékanyagok olyan döbbenetes mennyiségére bukkantak, hogy a következtetés már meg is érkezett az étel elemző laborból.

A felhívás igen riasztó és sürgős. Annak alapján, amit atomspektroszkópiai elemzések mutatnak, majdnem minden tápanyagot, amelyet naponta emberi fogyasztásra szánnak, úgy terveztek meg- mégpedig szándékosan- hogy véget vessen az emberi életnek, és nem arra, hogy táplálja azt.

Az élet-pusztító toxinok az élelmiszerellátásban

A labor olyan tudományos bizonyítékokat is feltárt, amelyek azt támasztják alá, hogy az ételbe adott anyagok hatással vannak az emberek mentális egészségére, a mára már gyakori meddőség és szervi károsodások okozására, közben pedig befolyásolják a racionális, tudatos gondolkodást. Ezek a mérgező anyagok az egész élelmiszer-láncban megtalálhatók, beleértve a hagyományos élelmiszereket, bio élelmiszereket, a természetes termékeket és étrend-kiegészítőket. Mindez messze túlmutat az élelmiszerek puszta nehézfémek általi szennyeződésén.

Ez a tömegélelmezésben inkább a mérgező anyagok szándékos forgalmazásának bizonyul. Az eredmény az, amit kibontakozni látsz magad körül a világban: a tömeges őrület, hihetetlen bűnözés, politikai és utcai szinten, a klinikai őrület határán lévő főfolyású média írók és újságírók, széleskörű meddőség a fiatal párok körében, a veseelégtelenség és a dializált betegek számának növekedése, lassuló reflexek, a rákos betegek számának megugrása, valamint a racionális gondolkodás teljes elvesztése. Ennek hatása teljesen pusztító lesz az emberi civilizációkra: a munkaerő összeomlása, a tömegek kormányzatoktól való függése a túlélésért, a szabad demokráciák teljes összeomlása, szellemi visszamaradottság, a növekvő börtön rendszerek, az emberek racionális gondolkodásának és kognitív képességeinek teljes hanyatlása fog bekövetkezni.

A széles körű élelmiszer -mérgezés jelenség lesz a modern emberi civilizáció számos okból történő bukásának alapja: a gazdasági fel nem tarthatóság, a környezeti pusztulás és a politikai diktatúrák megjelenése és globális emelkedése. Az emberiség nem éli túl a tömeges megtervezett élelmiszer-ellátás mérgezést, hacsak nem leszünk végre ennek tudatában és cselekszünk, teszünk ellene. Persze a legtöbb ember figyelmét nagyon szépen elterelték erről a jelenségről: a bulvárlapok, bulvármédia, a mindennapi tv hírek és a sportközvetítések segítségével.
Mi van az élelmiszerekben, vitaminokban és kiegészítőkben?
Itt egy áttekintés néhány hihetetlenül sokkoló megállapításról:

A hírhedt jógázó szőnyeg kemikália és a habosodást gátló vegyi ágensek a gyorsétterem-iparban. McDonalds, Chik-fil-A, Wendy, Arby és sok más étterem is használja az azodikarbonamid nevű vegyületet, amely erősen rák okozó. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy szennyező anyag. Ez egy olyan összetevő, amelyet szándékosan adnak hozzá a receptekhez.

Nincs logikus oka annak, hogy az olyan vegyi anyagok, mint az azodikarbonamid miért kerül bele a gyorséttermi kenyérbe és zsemlébe. A vegyület nem szolgál funkcionális okot és nem szolgáltat tápértéket sem.

Sok népszerű vitamin márkákban szándékosan olyan magas a réz tartalom, hogy ha azt valaki napi rendszerességgel fogyasztja, akkor az mentális őrületet és pszichózist okoz. Néhány ilyen vitamin márkát rendszeresen reklámoznak is a televízióban, támogatva ezzel a gyógyszeripar érdekeit.

