Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
Adventi elmélkedés Böjte Csabától
  2014-11-30 19:35:23, vasárnap
 
  Létezés öröme!

Adventi elmélkedése!
Napról napra készüljünk,
hogy boldog ünnepünk legyen
s ne csak karácsonykor!

Az első öröm, melyet életadó Atyánk megszeretne osztani veled, a létezés maga! Jó dolog élni, létezni! Ez az öröm járja át mindazt, ki Istentől létet kapott! A kis bárányok önfeledt ugrálása a tavaszi zöld gyepen, vagy a fészekből kikelt kis fecskemadár villódzása az esti alkonyban, mind mind a létezés örömének a túlcsordulása! Ülj le kint a természetben vagy szobád csendes zugában, és töltsön el a létezés öröme, érezd ahogyan dobog a szíved, ahogyan áramlik ereidben az életadó vér, érezd ahogyan 36 fokon lobog benned az élet lángja, mely minden szorgalmasan dolgozó kis sejtedet átjárja, életben tartja. Érezd ezt a belső tüzet, az élő tested drága ajándéka szerető Istenednek.

Nyisd ki a szemed és csodálkozz rá környezetedre, próbáld megérteni azt a sok csodát, melyet két szemedbe, agyadba rejtett az Úr. A szemed előtt élesen kirajzolódó világ lehetne fehér feketében, úgy is lehetne élni, hisz sokáig a televízió adásait is csak így láttuk, de Isten, a te Atyád, túláradó szeretetében megajándékozott a színek sziporkázó, csodálatos, tarka világával! Csodáld a finom árnyalatokat, az előtted kirajzolódó formákat, érezd a kép mélységét, ne legyen semmi magától értetődő!

Végy a kezedbe egy almát, mind a gyermek ahogyan a karácsonyi ajándékát bontja, te is nagy figyelemmel harapj bele az egészséges gyümölcsbe! Ne légy mohó, lassan rágd, hagyd, hogy zamatos íze átjárja szádat, majd torkodon keresztül betöltse bensődet. Semmi másra ne gondolj, csak arra a tiszta, finom ízre, mit a napon érlelt gyümölcs neked akar ajándékozni, aztán lassan gondolj arra, hogy mindez a létezés szép ráadása, Istened nagylelkűsége a sokféle, íz, zamat, illat. Te mikor az autódat tankolod, nem kérded a gépkocsitól, hogy milyen ízű üzemanyagra vágyik, netalán eper ízűre, vagy mandula ízűre. Nem kérded, hanem a csövet szépen a tartályba teszed és megtöltöd, majd útra kelsz! Az ember világa is lehetne sokkal egyszerűbb, ehetnénk mindannyian csak salátát vagy káposztát, hisz a létet teremthette volna úgy is az Isten, hogy az elég legyen, de mennyivel gazdagabb így az életed! Egy lánynak ha udvarolsz és elmész, hogy meglátogasd őt, és ő az otthonában finom süteménnyel fogad, az téged joggal felbátorít, boldoggá tesz, de ha ragyogó arccal és egy hatfogásos nagy vacsorával várnak, akkor tudhatod, hogy téged itt nagyon - nagyon szeretnek! Ha körbenézel magad körül, láthatod, hogy Isten nem egy hatfogásos vacsorával vár, hanem az ízek, zamatok, illatok végtelen áradatával, mert Atyád, azt szeretné, hogy a mindennapi léted ünnep, öröm legyen számodra!

