Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/62 oldal   Bejegyzések száma: 616 
Gyere várlak vissza !!!!
  2014-01-31 21:35:44, péntek
 
 


 
 
0 komment , kategória:  KÖSZÖNGETŐS   
Jó éjt kedves látogatóm.
  2014-01-31 21:29:58, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  KÖSZÖNGETŐS   
Napi látogatóim
  2014-01-31 21:22:12, péntek
 
 
Látogatók száma

Ma: 2316
e Hét: 15968
e Hónap: 74206
e Év: 74206

 
 
0 komment , kategória:  Látogatók száma  
Akarlak .........Kívánlak
  2014-01-31 21:18:06, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  szeretet..  
Kamion ...................
  2014-01-31 20:56:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Bizony, a sakkozáshoz CSAVARos észjárás kell!
  2014-01-31 20:20:13, péntek
 
 


A gyalog a játék lelke, azon nyugszik a támadás és a védelem, jó és rossz lépésein múlik a siker vagy a bukás. /Philidor/
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Elhunyt Jancsó Miklós
  2014-01-31 20:11:13, péntek
 
  93 éves korában elhunyt Jancsó Miklós, az egyik legismertebb magyar filmrendező - a hírt Mészáros Márta, második felesége megerősítette. A Magyar Filmművészek Szövetsége - amelynek a filmrendező tiszteletbeli elnöke volt
Az eredetileg jogász végzettségű Jancsó 1946-ban költözött Budapestre, beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol 1951-ben rendező szakos diplomát szerzett. Az ötvenes években híradófilmek készítésével kezdte pályáját, 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel. Második játékfilmjében, az Oldás és kötésben (1963.) egy majdnem krisztusi korú (egy híján harminchárom éves), elsőgenerációs értelmiségi szembesülés-történetét meséli el. A film már jelezte, hogy Jancsóval új és eredeti tehetség jelent meg a magyar filmkultúrában. Az Így jöttem 1964-ben készült és 1965-ben bemutatott fekete-fehér film már az összes jancsói stílusjegyet magában foglalta: a szokatlanul hosszú beállításokat, a nagy tért befogó, horizontális kameramozgást, a képek erős vizuális hatással bíró megkomponáltságát. A film a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsűri fődíját, a szakmai zsűri rendezői különdíját kapta.

A Szegénylegények (1965.) volt az első, amire felfigyeltek a külföldi kritikusok, kirobbanó nemzetközi sikert aratott, Cannes-ban is bemutatták, s ettől kezdve emlegetik Jancsót egy szinten korunk nagy rendezőivel, Fellinivel, Antonionival és Bergmannal. E filmjével indította az egész életművén végigvonuló gondolatiságot: az egyén és a hatalom, a hatalom és a közösség viszonya, a szabadság és a zsarnokság között feszülő ellentét filmes ábrázolását. 1966-ban a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelölték.
Az 1970-es évek elején Olaszországban élt, 1975-től pedig színházi darabokat is rendezett. A rendszerváltás után gegekkel teli új stílus felé fordult (Anyád!... a szúnyogok; Utolsó vacsora, Nekem lámpást adott). Jancsó Miklósnak a történelem mindig is kedvenc témái közé tartozott. Utolsó filmjét, az Oda az igazságot a filmszemlén mutatták be 2010-ben. Látszólag Mátyás királyunk korával foglalkozik, de ennél persze sokkal többről volt szó.

1988-től címzetes tanár a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, a kilencvenes évek elején pedig a Harvard Egyetemen is tanított. Színházi rendezései is emlékezetesek, így a Várszínházban játszott Hasfelmetsző Jack, az alkalmi színpadokon bemutatott Mata Hari, Drakula, a Csárdáskirálynő és a Szép magyar tragédia vidéki előadásai. A rendezések mellett aktív közéleti és társadalmi szerepet is vállal, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Filmművészek Szövetsége elnöke, több ízben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje is volt.

Jancsót jól felismerhető, egyedi képi stílusa miatt több külföldi rendező is példaképének tartja. 1972-ben a Még kér a nép című filmjéért a Cannes-i Filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezés díját. 1979-ben életműdíjat kapott Cannes-ban. Kétszer kapott Kossuth-díjat (1973, 2006), 1966-ban elnyerte a Balázs Béla-díjat, 1970-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész lett, több rangos fesztivál - Cannes mellett Velence, Split - életműdíjasa, Budapest díszpolgára és elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet is. 2012-ben Jubileumi Prima Primissima Díjat vehetett át.