Egy népszerű mentális egészséget elősegítő gyógynövény, amelynek célja, hogy javítsa az agy teljesítményét, valójában Kínából származik, és annyi ólmot tartalmaz, hogy az Alzheimer kórt vagy korai demenciát éppen hogy elősegíti és nem gátolja. Amerikai elemzőknek igen ironikus volt azt felfedezniük, hogy az a gyógynövény, amely valójában az agy egészségét hivatott védelmezni, pont az ellenkezőjét teszi. Az ólom egy mérgező nehézfém, ami károsítja az agy működését. Ez valóban sokkoló volt számomra, hogy az agy működését elősegítő gyógynövények éppen hogy hozzájárulnak a agykárosodás kialakulásához. És sokan nyíltan fel is teszik a kérdést.Titkos kínai nehézfém háború dúl a világ ellen? Bizonyított tény, hogy a kínai ruhák bolygónkon mindenütt bőrön át felszívódó nehézfémeket tartalmaznak. Elvégre a lakosság nehézfémek általi mérgezése nagyon hatékony módja annak, hogy egy nemzetet összeomlasszanak, ahol elpusztul a józanság és az egészség. Gondoljunk Rómára. A Római Birodalom pusztulását mára már bizonyítottan az ivóvíz megmérgezése okozta. Az emberek elvesztették józan ítélőképességüket és racionalitásukat. A történelmi példákat bővebben később folytatom...

Az amerikai gyermek vitaminok minden boltban és gyógyszertárban hihetetlenül mérgező anyagokat tartalmaznak a fejlődő agy neurológiájára nézve. A hozzáadott számos szintetikus, mérgező vegyi anyagok mennyisége szinte minden népszerű márkájú gyermekvitaminban valóban megdöbbentő. Mintha kizárólag az lenne a cél, hogy megzavarják a fejlődő neurológiai funkciókat. Kérdezhetnénk mi a helyzet a magyar vitaminokkal, ételekkel, italokkal? Pusztán tudományos szempontból nézve, ezek a nagy mammut vállalatok Magyarországra is befészkelték magukat, nézzük meg a gyógyszertárakban lévő márkák gyártóit.

Az amerikai atom-spektroszkópia labor megerősítette az alumínium rendszeres légköri jelenlétét, ami megerősíti azt a tényt, hogy a chemtrailezéssel ( a repülők maguk után húzott sokáig fennmaradó csíkjai) lassan az összes mezőgazdasági talajt elárasztják alumíniummal, ami szó szerint hullik az égből. A chemtrailek báriumtartalma is aggasztó és egészségkárosító. Míg az alumínium sokkal kevésbé káros, mint az ólom, kadmium vagy a higany, de az alumínium ismételt felhalmozódásáról úgy vélik, hogy benne keresendő a degeneratív agyi rendellenességek elsődleges oka.

Nem beszélve a génkezelt kukoricáról és egyéb termékekről. Felhívjuk olvasóink figyelmét arra a tényre, hogy bár Magyarországon beszüntették a GM kukorica termelését, mert tudvalévően halálos méreg benne minden egyes szem, az állatok tápjában génmódosított szervezetek találhatók. A tápból a szervezetükbe kerülve ez ugyanúgy veszélyforrást jelent a húsfogyasztó részére. ...Az állat levágása előtt 2 héttel javasolt a táppal való táplálás abbahagyása. - írja a használati útmutató. Szerintetek 2 hét alatt minden eddig megevett génmódosított szervezet ki fog ürülni az állat anyagcseréjével és az elfogyasztott hús nem számít génkezeltnek? Ezután a másik bennem felmerülő kérdés az volt, hogy tudtunkon kívül mi kerül bele a reggeli gabonafélékbe, tortillákba, chipsekbe.