Éld át az Istentől kapott léted örömét! Indulj el, haladj, s csodálkozz rá, hogy bokád, térded ízületei mérnöki pontossággal hordoznak, izmaid akaratodtól vezérelve célba juttatják a testedet. Szinte elképzelni sem lehet, ahogy ez az élő gyár, mely te vagy, s melyben milliárd és milliárd sejt végzi a maga jól körülírt feladatát életed minden percében mozog, terveket készít, él, álmodik!! Miközben boldogan kacagva úszol, testedet körülöleli a tó hűs vize, látod a célt, haladsz, szíved megállás nélkül pumpálja izmaidba az életerős, friss vért! Az egyik fiúnknak a szíve születése óta beteg volt, meg kellett műteni, az orvos részletesen elmondta, hogy hogyan cseréli ki a dobogó szív egyik billentyűjét, a kezembe adta a mérnöki munka csodás kis darabját és közben elmondta, hogy ez közel öt millió forint lesz! Lementem a kápolnába és végtelen öröm töltött el, és az élet végtelen csodája előtt térdet hajtottam! Hála és öröm töltött be, lám Istentől én jó szívet kaptam, minden billentyű szépen zár, működik, élek, több, mint ötven éve dobog a szívem! Ki tudná megmondani, hogy hány milliárd dobbanás és mily rengeteg megmozgatott oxigéndús vér áradt szét a testemben, hogy építeni, imádkozni, szeretni, tudjak! Egy ember évente egy tonna mindenféle táplálékot vesz magához, és mindezt teste a maga képére formálja, belőle leszel te, és lesznek a tiszta, szép gondolatok, tettek, álmok!
Ünnepre készülünk, kérlek állj meg és töltsön el a létezés öröme, a végtelen, tiszta hála, hisz ajándék minden sejted, porcikád, perced! Alázattal eszmélj rá, hogy milyen csodálatos, távlatokba vezető ajtót nyitott előtted Istened, amikor létbe hívott, és megajándékozott e hatalmas lehetőséggel, a te saját önálló életeddel!

Szeretettel, Csaba t.

2o14 nov. 29.
 
 
1 komment , kategória:  Ünnepek - Advent  
Kérem, aki tud, segítsen
  2014-11-30 18:00:45, vasárnap
 
  Az alábbi kommentet kaptam az egyik blogbejegyzésemhez:

borbola csilla ( borbolacsilla@gmail.com )
Harom gyermekes anyuka szivesen elfogadna 2,8,10,evesfiainak ruhat cipot tartos elelmiszert karacsonyra konyvet jatekot . Sajnos nehez korulmenyek kozott elunk aki tudna kerem segitsen.koszonjuk!

Kérem, aki tud, segítsen nekik !

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ádvent 2014.
  2014-11-30 17:30:49, vasárnap
 
  Eljött Ádvent első vasárnapja...

A szent várakozás ideje mindig el kell, hogy gondolkoztasson bennünket. Egyfajta számadást is készít ilyenkor az ember: vajon kész vagyok-e az Úr visszajövetelére? Érdemes egy kissé megismerkednünk ennek az ünnepnek a hátterével, üzenetével...

Advent
Az advent szó jelentése eljövetel (a latin "adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: "Úr eljövetele"). A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.

Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot "kisböjtnek" is.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik. A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja. Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább.

Az adventi koszorú
Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. (A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila)

A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

Az ünnepkör

Gyülekezeteinkben az adventi vasárnapok ünnepi alkalmak, ezért a gyermekek, fiatalok ilyenkor általában versekkel, énekekkel szolgálnak közöttünk. Egyik legszebb adventi énekünk is elhangzik ilyenkor:

1. Várj, ember szíve, készen! Mert jő a Hős, az Úr,
Ki üdvösséged lészen. Szent győztes harcosúl,
Fényt, éltet hozva jő, Megtört az ősi átok:
Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok Ő.

2. Jól készítsétek útát! A Vendég már közel!
Mi néki gyűlölt, útált, Azt mind vessétek el!
A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon,
Hogy útja készen álljon, Ha Krisztus megjelen.

3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát,
Őt nemhiába várod: Betér hozzád, megáld.
A testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod,
Szent Lelke bőven árad, S a szív üdvöt talál.

4. Ó, Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív:
Te készítsd el: tenéked Lesz otthonod e szív.
Jer hű szívembe hát! Habár szegény e szállás,
De mindörökre hálás, Úgy áldja Krisztusát.

