Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 342 
Áfonyás-túrós derelye
  2014-11-30 22:19:28, vasárnap
 
  Áfonyás-túrós derelye

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg burgonya
30 dkg liszt
1 evőkanál búzadara
1 tojás
3 dkg zsír vagy vaj


Valamint:
20 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor

A töltelékhez:
30 dkg félzsíros tehéntúró
cukor - ízlés szerint
1 felvert tojás
2 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál búzadara (attól függően, hogy milyen vizes a túró)
reszelt citromhéj
kb. 3-4 evőkanál áfonyadzsem

Elkészítés:

Először célszerű a tölteléket elkészíteni, így a darának van ideje megduzzadni a pihenés alatt. A túrót összetörjük, a hozzávalókkal összekeverjük, ha szükséges, a töltés előtt javíthatunk az állagán.

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, hűtjük. A zsemlemorzsát a zsiradékon a cukorral mérsékelt hőfokon megpirítjuk.

A langyosra hűlt burgonyát lisztezett felületre nyomjuk krumplinyomóval, hozzáadjuk a többi belevalót, sózzuk, összegyúrjuk, letakarva néhány percig pihentetjük.

Egy nagy fazékban sós vizet forralunk.

A tésztát kétfelé vesszük, egyenként kb. fél cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 7x7 cm-es kockára daraboljuk, a túrótöltelékkel megtöltjük. Átlósan összefogva háromszöggé alakítjuk, két szélét ujjainkkal összenyomkodjuk.

Közepesen forrásban lévő vízbe engedjük a tésztákat, amikor a víz felszínére feljönnek, kb. 1/2 percig tovább főzzük, majd tésztaszűrővel kivesszük, lecsepegtetjük, és a pirított morzsára szedjük. Megforgatjuk egyenként a morzsában (vagy összerázogatjuk az edényben),
tálra rendezzük.





Tálalásnál fahéjas porcukorral vagy fahéjas porcukorral ízesített tejföllel kínáljuk igény szerint.





Megjegyzés:

Áfonyadzsem nélkül is készíthető!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Édes sült sütőtök
  2014-11-30 22:16:28, vasárnap
 
  Édes sült sütőtök

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök
2 evőkanál vaj
2 evőkanál tejszín
1/2 bögre cukor
maréknyi dió

Elkészítés:

A sütőt 180C fokra melegítjük. Kettévágjuk a tököt, kiszedjük a magjait, cikkekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Összekeverjük a cukrot, a tejszínt és a felolvasztott vajat, a sütőtökre locsoljuk, és a sütőben szép pirosra sütjük. A vége felé megszórjuk a darabolt dióval, hogy kicsit ez is megpiruljon.





Fagylalttal tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Palmafa123, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Húsos derelye párolt káposztával
  2014-11-30 22:13:37, vasárnap
 
  Húsos derelye párolt káposztával

Hozzávalók:

1 kg krumpli
kb. 30 dkg liszt
40 dkg-os darált hús konzerv
fokhagyma
2 zsemle
2 tojássárgája

A párolt káposztához:
1 kis fej káposzta
zsír
őrölt kömény
ecet
cukor

ízlés szerint köménymag

Elkészítés:

A krumplit megfőzöm, sós vízben leszűröm, és összetöröm, majd langyosra kihűtöm. Annyi liszttel dolgozom össze, hogy könnyen nyújtható legyen.

3 hosszúkás alakú cipót készítek belőle, és elnyújtom vékonyra.

A darált hús konzervet összetöröm, adok hozzá 1 mokkáskanálnyi zúzott fokhagymát, 2 db áztatott zsömlét és 2 tojássárgát. Ezeket jól összedolgozom.

Az elnyújtott tészta felébe kis halmokat rakok a masszából, majd ráhajtom a tészta másik felét, és a halmok szélén jól megnyomkodom. Derelyevágóval a nyomások mentén felvagdosom, majd bepanírozom úgy, mint a rántott húst, majd olajban kisütöm.

