Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ady Endre verseinek link gyüjteménye
  2014-08-03 22:13:44, vasárnap
 
  ...... ........... ..........


...... ..........1877. november 22. (Érmindszent) - 1919. január 27.(Budapest 41 éves volt)
- A partiumi Érmindszenten született egy elszegényedett nemesi családban.
Édesapja diósadi Ady Lőrinc (1851-1929), kisparaszti gazdálkodó,
Édesanyja tiszaeszlári Pásztor Mária (1858-1937), református lelkipásztorok leszármazottja volt. Egy nővére (Ilona, aki még egyéves kora előtt meghalt) és egy öccse volt, Ady Lajos (1881-1940), aki magyar-latin szakos tanárként ábrándos nyelvészkedéssel nevüket Ond vezér nevéből eredeztette.
- Tanulmányait az érmindszenti református elemi iskolában kezdte 1883-ban, ahol Katona Károly tanította írásra, olvasásra, számolásra, bibliai történetekre és zsoltáros énekekre. Szülei idővel gimnáziumba szánták, ez volt az oka, hogy tanulmányait 1886-tól a katolikus népiskolában folytatta Hark István keze alatt: az elemi befejeztével, 1888-ban a nagykárolyi piarista gimnáziumba került. Ebben az iskolában voltak saját bevallása szerint a legszörnyűbb diákévei amellett, hogy itt erősödött meg a fizikailag addig gyengécske gyerek, itt írta első költeményeit is, amelyek többnyire verses csúfolódások voltak, és ezekből az évekből származik barátsága Jászi Oszkárral, akivel együtt jártak hittanra. 1892-től a zilahi református kollégium diákja volt, ahol 1896 júniusában jelesen érettségizett: csak görögből és matematikából kapott jó osztályzatot.
- 1908-ban a Nyugat című új irodalmi lap első számában megjelentek Ady versei és esszéi, ennek a lapnak lett élete végéig munkatársa, 1912-től pedig az egyik szerkesztője is. 1908-ban Nagyváradon A Holnap nevű irodalmi csoport egyik alapítója volt. Egy antológiát jelentettek meg Ady költeményeivel, valamint Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka műveivel. Ezeket a verseket rosszallással és értetlenséggel fogadták. A Nyugat kétségtelenül a magyar irodalom legfontosabb folyóirata, melynek Ady nemcsak szerkesztője volt, hanem szimbóluma is. Mivel a Nyugatban nem jelentek meg politikai cikkek, írt más lapokba is (például: Népszava, Világ). Keményen kritizálta a politikai helyzetet. Nem volt ínyére a vezető pártok nacionalizmusa, bírálta a szociáldemokraták antinacionalizmusát is; látta mennyire maradt el Magyarország a fejlett országok után, de rámutatott a nyugati országok fogyatékosságaira is.
- Életében az áttörést 1903 augusztusa hozta el: ekkor ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, egy Nagyváradról elszármazott gazdag férjes asszonnyal, aki ekkor Párizsban élt és látogatóba jött haza. Léda (Ady így nevezte őt el) lett a múzsája; az ugyanebben az évben megjelent Még egyszer című kötetében ,,A könnyek asszonya" című költeményt már ő ihlette. Lírai kibontakozásában Léda iránti szerelme és nála tett párizsi látogatásai segítették. A Léda-kapcsolat 9 évig tartott: 1903-1912-ig. Léda 1907-ben halott lánygyermeket hozott világra, vélhetőleg a költőtől. Kapcsolatuk 1912-re teljesen megromlott: Ady a Nyugatban publikált Elbocsátó szép üzenet című versével végleg szakított Lédával.