Az étel az emberiség elleni harc része

Mint látható, az élelmiszer az emberiség elleni fegyverré vált. Ez lenne a 3. világháború vektora? Az I. világháborút lövészárkokban vívták, nyers vegyi fegyverekkel, mint pl: a mustárgáz. A második világháború nép irtó szándéka, a fejlettebb kinetikus fegyverek és gyógyszeripari cégek által kifejlesztett vegyi fegyverek szerepe tagadhatatlan. A második világháborúból és a náci korszakból származik az IG Farben, a vegyi-Pharma konglomerátum, amelyet később három léány vállalattá vált szét. Egyike közülük a jelenleg jól ismert Bayer. A Bayer aszpirin itthon is elterjedten használatos. A 3. világháborúról teljesen úgy tűnik már folyamatban van, és az élelmiszer-ellátás mérgezése az egyik eszköze. A vegyi anyagok nagyon hasonlóak az első és a második világháborúban használtakhoz, bár ahelyett, hogy a harctéren alkalmaznák őket, a mai vegyi fegyvereket az élelmiszerbe rejtik el. A nátrium-nitrit, MSG-k és az aszpartám lassan már olyan szubakut szinten jellemző, hogy az emberek tőlük csoda, hogy még mindig élnek. Ehelyett krónikus, hosszú távú degeneratív összeomlást okoznak testileg és lelkileg egyaránt és felelősek a globális rák, veseelégtelenség és extrém mentális rendellenességekért. Ez a károsodás elpusztítja az elmét és a lelket, a gazdaságokat, az oktatási rendszert, a tudományos haladást, a szabad demokráciákat, sőt a kulturális integritást. Az emberiség csendes bombázása folyik. Ez a mérgezés pedig annyira masszív, és olyan mélyen beágyazódik a kapzsiság által vezérelt kultúrákba, hogy csak nagyon kevés ember ismeri azt, hogy mi történik velük. Nagyon sokan még mindig nem értik meg azt sem, hogy a védőoltások valójában a lakosság mérgezését szolgálják, és egyre-másra bizonyítják be lelkiismeretes kutatók azt, hogy az oltások semmilyen védettséget nem jelentenek az emberi immunrendszer számára, tulajdonképp értetlenül állnak annak magas nehézfém és rengeteg más adalékanyaga előtt. (Aki szeretne többet olvasni az oltások témaköréről, oldalunkon a keresőbe csak írja be a védőoltás szót.) Félreértés ne legyen: az egyéneket a rendszer nem az emberiségük, szellemiségük, innovációjuk és a képzeletük nagysága által ítéli meg. Az értékelés alapja az adó, majd végső soron a betegség kezelése nyereség jelensége, amely gazdagítja a globális vállalatokat, miközben az embereket kemózza, sugározza, szurizza és halálra kábítja.

A kiút: a saját élelmiszer-termelés

Túl komor, hogy igaz legyen? Nézzünk meg néhány megoldást a pozitív oldalról. Minden olyan élelmiszer, amely vállalati forrásból származik, valószínűleg szándékosan megtervezett és hihetetlenül mérgező mérgek keveréke, kezdve a nehézfémekkel és végezve a műanyag palackok BPA tartalmával és a hormontermelést megzavaró csomagolóeszközökkel. Az emberiség jövője tulajdonképpen a becsületes kistermelő gazdák kezében van. Akinek van valamennyi földterülete, termeljen élelmiszert. Akinek nincs, vásároljon őstermelőktől, a helyi piacokon, és ne a multik polcairól. A gyári ételek valójában csak méregszállító rendszerek, tömeges megbetegedéseket, halált és profitot hozva. Nem érdemes csomagolt feldolgozott élelmiszereket vásárolni. Teljesen el kell kerülnünk minden feldolgozott húst, ami nátrium-nitritet tartalmaz, köztük a szalonna, hot dog, kolbász, sonka, felvágottak, pepperoni pizza. Nem érdemes diétás italokat fogyasztani. Az aszpartám biológiailag mérgező. A mesterséges édesítőszerek káros mellékhatásai az egeket verik. Ne vásárolj semmilyen Kínából származó terméket mert a világ legszennyezettebb élelmiszer termelője. Nézz körül, a bizonyítékok közvetlenül a szemed előtt vannak.

Forrás
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Fasírt vajas tésztában
  2014-08-13 18:18:56, szerda
 
  Fasírt vajas tésztában

Salamon Csilla

Zöldségsalátával tálaltam. Nagyon finom :).

Hozzávalók

1 cs leveles tészta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 k napraforgó olaj
1 k aprított petrezselyem
2 zsemle
50 dkg darált hús
2 tojás
majoranna

szezámmag

alapanyagok
fokhagyma leveles tészta majoranna petrezselyem pulykahús szezámmag tojás vöröshagyma zsemle

elkészítés

A húsból fasírtalapot készítünk.
A tésztát kinyújtjuk, majd 12 darabra vágjuk, és megkenjük tojással.
A fasírtból 12 golyót készítünk, a tésztára helyezzük, és összecsomagoljuk batyuvá.
Lekenjük tojással, és szezámmaggal megszórjuk, és tepsibe sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Az ezerarcú alma
  2014-08-13 17:30:53, szerda
 
  Az ezerarcú alma
Detti77

"Naponta egy alma az orvost távol tartja."

