2014-09-07 16:33:08, vasárnap
|
|
|
Arany János "marcza-fánk"-ja, melynek a leírását egyik levelében küldte el Debrecenbe, régi barátjának Szilágyi Istvánnak, - akinek sokat köszönhetett, még a pályája kezdeti időszakában.
Íme a levélrészlet:
"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..."
Valóban nagyon egyszerű, még a sütésben-főzésben kevésbé gyakorlottak is könnyedén elkészíthetik a leírás alapján. Porcukorral meghintve és baracklekvárral a legfinomabb.
(Egy meszely = a régi iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)
Arany kedvenc édességét, a Marcza-fánkot pedig a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói mutatták be a nagyközönségnek (Nagykőrösi Arany Napok, Nagykőrös, Cifrakert, 2014. szeptember 5-6-7.)

|
|
|
1 komment
, kategória: Híres magyarok kedvenc ételei |
|
|
|