Költészete:
A 19-20. század fordulójának magyar költészetét a haldokló népi-nemzeti iskola határozta meg, mely Petőfi nyomain járt, utánozta népies hangját és nem tudta magát megújítani. Ady, ha nem is az első volt, aki szakított a hagyománnyal, de az első volt, aki utat tört egy új, modern stílusnak. Bár szívesen tetszelgett a magányos, meg nem értett forradalmár szerepében, a valóságban költőtársai támogatták őt és sokan utánozták verseit. Maga Ady nem kedvelte az utánzókat, és A duk-duk affér [6] című írásában ki is gúnyolta őket.
- Az első két kötete még nem jelentett semmi újat. Az új stílus elemei először esszéiben, publicisztikájában és más írásaiban mutatkoztak. Egy új költészeteszmény nevében lép fel, hangsúlyozva azt, hogy ő nem lesz a ,,szürkék hegedőse". Az ősi, magyaros költészet, kultúrkör és az új, forradalmi változást hozó költői program egyesítése a célja - ezáltal szakítva ki a magyar költészetet az elvadult Hunn táj virágtalan vidékéből
Sajátos technikával dolgozik: egyrészt megalkotja egyedi kevert ritmusát, mely a szimultán verselés egy kevert változata; a belső ritmus, ismétlések, halmozások, puritánabb versszerkezet és a zökkentés, tagolás jellemző e sajátos ritmikára. Továbbá új szavakat alkot az ,,el" igekötő igékhez való hozzátoldásával, ezáltal keltve egy vagy csak múltbeli vagy elszalasztott lehetőséget, történést vagy balul sikerült próbálkozást a múltban. Többé-kevésbé ezek az igéi a magyarság szomorú sorsára utalnak (elél, elmásol). tematikus-motivikus költő. Költészetében meghatározott motívumcsoportokat követhetünk végig, s ezzel Ady egyedülálló a világirodalomban. Tematikája, szimbólumrendszere: ars poeticák, szerelem (Léda, Csinszka), látomásos tájköltészet, Magyar Ugar, Istenes versek, magyarság - kuruc tematika, létharc - pénz motívuma, halál, forradalmi versek és világháborús költészet.
...... ........... .......


- A jézuska tisztelet /karácsonyi Link

- ......Hogy az egész szív Link

- A halottak Link

- A halottak élén Link

- A papok istene Link

- A szép húsvét Link

- A téli Magyarország Link

- Adja meg az Isten Link

- Álom, álom helyett Link

- Az élet Link

- Az Isten balján Link

- Az Úr érkezése Link
- Az Úr érkezése Link

- Az Ősz dicsérete Link
...... ........... .........- Békesség ünnepén Link

- Boldog újévet! Link

- Boldogok az öregedők Link

- Dal a rózsáról Link

- Egy jövendő karácsony Link

- Elillant évek szőlőhegyén Link

- Elmaradt szomorúság Link

- Emlékezés március idusára Link

- Élni míg élünk... Link

- Érettségi Link
...... ........... .........


- Fagyosszentek Link

- Fedjük be a rózsát Link

- Félhomályban Link

- .Finíia Link

- Ha fölcsendül egy hang Link

- Halottak napján Link

- Hamvazó szerdán Link

- Három őszi könnycsepp Link

- Héja-nász az avaron Link

- Imádság az úrvacsora előtt Link

- Imádság háború után Link

...... ........... .........- Isten drága pénze Link

- Jóság síró vágya Link

- Karácsony Link

- Karácsonyi rege Link
- Harang csendül Link

- Kató a misén Link

- Kis karácsonyi ének Link
- Kis karácsonyi ének Link

- Könnyek asszonya Link

- Könyörgés egy kacagásér Link

- Köszönöm, köszönöm, köszönöm Link

- Márciusban Link

- Nem adom vissza Link

- Nem jön senki Link
...... ........... .........- Október Link

- Október 6. Link

- Őrizem a szemed Link

- Ősz felé Link

- Őszi éjszakán Link

- Párisban járt az ősz Link

- Szelid esti imádság Link

- Szent Lélek karavánja Link

- Szent Lélek ünnepére Link

- Szép húsvét Link
...... ........... .........- Szeress engem, Istenem Link

- Temetés Link

- Üzenet egykori iskolámba Link
- Üzenet egykori iskolámba Link

- Várás a tavasz-kunyhóban Link

- Vég után Link

- Virágos karácsonyi ének Link

- Volt egy Jézus Link

...... ........... .........


- Ady Endre összes verse Link

 
 
0 komment , kategória:  Ady Endre verseiből  
Novák Ferenc - a tajvani kajak-kenu
  2014-08-03 13:17:34, vasárnap
 
  Novák Ferenc 2000-ben még Pulai Imrével nyert kenuaranyat hazánknak. Klasszisunk azóta edzőnek állt, és jelenleg a tajvani kajak-kenu válogatottat irányítja.
Videó Link
........