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvosod koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából, hiszen az almafa kérge, gyökere, termésének minden része gyógyhatású.

alma

Tartalom:

Az alma fajtáiról dióhéjban
Szüretelése, tárolása röviden
Mit tartalmaz az alma?
Gyógyhatásai
Története
Mitológiák, mondák az almáról
Almás receptek


Az alma fajtáiról dióhéjban

Közeli rokon faja, a vadalma (Malus sylvestris), népies nevén a vackor, Európától Elő-Ázsiáig honos. Északi elterjedésének határa Skandinávia déli része. Nedves talajú, tölgyelegyes erdők fája. Gyümölcse értékes táplálék az ősszel telelésre készülő vadaknak.

A paradicsomalma (Malus sylvestris var. paradisiaca) cseresznye nagyságú gyümölcs, a Balkán-félszigettől Nyugat-Ázsiáig elterjedt. A szilvalevelű alma (Malus prunifolia) kis-ázsiai kultúrfaj, dísz- és gyümölcsfának ültetik. A Malus baccata szintén elő-ázsiai faj, vadon és díszfaként is előfordul. A ma termő több száz eltérő ízű és színű almát főleg ennek a három almafajtának és a régi európai kultúrfajtáknak a keresztezéséből nemesítették. Az alma lett a világ első, nemesített kerti gyümölcse.

Malus domestica, azaz a nemes alma a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa.

A házi alma viszonylag igénytelen növény. Több mint kétszáz éves gyümölcsfák hoztak újra termést Mónosbélen, ezt az almáskertet még a szervita szerzetesek az 1700-as évek végén telepítették. Százéves gyümölcsfák vannak Mezőhegyes körzetében, hatvanévesek Orosházán, Gyopárosfürdőn, amelyek kuriózumok.

Ne használjunk vegyszereket kertünkben, almafánk neveléséhez sem! Számtalan természetes lehetőség áll rendelkezésünkre, bővebb információkért Reményi Misi, bionom kertészhez fordulhatsz segítségért.

Szüretelése, tárolása röviden

Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető (a kocsány körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik), vagyis a kocsánya egy csavarintásra könnyen elválik az ágról. Fajtától függően ez eltérő időpontokban következik be.

alma-szuret

Fontos, hogy az almát hideg, sötét, magas páratartalmú helyen tároljuk. Nem minden almafajta tárolható.

Csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk. A kukacos, túlérett vagy túl nagyra nőtt, kocsány nélküli gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat szüretkor különítsük el.

A tárolt almát heti rendszerességgel nézzük át, és szedjük ki a rohadt gyümölcsöket A rohadt gyümölcs "megfertőzheti" a többi gyümölcsöt. Ennek hátterében az áll, hogy a rohadt gyümölcs etilént, színtelen gázt bocsát ki magából, ami a többi almát gyorsabb érésre készteti, így azok megrohadhatnak. Ez az oka annak is, miért nem szabad az almát más gyümölccsel vagy zöldséggel együtt tárolni.

Mit tartalmaz az alma?

Az alma kémiai alkotórészei:

gyümölcscukrok
pektin
növényi savak (citromsav, almasav)
vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
bioflavonoidok

Az alma hatóanyagai:

Alig van benne fehérje, kevés a szénhidráttartalma. Sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint és nyomelemeket tartalmaz. Ahogy nő az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, amelyet a bioflavonoidok védenek az idő előtti oxidációtól.

Az almában több mint 30 féle vitamin és nyomelem van. Többek között A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, valamint niacint és folsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kálium, a nátrium, a foszfor, a magnézium, a vas és a kálcium emelendő ki. Az almában lévő pektin segít megkötni a vasat a szervezetben. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy akárcsak a többi gyümölcs esetében, az almában sem a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége a döntő, hanem azok speciális keveréke, kombinációja, amelyet a természet az alma formájában ad nekünk.

Gyógyhatásai

Az alma rendszeres, naponkénti fogyasztása betegségmegelőző hatású.

Az almafa kérgét kínai orvosok századokon keresztül használták a cukorbetegség gyógyítására. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, amely a malária parazitákat elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszere volt.