184. dicséret

Link 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Advent  
Adventi koszorú fö szabálya
  2014-11-28 09:37:59, péntek
 
  mindegy milyen az adventi koszorú, a fő szabály:

SOHA DE SOHA, 1 PERCRE SE HAGYJUK MAGÁRA, HA MEGGYUJTOTTUK RAJTA A GYERTYÁT!!! 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Advent  
Advent
  2014-11-28 09:19:46, péntek
 
  Advent első vasárnapjával kezdődik az egyházi esztendő. A soron következő négy hét egyben a várakozás időszaka is, a lelki felkészülés ideje karácsonyra, Jézus születésére.

Az ádvent a latin Adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik. A hagyományt valószínűleg - a római liturgiától eltérő - gallikán szertartásrend honosította meg a 4. században: a hívők vízkeresztkor keresztelkedtek, a megelőző három hét pedig a felkészülésről szólt. Az 5. században az ádventi időszak karácsony elé került, kezdetben hat héten át tartott, majd később a négy hétre csökkent.

Advent első vasárnapja:

Időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.

A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja. Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis ,,szenteste" (ebből következik, hogy advent első vasárnapja, nem lehet később, mint december 3.).

Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

A karácsonyi várakozás izgalmát növelve egyes családokban a gyermekeket advent kezdetekor adventi naptárral lepik meg. Ezen az általában házikóra hasonlító ajándékon kis ablakocskák jelzik a napokat, amelyek karácsonyig hátra vannak, a gyermek pedig úgy élheti át a várakozás örömét, hogy naponta egy ablakot kinyithat, és kiveheti az ott elrejtett apró ajándékot, rendszerint édességet. Az Adventi naptárt egy anya taláta ki, gyermekének örömére, hogy gyorsabban teljen a várakozás.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Advent  
Adventi koszorú
  2014-11-28 09:00:32, péntek
 
  Adventi koszorú: gyertyák az árváknak

Az első adventi koszorút több mint százhetven évvel ezelőtt egy evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern készítette. Az árvaházban élő gyermekeknek szerette volna szemléltetni a karácsony közeledtét.

Az adventi időszakban való gyertyagyújtásnak megvolt a maga hagyománya kezdetektől fogva. Hiszen a téli sötétségben a pogányok a napistent ünnepelték és a gyertya fénye emlékeztette őket arra, hogy a fény legyőzi a sötétséget. A zsidó hagyományban is szerepet játszottak a gyertyák. Ilyentájt ünneplik a hanuka ünnepét, amikor arra emlékeznek, hogy a makkabeusok lázadása után, a templom felszentelésekor csak egy napra való szent olajat találtak, de az új elkészítéséhez időre volt szükség. És ez az egy napi olaj nyolc napon keresztül világított a mécsestartóban. Ezért azóta is az ablakba kitett 8+1 ágú gyertyatartóval adják hírül a világnak, hogy csoda történt.

Az első adventkoszorút a hagyomány szerint Johann Hinrich Wichern készítette. Wichern (1808-1881) német evangélikus lelkész volt, aki szívén viselte a szegények és az árvák sorsát. Ezért 1833. október 31-én megnyitotta az első árvaházat, amit még nagyon sok követett. Ezekben a házakban 10-15 gyerek volt egy-egy Testvérrel, aki gondoskodott róluk. 1839 adventjében az esti áhítatokon azzal szemléltette Wichern a karácsony közeledését, hogy minden nap egy gyertyával többet gyújtott meg a szobában lévő kocsikerékszerű csilláron. A vasárnapokat nagyobb gyertyával jelölte. Ez nagyon megtetszett az embereknek és mások is átvették ezt a szokást.

1860 körül már a 24 gyertya helyett csak a négy vasárnapit tartották meg. És alig száz év elteltével a protestáns vidékeken általánossá vált az adventkoszorú készítése. Magyarországon az utóbbi években terjedt el. Bár egyes vidékeken régebben is készítettek "Krisztusváró koszorút".