A jancso.film.hu így ír róla: Az élete szól arról, ahogyan mindig rá merészelt kérdezni a magától értetődőnek hirdetett értékekre, el merészelt kívánkozni onnan, ahová a többiek magától értetődően számították. Ellenzéki filmesként dacolt a hatalommal, aki pedig saját káderének tartotta. Marxista művészként táncolt el ellenzékiek boldog csapatától, mely magától értetődően sajátjaként emlegette. Népiesek tették volna meg magától értetődően lobogójuknak, erre - mintha! - választotta volna az urbánusokat. Magától értetődően keresztapjának tekintette mindenki, aki be kívánt vonulni annak idején a magasművészet elefántcsonttornyába. Ekkor rendezte meg a Csárdáskirálynőt. Rendszerváltáskor életműve jogán magától értetődő helye lett volna a népben-nemzetben gondolkodó mérsékeltebb jobboldalon, magától értetődő helye az européer közép-zónában, továbbá a szalon- és szélsőbaloldalon. Ő udvariasan beintett. Erre is, arra is. Nem egyszerre: sajátos ritmusérzékét egy hosszú életen át finomította. Az a legény, aki ott okoz csalódást, ahol éppen befogadnák. És mindig akkor, amikor egy kicsiny fontoskodó csapat már ácsolná a diadalkaput.

 
 
0 komment , kategória:  SZÍNÉSZEK HÍRESSÉGEK   
M Ilonka képei
  2014-01-31 18:19:17, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  Tündérek völgye  
Újra divat lesz az úttörőnyakkendő?
  2014-01-31 17:20:31, péntek
 
  Na az én ifjú koromba egyenesen kötelező volt
Megint balhé van az olimpiai ruhák körül. 'Sztán, ha balhé van meg rövid határidő, mert összevesztünk mindenkivel akik eddig gyártották, akkor válságmegoldás kell, vagy ruhaforradalom, mert mégis nézzünk ki valahogy Szocsiban. Ilyenkor a megoldás ezek szerint kézenfekvő: ne válogassunk túlságosan, gyárthatja a ruhákat olyan is akinek régóta fennálló nagy adótartozása van, és ugye a dizájnnal se kell sokat piszmogni, mert ami jó Lucifernek az pon'fasza lesz a kisökröknek is. Teccikéteni?De most miért? Miért ne rohangáljon Szocsiban a magyar küldöttség hímnemű frakciója Orbánnak öltözve? Miniszterelnök nertárs messzi földön híres csudás ízléséről, a lila nyakkendője úgyis védjegyévé vált, legalább könnyen beazonosíthatóak leszünk a nemzetek színes kavalkádjában. Hogy a lányok olyan szürkék, mint egy házi egér bundába szuszakolt Hoffmann Rózsa? Na és? Örüljenek, hogy kijöhettek a konyhából és szülés alól is felmentést kaptak a téli olimpia idejére. Még színek és elegancia is kéne?

Úgyhogy nem kell itt nagy feneket keríteni innentől semminek. Mindenórás Tábornok megoldja ezt is, legfeljebb alaptörvénybe véssük az új népszokást, hogy a bárhol minket képviselő férfiak nyakába lila nyakkendőt köt Viktor, így avatva fel a személyt és szentesítve a közjogi aktust. Legfeljebb a nyári viseletben tesz kisebb engedményeket. Ezért aztán ne tessék nagyon tervezni azt a nyári olimpiai kollekciót, mert a sablon már készen van:
 
 
0 komment , kategória:  politika  
Orbán: én csak egy szegény miniszterelnök vagyok...
  2014-01-31 17:06:48, péntek
 
  Orbán Viktor szerint nem a magyar gazdaság állapota, hanem a nemzetközi pénzmozgások irányítják a forint árfolyamát, ez pedig azt jelenti: a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága sem ért még véget - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint a rezsiharc színtere most Brüsszelbe tevődik át, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni. Az alacsony közmunkabért illetően a kormányfő azt mondta: Magyarországon minden bér alacsony.
Én csak egy szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnök vagyok" - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, miről fog beszélni az MNB által szervezett nemzetközi konferencián azok után, hogy az elmúlt napokban jelentősen gyengült a forint.
A miniszterelnök szerint a forint árfolyam a jegybank hatásköre, és nem jó, ha a kormányok árfolyamkérdésekről kezdenek el beszélni.