Az almahéj cellulóz tartalma segít "kisöpörni" a beleket, tartalmazza a legtöbb ballasztanyagot, az almában lévő vitaminok 70%-a a héjában vagy közvetlenül a héj alatt található. Ezért nem szabad az almát meghámozni, ill. kidobni a héjat, ha már meghámoztuk. Ugyanis tea készíthető belőle. Érvédő, antioxidáns, nyálkahártya regeneráló anyagokat tartalmaz. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Az alma típusától függően a héj önmagában 5-35mg C-vitamint tartalmazhat. A héj gazdag még vasban, magnéziumban és telítetlen zsírsavakban.

Az almahús magas nyomelem- és pektintartalmú. Magháza speciális, vízben nem oldható rostokat (cellulózokat) tartalmaz. Az almamag is igen értékes, mivel immunerősítő, gombaölő anyagokkal bír.

Az alma magas pektintartalma jótékony hatással van az emésztésre, számos vitamin és ásványi anyag forrása. Tanulmányokkal igazolt tény, hogy a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetén az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást, és ezzel enyhíti a székrekedést. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma pektin anyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A méregtelenítő hatást fokozhatjuk, ha speciális, például szűzbogáncs tartalmú mézben fogyasztjuk. Vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.

Egy tanulmány szerint az alma rendkívül hatékony ellenszer a vastagbél daganatos megbetegedéseivel szemben, ezenkívül emlőrák, petefészekrák, tüdőrák és májtumor esetével kapcsolatban is jó eredmények vannak. Kimutatták, hogy ezen gyümölcs oligoszacharidjai képesek a rákos sejtek 46%-át elpusztítani. Az összes eddigi kemoterápiás gyógyszert felülmúlja, valamint - azokkal ellentétben - az oligoszacharidok természetes és egészségjavító összetevők, amelyek számtalan gyümölcsben és zöldségben fellelhetőek.

Az almalé kinyerésekor (préseléskor) az ásványi anyagok, nyomelemek és lúgosító komponensek, növényi színanyagok jelentős hányada, a ballasztanyagok, a magház speciális cellulózai, valamint a mag értékes anyagai az alma szárazanyagában (törköly) maradnak, azaz nem jutnak át a kipréselt lébe. Így végső soron egy kiemelkedő élettani értékű "almamátrixhoz" jutunk, amely felhasználható otthon készített élelmiszerekhez. Az oligoszacharidok almatörkölyből olcsón kinyerhetők, így egy alacsony költségvetésű, természetes gyógyszer ígéretével is kecsegtet.

Története

Már a korai kőkorban ismerték. Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. A rómaiak vezették be az alma termesztését az Alpoktól északra eső területeken is. A következő évszázadokban azonban a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével.

Kétségkívül az alma volt a középkor embere számára a legfontosabb gyümölcs. Ünnepek alkalmából élvezték a must, az almabor, az almapálinka ízét. A 14. századtól már megérte az almával üzletelni is. A városi piacokon megjelentek az első gyümölcsöt és sült almát áruló kofák.

Amerikában nem volt őshonos az alma, ám a bevándorlók vittek magukkal almamagokat, és ennek eredményeként hamarosan ismertté vált a gyümölcs, és kisült az első amerikai almáspite.

amerikai-almas-pite

Az alma, az almafakéreg és az almabor gyorsan Amerika népi gyógyászatának egyik alapjává vált.

India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására.

A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként. A sápkóros kislányokat egynémely vidéken olyan almával etették, amelybe napokon át vasszögek voltak beszurkálva.

Száz évvel ezelőtt az eklektikus orvosok nyers almát ajánlottak a székrekedés orvoslására, sült vagy párolt almát hőemelkedésre és almahéjfőzetet malária kezelésére. Az almabort ajánlották lázas betegeknek frissítő italként.

Mitológiák, mondák az almáról

Számtalan nép mitológiájában, mondáiban, népmeséiben fontos szerep jut az almának, íme néhány a teljesség igénye nélkül:
Éva miatta űzetett ki a paradicsomból, hiszen a tudás fájának gyümölcséből kóstoltak. Héraklész csaknem az életével fizetett érte a sárkánnyal vívott harcban, még a Heszperidák aranyalmáit őrizte, és Erisz almája vezetett végül a trójai háborúhoz. Ami Héraklész vagy Erisz gyümölcsét illeti, talán nem is almáról, csak valami hasonlóról volt szó. Az ókorban ugyanis sok gyümölcsfajtának nem volt saját neve. Az alma mint a gyümölcsök királynője képviselte nevével többi társát. Ugyanígy volt ez később is: az almához hasonló nagyságú, kerek gyümölcsök vagy zöldségek megkapták a nevét.