A gyertya Jézusra emlékeztet minket, aki a "világ világossága"-ként jött közénk. Vannak országok, ahol az adventi négy gyertya közé egy ötödiket is tesznek, ami Jézust jelképezi. A gyertyák színe a római katolikus egyházban: három lila és egy rózsaszín. A lila szín a bűnbánatra utal, ilyenkor a papi ruha is lila a böjt miatt. De a harmadik vasárnap az öröm jelenik meg, ezért az rózsaszín gyertya. A nem katolikus körökben nincs jelentősége a gyertya színének, lehet egyszínű vagy akár mind a négy lehet más.

A különböző népek és felekezetek más és más jelentést adnak a gyertyáknak. Vannak, akik a gyertyák meggyújtásakor a hit, remény, szeretet és az öröm értelmén gondolkodnak el. Mások az Ádámnak és Évának, a zsidó népnek, Keresztelő Jánosnak és Máriának adott ígéretekre gondolnak. Sokan a karácsonyi történetre emlékeznek úgy, hogy az első gyertya meggyújtásakor a próféciákat olvassák föl, amik megjövendölték Jézus születését. A második héten Józsefért és Máriáért adnak hálát, akik felnevelték Jézust. A harmadik gyertyánál a pásztorokra gondolnak, akik először tudhatták meg, hogy megszületett a Megtartó és végül a bölcsekről emlékeznek meg, akik olyan hosszú utat tettek meg, hogy találkozhassanak az új királlyal.

Kompán Zsoltné Julika

forrás reformatus.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Advent  
Diós, mákos bejgli "Eta módra"
  2014-11-27 14:53:56, csütörtök
 
  Diós, mákos bejgli "Eta módra"

Hozzávalók:
90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety és Császár Eta, facebook 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Gyomor/nyombélfekély tünetei, megelőzés, kezelés
  2014-11-27 09:11:44, csütörtök
 
  A gyomor/nyombélfekély tünetei

Gyomor

Fájdalom a gyomorszájban, a szegycsont alatt
Étkezés után azonnal fájdalom
Gyomorégés, émelygés, hányinger, hányás
Savas felböfögés
Puffadás, teltségérzet
Székrekedés

Nyombél

Köldök körüli vagy jobb bordaív alatti fájdalom
Éhgyomri fájdalom, mely étkezés után enyhül
Tavasszal és ősszel intenzívebb a panasz
Bizonyos ételektől (egyénileg más és más) heves puffadás
Émelygés, hányinger, hányás

Kísérő tünetek

Levertség, kedvetlenség, ingerültség
Alvászavar
Étvágytalanság
Fogyás
Legyengülés

Az utóbbi 10 évben derült ki, hogy gyomor- vagy nyombélfekély kialakulhat savtúltermelés nélkül is, sőt több betegnél normális vagy csökkent a savszint, mint ahánynál több. A fekélyek keletkezéséért a medicina egy Helicobacter pylori nevű baktériumot is felelőssé tesz. Az azonban még ma sem egyértelmű, hogy a kórokozó jelenléte valóban elsődleges kiváltója az elváltozásnak, vagy inkább a betegség következménye? A holisztikus gyógyítás képviselői szerint inkább a védőfunkciók meggyengülése miatt szaporodnak el a károsult nyálkahártyán a gyulladást fenntartó és a gyógyulást gátló kórokozók. A kezelés elsődleges célja ezért a védőfunkciók megerősítése, a hámsérülés rendezése, a gyulladás és a fájdalmak megszüntetése és az immunrendszer megerősítése, és nem a baktériumok nagy erőkkel történő kipusztítása. Amennyiben ez utóbbi mégis elkerülhetetlen, feltétlenül gondoskodnunk kell a normál bélflóra rendezéséről, hiszen a nagy adagban alkalmazott antibiotikumok a szükséges baktériumokat is károsítják. Ez pedig az amúgy is rossz emésztőfunkció és a gyengébb immunrendszer miatt gombás fertőzés kialakulásának kedvez.