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Teqboll - Magyar találmány
  2014-08-03 13:14:21, vasárnap
 
  A teqball nevével még csak ismerkednek a sportbarátok, Juhár Tamás és Monoki Lehel azonban ki is próbálták a teljes egészében magyar ötleten alapuló új focijátékot.
Láb és asztali tenisz egyvelege. Két fiatal három éve kezdte el fejleszteni az új sporteszközt. Egy íves asztalt találtak ki - amiről könnyebben pattan a játékosokhoz a labda.
...... .....


Nagyobb kép Link
Videó Link
Az új magyar találmányt Magyarországon a foci vb-vel egy időben kezdték el tesztelni. Gleich Barbara az elsőként próbálta ki az új játékot.
.............. .....- A Teqball egy futballalapú új sporteszköz és egy új sport is egyben, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, a koncentrációs készségük és az állóképességük fejlesztésére! Teqball a labdarúgás legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus, sőt, az eszközt sem lehet megérinteni a játék közben, ebből adódóan a sérülésveszély kockázata nagyon alacsony.

- A Teqboard egy új forradalmi sport eszköz. A Teqboard a matematika és a fizika szabályait figyelembe véve tervezett sport asztal, amely felületéről a labda mindig úgy pattan föl, hogy az kontrollálható legyen a játékosok számára. A megerősített háló polikarbonátból vagy plexi üvegből keszül, ami lehetővé teszi, hogy a labda a hálóról is mindig igazságosan pattanjon föl. A Teqball így minden körülmények között egy "fair" játék marad.

A Teqboard mögötti tudományos munka és a kivitelezés kiszűri a szerencsét a játékból, így garantálva, hogy minden játékos csak a labdarugó tudására hagyatkozhat. A Teqboard minden típusa úgy lett tervezve, hogy a megerősített lábai extrém stabilitást adjanak. Az alapfunkciókon túl a Teqboard rengeteg extrával kiegészíthető. Annak ellenére, hogy egy Teqball mérkőzés során a játékosok nem érinthetik meg az asztalt, a Teqboard hatalmas tűrőképességgel rendelkezik. Ezen tulajdonságai teszik a Teqboard-ot egy tartós és biztonságos termékké.
...... ......


Nagyobb kép Link
........- A Teqballt azok számára alkottuk meg, akik szeretik a labdarúgást, a versengést és a szórakozást. Büszkék vagyunk arra, hogy több, a futballban elismert szaktekintély szerint is az alapötlet az egyszerűségétől zseniális, ugyanis Teqballozás közben a különleges ívnek köszönhetően a labda mindig a játékos felé pattan, így az könnyen lekezelhető és megjátszható. Reményeink szerint a Teqball idővel meghódítja majd a világot, mert a labdarúgás mind Magyarországon, mind világszerte igen nagy népszerűségnek örvend"- mondta Borsányi Gábor ötletgazda, aki korábban versenyszerűen futballozott. A már kidolgozott szabályrendszerrel rendelkező Teqball visszaadja a labdarúgás valódi élményét, mind a hobbi-, mind a professzionális játékosok tudását fejleszti, valamint segítségével a sérülésből visszatérő sportolók rehabilitációjának ideje is jelentősen lecsökkenthető - tette hozzá a szakember a sajtótájékoztatón.
Egy íves asztalt találtak ki - amiről könnyebben pattan a játékosokhoz a labda. A Teqball fából készült. A kipattanás miatt fontos, hogy egy kemény strapabíró, minden időjárási körülménynek ellenálló anyagból készüljön - mondta Borsányi Gábor kreatív ötletgazda.
...... .....


...... ......


- A fejlesztők célja, hogy a labdarúgásnak egy új formáját tegyék elérhetővé mindenki számára.
,,Új sport nem nagyon jött létre az elmúlt időszakban és a focival kapcsolatban sem találtak ki már sok újdonságot, tehát ebből a szempontból nem csak egy technológiai cég vagyunk, hanem valami különlegesebb és ezért talán nagyobb figyelmet kaphat. És ne feledjük, a világ legnépszerűbb sportja a futball" - mondta Huszár Viktor technikai ötletgazda.
- A Teqball Amerikában már hódit, egyre többen érdeklődnek az új sporteszköz iránt, több neves focista is népszerűsíti. Az első magyarországi versenyt jövő héten, a soproni Volt fesztiválon rendezik.
- Teqball bemutatón járt a DVTK Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 200 db bejegyzés
e év: 3550 db bejegyzés
Összes: 40557 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1318
  • e Hét: 1318
  • e Hónap: 48505
  • e Év: 832858
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.