Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
A Halloween története . csak hogy rend legyn a fejünkben
  2014-10-31 09:22:50, péntek
 
  Október 31-én tartják a világ számos országában meghonosodott, angolszász eredetű Halloween ünnepét. Az elnevezés az angol All Hallow Eve kifejezés rövidülése, ami magyarul mindenszentek előestéjét jelenti. A keltáknál ekkor ért véget a nyár, ekkor terelték a szarvasmarhát a legelőről az istállókba, ünnepelték az újévet, egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt.A druidák hite szerint e napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az előző esztendőben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Hogy ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban parádéztak, elijesztve a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy engesztelést szerezzenek a lelkek számára, és egyengessék útjukat a mennyei örömök felé.

A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, ma is több okkult szekta tartja úgy, hogy ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól, és ekkor a legnagyobb erejű a mágia. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített", tökből faragott lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.

A halloween 1840 körül került Amerikába, amikor az írországi burgonyaínség következtében ezrek vándoroltak ki az óceánon túlra és vitték magukkal szokásaikat. A legenda szerint létezett egy Jack O'Lantern nevű ír falusi kovácsmester, aki annyira zsugori volt, hogy halála után a pokolba sem nyert bebocsátást. Ehelyett arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon, kezében lámpással keresve nyugvóhelyét. Az eredeti lámpás kivájt cukorrépa volt, benne egy izzó széndarabbal, az ünnep tengerentúli meghonosításával a répa helyét a tök foglalta el. A halloween hagyományos színe a fekete és a narancssárga, napjainkban ezek a bíbor, a zöld és a vörös színekkel egészültek ki.

A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentőségét, a kereskedelemben ugyanakkor megmaradt, az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik, és több országban a televíziók horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyermekek fantáziáját ragadja meg, akik különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből (jack-o-lantern), és házról házra vándorolva "rémisztő" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt "zsarolnak" ki az ott-lakóktól (trick or treat, azaz csíny vagy finomság). A gyerekek mellett felnőttek számára is rendeznek jelmezes halloween-partikat. A kóbor lelkek éjszakáján Amerikában felvonulásokat tartanak, a mulatság éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

forrás: Vaskarika Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Happy halloween
  2014-10-31 09:16:51, péntek
 
  Bár a HALLOWEEN nem magyar ünnep, azért egyre inkább terjed
és ez a kis animáció nagyon aranyos. Nem hagyhattam ki.

Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szép dal a közelgő ünnepre
  2014-10-30 12:20:48, csütörtök
 
 
Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rising Star beharangozó film
  2014-10-29 23:32:17, szerda
 
  Bár a műsor- elsősorban a zsűri- NEM TETSZETT.
de a beharangozó kisfilm IGEN: vártam hogy a srác aki a reklámban énekel, megjelenik. de nem jött. ezért kap a műsor még egy esélyt: ajánlom hogy a zsűri ne játssza túl a szerepét.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
magadból meríts erőt!
  2014-10-28 10:04:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy New York-i taxis igaz története
  2014-10-26 23:42:06, vasárnap
 
  Egy New York-i taxis igaz története egy utolsó útjára induló idős néniről:
"Egyik éjjel megérkeztem a megadott címre és dudáltam. Néhány perc várakozás után megint megnyomtam a dudát. Ez volt aznapra az utolsó fuvarom, úgyhogy már azon voltam, hogy inkább hazaindulok.

De aztán mégis inkább kiszálltam, elsétáltam az ajtóig és becsöngettem."