Rizikófaktorok

Élvezeti cikkek alkohol, kávé, cigaretta, fekete tea
Stressz
Pszichés faktorok bizonytalanság, krízis, partnerkapcsolati problémák, konfliktusok, feldolgozatlan problémák, haláleset, munkanélküliség, munkahelyváltás, vizsgaidőszak
Rendszertelen étkezés
Túl koncentrált ételek, italok édességek, savanyú, ecetes és csípős ételek, hígítatlan gyümölcslevek (főleg éhgyomorra!)
Egyes gyógyszerek szteroidok, daganatellenes szerek, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók
Röntgensugárzás

MEGELŐZÉS ÉS KEZELÉS

Legfontosabb a rizikófaktorok kerülése, kiküszöbölése. Mindaddig, amíg a táblázatban felsoroltakon nem sikerül tartósan változtatnunk, alig van esély a gyors gyógyulásra.

ÉTKEZÉS

Elsősorban bázikus (lúgosító) vagy neutrális (semleges) vegyhatású élelmiszereket ajánlott fogyasztani: burgonyát, zöldségeket, főzelékeket, nem túl savanyú gyümölcsöket, tejtermékeket és magvakat. A fekély kezelésének kezdetén érdemes kevésbé rostdús, majd később egyre több rostot tartalmazó ételt választani. A rostosakat az esti órákban inkább csak pároltan és nagyon kis adagban fogyasszuk.

Mindent nagyon alaposan meg kell rágni (minden falatot legalább 40-50-szer), hogy a gyomor munkája, terhelése csökkenjen, és többet tudjon pihenni. A csípős, erősen fűszeres és nehéz ételeket kerülni kell. Túl forrón, de túl hidegen se együnk, igyunk semmit, mert egyik sem kedvez a hámregenerálódásnak. Egyszerre soha nem szabad túl sokat enni: akkor kell abbahagyni, amikor még nem feszül a gyomorfal! Az egyes étkezések között mindenképp tartsunk szünetet, hogy a gyomornak jusson elég ideje a feldolgozásra! Este lefekvés előtt már ne együnk, és napi utolsó étkezésünk a lehető legkönnyebben emészthető ételek közül kerüljön ki.

A tej fogyasztása ma vita tárgyát képezi. Ezért mindenki cselekedjék aszerint, ahogy a szervezete diktálja. Akinek 1-2 dl tej elfogyasztása könnyít a panaszain, az enyhítheti fájdalmát egy csésze tejjel is, ám ha utána puffadás, égő fájdalom és savas felböfögés jelentkezne, jobb elhagynia. Talán az egyik legfontosabb és legnehezebben megvalósítható, ám megtanulható dolog a rendszeres táplálkozás.

NYÁLKAHÁRTYA-REGENERÁLÓ RECEPTEK

Burgonyalé

A benne található nyák védőfilmet képez a gyomor- és bélnyálkahártyán. Kétóránként kortyolgassunk el két-három evőkanál frissen préselt burgonyalevet teával vagy nem szénsavas ásványvízzel hígítva. A napi összmennyiség egy női ökölnyi méretű gumó levének felel meg.

Fehérkáposzta-lé

Magas U-vitamin-tartalmának köszönhetően felgyorsítja a nyálkahártya-sérülés gyógyulásának ütemét. 2-3 nap után a savas felböfögés és a gyomorfájdalom is jelentősen lecsökken, a fekély pedig 3 hét alatt begyógyul. Étkezések előtt és között 3-4 korty hígított, frissen préselt levet ajánlott kúraszerűen elkortyolgatni.

Savanyúkáposzta-lé

A sótlanul, tejsavasan erjesztett savanyú káposzta hígított leve is tartalmaz U-vitamint, tehát segíti a fekély gyógyulását. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy a benne található tejsavbaktériumok védik és regenerálják a normál bélflórát, ezenkívül rendezik a székletet is.

Céklalé

A cékla háromféle ­ emésztőrendszerünk számára fontos ­ hatóanyagot is tartalmaz: a betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja, a cholin a májban történő felesleges zsírok eltávolításában segít, a betanin (a cékla színét adja, a szeder, a fekete ribizli és a bodzabogyó festékéhez hasonló vegyület) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, ezenkívül immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású is.