1 kis fej káposztát vékonyra vágok, és
megpárolom 2-3 dkg zsíron, fedő alatt, vékonyan lesózva, kevés őrölt köménnyel.

Amikor félig megpuhult, megcukrozom, meghintem ecettel, és készre párolom.

Az ízesítést érdemes fokozatosan végezni, nehogy túl agresszív legyen.





Megjegyzés:

A receptet Sarkadi Anetta küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Körtekrémleves pörkölt mogyoróval
  2014-11-30 22:11:20, vasárnap
 
  Körtekrémleves pörkölt mogyoróval

Hozzávalók:

4 db körte
fahéj
szegfűszeg
citromlé
reszelt citrom héj
1 evőkanál méz
gyömbér
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
tejszín
pörkölt mogyoró

Elkészítés:

A körtét meghámozzuk és kockára vágjuk. A felét citromlével megcsepegtetjük, félretesszük. A maradékot felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni, és ízesítjük ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel és 1 evőkanál mézzel. 10 perc főzés után leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. A pudingport simára keverjük kevés tejszínnel, és állandó keverés mellett a levesbe csorgatjuk. Végül beletesszük a megmaradt darabolt körtét, és jól kiforraljuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Pörkölt mogyoróval meghintve tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014. december 01 - 07.
  2014-11-30 22:08:55, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014. december 01 - 07.

Hétfő:

Előétel: Körtekrémleves pörkölt mogyoróval
Főétel: Húsos derelye párolt káposztával
Desszert: Édes sült sütőtök
Vegetáriánus ajánlat: Áfonyás-túrós derelye

Kedd - ma arab ízekkel ismerkedünk:

Előétel: Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal
Főétel: Fűszeres kolbászkák édeskömény-salátával és arab lapos kenyérrel
Desszert: Marokkói fügés datolyagolyó
Vegetáriánus ajánlat: Shakshuka (tunéziai fűszeres lecsó) tojással és arab lapos kenyérrel

Szerda:

Előétel: Sültpaprika-leves
Főétel: Brassói
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Vega brassói

Csütörtök:

Előétel: Orjaleves grízgaluskával
Főétel: Tejfölös krumplifőzelék virslipörkölttel
Desszert: Bögrés-mákos szőlővel
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös krumplifőzelék tükörtojással

Péntek:

Előétel: Paradicsomos-kolbászos burgonyaleves
Főétel: Húsos karfiolbomba
Desszert: Őszibarack befőtt
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös-prézlis karfiol reszelt sajttal

Szombat:

Reggeli: Töltött zsömle teával
Előétel: Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal
Főétel: Egri káposztás jérce
Desszert: Csokis szőlőbonbon
Vacsora: Sajtos-szalonnás burgonyaszendvics, nagyfröccs jár mellé
Vegetáriánus ajánlat: Sütőtökös gnocchi

Vasárnap:

Reggeli: Császárzsemle körözöttel, frissen facsart narancslé
Előétel: Tejszínes fokhagymakrémleves pirítóssal
Főétel: Csülökpörkölt benne főtt burgonyával
Desszert: Könnyű joghurttorta
Vacsora: Színes szendvicsfalatok, egy pohár rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyás töltött gombafejek

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Advent első vasárnapja
  2014-11-30 15:58:47, vasárnap
 
  Ma meggyújtottuk az első gyertyát



 
 
0 komment , kategória:  Karácsony, Húsvét, Pünkösd  
Ádvent
  2014-11-30 15:57:04, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony, Húsvét, Pünkösd  
Adventi éjszaka
  2014-11-30 15:55:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony, Húsvét, Pünkösd  
Adventkor
  2014-11-30 15:54:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony, Húsvét, Pünkösd  
Áldott Advent vasárnapot!
  2014-11-30 13:22:58, vasárnap
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Karácsony, Húsvét, Pünkösd  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 342 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1454
  • e Hét: 7219
  • e Hónap: 93023
  • e Év: 1361005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.