Egy pillanat - válaszolt egy törékeny, idős hang odabentről. Hallottam, hogy valamit vonszolnak a padlón.
Kisvártatva kinyílt az ajtó. Kilencvenéves-forma, aprócska asszony állt előttem. Kartonruhát viselt és kis kalapot, kalaptűvel. Úgy nézett ki, mintha egy régi, fekete-fehér filmből lépett volna ki.
Mellette egy kis bőrönd pihent. Ahogy benéztem a lakásba, olyan volt, mintha évek óta senki sem lakna benne. A bútorokat fehér lepedőkkel terítették le. Nem voltak órák a falakon, egyetlen kép vagy dísztárgy sem a polcokon. A sarokban egy kartondoboz árválkodott, mindenféle fotókkal és vázákkal teletömve.
- Kivinné a bőröndömet a kocsihoz? Szeretnék néhány percre egyedül maradni. Aztán, ha Ön is úgy gondolja, visszajöhetne értem, hogy lekísérjen az autójáig. Nem vagyok valami jó erőben.

Miután beraktam a bőröndöt a csomagtartóba és visszaértem, belém karolt. Lassan, nagyon lassan odasétáltunk a taximhoz. Közben végig a kedvességemért hálálkodott.

Semmiség - feleltem. Minden utasommal úgy bánok, ahogyan mástól is elvárnám, hogy az édesanyámmal bánjon.

Milyen jó fiú maga! - mondta, ahogy beült a hátsó ülésre. Odaadta a címet, aztán megkérdezte: Mehetnénk esetleg a belvároson keresztül?
- Nem az a legrövidebb út. - vágtam rá gyorsan.
- Ó, azt egyáltalán nem bánom. - mondta. Egy hospice-házba tartok.

Belenéztem a visszapillantó tükörbe. A szemeiben könnycseppek csillogtak.
- Nincs már családom. Mindenki meghalt. Nagyon csendesen beszélt. A doktor úr szerint nekem sincs túl sok hátra. Csendben a műszerfalhoz nyúltam és kikapcsoltam az órát.
- Mit szeretne, merre menjünk?

A következő két órában bebarangoltuk a várost.

Megmutatta nekem azt az épületet, ahol réges-régen liftes kisasszonyként dolgozott. Aztán elmentünk abba a városrészbe, ahová új házasként a férjével költöztek. Egy picit megálltunk egy bútorraktár előtt. Azt mondta, lány korában az még bálterem volt, és a többiekkel odajártak táncolni.
Néha megkért, hogy álljak meg egy-egy sarkon vagy egy épület előtt. Nem mondott semmit, csak maga elé révedt.

Ahogy a hajnal első sugarai megjelentek a horizonton azt monda: Most már mehetünk. Elfáradtam.

Szótlanul haladtunk a megadott címig. Alacsony épület volt, a feljáró az előtetővel fedett főbejáratig vitt.

Két egyenruhás alkalmazott jelent meg, ahogy megérkeztünk az ajtó elé. Profi udvariassággal segítettek, figyelték az asszony minden mozdulatát.
Kinyitottam a csomagtartót, és elvittem a bőröndöt az ajtóig. Az utasomat már beültették egy kerekesszékbe.

-Mennyivel tartozom? - kérdezte és benyúlt a retiküljébe a pénztárcájáért.

- Semmivel. - feleltem.
- Magának is meg kell élnie valamiből. - mondta.
- Vannak más utasaim is. - szereltem le.
Aztán, egy hirtelen ötlettől vezérelve lehajoltam és megöleltem. Meglepő erővel szorított magához.
- Nagy örömöt okozott egy kis öregasszonynak. - mondta végül: -Köszönöm.

Megszorítottam mindkét kezét és visszasétáltam a kocsihoz. Hallottam, ahogy mögöttem becsukódik a ház ajtaja.

Egy életre zárták rá az ajtót.

Aznap csak vezettem, céltalanul.

Nem vittem utasokat. Nem volt kedvem beszélni.

Egyre csak az járt az eszemben, mi lett volna, ha az asszony egy dühös sofőrt fog ki? Vagy valakit, aki türelmetlen? Vagy mi lett volna, ha én magam vagyok türelmetlen és elhajtok kopogás nélkül?
Lassan megértettem, hogy egész életemben nem tettem még fontosabb dolgot, mint előző éjszaka.

Egész életünkben a nagy dolgokra várunk.