Almalé

Almalével együtt egy pohár hígított céklalé nagyon jót tesz a gyomornak, különösen Helicobacter-fertőzések esetén. Az almalében található pektin segít megkötni mindenféle, a szervezet számára káros, toxikus anyagot, a flavonoidok pedig immunerősítő és baktériumölő hatásúak. Az almát fogyaszthatjuk reszelten is: 1 közepes méretűt reszeljünk le, és napközben apránként kanalazzuk el.

Sárgarépalé

A sárgarépa színét is adó béta-karotin nagyon fontos hámvédő és regeneráló hatású elővitamin (az A-vitaminé). Naponta egy-két pohárnyi nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segít a fekély begyógyulásában is. Keverhető a fentiekkel is, de ezt is csak hígítva tanácsos elfogyasztani.

Grépfrútmagkivonat

A grépfrútmag hatóanyagai rendkívül erélyes baktérium-, gomba- és vírusölő hatásúak, de nem károsítják a normális bélbaktériumokat. Ezért nagyon hasznos lehet alkalmazása Helicobac-ter-fertőzés esetén is. Három-hat héten keresztül napi 4-6 alkalommal 5-10 csepp kivonatot keverjünk el hígított gyümölcslében vagy teában. Keserű ízének köszönhetően étvágyhozó, epe- és bélműködést aktiváló hatással is rendelkezik.

Zabnyák, rizsnyák, lenmagnyák

A felsorolt gabonákból készíthetünk tejbedarához hasonló krémet, melyet a nap folyamán érdemes apránként elkortyolgatni. Az egész gabonaszemeket (2-3 evőkanálnyit 1 liter vízzel) főzzük puhára, majd passzírozzuk át egy szűk lyukú szűrőn. Gyorsabban elkészülhetünk, ha a felsoroltakból készült őrölt liszttel dolgozunk. A krémek a gyomor- és bélfalon savkötő védőburkot képeznek, kellemesen megnyugtatják a gyomrot, és gyorsítják a fekély gyógyulását. Érzékeny gyomrúaknak érdemes reggel éhgyomorra nyákkal kezdeniük a napot, vagy vacsora helyett, esetleg "utóvacsoraként" is ajánlható.

GYÓGYVÍZKÚRA

A legkiválóbb emésztésrendező és fekélyellenes gyógyvizek a hidrogén-karbonát-, a szulfát-, a kalcium-, a magnézium- és a nátriumtartalmúak. A bikarbonát megköti a felesleges gyomorsavat, és egyidejűleg csökkenti a gyulladásos tüneteket. Érdekes megfigyelés, hogy évente kétszer egy 4-6 hetes bikarbonátos gyógyvízkúra szabályozza a gyomornedvtermelést ­ akár túlzott, akár alacsony savtermelésről van szó.

A szulfátok (magnéziummal vagy nátriummal) aktiválják a hasnyálmirigy és a máj működését, fokozzák az emésztőnedvek termelődését, vagyis javítják az emésztést, és csökkentik a székrekedést, illetve a puffadást. Ezenkívül folyadékot kötnek meg, és hígítják a bélsarat. Mivel kitűnő epehajtók is, csökkentik a gyomor- és nyombélfekélyhez oly gyakran társuló epekőképződés esélyét is.

Terápiás céllal 4-6 héten keresztül naponta többször célszerű 1 dl gyógyvizet teával vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva elkortyolgatni. (Érdekességként megemlítjük, hogy a keserűsó, az F. X. passzázs-só és a Glauber-só is magnézium-, illetve nátrium-szulfátot tartalmaz. A gyomor- és bélbetegeknek átmeneti székletrendezésre használhatók is, tartós vagy rendszeres ­ több napon, héten keresztül történő ­ használatuk, különösen nagy adagban, azonban orvosi ellenőrzés nélkül semmiképp sem ajánlott, hiszen nagy a hozzászokási veszély és az ásványianyag-veszteség.)