A norvég mitológiában az almafa a halhatatlanságot jelképezi, a lengyeleknél segít a lányoknak megálmodni a férjüket, az irokéz indiánok szerint összeköti a világukat az istenekével.

A lengenda szerint Sir Isaac Newton fejére esett egy alma, és innen jött a gravitáció elmélete. A svájci hegyekben a zsarnok arra a próbatételre ítéli a szabadságharcos Tell Vilmost, hogy lője le a saját fia fejéről az almát. Hófehérke pedig mérgezett almába harapott.

Az alma az uralkodóházaknál is megjelenik, hiszen az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Magyarországon először a koronázási paláston tűnt fel.

Almás receptek

Megszámlálhatatlanul sok népszerű fogást készíthetünk almából nyersen, főzve, párolva, sütve, aszalva.

Ha esetleg vegyszerekkel kezelték az almát vagy más gyümölcsöt, zöldséget, akkor felhasználás előtt érdemes EM-BIO-s vízben áztatni.
Igazi különlegesség a gojis nyers almalekvár, de más gyümölcslekvárokba keverve pektintartalma miatt kiváló természetes sűrítőanyag. Talán almakompótként, illetve sütemények töltelékeként a leginkább ismert. Pélául az almatortában, vagy a zsír- és tojásmentes almás pitében. Akár mézes pongyolát is kaphat, de töltött sült almaként is ehetjük. Chutney is készülhet belőle húsok vagy saláták mellé. Ehetjük almakrémlevesként. Főételként, köretként az almás rakott burgonyát és az almás párolt káposztát is érdemes kipróbálni. Fogyaszthatjuk méregtelenítő salátaként, préselt salátaként, gyümölcssalátaként, alma chipsként a tisztítókúrába is bátran beilleszthető. A Kolláth reggeli egyik alapanyaga is lehet, müzlikbe, kásákba keverhetjük.

Ihatjuk frissen préselt almaléként vagy a kedvenc zöld turmixunkba is tehetjük. Az almahéjból finom teát főzhetünk. Ha erősebbre vágyunk, akkor ott az almabor, almapálinka.

A fel nem használt almarészekből (héj, csutka) házi almaecet készülhet.

Detti
 
 
1 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Húsgombóc csorba
  2014-08-13 17:06:57, szerda
 
  Húsgombóc csorba - Erdélyi leves

Erdélyben számtalan helyen megfordulva ettem Húsgombóc csorbát, avagy román nevén Ciorba de perisoara-t. Az az igazság, hogy még nem ettem két egyforma módon elkészítve. Ebből az ételből is számtalan recept áll rendelkezésemre, amiből most az egyik kedvencemet osztom meg veletek, aztán szép sorban a többi változatot is.

Bertis
Karcsi

Hozzávalók:

40 dkg darált hús (én vegyesen, fele fele arányban, disznó és marhából veszem)
1 nyers tojás
nagy maréknyi gríz, vagy búzadara (nem tudom, hogy hogyan ismered :) )
3 szál sárgarépa
2 száll petrezselyem
6 szem krumpli
1 paradicsom
1 fél zöld paprika
1 kisebb fej hagyma
1 nagy marék lestyán
1 kisebb marék tárkony
1 kisebb marék petrezselyemzöld

fehér bors
1 kávéskanál pirospaprika
savanyításhoz korpacibere, de ha nincsen, lestyán vagy tárkony ecet.

Ahogyan én készítem:

A darált húst összekeverem a grízzel, 1 tojással, sóval, borssal, fél fej reszelt hagymával. Formázható masszát készítek, ha túl lágy, akkor kevés grízt adok még hozzá. Kisebb húsgombócokat formázok egy tányérra, és félreteszem.
A zöldségeket és a krumplit, apró egyforma kockákra vágom, 3 liter vízben oda teszem főzni, hozzáadok egy fél zöld paprikát. Csak sózom. Közben 1 hámozott paradicsomot a maradék fél hagymával robotgépben pépesítem, és hozzá adom a leveshez.
Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadom a húsgombócokat. Amikor a húsgombócok feljönnek a leves tetejére, hozzáadom az apróra vágott zöld fűszereket, majd savanyítom korpaciberével, ha nincs akkor lestyán vagy tárkony ecettel.
TIPPEK:

Lestyán, vagy tárkony ecetet könnyű készíteni. Egy befőttes üvegbe bele tesszük a zöld fűszert, majd felöntjük ecettel :) Ennyi csak.