A jelenségről ugyanakkor elmondta: olyan világban élünk, ahol az egyes államok nem urai a saját pénzük árfolyamának. Orbán szerint a magyar valutát érő változások a világban zajló pénzmozgások miatt következnek be, nem a magyar gazdaság állapota miatt, amely elmondása szerint stabil és erős.Ezek a nemzetközi mozgások ugyanakkor a kormányfő szerint azt is jelzik, hogy a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága nem ért még véget, és a valuták törékenyek maradtak a kontinensen.
Rezsiharc - a központ Brüsszel
Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kész kötelezettségszegési eljárásokat indítani azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekkel a folyamatban lévő kétoldalú egyeztetések során nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről, Orbán Viktor azt mondta: nem történt semmi olyasmi, amire ne számítottak volna.

"Áttevődött Brüsszelbe a színtere a rezsiharcnak, és a következő hónapokban komolyra fog fordulni" - tette hozzá. "Az Európai Unió célja, hogy szabadárassá tegye az energiaárakat. A tapasztalatok szerint azonban ahol nem volt központi árszabályozás, és verseny alakulhatott volna ki az energiapiacon, ármegállapodások jöttek létre a színfalak mögött, és az árak magasabbak voltak az állam által megszabottaknál" - magyarázta Orbán, aki szerint az Európai Unió álláspontja életszerűtlen, tankönyvízű, és a gyakorlat tényei ellene beszél.

Nem a tankönyveket kéne lapozgatni, hanem újszerű megoldásokat kéne keresni - tette hozzá Orbán. "A kérdés az, mit kell tennünk azért, hogy Európában az energia ára legalább olyan olcsó legyen, mint a versenytársaknál, hiszen az USA-ban például kétszer-háromszor olcsóbb az energia mint Európában."

"Nekünk van javaslatunk, de versennyel soha nem fogunk eljutni ahhoz a szinthez, amit a riválisok hoznak." Orbán Viktor meggyőződése szerint az iparban is nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében. Ez többéves munkát igényel, "de mi Magyarországon be fogjuk vezetni (...), és lesznek követőink" - jelentette ki.

"Ki kell dolgozni ehhez a törvényt, de ebben még jelentős viták vannak" - tette hozzá. A nonprofit energiaszolgáltatás a kormányfő szerint alacsony ipari termelői árakat hoz és magasabb életszínvonalat.

Az interjúból az is kiderült, hogy hat-hét komoly közműcéggel áll tárgyalásban az állam, ezek állami kézbe kerülnének vissza. A Főgáz esetében már megszületett a megállapodás, az ehhez szükséges pénzt pedig félretették a költségvetésből.

"Minden bér alacsony Magyarországon"
A foglalkoztatási számokat illetően a miniszterelnök azt mondta: "nem akarom elvetni a sulykot, de kifejezetten lelkes vagyok". A kormányfő ugyanis saját elmondása szerint hisz abban a mondásban: ha munka van, minden van.Erkölcsi szempontból rossz véleménnyel van azokról a politikusokról, akik a közmunkát végző embereket sértegetik. "Hogy lenne ez a foglalkoztatási adatok kozmetikázása?" - tette fel a kérdést Orbán arra reagálva, hogy sok kritikus hang nem tartja valósnak a javuló adatokat. "Nem kényszermunkáról beszélünk. Az emberek választhatnak a segély és a közmunkabér között. Ez az az erkölcsi felhajtóerő, amire Magyarország jövőjét építeni lehet" - tette hozzá.

Arra a kritikára, hogy a közmunkabér nagyon kevés, Orbán azt mondta, a kritika jogos, de csak annyit tudnak fizetni, amennyit a magyar gazdaság előállít.

A kormányfő azt is hozzátette: "Minden bér alacsony Magyarországon, nem csak a közmunkabér". "Azon kell gondolkodni, hogyan lehet ezeket megemelni. Vért izzadok évek óta, hogy csekély gazdasági növekedés mellett és az uniós válság közepette olyan politikát csináljunk, amivel több munkahelyet lehet teremteni."

A külföldre vándorló fiatalokról kifejtette: "természetes és pozitív, hogy ha a fiatalok meg akarják tudni, mit ér a tudásuk a világon. A kérdés az, van-e hova hazajönniük. Azon kell dolgoznunk, hogy érdemes legyen hazajönniük.

 
 
2 komment , kategória:  politika  
     1/62 oldal   Bejegyzések száma: 616 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 616 db bejegyzés
e év: 6351 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 172
  • e Hét: 5212
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 23299
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.