EGYÉB MÓDSZEREK

A gyomor- és nyombélfekély, illetve a krónikus nyálkahártya-gyulladás kezelésében csak akkor tudunk gyors és tartós eredményt elérni, ha a fentieken kívül más módszereket is alkalmazunk.
Relaxáció

Ahogy azt már fent is láthattuk, az emésztőszervi betegségek hátterében gyakran komoly vegetatív idegrendszeri és lelki stressz áll. Ezért ilyen esetben a lazítás, a kellő pihenés elengedhetetlen. Legalkalmasabb relaxációra az autogén tréning, a jóga és a meditáció. De ha nincs lehetőségünk ezek elsajátítására vagy rendszeres alkalmazására, már az is sokat segít, ha az étkezés előtt és utána kicsit kifújjuk magunkat. Helyezkedjünk el kényelmesen egy székben vagy egy fotelben, csukjuk be szemeinket, és vegyünk jó mély lélegzetet. Belégzéskor mondjuk el magunkban a következő mondatot: "Nyugalom és béke árad belém, teljesen ellazulok, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok." A kilégzés során pedig a következő gondolatot éljük át teljes valójában: "Minden feszültségtől megszabadulok."

Este feküdjünk le időben, reggel pedig mielőtt kiszállnánk az ágyból, gondoljuk át aznapi teendőinket. Majd ismételjük el magunkban néhányszor: "A nehézségeket könnyedén veszem, derűs és felszabadult leszek."

A gyomor- és bélbetegekre jellemző jegyek

Sokan közülük nagyon szigorú, merev és kevés szabadságot nyújtó nevelést kaptak.
Mindig jó gyerekek voltak, vagyis feszültségeiket, agresszióikat nem tudták vagy nem lehetett a felszínre hozniuk.
Fekély leggyakrabban akkor alakul ki náluk, ha szociálisan izoláltakká válnak (elszakadnak a családtól, válás után, munkanélküliség vagy annak veszélye esetén), vagy ha új környezetbe kerülnek, ahol még nem ismerik őket, vagy ha nem érzik magukat biztonságban (munkahely-változtatáskor, továbbtanuláskor).
Igyekvőek, lelkiismeretesek, precízek, teljesítményorientáltak, elismerésre vágynak.

Reflexterápiák

A talpmasszázst akár saját magunknak is elvégezhetjük minden nap. A gyomor- és a nyombélzóna az öregujj alatti kör alakú izompárna alatt, a belső lábszélhez közeli oldalon, a hosszanti lábboltozat elülső 1/3-ánál található. Ettől befelé, a kör alakú dombocska mentén, nagyjából a 2., 3. ujj vonalában helyezkedik el a vegetatív beidegzést harmonizáló "napfonat". Ezek rendszeres masszázsa (napi 20 perc 2-3 hétig) segít ellazítani a görcsös izmokat, és aktiválja a bélműködést is. Akupresszúrát és akupunktúrát is alkalmazhatunk, ezekhez azonban érdemes kikérni szakember tanácsát és segítségét.

REGENERÁLÓ KÚRÁK

Fekély esetén csak a Mayr-kúrát ajánljuk, hiszen ez egy sokkal kíméletesebb, ám kimondottan gyomor-, bélbetegeknek kifejlesztett kúra (részletesebben l. a '98. márciusi számunkban!). Nagyon sokszor, ha már a gyógyszerek sem elegendőek, egy 2-3 hetes kúrával teljesen rendbe lehet jönni, ugyanis a gyomor- és bélrendszer megpihen, a nyálkahártya letisztul (a rendszeres keserűsós vagy F. X. passzázs-sós oldatnak köszönhetően), és a gyulladás megszűnik. A gyógykúrát kiegészítő egyedülálló hasi kezelés során a vér- és nyirokkeringés javul, az izomgörcs oldódik, és a bélműködés feléled. A beteg a kellemes masszázshoz hasonló kezelés során ellazul, feszültsége oldódik.