Tejföllel, csípős paprikával kínálom.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Stefánia vagdalt
  2014-08-13 17:03:58, szerda
 
  Stefánia vagdalt, avagy a töltött fasírt

Hozzávalók:

1 kg darált sertés hús (én vegyesen szoktam marhával, fele fele arányban)

bors
5 szelet száraz kenyér (no nem az 5 kilós kenyérből)
1 kisebb fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 tojás
6 keményre főtt tojás
kevés zsemlemorzsa

Ahogyan én készítem:

A kenyér szeleteket beáztatom vízbe. A hagymát, fokhagymát lereszelem (robot gépbe is pépesítheted). A darált húshoz hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, a kinyomkodott kenyeret, a reszelt hagymát és fokhagymát. A masszát jól eldolgozom. Egy tepsi aljába teszek pár evőkanál olajat ahova a fasírtot készítem, megszórom vastagon zsemlemorzsával, ráhelyezem a massza felét, abba belenyomkodom a keményre főtt tojásokat beterítem a maradék masszával.

Bertis
Karcsi

És akkor a trükkök :)

Én vizes, olajos kézzel addig simogatom ameddig össze nem áll teljesen simára a teteje. van, hogy 3-5 percig is :D Úgy bánj vele mint a kedveseddel :P
Ha nem légkeverős a sütőd (az enyém nem az), olyan tepsit válassz, ami nem tölti be teljesen a sütődet, azaz a forró levegő folyamatosan tud mellette áramlani.

Vannak akik tesznek bele pirospaprikát. Én nem szoktam mert túl sok a paprikának a sütési idő.
Van amikor darabolt, fél főtt zöldségeket rakok bele. Van amikor egy marék petrezselyemzöldet is belekeverek.
Van amikor a tetejére még zsemlemorzsát szórok.

Szóval lehet még variálni. :)
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Elsőként sikerült
  2014-08-13 16:58:46, szerda
 
  Elsőként sikerült gyógymódot találni a reumás ízületi gyulladásra
Írta: Neptunusz

Zurichi kutatóknak a világon most először sikerült hatékonyan kezelni a sok problémát okozó reumás ízületi gyulladást. Az egereken tesztelt gyógyítási technika eredményei nagyon biztatóak, most az következik, hogy az embereken is alkalmazzák a módszert.

reumas-betegseg

Szaknyelven a reumatoid artritisz főként az ízületek gyulladását takarja, ilyenkor az ember saját szervezete, azaz az immunrendszer az ízület belső részét támadja meg, ugyanis ezt idegen testként azonosítja.

A betegség rendkívüli fájdalmakkal jár, a világ lakosságának 0,5-1 százalékát érinti. Eddig az orvosok csak a tüneteket tudták némileg kezelni, illetve csillapítani a gyulladás mértékét. Most svájci kutatóknak, a világon elsőként sikerült egy olyan megoldást találniuk, amely teljesen meggyógyítja a betegséget, legalábbis ezt mutatták ki a laboratóriumi egereken végzett kísérletek eredményei.

A kifejlesztett terápiát egy antitest, egy sejtek közötti, úgynevezett hírnök, az interleukin 4 (IL-4) és a dexametazon nevű, gyulladáscsökkentésnél használatos gyógyszer kombinációját jelenti. A kutató arra jöttek rá, hogy ez a bizonyos antitest és gyógyszer együttes hatása hatékonyan képes megszüntetni az ízületekben kialakult gyulladásokat.

Teresa Hemmerle, az egyik kutató elmondása szerint, ezek külön-külön való alkalmazása semmilyen eredménnyel nem járt. Az új gyógymódot 2015-ben kezdik már élesben, embereken tesztelni, amelyet a biotechnológiával foglalkozó, svájci Polichem vállalat fog koordinálni.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 743 db bejegyzés
e év: 6479 db bejegyzés
Összes: 40845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1051
  • e Hét: 1051
  • e Hónap: 56147
  • e Év: 1315559
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.