És a nagy dolgok néha meglepő álruhában érkeznek: úgy vannak csomagolva, hogy aki nem figyel, az észre sem veszi, mennyire fontos lehetőséget mulasztott el
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Néró teasütemény
  2014-10-26 16:12:15, vasárnap
 
  hozzávalók / 8 adag


8 db tojás
37 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin (olvasztott)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
60 dkg finomliszt
30 dkg lekvár/ dzsem (egy üveg)
10 dkg tortabevonó

elkészítés

Egy nagy tálba a vajat, a citromhéját, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és végül a lisztet. Egy összeállt, nem folyós, de nem is gyúrható állagú kevert omlós tésztát kapunk
Ezt a tésztát egy nyomózsákba helyezzük, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 2 centis köröket formázunk, de fontos hogy közöttük helyet hagyjunk, mert sütés közben kicsit szétterül. Sütőben 10-12 perc alatt megsül, de ha látjuk hogy barnul a széle azonnal vegyük ki.
Miután kisütöttük az összes tésztát és ki is hűltek, ugyanarra a sütőpapírral kibélelt tepsire/tepsikre méretük szerint párosítva szorosan egymás mellé helyezzük őket. (én párosítás során egymás alá teszem az összeillő párokat), majd habzsákba töltjük a lekvárt(lehetőleg ne darabos legyen) és így töltjük be a teasütemények egyik felét, végül a másik felét ráhelyezzük a lekváros részre és egy kicsit összenyomjuk.
Az elkészült süteményt megint szorosan egymás mellé helyezzük a sütőlemezen, hogy csokimázzal díszítsük.
A csokoládét megolvasztjuk gőz felett, tehetünk hozzá egy kis tejet, hogy folyékonyabb legyen, majd egy pici zacskót megtöltünk az olvasztott csokival, és a zacskó egyik sarkát egy kicsit levágjuk és tetszés szerint rácsurgatjuk a csokoládét a süteményre.
Várunk, míg rászárad a csokoládé, majd eltesszük, és másnap már lehet is enni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
költség: 800 Ft
forrás: no salty
[link]http://www.nosalty.hu/recept/nero-teasutemeny-aranylekvartol/link] 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Alamizsna
  2014-10-26 08:41:11, vasárnap
 
  Mentem az utcán... és megállított egy öreg koldus.
Gyulladásos, könnyező szem, szederjes száj, durva rongyok,
szennyes sebek... ó, milyen rútra lerágta ezt a szerencsétlen
teremtést a nyomorúság!
Felém nyújtotta vörös, puffadt és piszkos kezét. Nyögő, búgó
hangon rimánkodott segítségért.
Elkezdtem a zsebemben keresgélni... Sem pénztárca, sem
óra, még egy zsebkendő sem volt nálam... semmit sem tettem
a zsebembe.
A koldus pedig várt, kinyújtott keze csendesen mozgott és
remegett.
Meghökkentem, zavarba estem, aztán erősen megszorítottam
azt a piszkos, reszkető kezet... "Ne kérj tőlem, testvér; nincsen
nálam semmi, testvér."
A koldus rám meresztette két gyulladt szemét, szederjes ajka
elmosolyodott - és ő is megszorította fagytól hideg ujjamat.
- Nincs baj, testvér - motyogta -, ezt is köszönöm. Ez is
alamizsna, testvér.
Én pedig megéreztem, hogy én is alamizsnát kaptam a testvé-
remtől.
Turgenyev:A koldus / Ford: Áprily Lajos /
A szobor Firenzében látható 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Figyelem: ma éjjel óraállítás!
  2014-10-25 23:37:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha az idő nem is kedvez
  2014-10-24 17:19:37, péntek
 
  Natúrpark ízei Orsolya napi vásár 2014 Kőszeg

Link 
 
0 komment , kategória:  Programajánló  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 689 db bejegyzés
Összes: 6842 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 1084
  • e Hónap: 4847
  • e Év: 280582
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.