A HÓNAP GYÓGYTEÁJA

Kamilla, cickafark, körömvirág, édesgyökér, citromfű és orbáncfű keverékéből 1 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 5-10 perc után szűrjük le, és lassan kortyolgassunk el egy-egy csészényivel. Ha túl sok a gyomorsava, akácfavirágot is adhat hozzá, ha túl kevés, az édesgyökér helyett angelikát, ezerjófüvet és fehérürmöt használjon. Borsmentát az érzékeny gyomrúak maximum 2-3 hétig fogyaszthatnak.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Így terítsd meg az asztalt az ünnepre
  2014-11-26 21:02:23, szerda
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Okos, ötletes, kreatív dolgok  
Sajtkészítés házilag - Tejoltók
  2014-11-26 17:20:00, szerda
 
  Sajtkészítés házilag - Tejoltók
Tejoltók

Ismét kaphatók a Chr. Hansen dán cég tejoltói gazdaságos kiszerelésben az Equus Kft. webboltjában.

A sajtgyártás nélkülözhetetlen anyaga a tejoltó enzim. Termékválasztékunkban különböző enzim- összetételű, különböző erősségű folyékony és por formájú enzimkészítmény található. A napi rendszerességgel sajtot gyártóknak a folyékony oltókat ajánljuk. A kevesebb tejet feldolgozóknak gyengébb, a többet feldolgozóknak erősebb oltó használatát javasoljuk.

A Naturen Premium 145 szarvasmarha-borjak oltógyomrából kivont enzimek oldata, használatát biosajt készítőknek ajánljuk.

A Chy-Max termékcsalád tagjai fermentációval előállított kimozint tartalmaznak. Napi néhányszor 10 liter tej feldolgozásához a Chy-Max Plus, ennél nagyobb mennyiséghez a Chy-Max Extra használata javasolt.
Por alakú oltóink közül a Hannilase a napi rendszerességgel nagyobb mennyiségű sajtot készítőknek, a Tejoltó rúd (amely 100 db egyenként 50 liter tej feldolgozásához elegendő oltóport tartalmazó tasakot tartalmaz) inkább alkalmi sajtkészítőknek ajánlott.

A folyékony oltókat 10 ml, 50 ml, 100 ml, 500 ml, 1 l és 5 l-es kiszerelésben, a por alakú oltókat pedig 500 g-os egységekben forgalmazzuk. A folyékony tejoltók minőségüket hűtőszekrényben +2-8 °C-on tárolva 6 - 12 hónapig őrzik meg. A por formájú oltók és a tejoltó rúd minőségmegőrzési ideje hűtve 2 év.

A tejoltók minőségét és hatékonyságát a 30 °C alatti hőmérsékleten való szállítás -ha nem haladja meg a 10 napot- nem befolyásolja. Ezt a gyártó Chr. Hansen garantálja.

Természetesen a megrendelt termékek mellé tudunk hűtőközeget (jégakku) tenni, de ezt külön kell kérnie. A jégakku súlya (700 g) miatt a postaköltség is néhány száz Ft-al megemelkedik.

A forgalmazott tejoltók és adagolása:
Chy-Max Extra folyadék adagolása: 6-7 ml/100 l tej
Chy-Max Extra por 500 g, adagolása: 1-3 g/100 l tej
Chy-Max Plus folyadék adagolása: 17 ml/100 l tej
Naturen Premium 145 folyadék adagolása: 30 ml/100 l tej
Stamix 1150 por 500 g, adagolása: 2,5 g/100 l tej
Hannilase TL2300 por 500 g, adagolása: 2,0 g/100 l tej
Tejoltó rudacska 100 x 50 l (100 rúd/doboz), adagolása: 1 rúd/50 l tej

A kalcium klorid (CaCl2) adagolása a tejoltó enzimekkel együtt növeli a tejoltók hatékonyságát és segíti a tej alvadását, a tejfehérjék minél nagyobb arányú kinyerését.

A fenti termékek közül nem mindegyik szerepel a webboltunkban. Kérjen árajánlatot!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Fontos  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 1128 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 457
  • e Hét: 2207
  • e Hónap: 7083
  • e Év: 676535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.